![]() |
|
![]() |
#11 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Şaşırtma esnasında kökleri tamamen topraktan arındırıp tekrar dikilen domateste bitkinin kök gelişiminin teşvik edildiği düşünülür. Muhtemelen de doğrudur. Söküldüğünde ister istemez bazı kılcal kökler kopmuş oluyor, bu da bitkiyi uyarır. Fakat bu işlemin domates yetiştiriciliğinde kayda değer bir önemininin olduğunu düşünmüyorum. Esas dikkat edilmesi gereken fideyi toprağa dikerken toprağın yapısı ve dikilme şeklidir. Bu ikisi bitkinin esas kök gelişimini, dolayısıyla da bitkinin gelişimini belirleyen faktörler. Tohumdan çimlendirerek fide yaparken hiç bir zaman şaşırtma yapmıyorum, yetiştirdiğim domatesler de hep çok güzel büyüdüler. Zaten çoğu zaman şaşırtma yapmak pratik olarak da mümkün olmayabilir. 3-5 fide ile uğraşılabilir belki ama sayı bini geçtiğinde çok zor. Bu yüzden hep tek bir fideye yetecek ortamda (viyol gözlerine), tek bir tohum ekiyorum. Fideleri pişkin hale getirme, toprağa dikilmeden 3 gün önce yapılabilir bir işlem. Tek yapılması gereken de viyolleri 3 gün açık havada bırakmak. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|