agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/4627.htm)

Orcn 29-07-2013 16:19

Saksıda yetiştirdiğim Tiny Tim domatesler var, iki tanesini mecburen bahçedeki toprağa indirmek zorunda kalmıştım. Balkondaki saksılarda yetişen domatesler ile toprakta yetişenler arasında çok büyük fark var, toprakta yetişenler saksıdakilerin neredeyse 2-3 katı büyüklüğünde.

Az önce kıpkırmızı kocaman bir Tiny Tim domates kopardım bahçeden, bundan tohum alsam büyük ve kırmızı olmasının bir avantajı olur mu?

Emre İlhan 29-07-2013 16:31

Aynı cinste malesef topraktaki kadar verim alamayabileceğinizi üzülerek söylemek isterim. Ama en büyük olandan deneyebilirsiniz isterseniz.

Geleneksel tohumlarda genelde ilk meyve saklanıyor, tohumlar erkenci çeşit olsun diye ama bu konuda işe yarayacağını pek sanmamakla birlikte, bilgim yok diyebilirim:)

h_dogan 29-07-2013 16:46

Saksı ve yerde ekilen arasında fark olması gayet doğal. Ne kadar büyük saksıya ekerseniz bitkiniz o kadar sınırları zorlar büyümek için. Saksılık domates dedikleri saksıda da rahatlıkla meyve vermeleri nedeniye kullanılan bir tabir bence. Yani saksıda yetişenlerin hepsini yerde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
Tohum almaya gelince meyvelerin iri olması bitkinin gelişimi ile ilgili. Saksı çok küçük olunca meyveler çok tuttu mu fazla büyümüyorlar. Siz en sağlıklı görünen ve ilk olan meyvelerden tohum almayı deneyin.

efor 29-07-2013 17:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi ciftci (Mesaj 1184672)
O zaman saksıları büyütüyorum. Güneş için yapabileceğim bi şey pek yok. Bu şekilde büyüyeceklerini umabilirim ancak. Teşekkürler yardımlarınız için

bitkileriniz direk güneş ışığı alamıyorsa açıkcası domateslerinizden yaprakları olan bir bitki olmasından fazlasını beklemeyin. bitkilerin beslenmesindeki temel olay fotosentezdir. fotosentez yaparak ancak gerekli besinleri oluşturabilir ve enerji alırlar. havadaki karbondioksit, güneş enerjisi kullanılarak, nişasta ve diğer yüksek enerjili karbonhidratlara dönüştürülür.enerji alamayan ve beslenmesindeki temel faktör güneş olmadan bir bitki kendisi için ekstra enerji sarfiyatı gerektiren meyve verme işlemini yapamaz.

incirli 30-07-2013 07:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efor (Mesaj 1185114)
bitkileriniz direk güneş ışığı alamıyorsa açıkcası domateslerinizden yaprakları olan bir bitki olmasından fazlasını beklemeyin. bitkilerin beslenmesindeki temel olay fotosentezdir. fotosentez yaparak ancak gerekli besinleri oluşturabilir ve enerji alırlar. havadaki karbondioksit, güneş enerjisi kullanılarak, nişasta ve diğer yüksek enerjili karbonhidratlara dönüştürülür.enerji alamayan ve beslenmesindeki temel faktör güneş olmadan bir bitki kendisi için ekstra enerji sarfiyatı gerektiren meyve verme işlemini yapamaz.

peki bu serada üretim yapanlar için nasıl sorun teşkil etmiyor?

alibaba 30-07-2013 11:11

sebze meyve yetiştirilen seralarda güneş girer içeriye. Daha da fabrika usulü çalışıyorsa güneş ışığı etkisi yaratan lambalar var..
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cumguven (Mesaj 1185264)

incirli 30-07-2013 12:31

yani aslında sormak istediğim şu
mesela tül perde arkasından sızan ışık yeterli midir?illa direk güeş ışığı mı gelmeli?

emrelim 30-07-2013 12:59

yardım

arkadaşlar 5 lt lık bıdonlarda domates yetıstırmek ıstıyorum yaklasık 50 fıde kadar verımlılık olabılırmı basara bılırmıyım bırde eger olursa 5 lt lık bıdona ne dakar seker gubresı koymam gerekıyor şimdiden teşekurler:o

efor 30-07-2013 14:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cumguven (Mesaj 1185345)
yani aslında sormak istediğim şu
mesela tül perde arkasından sızan ışık yeterli midir?illa direk güeş ışığı mı gelmeli?

kuvvetli ve direk gelen güneş ışığının önündeki tül perde sorun teşkil etmez. ama güneşlenme saati olan süre minimum 8 saat olmalı.

efor 30-07-2013 14:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emrelim (Mesaj 1185355)
arkadaşlar 5 lt lık bıdonlarda domates yetıstırmek ıstıyorum yaklasık 50 fıde kadar verımlılık olabılırmı basara bılırmıyım bırde eger olursa 5 lt lık bıdona ne dakar seker gubresı koymam gerekıyor şimdiden teşekurler:o

boşuna zahmet çektiğinizle kalırsınız. domates güçlü kökleri olan bir bitkidir. küçük saksıda kökler gelişemez. kök gelişmeyince toprak üstü kısmıda gelişmeyeceği için verim alamazsınız. fidelerinizin cinsini bilmiyorum ama sırık cinsiyse minimum 20 litrelik saksılarda, gübrelemeyle topraktaki kadar olmasa da verim alabilirsiniz. sırık domates saksı büyüdükçe verimini arttırır.

efor 30-07-2013 14:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cumguven (Mesaj 1185264)

seraların dış yüzeyi cam ya da şeffaf naylon örtüdür. güneş ışığı buralardan geçebilir. güneş ışığı almadığını nerden çıkardınız?

incirli 30-07-2013 15:37

sevgili efor cevaplar için teşekkürler

botanik83 31-07-2013 10:29

Arkadaşlar seralarda öyle bir güneş emilimi ve alımı çok ki yaz döneminde o naylonların üstüne kireç bulama veya boya bulama bile yapıyorlar akdeniz bölgesinde....

emrelim 31-07-2013 12:34

o zaman hıcbırsey yetişmeyecek balkonda 5 lt ne yatişiri çeri domates olurmu ?

nkutsay 31-07-2013 12:39

neden yetismesin. 5 litrelik 4 saksi yerine 20 litrelik saksiya 1 fide tercih etmelisiniz sadece.

emrelim 31-07-2013 12:57

arkadaşlar 10 kg buldum şansımı denıycem ınsallah olur ?

botanik83 31-07-2013 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emrelim (Mesaj 1185650)
arkadaşlar 10 kg buldum şansımı denıycem ınsallah olur ?

hadi bakim hayırlı olsun inşallah olur.... Ürünlerini de yersin.

antihistaminik 11-08-2013 15:49

2 Eklenti(ler)
uzun tatile gidicem diye terastaki tüm olmuş domates biberler toplandi...konserve yapıldı. :)

Eklenti 432886
Eklenti 432885

antihistaminik 11-08-2013 16:29

terasta yetişen domateslere söğüş lezzet testi;

adaylar : yalova pembe, tula siyah, panderosa red beefsteak, panderosa pembe.

and the winner is......

panderosa pembe ve tula siyah inanılmaz !!

http://www.agaclar.net/forum/attachm...545-photoa.jpg

incirli 31-10-2013 12:02

arkadaşlar doamteste çapraz tozlaşma olma olasılığı nedir?
biberdeki kadar yüksek midir?

candem 16-01-2014 21:18

arkadaşlar domatesi ekmeye başlayabilir miyiz artık. geçen sene şubatta ekmiştim ağustos eylül de domates almıştım. vakti midir bilemedim =) acemi bir yetiştiriciyim hala =)

horanlı.66 16-01-2014 21:31

yok canım daha neler :) bu zamanda ekilirmi hiç , şubat dahi erken sayılır , geçen yıl yetiştirmede bi hata olmuştur yoksa öyle geç olmazki domates, bi tavsiyede bulunayim solucan gübresi bulabilirsen onunla hazırlanmış tohum yatağına ekin, çok güzel gelişim sağlar

macuroğlu 16-01-2014 21:58

Biz mart ayında ekiyoruz evde yetiştirdiğin fide dışrıya ekim yaptığında ölüyor onun için havalar ısınmaya başladığında tablelere ekiyoruz

İsmail Kuzucu 16-01-2014 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi candem (Mesaj 1241634)
arkadaşlar domatesi ekmeye başlayabilir miyiz artık. geçen sene şubatta ekmiştim ağustos eylül de domates almıştım. vakti midir bilemedim =) acemi bir yetiştiriciyim hala =)

Eğer dışarıda seranız varsa şubat ayı ortasında ekim yapabilirsiniz. Serayı her gün havalandırırsanız fideler soğuk ortama da alışacaktır. Nisan ayının 3 veya 4. haftası dışarıya ekim yapabilirsiniz.

Eğer seranız yoksa ev için çok erken. Çünkü fideler güneş ışığına ihtiyaç duyar, yeterli güneş bulamazsa fide boya gider ve sıska kalır. Bu da üründen verim almanızı engeller.

Candem isminden yola çıkarak yazayım, candem tohum kaplama ürününü kullanırsanız tohum gelişimi çok daha iyi olacaktır :)

ggne 17-01-2014 10:18

Domates Çeşitleri ve önerileriniz...

Merhaba

Samsunda yaşıyorum bahçemde tohumdan domates yetiştirmek istiyorum ama okadar çok çeşit varki seçim yapamıyorum
Benim gibi acemi yetiştiricilere bir rehber olması açısından bildiğiniz cinsleri lezzetine ve kullanım amacına göre (sofralık turşuluk vbç)sıralarsanız eminim çok yardımcı olacaktır Teşekkürler...

torkulu 05-02-2014 19:32

1 Eklenti(ler)
tohum takas etkinliğinden gelen sub-arctic ve manzano domateslerim. deneme için dikmiştim ama maşallah baya büyüdüler

esgül73 17-02-2014 12:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1247359)
tohum takas etkinliğinden gelen sub-arctic ve manzano domateslerim. deneme için dikmiştim ama maşallah baya büyüdüler

Sizlerde görünce heveslendim.Tohum takasdan gelen saksılık domatesi bugün toprağa ekeceğim.Sizin toprağınızda çok güzel gelişmiş.Toprak karışımını nasıl yaptınız?

torkulu 17-02-2014 16:54

özel bir toprak değil. elimdeki bahçe toprağı perlit torf.... ne varsa karıştırmıştım. tam olarak ölçü veremeyeceğim. sadece biraz koyun gübresi ilavesi var...

ocak 24-02-2014 23:57

bende küçük bir kutuya red robinlerden birkaçtane bu gün ektim daha sonra yerlerne alınacak

ocak 04-03-2014 18:22

dün kafalarını çikarmaya başlamışlar

Orhank 05-03-2014 13:41

maşallah çok güzel olmuşlar

fatitoo 05-03-2014 14:24

4 Eklenti(ler)
Bunlar da benim Ayaş domateslerim...

Cemil B. 21-03-2014 14:23

ben bu sene çeri , salkım ve tarla domateslerini saksıda büyütmeyi dusunuyorum,

tarla domatesi tohumu gecen seneden elimde mevcut,
siyah şeri domates ve sarı limon domates tohumlarımda az da olsa mevcut
fakat çeri ve salkım domates için hangi firmanın hangi domates çeşidini önerirsiniz?

birkac gun icinde geç kalmadan temin etmem gerekiyor sanırım,sezonu kacırmamak icin..

saygılarımla

antihistaminik 22-03-2014 06:08

bu hafta sonu geçen sene topladığım tohumları ekmeye karar verdim. malum havalar bahardan da öte sıcak gidiyor. karar veremediğim şu; daha önceki seneler tohumdan başladığım zamanlar içeride çimlendirirdim.. acaba bu sene direkt dışarıda çimlendirmeyi denesem mi.. gözlemlediğim kadarıyla içeride, evin içinde odada pencere önünde vs, çimlendirmenin en büyük sorunu sonrasında dışarıya adapte olma süreci. (bi de kedimizdenden korumak:) geçen sene içeride çimlendirdikten sonra dışarıya alıştırma sürecinde belki 10 kökün 9 unu kaybetmiştim. sanırım bu sefer ilk 3-5 gün içeride tutup sonra dışarı alacağım.. hayırlısı.

nonstop 22-03-2014 18:53

Ben de bu yıl ilk defa pet bardaklara domates çekirdeği ektim. Bulunduğum yerde perlit, torf, gübre vs. imkanı olmadığı için meşe ağaçlarının dibindeki torf benzeri toprağı sıyırıp kullandım.

bonjour40 25-03-2014 14:44

"inek kalbi" domateslerimiz cimlendiler

1 Eklenti(ler)
Merhaba
Yurdısından aldigimi "Dana kalbi" domateslerim çimlendiler
Hergun azar azar suluyoruz, kaloriferin yanında duruyorlar. Sanki biraz fazla uzadilar ?
Şimdi ne yapmalıyız?

Selamlar

Eklenti 478412

fatitoo 25-03-2014 14:51

Bence dışarıya, güneşe alın. Gerçek domates yapraklarını çıkarınca da büyükçe bir saksıya teker teker şaşırtın ama daha zaman var gibi...

Cemil B. 25-03-2014 20:24

Merhaba.
boy uzaması genellikle fazla sula.a ve gunes ( isik kaynagi ) zayif olmasindan kaynaklanıyor. Sulamayi azaltmali ve gunes isigi alacak yere konumlandirin.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonjour40 (Mesaj 1263204)
Merhaba
Yurdısından aldigimi "inek kalbi" domateslerim çimlendiler
Hergun azar azar suluyoruz, aloriferin yanında duruyorlar. Sanki biraz fazla uzadilar ?
Şimdi ne yapmalıyız?

Selamlar

Eklenti 478412

TCM 26-03-2014 10:00

Domatesin tohumunu ekiminden toprağa fidesini dikimine kadar geçen süre ne kadardır? Ona göre aşağıda tohumları ekip yaylaya dikmeyi düşünüyorum. İşin ticaretini yapanların kimisi bir ay kimisi 45-50 gün diyor, yukarıda kimi arkadaş şubat ortasında ek, nisanda dik demiş.

bahcedenn 26-03-2014 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1263472)
Domatesin tohumunu ekiminden toprağa fidesini dikimine kadar geçen süre ne kadardır? Ona göre aşağıda tohumları ekip yaylaya dikmeyi düşünüyorum. İşin ticaretini yapanların kimisi bir ay kimisi 45-50 gün diyor, yukarıda kimi arkadaş şubat ortasında ek, nisanda dik demiş.

Domates tohumunun tohumdan fide olma süresi en aşağı 1 buçuk ay. Domates fidesini toprağa diktikten sonra meyveye kadar geçen süre ise tamamen o çeşidin özelliğine bağlıdır. Bu da erkenci, orta ve geççi çeşit olmasına bağlı olarak ortalama 70 ile 90 gün arasında değişir. Birkaç tane çeşit var mesela 50-60 gün gibi vakitte hasat edebileceğiniz. Ama bu çeşitlerden de vaktinde ürün alabilmek için bu ürünleri profesyonele yakın şartlarda yetiştiriyor olmanız gerekmektedir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025