![]() |
uygulama
Alıntı:
|
Yabancı sitelerde domates için epsom salt (ingiliz tuzu) uygulaması sıkça tavsiye ediliyor. Magnezyum ihtiyacının karşılanmasıyla beraber bitkinin hastalıklara karşı direncini artırdığı belirtiliyor.
|
ben de 2 gün önce epsom salt mi alsam diye düşündüm..şunu buldum çam tuzu 5kg..
da ! sıkıldım ben kalsiyum eksik onu ekle çiçeklenme sorunu var fosfor ekle, yapraklar kıvrılıyor mg ekle epsom ekle.. yok mu yahu bunun ortaya karışık organik çözümü ?? koyun keçi solucan tavuk yarasa arkadaşların gübresinden şerbet tüm bunları hızlı şekilde çözmez mi? geç mi kaldık yoksa? |
saksıdaki domateslerde yaprak delinmeleri gözlemliyor fakat çıplak gözle herhangi bir zararlı goremiyordum...
bugün dikkatle ve büyütecle baktigimda çok küçük tırtıllar oldugunu tespit ettim ve fotografladım. 3-4 mm boyundalar. 2 yaprağı koparıp iki tanesinin üzerine sıvı sabun-aycicek yağı-su karışımı döktüm (çay kaşığıyla) ve 3-4 saniye icinde hareketsiz kaldıklarını öldüklerini gözlemledim.. (resim 4). http://www.agaclar.net/forum/attachm...693-tirt1a.jpg http://www.agaclar.net/forum/attachm...693-tirt2a.jpg bu zararlı nedir? sıvı sabun-yağ-su karışımı bu arkadaşlara püskürtme yöntemiyle de etkili olur mu? çünkü yaprakları tek tek bu kadar yoğun ıslatabilecek miyim emin değilim.. |
tuta absoluta
Test ettiğiniz preperata bacillus thuringiensis de ekleme şansınız varsa spray ile olumlu sonuç alırsınız. |
Alıntı:
Tespitiniz çok yerinde olmuş, bahçe sayfamızda sn. birnefestoprak ta benzer bir tespitte bulunmuştu. Sn h_dogan Alternaria olabilir demişti. Bir mantar olduğu kesin ama biz de biraz araştırıp fotoğraflar dışındaki görüntülerine de bakarak karşılaştırınca tomato leaf spot (domates yaprak lekesi) olduğuna karar verdik. Adadaki diğer bitkileri korumak adına hastalıklı kökü söküp yok ettik. Dün akşam, diğer adalardaki bitkilere de koyun gübresi çayını ( pekmez ekleyerek ve en az 12 saat akvaryum hava pompası ile havalandırarak elde ettik ) %50 sulandırarak yapraklardan ve topraktan takviye yaptık. Yarın akşam, "neem tonic" uygulamayı düşünüyoruz. Potasyum bikarbonat siparişini de vermeyi düşünüyoruz. En önemlisi, sulama düzenimizi akşam saatlerinden çok sabah erken saatlere çekmeyi planlıyoruz. Sn. danışman_32, Kükürt uygulamasını hangi oranlarda ve hangi hastalıklara karşı denediniz /denettiniz bilgilendirebilirseniz çok seviniriz. Herkese İlgi ve önerileri için ayrı ayrı teşekkürler. |
Alıntı:
bana ise delfin wg işe yarayabilir, doğru mudur? |
Evet, fotoğrafını koyduğunuz zararlı için yanıt size. Tuta absoluta yaşam döngüsünde her zaman yaprak üzerinde serbestçe dolaşmıyor, bu yüzden temas etkili preperat yaprak dokusu içinde gizli larvaları etkilemez. Delfin içeriğinde bulunan bakterinin bitki yüzeyinde 1-2 gün de olsa canlı kalması zararlının yer değiştirmesi esnasında zararlıyı enfekte edebilmesini sağlar.
Bu zararlının az sayıda ve saksıda büyütülen bitkilere gelmiş olması da ilginç. Genelde bitki sayısının çok olduğu ortamda görülmesi beklenir. |
geçen sene hemen hemen tüm domates biberlerde bu sorun olmustu (25-30) saksı). domates meyvelerinin %70 i çöptü. bakalım bu sene kurtarabilecek miyim. neyse tuta olduğu kesinleşti. ilacı hemen sipariş edeceğim. ilaç gelinceye kadar sabun-yağ-su karışımını sıkacağım. hiç yoktan iyidir mantığıyla.
siz preperata bacillus thuringiensis ekleyin demistiniz. delfin'i bu preparata ekleyerek mi yoksa yalın olarak mı püskürtmek daha doğru olur? |
Preperata ekleyip bekletmeden hepsini tüketin. Beklerse bakteri ölür. Kullandığınız sıvı sabunun anti-bakteriyel özelliği olmasın. Esasında biraz uğraşıp bahçede kullanılacak sabunu kendimiz yapsak daha iyi ama zaman alan bir iş :)
Delfin alacaksanız bir arkadaş almış, "bu fazla isteyenle paylaşırım" diyordu. |
Domateslerimde neemazaldan hic etkilenmemis yesil minik sinekler var. Bunlar da yaprak ozsuyu ile mi beslenir? mucadele gerekir mi? organik mucadele yontemi olarak ne onerirsiniz? tesekkurler...
|
Alıntı:
|
Benim toprakta yetiştirdiğim domates yapraklarında
alttan başlayarak yukarıya doğru sararma ve sonunda kuruma oluyor. Meyvalarında hastalık belirtisi yok. http://img836.imageshack.us/img836/5752/ef2u.jpg http://img33.imageshack.us/img33/9584/3k7q.jpg http://img29.imageshack.us/img29/3347/j6mj.jpg http://img845.imageshack.us/img845/9186/rzux.jpg Her sene aynı hastalık, ilaç serpmedim. Tüm domateslerde bu oluyor. Hazır aldığım ve kendi fidelerimde. Erken yaprak yanıklığı mı? |
Bende ne arasaniz var sn.meyvelitepe. Bit dedigim minikler (max.1mm boylarinda) neemazaldan sonra belirgin sekilde azaldi. Her yaprakta 2-3 adet varken simdi bazi (yuzde 20 gibi) yapraklarda 1-2 tane gorebildim.
Ayrica 1-3 mm boylarinda yine ayni renkte yesil minik sinekler var. Dun aksam uzeri bayagi gormustum. Simdi ogle vakti oldugundan midir bilmem goremedim. Bu arada bir adet de miniminnacik beyaz sinek gordum. Kadro tamamlandi :( |
2-3 günde bir neemazal uygulamaya devam etmekte fayda var ki, popülasyon yok olsun. Kalan bir kaç tane çok hızlı tekrar üreyebiliyor. Sinek dedikleriniz de bunların erkeği olabilir. Daha iri ve kanatlı oluyorlar.
|
Tesekkur ederim. Bugun de uygulayacagim.
|
deneme
Alıntı:
yaprak lekesi 100 lt suya 200 gr burdur / gölhisar 2010 külleme 100 lt suya 200 gr ısparta / deregümü 2011 mildiyö 100 lt suya 250 gr ısparta / deregümü 2013 |
çözüm
Alıntı:
|
tuta absoluta
Alıntı:
|
Forumda bir arkadaş sormuş ama cevap göremedim; Olgunlaşmaya başlayan domateslerin alt tarafı kararmaya başlıyor. Sap bölümlerinde problem yok. Haftada iki gün sulama yapıyorum, herhalde çok sayılmaz. Görüşleriniz rica.
|
Sn. fixture,
Fotoğraf ekleyebilirseniz tecrübeli üyelerimiz daha net cevap verebilirler. Tarifinizden kalsiyum eksikliğinden kaynaklı, çiçek burnu çürüklüğü akla geliyor. Eğer çiçek burnu çürüklüğü ise, konunun bir önceki sayfasında ve daha önceleri de farklı çözüm önerileri paylaşılmıştı. Konuyu baştan taramakta fayda var. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sn Danışman_32, Benim domateslerin dermanı da bu uygulama galiba ancak (yanılıyorsam bağışlayın) bunlar kimyevi ürünler değilmi? Öyleyse, muadili organik ürün tavsiye edermisiniz? Küçük bir bahçede hobi olarak yetiştirdiğim sebzelerde kimyevi gübre kullanmamaya çalışıyorum. |
Sn fixture,
Kalsiyum eksikliği için doğal yöntemlerden biri, 1 ölçü yağsız süt + 3 ölçü su karışımını yapraklardan spreylerek uygulamak. Alıntı:
konusuna da göz atmanızı tavsiye ederim. |
çözüm
Alıntı:
evet belirttiğiniz gibi bu uygulama kesin çözümdür |
Ciroz, danışman_32, teşekkür ederim.
|
2 Eklenti(ler)
herkese merhabalar. benim saksıdaki domatesimde yaprakları biraz kıvrılıyor ve sanki susuz gibi yaprakları sönük. :( forumdan okuduklarımdan çıkardığım sanki magnezyum eksikliği var. acaba sorunu nedir? yardımcı olursanız sevinirim. :p
|
4 Eklenti(ler)
Benim de balkonumda yetiştirdiğim altı çeşit domatesimden en çok verim aldığım iki cinsin (Roma ve Salkım) yapraklarında solma ve sararma oluştu. Haftada bir suluyorum.Saksı toprağında yanmış keçi gübresi ve biraz vermikülit var. Sulama sırasında (iki haftada bir) hümik asit kullanıyorum. Budamayı düşünüyorum. Ne papmalı?! Yağsız süt su karışımı uygun mu? Ya da başka bir takviye mi yapmalıyım.
Roma Domatesi. Eklenti 427205 Eklenti 427206 Eklenti 427207 Eklenti 427208 |
3 Eklenti(ler)
|
Delfin WG
2 Eklenti(ler)
sayın Danışman(Fatih bey), sn Meyvelitepe ve tüm üstadlar;
tavsiyeler üzerine tuta'ya karşı organik tarıma da uygun olduğu için 500 gr. Delfin WG aldım.. (bu arada yazan kullanım miktarı ile 10 yıl kullansam bitmez, ama son kullanma tarihi 12/2013. yani bu yaz kullandım kullandım. benim gibi balkon-teras, kücük bahçe sebzeciligi yapan, az miktara ihtiyacı olanlara kargo kendilerine ait olmak üzere azar miktar bedava gönderebilirim.) ama ...benim derdim şurada; bu B.T. bakterisi ne menem birşeydir ki paketin üstünde bu çelişkili açiklamalar var ? (bu benim yorumum ve aslında sorumun özeti).. resim olarak konuşursak 1= bu ne perhiz 2-3-4= bu ne lahana turşusu... Eklenti 427240 Eklenti 427241 bu uyarılar standart prosedüre uymak zorunluluğundan mı yazılıyor, yoksa gerçekten biz ve evcil hayvanlarımızı bu bakteriden korumamız, bu sebeple maske,eldiven.. vs kullanmamız, kimyasal ilaç muamelesi yapmamız gerekiyor? beni ve Delfin WG kullanmayı düşünenleri aydınlatırsanız çok sevinirim.. |
İlgili yönetmeliğe göre ambalajlara yazılması zorunlu tutulan ifadelerdir.
|
Ambalaj tasarımını yaptığım bir kaç ürün ( süt, yumurta ) için bana gönderilen dokümanlarda benzeri/farklı zorunlu metinler olduğunu söyleyebilirim.
|
tesekkürler sn meyvelitepe , sn ciroz.
ben fazla ciddiye alıp hanım beni gözlük maske eldivenle görünce biraz panik yaptı da.. ben de zorunlu standart talimatlar olduğunu düşünsem de emin olmak istemiştim.. (topu da böyle hanıma atarım :) |
Alıntı:
|
2011 yazında aldığım ürünlerden hala kullanıyorum. Etkisinde bir değişme yok. Kuru ve karanlık bir yerde, mümkün mertebe hava almadan saklanmalı.
|
delfin uygulaması-hasat arası minimum süre diye bişey var mıdır? etikette herşey var bununla ilgili bilgi yok da..
|
Hayır yok. Hasat ettiğiniz meyveyi sudan geçirmeniz kafi.
|
Alıntı:
topraktan fosforlu sıvı gübre verirken aynı anda yapraktan kalsiyum-bor vermekte sorun var mıdır? bu durumda dahi araya 4-5 gün koymak gerekli midir? bir de ; Delfin WG uygulamasından sonra yapraktan gübre uygulaması için araya ne kadar zaman koymakta yarar vardır? |
düşünceleriniz ve yorumum
Alıntı:
|
çözüm
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025