![]() |
Selamlar konuyu burada mı sormalıyım çok emin olamadım ama domatesin tohumu nasıl alınmalı? Bu konuda ilgi verirseniz sevinirim.
|
|
Alıntı:
|
domates budaması ile ilgili birkaç soru
herkese merhaba. 2 ayrı minyatür sera da domates yetiştiriyorum
şuanda domates fidelerim 1 metreyi aştı. koltukları alıyorum. ancak yapraklar inanılmaz büyüyor. ve çok sağlıklı görünüyorlar. bazı videolarda gördüğüm kadarıyla koltuk budaması dışında yaprak budaması da yapılıyor bu yapraklar ne zaman alınmalı. meyveler olgunlaştıktan sonra mı. kimi diyor ki hemen alabilirsin. kimi de diyorki domatese besin veren bu yapraklar. 2. sorum ise bazı koltuklar iş güç sebebiyle zaman bulamadığımdan dolayı fazla uzuyor. bu koltuklar ekilirse verimli bir şekilde tutar ve meyve verir mi. |
Alıntı:
Koltuk sürgünlerini sabah saatlerinde gevrek durumdalarken tek hareketle koparıp, ana bitkide fazla yaralanma yapmamaya özen gösteriniz. Bu sürgünleri dikip köklendirebilirsiniz. Biraz gecikmeli de olsa onlar da büyüyüp, meyve vereceklerdir. Koltuk sürgünlerini 3-5 cm boylanınca almak idealdir. 10 cm boylanana kadar alabilirsiniz. Ancak bu takdirde ana bitkide daha fazla yaralı alan bırakmış olacaksınız. Bir de yetiştirdiğiniz çeşit eğer oturak tipinde gelişiyorsa, aşırı koltuk sürgünü verecektir. Onu da 2-3 gövdeli yetiştirmek daha iyi olacaktır. |
Alıntı:
|
Güzel bir paylaşım
|
Alıntı:
|
2 hafta önce 10 cm. fide olarak ekmiş olduğum domatesim 40 cm boyuna geldi gelişimi çok güzeldi ancak bi aptallık edip ana gövde ile koltuğu karıştırıp ana gövdeyi tepeden kopardım. Yalnışlığı fark ettim ve 2 saat oturup domatesime baktım :( bundan sonra ne olacak acaba ? büyümesi duracakmı ? alt tarafda kayısı büyüklüğünde 4 tanede meyvesi var.
|
Alıntı:
Kopardığınız gövdeyi tekrar toprağa daldırırsanız yüksek olasılıkla köklenecek ve yeni bir domates fidanınız olacaktır :) |
Alıntı:
Çok teşekkür ederim. İçim rahatladı. |
Domateslerde koltuk almanın dışında,birde uç alma var diye biliyorum.
Uç alma daha sonra mı olur? |
bende yetiştirdiğim ayaş domatesinin ana dalının yanlarından çıkan dalları budayıp suya koydum , bu şekilde köklendirme yapıp fide elde edebilirmiyim ?
|
Mumkun, evet.
Alıntı:
|
Çok yararlı ve faydalı bilgiler edindim. Koltuk almayı forumda karşılaşınca öğrenmiş ve uyguluyordum. Deneme amaçlı olarak bir koltuğu bırakmıştım, boyu 20cm. yaklaşmıştı. Onu budama makası ile budayıp su içerisine koydum. Kök salmasını bekleyeceğim umarım başarılı olurum. Bilgisini esirgemeyen herkese teşekkürler.
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Merhaba Sayın ağaçlar net üyeleri.
Pazardan satın aldığım (aşılı) sırık tipi domates fidelerimin bazıları en alt dallarından sürgün verdi. Önceki yazılarda, çıkan sürgünlerin kesilmesi, bitkinin tek gövdede daha iyi gelişeceği yazılmış. Ancak fidelerin aşılı olması bu durumda bir fark yaratır mı? Eklenti 619530 Buralardan kesip atayım mı? Eklenti 619531 Teşekkür eder, güzel günler dilerim. |
Tolga Bey
Yeriniz müsaitse büyüyünce fideler birbirini sıkmayacak kadar geniş ve yeterli besini de sağlayabiliyorsanız iki sürğünü de ipe alın yok bu şartları sağlayamıyor iseniz gövdeye en yakın yerden ana gövdeye zara vermeden kesin. Ana gövdede çıkan bütün koltukları da fazla büyümesine müsade etmeden hafifçe sağa sola eğerek kırın. Sürkünler 10-12 cm olunca koparılması gerekir daha büyük koltuklar koparılırken bitkiye zarar verir. Ben de iki tane çatalı fide vardı öylece bıraktım ama yerim müsait olmadığı için çok sık oldular şimdi de kıyıp koparamıyorum. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Yalnız çıkan sürgünler aşı yerinin üzerinde. |
O zaman karar size kalmış domateslerin arasını en az bir metre kadar tuttuysanız kalabilirler ama daha azsa ben koparmayı tercih ederim.
|
Fide araları 60 cm Sayın Kerkenez. O halde kesiyorum. Kesilen sürgünleri de ayrı bir alana dikeyim diyorum, Nasrettin hoca misali.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Aşılı domatesler yukarıya doğru 2 dal olarak gider. Fideniz hibrit olabilir ama aşılı değildir. Aşının altından sürgün çıkma ihtimali yoktur, çünkü hiç boğum arası bulunmaz.
Makas yardımı ile sürgünleri kesip atın. Mutlaka makas ile kesim yapın, yaralar fazla geniş olacağından hastalıklara karşı önleminizi alın. |
Alıntı:
Fideleri aldığım kişi aşılı olduğunu, hatta dikim yaparken aşı yerinin toprağın üzerinde kalması gerektiğini söylemişti. Yanlış hatırlamıyorsam kabağa aşılıyorlarmış. Aldığımda, fideler minik bir plastik çubuğa aşı yerini kapatan bir klips ile sabitlenmişti. Yaklaşık 1 ay önce diktiğim 20 adet fideden sadece 3 tanesi bu şekilde dipten sürgün verdi. Diğerleri normal ve tek gövdede gelişimlerine devam ediyor. Çıkan sürgünleri dün akşamüstü budama makası ile kestim. Uyarınızı dikkate alıp bu akşamüstü de ilaçlayayım o zaman. İlginize teşekkürler. |
Alıntı:
|
Gece saat 11 gibi internette gordugum videolara dayanarak 15 kok domatesimde koltuk alma islemini gerceklestirdim. Yalniz bazi koltuklar yaklasik 25cm falandi ve uzerlerinde cicekler vardi. Sonraki arastirmalarimda gordum ki budamadan sonra hastalik olayi meydana geliyormus. Suan budadigim yerlerden su geliyor ve daha ilk denemem oldugu icin herhangi bir ilac bilgim yok. Suan yapabilecegim birsey var mi kesin hastalik kapar mi bilgi verirseniz sevinirim.
|
Herhangi bir bilgisi olan yokmu acaba. Suan merkeze indim ona gore ilac almam gerekiyor.
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025