agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domateste koltuk alma (https://www.agaclar.net/forum/domates/16087.htm)

Ga2084 24-09-2013 17:59

Selamlar konuyu burada mı sormalıyım çok emin olamadım ama domatesin tohumu nasıl alınmalı? Bu konuda ilgi verirseniz sevinirim.

incirli 24-09-2013 18:31

http://www.agaclar.net/forum/domates/30572.htm

şu konuya bakmanızı öneririm

Ga2084 25-09-2013 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi incirli (Mesaj 1202565)
http://www.agaclar.net/forum/domates/30572.htm

şu konuya bakmanızı öneririm

Teşekkür ederim çok yardımcı oldu bu konu bana.

sedat999 19-04-2015 13:48

domates budaması ile ilgili birkaç soru

herkese merhaba. 2 ayrı minyatür sera da domates yetiştiriyorum

şuanda domates fidelerim 1 metreyi aştı. koltukları alıyorum. ancak yapraklar inanılmaz büyüyor. ve çok sağlıklı görünüyorlar. bazı videolarda gördüğüm kadarıyla koltuk budaması dışında yaprak budaması da yapılıyor
bu yapraklar ne zaman alınmalı. meyveler olgunlaştıktan sonra mı.
kimi diyor ki hemen alabilirsin. kimi de diyorki domatese besin veren bu yapraklar.
2. sorum ise bazı koltuklar iş güç sebebiyle zaman bulamadığımdan dolayı fazla uzuyor. bu koltuklar ekilirse verimli bir şekilde tutar ve meyve verir mi.

heyyamola 19-04-2015 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sedat999 (Mesaj 1371941)
herkese merhaba. 2 ayrı minyatür sera da domates yetiştiriyorum

şuanda domates fidelerim 1 metreyi aştı. koltukları alıyorum. ancak yapraklar inanılmaz büyüyor. ve çok sağlıklı görünüyorlar. bazı videolarda gördüğüm kadarıyla koltuk budaması dışında yaprak budaması da yapılıyor
bu yapraklar ne zaman alınmalı. meyveler olgunlaştıktan sonra mı.
kimi diyor ki hemen alabilirsin. kimi de diyorki domatese besin veren bu yapraklar.
2. sorum ise bazı koltuklar iş güç sebebiyle zaman bulamadığımdan dolayı fazla uzuyor. bu koltuklar ekilirse verimli bir şekilde tutar ve meyve verir mi.

Tüm koltukları alıp tek gövdeli yetiştiriyorsanız, yaprak budaması erken dönemde gerekmeyecektir. Bu dönemde sadece birbirlerinin üzerine binip ışık almalarına mani olanları alınız. İlerleyen dönemlerde fotosentez yapma yeteneği zayıflayan kartlaşmış yaprakları alttan itibaren budayabilirsiniz. Genelde bu işlem meyve tutumundan sonra yapılır. Yeşil aksam büyümesi çok hızlıysa, sulamasını kısıp çiçeklenmeye yönlendirebilirsiniz.

Koltuk sürgünlerini sabah saatlerinde gevrek durumdalarken tek hareketle koparıp, ana bitkide fazla yaralanma yapmamaya özen gösteriniz. Bu sürgünleri dikip köklendirebilirsiniz. Biraz gecikmeli de olsa onlar da büyüyüp, meyve vereceklerdir.

Koltuk sürgünlerini 3-5 cm boylanınca almak idealdir. 10 cm boylanana kadar alabilirsiniz. Ancak bu takdirde ana bitkide daha fazla yaralı alan bırakmış olacaksınız. Bir de yetiştirdiğiniz çeşit eğer oturak tipinde gelişiyorsa, aşırı koltuk sürgünü verecektir. Onu da 2-3 gövdeli yetiştirmek daha iyi olacaktır.

sedat999 01-05-2015 10:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1372128)
Tüm koltukları alıp tek gövdeli yetiştiriyorsanız, yaprak budaması erken dönemde gerekmeyecektir. Bu dönemde sadece birbirlerinin üzerine binip ışık almalarına mani olanları alınız. İlerleyen dönemlerde fotosentez yapma yeteneği zayıflayan kartlaşmış yaprakları alttan itibaren budayabilirsiniz. Genelde bu işlem meyve tutumundan sonra yapılır. Yeşil aksam büyümesi çok hızlıysa, sulamasını kısıp çiçeklenmeye yönlendirebilirsiniz.

Koltuk sürgünlerini sabah saatlerinde gevrek durumdalarken tek hareketle koparıp, ana bitkide fazla yaralanma yapmamaya özen gösteriniz. Bu sürgünleri dikip köklendirebilirsiniz. Biraz gecikmeli de olsa onlar da büyüyüp, meyve vereceklerdir.

Koltuk sürgünlerini 3-5 cm boylanınca almak idealdir. 10 cm boylanana kadar alabilirsiniz. Ancak bu takdirde ana bitkide daha fazla yaralı alan bırakmış olacaksınız. Bir de yetiştirdiğiniz çeşit eğer oturak tipinde gelişiyorsa, aşırı koltuk sürgünü verecektir. Onu da 2-3 gövdeli yetiştirmek daha iyi olacaktır.

çok teşekkür ederim . bilgiler çok net.

omurkoksal 04-05-2015 10:23

Güzel bir paylaşım

GothiCat 26-05-2015 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Boska (Mesaj 1135496)
Sayın eylülbelde,
Herşeyden önce her tür domatesten koltuk alınmaz. Oturak tabir edilen kısa boylu domateslerde koltuk alma denilen budama işlemi yapılmaz. Koltuk alma sırık domates denilen türlere uygulanır. Herhangi bir mevsimi yoktur. Koltuk belirdiğinde en kısa halindeyken başparmak ve işaret parmağıyla tutularak bitkide fazla yara açmadan koparılır. Eğer gözden kaçıp fazlaca büyümüşse budama makası ya da keskin bir bıçakla ana bitkiden ayrılır.
Eğer mevsim çok geçmemişse, bu kesilen ya da koparılan koltukları köklendirerek yeni fideler elde edebilirsiniz.

Çok sağolun sayın Boska,o kadar çok mesaj okudum-video izledim,mutlaka her domateste koltuk alma şart diye düşünüyordum artık ki beni aydınlattınız.Ben bu sene ilk defa Cherry Domates diktim.Şuan gelişim aşamasındalar,daha büyümeleri gerek.Kimse net birşey söylemedi,size sorayım:Cherry Domates için de koltuk alma işlemi gerekir mi?Balkonda,saksıda büyütüyorum.Şimdiden teşekkürler...

Umut34 30-05-2015 11:18

2 hafta önce 10 cm. fide olarak ekmiş olduğum domatesim 40 cm boyuna geldi gelişimi çok güzeldi ancak bi aptallık edip ana gövde ile koltuğu karıştırıp ana gövdeyi tepeden kopardım. Yalnışlığı fark ettim ve 2 saat oturup domatesime baktım :( bundan sonra ne olacak acaba ? büyümesi duracakmı ? alt tarafda kayısı büyüklüğünde 4 tanede meyvesi var.

A_NOMAD 30-05-2015 12:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Umut34 (Mesaj 1383537)
...gövde ile koltuğu karıştırıp ana gövdeyi tepeden kopardım...
...bundan sonra ne olacak acaba ? büyümesi duracakmı ?...

Karıştırmış olduğunuz koltuk sürgünü, şimdi kopan ana gövdenin yerini alacak ve büyümeye devam edecek, üzülmeyin.
Kopardığınız gövdeyi tekrar toprağa daldırırsanız yüksek olasılıkla köklenecek ve yeni bir domates fidanınız olacaktır :)

Umut34 30-05-2015 12:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1383549)
Karıştırmış olduğunuz koltuk sürgünü, şimdi kopan ana gövdenin yerini alacak ve büyümeye devam edecek, üzülmeyin.
Kopardığınız gövdeyi tekrar toprağa daldırırsanız yüksek olasılıkla köklenecek ve yeni bir domates fidanınız olacaktır :)

Çok teşekkür ederim. İçim rahatladı.

resimsel 30-05-2015 16:49

Domateslerde koltuk almanın dışında,birde uç alma var diye biliyorum.
Uç alma daha sonra mı olur?

djtunc 10-07-2015 01:51

bende yetiştirdiğim ayaş domatesinin ana dalının yanlarından çıkan dalları budayıp suya koydum , bu şekilde köklendirme yapıp fide elde edebilirmiyim ?

birnefestoprak 10-07-2015 02:04

Mumkun, evet.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi djtunc (Mesaj 1394829)
bende yetiştirdiğim ayaş domatesinin ana dalının yanlarından çıkan dalları budayıp suya koydum , bu şekilde köklendirme yapıp fide elde edebilirmiyim ?

Karena 11-07-2015 00:19

Çok yararlı ve faydalı bilgiler edindim. Koltuk almayı forumda karşılaşınca öğrenmiş ve uyguluyordum. Deneme amaçlı olarak bir koltuğu bırakmıştım, boyu 20cm. yaklaşmıştı. Onu budama makası ile budayıp su içerisine koydum. Kök salmasını bekleyeceğim umarım başarılı olurum. Bilgisini esirgemeyen herkese teşekkürler.

djtunc 11-07-2015 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Karena (Mesaj 1395046)
Çok yararlı ve faydalı bilgiler edindim. Koltuk almayı forumda karşılaşınca öğrenmiş ve uyguluyordum. Deneme amaçlı olarak bir koltuğu bırakmıştım, boyu 20cm. yaklaşmıştı. Onu budama makası ile budayıp su içerisine koydum. Kök salmasını bekleyeceğim umarım başarılı olurum. Bilgisini esirgemeyen herkese teşekkürler.

kardeş işin teknik kısmını bilmiyorum ama, benim evde yetiştirdiğim 2 kök ayaş domatesi var. dalları enine doğru çok uzuyordu bende biraz boyu uzasın diye yanlardan çıkan dalları kesip suyun içine koydum 4-5 gündür ölmeden duruyolar. başka bitki denediğim de ise ertesi günü buruşuyordu. bu demektirki başarılı olmuşum :)

Tolga Özmeral 23-06-2016 11:52

2 Eklenti(ler)
Merhaba Sayın ağaçlar net üyeleri.

Pazardan satın aldığım (aşılı) sırık tipi domates fidelerimin bazıları en alt dallarından sürgün verdi. Önceki yazılarda, çıkan sürgünlerin
kesilmesi, bitkinin tek gövdede daha iyi gelişeceği yazılmış.
Ancak fidelerin aşılı olması bu durumda bir fark yaratır mı?

Eklenti 619530

Buralardan kesip atayım mı?

Eklenti 619531

Teşekkür eder, güzel günler dilerim.

MustafaTepe 23-06-2016 12:11

Tolga Bey

Yeriniz müsaitse büyüyünce fideler birbirini sıkmayacak kadar geniş ve yeterli besini de sağlayabiliyorsanız iki sürğünü de ipe alın yok bu şartları sağlayamıyor iseniz gövdeye en yakın yerden ana gövdeye zara vermeden kesin. Ana gövdede çıkan bütün koltukları da fazla büyümesine müsade etmeden hafifçe sağa sola eğerek kırın. Sürkünler 10-12 cm olunca koparılması gerekir daha büyük koltuklar koparılırken bitkiye zarar verir.

Ben de iki tane çatalı fide vardı öylece bıraktım ama yerim müsait olmadığı için çok sık oldular şimdi de kıyıp koparamıyorum.

kerkenez 23-06-2016 12:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tolga Özmeral (Mesaj 1470200)
Merhaba Sayın ağaçlar net üyeleri.

Pazardan satın aldığım (aşılı) sırık tipi domates fidelerimin bazıları en alt dallarından sürgün verdi. Önceki yazılarda, çıkan sürgünlerin
kesilmesi, bitkinin tek gövdede daha iyi gelişeceği yazılmış.
Ancak fidelerin aşılı olması bu durumda bir fark yaratır mı?

Eklenti 619530

Buralardan kesip atayım mı?

Eklenti 619531

Teşekkür eder, güzel günler dilerim.

Çıkan sürgünler muhtemelen aşı yerinin altında olduğundan aşısız domatesin türü ne ise o türden olacaktır. Bence bundan dolayı kesinlikle o sürgünlerin alınması gerekir.

Tolga Özmeral 23-06-2016 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1470208)
Çıkan sürgünler muhtemelen aşı yerinin altında olduğundan aşısız domatesin türü ne ise o türden olacaktır. Bence bundan dolayı kesinlikle o sürgünlerin alınması gerekir.

Hızlı cevap için teşekkür ederim Sayın Kerkenez.
Yalnız çıkan sürgünler aşı yerinin üzerinde.

kerkenez 23-06-2016 12:39

O zaman karar size kalmış domateslerin arasını en az bir metre kadar tuttuysanız kalabilirler ama daha azsa ben koparmayı tercih ederim.

Tolga Özmeral 23-06-2016 13:11

Fide araları 60 cm Sayın Kerkenez. O halde kesiyorum. Kesilen sürgünleri de ayrı bir alana dikeyim diyorum, Nasrettin hoca misali.

Tolga Özmeral 23-06-2016 13:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MustafaTepe (Mesaj 1470207)
Tolga Bey

Yeriniz müsaitse büyüyünce fideler birbirini sıkmayacak kadar geniş ve yeterli besini de sağlayabiliyorsanız iki sürğünü de ipe alın yok bu şartları sağlayamıyor iseniz gövdeye en yakın yerden ana gövdeye zara vermeden kesin. Ana gövdede çıkan bütün koltukları da fazla büyümesine müsade etmeden hafifçe sağa sola eğerek kırın. Sürkünler 10-12 cm olunca koparılması gerekir daha büyük koltuklar koparılırken bitkiye zarar verir.

Ben de iki tane çatalı fide vardı öylece bıraktım ama yerim müsait olmadığı için çok sık oldular şimdi de kıyıp koparamıyorum.

Sayın Mustafa Tepe cevabınızı şimdi gördüm kusura bakmayın. Yanıt için çok teşekkür ederim. Koltuk budamasını yapıyorum. Çıkan sürgünleride kesmeyi düşünüyorum zira fide araları pek açık değil.

kerkenez 23-06-2016 15:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tolga Özmeral (Mesaj 1470219)
Fide araları 60 cm Sayın Kerkenez. O halde kesiyorum. Kesilen sürgünleri de ayrı bir alana dikeyim diyorum, Nasrettin hoca misali.

60 cm ise direk kesin hava almayacağı için hastalığa neden olabilir. Kestiklerinizi de bir süre suda bekletirseniz muhtemelen kökleneceklerdir. O şekilde dikerseniz tutma ihtimali daha da artar.

İsmail Kuzucu 24-06-2016 02:59

Aşılı domatesler yukarıya doğru 2 dal olarak gider. Fideniz hibrit olabilir ama aşılı değildir. Aşının altından sürgün çıkma ihtimali yoktur, çünkü hiç boğum arası bulunmaz.

Makas yardımı ile sürgünleri kesip atın. Mutlaka makas ile kesim yapın, yaralar fazla geniş olacağından hastalıklara karşı önleminizi alın.

Tolga Özmeral 24-06-2016 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1470313)
Aşılı domatesler yukarıya doğru 2 dal olarak gider. Fideniz hibrit olabilir ama aşılı değildir. Aşının altından sürgün çıkma ihtimali yoktur, çünkü hiç boğum arası bulunmaz.

Makas yardımı ile sürgünleri kesip atın. Mutlaka makas ile kesim yapın, yaralar fazla geniş olacağından hastalıklara karşı önleminizi alın.

Sayın Kuzucu,

Fideleri aldığım kişi aşılı olduğunu, hatta dikim yaparken aşı yerinin toprağın üzerinde kalması gerektiğini söylemişti. Yanlış hatırlamıyorsam kabağa aşılıyorlarmış. Aldığımda, fideler minik bir plastik çubuğa aşı yerini kapatan bir klips ile sabitlenmişti.

Yaklaşık 1 ay önce diktiğim 20 adet fideden sadece 3 tanesi bu şekilde dipten sürgün verdi. Diğerleri normal ve tek gövdede gelişimlerine devam ediyor.

Çıkan sürgünleri dün akşamüstü budama makası ile kestim. Uyarınızı dikkate alıp bu akşamüstü de ilaçlayayım o zaman.

İlginize teşekkürler.

beşiktaşlı 24-06-2016 23:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1470313)

maksıda dezenfekte edin:)

immortal26 07-07-2016 01:06

Gece saat 11 gibi internette gordugum videolara dayanarak 15 kok domatesimde koltuk alma islemini gerceklestirdim. Yalniz bazi koltuklar yaklasik 25cm falandi ve uzerlerinde cicekler vardi. Sonraki arastirmalarimda gordum ki budamadan sonra hastalik olayi meydana geliyormus. Suan budadigim yerlerden su geliyor ve daha ilk denemem oldugu icin herhangi bir ilac bilgim yok. Suan yapabilecegim birsey var mi kesin hastalik kapar mi bilgi verirseniz sevinirim.

immortal26 07-07-2016 14:12

Herhangi bir bilgisi olan yokmu acaba. Suan merkeze indim ona gore ilac almam gerekiyor.

TCM 07-07-2016 17:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi immortal26 (Mesaj 1472030)
Herhangi bir bilgisi olan yokmu acaba. Suan merkeze indim ona gore ilac almam gerekiyor.

Sorun olmaz, takip edin.. Her koltuk alındığında hastalık kapacak diye bir şey yok.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025