![]() |
Sayın dostlar ortak bir fikir oluştumu acaba?
|
Bu konuya bir ekleme yapalım.
Bu sene 3 değişik çeşidi saksılarda yetiştirmeye çalışıyorum. 1.) Black Russian 2.) Blue Beauty 3.) Bulgaristan Domatesi Henüz domatesleri göremedik ama gelişim olarak Black Russian hepsine fark attı resmen. Acaip hızlı gelişti ve ilk çiçekleri minik domatese dönüşmeye başladı. Domates hasadı ve tadları konusunda tekrar yazacağım. Diğer çeşitlerde çiçeklenme başlamadan yerlerini ayıracağım. Hangi çeşidi beğenirsem sanırım sadece onunla devam edeceğim. |
Bende bekliyorum. Ankara bu yıl güneşsiz. Yeni yeni çiçek açtılar. İlk açan Hafize Baliç oldu.
|
Alıntı:
Bu yıl çok değişik geciyor. Fazla su dan çürümez lerse iyi |
Her yıl standart olarak 10 çeşit ekiyorum, ilave olarak yeni 3 çeşit daha ekiyorum. Bunlardan bazıları her yıl ektiğim çeşitlerin arasına giriyor veya girmiyor. Bundaki kriter sadece meyvesinin lezzeti değil, bitkinin sağlıklı büyüme meyili, verimliliği, vb. bir çok şeye bakıyorum. Bana göre en lezzetli domates diye bir şey yok, hepsi ayrı bir lezzet.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Peki tozlaşma sorunları için nasıl bir önlem alıyorsunuz? Mesela biberler için böyle bir önleme ihtiyacım olacak. |
Domateste olasılık düşük, buna rağmen çeşit gruplamalarına dikkat ediyorum. Biber çok daha önemli, bu yüzden çeşit sayısı epey az, dikim yerleri de biri kenyada biri konyada. Bunda da acılar ve tatlılar birbirlerinden ciddi uzak.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bunca sene bu çeşitleri neden denemedim hayret. Her sene 2-3 çeşidi izlemeye alacağım. Bakalım hangisi hoşumuza gidecek. Yeni çeşit deneyen arkadaşlar olursa yorum yapsın ki boşa kürek çekmeyelim. Herkesin damak tadı farklıdır ama genel kanı sanırım doğru çıkacaktır. |
Kahvaltıda domates yemek çok hoşuma gider. Kimi zaman söğüş yaparım kimi zaman derin bir kase içine ince kabuklu sulu domatesleri dilim dilim doğrarım. iki üç diş sarımsağı da ince ince doğrar, limon suyu, sızma zeytinyağ, tuz ve biraz da kuru nane serpip yemek çok hoşuma gider. Oooh batır ekmek lokmalarını suyuna, al çatalınla bir dilim, hani derler ya yeme de yanında yat, aynen öyle.
Mangal yaktığınızda, sulu sulu domates ağırlıklı saray salatasını kaşıkla yemenin zevki de bir başkadır hani. Oğuz da birkaç çeşit yetiştiriyor ama bana sorsanız adlarını pek bilmem ama bu sene fellik fellik şasta diye bir tür aradı ama bulamadı. Sağa sola tembihledi durdu. |
Alıntı:
şasta salçalık domates tohumu getiren firma kalmadı. |
Aslında ortak bir lezzet arayışındayız sanırım 2000'lerin başlarında tükettiğimiz, yoğun kokulu, sulu ve lezzetli olanlardan. Türü, cinsi pek de önem arz etmiyordu. Aynı geliyordu sanki hepsi :D
Lezzeti kadar diğer durumlarda çok önemli elbette ama her şeyin bir bitkide olmasını bekleyemeyiz. Umarım meyvelerini görmek nasip olur aldığım bazı domateslerin. Blue beauty ve black from tula sadece 2 kök kaldı. Gelişim iyi gitmiyordu umarım bu ikisi meyve tutar ve denemiş olurum. Heybetli, Hafize, Bulgar, Rus cossack, Margret Courtain, Su gören, Alakır, Sungold bu yıl ektiğim ve çiçeklenenlerim. |
Bendeki Russian Black çeşidi domateslerde meyve tutumu başladı. Hepsinden çabuk gelişiyor. Bir de tadı güzel olursa listeye girecektir.
|
Alıntı:
Keşke bir kaç fotoğraf görebilsek :) |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Alıntı:
Hafize baliç ve rus domatesi açıp açıp döküyor :( |
Yetiştirdiğiniz ya da duyduğunuz sırık değil de oturak, çalı formlu önerebileceğiniz domatesler var mıdır?
|
Afyonda pazardan kök tarafı kıvrımlı bir domates alıyorum. Özellikle yaz başında satılıyor.Bol sulu ve mayhoş. Tek kusuru fazla dayanmıyor. İthal domateslere 15-20 gün birşey olmazken bu 3-5 günde çürüyor.
|
Eskişehir Sarıcakaya da üretilen yer domatesi de iyidir.
https://www.haberturk.com/eskisehir-...gi-olduorganik |
|
Hazır tohum etkinliği gündemdeyken bu başlığı es geçmezseniz sevinirim. Sizin için en lezzetli ilk 3/5 sıralaması lütfen :)
|
Yaptığım ufak bir araştırmada hem Türkiye bazında hem globalde genelde siyah domatesler öne çıkmış. Bir de Cherokee Purple ismi geçiyor. Ancak anladığım kadarıyla bu siyah domatesler genelde Rusya kökenli. Yani biraz soğuk iklimlerin domatesleri gibi duruyor. Bu varyeteler ülkemizin iklim şartlarında ne kadar verimli olur bilemiyorum.
|
Alıntı:
Çok çeşit yetiştirmiş biri değilim ama siyah Tula domatesini 3 senedir yetiştiriyorum. Türkiye'de her yerde yetişir. Verimi de güzel olur. Subjektif bir konu gerçi ama benim yetiştirdiğim domatesler arasında lezzet olarak birinci değil. Pek çok kişiden de benzer yorumlar duydum. Cinsini bilmediğim kalbe benzer bir pembe domatesimden sonra geliyor. |
diyarbakırda pembe lice domatesi vardı yediğim en iyisi o
|
Bu yıl babamın bir arkadaşı tarafından getirilen, atalık bir İran domatesi yetiştirmeye başladım. Bir kaç güne çiçeklenecekler aksilik olmazsa. Bakalım nasıl bir tat ve görüntü bizi bekliyor :)
Ek olarak domates yaprakları dar bir açıyla yanlara serpilmeden dik bir açıya yakın gelişiyor :D Beklentileri karşılarsa eğer etkinlikte paylaşabilirim. |
Konuyu biraz hareketlendirelim talepler öncesi :D
Listeniz değişti mi arkadaşlar? |
Şuana kadar denediğim domasteler içinde lezzet açısından Berkeley Tie-Dye, Black Krim, Azoychka, Valencia domateslerini çok beğendim.
|
Benim favoriler Blue beauty, Berkley tie dye ve beyaz çeri
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025