agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/4627.htm)

gülce78 21-07-2009 09:56

5 Eklenti(ler)
Hala çiçek açmayan domateslerimin fotoları. Fotolarda bazı domates yapraklarının üzerinde toz var, sizi yanıltmasın, marangoz çalışmıştı, örtüyü bahçeye sirkelerken yapraklara da geldi. Birde, domatesin çok su istemediğini, hatta ilk çiçeklerini verene dek sulamamak gerektiğini biliyorum. Buradaki köylülerden ve çoğu siteden okuduklarım kadarıyla. Ama geçenlerde bi kaç sitede domates ile ilgili bilgilerde, domatesin suyu sevdiğini, az sulanırsa köklerinin ve gövdesinin geliştiğini, çok sulanırsa da gelişmenin durup çiçek ve meyve verdiğini belirrtmiş. Sizce, domates hangi aralıklarla sulanmalı, ben az suladığımdanmı bir türlü çiçeklenmeyip hep boya ve yapraklara gitti domateslerim.

Selahattin Bey ve domates yetiştiren tüm arkadaşlardan yardım bekliyorum.

Biber bölümünde bahsettiğim gibi, (bu sene domates yemeye yemin ettim, inatla çalışmalarımı sürdüyorum) 15 gün önce ektiğim domates tohumlarım büyüdü, balkon oldukça sıcak orada büyütmeyi düşünüyorum. Geç kaldım sanırım ama, bburadaki bilgiler ışığında bunlar belki meyve verir.

gülce78 21-07-2009 10:00

5 Eklenti(ler)
Bunlarda domateslerimin yeni filizleri, yakından görüntüledim.

gülce78 21-07-2009 10:03

4 Eklenti(ler)
Buradaki ilk fotodaki yaprak biraz hastalıklı gibi, ama tek domates yaprağı bu şekilde diğerleri çok sağlıklı.

Selahattin Yılmaz 21-07-2009 10:26

1 Eklenti(ler)
Sevgili gülce78, domates bitkileriniz oldukça sağlıklı görünüyor sadece biraz zayıf gelişmişler o kadar, o da sanırım ışıklanma ve toprağın çiğliği ile alakalı. Yapraklarınızda yazcıcı böcekler var gibi görünüyor aşırı zarar vermediği sürece sorun teşkil etmez. Çiçek konusunda ise daha çok budama hatasını hatırlatan koltuk budaması yaparken çiçeklerinde koparılması gibi bir sorun algıladım ancak daha önce dediğim gibi hibrit bozması tohumlardan fide üretilmişte olabilir yine de kesin sonuç için bitkiyi bırakabildiğiniz kadar susuz bırakın sadece yaprakları solduğunda hafif susuzluk ihtiyacını giderecek kadar su verin ve bu şekilde çiçeklenme mekanizmasını tetikleyin derim ayrıca bitkide çiçek görene kadar budama yapmayın. 10 gün sonra tekrar resim yollayın birde o zaman görelim. Yine bitkilerinizde yanlış koltuk budaması hatalarıda görüyorum.

Çiçeği koparılmış düşüncesi veren bir resim var onuda görün:

Eklenti 94120

gülce78 21-07-2009 11:09

Selahattin Bey,
Bitkide kopardığım kısımlar oldukça büyümüş yapraklardı, artık yan dalları taşıyamayacak hale gelmişti ana dal. Ben da aşırı derecede büyümüş yaprakları 2 gün önce kopardım. Gördüğünüz kesik ona ait. 20 günden fazladırda koltuk almıyorum. Önerileriniz doğrultusunda hareket edip, 10 gün sonra yeni fotoları ekleyeceğim, çok teşekkür ederim.

gülce78 21-07-2009 11:11

Bu arada bir sorum daha vardı, sulama konusunda, tohumdan itibaren domates hep azmı sulanmalı.

Birol Ketenci 25-07-2009 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 (Mesaj 464591)
Bizim buranin iklimine göre Eylül basindan sonra sebze bahcesinden hasat yapabilecegimi sanmiyorum. Buna göre tepe budamasini simdi yapmali miyim? Tesekkürler.

Tepe alma sezon bitiminden 6-7 hafta önce yapılıyor bildiğim kadarıyla. İklim dediğiniz gibi eylül başından sonra domateslerin gelişmesine engel olacaksa şu sıralar sizin için tam tepe alma zamanı.

bunyaminorhan 30-07-2009 09:37

domates kökünde yetişen eflatun çiçekli hastalık
 
benim bahçede yetiştirdiğim domates köklerinde eflatun renkli çiçek açan beyaz bir bitki yetişiyor oda domatesleri kurutuyor. Bana önerebileceğiniz ilaç veya çözüm varmı.

faseww 19-08-2009 18:22

domateslerime ne oluyor?
 
1 Eklenti(ler)
arkadaşlar merhaba.mayıs ayının sonunda ektiğim sırık domatesler büyüdü ve çiçek açtı.ama açan çiçekler bir süre sonra sararıp dökülüyor.resimde işaretlediğim yerlerde sararma oluyor.acaba bir hastalık mı yoksa bu durum normal mi?:confused:ilgilenirseniz sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.

citrus 01-11-2009 11:51

******* susuzluk sorunu yaşamış bu bitki

citrus 01-11-2009 12:43

gübre eksiliğide olabilir

zehra uslu 04-01-2010 23:07

möğerhaba beni oğlum yeni kayıt etti.ve bilgi sayarı yeni öğrendim .bende sizlerden birşeyler öğmek istiyorum ve kendi yaptıklarımıda buraya yazacağım .küçük peynir kabın içine biber tohumu ektim kapağını kapattım kalirüferin üzerine koydum sıcktan ongün içinde filizlendi daha taç yaprakları yeni oluşuyor

olea_ 08-01-2010 13:03

merhabalar, daha önce akdeniz ikliminde bahcede domates yetiştirmiştim. su an ankarada yasıyorum. birkaç gun öncesinde büyük bir süpermarkette saksı içerisinde domatesler gördüm, bir iki tanesi de çıkmaya başlamıştı. acaba alsam içeride mi bulundurmak iyi olur yoka dısarıda sogukta mı? bu konuda cok kararsızım. nasıl sulamalıyım? teşekkürler

Halil Önen 08-01-2010 18:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi olea_ (Mesaj 560198)
merhabalar, daha önce akdeniz ikliminde bahcede domates yetiştirmiştim.
su an ankarada yasıyorum. birkaç gun öncesinde büyük bir süpermarkette saksı içerisinde domatesler gördüm, bir iki tanesi de çıkmaya başlamıştı.
acaba alsam içeride mi bulundurmak iyi olur yoka dısarıda sogukta mı? bu konuda cok kararsızım. nasıl sulamalıyım? teşekkürler

Sn. olea, hoşgeldiniz.

Kış aylarında domatesi sera koşullarında yetiştirmelisiniz.

Birçok arkadaş balkonlarında bu koşulları yaratıp yetiştiriyorlar.

Domates su isteyince su veriniz. Bunu görürsünüz. Biraz solar, su ister o zaman vermelisin yoksa kocaman olur ve üstüne üstlük çiçeklerini de döker, meyve vermez.

olea_ 09-01-2010 18:01

çok teşekkür ederim. sanırım sera ortamı sağlamam şu an için mümkün değil. başka bir çözüm buluncaya dek domates yetiştirme isteğim kursağımda kalacak. tekrar teşekkürler

nariçi 17-01-2010 15:27

Domates için su çok önemli olmalı, benim birkaç saksı örtü altında idi, soldular saksının yüzeyi yaş gibi gözüküyor ama derinde kuruma oluyor. Birkaç tanesini çektim bayağı kuruydu.
Bu solan ve kurumaya yüz tutmuş domateslerden bazılarının köke yakın gövdeleri sağlıklı ve yeni sürgün veriyor. Bunların üst bölümünü kessek kışı atlatıp baharda yeniden işe yarar mı?

salihsns 18-01-2010 20:45

merhaba,
bende evimde domates tohumlarından ektim yaklaşık 2 hafta oldu,
yeşillendirdiler ama şimdi boyunlarını bükmeye başladılar,
acaba çok sık oldukları içinmi cansızlaşmaya başladılar,
yani yeni yerlerine almalımıyım yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.

rapido34 19-02-2010 11:53

salihsns cevap vermek için geçiktik sanırım ama fidelerinizin durumunu merak ettim. inşallah dışarıya dikmemişsinizdir bu ssoğukta

Douglas Fir 19-02-2010 18:25

Sayın salihsns,

Sanırım sorun kök çökerten hastalığı. Eğer çok suladıysanız toprakta mantarlanma olmuştur ve bu da domates filizlerin tam toprağa girdi yerde çürüme yapar. Filizler 1-2 saat içinde devrilirler. Ölen filizlerin tam toprağa girdi yeri kontrol edin. Çürüme var mı acaba? Eğer sorun bu ise "captan" içeren bir mantar ilacını sulama suyuna katın (1 litreye 2 gr.).

a1919 01-04-2010 15:25

Merhabalar,
Ben bu sene balkonumda domates yetiştirmek istiyorum. Bunun için tohum aldım ve paket de yazdığı şekilde pet bardaklara ektim.5-6 günde çıkmaya başladılar. Biraz büyüyünce damacanadan kestiğim saksılara geçirmeyi düşünüyorum. Bu saksılara cocopeat koysam olur mu? Ya da torf+cocopeat karışımı uygun mudur domates için? Gitti gidiyor da cocopeat ilanında başta domates,biber vs üretiminde diye bir ifade geçiyor ama güvenemediğim için tecrübeli arkadaşlara sormak istedim.
Şimdiden teşekkürler

alperen55 01-04-2010 22:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi a1919 (Mesaj 608092)
Merhabalar,
Ben bu sene balkonumda domates yetiştirmek istiyorum. Bunun için tohum aldım ve paket de yazdığı şekilde pet bardaklara ektim.5-6 günde çıkmaya başladılar. Biraz büyüyünce damacanadan kestiğim saksılara geçirmeyi düşünüyorum. Bu saksılara cocopeat koysam olur mu? Ya da torf+cocopeat karışımı uygun mudur domates için? Gitti gidiyor da cocopeat ilanında başta domates,biber vs üretiminde diye bir ifade geçiyor ama güvenemediğim için tecrübeli arkadaşlara sormak istedim.
Şimdiden teşekkürler

a1919 öncelikle şimdiden bol mahsüller diliyorum ... ben gecen sene ilk defa sırık domatesi diktim ve mükemmel bir mahsül aldımsayıyorum kendimi sonra hakkında baya bir arastırma da yapmıstım bu sene tekrar yapıp arastırmamı baya bir çok fide için tohum aldım bu tohumlarınpaketi irbittir irbit tohumlar ge dolu tohumlar değillerdir . şimdi sizlerinde bir kaç şeye dikkatinizi cekmeye calışıyorum birincisi bu tohumunpaketi samsunda tohumcularda 120.00 tl dir bilindik paketler gibi 3.50 tl değildir.ikicisi fidelerimizi yetişridiğimizde tane 15 **** 20 cm bulunca yerlerine 15 nisandan sonra olmak sartı ile dikmeye başlarken güvercin gübresi ile ben dikmiştim gene aynı gübre kulanacam cok güzel oluyorlar .bula bilirsenin eşten dostan şimdiden güvercin gübresi bulsunlar bulamayanlar mutlaka hayvan gübresi kullansın sarktır. dikimi şu şekildeyapa bilirsniz 40 cm + 40 cm bir cukur acın her fide için bir tane araları ise 50 santim oolsun actınız cukura iki avucumuz dolusu hayvan gübresinde atalım üzerine 2 cm toprak atıp fidemizi yerleştiriyoruz ve sonra fidemizin kök kısmının kapanacağı toprağıda gübre ile karıstırıp kökünü **** fidenin sapını kırmıcak sekilde bastırarak fideyi dikmiş oluyoruz her fidemiz cukurda dikli bir sekilde kalıyor . bu dikiş şeklimiz tüplerde büyütülen fideler içindir tohumlarınızı kırkbeşlik fide viyollerinde yetiştirin ve toprayla beraber fidelemeye calışın unutmayınki viyollarde büyütülen fideler hep çok ürün verir hemde erken ürün alırsınız şimdiden her keze bol ürünlü yıllar diliyorum...

Frk 22-04-2010 21:31

Merhaba, gecenlerde domatesin içindeki tohumları dikkatimi çekmişti. Tohumları iki gün kurutup nemli elyaf içinde beklettim bir hafta içinde çimlendiler. Şuanda ufak bir saksı içinde 7 adet domates fidesi yaklaşık 4cm boylarındalar. Türlerini bilmiyorum ama boyutları yumurta kadar ve mis gibi domates kokuyorlardı :) Fideleri biraz daha büyüdüklerinde 5 litrelik saksılara ekmeyi düşünüyorum.

Sorum ise, bunlar camın önünde içeride duruyor tüm gün çok ışık alıyor ama direk güneş ışığı denk gelmiyor. Gelişimlerini bu etkiler mi? ve domateslerin kızarması için direk güneş ışığına ihtiyaç var mı? :)

koliva 23-04-2010 14:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Frk (Mesaj 622921)
Merhaba, gecenlerde domatesin içindeki tohumları dikkatimi çekmişti. Tohumları iki gün kurutup nemli elyaf içinde beklettim bir hafta içinde çimlendiler. Şuanda ufak bir saksı içinde 7 adet domates fidesi yaklaşık 4cm boylarındalar. Türlerini bilmiyorum ama boyutları yumurta kadar ve mis gibi domates kokuyorlardı :) Fideleri biraz daha büyüdüklerinde 5 litrelik saksılara ekmeyi düşünüyorum.

Sorum ise, bunlar camın önünde içeride duruyor tüm gün çok ışık alıyor ama direk güneş ışığı denk gelmiyor. Gelişimlerini bu etkiler mi? ve domateslerin kızarması için direk güneş ışığına ihtiyaç var mı? :)

Ben de sizin gibi amator bir yetistiriciyim. Az once butun bu basliktaki gonderileri teker teker usenmeden okudum. Sizin sordugunuz soruya da bu bilgiler dahilinde cevap verebilecegimi dusunuyorum.

Caminiz eger cift cam ise ultraviole isinlarin gecisini engellediginden dolayi bitkinizin gelismesinde engel teskil edebilir. Tek cam ise pek sorun yok. Domatesler icin gunes isigi elzemdir. Kizarmasi icin de bitkinin saglikli olup meyve verecek konuma gelmesinde de etkin rol oynar.

Bendeki fideler de sizin dediginiz boydalar hemen hemen. Ben direk olarak buyuk kaplara sasirtmayi dusunmuyorum. Ancak olmaz da demiyorum. Ben bu iki kap arasina ikisinin ortasi buyuklukte bir kap daha alip ilave sasirtma yapmayi planliyorum. Bu hafta sonu butun isim bunu yapmak olacak.

Mesajlardan okudugum kadari ile sulama ve saksinin gunesle etkilesimi de cok onemli rol oynuyor. Sulama cok az yapilmali, bitkinin yapraklari sari renge donusurken az az verilmeliymis. Benim gibi bir kova suyu boca etmeyin :)
Bitkiniz kesinlikle gorebildigi kadar gunes gorsun ancak saksiniz gunesten olabildigince uzak dursun. Bunun icin beyaz saksi ya da aluminyum folyo sarabilirsiniz. Ya da direk onune bir engel koyun ve gunes isinlari saksinizi isitmasin.

Okuduklarimin ozeti budur. Hepbirlikte yetistirip ogrenelim. Siz de gelismelerden bizleri haberdar ediniz. Resim gonderiniz.


Saygilar.

Frk 23-04-2010 17:45

Teşekkürler cevap için, yakın zamanda ekleyeceğim fotograflarını :)

pufidika 29-04-2010 16:25

Hibrit domateslerden tohum alınarak yetiştirmek mümkün değil bunu sizlerin yazdıklarından öğrendim, ancak bu domateslerin koltuklarından köklendirme yaparsam meyve alabilirmiyim acaba !?

vehbi 04-04-2011 08:03

domates fidesi yetiştirme
 
1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim balkonumda yetiştirmeye çalıştığım domates fideçiklerim.

msafacetin 04-04-2011 08:46

benim aldığım fidelerden birinin en alt iki yaprağı yere doğru sarkmaya başladı renkleri biraz sarardı bende kopardım

yeşil sevdalısı 12-04-2011 17:39

5 Eklenti(ler)
Bunlarda benim güzel fideciklerim, yazamadım bir süredir :(

2. ve 3.Resimdeki büyük çiçeğin türünü söyleyeyim "şekergiller familyasından bir eşeksi" :D

KaraGölge 12-04-2011 18:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yeşil sevdalısı (Mesaj 784686)
Bunlarda benim güzel fideciklerim, yazamadım bir süredir :(

2. ve 3.Resimdeki büyük çiçeğin türünü söyleyeyim "şekergiller familyasından bir eşeksi" :D

Sayın yeşil sevdalısı, maşallah fideleriniz çok iyi görünüyor.
Çocuğunuzuda Allah sizlere bağışlasın.

yeşil sevdalısı 12-04-2011 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KaraGölge (Mesaj 784717)
Sayın yeşil sevdalısı, maşallah fideleriniz çok iyi görünüyor.
Çocuğunuzuda Allah sizlere bağışlasın.

Teşekkür ederim, cümlemizinkini :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025