![]() |
Hibrit olmayan tüm domates tohumlarından sağlıklı tohumlar elde edebilirsiniz. Yan yana dikmenizde bir sakınca yok bir birinin güneşini kesmesin yeterli.
|
yanıt için teşekkurler.
|
Sayın zapatista70,
Aradığınız pembe domates, Eskişehir Sivrihisar'da ve Merkeze bağlı Seyitgazi yolundaki bazı köylerde yetişiyor. Seyitgazi de araştırılırsa orada da bulunabileceğine eminim. Eylül gibi Sivrihisar Çarşamba pazarında pembe domatesi bulabilirsiniz. PDA üyelerine göndermiş olduğu e posta ile yaptığı açıklamada önümüzdeki yıl tohum paylaşımı yapmayacağını açıkladı. Bu yıl son tohum paylaşımı yapıldı. Sayın begonya76, Pembe domates farklı bir tür. Normalde domateslerde melezlenme mümkün değilken, pembe domatesin çiçek organlarının büyüklüğü nedeniyle farklı türlerle birlikte ekilmesi halinde tozlaşma yoluyla tür bozulması oluşabiliyor. Ama bu birkaç yıl elde edilen tohumun farklı türlerle ekilmesini gerektirebilir. Yani ektiğiniz bir tohumdan çıkan domatesten elde ettiğiniz tohumu yine farklı türlerle ekip, bu şekilde bir döngü oluşturursanız Pembe domates tür olarak bozulabilir. Zamanla ilk elde ettiğiniz şekilde pembe domates elde edemeyebilirsiniz. |
sayın skaraca çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgi için. araştırmaya başalıyorum.
|
tohum alabilirmiyiz.
|
Tabiiki de alabilirsiniz.Ama yukarıda da söylendiği gibi türün bozulma ihtimali var.
|
1 Eklenti(ler)
domates
|
1 Eklenti(ler)
bu domates lerin tohumu alınabiliyor.
|
1 Eklenti(ler)
tohumu alınabilen domates
|
eskişehire has bir domates ince kabuklu yürek şeklinde tanesi 600-700 gr şu anda komşum bir dönüm ekiyor ve en güzel tarafı kendisi aldığında 150 sene önceden beri sadece doğal gübreyle yetiştirilerek bu güne gelmiş ve hala doğal yollarla yetiştiriyor domateslerin tadını gelince biz şu anki domatesleri domatesleri domates diye yiyiyorsak onun ektikleri ne acaba bilmiyorum tadı ve kokusu bir başka kabuğu hiç yok gibi bu sene bende ekeceğim
|
Arkadaşlar hybridden kastınız nedir? bilmiyorum. Evet hybrid bir melezlemedir. Ancak her melezleme hybrid değildir. Örnek verecek olursak, sözüm meclisten dışarı. eşek ile beygirin çiftleşmesinden doğacak yavruya katır denir ki bu nesli bir daha çoğaltamazsınız. Ancak legorin tavuğu ve süseks horozunu eşleştirirseniz bunların yumurtasından çıkacak yavruları çoğaltma imkanınız olur. Ancak her iki durumda da nesiller özelliğini kaybetmiş olur ve melezleşir.
Dolayısı ile bitkiler içinde aynı durumlar geçerlidir. Yanyana ekilmiş iki farklı cins domates ırkı birbirini böcekler ve arılar vasıtası ile döller ve olusacak meyvelerinden alınacak tohumlar melez olur ve asıl nesil bozulmuş olur. O sebeble biber, domates, patlıcan, hıyar vs, ırklarından farklı özelliğe sahip cinsleri, eğer tohum almak istiyorsak yanyana ekmemeliyiz. Örnek verecek olursak, kemer patlıcan ile topan patlıcan, çarliston biber ile sivri biber, hıyar çeşitlerinin herhangi 2 cinsi, domates ırkının herhangi 2 cinsi yanyana ekilmemelidir. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. |
Dev domates çok güzel gözüküyor. Çok hoşuma gitti.:D:)
|
Kimler hangi sebzeler yetiştiriyor. Nasıl yetiştiriyor.Bilgilenelim.
ülkemizde bu domateslerden bulunuyor özellikleri aynı |
Biz küçükken (yak.30 sene evvel) Eskişehir pazarlarında Sakar domatesi diye oturak domates satılırdı. Ben kahvaltıda veya sade yemesini de severdim. Bir tanesini tek başına yerdim.3-4 tanesini 1 kg gelirdi. Bu domates fazla dayanmazdı.Daha sonra ticari kazanç için israil domates tohumları getirildi. Bunlar 7-10 gün bozulmadan duruyor.Sakarya vadisinde yetişen domatesler Ankara ve İstanbula gidiyor. Eskişehire Sakar vadisinden domates yine geliyor. Çaltı domatesi (Söğüte bağlı bir köy) pazarda tutuluyor.Eskisi kadar olmasa da yine de fena değil.
|
Bahsettiginiz Sakar ve Calti domateslerinin tohumuna ulasma imkaniniz var mi? Bir de Sakarya'dan bahsettiginiz icin bir sorum daha var.
Alıntı:
|
Ben şu an Afyondayım.Eskişehirde de şehir merkezinde büyüdüm.Sarıcakaya köylerinden sitede arkadaşlar var.(Örn.Üzüm)Onlarda olabilir.
|
Benim köy domateslerim çok verimli çıktı ama ben çocuklar yüzünden iyi ilgilenemedim,toplayabildiklerim 500 gr ın üstündeydi,tekrar tohum aldım,bu sene sadece yiyebileceğim ve ilgilenebileceğim kadarını çimlendireceğim,domatese bakması çok zormuş.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025