agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Hastalık ve Zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/domates/8767.htm)

dongyul 18-06-2016 14:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ÖzkanGulmez (Mesaj 1469299)
Merhabalar;
Terasa ektiğim domatesler 40cm ye ulaştı ve çiçeklendi fakat fakat yaprakları içe doğru kıvrılmaya başladı , antalya da yaşıyorum şıcaklıklar 40 ın üzerinde şu an ve aşırı rüzgar var sebebi bu yüzden midir acaba??

Sayın ÖzkanGulmez; O kıvrılmaların bir kaç nedeni olabilir

- Virüs kaynaklı bir hastalıktan dolayı
&
- Yaprak bitleri nedeniyle olabiliyor.

ÖzkanGulmez 20-06-2016 12:19

Teşekkürler.Peki ne gibi bir önlem alabilirim??

dongyul 20-06-2016 12:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ÖzkanGulmez (Mesaj 1469670)
Teşekkürler.Peki ne gibi bir önlem alabilirim??

- Virüs için ne kullanmanız gerektiği hakkında bilgim yok ancak bir kaç yerde okumuştum kalsiyum uygulaması yapıldığında düzelme olduğunu söylüyorlardı ancak ne kadar doğrudur bilmiyorum benim düşünceme göre etkisinin olmayacağı..

- Yaprak biti içinse bitkisel ev ilaçlarını uygulayabilirsiniz ya da kimyasal ilaçta olabilir tercih sizin.

g.c. 01-07-2016 11:07

sayın dongyul ve konu hakkında bilgi sahibi diğer arkadaşlarım;

Domateslerimde ne yazıkki mildiyö hastalığı mevcut. Elma sirkesi ve arapsabunu ile mücadeleden yine sonuç alamadım.

ANTRACOL WP70 tavsiye edermisiniz?

Bu aşamada yapmam gereken farklı bir işlem olabilir mi?

dongyul 01-07-2016 11:14

Sayın G.C; söylemiş olduğunuz ilaç hakkında bilgi sahibi değilim ancak mildiyö için 2-3 yıl önce ziraat müh. Arkadaşıma sorduğumda bana organik tarımda da kullanılan bakırlı ilaçları kullanabileceğimi söylemişti. İsmi kor miltox du diye hatırlıyorum. Mavi bir toz.

g.c. 01-07-2016 11:20

Etken Maddesi %70 Propineb

Meyvelibahçe müsait olurda bilgi verirse fayda/zarar açısından çok iyi olacak :)

Sağda solda okuduklarıma artık güvenemiyorum, hepsi tüketim/ilaçlama yapmamızı salık veren siteler.

İsmail Kuzucu 01-07-2016 13:52

Captan'h adlı ilaç hem koruyucu hemde tedavi edici bir üründür. Domateste tavsiye ederim. Yanılmıyorsam 7 günlük hasat bekleme süresi vardı.

Bu gibi havalarda kükürtü dikkatli kullanmak gerekli, sıcak tüm yaprakları kavurabilir.

birnefestoprak 01-07-2016 17:14

Captan'ın etken maddesinin toksik olduğunu biliyoruz. Propineb de zehirli, muhtemel kanser yapıcı (katkıda bulunucu), üreme sistemine zararlı, aynı zamanda yeraltısuyuna karışırsa çevresel kirletici olarak listelenmiş.
Propineb - toxicity, ecological toxicity and regulatory information

Resulgur 02-07-2016 01:37

1 Eklenti(ler)
aDANA daki domateslerimizin bazılarında bu şekilde domateslerde bir hastalık söz konusu ne yapmamızı öneriyorsunuz ?

g.c. 10-07-2016 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1471569)
Captan'h adlı ilaç hem koruyucu hemde tedavi edici bir üründür. Domateste tavsiye ederim. Yanılmıyorsam 7 günlük hasat bekleme süresi vardı.

Bu gibi havalarda kükürtü dikkatli kullanmak gerekli, sıcak tüm yaprakları kavurabilir.

Domateslerimi uyarınızı dikkate alarak kendi hallerine bıraktım. Bugün ilk hasadı ürünlerini tatmak nasip oldu oldukça lezzetli bir deneyim oldu :) Sanırım sağlam kalanlar bize yetip artacak bile.

kimble01 14-07-2016 07:41

Domates yapraklarında sararma kahverengileşme

3 Eklenti(ler)
Merhaba,

Balkonda saksıda cherry domateslerim var, bayram tatilinde susuz kalmış geldiğimde yapraklar sararmış, yaprak uçları kahverengileşmeye başlamıştı, hastalıktan dolayı mı böyşe oldu acaba, şu anda ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilirmisiniz. Balkon sabahtan öğlene kadar güneş görüyor, damla sulama ile günde 2 kez sulama yapıyorum.
Birde saksıda şu anda 3 kök var sıkıştılar, 1 kökü söküp başka saksıya geçirebilirmiyim.

Muda 14-07-2016 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kimble01 (Mesaj 1472775)
Merhaba,

Balkonda saksıda cherry domateslerim var, bayram tatilinde susuz kalmış geldiğimde yapraklar sararmış, yaprak uçları kahverengileşmeye başlamıştı, hastalıktan dolayı mı böyşe oldu acaba, şu anda ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilirmisiniz. Balkon sabahtan öğlene kadar güneş görüyor, damla sulama ile günde 2 kez sulama yapıyorum.
Birde saksıda şu anda 3 kök var sıkıştılar, 1 kökü söküp başka saksıya geçirebilirmiyim.

Siz hemen üçünü ayrı ayrı büyük saksılara dikin. Küçük saksıda ürün almanız mümkün değil. Sararmasının bir sebebi de çok az toprak olması.

kimble01 14-07-2016 23:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1472821)
Siz hemen üçünü ayrı ayrı büyük saksılara dikin. Küçük saksıda ürün almanız mümkün değil. Sararmasının bir sebebi de çok az toprak olması.

Cevap icin tesekkur ederim, yarin aksam yeni saksilara yetlestirecem ama cok buyuk saksida ve topragi bol olan domateslerde de ayni durum var, sanki yeterince topraktan beslenemiyor gibi.

crayz34 26-07-2016 16:36

Arkadaşlar merhaba,

Domateslerimizde resimdeki gibi hastalık görünmeye başladı. Araştırdığım kadarıyla kalsiyum eksikliği nedeniyle oluyormuş. Bunun için şu aşamada kullanabileceğimiz bir ilaç veya yöntem varmı acaba ?

http://i.hizliresim.com/2ZBbYj.jpg

ibrahimes 27-07-2016 11:43

Benzeri bir durum Ayaş domateslerinde gözüktü neler yapabiliriz diğerlerini kurtarmak için?

http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...be7046c7a5.jpg

Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Fatih_Soydemir 27-07-2016 18:12

bu bir tür haşereden kaynaklı durum erik meyvelerinde de görüyoruz bazen. domateste tutadan olduğunu düşünmekteyim geçen sene 6 kg kaybım oldu tuta ilacından sonra kesildi bu sene hiç hastalık olmadı ama aşırı sıcaklar nedeni ile zaiyat çok oldu gölgede 53 dereceyi gördük 1 hafta. kalsiyum eksikliği ile alakalı ise eğer benim aynı sorunu yaşamam gerekirdi çünkü aynı toprağa gübre ekleyip devam ettim bu senede ama 1 kere bile ilaç kullanmadım yeşil tırtıl yaptı ondada örümcek halletti işini yani tamamen doğal oldu.

tuta kontrolü yapmanızda fayda var.

Fatih_Soydemir 28-07-2016 10:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kimble01 (Mesaj 1472775)
Merhaba,

o saksı çok ufak domates için 20 kg topraklı saksıda bile 3 kök çok geliyor en fazla 2 kök oturak tipi için yeterli olmakta sırık saksıda zaten yetişmiyor çok fazla toprak ihtiyacı oluyor yapısı nedeni ile. tek kök dikseydiniz çok iyi sonuç alabilirdiniz bu sene zor ama seneye tek kök dikerseniz ve tatile giderken güneş ile ilişiğini kesip yarı gölge **** gölgeye alırsanız bu sorun olmaz.

deniscicek2016 03-08-2016 07:06

resimdeki domates zararlisi

Herkese

http://i.hizliresim.com/o7b5RX.jpg

selamlar.resmini ekleyebilirsem goreceginiz zararliyi taniyan var mi.domateslerimde bolca var.artik boyutlari buyudu.sarimsak sogan yag biber insektisiti yaptim ama hic banamisin demedi.

Tesekkurler saygilarimla

deniscicek2016 03-08-2016 07:30

resimdeki domates zararlisi

http://<a href=http://hizliresim.com...com/o7b5RX.jpg[/IMG]Herkese selamlar.resmini ekleyebilirsem goreceginiz zararliyi taniyan var mi.domateslerimde bolca var.artik boyutlari buyudu.sarimsak sogan yag biber insektisiti yaptim ama hic banamisin demedi.

Tesekkurler saygilarimla

http://i.hizliresim.com/o7b5RX.jpg

defender77 03-08-2016 13:29

http://www.agaclar.net/forum/258813-post50.htm
http://www.agaclar.net/forum/258884-post51.htm

deniscicek2016 03-08-2016 16:13

Aynen bu (ilk link) cok tesekkurler.fakat zehir ve kimyasal kullanmadan bu zararli ile nasil basa cikilir.zarari nedir neye sebep olur

defender77 03-08-2016 16:40

http://www.agaclar.net/forum/genel-b...ruma/10807.htm

hoca40 04-08-2016 20:30

Bahçemizdeki domates yapraklarinda kuruma ve sararma başladı.Ziraat mühendisi abilere kuruyan bir kökü götürdüm.kırmızı örümcek dediler.ilac olarak marathan 65 at dediler.Ama sorunumu gidermedi.Sizlerle paylaşıp fikirlerinizi almak istedim.Yanitlayan olursa şimdiden. ***.

hoca40 04-08-2016 20:47

3 Eklenti(ler)
Bahçemizdeki domates yapraklarinda kuruma ve sararma başladı.Ziraat mühendisi abilere kuruyan bir kökü götürdüm.kırmızı örümcek dediler.ilac olarak marathan 65 at dediler.Ama sorunumu gidermedi.Sizlerle paylaşıp fikirlerinizi almak istedim.Yanitlayan olursa şimdiden ***.

TCM 13-08-2016 09:33

2 Eklenti(ler)
Dün bir kaç kök domateste resimdeki gibi gümüş rengi renk açılmaları mevcut, yorum yapabilecek var mı?

Eklenti 624920

Eklenti 624921

Taşlıbahçe 13-08-2016 15:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1476019)
Dün bir kaç kök domateste resimdeki gibi gümüş rengi renk açılmaları mevcut, yorum yapabilecek var mı?

Eklenti 624920

Eklenti 624921

Güneş yanıklığının ilk aşamalarına benziyor.

TCM 13-08-2016 19:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1476071)
Güneş yanıklığının ilk aşamalarına benziyor.

Sağolun, pek yapacak bir şey yok herhalde. Üç - beş gün serin geçecek yayla, o zamana toparlar herhalde, yarın 40 faktör güneş kremi ile bepanthene krem süreyim biraz ;)

Taşlıbahçe 13-08-2016 19:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1476094)
Sağolun, pek yapacak bir şey yok herhalde. Üç - beş gün serin geçecek yayla, o zamana toparlar herhalde, yarın 40 faktör güneş kremi ile bepanthene krem süreyim biraz ;)

Sizin oralarda pek sık görülen bir şey değilse pek önemli değil bence. Yapraklar meyveyi gölgeleyebildiği sürece sorun olmaz veya kaolin kili kullanılabilir problem henüz görülmeden.

TCM 22-08-2016 19:45

4 Eklenti(ler)
Yine ben. Sadece en ön sıradaki heybetlilerde hafiften yapraklarda sararmalar var. Kırmızı örümcek olsa şimdiye oldukça yayılmaları lazımdı ama bir kaç haftadır böyleler.

İlk resimdeki arkadaş gibi üst yapraklarda yok.

Eklenti 625743

Sararmalara örnek. Dediğim gibi sadece heybetli köklerinde olması ilginç, diğer 10 çeşitte bir şey yok.

Eklenti 625744

Eklenti 625745

Eklenti 625746

birnefestoprak 23-08-2016 02:46

Septoria'ya benziyor. Kullanmayı tercih ederseniz Bakırlı bir ürün, sevmiyorsanız da Potasyum BiKarbonatı suda çözerek kullanabilirsiniz. Uygulamayı hastalıklı yaprakları temizledikten sonra yapın derim. Bir de o yaprakları temizledikten sonra ve sağlıklı yapraklara dokunmadan önce, elinizi isopropil alkolle temizleyin.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1476925)
Yine ben. Sadece en ön sıradaki heybetlilerde hafiften yapraklarda sararmalar var. Kırmızı örümcek olsa şimdiye oldukça yayılmaları lazımdı ama bir kaç haftadır böyleler.

İlk resimdeki arkadaş gibi üst yapraklarda yok.

Sararmalara örnek. Dediğim gibi sadece heybetli köklerinde olması ilginç, diğer 10 çeşitte bir şey yok.

birnefestoprak 23-08-2016 02:51

Eğer çeşidin yaprak örtüsü çok yoğunsa ve bol miktarda koltuk alımı/yaprak temizliği yaptıysanız ondan da olabilir. Yaprak örtüsü seyrek olan çeşitler için herhangi bir koruyucu malzeme kullanılmadığında veya bitkinin üstüne gölgelik çekilmediğinde yapacak pek birşey kalmıyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1476094)

kirazkentlee 23-08-2016 17:01

1 Eklenti(ler)
Herkese merhabalar
Domateslerim önce güneş yanıklığı oldu sonra bu şekile geldi bi fikri olan varmı şimdiden teşekkürler.

birnefestoprak 23-08-2016 17:23

Eğer sorun dediğiniz gibi güneş yanıklığıysa, sizce yanıklık neden kaynaklanıyordur?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kirazkentlee (Mesaj 1477020)
Herkese merhabalar
Domateslerim önce güneş yanıklığı oldu sonra bu şekile geldi bi fikri olan varmı şimdiden teşekkürler.

kirazkentlee 23-08-2016 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1477021)
Eğer sorun dediğiniz gibi güneş yanıklığıysa, sizce yanıklık neden kaynaklanıyordur?

Nazik cevabınız için teşekkür ederim ben oluşan siyah lekeler için fikir istemiştim yine de ilginize teşekkürler.

birnefestoprak 23-08-2016 21:43

Güneş yanıklığı, daha sonra meyvenin yanıp bozulmasıyla ortaya çıkmış olabilir; başka bir soruna bağlı olarak da gerçekleşmiş olabilir. Eğer bitkinin yaprak örtüsünü aşırı derecede budadıysanız, yapraklar meyveyi kapatıp güneşin yakıcı etkilerinin önüne geçememiş olabilir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kirazkentlee (Mesaj 1477042)
Nazik cevabınız için teşekkür ederim ben oluşan siyah lekeler için fikir istemiştim yine de ilginize teşekkürler.

kirazkentlee 23-08-2016 21:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1477044)
Güneş yanıklığı, daha sonra meyvenin yanıp bozulmasıyla ortaya çıkmış olabilir; başka bir soruna bağlı olarak da gerçekleşmiş olabilir. Eğer bitkinin yaprak örtüsünü aşırı derecede budadıysanız, yapraklar meyveyi kapatıp güneşin yakıcı etkilerinin önüne geçememiş olabilir.

Teşekkür ederim kalsiyum eksikliğinden şüphelenmiştim.

TCM 11-09-2016 11:08

2 Eklenti(ler)
Domatesteki bu delikler 'tuta' zararlısına mı ait acep? Birkaç topladığımız domatesin içerisinde yeşil kurt görmüştük, sanki ona daha çok benziyor.

Eklenti 627305

Eklenti 627304

Saparow 11-04-2017 19:35

Hastalık

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar yardımcı olabilirmisiniz bu hastalığın ne olduğunu çözemedim, fusarium solgunlugu sandim ama domateslerimde alt yapraklarinda saralma baslayarak butun bitkiyi kurutuyor, lutfen yardimci olurmusunuz?

Saparow 11-04-2017 19:40

Hastalık

2 Eklenti(ler)
Alt yapraklar sararma gosteriyor, sonra butun bitki kuruyor, yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar

Filizarslan 06-05-2017 19:52

Merhaba
Saksıya ektiğim domates fideleri çiçek açtı ama çiçekler kuruyor...2 gün önce de fidelerin üzerinde minik kanatlı silah böcekler gördüm...Lütfen bilgi...Yeni üyeyim foto yükleyenbilir miyim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025