![]() |
Alıntı:
Bu başlığa 2. mesajımdır diğerleri kes, keyfine göre kopyala, işine geleni yapıştır tekniği ile meyvelitepe nin işine gelmeyen başlıktan işine gelen başlığa transferinden ibarettir |
Alıntı:
|
Son olarak insanları yanlış bilgilendirmektense hiç bilgilendirmemek daha iyidir.
Daha da iyisi bir yanlış varsa müdahale edip düzeltebilmek olmalı. |
Alıntı:
Bilgilendirmek için link vermiştiniz. Alıntı:
Okudum:
İnsanları yanlış bilgilendirmektense hiç bilgilendirmemek daha iyidir. |
Alıntı:
|
Sn malina,
Sanırım orda eksik ifade kullandım ve ya yanlış anlaşıldım tarafınızca, izah edeyim. Domates deyip geçmeyelim önem verelim, tohumlara korunmalarına doğaya vs genel bir yorumdu, elbette jel tabaka ile ilgisi yok sadece Sn Safranlı'ya hitaben yazmıştım eğer herhangi birşeye sebep olduysam açıklayın düzelteyim. |
Alıntı:
Alıntı:
"Domates deyip geçmeyelim önem verelim, tohumlara korunmalarına doğaya vs" diye mi cevap veriyorsunuz :) Okuyan da linki falan görünce, önceki söylediklerini destekler bir örnek göreceğini sanıyor :) |
Yontemde hata yok ama zamanlamada hata var diyemezsiniz. Yontem hatali cunku zamanlama yanlis diyebilirsiniz. Herhangi bir adimin, zamanlamanin dahi hatali olmasi, toptan butun yontemin hatali oldugunu gosterir.
Turkiye Tohum Gen Bankasi neden tohumlari kurutuyor, cok hatali bir yontem kullaniyorlar seklinde bir sey soylenebilir mi? Iki uygulama arasinda nasil benzerlik kuruyorsunuz? Gonderdiginiz kaynakta bankanin profesyonel bir saklama ortaminda tohumu saklama yontemi anlatiliyor; bizim tartistigimizinsa gen bankalariyla uzaktan yakindan ilgisi yok. Evimizin bahcesinde ekecegimiz tohumlar icin yaptigimiz bir uygulamayi ve ayni zamanda tohum sirketlerinin gerceklestirdigi bir uygulamayi konusuyoruz. Turkiye Tohum Gen Bankasi asagidakini soyluyor mu? "Domates tohumlarinizi elde ederken fermentasyon yontemini kullanacaksaniz, sakin ha jel tabakasini tohumdan ayirmayin, cok yanlis bir islemdir." Demiyor, demez de. Neden demez cunku Turkiye'deki universiteler de dahil olmak uzere dunyadaki bircok universitede gerceklestirilen bilimsel arastirmalarda, fermentasyon yontemiyle jel tabakasinin alinmasinin faydalari kanitlanmis durumda. Universitelerin yaptigi arastirmalari elinizin tersiyle itemezsiniz. Siz gen bankasi adina konusup sanki onlar fermentasyon yonteminde izlenen asamalara karsiymis gibi gosteriyorsunuz. Gosterdiginiz kaynakta Tohum Orneklerinde Yapilan Islemler kisminda, tohum elde etme yontemi olarak meyvelerin bekletilmesi ve ekim yapilacagi zaman fermente edilmesi gibi bir yontem de yok, yani sizin savundugunuz yontemi de kullanmiyorlar. O zaman sizin mantiginiza gore, gen bankasi meyveyi ekime kadar bekletmenin de yanlis oldugunu savunuyor, oyle mi? Alıntı:
|
Alıntı:
Çünkü anlatılan bu zamanlamayla yapılanı anlatıyor, yani tümü yanlış olmalı... Alıntı:
birnefestoprak yalan mı söylüyor? |
birnefestoprak
Aynı zamanda yazmışız, ben çekiliyorum :) |
Peki sn malina böyle bir konuya yanlış izlenim gibi bir etkim olmuşsa haklısınız ne diyelim ben konuyu bırakıp da yorumda bulunmadım ve verdiğim linkin de böyle bir izlenim yaratabileceğini gözümden kaçırdım.
|
Bir yöntemden memnun kalınması onu doğru yapmaz, yapanın yalan söylediği de göstermez.
O zaman ben de farklı bir yöntem kullanıyorum (Türkiye Tohum Gen Bankası'nın yöntemini) ve çok memnunum, hiçbir sorun yaşamadım, ilk elden deneyimdir. Bu onu hatalı mı yapıyor **** ben yalan mı söylüyorum? |
Alıntı:
Konu ile alakasız yoruma itiraz yine konu ile alakasız perdeden yapılması doğal değilmidir Sn malina. |
Sizin gosterdiginiz kaynakta (ki fermentasyon yontemi uzerine yazilmis bir kaynak degil), bizim konustugumuz yonteme dair bulgular mi siralanmis yoksa gen bankasinda tohumlarin nasil saklandigi mi anlatilmis?
Kaldi ki butun bu mesajlarin hepsi biryerde anlamsiz cunku amac fermentasyon yonteminin ustunlugunu savunmak degil, amac yontemin yaygin uygulamasini tariflemek. Bunun yaninda da kaynaklar gostererek, jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin cimlenmeyi tesvik ettiginin ve domates hastaliklarinin kontrolunde etkili oldugunun ispatlandigini belirttik. Isteyen tohumu kurutarak da saklayabilir, isteyen fermente edip tohumu saklar, isteyen meyveyi bekletip ekim zamani tohumlari fermente eder. Ama eger, fermentasyon yontemiyle jel tabakasinin tohumdan ayrilmasi ve tohumlarin o sekilde saklanmasi hastaliklara iyi gelmiyor ve cimlenmeyi de tesvik etmiyor diyorsaniz, dedikoduya dayanmayan bilimsel kaynak gostermeniz gerek. Surekli curutmek iddiasinda olan siz oldugunuza gore, ancak bu sekilde bir yol izleyebilirsiniz. "Ben oyle oldugunu dusunuyorum" diyemezsiniz. |
Sn birnefestoprak,
Son olarak geldiğimiz nokta herhalde iki farklı yöntemin olması. Siz kendi kaynaklarınızı kullanarak ve onlara güvenip inanarak istediğiniz işlemi yapmakta özgürsünüz. Ben ise Türkiye'min Tohum Gen Bankasına güvenmeyi tercih ediyorum boşuna dünyada 3. sırayı almamış olsa gerek, bu kurumu referans alıp ona göre işlem yapmam da benim özgürlüğümdür. Ha ben bilgilerimi paylaşırken çok dikkat ediyorum, siz de ederseniz gelecek nesillere en doğru uygulama kalır. Zaten zamanla ilerleyen araştırmalar sonucunda Allah ömür verirse tekrar bu konuda buluşup konuşmak da isterim. |
Alıntı:
Lütfen cevaplayın ben yalan mı söylüyorum? |
Sn birnefestoprak,
Artık sizin açtığınız konu başlığında yazışmıyoruz. Burası ''Domates tohumu saklarken Jel tabaka çıkartılmalı mı?'' sayfası konuyu dağıtmazsanız sevinirim. Fermentasyonla ilgili pozitif düşüncelerinizi buraya aşılamak pek etik bir davranış değil. |
Turkiye Tohum Gen Bankasi'nin guvenilmeyecek hicbir yani yok ama sizin gosterdiginiz kaynakta fermentasyon yontemi tartisilmiyor. O zaman bu mantiga gore Turkiye Tohum Gen Bankasi, Sn miralay'in kullandigini soyledigi ve sizin de onayladiginiz yontemi de yalanlamis mi oluyor? Kaynakta, nasil meyveyi bekletip ekim zamani fermente etmek yanlistir gibi bir ifade yoksa, fermente edip tohumlari saklamak yanlistir gibi bir ifade de yok. Zaten boyle ifadeleri kullanmazlar. Bakin o kaynagi yazanlarin her ikisi de doktora sahibi, konu hakkinda uzman kisiler. Iddialarini deney yapmadan, bilimsel yontem izlemeden ileri surmezler. Eger oyle yapip makale yazmaya kalkarlarsa o makale hicbiryerde yayinlanmaz cunku bilim dergisinin editoryal asamalarindan gecemezler.
Soyledigim tam da sizin dediginiz: Benim tarifledigim yontemle sizin dogru oldugunu dusundugunuz yontem birbirinden farkli. Benim tarifledigim yontemin sizin begendiginiz yontemden ustun oldugunu da iddia etmem. Herseyden once, siz zaten kendi yonteminizi kullanip memnun kaldiysaniz ve sizin icin aliskanlik haline geldiyse, sizin icin en pratik olani oysa, o yontemi kullanmaya devam edersiniz. Alıntı:
|
Peki o zaman soyle soyleyeyim:
Sizin gonderdiginiz kaynakta jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin sakincalarina iliskin bir ifade yok. Alıntı:
|
Sn birnefestoprak bu konunun üzerine düşüp bu vb kişilere ulaşıp en doğru uygulamayı öğreneceğim siz de aynını yapabilirsiniz. Binlerce uyesi olan bu vb sitelere ışık tutacaktır, insanlığa hizmet edecektir. Yemekte tuzum olursa ne mutlu bana.
|
Ben yontemi savunurken sayi ve yuzde verdim mi yoksa pratik olarak benim isime yaradigindan, memnun kaldigimdan mi bahsettim?
Yontemi savunurken de, yapilmis bilimsel calismalari kaynak gosterdim. Siz bilimsel bir referans mi gosteriyorsunuz, yoksa kendi kendinize yaptiginiz bir gozlemi mi aktariyorsunuz? Alıntı:
|
Sn birnefestoprak size basılı ve görsel kaynakla dönülecektir, lakin eski çağlarda ne kitap dergi makale ne de labaratuvar vardı o zamanlarda insanlar nasıl öğrendi de yol aldı dersiniz tabi ki gözlemle, ayrıca yapılan tüm araştırmalar da gözlemden geçiyor.
|
matematikte böyle bir şey vardır %75ün %28i = 103 olmaz
Yine karşılaştığımız Moderatör olmak ayrıcalıktır yazarsın işine gelmezse silersin. |
Bakin soyle de olabilir. Dunyanin bir yerinde bir bilimadami bir calisma yapar, jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin zararli oldugu sonucuna ulastigini soyler ve herkes o calismaya gore yontemini degistirir ama bu tip bir durumda bile yontemi kullananlar olarak bizim degil konunun aksini savunan uzmanlarinin ikna edilmesi, yeterli bulgularin saglanmasi gerekir. Su an itibariyle sahip oldugumuz bilgi su (aksini iddia eden ama bilim dunyasinda genel kabul gormemis calismalar olsa dahi): Jel tabakasini tohumdan ayirmak 1) cimlenmeyi tesvik eder, 2) hastaliklara iyi gelir.
Alıntı:
|
Alıntı:
Yöntemin sıralaması harici kelamımız var mı? Size başından beri kimsin? nesin? okurmusun sorduk mu okuma yazma meselesi gibi ithamlarda bulunduk mu ? soranları kusur avcılarını bulanları savunduk mu? |
Alıntı:
Bir fark yaratmalısınız. |
Yalniz gostereceginiz basili kaynak jel tabakasinin tohumdan ayrilmamasinin faydalarini gosteren bir kaynak olmayacak. Benim kaynak gostererek soyledigim sey su: Jel tabakasinin tohumdan ayrilmasi faydalidir. Siz bu son cumlenin yanlisligini gosteren bir kaynak gostermelisiniz. Iki kavram birbirinden cok farkli.
Kaynak da Turkiye Tohum Gen Bankasi'yla ilgili gonderdiginiz bilgi notu niteliginde bir kaynak degil, YOK'un de kullandigi Science Citation Index'in konuyla ilgili ilk 3 sirasinda yer alan dergilerden birinde yayinlanmis bir uluslararasi makale olmali. Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sizin kullandiginiz yontem baska bir yontem ve benim yonteminize hic itirazim yok, sizin isinize yariyorsa kullanmaya devam edersiniz niye etmeyesiniz. Hem siralamayi degistiriyorsunuz, hem yontemin toplam zamanlamasini, dolayisiyla baska bir yontem uyguluyorsunuz.
Yuzdeyle ifade ettiginiz degerleri laboratuvar sartlarinda mi elde ettiniz? Konuyla ilgili makale yayinladiniz mi? Alıntı:
|
Alıntı:
1-Süre dediğin hasat ile ekim arasıdır toplam zamanlamasında nasıl bir değişiklik önerdik. 2-sıralamayı değiştirmek yöntemin temelini değil usülü değiştirir niteliktedir İfade ettiğim değerler tamamen gözlem iledir zira ekimi yastık veya tablalara değil fide tepsilerine yaparım bu tepsilerde gayet sayılabilir nitelikte. Açıkla derseniz ki bir daha sormayın 280 gözlü tepsiye 280 tohum ekersin şaşırma döneminde elde edilen fide ile kıyas edersin fide sayamaz isen tepsi üzerinde bozulmamış hücreleri sayarsın toplamdan çıkartır nete ulaşırsın. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025