agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/4627.htm)

Birol Ketenci 15-07-2008 14:37

:o Öncelikle sanırım bir özür borçluyum. Bende tanıştığımıza memnun oldum. Bu arada Bey'ide düzelttim. Resimleri görmek için sabırsızlanıyorum. Balkonlarda yetişen her domates fidesi beni ziyadesiyle memnun eder.

malbman 15-07-2008 14:48

Sayın pdabirol sizin güzeller pembe mi yoksa kullanıcı adınızdaki pda nedeniyle kendimi öyle mi şartladım?

evren1979 15-07-2008 18:28

bu akşam göndereyim hemen:)

evren1979 15-07-2008 22:23

2 Eklenti(ler)
iste benim once acan sonra solan cicekleriyle yine de mis gibi kokan sevgili domates agacim:rolleyes:

LuNa 15-07-2008 23:41

Domates meyvelerinin boyutlarini büyütmek icin yapabilecegimiz bir sey var mi acaba.
Demek istedigim benim domatesimin cinsi büyük meyvalar veren bir cins, fakat benimkiler fazla büyümüyorlar nedense. Acaba benden mi kaynaklaniyor, yeterli beslenemiyor olabilirmi. Ne yapmam gerekli. Birde meyvalari cok gec kizarmaya basliyor, havanin etkisi olabilirmi. Bizim burda havalar serin gidiyor, yeterli isiyi alamiyor olabilirler mi. Domatesler yeterli büyüklüge geldikten yaklasik 2 hafta gibi bir sürede kizarma basliyor.

kuzen38 16-07-2008 01:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi LuNa (Mesaj 259333)
Domates meyvelerinin boyutlarini büyütmek icin yapabilecegimiz bir sey var mi acaba.
Demek istedigim benim domatesimin cinsi büyük meyvalar veren bir cins, fakat benimkiler fazla büyümüyorlar nedense. Acaba benden mi kaynaklaniyor, yeterli beslenemiyor olabilirmi. Ne yapmam gerekli. Birde meyvalari cok gec kizarmaya basliyor, havanin etkisi olabilirmi. Bizim burda havalar serin gidiyor, yeterli isiyi alamiyor olabilirler mi. Domatesler yeterli büyüklüge geldikten yaklasik 2 hafta gibi bir sürede kizarma basliyor.

Sayın Luna bence havanın sıcaklıgıya alakalıdır veya az su vermek de olabilir. Tabi şunuda söylemek gerekir ki istanbulda bile tarlalardan ayın 15 i itibriyle daha yeni verim alınmaya başlandı.

Koyu yeşil 16-07-2008 10:12

Bu iyi işte. Ben de daha fındık kadar bir domatesi fidelerimde yeni gördüm. Çok geç meyve tutuyor diye üzülüyordum

evren1979 16-07-2008 15:14

selahattin bey ve pdabirol resmini gönderdiğim domatesim hakkında görüşlerinizi bekliyorum...

LuNa 17-07-2008 21:41

Cevabiniz icin tesekkür ederim kuzen38. Birazda olsa icimi rahatlattiniz, bende üzülüyordum benimkiler cok gec olgunlasacak diye. Gerci ben havalara bagliyorum domatesler dogru düzgün günes göremez oldular bugünlerde.

ayax 22-07-2008 20:40

Kuruyan domates fidemden arta kalan yeşil domateslerim güneşte kızardılar ve afiyetle yedim darısı başınıza! şimdi yeniden bir fide aldım ve bu kez kurutmadan onu yetiştirmek için inat ettim. gerekirse buzla serinletecem ve köklerin ısınmasını önleyecem.

ridalm 22-07-2008 21:46

bende de aynı dert var, bendeki domateslerin çiçekleri kuruyor ve saplarından kopup dökülüyor. bir arkadaşım döllenmeyenler dedi ama onlarca çiçek bu şekilde döküldü ve daha meyve veren çiçek yok. bir önerisi olan var mı?

Todor 22-07-2008 22:01

Sıcakta sulamak bitkinin çiçek dökmesine yol açabilir. Mümkün olduğunca sabah ve akşam serinliğinde sulayın. Ayrıca saksılar plastik saksı ise direk güneş görmesin. Köklerdeki aşırı ısınmada çiçek dökümüne sebep olabilir.

izzeterisen 23-07-2008 11:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ridalm (Mesaj 261356)
bende de aynı dert var, bendeki domateslerin çiçekleri kuruyor ve saplarından kopup dökülüyor. bir arkadaşım döllenmeyenler dedi ama onlarca çiçek bu şekilde döküldü ve daha meyve veren çiçek yok. bir önerisi olan var mı?

Domates çiçeğinde yüksek sıcaklıkta döllenme olmaz, bu nedenle meyve bağlamaz ve çiçeğini döker, eğer ille de domatesinizden meyve almak istiyorsanız bulunduğu ortamın sıcaklığını 26-27 derecelere düşürün, olmuyorsa hormon kullanmak gerekir.

elektronik. 24-07-2008 23:00

Benimde çok sayıda saksıda domateslerim var.Domatesler oldukça irileşti ama bazıları kızarma aşamasına gelirken alttan çürümeye başlıyor.Acaba fazla sulamadanmı kaynaklanıyor?

Harun Parlak 24-07-2008 23:19

Altdan çürümeye yani çiçek burnu çürüklüğü dediğimiz çürüme ise Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor. Ama resim yüklerseniz sorunuza daha net bir cevap alabilirsiniz.

Mermaid 25-07-2008 00:35

Merhabalar;
benimde balkondaki bahçemde saksı içinde domateslerim var
Allaha şükür şu anda çok sağlıklılar. Başlarda meyva bağlama aşamasında bayağı sorunlar yaşadım ama sağolsun Sn SELAHATTİN YILMAZ beyefendi imdadıma yetiştide kurtardık

Gerçekten büyük bir mutluluk ben çoçuklarım dalında görsün tecrübe etsinler diye girişmiştim bu işe ama çok zevkliymiş. Hele birde o domatesi sabah dalından koparıpta o mis gibi kokusuyla kahvaltı masasında en baş köşeye yerleştirmek, en büyük keyif ve ****** o nefis lezzet anlatılmaz, bizzat yaşanır

Evet henüz bunu yaşamamış olan arkadaşlar darısı başınıza ve benim gibi yaşayan arkadaşlarıma da afiyet olsun

malbman 25-07-2008 15:32

1 Eklenti(ler)
Sayın hocalarım ve arkadaşlarım, bir kaç sorum olacak. Öncelikle fotoğraftaki domatesim in diğer dallardakşi yaprakları dipdiri dururken, bu dalın yaprakları kendini saldı ve bayıldı. Bunun nedeni nedir acaba?

malbman 25-07-2008 15:38

1 Eklenti(ler)
Bir de bu fotoğrafta da görüldüğü gibi hepsi aynı gün ekilmiş olan tohumlardan elde ettiğim domateslerin bir tanesi (sağdaki) neredeyse dev gibiyken soldaki garibim pişik kalmış. Bu neden olur acaba? Hepsi aynı besini, aynı miktarda alıyor. Güneş deseniz ha keza, hepsi aynı oranda güneşte kalıyor. Ama biri küçücük, diğeri ise dev gibi. Toplam on tane fideden dördü böyle küçük kaldı, geri kalan altı tane ise dev gibi oldu. Anlamadım gitti nedendir:(

Özhan 25-07-2008 16:36

Domateslerimin nesi var?

5 Eklenti(ler)
Domateslerimin başına ne gelmiş sizce bilgisi olanlar benimle paylaşır ise sevinirim, çaresi varmıdır? Domateslerimi anadolu tohumculuk firmasından almış ve tohumdan kendim yetiştirmiştim :(

malbman 25-07-2008 16:49

Sevgili özhan sanırım bu blossom end root denilen çiçek ucu çürüklüğü hastalığı. Forumda, adını yanlış hatırlamıyorsam "domates hastalık ve zararlıları" diye bir başlık olacaktı. Orada seninkilere benzer domates resimleri gördüğümü hatırlıyorum. Oraya bir göz atarsan daha detaylı bilgi edinebilirsin ama bu domatesler için yapacak bir şey kalmamış sanırım. Geçmiş olsun.

malbman 25-07-2008 16:50

Şimdi gördüm: 301 nolu mesajda Sayın Tekin de aynı hastalıktan söz etmiş.

Rapator 25-07-2008 16:55

Benimde cherry lerin başına geldi...basra hastalığı deniyormuş sanırım...bugün ilaç ve pompa aldım...yarın ilaçlayacağım...umarım diğerlerini kurtarırım...

kuzen38 26-07-2008 01:37

yazık olmuş emeklerinize, malasef banada bir kez olmuştu. özellikle istanbulda cok sık karsılasılan bir durum olmaya basladı.

ezgili dünyam 26-07-2008 16:16

Aynısı bu sene benim domateslerin bazılarına olmuş. Bende çok şaşırdım görünce.

Todor 26-07-2008 16:34

Domateste Hastalık ve Zararlılar
Bu başlığa bakabilirsiniz.

Selahattin Berk 26-07-2008 20:13

Kalsiyum içeren yaprak gübresi domates çürümesini önler

kuzen38 27-07-2008 14:42

Ben henüz bu hastalıkla karşılasmadım, karşılaşmamak icinde meyva tutmaya basladıkları andan sonra bir bardak sütü fısfısa koyup üzerine su ekleyip domateslere verdim. yapraklarına, domateslerin üstüne, köklerine fısfısladım.

Todor 27-07-2008 16:21

Süt sinek, böcek yapmıyor mu?

berduray 27-07-2008 16:36

Benim de bir sorum var, domates neden acılaşır?

O kadar suluyorum ama gergin pürüzsüz bir yüzeyi olmayıp,kurumak üzere gibi büzüşmüş duruyor ve tadı da acımsı olmuş.

Bodrum sıcağından olabilir mi?
Maalesef gölgelik yapamadım, direkt güneş altındalar.

fiona 27-07-2008 17:29

Sn Todor ,

okuldayken domates hastalıklarında TMV için ,domatesten koltuk alırken arada bir elleri süt dolu bir kaba sokmaktan da bahsetmişlerdi...Enfekteli bitki olma ve işlem sırasında bulaştırma riskine karşın...

kuzen38 27-07-2008 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 262654)
Süt sinek, böcek yapmıyor mu?

Bende hic olmadı. Allah muhafaza umarımda olmaz.Belkide sıvı organik gübrenin marifetidir bu durum.

Koyu yeşil 28-07-2008 09:29

Sayın Todor ben de domateslerime süt verdim ve sütten kaynaklanan sinek sorunu yaşamadım. Sütün yağsız olmasını tercih etmek doğru olur. Ayda 2 kere sulandırılmış yağsız süt domatesleri mutlu ediyor.

serdarsom 29-07-2008 14:34

3 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Yeni domates yetiştirmeye başladım. Domatesler pencerenin önünde güney cephede. İlk fotoğrafa bakıp domatesin durumu hakkında (su, güneş, v.s) bilgi verebilirseniz sevinirim.
İkinci ve üçüncü fotoğraflarda görülen hastalığı temmuz dergisindeki mildiyöye benzettim. (http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html) Acaba resimde görülen hastalığa karşı ne yapabilirim?
Bir de üçüncü fotoğrafta görüldüğü üzere sağlıksız yaprakları kestim. Budama konusunda da yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

gummi 29-07-2008 15:17

+1

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 186083)
Ben yetiştiricilik yaparken gördüm ki hobi amaçlıda olsa kendi sebzesini kendi yetiştirenler artıyor bu beni çok sevindiren bir durum. Her zaman savunduğum bir şeydir ki savaş görmeyen bir neslimiz yok ve ülkemiz sürekli savaş için gelgitlerle boğuşuyor. Ben insanların kendi yiyeceklerini yetiştirebilecekleri bilgisiyle donanımlı bir ülkeyi savunuyorum. kendi yiyeceklerimizi yapmayı öğrenmek zorundayız. Yoksa yeme alışkanlığını lokantalara andeksleyen bir ülke savaşta ekmek yerine un hellesi, sebze meyve yerine o ağacın kabuğunu yerler. Kapitalizmin üretim mantığının güvencesi insanların kafasında öyle yer ediyor ki en ufak bir krizde hemen ülkede bir şeyler karaborsaya düşüyor. Elbette karamsar değilim ama tedbiri elden bırakmamaktan yanayım. Ekmek yapmayı bilmeliyiz, yoğurt yapmayı bilmeliyiz, gıdalaraın nasıl saklanacağını bilmeliyiz, yetiştirmeyi bilmeliyiz sebzelerden kendi tohumlarımızı almasını bilmeliyiz.

kesinlikle +1

serdarsom 30-07-2008 06:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serdarsom (Mesaj 263261)
Merhabalar,
Yeni domates yetiştirmeye başladım. Domatesler pencerenin önünde güney cephede. İlk fotoğrafa bakıp domatesin durumu hakkında (su, güneş, v.s) bilgi verebilirseniz sevinirim.
İkinci ve üçüncü fotoğraflarda görülen hastalığı temmuz dergisindeki mildiyöye benzettim. (http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html) Acaba resimde görülen hastalığa karşı ne yapabilirim?
Bir de üçüncü fotoğrafta görüldüğü üzere sağlıksız yaprakları kestim. Budama konusunda da yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

Bir de domatesi bayağı bir budamam gerektiğini düşünüyorum. Koltuk altı budaması yapmışken kestiğim kısmı diksem o dalın köklenmesi mümkün müdür? Yani, kök çeliği yöntemini domatese uygulayabilir miyiz?

Selahattin Yılmaz 30-07-2008 08:04

Sevgili serdarsom, bu koltukaltı budaması da ne oluyor?

serdarsom 30-07-2008 15:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 263469)
Sevgili serdarsom, bu koltukaltı budaması da ne oluyor?

Altı da benden olmuş:) Doğrusu koltuk budama galiba :o
Bitkilerle pek bir yakınlığım yok aslında; domates yetiştirmeye heves edince internette bu siteyi buldum. Bir-iki gündür bu sitede okuduklarım dışında bir şey bildiğim yok, dolayısıyla böyle hatalarım ileride de olacaktır:eek:
Keşke sorularıma da cevap verseydiniz.:dilli:

osm_sahin54 31-07-2008 10:08

5 Eklenti(ler)
merhabalar
bir kısmını buradaki dostlardan, bir kısmınıda kendim aldığım ve tohumdan yetiştirdiğim domatesleri paylaşmak istedim. öncelikle çok zevk aldığımı itiraf etmeliyim. tohumları paylaşan arkadaşlara ve büyüklerime teşekkür ederim.
salkım domates ve sarı domatesleri tohum olarak yine burada ki arzu eden kişilere göndereceğim. domateslerin gelişimini tekrar paylaşacağım.

Nevin 31-07-2008 16:53

domates

3 Eklenti(ler)
arkadaşlar,geçenlerde bir arkadaşimın sebze bahçesini gezerken bir domates gördüm ve çok ilgimi çekti bunu sizlerle paylaşmak istedim.Birazda bilgi verirseniz sevinirim.Bana sanki genleriyle oynanmış gibi geldi:rolleyes:artık her şeyden huylanır olduk ya

negif 31-07-2008 17:03

Ampul domates değil mi bunlar? Bilen birileri vardır mutlaka kesin cevap verirler ben de tam öğrenirim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025