agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/4627.htm)

malbman 25-07-2008 16:50

Şimdi gördüm: 301 nolu mesajda Sayın Tekin de aynı hastalıktan söz etmiş.

Rapator 25-07-2008 16:55

Benimde cherry lerin başına geldi...basra hastalığı deniyormuş sanırım...bugün ilaç ve pompa aldım...yarın ilaçlayacağım...umarım diğerlerini kurtarırım...

kuzen38 26-07-2008 01:37

yazık olmuş emeklerinize, malasef banada bir kez olmuştu. özellikle istanbulda cok sık karsılasılan bir durum olmaya basladı.

ezgili dünyam 26-07-2008 16:16

Aynısı bu sene benim domateslerin bazılarına olmuş. Bende çok şaşırdım görünce.

Todor 26-07-2008 16:34

Domateste Hastalık ve Zararlılar
Bu başlığa bakabilirsiniz.

Selahattin Berk 26-07-2008 20:13

Kalsiyum içeren yaprak gübresi domates çürümesini önler

kuzen38 27-07-2008 14:42

Ben henüz bu hastalıkla karşılasmadım, karşılaşmamak icinde meyva tutmaya basladıkları andan sonra bir bardak sütü fısfısa koyup üzerine su ekleyip domateslere verdim. yapraklarına, domateslerin üstüne, köklerine fısfısladım.

Todor 27-07-2008 16:21

Süt sinek, böcek yapmıyor mu?

berduray 27-07-2008 16:36

Benim de bir sorum var, domates neden acılaşır?

O kadar suluyorum ama gergin pürüzsüz bir yüzeyi olmayıp,kurumak üzere gibi büzüşmüş duruyor ve tadı da acımsı olmuş.

Bodrum sıcağından olabilir mi?
Maalesef gölgelik yapamadım, direkt güneş altındalar.

fiona 27-07-2008 17:29

Sn Todor ,

okuldayken domates hastalıklarında TMV için ,domatesten koltuk alırken arada bir elleri süt dolu bir kaba sokmaktan da bahsetmişlerdi...Enfekteli bitki olma ve işlem sırasında bulaştırma riskine karşın...

kuzen38 27-07-2008 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 262654)
Süt sinek, böcek yapmıyor mu?

Bende hic olmadı. Allah muhafaza umarımda olmaz.Belkide sıvı organik gübrenin marifetidir bu durum.

Koyu yeşil 28-07-2008 09:29

Sayın Todor ben de domateslerime süt verdim ve sütten kaynaklanan sinek sorunu yaşamadım. Sütün yağsız olmasını tercih etmek doğru olur. Ayda 2 kere sulandırılmış yağsız süt domatesleri mutlu ediyor.

serdarsom 29-07-2008 14:34

3 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Yeni domates yetiştirmeye başladım. Domatesler pencerenin önünde güney cephede. İlk fotoğrafa bakıp domatesin durumu hakkında (su, güneş, v.s) bilgi verebilirseniz sevinirim.
İkinci ve üçüncü fotoğraflarda görülen hastalığı temmuz dergisindeki mildiyöye benzettim. (http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html) Acaba resimde görülen hastalığa karşı ne yapabilirim?
Bir de üçüncü fotoğrafta görüldüğü üzere sağlıksız yaprakları kestim. Budama konusunda da yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

gummi 29-07-2008 15:17

+1

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 186083)
Ben yetiştiricilik yaparken gördüm ki hobi amaçlıda olsa kendi sebzesini kendi yetiştirenler artıyor bu beni çok sevindiren bir durum. Her zaman savunduğum bir şeydir ki savaş görmeyen bir neslimiz yok ve ülkemiz sürekli savaş için gelgitlerle boğuşuyor. Ben insanların kendi yiyeceklerini yetiştirebilecekleri bilgisiyle donanımlı bir ülkeyi savunuyorum. kendi yiyeceklerimizi yapmayı öğrenmek zorundayız. Yoksa yeme alışkanlığını lokantalara andeksleyen bir ülke savaşta ekmek yerine un hellesi, sebze meyve yerine o ağacın kabuğunu yerler. Kapitalizmin üretim mantığının güvencesi insanların kafasında öyle yer ediyor ki en ufak bir krizde hemen ülkede bir şeyler karaborsaya düşüyor. Elbette karamsar değilim ama tedbiri elden bırakmamaktan yanayım. Ekmek yapmayı bilmeliyiz, yoğurt yapmayı bilmeliyiz, gıdalaraın nasıl saklanacağını bilmeliyiz, yetiştirmeyi bilmeliyiz sebzelerden kendi tohumlarımızı almasını bilmeliyiz.

kesinlikle +1

serdarsom 30-07-2008 06:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serdarsom (Mesaj 263261)
Merhabalar,
Yeni domates yetiştirmeye başladım. Domatesler pencerenin önünde güney cephede. İlk fotoğrafa bakıp domatesin durumu hakkında (su, güneş, v.s) bilgi verebilirseniz sevinirim.
İkinci ve üçüncü fotoğraflarda görülen hastalığı temmuz dergisindeki mildiyöye benzettim. (http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html) Acaba resimde görülen hastalığa karşı ne yapabilirim?
Bir de üçüncü fotoğrafta görüldüğü üzere sağlıksız yaprakları kestim. Budama konusunda da yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

Bir de domatesi bayağı bir budamam gerektiğini düşünüyorum. Koltuk altı budaması yapmışken kestiğim kısmı diksem o dalın köklenmesi mümkün müdür? Yani, kök çeliği yöntemini domatese uygulayabilir miyiz?

Selahattin Yılmaz 30-07-2008 08:04

Sevgili serdarsom, bu koltukaltı budaması da ne oluyor?

serdarsom 30-07-2008 15:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 263469)
Sevgili serdarsom, bu koltukaltı budaması da ne oluyor?

Altı da benden olmuş:) Doğrusu koltuk budama galiba :o
Bitkilerle pek bir yakınlığım yok aslında; domates yetiştirmeye heves edince internette bu siteyi buldum. Bir-iki gündür bu sitede okuduklarım dışında bir şey bildiğim yok, dolayısıyla böyle hatalarım ileride de olacaktır:eek:
Keşke sorularıma da cevap verseydiniz.:dilli:

osm_sahin54 31-07-2008 10:08

5 Eklenti(ler)
merhabalar
bir kısmını buradaki dostlardan, bir kısmınıda kendim aldığım ve tohumdan yetiştirdiğim domatesleri paylaşmak istedim. öncelikle çok zevk aldığımı itiraf etmeliyim. tohumları paylaşan arkadaşlara ve büyüklerime teşekkür ederim.
salkım domates ve sarı domatesleri tohum olarak yine burada ki arzu eden kişilere göndereceğim. domateslerin gelişimini tekrar paylaşacağım.

Nevin 31-07-2008 16:53

domates

3 Eklenti(ler)
arkadaşlar,geçenlerde bir arkadaşimın sebze bahçesini gezerken bir domates gördüm ve çok ilgimi çekti bunu sizlerle paylaşmak istedim.Birazda bilgi verirseniz sevinirim.Bana sanki genleriyle oynanmış gibi geldi:rolleyes:artık her şeyden huylanır olduk ya

negif 31-07-2008 17:03

Ampul domates değil mi bunlar? Bilen birileri vardır mutlaka kesin cevap verirler ben de tam öğrenirim

Todor 31-07-2008 22:25

Macero II türüde bu sene benim ektiklerimden biri. Kalın kabuklu ama oldukça lezzetli bir tür.

Nevin 01-08-2008 15:36

teşekkürler arkadaşlar,her şeyi değiştiriyorlar ya acaba dedim.Neyse gönül rahatlığıla yiyebilirim her halde.

Mermaid 01-08-2008 17:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kuzen38 (Mesaj 262641)
Ben henüz bu hastalıkla karşılasmadım, karşılaşmamak icinde meyva tutmaya basladıkları andan sonra bir bardak sütü fısfısa koyup üzerine su ekleyip domateslere verdim. yapraklarına, domateslerin üstüne, köklerine fısfısladım.

Acaba kullanmış olduğumuz yumurta kabuklarını iyice ezip domateslerin ekili olduğu toprakla karıştırmak azalan kalsiyum ihtiyacını karşılamaz mı? Ben bunu yapıyorum yanlış mı yapıyorum ne dersiniz, bir fikriniz var mı? kuzen38

malbman 01-08-2008 19:01

Sayın mermaid, bitkiler hiç bir şeyi kendi alabilecekleri formun dışında alamazlar diye biliyorum. Yani bitkinin katı yumurta kabuklarını parçalayarak ( ya da eriterek ya da bir şekilde) kendine mal etmesi pek mümkün gibi görünmüyor bu durumda. Ama yine de hocalarımızın yorumlarını bekleyin isterseniz.

Lonicera 01-08-2008 19:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mermaid (Mesaj 264294)
Acaba kullanmış olduğumuz yumurta kabuklarını iyice ezip domateslerin ekili olduğu toprakla karıştırmak azalan kalsiyum ihtiyacını karşılamaz mı? Ben bunu yapıyorum yanlış mı yapıyorum ne dersiniz, bir fikriniz var mı? kuzen38

http://www.mealis.k12.tr/cms/images/...murtadergi.htm
Sayın Mermaid,yukarıdaki linkte yumurta kabuğu ile ilgili bir çalışma yapılmış,bitkiler üzerindeki etkilerinden bahsediyor.İncelerseniz işinize yarayabilir.

izzeterisen 01-08-2008 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 262153)
Sayın hocalarım ve arkadaşlarım, bir kaç sorum olacak. Öncelikle fotoğraftaki domatesim in diğer dallardakşi yaprakları dipdiri dururken, bu dalın yaprakları kendini saldı ve bayıldı. Bunun nedeni nedir acaba?

Sn .malbman bu sorunuza cevap aldınız mı?
İlk görüntü domates bakteriyel solgunluk hastalığı olabileceği anlaşılıyor.
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis ( E.F. Smith) Jensen
Şu anki durumu nedir?

kuzen38 02-08-2008 23:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mermaid (Mesaj 264294)

Benim şahsi fikrim işe yarayacagı yönünde. ayrıca bunu daha öncede duymuştum. süt ise daha kolay kullanılabilecegi icin ilk akla gelen yöntem bence. Yoksa topraga yogurt bile döksek neden işe yaramasın ki?:D

laf lafı açıyor soru soruyu getiriyor: ekşimiş yogurtları peynir yapamıyorsak topraga dökelim mi?

Selahattin Yılmaz 03-08-2008 00:15

Kabukların topğrağa karışıp bitkinin alabileceği forma dönüşmesi 1-2 ay gibi oldukça uzun bir zaman alır buda sizin şu anki ürününüze bir faydası olmaz demek, en iyisi toprağı düzenleyici humik asitli gübreler veya kalsiyumlu gübreler kullanmanız hemen etkisini görmeniz açısından önemli.

Mermaid 03-08-2008 00:33

Merhaba;
Sn. Selahattin Yılmaz hocam bende hemen bugün yapalım sonuç versin demedim ki, fideleri toprağa diktiğimden beri bu uygulamayı gerçekleştiriyorum.
Ayrıca haşlanmış yumurta ve patateslerin suyu ilede bitkilerinizi sulayabileceğimizi düşünüyorum. Tabi haşlama suyuna tuz koymamak kaydı ile. Yumurta kabuğundaki kalsiyum suya geçtiği düşünürsek bence azalan kalsiyum ihtiyacını da karşılamaya faydalı olabilir değil mi:confused:

Kısacası bir öneri.
Ben böyle yapıyorum diye, belki bitkilerim sanki daha sağlıklı **** beni çok seviyorlardır; kimbilir:rolleyes::rolleyes:

malbman 04-08-2008 15:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 264341)
Sn .malbman bu sorunuza cevap aldınız mı?
İlk görüntü domates bakteriyel solgunluk hastalığı olabileceği anlaşılıyor.
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis ( E.F. Smith) Jensen
Şu anki durumu nedir?

Sayın izzeterişen, maalesef sizden başka ilgilenen olmamıştı sorumla. Ama iki gün sonra domatesim eski sağlıklı haline döndü. Şu anda da son derece sağlıklı ve çıkardığı ilk salkımdaki sekiz adet domatesi ve açmaya başlayan diğer çiçeklerini büyütmekle meşgul. İlginiz için çok teşekkür ederim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025