![]() |
Alıntı:
Jel tabakayı çıkararak tohum sakladığımızda karşılaşabileceğimiz söylediğiniz sakıncalar tohumu saklama yöntemi ile ilgilidir. Temizlenmiş tohumları (ben ayrıca sirkeli su uygulaması da yapıyorum) gölgede iyice kuruttuktan sonra havasız, nemsiz, karanlık bir ortamda, çok az yer kaplayacak şekilde çimlenme özelliğini kaybetmeden senelerce saklayabiliyorum. Hijyen sorunu filan da olmuyor. Bu şekilde tohumla taşınan bir çok hastalık riskinden de kurtuluyorum. Kendi adıma yazayım. Elimdeki 100'e yakın çeşit domatesi seneden seneye döndürerek ekiyorum, zira herhangi bir yılda şartlarımı zorlayarak en fazla 20 civarında çeşit ekiyorum. Bu çeşitlerin bir çoğu satılan çeşitler değil. Başka yerden de edinmek istemem. Bunların tohumlarını düzgün bir şekilde elde edip bir kaç sene boyunca saklama mecburiyetim var. Öyle buz dolabında o kadar çeşidi tutabilmem imkansız. Herhangi bir ilave faydasının da olmayacağından eminim. Hasat sonrası tohumların fermente edilerek çıkarılması ve öyle saklanması iddia edildiği gibi doğanın davranışına da ters değil, aksine doğanın kendi dinamiğini taklitten ibaret. Dalındaki domatese dokunmazsanız hemen fermente olmaya başlar ve kıştan önce çok kısa sürede fermente olup jel tabaka parçalanır. O tabaka seneye bahara kadar durmaz zaten. |
Sn MeyveliTepe,
Ben de geçen yaz 10 çeşit civarı domates ektim ve sizinkiler gibi satılanlardan değildi. Bu sene bu sayı 20 civarı olacak Allah nasip ederse ben de çeşitlerimi kaybetmek istemiyorum gayem en uzun saklama süresine ulaşmak. Lakin ben tohumlarımı buzdolabında saklamıyorum aynı sizin tarif ettiğiniz bir ortamda tutuyorum tek fark sizin hasattan hemen sonra yaptığınız uygulamayı ben ekimden önce yapıyorum. Bu zarın korunması extra zaman kazandırıyor ve bu domatesin kendi yaratılış doğası ile oluyor. Ben sizi anlıyorum ve yaptıklarınızı da değiştirmek amacında asla değilim. Sadece diyorum ki bakın şöyle bir durum da var göz ardı etmeyin belki oda da işinize yayar. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Meyveyi bütün saklama fikri bana aittir Sn cliepy üzerindeki zar tabaka kısmı ile saklamayı tavsiye eder. |
Ben tohum saklama için en ideal olanının kurutulmuş meyve olduğunu düşünüyorum ve yapmaya gayret ediyorum ama buna imkan olmayan durumlarda da sizin bahsettiğinizi yapıyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Sn Meyvelitepe'nin http://www.agaclar.net/forum/1120859-post177.htm adresindeki mesajinda bu konu basligindaki yontem detayli anlatilmis. Sn. Meyvelitepe'nin verdigi kaynak cok iyi bir kaynaktir, basucu kitabidir. Jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin faydalari da ayni kitabin asagidaki kisminda yontemin yararlariyla birlikte belirtilmis, tekrar alintilayayim.
|
Alıntı:
Biz söz konusu koruyucu tabakayı alıp evladımıza miras diye saklamıyoruz bizde parçalıyoruz, ama! Bunu stoklarken değil stok esnasında tohumu savunmasız bırakmamak adına ekim arefesinde yapıyor ve böyle yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bunun doğal prosedüre daha yakın olduğu iddasındayım. |
"Tohumu savunmasiz birakmamak" ifadesinde savunmadan neyi kastettiginizi aciklar misiniz? Jel tabakasi tohumu neye karsi savunuyor?
|
In nature the ripe tomatoes fall from the plant and slowly rot. The rotting away of the fruits is a nature fermentation process during which the gel sacks are destroyed. Eventually the fruits totally rot away leaving the seeds on the surface of the soil, ready to germinate when conditions are right.
Bunu ben de tercüme ederim ama siz tarafsızca tercume ederseniz diğer kullanıcılar da okuyunca doğru olanın hangisi olduğuna karar vereceklerdir. Ayrıca aynı kitapta şöyle bir not daha var bilmem dikkat ettiniz mi? Tomato seeds will begin to germinate if not dried quickly. Lütfen bunu da tercüme edin. Ben seve seve ederdim ama taraflı olduğum sanılabilir. |
Alıntı:
|
Hemen cevireyim, soyle diyor:
Dogada, olgunlasmis domatesler yere duserek yavasca curumeye baslar (zamaninda hasat edilmeyen meyveleri kastediyor). Curume, jel tabakasinin (tohum etrafindaki) bozundugu dogal bir fermentasyon surecidir. Onunde sonunda meyveler tamamen cururler ve tohumlarini kosullar uygun oldugunda cimlenecek sekilde toprak yuzeyinde birakirlar. Alintiladiginiz sonraki cumlede de soyle diyor: Domates tohumlari eger hemen kurutulmazlarsa cimlenmeye baslarlar. Cevirdim. Ne diyorsunuz? Alıntı:
|
Hemen alttaki paragrafta ne diyor, hemen bakalim:
Artificially duplicating the tomato fruit's fermentation is not difficult. In addition to removing the gel sack, fermentation also kills many seed-borne tomato diseases. Cevirelim: Yukardaki ceviride yer alan curumeye atfen diyor ki: Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir. Resimlerden, hemen islemin nasil yapildigina bakiyoruz ve dalindan koparilan meyvenin tohumlarinin derhal fermentasyona ugratildigini goruyoruz. |
Daha once jel tabakasinin cikarilmasiyla ilgili yorumunuzda demissiniz ki
Alıntı:
|
1) Eger domatesleri hasat etmeden once sigara ictiyseniz, bitkiyi yetistirme doneminde Tutun Mozaik Virusu'ne kapi acmamak icin ellerinizi sabunlu suyla iyice yikamayi ihmal etmeyin.
2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlar 7) Kaynaklara gore fermentasyon suresince ortam sicakligi, tohumlarin cimlenme ozelliginin azalmasinin onune gecmek icin 21°C'nin altina dusmemeli ve 28°C'nin ustune cikmamali. 12) Kurutma suresince, tohumlarin icinde bulundugu tabagi kalorifer peteginin ustune veya baska herhangi bir isi kaynaginin yakinina koymazsaniz cok iyi olur. Sicaklik degisimleri ve/veya yuksek isi, tohumlarin bozulmasina neden olabilir. Bunlar işlemi yaparken tarif ettikleriniz, cevaben diyorum ki: Bu fermentasyonu hasattan hemen sonra yapınca bunlar oluyor ama ekimden önce yaparsanız (jel tabaka saklama süreci boyunca tohumu dış etkenlerden koruduğu ve beslemeye devam ettiği için) tohum bu şartlardan oldukça az etkileniyor, çünkü bağışıklık sistemi gelişmiş oluyor. 2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlari hep beraber toplanip birbirine karistiginda bitki cesidi daha saglikli temsil ediliyor diye dusunuyoruz. demişsiniz: Biz tohum alırken en kaliteli meyveyi seçiyoruz. Buna da tohumluk diyoruz. Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir. Biz fermentasyon yapmayın demiyoruz sadece hasattan sonra yapmayın, ekimden önce yapın diyoruz. Biz ekimden önce yapınca yine bu hastalık geçme riskini ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca doğayı taklit etmenize gerek yok ilk çevinizde zaten doğanın bunu doğal bir süreç olarak yaptığını kendiniz de biliyor ve ifade ediyorsunuz. |
Siz ekimden once fermentasyon yaptiginizda cikardiginiz tohumlara sigarali ellerinizle bir dokunun bakayim tohumun bagisiklik sistemi nasil yanit veriyor.
Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir. Bu sizin cevirmemi istediginiz, kaynaktan alinmis birsey. Yani siz kaynak dogru yapmiyor mu diyorsunuz? Doganin bunu kendiliginden yapmasi onemli degil, tohum toplamada amac dogayi kontrol etmek. Yoksa meyve curusun, tohumu topraga dussun, ayni yerde ayni cesit domates kendi kendine yetissin. Tarlasinda uretim yapan ciftci boyle mi yapiyor? Capraz tozlasma da dogal bir surec, tozlasmayi kontrol etmeyelim mi mesela? Jel tabakasinin ayrilmasiyla ilgili konuda kaynak gosterecek misiniz? Okuyup bilgilenmek isterim. Alıntı:
|
Elbetteki kaynak göstereceğim bunu dün gece de belitmiştim, epeydir o mesajımı arıyorum alıntılayıp size göstermek için ama bulamadım herhalde sn MeyveliTepe şu an düzenleme yaparken silmiş olabilir. Zira şöyle bir konu daha açıldı:
http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/30779.htm dilerseniz orda devam edelim bu konu başlığını meşgul etmeyelim. |
Sn birnefestoprak lütfen aşağıdaki linki bir okuyun özellikle de tohum örneklerinde yapılan işlemler kısmını yine ikna olmazsanız ona göre hareket edicem. Gereken kaynaklar da altta tek tek belirtilmiş, arzu ederseniz onları da okuyabilirsiniz. Oldukça doyurucu bilgiler mevcut ve bu derleme Türkiye Tohum Gen Bankası'na ait.
http://tohumagi.org/sites/default/fi..._bankalari.pdf |
Yahu bu nedir neden mevzuyu bölüyorsun biz onca postu senin sektirerek derlemen için mi yazdık bütünü bölüp kafana göre senin gerekli gördüklerini koyup başınada kendi ifadelerinle kanaatini açıktan belirtip yönlendirme yaparak etik dışı bir uygulama yapmışsın kesinlikle kabul edilemez ayıp.
Konuya dahil olanlara uyarımdır; Bu konuya ilk mesajımdır diğer postlar bir başka başlıktaki tartışmanın ahenginde kalmış haldedir sorumluluk meyvelitepedir. |
Birseyi netlige kavusturmak isterim: Benim actigim konu basligi neydi, hatirlayalim: Fermentasyon yontemiyle domates tohumu nasil elde edilir?
Benim amacim bu yontemi dunyada kullanildigi sekliyle kaynaklar gostererek tariflemekti. Yine kaynaklari ve bilimsel calismalari gostererek, fermentasyon yontemiyle jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin faydalarinin kanitlandigini belirttim. Sonra konu amacinin disinda, baska birtakim seyler kaynak gosterilmeden savunularak saptirildi, bambaska yerlere geldi. Sn. Meyvelitepe de bu sebepten dolayi, konuyla ilgili yeni bir baslik acmis, konuyu burda tartisin diyor ama neyi tartisacagiz? Siz benim actigim konu basliginda tarifledigim yonteme gore jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin zararli oldugunu soyluyorsaniz onu tartisabiliriz cunku kaynaklar aksini soyluyor. Bu tartismayi yontem etrafinda konusarak yapabiliriz cunku ben tohumlardan jel tabakasini kendim elimle ayirmiyorum ki zaten tohumu zedelemeden bunu gerceklestirmeniz mumkun degil. Fermentasyon yontemi zaten tabakayi tohumdan kendiliginden ayiran bir yontem. Gonderdiginiz kaynaktaki Tohum orneklerinde yapilan islemler kismini okudum ve konuyla bu kisim arasinda nasil bir ilgi kurdugunuzu cozemedim. Sizce bu kisimda fermentasyon yontemi mi tariflenmis, tohumu kurutarak alma yontemi mi? Tohumun kurutularak saklanmasinin yanlis oldugunu soyledigimi gordunuz mu? Ikinci olarak da sunu sormak isterim. Tohumlari fermente etmeden, jel tabakasini tohumlardan binlerce tohum icin tek tek olmak uzere elle ayirmaniz mumkun mu? Bir sorum daha var: Siz, benim tarifledigim ve bilimsel calismalarla ispatlanmis sekliyle fermentasyon yonteminde jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin hatali oldugunu mu soyluyorsunuz? Yani, daha once benim ve Sn Meyvelitepe'nin kaynaklarinin islemi dogru yapmadigini mi soyluyorsunuz? Bu soruya yanit verebilirseniz, konu aslinda buyuk oranda aydinlanacak. |
Sn birnefestoprak anlamamak için ısrar ediyorsunuz. Bu yöntemde hata yok. Zamanlamada hata var dedim onlarca kez ama bir kulağınızdan girip diğerinden çıkmış malesef. Okuduğunuz kaynakta tohumlar nasıl saklanmalı belirtilmiş (Türkiye Tohum Gen Bankası tarafından ki bu kurum dünya sıralamalarında 3. şimdilik) siz ekime karar verince bu uygulamayı yapmalısınız, hasat edip de tohumları stoklama işlemine geçtiğiniz sırada değil. Gösterdiğiniz kaynakların da bu kurumun yanından bile geçemeyeceği çok bariz. İddianınız çürütülmesine rağmen kabullenmekte güçlük çekiyorsanız bunu anlarım, size gereken zaman tanınacaktır. Lütfen sağduyulu olup bir kez daha okuyun birşey kaybetmezsiniz ama kazanımlarınız olabilir.
|
Alıntı:
Bu başlığa 2. mesajımdır diğerleri kes, keyfine göre kopyala, işine geleni yapıştır tekniği ile meyvelitepe nin işine gelmeyen başlıktan işine gelen başlığa transferinden ibarettir |
Alıntı:
|
Son olarak insanları yanlış bilgilendirmektense hiç bilgilendirmemek daha iyidir.
Daha da iyisi bir yanlış varsa müdahale edip düzeltebilmek olmalı. |
Alıntı:
Bilgilendirmek için link vermiştiniz. Alıntı:
Okudum:
İnsanları yanlış bilgilendirmektense hiç bilgilendirmemek daha iyidir. |
Alıntı:
|
Sn malina,
Sanırım orda eksik ifade kullandım ve ya yanlış anlaşıldım tarafınızca, izah edeyim. Domates deyip geçmeyelim önem verelim, tohumlara korunmalarına doğaya vs genel bir yorumdu, elbette jel tabaka ile ilgisi yok sadece Sn Safranlı'ya hitaben yazmıştım eğer herhangi birşeye sebep olduysam açıklayın düzelteyim. |
Alıntı:
Alıntı:
"Domates deyip geçmeyelim önem verelim, tohumlara korunmalarına doğaya vs" diye mi cevap veriyorsunuz :) Okuyan da linki falan görünce, önceki söylediklerini destekler bir örnek göreceğini sanıyor :) |
Yontemde hata yok ama zamanlamada hata var diyemezsiniz. Yontem hatali cunku zamanlama yanlis diyebilirsiniz. Herhangi bir adimin, zamanlamanin dahi hatali olmasi, toptan butun yontemin hatali oldugunu gosterir.
Turkiye Tohum Gen Bankasi neden tohumlari kurutuyor, cok hatali bir yontem kullaniyorlar seklinde bir sey soylenebilir mi? Iki uygulama arasinda nasil benzerlik kuruyorsunuz? Gonderdiginiz kaynakta bankanin profesyonel bir saklama ortaminda tohumu saklama yontemi anlatiliyor; bizim tartistigimizinsa gen bankalariyla uzaktan yakindan ilgisi yok. Evimizin bahcesinde ekecegimiz tohumlar icin yaptigimiz bir uygulamayi ve ayni zamanda tohum sirketlerinin gerceklestirdigi bir uygulamayi konusuyoruz. Turkiye Tohum Gen Bankasi asagidakini soyluyor mu? "Domates tohumlarinizi elde ederken fermentasyon yontemini kullanacaksaniz, sakin ha jel tabakasini tohumdan ayirmayin, cok yanlis bir islemdir." Demiyor, demez de. Neden demez cunku Turkiye'deki universiteler de dahil olmak uzere dunyadaki bircok universitede gerceklestirilen bilimsel arastirmalarda, fermentasyon yontemiyle jel tabakasinin alinmasinin faydalari kanitlanmis durumda. Universitelerin yaptigi arastirmalari elinizin tersiyle itemezsiniz. Siz gen bankasi adina konusup sanki onlar fermentasyon yonteminde izlenen asamalara karsiymis gibi gosteriyorsunuz. Gosterdiginiz kaynakta Tohum Orneklerinde Yapilan Islemler kisminda, tohum elde etme yontemi olarak meyvelerin bekletilmesi ve ekim yapilacagi zaman fermente edilmesi gibi bir yontem de yok, yani sizin savundugunuz yontemi de kullanmiyorlar. O zaman sizin mantiginiza gore, gen bankasi meyveyi ekime kadar bekletmenin de yanlis oldugunu savunuyor, oyle mi? Alıntı:
|
Alıntı:
Çünkü anlatılan bu zamanlamayla yapılanı anlatıyor, yani tümü yanlış olmalı... Alıntı:
birnefestoprak yalan mı söylüyor? |
birnefestoprak
Aynı zamanda yazmışız, ben çekiliyorum :) |
Peki sn malina böyle bir konuya yanlış izlenim gibi bir etkim olmuşsa haklısınız ne diyelim ben konuyu bırakıp da yorumda bulunmadım ve verdiğim linkin de böyle bir izlenim yaratabileceğini gözümden kaçırdım.
|
Bir yöntemden memnun kalınması onu doğru yapmaz, yapanın yalan söylediği de göstermez.
O zaman ben de farklı bir yöntem kullanıyorum (Türkiye Tohum Gen Bankası'nın yöntemini) ve çok memnunum, hiçbir sorun yaşamadım, ilk elden deneyimdir. Bu onu hatalı mı yapıyor **** ben yalan mı söylüyorum? |
Alıntı:
Konu ile alakasız yoruma itiraz yine konu ile alakasız perdeden yapılması doğal değilmidir Sn malina. |
Sizin gosterdiginiz kaynakta (ki fermentasyon yontemi uzerine yazilmis bir kaynak degil), bizim konustugumuz yonteme dair bulgular mi siralanmis yoksa gen bankasinda tohumlarin nasil saklandigi mi anlatilmis?
Kaldi ki butun bu mesajlarin hepsi biryerde anlamsiz cunku amac fermentasyon yonteminin ustunlugunu savunmak degil, amac yontemin yaygin uygulamasini tariflemek. Bunun yaninda da kaynaklar gostererek, jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin cimlenmeyi tesvik ettiginin ve domates hastaliklarinin kontrolunde etkili oldugunun ispatlandigini belirttik. Isteyen tohumu kurutarak da saklayabilir, isteyen fermente edip tohumu saklar, isteyen meyveyi bekletip ekim zamani tohumlari fermente eder. Ama eger, fermentasyon yontemiyle jel tabakasinin tohumdan ayrilmasi ve tohumlarin o sekilde saklanmasi hastaliklara iyi gelmiyor ve cimlenmeyi de tesvik etmiyor diyorsaniz, dedikoduya dayanmayan bilimsel kaynak gostermeniz gerek. Surekli curutmek iddiasinda olan siz oldugunuza gore, ancak bu sekilde bir yol izleyebilirsiniz. "Ben oyle oldugunu dusunuyorum" diyemezsiniz. |
Sn birnefestoprak,
Son olarak geldiğimiz nokta herhalde iki farklı yöntemin olması. Siz kendi kaynaklarınızı kullanarak ve onlara güvenip inanarak istediğiniz işlemi yapmakta özgürsünüz. Ben ise Türkiye'min Tohum Gen Bankasına güvenmeyi tercih ediyorum boşuna dünyada 3. sırayı almamış olsa gerek, bu kurumu referans alıp ona göre işlem yapmam da benim özgürlüğümdür. Ha ben bilgilerimi paylaşırken çok dikkat ediyorum, siz de ederseniz gelecek nesillere en doğru uygulama kalır. Zaten zamanla ilerleyen araştırmalar sonucunda Allah ömür verirse tekrar bu konuda buluşup konuşmak da isterim. |
Alıntı:
Lütfen cevaplayın ben yalan mı söylüyorum? |
Sn birnefestoprak,
Artık sizin açtığınız konu başlığında yazışmıyoruz. Burası ''Domates tohumu saklarken Jel tabaka çıkartılmalı mı?'' sayfası konuyu dağıtmazsanız sevinirim. Fermentasyonla ilgili pozitif düşüncelerinizi buraya aşılamak pek etik bir davranış değil. |
Turkiye Tohum Gen Bankasi'nin guvenilmeyecek hicbir yani yok ama sizin gosterdiginiz kaynakta fermentasyon yontemi tartisilmiyor. O zaman bu mantiga gore Turkiye Tohum Gen Bankasi, Sn miralay'in kullandigini soyledigi ve sizin de onayladiginiz yontemi de yalanlamis mi oluyor? Kaynakta, nasil meyveyi bekletip ekim zamani fermente etmek yanlistir gibi bir ifade yoksa, fermente edip tohumlari saklamak yanlistir gibi bir ifade de yok. Zaten boyle ifadeleri kullanmazlar. Bakin o kaynagi yazanlarin her ikisi de doktora sahibi, konu hakkinda uzman kisiler. Iddialarini deney yapmadan, bilimsel yontem izlemeden ileri surmezler. Eger oyle yapip makale yazmaya kalkarlarsa o makale hicbiryerde yayinlanmaz cunku bilim dergisinin editoryal asamalarindan gecemezler.
Soyledigim tam da sizin dediginiz: Benim tarifledigim yontemle sizin dogru oldugunu dusundugunuz yontem birbirinden farkli. Benim tarifledigim yontemin sizin begendiginiz yontemden ustun oldugunu da iddia etmem. Herseyden once, siz zaten kendi yonteminizi kullanip memnun kaldiysaniz ve sizin icin aliskanlik haline geldiyse, sizin icin en pratik olani oysa, o yontemi kullanmaya devam edersiniz. Alıntı:
|
Peki o zaman soyle soyleyeyim:
Sizin gonderdiginiz kaynakta jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin sakincalarina iliskin bir ifade yok. Alıntı:
|
Sn birnefestoprak bu konunun üzerine düşüp bu vb kişilere ulaşıp en doğru uygulamayı öğreneceğim siz de aynını yapabilirsiniz. Binlerce uyesi olan bu vb sitelere ışık tutacaktır, insanlığa hizmet edecektir. Yemekte tuzum olursa ne mutlu bana.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:55. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025