![]() |
Domates fidelerim Hakkında yardım!!
1 Eklenti(ler)
Ben nerede yanlış yapıyorum acaba fidelerim ince uzun oldular.
Bu arada fideleri manav'dan satın aldıgım domates'lerden elde ettigim tohumlar ile ürettim. Çevremdekiler boşuna ugraşma domatez vermez diyorlar boşunamı uğraşıyorum acaba? |
|
Fidelerinizin aldığı ışık yetersiz. Manavdan aldığınızın aynı olmasa bile bunlar da domates verirler.
|
Sayın Emredural,
Bazı fidelerinizin artık ekilecek olan saksıya aktarılarak kök boğazlarının doldurulması ve Meyvelitepeninde belirttiği gibi işiğı bol olan bir yere almanız lazım. |
Çok teşekkürler cumartesi günü hepsini asıl yerlerine ekecegim.
|
Domates fidelerini her sene hıdırellezi (5-6 mayıs) bekleyip toprağa ektik. Bu yıl ilk defa hazır fide almanın yanında tohumdan fide yetiştirmeye çalışacağım. Bu durumda domates tohumlarını çimlendirmek için yaklaşık olarak hangi tarihlerde çalışmaya başlamak lazım?
(Şöylede sorsam olacak : tohum ekilmesi ile fidelerin toprağa alınması arasında gerekli süre yaklaşık ne kadardır?) |
7-8 hafta kadar.
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Merhabalar acemi bir tarımcı olarak daha önce direk kat bahceme tere maydonoz kıvırcık turp vs ekip ürün almıştım ancak biber ve domateslerim cıkmadı 10 gün oldu arastırınca bunların çimlendirilmesi gerektiğini görüsm ve bıradan öğrendiklerimle ekteki gibi düzenek kurdum
Torfu az ıslatıp her kaba 4 adet tohum koydum 2 kap cherry domates 2 kap biber 1 kap iri yapraklı fesleğen Birkaç sorum olacak: Kabın altına tek delik actım kalem ucuyla yeterli mi ? Folyoyu sıkmadım cok ve üstünü kalemle 2 ser delik actım nasıl olmalı ? Birde bunları istanbulda ev ortamında banyodamı tutayım **** acık balkon ? **** bir arkadas fırına koymus fırında mı kalsın ? Birde sulamayı fısfısla yapıyorum ne kadar yapmalıyım ? Önerilerinizi bekliyorum tesekkurler ? |
5. Gün ilk fideler çıktı.
Deneme amaçlı bazılarını streçsiz tutmuştum streçli domates ilk çimlendi. Biber dere otu ve sarı çamdan henüz çıkan yok. Şimdi streçi açtım çimlenen viyolede ve gündüz 1-2 saat direk güneşe çıkartıyorum ve spreyle hergün suluyorum doğru di mi ? |
Ben, plastik bardak, plastik tabak, viyol vs. nereye ekersem üzerini güzelce spreyleyip nemlendirdikten sonra streç naylon, cam vs. ile kapatıyorum güzelce. Her gün havalandırıp, açmışken de nemini kontrol ediyorum. Genelde iki günde bir spreylemek gerekiyor ortamın durumuna göre.
Çimlendirdikten sonra şaşırtma yapacaksanız altındaki deliğin çok da önemi yok, çünkü aşağı varacak ve içeride biriktirecek derecede sulama yapılmasına gerek olmuyor. Ancak büyütüp toprağa aktaracaksanız gelişmesi için bol sulanması gerekeceğinden delik küçük veya kapalı ise sorun olacaktır. Topraktan çıkana kadar ışığa gerek yok, dolayısıyla sıcak (20-25 derece misal) bir yerde topraktan çıkmayı bekleyebilirler. |
Arkadaşlar domates dohumlarından çimlendirmeyi düşünüyordum. Viyol siparişide verdim. Çimlendirme işine başlayacağım.
Fakat ekmeyi düşündüğüm yer işyerimin terası ve sabahları 2 saat güneş görüyor sadece. Bu domates yetiştirmek için uygun bir güneşlenme süresimidir? Domates olmazsa bu 2 saatlik güneş görme süresine göre ne yetiştirmemi tavsiye edersiniz? |
2 saat güneş normalde domates için yeterli değil. Fideler boya gider ama verimi az olur. Ayrıca sebze meyvenin lezzeti de aldığı güneşle doğru orantılı. Ama az miktar fideyle deneyin içinizde kalmasın derim ben. Ben de daha önce doğuya bakan balkonda üzüm domates denemiştim, bir miktar ürün almıştım.
Az güneş gören yerde nane, maydanoz, marul yetiştirebilirsiniz. |
Az güneş gören yere özellikle tere, çiçeklerden kar-kış dinlemeyen aubrieta yı ilave edeyim.
|
Cevap için teşekkürler @gilan hocam. Tohumları viyole ektim artık, dediğiniz gibi bu sene deneme amaçlı ekeyim içimde kalmasın. Teras alan ve yetiştirme olarak çok müsait ama güneş konusunda yetersiz. Son 1 haftadır güneş hareketlerine bakıyorum. 27 marttan sonra saatler ileri alınınca tekrar bakıcam güneş durumuna. Domatesler sırık domates. Belki boy uzunluğundan dolayı alacağı güneş miktarı artacağından bir şeyler alabiliriz diye düşünüyorum.
Cevap için tekrar teşekkürler. |
@ celomania, yaz aylarında güneşin daha tepeden geçeceğini ve gölge alanların oldukça azalacağını göz ardı etmeyin.
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Merhaba 1 martta ektiğim tohumlar 1 haftada çimlenip 2 haftada bu asamaya geldi fakat malum istanbulda hava bozdu karanlık!
Bugun genta marka znp gübreden viyole iclerine 5-6 adet atıp sulayıp destek yapmaya calıstım. Tavsiyeleriniz var mı bu aşamada ? İleride 50cm genislite 50m derinlikte 20 metre uzunlukta hergun otm sistemle sulanan kat bahcesine dikecegim. |
Galiba evin icindeki odanın sıcaklıgı 15 dereceye dusunce bazıları topraga yattı :(
|
Fazla su vermemeniz daha iyi olur gibi.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Merhaba 1 mart ve 7 martta ektigim domates (pek cogu)- ıspanavak kavun ve biber tohumların son hali bu şekilde.
1 hafta önce gübre vermiştim cok cok az sekilde... Malesef bu ara istanbulda gunes nerdeyse ok az pencere onundeler ama tam gunes gelınce ogleden sonra hemen cıkarmaya calısıyorum. sıcaklık 1 hafta daha max 11 derece olacakmıs 1-2 gun harıcınde... Bu aşamada nasıl ilerlemeliyim. Topraga dikmek icin erken galiba ? |
Alıntı:
Toprağa ekmek için çok erken. Eğer dışarıya ekecekseniz 6 mayısdan önce dışarıya almayın. Tünel sera ve seraya ekecekseniz 1 nisandan sonra ekebilirsiniz. Ayrıca bol güneş alan yere koysanız daha iyi olur. Ve şu aşamada gübre vermekten cekininiz ^^ |
1 Eklenti(ler)
tesekkur ederim!
Kat bahcem var site tarafından her sabah otm sulanıyor. o zaman bu viyoleler kucukmu daha buyuk saksılaramı alayım ? |
Bence viyol genişliği iyi ama her viyollerde 1 adet fide olmalı ki kök gelişimi iyi olsun. Aşırı sulamadan kaçının eğer su fazla gelirse ince uzun sağlıksız bireyler oluşur.
Ama kök gelişimi iyi ve gövde kalınlaşması iyi olsun istiyorsanız viyol değişikliği yapabilirsiniz ^^ |
Peki her viyolde 1 adet şekilde ayırayım topraga ekene kadar yaklasık 2-3 hafta daha bekleyecegım bu viyoller yeterli o zaman ?
|
Evet yeterli dediğim gibi sulama ve ışıklanma ayarını iyi yapın uzun cılız bireyler oluşmasın ^^
|
Merhaba ,
Geçen sene verimli geçen salatalık hasatından sonra bu sene yine salatalıkla devam ediyorum. Buna ek olarak kokteyl domates ,acı kıl biber,taze soğan ve kadife çiçeği tohumu ekmeye karar verdim. Bu konuya yazmamın sebebi domates hakkında programlı bir gelişim ve bu gelişim sürecinde yaşayacaklarımı paylaşmak istememdir. Fotoğraflarda da paylaştığım üzere 27.03.2016'da 1 gün önceden ıslattığım tohumlarımın ekimini gerçekleştirdim. Aşama aşama gelişim sürecini , bu konuda deneyimli arkadaşların da öneri ve düşünceleriyle takip etmeyi planlıyorum. Hadi hayırlısı :D http://i.imgur.com/ggIN0RTl.jpg http://i.imgur.com/kAQQq7Fl.jpghttp://i.imgur.com/Vk2w3Dxl.jpg |
Ben domates ekiyorum onun için ne yapabilirim?
|
Alıntı:
|
Merhaba ,
Salatalık tohumlarımda çimlenme başladı. Domates ve biber'den ses yok :) Üzerlerini açtım havalansın diye. Daha sonra sabah tekrar plastik kapağı sıcak tutsun diye kapattım. Oda sıcaklığı gayet makul. Ekim aşamasında da daha önceden tedarik ettiğim solucan gübresi ile ekim çukuruna takviye yapmayı planlıyorum. Önerileriniz var mı bununla ilgili ? http://i.imgur.com/mgpb5mYl.jpg?1 |
Sayın borasagir,Solucan gübresini şasırtma sırasında ,kök kısmına bir miktar uygulayarak yapmanız daha yerinde olur.Ölçü olarakta her köke 1 çay kaşığı kadar serpiştiriyorum.
|
Sayın eurosat55 ,
Aslında sizin de belirttiğiniz gibi şaşırtma sırasında yazacaktım yanlış ifade etmişim kusura bakmayın . Zira ekilmiş bir tohumun tekrar ekimi olmamalı :) 1 çay kaşığı yeterli olur mu ? Bazı kaynaklarda yaklaşık 1 avuç kullanılabileceği yazıyor ama sebzeyi strese sokmaz değil mi ? Teşekkürler. |
Sayın borasagir, Şasırtma anındaki bitki boyutuna istinaden köklere 1 çay kaşığı önermiştim,1 avuç dogru yalnız,bitkinin 15-20 cm gibi bir boyda asıl yerine alındıgında o ölcüde bir gübreleme daha doğru olur.Ben toplu ekimde bardakta çimlendirip,daha sonra asıl yapraklanma oldugunda tek bardaklara alıp,asıl yerlerine alacagım zaman 1 avuc (ortalama 300 gr gibi) kök kısımına uyguluyorum.Tabii karar sizin.
|
Alıntı:
Bilgilendirme için teşekkürler. Bu durumda tek bardaktan başladığım için direk asıl yerine büyük saksılara (27-30lt) geçeceğim. O zaman 1 avuç gibi kök kısmına uygularım diye düşünüyorum. Gübre dışında kimyasal bir ilaç kullanmamayı düşünüyorum. Fide aşamasında ilaç ya da besin takviyesi gerekli olur mu peki ? |
Rica ederim.Ben hiçbir katkı maddesi kullanmadım düşünmüyorumda,Kullandığım Solucan ve Ahır Gübresidir.Lakin belki arkadaşlarımızın farklı öneri ve fikirleri olabilir.Bereketli olsun..
|
Alıntı:
|
Merhaba ,
Tohumlarımın son hali :) Biber ve domates için beklemedeyim. http://i.imgur.com/GRTh12Bl.jpg |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu arada fotoğrafları foruma yüklemeniz gelecek nesiller için önemli. Dış siteler bir zaman sonra resmi siliyor, forumdaki yazılar manasız kalmaya başlıyor. http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/6257.htm |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025