agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/4627.htm)

sdcrmn 11-07-2007 08:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi (Mesaj 128436)
Domates gölgede olur mu?Benim garibanlar tüm gün güneş altında çiçekler kuruyor.

Aynı problemi ben de yaşıyorum, salatalıklarımın haşlanması gibi domatesler de haşlanacak diye korkuyorum. Akşam eve gittiğimde saksıları yanıyor resmen. Toprak çok ısınmış oluyor. Neredeyse sabah akşam suluyorum ama eve gittiğimde yaprakları büzüşmüş oluyor, su verince canlanıyor. Bugün saksıları sadece bitkilerin üstü direk güneş alacak şekilde yerleştirdim balkona, saksılar direk güneşe maruz kalmayacak şekilde. Bakalım işe yarayacak mı...

denizakvaryumu 12-07-2007 21:54

Saksıda domates olur mu?
 
http://www.nellystomaten.com/tomateninpotbasket.htm

"Saksıda domates olmaz " diyenler linke bir göz atsın lütfen...

limon 13-07-2007 11:52

Çok güzel fotoğraflar. Bu sene anneme hediye hazırlamıştım saksıya. Çok ta bol domates oldu üzerlerinde. Seneye çiçeklerle aranjman yapıcam bu fotoğraflardan sonra :)

ceviz 14-07-2007 16:06

1 Eklenti(ler)
Bu da benim domatesim. Henüz üç haftalık ve gayet sağlıklı. İki gün önce çiçek açtı. Bu yüzden şu sıralar çok fazla sulamıyorum. Bu arada çekim kalitesi için özür dilerim. ;) Sanırım bitkiyi bir sopayla destekleme zamanı geldi.

nevsune 14-07-2007 16:14

Merhaba Ceviz

Saksınız küçük mü, bana mı öyle geldi? Benim bildiğim domatesin en az 40-50 cm. derinliği olan hatta büyük boy tenekelerden hoşlandığıdır:)

AtakanKaraman 14-07-2007 20:12

1 Eklenti(ler)
Benzer büyüklükte bir saksıda bende yetiştiriyorum. En büyük sıkıntı yer yetersizliğinden olsa gerek bir tane domates oldu üstünde.

Haftaiçi onu kopardık şimdi bir tane daha domates var üstünde onu bekliyoruz.

Saygılar

durustsahtekar 16-07-2007 11:36

Evet. domatesin kokleri dar alanlardan pekte hoşlanmaz.ayrıca uzerındekı tek domateste de sanırım cicek ucu curuklugu var.ama yanılıyorda olabılırım?
varsa kalsıyum takvıyesı yapmak gerekebılır.nerden bulabılırızkı dersenızde yumurta kabuklarını topragına ufalıyabılırsınız.belkı hemen olmaz ama ılerde faydasını gorursunuz.

sdcrmn 16-07-2007 14:07

domatesin yan dallarını budasam...
 
3 Eklenti(ler)
Hangisi olduğunu karıştırdım ama ilk resimde soldaki cherry diğeri normal domates sanırım. Cherryde irili ufaklı 40 tane meyve var. Ama boyu çok uzadı ve çok fazla dalı vardı dayanamadım budadım:) Bu budanmış hali. Yan dallardan üzerinde çiçek olmayanları kestim, yanlış mı yaptım acaba? Eğer yanlış yapmadıysam 2. resimdeki normal domatesimi de budamayı düşünüyorum, sizce de çok yeşile kaçmışlar mı? Onu da budasam biraz:o Bunun üstünde 5-6 tane domates var, bu boyuta göre normal mi, yoksa besini yapraklara mı harcıyor sizce?

sdcrmn 17-07-2007 08:24

Selahattin Bey lütfen nolur bir el atın domateslerime:D Dayanamıyorum budayacağım hepsini:p

Selahattin Yılmaz 17-07-2007 08:44

Sevgili sdcrmn, bitkilerinizle çok fazla uğraşıyorsunuz. O kadar ki artık onlara zarar verdiğinizi düşünüyorum. Oysa sadece dengeli olarak su vereceksiniz, varsa koltuk budaması yapacaksınız ve yine eğer bitki sizin boyunuzu geçmişse tepe sürgününü keseceksiniz ve artık bitki büyümeyip üzerindekileri büyütüp çiçek açacak. Hepsi bu kadar. :)

sdcrmn 17-07-2007 09:44

Evet biraz fazla sardım galiba:)

Penelophe 17-07-2007 11:19

Selahattin bey, benim cheery domateslerde bol biktarda meyve var. (bahçede olanlar, yaprakları yanmıştı aşırı gübreden hatırlarsanız)
Sorun şu, bu meyveler çok küçük.:(
En irisi misket kadar en küçüğü nohut.:(
Bunun nedeni nedir?

durustsahtekar 17-07-2007 11:41

cinsi öylee:)

durustsahtekar 17-07-2007 11:44

Bu arada domatesleri budarken salkımın altında bir yaprak kalacak sekılde olmasına ozen gosterınız.ayrıca fazla salkımlarıda seyreltebilirsiniz.boylelıkle bıtkı meyvesını daha kısa zamanda olgunlastırabılır.bunun yanında govde ve yan dalların bırlesım yerlerınden dala benzer cıkıntılarda olacaktır ki bunları temızlemenızıde tavsıye ederım.hiç bir işe yaramazlar.artık gerisi sizlere kalmış :)

Hakan KINACI 23-07-2007 09:06

Domatesim
 
http://img299.imageshack.us/img299/2500/dsc01228yc2.jpg

Resimde görünen domatesimi dün akşam bu halde oldunu fark ettim. Aceba neden böyle oldu?

malina 23-07-2007 10:02

http://www.agaclar.net/dergi/dergiarsiv.html

Temmuz sayısındaki domates hastalıklarına bakabilirsiniz...

Hakan KINACI 23-07-2007 10:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 133740)
http://www.agaclar.net/dergi/dergiarsiv.html

Temmuz sayısındaki domates hastalıklarına bakabilirsiniz...

Sn.Manila,
Sizin vermiş oldunuz linke baktım ve tek tek inceledim ancak bendeki hastalıkmıdır bilmem ancak incelediğim kadarı ile de sorunumu çözmüş değilim maalesef....
Saygılar,

MSaygin 23-07-2007 10:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakan KINACI (Mesaj 133723)
Resimde görünen domatesimi dün akşam bu halde oldunu fark ettim. Aceba neden böyle oldu?

Hakan Bey, sanırım probleminiz Domates Mildiyösü, şurada detaylı bilgi var

Benim domateslerimi de mahvetti bu sene :) Çözüm olarak Bordo Bulamacı öneriliyor, zirai ilaç bayilerinde bulabilirsiniz.

denizakvaryumu 23-07-2007 10:50

Bordo bulamacı sanırım fideyken atılmalı...sonrası için yani domates olgunlaşınca ve hastalığa yakalanınca etkili olmuyor.

Yine sağlam domatesler üzerine bordo bulamacı püskürtülürse insan sağlığına zararlı diye biliyorum.

Selahattin Yılmaz 23-07-2007 12:15

Bordo bulamacı (Bakır sülfat) koruyucu ilaçlama yapar yani bitkinin veya meyvenin yüzeyine yapışır sistemik olmadığından bitkinin bünyesine geçmez. Kısaca sevgili denizakvaryumu, olayı yanlış biliyorsunuz. Bitkide koruyucu ilaçlama hasat boyunca devam ettiğinden bitkiden verim alındığı sürece koruyucu ilaçlama devam etmelidir. Sadece bordo bulamacından başka bir fungusitle alternatifli atılmalı ki hastalık bağışıklık geliştirmesin. Yani bir ilaçlamada birisi diğerinde birisi atılmalı.

denizakvaryumu 23-07-2007 12:46

Peki bordo bulamacı atıldıktan kaç gün sonra hasat yapılmalı?

Hakan KINACI 23-07-2007 13:26

Burada sadece bakır sülfat denilmiş ama verilen linkte bir kaç tane ilaç isimi yazılı kafam karıştı eğer sadece bakır sülfal ise elimde toz halinde mevcut bunu sulandırarak fıs fısla tüm domatesleri ve biberlerimi ıslatacakmıyım yoksa toz halinde serpecekmiyim sadece bakır sülfatı yoksa zirai ilaç satanlardan Bordo bulamacı olarak satın alıp bunu mu uygulayacağım anlayamadım...
Saygılar,

Selahattin Yılmaz 23-07-2007 13:45

Bakırlı ilaçların tamamı ister bordo bulamacı olsun, ister göztaşı olsun ister ıslanabilir toz olsun koruyucu ilaçlama yapar. Ne kadar önce **** ne kadar zaman sonra hasat yapacağınız önemli değildir (yinede ambalaj üzerindeki kriterlere uyunuz) zira meyveyi hasat ettikten sonra güzelce yıkayın yiyin yeterlidir. Ancak kafayı çalıştıracak olursanız önce hasat yapıp hemen ardından ilaçlama yaparsanız daha mantıklıdır diye düşünüyorum sonuçta meyveyi boşuna bakırla yıkamanın alnamı ne olaki. Mücadelemiz fungusla yiyerek imha edeceğimiz meyveyle değil. Birde genelde 2 ilaçlama arasındaki süre genelde 15 gündür buda ilaçtan ilaca tavsiye dozuna göre değişebilir.

sdcrmn 24-07-2007 14:30

Bir domatesimin ve biberimin toprağında sanki küflenmiş gibi beyazlık var, fazla değil ama normal midir?

Selahattin Yılmaz 24-07-2007 17:12

Normaldir. Toprağınızın asit karakterde olduğunu gösterir. Eğer o renk beyazsa asit, maviye çalan bir renkteyse alkali toprağınız var damektir.

nevsune 17-12-2007 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Arzu Kasapoğlu (Mesaj 185740)
Tekin Bey'in elindeki domates tohumları Malinaya ulaşabilirse hepsi bir seferde gönderilebilir sanırım.

Bu kadar farklı türde dometes tohumunu kaçırmak istemem.;)

Yalnız bu konuda dikkat edilmesi gereken bir şey var. PDA, pembe domateslerin saflığının korunması ve melezleşmemesi adına farklı türlerin bir arada yetiştirilmesini doğru bulmuyor. Benim geçen yıl Mersin Kazanlı beldesi menşeli domates tohumlarından olanlarla, bu yıl denemek istediğim başka yöreye ait domatesleri bir arada yetiştirmemem rica edildi.

Örneğin Arzu'cuğum sen aldığın farklı türlerdeki domatesleri aynı yerde yetiştirmeye kalkarsan, bir süre sonra birbirlerinden etkilenip genlerinde değişim yaşayabiliyorlarmış. Hani aynı birbirlerinden etkilenmeleri için yanyana bıraktığımız farklı renklerdeki menekşe, sardunya ve petunya örneklerinde olduğu gibi.

Bu konuda Mine Hanım ve Selahattin Bey de bize daha geniş bilgi verirler sanırım.

Selahattin Yılmaz 17-12-2007 20:38

Domateslerde izolasyon mesafesi 0 m dir. Yani iki ayrı domates çeşidi arasındaki mesafe sıfır metredir. Kendine döllenen bir bitki olduğu için yabancı tozlaşma oranı çok düşük rakamlardadır.

Eskiden bu mesafe 50 m idi ancak ıslah tecrübeleri bu mesafeyi sıfırlamıştır. Kısaca tarlanın bir ucunda bir çeşit domates diğer ucunda başka bir domates yetiştirmenin hiç bir mahsuru yoktur. PDA deyince sanki domatesin safiyetini sağlayan bir mekanizaymış gibi algılanıyor. Oysa saflığı koruyan bir oluşumun en azından ıslah bilgileriyle de kendilerini yenileyip bu işin genetik mekanizmasını da birbirlerine tavsiye etmeliler.

PDA'yı bir zaman takip ettim. Hatta üye de olmaya çalıştım. Ancak kendileri oluşturdukları kuralları gereği üye olma yeterliliğine ulaşamadım bu anlamda bana göre ya ben onlara göre yeterli değilim veya onların insanlarda aradıkları yeterliliklere üye olmak konusunda iyi cevap veremedim. Elinde 250 pembe domates tohumu olup her tohumu kendisi elleriyle ayırmış olan birisi için acaba ben mi kaybettim onlar mı bilemiyorum.

Pembe domates hakkında dergimizin Temmuz sayısında ülkemizin 25 yıllık yerli sebze tohum üreten firması Bursa Tohum'dan aldığım bilgilerden derlemeler bulunmaktadır. O yıllarda ticari değerinden dolayı ülkemize girmiş olan bu çeşit ki pembe domates olarak adı "marmande" dir hatta Bursa Tohum firmasının ortaklarından Sevgili Ali ERKMEN ağabeyimden aldığım bilgiler bu işin ticari boyutlarını da içermektedir.

Ayrıca o yazımda pembe domatesden nasıl tohum alınır değindiğim gibi dergimizin sonraki aylarında sebzelerden tohum alınması konusuyla da özellkle domatesden nasıl tohum alınır açıkladım.

Arzu Kasapoğlu 17-12-2007 20:52

Bilgilendirme için teşekkür ederim Nevsune Hanım, Selahattin Bey.

Selahattin Yılmaz 17-12-2007 21:21

2 Eklenti(ler)
İzolasyon mesafesi demek iki aynı çeşit bitki arasındaki mesafe demektir ıslahçılar tedbir için 50 metre mesafe komuşlar ancak çiçeğin ve bitkinin yapısı tanındıkça bu mesafye gerek olmadığı anlaşılmış. Örneğin biberde durum böyle değildir hala 250 metre izolasyon mesafesi biberlerde korunuyor. Böcekler ve rüzgar bu tür bitkilerde (Kendinde döllenen bitkiler) tozlaşmada etkili değildir zira dişi organın etrafını erkek organlar örtmüştür ve dışardan toz gelmeden erkek toz direkt dişicik tepesini döller.

Resimde bir domates çiçeğini görüyorsunuz. Dişicik tepesi uzamış ve erkek çiçeğin üzerine çıkıp ileriye doğru gitmiş. Bu ilerleme esnasında dişicik tepesi erkek çiçek tozlarına da dokunarak dışarı çıkar bu esnada çoktan döllenmiştir.

Eklenti 26631

Yine aşağıda Olgunlaşmamış bir domates çiçeğinde erkek organların dişicik etrafında nasıl sarılı olduğunu ve dişiciği nasıl kapattığını görebilirsiniz. Çiçek olgunlaştıkça dişicik uzar ve ortamndan dışarı çıkarken döllenir. Bu esnada böcek gelse bile **** rüzgar dişcik bulamadığı için tozlar döllemede yapamaz. Hibritleme yaparken işte o saran erkek organlar olgunlaşmadan yani tozlama olmadan alınır ve başka bir çeşidin çiçekleriyle elle döllenir. Burada ayrıca bu işlemi görebilirsiniz.

Eklenti 26635

Oyaman 18-12-2007 19:44

Selahattin Bey , verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025