![]() |
|
![]() |
#514 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Oo, yeni maraton başlamış. Hadi kolay gelsin. Bu kez daha iyi sonuç alacaksınız. Sevgili malbman gelişme konusunda ben de aynı şeyi yaşıyorum. Gerçi İzmir ve Ankara iklimleri farklı ama benim RR'lerin de yeni tomurcukları fena halde kuruyup dökülmeye başladı. Epeydir güneş yüzü göremiyoruz, ondan diye düşünüyorum. Neyse ki Mart geliyor, güneş yüzünü göstermeye başlar artık. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#515 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili nevsune, yeni tomurcukların kuruyup dökülmesi güneşsizlik değil, nem eksikliğinden. Bunu önlemek için yıllar önce kızımın odasında kullandığım, sonra da kaldırıp kilere attığım buhar makinesini yeniden ortaya çıkardım. Yukarıdaki mikrop domates resimlerine de girmişler tesadüfen. Altı pembe, üstü beyaz olan ve ufoya benzeyen şey. Çok basit ve ucuz bir şey. Eğer bulursanız böyle bir şey alıp bitkilerinizin olduğu ortamda gün boyu çalıştırın. Size de yararı var. Evleri kalorifer ya da klima ile ısıtıyoruz. Bu ısınma şekilleri ortamdaki tüm nemi alıyor. O yüzden boğaz ve burun kuruluğu/yanmasından kurtulamıyoruz. En azından bu şekilde ortam biraz daha nemli kalıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#516 |
Ağaç Dostu
|
Nem konusunda bugüne dek hiç sıkıntı olmamıştı. Radyatör üzerinde su dolu bir kap var. Hemen yanlarında da mum çiçeğim duruyor. Ona sürekli su püskürtüyorum, RR'ler de nemleniyorlardı. Buhar aletini gördüm fotoğrafta. Bir ara bakayım. Dediğiniz gibi her zaman gerekli olacak, bulundurmakta yarar var. Ben çiçek dökümünü güneşsizliğe (hatta ışıksızlık, çünkü kaç gündür hava sürekli kapalı bir halde), ya da meyveye yeterince doymasına bağlamıştım. Havaların biraz daha toparlamasını bekliyorum. Bakalım bir değişiklik olacak mı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#517 |
Ağaç Dostu
|
Annemin Red Robin de beş meyveden sonra çıkardığı tüm salkımları kurutup dökmüştü. O dönemde İzmir günlük güneşlikti. Ama evde kalorifer yanıyordu ve hiç birimizin aklına en azından bitkiye su püskürtmek gelmemişti. Bir de, radyatörün üzerindeki kap ne kadar nem salıyordur ortama acaba? Yetersiz kalıyor olabilir mi? Bir de o gözle inceleyin isterseniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#520 |
Ağaç Dostu
|
Süngerde sağlıklı olarak çimlenen redrobinler Istanbul' da havalar soğuyunca öldüler. Şişen tablettekini yaşatmaya çalışıyorum ama herhalde en iyisi torfta çimlendirmek. Havalar ısınınca sıfırdan başlayacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#521 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
|
Arkadaşlar ben de red robin ciler arasına katılacağım inşallah. Karınca70 den sipariş ettiğim tohumlarım yolda. Torf aldım, ekmek için minik bardaklar aldım. dört gözle bekliyorum. Hatta sonradan dikeceğim saksıların toprağını bile değiştirip yeniledim. Dört gözle tohumları bekliyorum. Umarım benim de sizler gibi minik robinlerim olur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#522 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili malbman, nem yapıcım geldi. cm ![]() Başta RR'ler olmak üzere bitkilerimin gelişmesinde belirgin bir farklılık olursa yazacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#523 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili nevsune, güle güle kullanın. Ara sıra buhar çıkan deliğin önündeki boşluğa uçucu yağlar ya da bir kaç çay kaşığı Vıcks koyarsanız, ortam mis gibi kokar. Nefesiniz de açılır. Ben gün içinde iki saat çalıştırıp bir saat kapatıyorum. Bu uygulamayı bir kaç gündür yaptığım için pek belirgin bir değişiklik görmüş değilim açıkçası, ama sanırım bir kaç gün içinde farklar ortaya çıkar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#524 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2008
|
Sayın karınca70 red robin domateslerim resimdeki durumdalar.Saksıya alma zamanları geldimi acaba? Birde toprağa takviye besin vermelimiyim? Biraz cılız kaldılarda... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#525 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2007
|
Red Robin konulu başlığa aylardır bakmıyordum. Ben de elimdeki tohumları satmış olmama rağmen neden hala bu kadar çok talep geliyor diye şaşırıyordum ![]() Ben kendime ayırdığım Red Robin tohumlarını ekemediğim için yetiştirilmesi hakkında bir yorum yapamıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#526 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2008
|
Tohumları çürütme prosesi nedir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#527 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 03-10-2007
|
Selam, Domatesler harika görünüyor. İç mekanda yetiştirdiğiniz içn acaba herhangi bir hastalıkla karşılaştınız mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#528 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Nevsune tecrübelerinizi bizimle paylaşırımısınız.Benim bu aşamada ne yapmam gerekiyor? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#529 |
Ağaç Dostu
|
Nihayet benim 16 1.2009 da ektiğim RR'lerimde de sevgili nevsune'nin 485 numaralı mesajındaki sürprizlerden oluşmaya başladı. Evim kaloriferli ve yaklaşık 28-30 derece araasında bir ısıya sahip. Güneş görsün diye mecburen de cam önünde duruyor, ****** altında da kalorifer peteği. Günde 7-8 defa nemlenmeleri için fısfısla su püskürtüyorum. İnşallah meyvalarını da görürüz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#530 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
![]() |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#531 |
Ağaç Dostu
|
Tamam taradım sayın Nevsune şaşırtmaya çoookkk geç kalmışım.Bu akşam ilk işim onları başka bir yere almak olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#532 |
Ağaç Dostu
|
Dün akşam RR lerimin üç tanesini bir yoğurt kabına 2 tanesinide bir saksıya ektim.Toprağını bahçeden gübreli topraktan aldım.Başka takviye yapmadımİnşallah gelişirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#533 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#534 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada paseseeds'ten son parti Red Robin tohumlarım da geldi. İnşallah bu son sipariş olmuştur, artık bundan sonra yerli üretim tohum satarım. Tohumları çürütme prosesi; tüm domates tohumları için yapılan bir proses. Domates tohumlarının üzerinde; hemen çimlenmeyi engelleyen bir tabaka var (bu tabaka sayesinde bir sonraki mevsime kadar çimlenmeme sağlanıyor) ve bu tabaka uzun bir süreçte çürüyor. Doğal bu çürüme prosesini tohum üretirken manüel olarak yapmak gerekiyor. Bunun için domates tohumları domates suyu ile birlikte bir kaba alınıyor; aynı miktarda su ile seyreltiliyor. Güneş gören bir ortamda küflenmesi bekleniyor; 2-3 gün içinde üstü tamamen küf kaplanıyor (çürüme prosesi bu aşamada oluyor); küflendikten sonra defalarca büyükçe bir kap içinde temiz su ile karıştırılıp küflü kısım ile yüzen ölü tohumlar ayıklanıyor. En son kabın dibinde biriken kaliteli tohumlar cam veya seramik yüzeyde (ve sıcak ama gölgede) hemen kurutuluyor. Tüm bu işlem esnasında küflenme işlemini çok uzatmamak gerekir; tohumlar yanlışlıkla hemen çimlenmesinler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#536 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2008
|
arkadaşlar hastalık dolayısı ile şehir dışında idim rr leri komşuya bırakmıştım geldiğimde çiçeklerini açmış gördüm çok sevindim darısı çiçeklerini bekleyenlerin başına |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#538 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2008
|
sercan bey tohumları 12 kasımda dikmiştim şubatın son günleri tomurcuklanma başladı yani 3,5 ay oldu yalnız bir kere sizden aldığım gübrelerden sulandırıp verdim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#540 | |
Ağaç Dostu
|
55 günde domates yeme umuduyla başlayan RR macerası, 130 gün gibi biraz uzun soluklu olduysa da her anı çok keyifli bir yolculuktu. Tohumun ilk görünmesi, ilk şaşırtma, ilk tomurcuk, ilk çiçek ve ilk meyve derken ilk kızarmış domatesle kış bitti. ![]() Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
balkon, domates, karton saksı, red robin, tohum fide |
|
|