![]() |
Alıntı:
Su verdiğinizde de direk köke değil, ilk başta 10 santim, bitki büyüdükçe daha açığından daire şeklinde su verin. Yeni oluşan kılcal kökler neme doğru gitmek için kendilerini geliştirsinler. |
Sayın izzeterisen, kulandığım toprak %40 torf, %60 ise daha önce herhangi bir ekim yapılmamış, üzerinde doğal çalılar olan bir tepeden alınmıştır.Gübre olarak iyi yanmış keçi gübresini, şerbet şeklinde her fideye bir defada, yaklaşık 200ml olacak şekilde iyice sulandırarak verdim. Sadece toplam 2 sefer bir hafta ara ile. Sulamayı ise her iki günde bir, toprak orta nemli olacak kadar akşam serinde yapıyorum.
Karaleke için alt yaprakları hemen imha ettim. Gövdelerinde sorun yok gibi. Devam ederse yukarıdaki sunularda tavsiye ettiğniz ilaçlardan kulanacağım. İyi beslemek için başka ne yapmalıyım?Verdiğiniz bilgi ve tavsiyeler için teşekkür ederim. Saygılar. |
Şerbete biraz % 33 Amonyum nitrat gübresi eklerseniz daha iyi olacak gibi görünüyor. Yapraklardaki kahverengilik dikkat çekici. İyi gözlemleyin durumu artış olursa pas akarı olabilr dikkat edin.
Hiç 15.15.15. kompoze gübresi ekledinizmi karışımına? |
merhabalar bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.
bahçemdeki bazı domates ocaklarında köklrin güçlü olmasına rağmen mahsül yok.bu konuda yardımcı olursanız çok memnun olurum.saygılar |
Bu sorunun birçok nedeni olabilir.Ancak benim aklıma ilk gelen koltuk alma işleminin yapılmamış olması geldi. Domateslerinize koltuk alma işlemi yaptınız mı? Koltuk alınmayan domatesler de verimin düşük olduğunu okumuştum.
|
Uzman arkadaşlara bir sorum olacak;
Bahçemde sırık domates var 50 adet. Ancak çok fazla uzadılar 2 metre oldular ve koltuk alma işlemini yaptığım halde(gerek alt dalalrda gerekse üst dallarda)tek tük domates çiçeği çıkıyor onlarda bir süre sonra sanki özellikle kesilmiş gibi dökülüyorlar. Çözüm ne olabilir? |
Bir bitki çok aşırı azotla besleniyorsa çok fazla yaprak, dal yapar. Domatesi böyle yetiştirmiş iseniz, bir de güneş az ise salkım zayıf gelişir. çiçeklar anormal olur. Üstüne bir de sıcaklar geldi. İçinde bulunduğumuz günler domatesin normal döllenmesi için uygun sıcaklıklar değil. Çiçek dökümünün belki şimdiki asıl sebebi sıcaklardır. Durumunuzu bu açıdan yazarsanız sanırım sorun ortaya çıkar.
|
1 Eklenti(ler)
Sayın İzzeterisen,
Öncelikle ilginiz için minettarım...bahçem 25 metrekare ve güney cephesinde güneşi iyi görüyor,3 Ay önce torf ve keçi gübresi karıştırmıştım toprağa sonra da domatesleri nisan gibi diktim fide olarak düzenli olarak suladım ve geçen ayda organik gübre attım..fotoğrafını da ekiliyorum.pek çiçek yok gövdesinde birkaç çiçek var her domatesin..bol çiçeklenmesi ve çiçeklerin dökülmemesi için ne yapmalıyım? 2.sorum da çiçekler dökülürse yenisi çıkar mı? |
Domatesleriniz çok azman gelişmiş. meyve almak istiyorsanız hormon vermeniz gerekir. Sıcakta buna mecbursunuz. 2,4 CPA etkili maddeli hormondan 7 gr/litre içeriği olanlardan (Meta-Polen, Masspatone, Fruitomat, Kemitron, Polytomat, Polar Pol-tomat, Güpaş Meytut, Meyvetut, Arıtomatone, Masstomatones, Tonitom) , 3-4 ml/1 litre su dozunda, 14,53 gr/litre içeriği olanlardan (Tomatöz,Metomat 14,53, Tomatüz 14,53, Padomin, Meytut, Aktomatik, ) 1,5 ml/1 litre su dozunda olacak şekilde hormonlu suyu hazırlayarak tam açmış çiçeğe bir uygulama olarak püskürtmelisiniz. Bu sıcakta başka türlü meyve elde edemezsiniz.
|
Sayın İzzet Bey,
B |
Ben İstanbul'da yaşıyorum bu arada,Profilde yazdıgım gibi İzmir değil:)Gerçi havalar sıcak ama hormon vermekte istemiyorum:(tüh ozaman domatesi unutucaz:(
|
İzmir yazıncae öyle yazdım izmir de bizim gibi sıcaktır. benim domateslerimde de hiç meyve yok . Aslında horman vermek kötü değil. En az normailn 10 kat fazlası hormon verilen domatesleri pazardan sadece rengine aldanarak alıyoruz. Bu durumda sadece normal dozlarda hormonun bence sakıncası yok.
|
Peki hiç hormon vermesem beklesem hiç domates alamaz mıyım sonbaharda mesela?
|
Aslında İstanbulda sürekli meyve vermesi lazım domateslerinizin yaz sonuna kadar. İstanbul yazın ne kadar sıcak ki? Veya 33 derecenin üzerinde ne kadar sıcaklık yaşıyorsunuz?. Domateslerinizi 25-30 derece sıcaklıklarda tutabiliyorsanız sorun olmaması gerekir. Burada 15 ağustostan sonra yavaş yavaş domatesler meyve bağlamaya başlar. Sizde daha erken olması gerekir.
|
Evet haklısınız ozaman sırık domateslerimin çiçeklerinin açtıktan sonra kırılıp düşmesinin başka nedeni ne olabilir ki?domateslerimin boyu 1,90 cm. oldu epey gelişti herkes şaşırıyor bu domates değil ağaç diyorlar:)
|
Alıntı:
|
yapraklar neden kuruyor?
5 Eklenti(ler)
merhabalar;
terasımda iki tür domates yetiştiriyorum. bir tanesi pembe domates, bir diğeri de karınca25'ten tohumunu aldığım sarı ampül şeklinde cherry domates. her ikisinde de som günlerde hızla yayılan bir hastalık var. forumda konuyla ilgili tüm açıklamalara baktım ama net bilgi bulamadım. önce mantardan şüphelendim. fakat bazılarının toprağı farklı, kullandığım gübreler farklı, yerleri farklı olduğu halde hastalık belirtileri aynı. problem sadece yapraklarda. önce kuruyup sararıyor, sonra iyice kahverengi hal alıyor. ilgiç tarafı ise kurumaya yüz tutmuş dallara dokunduğum anda hemen dallar gövdeden düşüyor. bir ilgiç taraf ise resimlerde de göreceğiniz gibi meyveler çok sağlıklı durumda. hatta bu hafta bir kaç tanesini toplayıp yedik. sayın izzetirsen özellikle yardımlarınızı bekliyorum. |
resimlerin devamı
4 Eklenti(ler)
bahçemde domates harici bir çok bitki var ama onlarda benzer problem yok
|
Aynı bitkide bitkinin biryana bakan dalları sağlam, öbür yana bakan dalları yeşil mi)
Veya aynı dalda bir yandaki yaprak hasta, öbür yana bakan yaprak sağlam mı? Veyaı yaprağın bir tarafı soluk veya kuru, öbür yanı yeşil mi? Bu belirtileri inceler yazar mısınız? Resimler çok iyi ama bu konuda kesin bir şey anlayamadım. Eğer tahmin ettiğim şey ise, (domates bakteriyel solgunluk ve kanser hastalığı) bitkilerinizi toprağıyla atın, bu bitkilerden tohum almayın, saksılarınızı dezenfekte edin. Ayrıca ilk mesajınızdaki 5. resimdeki bitkinin pas akarı olma ihtimali çok yüsek. Cevabınızı bekliyorum. |
sayın izzetirsen ilginize teşekkür ederim. bitkilerde sorun genelde önce alt dallarda başlıyor. sararıyor ve sonra dalın tümü kuruyor. yani yaprağın biri kuru biri yeşil kalmıyor. alttan başlayan problem yukarı dallara doğru çıkıyor, sırayla hepsi kuruyor. kullandığım toprak; %60 hazır torf, %20 kum, %20 ekoflora organik gübre. fakat daha sonra sadece cherry domateslere üstten kırmızı toprak ile takviye yaptım. bahçemdeki tüm saksıların toprağı aynı. patlıcan,biber, salatalık, çilek, v.s hiçbirinde benzer sorun yok.
|
Alıntı:
Bitkilerinizi aşırı sıcaktan, susuz bırakmaktan uzak tutun, bitkilerinizi sürekli canlı tutun. Dediklerinize göre başka bir öneride bulunamıyorum. bir şey olursa biz buradayız. Bildirdiğiniz karışım topraksız tarım uyguluyormuş gibi. Toprağa yer verin karışımlarınızda. |
benim pembe domkateslerin çiçekleri el değdiğinde hemen düşüyor hani bu çiçeğin sapının dibinde( yarım santim falan sap tarafında) ufak bir bombe varya(umarım betimlemem doğru olmuştur) işte oradan kırılıp düşüyor bir sorun mu var yoksa normal mi
direkt güneş alıyor dibi her daim nemli ondan olabilir mi sulamayı 2 günde bire düşürmeyi planlıyorum belki sudandır. teşekkur ederim her akşam **** 2 günde bir mutlaka suluyorum domatesleri terasımda saksıda yetiştiriyorum |
Sulamayı azaltmanız iyi olur. 3-4 günde bir, hatta bitkinin toprağına ve kök büyüklüğüne bağlı olarak haftada bir bile olabilir.
|
saolasın mavi tepe hem sulamayı azaltacağım hemde saksıdaki köklerin yanmasını engelleyerek deneme yapacağım
|
Sayın Meyvelitepe,
Benim de Rapido34 arkadaşımız gibi sırık domateslerimin çiçekleri hafif bombe yerden dokununca dökülüyor.Bahçem güneye bakan bol güneş alan bir yerde.Sırık domateslerimin boyu yaklaşık 1,80 cm oldu epey uzadı çiçeklerinin düşmemesi ve domates oluşumu için ne yapmalıyım? |
Alıntı:
En son bildiğim beyaz tepeydi. Zira MeyveliTepe sitesine baktığımda ve TOpRAK tv de izlediğim kadarıyla, zeytilerinde ve tüm meyve ve sebzelerinde kaolin kili kullanmış ve tepe tamamen kar yağmış gibi bembeyaz olmuştu. Onu izleyen bir arkadaşım da zeytinlerine kaolin kili uygulamıştı. Birazdan gidip bakacağım. Vallahi ben de çok merak ediyorum. Sonuçlarını görelim sonra uygularsın dedim. Ben o adama güveniyorum, dedi. Saygılar |
:) diyecek bir şey bulamadım.
|
Alıntı:
|
Bahçeye dikili Sayın Meyvelitepe.
|
Alıntı:
1. Sürgünler: Bitki sürekli büyüme eğiliminde ise çiçek atma söz konusu olabilir. Topraktaki azotun fazla olması, koltuk ve sürgünleri almamış olmanız bitkiyi çiçeklenip meyve tutmak yerine bir çok dal budak salmaya ve sürekli büyütmeye teşvik edip buna sebep olabilir. 2. Sulama dengesizliği, kök küçüklüğü: Bu da bitkinin meyve bağlamama sebebi olabilir. Domates fidesini ilk dikimden sonra bir süre kökünü geliştirip büyütmek için çaba harcanmalıdır. Bunun da bir kaç yöntemi var. Toprak çok sıkı olmayıp humuslu, hafif asitik, biraz gevşek, kılcal köklerin kolayca yayılabileceği özellikte olmalı. Fide dikiminden sonra bitki büyüdükçe kök boğazı kademe kademe doldurulup yükseltilmelidir. (uygun durumda 30-40 santime kadar kök boğazı toprak seviyesi yükseltilebilir). Bu sayede toprak altında kalan bölümde de köklenme olur. Bir diğer önemli şey, sulamadır. Domateste fazla su verilmez. Verildiğinde de kök boğazından değil, daima sadece kılcal köklerin gitmiş olabileceği mesafeden verilir. Bitki büyüdükçe de bu mesafe arttırılır. Kılcal kökler neme doğru ilerleyeceklerdir. Böylece köklerin geniş bir bölgeye yayılması da sağlanmış olur. Toprak altındaki büyük ve sağlıklı kök, toprak üstünde de işlerin iyi gitmesinin bir gereksinimidir. 3. Sıcaklık: Bu aylarda ısının çok fazla artması bitkiyi strese sokar ve çiçek atmasına sebep olabilir. Bitkinin yeterince güçlü olmaması sıcaklığın etkisini arttırır. Bu etkiyi azaltmak için ben domateslere de kaloin kili uyguluyorum. İşe yaradığını da gördüm. Bitkinin beyaz kil tabakasıyla kaplanan gövde ve yaprakları güneş ışınlarını geri yansıtıyor, bitkinin aşırı ısınmasını önleyip, fotosentezin sürekliliğini sağlıyor. Söz gelimi, aşırı sıcaklarda bitki güneşe karşı olan yapraklarını bükerek güneşe bakan yüzeyi kendi kendine azaltmaya çalışıyordu. Kaolin uygulamasından sonra buna gerek görmemeye başladı. Bu tür bir uygulama yapma imkanınız yok ise, öğleden sonranın çok sert ışıklarından koruyabilecek başka bir önlem düşünebilirsiniz. Yalnız, sabah öğleye kadar ve saat 16:00'dan sonra mutlaka güneş alsın. 4. Hastalıklar ve zararlılar: Bunlar da probleme sebep olurlar. Yüzlerce türü var. Fakat başka belirtilerden böyle bir durum olup olmadığı anlaşılır. Buna göre sizinkilerin durumunu yorumlayıp, uygun tedbiri alabilirsiniz. |
4 Eklenti(ler)
Sayın Meyvelitepe,
Öncelikle msjıma cevap için çok teşk. ederim. 1-Sürgünler:Şimdi fotğraflarını ekledim domateslerimin,eğer domateslere uygulamam gereken budama,sürgün alma işlemlerim varsa çizgi ile nerden nasıl budamam gerektiğini de gösterirseniz çok sevinirim çünkü ben koltuk alma işlemini sürekli yaptım ama sürgün alma işlemini bilmiyorum şimdi yapabilir miyim? çünkü 2 metre boyuna geldi domateslerim(fotodaki domateslerin arkasındaki ahşap çit 2 metre onu da geçtiler)sürekli büyüyorlar fotoğrafta nerden sürgünleri kesmem gerektiğini gösterirseniz sevinirim. 2-Toprağım humuslı ve torflu olduğu için kolay kökler güzel gelişiyor.2 hafta öncesine kadar sık suluyordum ama şimdi seyrek suluyorum buna rağmen eni çıkan çiçekler de dökülüyor yani çözüm olmadı az sulamak. 3-Bahçem sadece 13.00-16.00 arası güneş alıyor çünkü bahçem apartmanlarla çevrili oyüzden o saatler dışnda güneş görmüyor.Bu saatler arasında söylediğiniz gibi yaprakları büzüşüyor aşırı sıcaklardan kendini bitki korumaya çalışıyor. 4-Herhangi bir hastalık yok.Yapraklar oldukça sağlıklı. Sonuç:Fotoğraflardan görebildiğiniz eksiklikleri ve budama yapacağım alanları belirtirseniz sevinirim. |
koltuk alma:
Sırık domateslerin tek gövde halinde büyütülmeleri gerekir. Yaprağın gövdeye bağlandığı yerden (koltuk) çıkan sürgünler 4-5 cm. olunca boşuna enerji harcamasını önlemek amacıyla temizlenir. Koltuklar küçükken, sabahları gevrekken alınmalıdır. Havaların serin gittiği aylarda haftada bir, nisan-mayıs aylarında ise iki defa alınmalıdır. Zayıf büyüyen bitkilerde geç alınmalıdır. Böylece yaprak yüzeyi arttırılıp meyve kalitesi ve miktarı artırılabilir. Budamanın sabah yapılması daha doğru olur. Çünkü bitki bünyesi serttir. sürgünlerin kırılması kolay olur. Koltuk alma baş ve işaret parmaklarının hareketi ile yapılır. Koltuk almada geç kalınmamalıdır. Bitki enerjisini koltukların gelişmesi için harcar. Uzun ve kalın halde bulunan koltukların kopartılması halinde kabuk sıyrılabilir, gövde üzerinde büyük yaralar açılır. Bu sürgünler keskin bir bıçakla kesilmelidir. Büyük yaraların kapanması geç olur. Koltukların daha küçük iken alınmaları halinde koltuk gözleri gelişmesinin tamamlamadığından yeni koltuk gelişmesi beklenmelidir. Eğer serada koltuk(filiz) alma ile bulaşabilecek hastalık varsa, bu gibi hastalıklı bitkilerde en son koltuk alma yapılmalıdır. Yaprak alma : Domates 1,2 m. boylandığında fotosentez ve transpirasyon için en yüksek oranda yaprak alanına ulaşır. bitki boyu 1,2m'yi aştığı zaman alttaki yapraklar düzenli bir şekilde alınabilir. Yaprak alınmada ilk önce hasadı tamamlanmış veya hasada gelmiş meyveli ilk salkıma kadarki yapraklar alınır. Yaşlı ve hastalıklı özelliğini kaybetmiş, yere değen ,birbirine gölge yapan, bitkinin havalanmasına engel olan yaprakları alınır. Ayrıca çok kuvvetli büyüyen bitkilerde her bitkiden 1-2 yaprak alınır. Yaprak mahmuz bırakılmadan, yaprak sapının gövdeye birleştiği yerden alınır. Yaprak sapı gövdeye doğru yatırılır ve sonra geriye doğru kanırtılarak gövdeden koparılır. Domateslerinizde zararlı sorunu var. Zararlı sorunu olan yaprakları (altta) temizlemeniz iyi olur diye düşünüyorum. ayrca bitkileriniz çok sık. Aynı durumda bitki sayısını en azından yarıya düşürürseniz her şeyin daha iyiye gittiğini göreceksiniz. |
Daha sonra daha detaylı yazarım. Fakat ilk izlenimim, bitkilerinizin güneşlenme süresi kısa gibi. Bu yüzden kuvvetli gövde yapmamışlar ama çok uzamışlar. Güneşin çok sert olduğu zamanda güneş alması da bitkileri strese sokup kendilerini korumaya almalarına sebep oluyor gibi. Gördüğüm kadarıyla koltukları almışsınız. Yanlız ilk resimde, tepede bir çatallanma gördüm gibi. Yine ilk resimde, açmış çiçeğin ucundan da filiz yürüyor gibi. Almazsanız o çiçekleri de büyük ihtimal atacaktır. Alt yapraklarda bir şey yaprakları biraz delmiş. Sn.İzzeterisen'in dediği gibi biraz temizlik yapabilirsiniz ama problemin sebebi bence de o değil.
|
Sayın Meyvelitepe,Sayın İzzetarslan,
Çok teşekkür ederim..Anladığım kadarıyla artık tepeden yeni gelen her filizi çiçekliler hariç kesmem gerekiyor daha fazla boy atmasın diye.. |
1 Eklenti(ler)
Değerli Ardaşlarım,
19 lt. su bidonunda yetiştirdiğim sırık domates bitkimde, gördüğüm hastalığın ne olduğu hakkında beni bilgilendirirmisiniz.İlk olarak domatesin altında sanki nokta şeklinde eziklikler oluyor.Domates büyüdükçe bu eziklikler resimdeki gibi genişliyor.Bu domatesin yanındaki domatesde böyleydi.Onu koparmıştım.Ama maalesef yanıdakide aynı şekilde hastalandı. Bu domates bitkisinin üzerinde daha bir sürü domates var ve gelişmeye devam ediyor. Bol ve sağlıklı ürünler dillerim. |
Süleyman bey, sanırım kalsiyum eksikliğinden oluyor. Çiçek burnu çürüklüğü denilen hastalık.
|
Sayın Meyvelitepe,
Bu kalsiyum eksikliği için saksının kenarlarına bir tatlı kaşığı kireç serpip sulasam olurmu. |
Süleyman bey, kireç kalsiyum sağlar ama toprağın PH'ını da etkiler. Bir de zaman geçmiş midir, yani şimdiden sonra bir faydası olur mu bilmiyorum. Bu konuda Sn.izzeterisen daha net bilgi verebilir.
|
Alıntı:
|
Tek anmamadığım koltuk ile filiz arasında ne gibi fark vardır?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025