agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni41Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 20-06-2008, 23:05   #11
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

izzeterisen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Galeri: 66
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzum Mesajı Göster
Sayın izzetersen,
Kusura bakmayın, benim yetiştiriciliğim özellikle yabancı kaynaklardan okuyarak edindiğim bilgilere dayanıyor. Bazen türkçe karşılıklarında sorun yaşıyorum. Soğuk vurmasıda bunlardan biri. Soğuk vurması ile anlatmak istediğim sizinde dediğiniz gibi çiçeklenme döneminde uzun süreli (özellikle geceleri) soğuk havaya (<12-13) maruz kalması. Bu duruma ne ad verildiğini bilmiyorum.

Kokan böcek ile Pentatomidae ailesini anlatmak istemiştim. (Böcekler konusunda pek fazla bilgim yok. Resimleri benzemekle beraber aynı aileden mi bilmiyorum)

Çift döllenmeye gelince belki bunuda yanlış kullanmışımdır. Arı döllemesi gereken domateslerde ( 25-30 yıl önce yetiştirilen o domatesleri bulabilmek için uğraşıyorum) çift çiçeklenme olabiliyor. (bu konuda iki tane çift çiçekli domates resmi var) . Yeni türlerde kendi kendini dölleme özelliği var; bunlarda çift çiçeklenme görülmüyor. Arı döllemesi gereken domateslerde çift çiçekliler döllenince Sn. Todor'un gönderdiği resimdekine benzer domatesler elde ediliyor. Ne yazık ki bu domatesler günümüzde fizyolojik hastalık olarak görülüyor.

25-30 yıl önce pazardan aldığım domatesleri hatırlayarak, hepsinin yuvarlak olmadığı, altlarında uzunlamasına kahverengi çizginin olduğu, dilimli domatesleri hatırlayınca kimbilir neleri unutmuşuz diye aklımdan geçiriyorum.

Aynı şeyleri söylüyoruz ama anlatımımız farklı.
Saygılarla
Benim de çocukluğumda şimdiki hibrit domatesler yoktu. tarlada yetiştirdiğimiz domateslerin çoğunda aynı durum vardı. Yerli çeşitlerde böyle şeylerin olması normal. Islah edilmiş şimdi kullanılan çeşitlerde de serin şartlarda bu durumun çıktığını biliyoruz.
Sanırım çift çiçek döllenmesi dediğiniz şey büyük bir ihtimalle yetiştiricilikten kaynaklanan bir durum olması gerekir diye düşünüyorum. Emin değilim. Meslek yüksek okulundaki arkadaşlarla da bir görüşeyim bu konuyu. kesin bilgi alırsam buraya eklerim.
kolay gelsin

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025