agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Fermantasyon Yoluyla Domates Tohumu Nasıl Elde Edilir? (https://www.agaclar.net/forum/domates/30572.htm)

birnefestoprak 11-03-2018 01:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi N.Akdas (Mesaj 1474279)
Son olarak siz bu kuruttuğunuz tohumları ne zaman toprakla buluşturuyorsunuz?

Buraya uzun zamandır bakmamıştım. Tam bir zaman aralığı veremiyorum çünkü bazı çeşitleri, takip eden mevsimde yetiştirirken bazılarını daha sonra yetiştirmek üzere depoluyorum. 2015 yılında bu yolla tohumunu aldığım Maniye domatesi içinde bulunduğumuz bu mevsimde yetiştirmek üzere çimlendirdim; çimlenme oranı 18 tohum için %100 oldu.

ahsen2 15-03-2018 17:37

Geçen hafta yani 7 mart 2018 semt pazarından aldığım iri domatesten salata yaparken, iri iri çekirdekleri olduğunu farkettim. Doğranmış salatadan seçtiğim bir çok tohumu jel tabakası ile birlikte perlitli kaseye koymuştum, Bugün itibariyle hepsi kök salmaya başlamışlar. Onları saksıya aldım. 1 haftada kesin sonuç. tohumu jel tabakasından ayırmanıza gerek yok. o tohumun besleme sıvısı. Tohum ondan besleniyor.
yaptığım deney ev içinde değildi, balkonda. Ama Antalya zaten sıcak. Başka şehirlerde olmaz sanırım.

birnefestoprak 15-03-2018 18:16

Domatesten tohum alırken, tohumun jel tabakasından ayrılmasının bir zorunluluk olduğunu söyleyen herhangi bir mesajım yok. Burda, tohum saklama yöntemlerinden birinin nasıl yapıldığını anlattım. Bu yöntemin, içerdiği fermentasyon işlemi sayesinde, çimlendirme sonrasında gelişecek fidelerin çeşitli hastalıklara karşı toleransını arttırdığı biliniyor. Olgunlaşan meyveleri toplamasanız, yere düşseler, onlar da yerde aynı şekilde bozunacaklar ve jel tabakanın erimesinden sonra şartların olgunlaşmasıyla (nem, baharla birlikte sıcaklıkların yükselmesi) tohumlar meyvenin düştüğü yerde de çimlenecek.

Siz, meyveden çıkardığınız tohumları doğrudan çimlendirmişsiniz. Sizin yaptığınız, herhangi bir depolama yöntemi içermiyor (tohumları kurutmamışsınız). Zaten çimlendirme ortamına aldıktan sonra da, jel tabakanın bozunmasının ardından tohum çimleniyor çünkü jel tabaka, tohumun çimlenmesine engel olan bir çimlenme inhibitörüdür.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahsen2 (Mesaj 1534017)
Geçen hafta yani 7 mart 2018 semt pazarından aldığım iri domatesten salata yaparken, iri iri çekirdekleri olduğunu farkettim. Doğranmış salatadan seçtiğim bir çok tohumu jel tabakası ile birlikte perlitli kaseye koymuştum, Bugün itibariyle hepsi kök salmaya başlamışlar. Onları saksıya aldım. 1 haftada kesin sonuç. tohumu jel tabakasından ayırmanıza gerek yok. o tohumun besleme sıvısı. Tohum ondan besleniyor.
yaptığım deney ev içinde değildi, balkonda. Ama Antalya zaten sıcak. Başka şehirlerde olmaz sanırım.


Taşlıbahçe 16-03-2018 19:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahsen2 (Mesaj 1534017)
Geçen hafta yani 7 mart 2018 semt pazarından aldığım iri domatesten salata yaparken, iri iri çekirdekleri olduğunu farkettim. Doğranmış salatadan seçtiğim bir çok tohumu jel tabakası ile birlikte perlitli kaseye koymuştum, Bugün itibariyle hepsi kök salmaya başlamışlar. Onları saksıya aldım. 1 haftada kesin sonuç. tohumu jel tabakasından ayırmanıza gerek yok. o tohumun besleme sıvısı. Tohum ondan besleniyor.
yaptığım deney ev içinde değildi, balkonda. Ama Antalya zaten sıcak. Başka şehirlerde olmaz sanırım.

Hangi tohum olursa olsun embriyonun besini her zaman içeridedir. Tohum zarı veya kabuğu dışındaki katmanların veya maddelerin ise birbirinden farklı amaçları var. Domates tohumundaki jel, uygun şartların oluşmasına kadar tohumun uyanmamasını ve korunmasını sağlar.

Fermantasyon yöntemiyle tıpkı doğadaki süreçte olduğu gibi tohumlar bu jelden kurtulur ancak tam da bu noktada kurutma işlemi gerçekleştiğinden uyanma gerçekleşmez ama uyanmaya hazır olan tohumlar kimi hastalıklardan da korunmuş olarak ve tertemiz bir şekilde depolanmaya uygun hale gelir.

Uygun olan meyvelerde, sağlıklı, temiz ve çimlenmeye hazır tohumların depolanması için mükemmel bir yöntem.

birnefestoprak 16-03-2018 21:19

Kurutma konusundaki kritik eşiği hatırlattığınız iyi oldu. Meyveden çıkarılıp doğrudan gazete kağıdına serilen tohumlarda söz konusu olmayan beklenmedik çimlenmeyle fermentasyon yönteminde karşılaşmak mümkün.

Tohumlar fermentasyon işlemi sırasında meyve suyu içinde beklediğinden, kurutmaya alındıkları anda ıslak oldukları için bir an önce kurumalarını sağlayacak şartlar oluşturulmalıdır. Aksi durumda (1-2 saat kadar kısa sürede), ortam sıcaklığına da bağlı olarak hemen çimlenebilirler.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1534159)
Hangi tohum olursa olsun embriyonun besini her zaman içeridedir. Tohum zarı veya kabuğu dışındaki katmanların veya maddelerin ise birbirinden farklı amaçları var. Domates tohumundaki jel, uygun şartların oluşmasına kadar tohumun uyanmamasını ve korunmasını sağlar.

Fermantasyon yöntemiyle tıpkı doğadaki süreçte olduğu gibi tohumlar bu jelden kurtulur ancak tam da bu noktada kurutma işlemi gerçekleştiğinden uyanma gerçekleşmez ama uyanmaya hazır olan tohumlar kimi hastalıklardan da korunmuş olarak ve tertemiz bir şekilde depolanmaya uygun hale gelir.

Uygun olan meyvelerde, sağlıklı, temiz ve çimlenmeye hazır tohumların depolanması için mükemmel bir yöntem.


Acisu 20-09-2018 10:24

Merhaba. Domates tohumu almak amacı ile fermantasyon yöntemini denemek istedim bu yıl. 4 bardağa tohumları koydum, ama bir tanesinde oluşan beyaz tabakanın altında minik beyaz kurtçuklar gördüm. Tohumları yıkayıp temizledim.tohumlarin şeklinde ve renginde bir değişiklik yoktu o yüzden kuruttum. Acaba tohumlar bozulmuş mudur fikriniz var mı??

Şeftali çiçeği 24-08-2019 23:45

Acemi fermentasyonu
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1534159)
Hangi tohum olursa olsun embriyonun besini her zaman içeridedir. Tohum zarı veya kabuğu dışındaki katmanların veya maddelerin ise birbirinden farklı amaçları var. Domates tohumundaki jel, uygun şartların oluşmasına kadar tohumun uyanmamasını ve korunmasını sağlar.

Fermantasyon yöntemiyle tıpkı doğadaki süreçte olduğu gibi tohumlar bu jelden kurtulur ancak tam da bu noktada kurutma işlemi gerçekleştiğinden uyanma gerçekleşmez ama uyanmaya hazır olan tohumlar kimi hastalıklardan da korunmuş olarak ve tertemiz bir şekilde depolanmaya uygun hale gelir.

Uygun olan meyvelerde, sağlıklı, temiz ve çimlenmeye hazır tohumların depolanması için mükemmel bir yöntem.




Tam da tohumluklarımızı ayırmaya başladığımız bu günlerde bu alternatif yöntemle siteniz sayesinde tanıştım. Hemen dün uyguladım. Yalnız, tohumların bardak içindeki görüntüsü biraz şaşırttı (resmi aşağıda).

Üstteki tabaka oldukça yoğun hatta katı, domatesin ince suyu ayrılarak aşağıda kaldı. Bir sorun teşkil eder mi? Acaba arasıra karıştırmalı mıyım? Aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler.

bahcedenn 24-08-2019 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Şeftali çiçeği (Mesaj 1573811)
Tam da tohumluklarımızı ayırmaya başladığımız bu günlerde bu alternatif yöntemle siteniz sayesinde tanıştım. Hemen dün uyguladım. Yalnız, tohumların bardak içindeki görüntüsü biraz şaşırttı (resmi aşağıda).

Üstteki tabaka oldukça yoğun hatta katı, domatesin ince suyu ayrılarak aşağıda kaldı. Bir sorun teşkil eder mi? Acaba arasıra karıştırmalı mıyım? Aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler.

Etmez, hiç birşey yapmayın.

Şeftali çiçeği 25-08-2019 01:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1573812)
Etmez, hiç birşey yapmayın.

Sn. Bahcedenn, teşekkür ederim.

azorka 02-08-2020 15:39

Merhabalar,bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim Sayın birnefestoprak.

Benim forum ahalisine sorum domates tohumlarının yıkanması esnasında Sayın Meyvelitepe'nin de bahsetmiş olduğu sirke uygulamasını forumda yapan var mıdır? Sayın Meyvelitepe'nin linkini vermiş olduğu şu tezden edindiğim bilgileri uygulamak istiyorum. Anladığım kadarı ile fermantasyonu tamamlanmış tohumları asit derecesi %10 olan 30 ml üzüm sirkesi / 270 ml saf su çözeltisi içinde 12 saat bekleteceğim. Ardından 24 saat kahve filtresi kağıdı üzerinde kurutacağım.

mavibahçe 03-09-2020 15:52

Fermentasyon sonrası sirke ile dezenfeksiyonu birkaç yıldır yapmaktayım, 1:10 doğal sirke ile, Çimlenme oranlarını olmamış olanlar ile karşılaştırmadım, ancak daha sağlıklı-temiz tohumlar olduğunu düşünüyorum.

azorka 04-09-2020 09:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mavibahçe (Mesaj 1594697)
Fermentasyon sonrası sirke ile dezenfeksiyonu birkaç yıldır yapmaktayım, 1:10 doğal sirke ile, Çimlenme oranlarını olmamış olanlar ile karşılaştırmadım, ancak daha sağlıklı-temiz tohumlar olduğunu düşünüyorum.

Selamlar Sayın Mavibahçe
Bu işin bir yöntemi var mıdır? Çimlenme öncesinde yapabilir miyiz? Fermantasyonunu tamamladıktan ne kadar süre içinde sirke ile dezenfekte edebiliriz ? Ben ne yazık ki fermantasyon bittikten sonra iyice kurutup tohumları poşetlerine aldım.

mavibahçe 10-09-2020 16:50

Sn azorka, Fermantasyon sonrası hemen uyguluyorum max bir kaç saat.

İlgili yayını inceledim, Kurutulmuş tohumlara 24 saat patojen bulaştırıp, kurutulup ,sonrasında 12 saat sirke uygulaması yapılmakta, sonra kurutulup artık nihai tohumun çimlenme gücü test edilmiş, Sirkenin patojen öldürme gücü %100, çimlenmeye negatif etkisi %5 tespit edilmiş. Ancak Tartışma kısmında bu 12 saat beklemekten dolayı çimlenme olabileceği ve hemen ekilmesi tavsiyesi var. Tohum alımında fermantasyon sonrası hemen uygulanabilir, ya da ekim öncesi de uygulanıp temiz tohumlar çimlendirilebilir. Ya da kurutulmuş tohumlara da uygulayıp, devamında tekrar kurutulur. birinci ve ikinci yöntemin daha uygun olduğunu düşünüyorum. üçüncüsü yazarın testi için zaten gerekli. Bekletilme süresi için ise çimlenme oluşumunu zorlamamak

Sıcak su ve NaOCl için de o tohumların o yıl kullanılmasını belirtmişler, ömürlerini kısalttığı için. Sirke nin ömüre negatif etkisi belirtilmemiş.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025