agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Mini (Cherry) Domates, Kiraz Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/2737.htm)

omeriyidogan 02-08-2007 07:40

Merhaba
Balkonumda 4 adet saksıya dikilmiş sırık cherry domateslerim var.Boyları 1 m yi buldu. Yavaş yavaş meyve de verdiler.Geçen hafta yeni toprak ekledim.Ama bir gün içinde 3 tanesi çok kötü şekilde soldu.Yapraklar ve gövde yumuşadı.Bir tanesi baya iyi durumda.Bunun sebebini öğrenebilirmiyim?

Sulama: 2-3 günde bir (gaziantep şartlarında)
Gübreleme: ek gübreleme yapmadım.İlk toprak hazırlanırken karıştırmıştım.
Budama: koltuk budaması yaptım.Ama bir süre budama yapamadığım için ek dallar meydana gelmişti.Üzerlerinde çiçeklerde oluşunca dokunmamıştım.Sonra tekgövde üzerinde büyüsün diye büyük dallarıda kestim.Ayrıca çıkan domateslerin salkımlarını koparmıyorum.Sadece meyveyi koparıyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler

Bekir S. 25-08-2007 13:18

Selahattin hocamın tavsiyesi ile fidelerin yanından çıkan kolları kestim. Bu kolları yıllanmış keçi gübresi içine koydum ve hepsi tuttu. Benim ilgincime giden bu kollardan aldığım fidelerin meyvesi daha iri rastlantımı başka bir faktör mü var? Bilemiyorum.

Selahattin Yılmaz 25-08-2007 16:55

Vallahi burada ben olsam hikmeti keçi gübresinin bereketinde arardım :D

cihan_as 25-08-2007 19:19

Selahatin hocom sizin fideleri cok sayıda üyelerimize dagıtımını yapmıştık.
Malesef cok az sayıda üyelerimiz sonucu buradan bizlerle paylaşıyor,
bu arda üye arkadaşlar sonucu bızlerle paylaşırsa Balkon Bahçeciliği
konusunda örnek çalışma olur. Ben şuanda günde 2 kg kadar domades topluyorum.

Selahattin Yılmaz 25-08-2007 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omeriyidogan (Mesaj 137104)
Merhaba
Balkonumda 4 adet saksıya dikilmiş sırık cherry domateslerim var.Boyları 1 m yi buldu. Yavaş yavaş meyve de verdiler.Geçen hafta yeni toprak ekledim.Ama bir gün içinde 3 tanesi çok kötü şekilde soldu.Yapraklar ve gövde yumuşadı.Bir tanesi baya iyi durumda.Bunun sebebini öğrenebilirmiyim?...

Muhtemelen mantari bir domates hastalığıdır ancak resim koyarsanız daha iyi yardımcı olabilirim.

Penelophe 26-08-2007 17:32

1 Eklenti(ler)
Selahattin bey, bugün Sevgili Cihan As'ın bahçesine gittik.
Sizin gönderdiğiniz fidelerden mükemmel domatesler yetiştirmiş.:)
Gittim, gördüm, test ettim, topladım, yetmedi Cihan abi 4-5 kg cheery domates verdi bana.:)
Size ve sevgili Cihan As'a çok teşekkürler.:)

Selahattin Yılmaz 26-08-2007 19:02

Ben teşekkür ediyorum, bu iş öğrencilerinizin iyi yerlere geldiğini görmek gibi bir şey ;)

Bekir S. 19-10-2007 11:30

Kıra düşme zamanı geldi. Cheery domateslerin koltuklarından aldım ve keçi gübresinin içine diktim. Bakalım hocam ev içinde yetiştire bilecek miyim? Yedi adet var. Gelişmeleri bildiririm.

Bekir S. 21-10-2007 16:35

Malesef 4 adetini hemen kaybettim. İki adeti tutabilir ama biraz nazlı. Bir tanesi gayet iyi durumda ondan baya umutluyum.

bekirdurmaz 21-11-2007 15:47

Acil yardıma ihtiyacım var. Arkadaşlar 2-3 hafta kadar önce çeri domates fidesi almıştım, üzerinde meyveleri vardı ve yeşildi, şimdi onların çoğu kızardı ve yedik. Bazıları tam kızaramadan buruştu. Bitkinin kökü ve dalları küçük yaprakları bile sertleşti. Fidem ölüyor mu? Nasıl bakılacağını aldığım yere sordum, sula abi bişey olmaz buna dediler. Bende kendi çapımdabakmaya çalışıyorum, sıcağı severler diye kalorifere 70cm uzaklıkta pencere kenarında duruyorlar. 2 güne bir sulamaya çalışıyor, fide yüksekliği 13 cm kadar. Ne yapmalıyım? nasıl kurtarabilirim? acil önlem almam gerekiyor. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

denizakvaryumu 21-11-2007 16:00

Bu mevsimde çeri domates fidelerini Ankara'da nereden aldınız ?

Selahattin Yılmaz 21-11-2007 17:28

Fideleriniz soğuk şoku yemiş olabilir bir miktar bekleyin kendini düzeltmeyi başarırsa yeşil kalıp uygun sıcaklıkta görürse yeniden meyve verecektir. Ancak soğuk şokunu atlatabilmesi lazım. Yine de cama fazla yaklaştırmayın ki (20-25cm) soğuk şoku devaöm etmesin. Zira gecelerin soğuğu camdan bitkiyi etkiler.

hassoman 21-11-2007 17:35

Bir de şuraya bir gözatın. Selahattin Bey'in başka önerileri de var burada.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6104

Kalorifere fazla yaklaştırmayın...
Güneş görecek..
Cereyanda kalmayacak...
Fazla sulamayın...
Bırakın saksının üstü azıcık kuru olsun...

Sonra sularsınız...

kuzen38 24-11-2007 04:21

1 Eklenti(ler)
Her sene ekerim saksılara. Bir resimde ekleyeyim istedim. Ayrıca sarı ampul domateste yetistirdim gecen yaz, amma velakin balkondakinden fazla verim alamadim.

kuzen38 24-11-2007 04:42

sayin Selahattin bey kendi tecrübelerimin yani sira sizinde bu konu icerisinde verdiginiz bilgiler icin tesekkür ederim.

Bugune kadar tarladada, balkonda saksıdada, hatta su bardaginda bile yetistirdim cherry domatesi, asla fide kullnamadim, hep cekirdekten yetistirdim. Bildiginiz uzun dikdörtgen çicek saksisinda bile büyük normal domates yetistirdim, hemde yaklasik 100 tane koca domates aldim 2 fideden. kimbilir belkide kullandigim topragin eseriydi.

Tarla kismi degisik bir olay, yani tarlaya ekince nasil oluyorsa zaten çıkıyor. Ancak balkon işi biraz maharet gerektiriyor. Gecen yaz tecrübelerime cok daha yenileri ve lginc olanlari eklendi. Ancak Selahattin beyin yazdiklari aklimi karistirdi, belkide bugune kadar sansim yaver gitti sadece.

Bir arkadasim 4 tarafi çitli apartman bahcesinde denedi domates yetistirmeyi. ona kendi fidelerimden verdim. fideler 2 ay boyunca uzadıkca uzadı, sanki gölgede kaldiklari icin günesi görmek istediler. Ve en nihayetinde boylari 1 metreyi asti, günesi görmeye basladilar ve domates verdi, ama 3-4 adet. Evde yetistirdigim domateslerimin hepsini günese bilerek maruz biraktim bugune kadar. Geceleri güzelce suladim, ama özellikle günes görsün istedim. Çogu kez haslandiklarini bile hissettim. Neden günese maruz biraktigima gelince, icimden domates sicak seviyormus gibi geldi. gündüz 12den aksam 8 e kadar günes altinda kaldilar.

Sayin Selahattin beye sormak istedigim soru şu: balkonda yetistirdigimiz domateslere ne kadar güneş, ne kadar su takviyesi bize maksimum verimi saglar? sevgiler.

bekirdurmaz 28-11-2007 09:50

Dün domates fidemin kök kısmını şöyle bir yokladım, içi boşalmış, sanırım kurataramadık, yazık oldu. Kuzen38 veya selahattin bey bizim gibi evde yetiştirmek isteyenlere bir iyilik yapsanda adım adım anlatsan nasıl başardığını? Toprağın hazırlanmasından büyüme evrelerine kadar, kısa cümleler ve püf noktalar yeterli olur diyorum. Çok makbule geçecek, çok sevap kazanacaksınız garanti ediyorum :) Çünkü hep bilgiler bölük pörçük, toplu halde bulmak çok zor. Bilen varsa linkini versin.

Selahattin Yılmaz 28-11-2007 10:01

Alıntı:

balkonda yetistirdigimiz domateslere ne kadar güneş, ne kadar su takviyesi bize maksimum verimi saglar? sevgiler.
Ne kadar güneş o kadar verim. Yalnız yazın aşırı sıcaklarda saksıların aşırı ısınmasını engellemek için saksıları **** yetiştirme kaplarını ısınmaktan korkumak için beyaza boyamak veya saskılar gölgede kalacak şekilde yerleştirmek gerekir. Su vermeye gelince verim alabildiğinize göre demekki sulamada iyisiniz. Ancak yinede toprağı nemsiz bırakmayın yeterli az az ama devamlı su.

Sevgili bekirdurmaz'ın sorusuna gelince dergimizin Mart-Nisan-Mayıs ve haziran aylarında bahsettiğiniz konuya dair seri ve düze4nli bilgiler mevcuttur.

çiçeğim 07-12-2007 20:37

Bende, bu yaz bir köylüden aldığım biçimsiz ama çok lezzetli olan domateslerin içinden çıkardığım tohumlar var. Ne zaman ,hangi ayda ve nasıl ekmeliyim? Balkonda saksı içinde yetiştireceğim. nasıl saklamalıyım? teşekkürler

Selahattin Yılmaz 07-12-2007 20:44

Sevgili çiçeğim, dergimizin nisan ve takip eden sonraki aylardaki sayılarını okursanız bana ait istediğiniz bilgilere ulaşacaksınız.

Harun Parlak 17-12-2007 19:10

1 Eklenti(ler)
Yetiştirdiğim Fıransa menşeli çeri dometes tohumlarından elimde isteyenlere yetecek kadar tohum var. Bir ara tohumları tek veya bir kaç merkeze gönderme fikri vardı kayboldu gitdi umarım uygulamaya geçer.

Harun Parlak 17-12-2007 19:12

Carmen

1 Eklenti(ler)
CARMEN Hollanda menşeli

Harun Parlak 17-12-2007 19:18

1 Eklenti(ler)
İSVİÇRE menşeli yatık yuvarlak ince kabuk sofralık ismini bende unutdum neden sadece yemelik ekiyorum sap kısmı dibinde çok az miktarda yeşil kalıyor alıcı hormon var sanıyor pazarı az ama lezetli bir dometes.

Penelophe 17-12-2007 21:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tekin (Mesaj 185760)
Yetiştirdiğim Fıransa menşeli çeri dometes tohumlarından elimde isteyenlere yetecek kadar tohum var...

Tekin bey çerilere ben talibim.;)

Harun Parlak 17-12-2007 21:27

İzmir merkez belirlendiğinde hepsini aynı anda gönderirim istek olmaz ise size ekim zamanına kadar gönderirim.

Harun Parlak 17-12-2007 22:29

****** Sebahattin bey siz adres ve merkezi belirleyin adresi alınca şubat başına kadar gönderirim ama siz şubat sonu toprakla buluşturun marmara bölgesi ancak böyle kaldırıyor.
Serası olanlar ayrı ******.

limon 18-12-2007 20:37

Tekin Bey çeriler ince kabuklu mu? Benim bu sene ektiklerim berbattı. Çok küçüktü ve kabuğu çok kalındı. Siz bana çeri, pembe ve o güzel kızımızın elincekilerden ;) ayırabilir misiniz? Bahara kadar elbet bir toplantımız olur o zaman alırım sizden.

Harun Parlak 18-12-2007 20:54

Sayın limon sizi uskumru köy'e yakın diye okudum sanki bir yelerde bir adres yazın oraya bırakayım Sarıyer Kilyos Uskumru Zkariya köy bu civarlarda he hangi bir adres yazın istediğiniz zaman bırakırım **** o zamana kadar bir toplantı olursa ordada alabilirsiniz ******.

Tuba 18-01-2008 17:16

Merhaba,

Ankara'da havalar çok soğuk, dolayısıyla evlerde petekler en yüksek seviyede yanıyor. 1 aydır gözüm gibi fide olsun diye beklediğim çeri filizlerim sıcaktan zannediyorum bir bir boyunlarını büküyor. Okuldu işti derken gözlemleme şansım olmadı ama toprağı nemli olduğu halde filizler botunlarını büküp öldüler. Peteklere çok yakın olmamasına dikkat ediyorum ama yinede tutturamadım. Sebep ne olabilir fikri olan var mı? Domates alamadığım bir pembe deneyiminden sonra çok can sıkıcı bir durum olmaya başladı. Hevesim kırılıyor :(

Harun Parlak 18-01-2008 17:28

Büyük bir olasılıkla çökerten hastalığına yakalnmış filiz ler toprakden dışraı çıkmaya başlayınca ya suyu birden kestiniz **** aşırı suya devam etmiş olmalısınız güneş görmemiş de olabilir.

Selahattin Yılmaz 18-01-2008 18:16

Tohumların sık ekilmesi ve fidelerin az ışık yüzünden boylarının uzaması ve doğal olarakta zayofşayan bünyeye saldıran çökerten funguslarının toprak seviyesinden fideleri kurutması doğru mudur?

Tuba 20-01-2008 10:14

Cevaplar için teşekkürler. Öncelikle onlar fide olamadan ölüyorlar. 10 günlük filizler halindeyken bir bir öldüler. Sıkıştırılmış karton bardaklara ekmiştim. Her bardağa 1 tane tohum. fidelerin boylarının çok uzaması ihtimaline karşı da bardağın yarısına kadar toprak koyup içine ektim ki çok uzarsa etrafına toprak koyup destek yapabileyim diye. Bunun yanlış bir etkisi olabilir mi bilemiyorum. İkinci olarak güneş görmesini ancak pencere önünde sağlayabilirim ama pencerelerin önünde yüksek ısıda yanan petekler nedeniyle toprak akşama varmadan suyunu tamamen kaybediyor. güneş görmemesi kısmı doğru. Topraktan kaynaklanabilecek bir zararı ise bilmiyorum. Dün akşam bütün cherry çeşitlerinden tekrar ektim. Filizlenirlerse kapalı balkona taşımak niyetindeyim ama soğuktan bir sorun olur mu bilmiyorum.
İyi pazarlar:)

Harun Parlak 20-01-2008 16:14

Bu işlemleri Ankara 'da yapıyorsanız vede şidi yetiştirdiğiniz fideleri açık balkonda yapacaksanız fide yetiştrimek için çok erken sizin için en uygun zaman şubat sonu tohumları toprakla buluşturmak iyi sonuç vereceğini sanıyorum.

Tuba 20-01-2008 19:54

Açık balkon olmaz biliyorum. Evde nisana kadar büyüsünler istiyorum. Bildiğim kadarıyla zaten domates fidesinin yetişmesi oldukça uzun süre gerektiriyor. Nisan gibi olgun fidelerim olsun diye uğraşıyorum.
İyi akşamlar

Atomkkarınca 28-01-2008 13:14

Sn. Tubaengin.

Fideleriniz toprak üstüne 2 yaprak halinde çıktıktan sonra alttan
boyu uzadıda mı öldü yoksa iki yaprağın içerisinden esas yapraklar çıkıp mı öldü?

Hakan KINACI 28-01-2008 13:24

Arkadaşlar bu sene normal domatesten ziyade mini (cherry) domates dikmeye karar verdim.
Tabii tohum veya fidesini bulabilirsem. Elindefazla fidesi olan arkadaşlar var ise rica edeceğim.

Tuba 28-01-2008 16:02

Sn.Atomkarınca,
Fidelerim 2 yaprakken uzayıp öldüler. Daha önce ektiklerim 1 ay kadar büyümüş, 4-5 yapraklıyken ölmüştü. genel bir problemmş var diye düşünüyorum çünkü aynı toprağa attığım tohumlardan 1 haftadır ses seda yok. 2 hafta daha bekledikten sonra toprağı değiştirip tekrar denemek niyetindeyim.

Sn. Hakan Kınacı,
Elimde 8 çeşit cherry tohumu var. Ben böyle ziyan etmeye devam edersem verdiğim para da emekler de içime oturacak. Çok yok ama isterseniz her çeşitten 2-3 tohum verebilirim. böylece en azından bir kısmı gazabımdan kurtulup amacına ulaşmış olacak.

iyi günler

Hakan KINACI 28-01-2008 16:07

Sn.tubaengin,
Hemen alabilirim. :)
İş yerimde full'üm canlansın diye toprağının hemen altına koyduğum domatesten bir fide büyüttüm. Bunları da iş yerimde yetiştirip daha sonra da evime götüreceğim.

Atomkkarınca 29-01-2008 07:49

Sn. Tubaengin;
Problem var diyebilmek için önce tüm koşulların sağlanmış olması lazım.Güneş ışığı, ısı, nem
iki yapraktan sonra beyaz boy uzaması güneş ışığını aradığını gösterir ama birkaç yaprak oluşup ölmesi tuhaf susuz kalma, üşüme olabilir. toprak dediğiniz 1 avuç torf değiştirin.Madem bu kadar özen gösteriyorsunuz. 8-10 cm çapında bir saksıya torf koyun
içine 3 veya 4 tohum bırakın(eğer yapabilirseniz ıslak bir kağıt havlu içinde 24 saat tohumları nemlendirip öyle koyun) üzerine 1 cm daha torf ilave edin ve 1 çay bardağı su dökün.Kalorifere yakın bir şekilde zemine koyun yerinin direkt güneş ışığını görmesi şart ve ortam ısısının 20 derecenin üzerinde olması gerekir. Bu şartları oluşturamıyorsanız kendinizi hiç üzmeyin ve nisan ayını bekleyin emin olun kaybınız büyük olmaz yine aynı tarihe yakın yani temmuz sonlarında domates yersiniz.selamlar.

Hakan KINACI 29-01-2008 08:25

Sn.Tuba Hanım, yaramazmı cevap yazdım... :)
Sn.Atomkarınca,
Benim şimdiki fidem hiç sizin yazdıklarınıza uyumlu bir şekilde olmadı. :) sanırım benim fidem biraz tezat bir fide oldu. :)
Sebebine gelince; yukarıda da bellirttiğim gibi Fulüm ölmesin diye, bir diliim bol sulu taze domatesi saksımın toprağında ezdim kabukları kalmıştı onuda üzerine kapattım, açıkta duruyordu sonra arkadaşların uyarılarına istinaden üzerini toprakla kapattım ki sinek oluşmasın.
Daha sonra (bu arada gündüz güneş görüyor,akşam soğuk oluyor sadece akşam saat 21,30 civarına kadar iç sıcaklık 20 derece ama bulunduğum yer binanın en üst katı 10 kat ve Ankaranın ayazını siz düşünün cam önünde duruyor saksı) normal sulama zamanlarında su verdiğim halde bir gün baktım ki bir fide oluşmuş ve hızla boy veriyor. :) şimdi başka bir saksıda ve bayağı gelişti. :)
Domatesi tohumdan yetiştirmek için bildiğim kadarı ile olgun domates dalında kuruyor, sonra güneşte kurutuluyor ve çekirdekleri ayrı bir yere muhafaza ediliyor ve zamanı geldiğinde de toprakla buluşturuluyor.
Ancak, benim domatesi tezat bir şekilde taze iken, çekirdekleri suluyken fide oluştu...

Atomkkarınca 29-01-2008 09:19

Sn. Hakan Kınacı sisteminiz güzel zaten kırlarda da domates böyle oluşuyor ama takdir edersinizki tarlaya her bir tohum için bir domates koymak çok masraflı ...alışılmış olay bahçenizde ilk çıkan domates koparılmaz ve tohuma bırakılır ..sonrasını zaten biliyorsunuz..saksınız derin değilse ve toprağına özel besin eriği vermezseniz pek verim alamazsınız..topraksız tarım forumuna bir bakın..selamlar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025