![]() |
Minik deşti domatesler
5 Eklenti(ler)
Merhaba dostlar 19.06.2010 Tarihinde deştilerin durumunu sizlerle paylaşmak istedim.Sanırım gelecek hafta kızarmaya başlarlar.;)
|
devam
4 Eklenti(ler)
İlk ekilen deştiler gayet güzel ve sağlıklı büyüyorlar.
Saygılar |
Sn. bahtiyar02,
Bizim köyde sulama yapılmaksızın yapılan yetiştirmeye deştiye derler. Yerli kavun karpuz böyle yetiştirilirdi önceleri. Ama domates yetiştirilmiyordu. Deştiye karpuz ekmiş derlerdi.Şimdi böylesi yetiştiricilik kalmadı. Merak ettiğim konu şu : Yazın yüksek sıcaklıkta da meyve bağlıyor mu bu domates? Eğer öyle ise ben de önümüzdeki yıl için tohum isterim. Temin edebilir misiniz? Bizim iklimimizde normal yılda Haziran ayı başından sonra domatesin meyve bağlaması zordur. |
Alıntı:
Saygılar |
sayın bahtiyar benden kaçış yok:))
|
Paylaşımı dört gözle bekleyeceğim.
|
Alıntı:
Saygılar |
Sayın Bahtiyar02 lütfen bol bol tohum alın. :) Çünkü ben ve benim gibi birçok kişi talip olacak eminim. Çalışmalarınızı dikkatle takip ediyoruz. Başarılar.
|
Sayın Bahtiyar02, Serkan06 haklı talep çok, ama çok fazla olacak, siz en iyisi domatesler kısmet olup olgunlaşınca suyu ve posasından salça yapın, tohumları zarflara ekip postayın.
Gerçekten paylaşımınıza ve emeğinize teşekkürler, başarılar. |
27.06.2010 Pazar Deşti domatesler
5 Eklenti(ler)
İkinci diktiğimiz deşti domatesler ilk küçük domateslerini tutmaya başladı.Birde deşti dikilen karpuzlardan birisi ilk karpuzunu tutu.Diğer deşti domateslerin durumu gayet güzel gelişmekte.
|
devam
5 Eklenti(ler)
Deştilerin ilkleri çeri ve yumurta büyüklüğünde.Haftaya kızarırlar sanırım.Havalar gayet sıcak gidiyor.Gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Saygılar |
Deştiler sonunda olgunlaştı
5 Eklenti(ler)
merhaba sevgili dostlar.
10.07.2010 Cumartesi. Bugünde yine sevgili hocalarımla bahçeye gittik.Sabah saat 06.00.Hava daha ısınmadan tüm ağaçları ve sebzeleri sulamamız gerekiyor.Derenin suyu gittikçe azalmaya başladı.Sabah erken serinlikte deredeki göl doluyor buda bizi gayet idare ediyor.Bahçeye fotoğraf makinemi getirmiştim.Bu gün deştilerin kızarmışlarının resimlerini çekmek için.;) İlk domatesleri olduğu içinde bende çok heycanlandım sevindim;)İşte resimleri siz dostlarla paylaşıyorum. Saygılarımla |
Bahçenizdeki taşlar dikkatimi çekti.Bizim zeytin bahçesindede çok taş var.Ne ekersen yakar diyorlar.Ee sizinkinde domates olduysa belki bizimkinde de olur.Yanlız bizimkisi kırmızı toprak.Acaba bu konuda bilginiz var mı?Yani kırmızı ve sıkı toprak bellenip gübrelense verim alınabilir mi?Aslında gidebilsek fotoğrafta eklerim ama en erken haftaya yollayabilirim.
|
;)Bahtiyar abi.Başlıklarını çok yakından takip ediyorum.Domatların hayırlı olsun.Heyecanını çok iyi anlıyorum.Sana birşey danışıcam.Malum biliyorsun şu anda Adana'da hava çok sıcak.Belki başlıkta görmüşsündür.Red Robin domateslerimi bir türlü meyve tutturamıyorum.Tomurcuk sapları sarardı.Aşırı sıcaktan olsa gerek.Bana önerebileceğin bir yöntem var mı?Birde Allah nasip ederse.Seneye su kültüründe topraksız deşti yetiştirmeyi düşünüyorum(Bakalım topraksız deştiler ne yapıyor.:D).Eğer tohum paylaşımı yapacak olursan deştilerin tohumlarına bende talibim.
Saygılarımla. |
;)Sayın umutyolcusu,bizim burada apartmanın ön bahçesinde kırmızı toprak var.Taş,kirlilik ne ararsanız var.Ama çok güzel domateste, biberde her türlü bitki yetişiyor.Bence yakar diye birşey yok rahat olun.Hatta kırmızı topraktan daha iyi verim alındığı söylenir her zaman.Ben saksılarımdada bahçe toprağı olarak kırmızı toprak kullanıyorum.Daha verimli olduğunu düşünüyorum.Tek kötü yanı biraz sert olması.Ama iyi bir işlenmeyle çok güzel verim alınıyor.
Saygılarımla. |
Bahtiyar Bey sayesinde bir mucizeye adım adım tanık olduk.
Dikilirken sulanan domatesler bir daha sulanmadı ve sonunda olgunlaştı... Domateslerin görüntüleri de çok güzel. Umarım lezzetleri de öyledir :) Angara'lı haftada bir sulanan deştiler de fındık boyutuyla Adıyaman'lı deştileri takipte... |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
ilk deştiler toplandı
5 Eklenti(ler)
Merhaba Sevgili dostlar;
Bugün her hafta olduğu gibi sabah 06,00 tarladaydık.Deştilerin su problemi yok ancak diğer kardeşlri ve sebze ve meyvelerin bayağı su ihtiyacı var. Dere kurumaya başladı.Sevindirici olan deştilerin ilk domateslerini toplamamız.İkinci diktiğimiz çeriler çiçekleri küçük domateslere döndü.Birde deşti olarak yetiştirdiğimiz iki kök yerli karpuzumuz bayağı güzel ve sağlıklı.Diğer sulu yetiştirdiğimiz türlerde ise hiç hayır yok.Gelecek yıl kesinlikle bir kaç tür sebze ve meyveyi kesinlikle deşti yetiştireceğim. Saygılar |
Yeni açan çiçeklerde meyve tutumu var mı?
|
;)Bahtiyar abi,hayırlı olsun bol hasatlar dilerim.Meyve tutumuna devam ettiklerine sevindim.Sulanan deştiler ne oldu?Kim sulayarak yetiştiriyordu hatırlamıyorum ama.Meyve tuttularmı?Eğer tuttularsa bende seneye saksıda sulayarak ve topraksız deneyeceğim.
Selamlar. |
Alıntı:
Saygılar |
Gelişmeler çok güzel gidiyor, seneye domates olarak sadece bu deştilerden dikeceğim...
Sulandı sulanmadı derdim ortadan kalktı :) Ben haftada bir suluyorum (sulama derken öyle karık karık sulama değil, hortumla 3-5 saniye) ama sulamasam da artık gözüm arkada kalmaz. Bahtiyar Beye bu domatesi bizlere tanıtıp tanıştırdığı için sonsuz teşekkürler. |
Alıntı:
Tekrar çok teşekkür eder saygılar sunarım. |
Sayın Bahtiyar02,
Öncelikle sizi yürekten kutlarım,bu projeyi hayata geçirdiniz ve de başarılı oldunuz.Domatesler renk ve biçim açısından da muhteşem gözüküyorlar sanırım lezzetleri de mükemmeldir.Darısı diğer yokolmakta olan tohumlarımıza.... |
Sayın Bahtiyar02, çabalarınız takdire değer gerçekten. İsmini bile duymadığım bir domatesi buradan görerek, ilgiyle takip ediyorum. Tanıtımınız çok kişinin derdine derman olacak.
|
Alıntı:
Çok teşekkür ederim.Siz dostlar sayesinde de daha çok eksikliğimi gidereceğim. Deşti yetiştirme sonucunda süprizlerle karşılaşıyorsunuz.Karpuzun susuz hiç bir şekilde yetişmeyeceğini biliyordum oysa deşti yöntemiyle daha sağlıklı karpuz yetiştirildiğini gördüm.Ticari boyutta belki iyi bir yöntem değil ancak bizim gibi hobi yetiştiricileri için bulunmaz bir nimet.Su sıkıntısı çeken bölgelerde büyük bir avantaj bence değerlendirmek lazım. Saygılar |
Sn.bahtiyar02, ellerinize sağlık. Hepsi çok mükemmel olmuşlar.
Bu yöntem tohum ile mutlaka ilgilidir fakat daha çok uygun çeşitteki bir bitkinin ihtiyaç duyduğu nemi, dışarıdan su verilmeden temin etmesinin sağlanması gibi duruyor. Sanki, bitki, ilk can suyundan sonra dışarıdan su verilmeyince nemi nasıl kullanacağını ve nereden bulacağını öğreniyor. Zannediyorum ki bu domateslerin kökleri sökülse epey uzaklara giden kılcal kökler bulunur. Çok güzel bir teknik. Bölgenizdeki su temin etmedeki güçlüklere karşı mükemmel bir geleneksel yöntem. Bilfiil deneyerek tanıttığınız için teşekkürler. Aynı yöntemin başka bölgelerde, farklı toprak ve iklimlerde de denenmesinde, sonuçların karşılaştırılmasında fayda var. Belki bir de bu yönteme adapte olabilecek başka çeşitleri de deneyerek araştırmalı. Buradan çok önemli sonuçlar çıkabilir. |
Sn Bahtiyar02,
Ben çalışmalarınıza ve elde ettiğiniz başarılara övgü yağdırmadan önce sizinle bir kaç anımı paylaşmak istedim. 15 Nolu mesajınızdaki Abdulkadir Bey beni yıllar öncesine, Salih dedemin bahçesine götürdü. Aynı şapka, aynı şalvar ve sevdalı adımları görür gibi oldum. O bölgelerde suyun altın değerinde olduğunu bilenlerdenim. Tarla ve bahçelere su sıra ile verilirdi.Dedeme sıra geldiğinde su nöbetine çıkar, HAYMAda yatardı. Haymayı bilir misiniz bilmiyorum.Üzeri kuru dal ve yapraklarla örtülen, dört tane direk üstünde duran gölgeliktir. Nöbet tutma nedeni de, bazı uyanıklar su arklarının yolunu değiştirip kendi tarlalarına çevirmeleriydi. O zamanlar başka kavgalar yoktu.Ara sıra bu su çevirme kavgalarına şahit olurduk. Kızgın güneşin altındaki yanık teni, alnıdan damlayan ter damlalarıyla ıslanıp derin çizgilerle yıpranmış yüzüne damlardı. Şimddi anlıyorum ki bize yedirdiği bir çok ürün deştiymiş. Mis kokulu domates, üzeri pütürlü hıyar ve açık yeşil acur( biz acura KÜTE) derdik, kavun karpuzların tadı o kıraç topraklardan damağımıza yansıyan tatlarmış. Şimdi size geleyim: Başından beri çalışmalarınızı, heycanınızı ve paylaşım konusundaki içtenliğnizi taktirle izliyorum. Bizlere ata mirası olan uygulamaları hatılattığınız, Susuz toprakları yeşille buluşturduğunuz, Emek ve çabalarınızı anlatırken mütevazi duruşunuz, Ve heyecanınızı bizlere de aktarabilme başrınız için. Sizi yürekten kutluyor alkışlarımı, anneniz, ablanız ve tüm yardımcılarınıza içtenlik ve saygıyla gönderiyorum. Bahçenizden bereket rüzgârları eksilmesin. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025