![]() |
Merhabalar efendim,
Bu pazar günü Sayın Halil Önen' in bahçesini ziyaret ettik Sayın Mete Tiren ile. Koltuk alma işini elimize tutuşturduğu budama makası ile bize bizzat uygulattı, sahada. Bizlere karşı nazik ve sopasız, fakat domateslere karşı çok sert ve haşin idiler. İçim kan ağlaya ağlaya kestim onun talimatları doğrultusunda. Ben de kuşa döndürme işini katıldım azcık yani:))). Kendilerine teşekkürler misafirperverliğinden dolayı. Cümleten sağlıkla kalın inşallah. Saygılarımla lütfen. |
İlk salkım muhteşem görünüyor. Kaç domates var sayamadım. Santini çok kalın gövde yapmıyor ama sürekli uzama eğiliminde. Her yaprak seviyesinden sonra da bir salkım uzatıyor. Bitkiyi besinsiz bırakmadığınız sürece de havalar iyice soğuyuncaya kadar devam ediyor. Bu yüzden bitkiyi kaldıracak ve epey yükseğe çıkaracak düzenek önemli.
Kızaran meyveleri fazla bekletmeden toplamak gerek. Sertken kabuğu hissedilmez. Öylece erik gibi kütür kütür yenir. Kendine has hoş bir aroması ve lezzeti vardır. Her jenerasyonda aynını verinceye kadar üç yıl uğraştım ama hasbelkader bu özellikleri aynen göstermez ise yeni tohumu saydığım özellikleri gösteren kökten alırsınız. Bir domatesten de en fazla 3-4 tohum çıkıyor. |
Merhaba;
Bu yıl budadığım koltuk altı surgunlerının hepsınden fıde elde ettim ve ana bitki kadar domates aldım mutlaka deneyın derim :p |
ben 3 yıldır bahçe ekiyorum ama hiç böle bir şey duymadım ve görmedim artık seneye deneyip bakacağım bilgiler için teşekkürler
|
Arkadaşlar iyi domateslerden koltuk alacazda ben hiç sırık domatesi ekmiyorum bu işlem sadece sırık domatesinemi uygulanıyor şimdiden teşekkürler
|
Alıntı:
|
sayın limon sever soruma verdiğiniz cevap için teşekkürler bende yanlış bi şey yaptım diye çok üzülmüştüm birdahaki yıl sırık domates ekip koltuk almayı deneyecem teşekkürler
|
Bu koltuk alma islemiyle verim arasindaki iliskiyi kontrollu bir sekilde gozlemleyen oldu mu acaba? Surekli savunulan sey su: Koltuk alinarak bitkinin yayilmasi ve yeni cicekler olusturmasi onleniyor ve boylece mevcut meyveler korunarak daha saglikli buyumeleri ve meyve buyuklugunun en ust seviyeye cikmasi saglaniyor. Uygulama genelde "koltuk alma bitkinin enerjisini mevcut meyvelere odaklamasini sagliyor" seklinde ozetleniyor; fakat eger soz konusu domatesin genetik yapisi yuksek verime ve buyuk meyvelere musaitse koltuk alinsa da alinmasa da o verime ve meyve buyuklugune zaten ulasmayacak mi? Bir de koltukta olusan yeni dallar ve yapraklar bitkinin daha fazla fotosentez yapmasini saglayacagi icin, bitkiye esas enerji veren bu yeni yapraklar degil mi?
|
Herkese merhaba.Başlıkta yazılanları okudum,videoları seyrettim fakat önerilenler arasındaki şu çelişki aklıma takıldı,bunu tekrar sormak isterim.
Koltuk alma zamanı için ne zaman uygundur. Yaprak sapı ve ana gövde arasında koparılacak dal 2-3 cm kadar olduğunda mı yoksa biraz büyümesine(bu büyüme ne oranda olacak) izin verildikten sonra mı? |
Sayın eylülbelde,
Herşeyden önce her tür domatesten koltuk alınmaz. Oturak tabir edilen kısa boylu domateslerde koltuk alma denilen budama işlemi yapılmaz. Koltuk alma sırık domates denilen türlere uygulanır. Herhangi bir mevsimi yoktur. Koltuk belirdiğinde en kısa halindeyken başparmak ve işaret parmağıyla tutularak bitkide fazla yara açmadan koparılır. Eğer gözden kaçıp fazlaca büyümüşse budama makası ya da keskin bir bıçakla ana bitkiden ayrılır. Eğer mevsim çok geçmemişse, bu kesilen ya da koparılan koltukları köklendirerek yeni fideler elde edebilirsiniz. |
Son söylediğiniz şeyi hiç düşünmemiştim Boska,şaşırdım gerçekten. Neden olmasın, tabi ya. Hayır başlığa eklenen videolardan Taşevli'nin paylaştığı videoyu hatırlıyor musunuz bilmiyorum, koltuk alınacak dalın biraz büyümesine izin vermek gerektiğini söylüyor. Bir başka yorum ise 2-3 cm olduğunda koparılması gerektiğini.Bu konu aklıma takıldığı için sormak istemiştim,çok sağolun cevabınız için.
Aynı videoda; gövdenin en aşağı, yere yakın kısımlarında meyveye dönen/dönmeyen dal ve yapraklar da koparılıyor, yukarısında çiçek tutan,henüz meyveye dönmemiş dalların daha çok beslenmesi için gerekli olduğu söylenmiş. Bunun hakkındaki fikriniz nedir? |
Sayın eylülbelde,
Koltuk almanın asıl amacı sayıca daha az ve daha kaliteli domateslerin oluşumunu sağlamaktır. Varsın büyük olmasın, sayısı fazla olsun derseniz koltuk almaya bile gerek yoktur. Ama bu durumda da birbirine giren dallarla domatesiniz bir çalı formuna döner. Bu söylediklerimin sırık domatesler için olduğunu tekrar belirteyim. Eğer koltuktan çıkan dalı fide olarak kullanma niyetiniz yoksa, en iyisi fazla büyümeden 2-3 cm boylarındayken koparmaktır. Fide haline getireceksenizde 7-8 cm büyümesi bunun için yeterlidir. Diğer konu, alttaki yaprakların koparılmasına gelince; sık yapılan bir uygulamadır. Öncelikle en alttaki yaprakların toprağa değmesi önlenmiş olur. Meyva oluşumu biten kısımlarda yaprağın da görevi bitmiştir. Haliyle o yaprağın koparılması besine ortak olan bir organdan kurtulmak anlamına gelir. Ama yapraklar koparılırken gövdede yara açmamaya dikkat ediniz. Yaprağı önce yukarı kaldırıp gövdeye değirdikten sonra aşağı doğru eğerseniz kolayca kopacaktır. Size kolay gelsin. |
5 Eklenti(ler)
Saksıya diktiğim sırık domateslerde geç kalmış olsam da koltuk budaması yaptım. Sadece haftasonumuz olunca ancak bu kadar oluyor. ;)
|
5 Eklenti(ler)
Bu saksıda da koltuklar bayağı büyümüştü. Koltuk haricinde bir de 1. salkımın altında kalan yaşlı yaprakları da aldım. Bunlar artık bitkiye ağırlıktan başka bir şey katmaz o yüzden onları da almanızı öneririm. En sonunda da kargıya bağladım. Yeterince büyüdükten sonra tepe budaması da yapacağım.
|
Bu dalları budamalımıyım acaba
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar sizce resimde işaretlediğim yerdeki dalları budamalımıyım daha önce hiç bu işlemi yapmadımda işaretlediğim daldada çiçekler var ucunda çiçek açtı ne yapmam gerekiyor
|
Budamanız gerekiyor.Daha sonraki yan sürgünleri 3-4 cm olduğunda koparın.
|
Teşekkürler manifesto ikinci resimde ama gövde yana doğru gidiyor o dik açıyla çıkan dalı kesersem daha da yamulmaz mı sola doğru ? bir de ortalardan da çiçek çıkar mı yoksa öyle boş mu duracak ve o işaretlediğim iki dal dışında budanması gereken dal var mı acaba ?
|
Yamulmasın diye ipe saracaksınız veya destek çubuğunu daha uzun kullanacaksınız.Dediğiniz yerler boş kalacak, çiçek açmaz başka.
|
Anladım çok teşekkürler. Çubuklara ip bağlayıp yukarı demire bağlamayı düşünüyorum keşke ortalardan da çiçek açsaydı 1 metreye kadar domates yapmıcak galiba son kestiğim dalıda suya koydum tutarsa iki gün sonra ekecem toprağa bakalım :) şu an fide alsam yine yetişir mi geç mi kalındı artık en son ne zaman ekebiliriz.
|
Alıntı:
|
çoğaltılamaz diyen arkadaş sebebinide söyleyebilir mi? Ben yüzlerce çoğalttım ve meyvesinide yedim...
|
bende de fazla domates fidesini dikecek adam bulamıyorum. Kendi halinde viyollerde kuruyor. 320 kök diktim. daha ne yapayım.. 12 çeşit
|
selam,
pembe domatesim hakkinda danismak istiyorum. turlerden hic anlamiyorum ama dimdik durarak yan dallarini boyundan fazla uzatan bu domates sirik mi oturak mi? aklima estikce koltuk alma islemi yapiyorum. yapmasam mi? umarim fotograflar fikir verir. http://k1306.hizliresim.com/1b/6/nvc2l.jpg http://t1306.hizliresim.com/1b/6/nvcbm.jpg |
Sayın nkutsay,
Domateslerde çok türün hem sırık hem de oturak cinsleri vardır. Sırıklarda boy atma yan dallardan daha hızlı olur. Sizinkiler mesajınızdaki ifadenize göre oturak olsa gerek. Sadece şuna dikkat edin, tepeye yakın yan dal uzuyorsa bu yanıltıcı olabilir. Daha aşağıdaki yan dallar, yani koltuklar tepeden hızlı uzuyorsa o zaman oturak diyebiliriz. Ama size en kesin bilgiyi verecek olan domatesin tohumunu (ya da fidesini) aldığınız kişi olabilir. |
Alıntı:
|
cevaplar icin cok tesekkur ederim. bitkileri dikerken alttan birkac dalini budayarak yatik dikmistim. govdeyi 5-10 cm fazlaca gomdum. su an bitki gayet saglam dimdik duruyor. boyu 40 cm kadar alttaki dallari da 40 cm kadar ve yerlerde surunuyorlar. ustteki yeni dallar belirgin olarak kisa. yarin arkasina perde koyarak tekrar fotograflamaya calisacagim.
bir de chocolate cherrylerim var onlar bariz siriga alinmak istiyorlar galiba cunku govdesi cok egilmis durumda. onda da soyle bir sorunum var. dikerken budadigim alt dal tam toprak seviyesinden yeniden dallanmis durumda kesersem topraktan hastalik falan kapar mi ya da oldugu gibi birakayim mi bilemedim. |
Alıntı:
|
güzel bir paylaşım
|
budamali mi budamamali mi?
domatesin birinde toprak seviyesindeki surgun bitki boyuna ulasmis neredeyse. sagdaki ana govde, soldaki yaramaz buyumus de buyumus. toprak seviyesinde oldugu icin hastalik kaparsa diye budamaktan kacinmistim. ne yapmali?
http://j1306.hizliresim.com/1b/g/p4sxd.jpg |
Hemen budayınız
sakın acımayınız köklere yakın çıkan obur dallar tüm gücünü tüketir |
cevabinizi okur okumaz gittim budadim. resmen bitki olmus 35 cm kadar. ya tutarsa deyip diktim bir de onu...
http://o1306.hizliresim.com/1b/g/p4v2y.jpg |
Arkadaşlar merhaba,
Acemi bir sebze yetiştiricisiyim:) Domates fideleri ektim yaklaşık 10 adet. Fakat birden geliştiler uzadılar sağa sola yayıldılar. Köke yakın yerleri budama yapsam zararı olur mu? |
Alıntı:
|
Alıntı:
sağcıları yani sağa kaçanları ve solcuları yani sola kaçanları acımadan kopartınız evren gibi sözde adil davranınız bir sağın kellesini bir solun kellesini koparınız domateste sadece ana dal kalsın aşırılıktan kaçınız.... tek dal kalsın espiriye devam edeyim tek bayrak,tek devlet ,tek millet olsunlar bölücülere pirim vermeyiniz.... kesip atınız.... |
Alıntı:
|
Süpersin Safranlı:)
Çok güldüm Allah da seni güldürsün. Her şeyin aşırısı zararlıdır zaten:) Bende hayatımda bölücülüğe izin vermedim o yüzden bu domates fidesinde yoldan çıkanlar epeydir gözüme batıyordu. Kesip atıyorum hemen:) |
Alıntı:
meyveciliği çok severim meslegim mimari proje çizimidir ağacı proje çizer gibi budarım.... gelecegini düşünürüm son dönemde anadımki her bitki budanmalıdır domatesi tek gövdede... salatalığı tek gövdede ve de kabağıda tek gövdede yani yan dallara izin vermeden büyütüyorum inanın müthiş verim farkı yapıyor hele domateste daha mini minnacık iken yılanın başını eziyorum... |
Mesajlarınızı konu başlığıyla uyumlu olacak biçimde fazlalıklarından arındıracaksınız değil mi? :) Anlık espri güzel ama bunlara çok sonra başkaları da okuyacak...
|
Alıntı:
|
Benzer olay benimde başıma geldi
kargom geri geldi geri geldiği içinde ayrıca kargo ödemesi yapmak zorunda kaldım.... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025