agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni2609Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-07-2012, 22:37   #1171
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi old_platanus Mesajı Göster
SELAMLAR Vallahi arkadaşlar ne güzel yetişmişler sizlerin domatesler. ben ayaş domatesi ektim tohumdan çimlendirdim sonrada aşılama yaptım yani sizin deyimizle şaşırtma dallar kocaman oldular çiçeğe yatıyo çiçekler hep boynundan dökülüyo yani birtanesi domatese yatsa gam yemiyecem ne işmiş bu domates arkadaş anlamadım gitti kızıyorum bak kökünden sökerim seni bitane domates ver diye oda yok çiçeğin boyun dalları zayıf ondanmı acaba yahu gözüm gibide bakıyorum
Sn. old_platanus;

domates çiçek tripsi olabilir...

http://www.agaclar.net/forum/832220-post333.htm

tespiti kolaydır...

nimks ve nemazal benzeri _ doğal_ ilaçlar etkili...

old_platanus beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 22:39   #1172
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-08-2011
Sırık domateslerde dünden beri fark ettiğim bir durum : ( Sadece domatesin alt tarafında oluşan bir durum sanki yanmış gibi....

Name:  zararlılar 001.jpg
Views: 2114
Size:  39.5 KB

Name:  zararlılar 003.jpg
Views: 1649
Size:  53.6 KB

Bunlarda çeri domateslerde bugün yakaladığım haylazlar : ( Bilmiyorum yararlımıdır yoksa zararlımıdır... Fotoğraflar net çıkmamış ama küçük siyah renkli üzerlerinde beyaz çeşitli sayılarda noktacıkları olan böcekler. Şimdi ne yapmalıyım? Saygılar....

Name:  zararlılar 004.jpg
Views: 2182
Size:  62.5 KB

Name:  zararlılar 006.jpg
Views: 1600
Size:  54.7 KB

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 22:45   #1173
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
İlk iki resim çiçek burnu çürüklüğü. Temelde kalsiyum eksikliğinden olur, sulama düzensizliği ile ortaya çıkar. Mevsim itibarıyla topraktan kalsiyum vermek için artık geç. Yapraktan kalsiyum verirseniz yeni bağlanacak domatesleri kurarabilirsiniz.

Bahsettiğiniz böceklerin ne olduğu belli olmuyor, tanımınıza uyan birden fazla böcek var.

hepgül ve old_platanus beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 23:33   #1174
Ağaçsever

old_platanus's Avatar

Giriş Tarihi: 03-07-2012
çiçek dökülmesi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sn. old_platanus;

domates çiçek tripsi olabilir...

http://www.agaclar.net/forum/832220-post333.htm

tespiti kolaydır...

nimks ve nemazal benzeri _ doğal_ ilaçlar etkili...
SELAMLAR Sayın halil ÖNEN bey sizin dediğiniz kağıt olayını deneyemem çok zayıf çiçek boyun dalları daha çiçeğe dokunur dokunmaz kopuveryor güllere attığım ilaç var elimde DDVP ondan sıksam olurmu

old_platanus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2012, 00:45   #1175
Ağaç Dostu

[QUOTE=old_platanus;1003481]SELAMLAR Sayın halil ÖNEN bey sizin dediğiniz kağıt olayını deneyemem çok zayıf çiçek boyun dalları daha çiçeğe dokunur dokunmaz kopuveryor:( güllere attığım ilaç var elimde DDVP ondan sıksam olurmu[/QUOTE]

Siz dokunmasınızda dökülecekler zaten, ama zararlıyı tespit etmiş olursunuz. Bu şekilde ilaçlama yapsanız da 'o' çiçeklerini dökecektir.

DDVP sebze ve meyvelerde _ hele meyve üzerinde iken_ kesinlikle kullanılmaması gereken bir kimyasal olarak biliyorum. Kullanmanızı tavsiye etmem, edemem...

Nimsk kullanmanızı öneririm...

T@RiM Bilgi Servisi-Tarim-HAYVANCILIK-MEYVE-SEBZE-sulama-organik-TARIM-kredi-proje

old_platanus beğendi.
Eski 30-07-2012, 18:28   #1176
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2009
Galeri: 11
Sayın osbar'ın uzun tarla domatesi en iri boya ulaştı. Bundan sonra erecek çünkü üstü hafiften kızarmaya başlamış. Bu arada Mete'nin dandini dediği TaşevliBahçe'nin Çanakkale domateslerine biraz benziyor...

Name:  tarla_domatesi_1.jpg
Views: 2567
Size:  30.8 KB

Ben bu domatesi sırık zannedip koltuklarını budamıştım. Ama oturakmış Çok verimli bir çeşit. Kopardığım koltuklardan kim bilir ne kadar domates dökecekti...

Name:  tarla_domatesi_2.jpg
Views: 2134
Size:  66.2 KB

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 22:24   #1177
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-05-2012
ya bende 1 tane domates var vede üst yapraklar güzelce yeşil ve taze yapraklarken alttakiler yavaş yavaş kurumaya başladı niye acaba

islam_joker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 08:51   #1178
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

Bu yıl ekebildiğim 18 çeşitten biri.
Sn.MeyveliTepe

kaolinin kırmızı örümceğe etkili olmadığı diğer konudan anlaşılıyor.

Siz neemazal kullanıyorsunuz Nimiks hakkındaki görüşleriniz nedir?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 10:18   #1179
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Benzeri ilaçlar. Nimiks epey pahalı ve nedense Neemazal'ın kullanımı bana daha pratik geliyor. Belki de hangi zararlıda nasıl ve ne zaman etki yaptığı hakkında tecrübelendiğim içindir. Ayrıca Dopteril'i deneyerek öğrenmeye çalışacağım.

denizakvaryumu ve ciroz beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 11:16   #1180
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Forumdan Mehmet Bey, dopteril kullanıyor oldukça memnun imiş...

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 20:39   #1181
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-11-2011
Domateste alt kararma/çürümenin, çiçek burnu çürüklüğü-kalsiyum eksikliğidenmi yoksa bir zararlıdanmı olduğunu asıl ayırt edebiliriz.

old_platanus beğendi.
Mustafa Abdal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 21:23   #1182
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör Mesajı Göster
Domateste alt kararma/çürümenin, çiçek burnu çürüklüğü-kalsiyum eksikliğidenmi yoksa bir zararlıdanmı olduğunu asıl ayırt edebiliriz.
Çiçek burnu çürüklüğü tüm domateslerin _ilk bir kaç _ meyvelerinde görülür. Sonra kaybolur.

Meyve bağlamaya başladığında ya da başlamadan önce kalsiyum gübresi verilirse görülmez...

Diğer domates hastalıklarının çoğu hem meyvede görülür, hem bitki üzerinde; yani yaprakta ve gövdede...

Çiçek burnu çürüklüğünden kurtulmanın en iyi yolu;
ilk doğan bir iki çiçeği koparmaktır. Bu şekilde domates çok daha iyi gelişir daha çok verime yatar...

Ama üretici erken pazar için bu kaybı göze alır...

Eski 31-07-2012, 22:45   #1183
Ağaç Dostu

TaşevliBahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 09-03-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Çiçek burnu çürüklüğü tüm domateslerin _ilk bir kaç _ meyvelerinde görülür. Sonra kaybolur.

Meyve bağlamaya başladığında ya da başlamadan önce kalsiyum gübresi verilirse görülmez...
Ben bu yıl domates yetiştirmeyi yine beceremedim. Vakit ve suyun az oluşu tüm emekleri nerdeyse boşa çıkardı diyebilirim..Domates hasadının başından beri hala çiçek burnu çürüklüğünü yoğun olarak yaşıyorum.. Kopardığım iki domatesten birini atmak zorunda kalıyorum.. Bu yıl ziyan çok ....

TaşevliBahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2012, 17:27   #1184
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Turşu yapılmak üzere ilk hasatı yaptım bakalım...

Name:  domates_1.jpg
Views: 1706
Size:  36.7 KB

Name:  domates_2.jpg
Views: 1441
Size:  31.2 KB

Allah bereketini artırsın...

Eski 02-08-2012, 20:36   #1185
Ağaç Dostu

Alıntı:
HEPGÜL keşke benimkilerde böyle olsa bende çiçekler hep dökülüyo
Sayın old_platanus çok teşekkür ederim. Sizin domateslerin en kısa sürede toparlanmalarını umuyorum. Saygılarımla...

old_platanus beğendi.
Eski 03-08-2012, 09:10   #1186
Ağaç Dostu

mandalinci's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2011
Galeri: 6
Hasat zamanı

Sayın mrduran'dan aldığım deşti tohumlarından çıkan domateslerim.

Şekilleri biraz bozuk gibi geldi ama müthiş bir lezzete sahip.

Ayrıca ilk defa tohumdan yetiştirdiğim domates olduğu için benim için çok değerliler.

Eklenen Resimler

mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 09:35   #1187
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci Mesajı Göster
Hasat zamanı

Ayrıca ilk defa tohumdan yetiştirdiğim domates olduğu için benim için çok değerliler.
MAŞALLAH...Sayın mandalinci ne güzellik böyle....imrendim doğrusu. Hasatınız bereketli olsun. Görüntüsüde gayet güzel... Emek verdiniz kolaymı. Heleki tohumdan büyümüşler... Afiyet, bal, şeker olsun. Saygılarımla

Eski 03-08-2012, 10:07   #1188
Ağaç Dostu

mandalinci's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2011
Galeri: 6
Alıntı:
SELAMLAR Vallahi arkadaşlar ne güzel yetişmişler sizlerin domatesler. ben ayaş domatesi ektim tohumdan çimlendirdim sonrada aşılama yaptım yani sizin deyimizle şaşırtma dallar kocaman oldular çiçeğe yatıyo çiçekler hep boynundan dökülüyo yani birtanesi domatese yatsa gam yemiyecem ne işmiş bu domates arkadaş anlamadım gitti kızıyorum bak kökünden sökerim seni bitane domates ver diye oda yok çiçeğin boyun dalları zayıf ondanmı acaba yahu gözüm gibide bakıyorum
Sayın old-planatus,

Ben de Ankara da senelerce çok uğraştım, hep ben beceremedim dedim ama suç galiba domateslerde. Hibrit olabilirler, o yüzden ürün vermiyorlar galiba.

Yazdıklarınızı okuyunca, hem güldüm hem de benim yaşadıklarım aklıma geldi, çatlatır bu domatesler adamı. Kaç sene hüsran dolu bekleyişler yaşamıştım ben de.

Geçmiş olsun.

mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 10:32   #1189
Ağaç Dostu

TaşevliBahçe's Avatar

Alıntı:
Sayın old-planatus,

Ben de Ankara da senelerce çok uğraştım, hep ben beceremedim dedim ama suç galiba domateslerde. Hibrit olabilirler, o yüzden ürün vermiyorlar galiba.

Yazdıklarınızı okuyunca, hem güldüm hem de benim yaşadıklarım aklıma geldi, çatlatır bu domatesler adamı. Kaç sene hüsran dolu bekleyişler yaşamıştım ben de.

Geçmiş olsun.
Sn.mandalinci ,

Düşünceleriniz aynen doğru efendim. Ben de bu yıl hem ticari üretilmiş hazır fide aldım hemde tohumdan kendim yetiştirdim. Ticari olanların üzeri domatesten geçilmiyor , adeta yıkılıyor. Tohumdan kendi ürettiklerim ise irileşip kocaman olmalarına rağmen bir tek meyve vermeden çiçeklerini döküyor.

Belki işin esası tohumdan elde edip yetiştirmek ama deneme yanılma en pahalı yöntem malesef....

Eski 03-08-2012, 10:58   #1190
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TaşevliBahçe Mesajı Göster
Sn.mandalinci ,

Düşünceleriniz aynen doğru efendim. Ben de bu yıl hem ticari üretilmiş hazır fide aldım hemde tohumdan kendim yetiştirdim. Ticari olanların üzeri domatesten geçilmiyor , adeta yıkılıyor. Tohumdan kendi ürettiklerim ise irileşip kocaman olmalarına rağmen bir tek meyve vermeden çiçeklerini döküyor.

Belki işin esası tohumdan elde edip yetiştirmek ama deneme yanılma en pahalı yöntem malesef....
Bu konu hakkında 3 yıldır uğraşıyorum. Bir çok çeşiti tohumdan yetiştirdim. Çiçekten meyveye kolay geçen, verimi ve tadı güzel olan çeşitleri belirledim. Seneye veya bir sonraki sene tamamen onları yetiştireceğim. Tohumları çoğaltma girişimini de gerçekleştireceğim. Ve tohumdan yetiştiren arkadaşlara kolaylık sağlamayı düşünüyorum. Çabalarımızın boşa çıkmamasını umuyorum.

Eski 03-08-2012, 11:38   #1191
Moderatör

Giriş Tarihi: 08-05-2012
Balkon Bahceciligi

Merhaba

Tohumdan yetistirdigim domateslerimin uzeri cicek dolu ancak cicekler bir sure sonra kuruyup dokuluyor. 15 gun kadar once bahce topragi ve yanmis koyun gubresini karistirip bogazlama yaptim ama yazliga gittigim hafta esim tarafindan duzensiz sulama oldu. Bir de ben yokken buyuyen koltuklari yeni aldim.

Bir onceki gece yine saksidaki patlicanimi saran yaprak biti ve kirmizi orumcekler icin arapsabunu-zeytinyagi-sarmisak puskurtmesini domateslerime de yaptim birkac tane gormustum uzerlerinde ama bu sabah patlicana yakin iki domatesimin alt yapraklari oldukca kararmisti, fotograflari ekliyorum. Acaba sabun fazla kacip yakti mi yoksa pas vb gibi bir hastalik mi anlayamadim.

Diger bir sorum da cok saglikli gorunen bir diger domatesimin govdesi acik ve koyu iki tonda yesil olmus. Bu domateste de cicekler kavrulup dokuluyor.

Eger bakip degerli yorum ve tavsiyelerinizi paylasirsaniz cok sevinirim.

Iyi gunler..

Düzenleyen Ozlem A : 03-08-2012 saat 11:43 Neden: resimler yuklenemedi
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 11:47   #1192
Moderatör

Ek bilgi: Tohumlarim kaybolmaya yuz tutmus olan ince kabuklu ve yesilli kirmizili Sivas Sarkisla Ortakoy domatesi tohumu. Bir kismi da Tokat domatesi tohumudur.

Eski 03-08-2012, 11:53   #1193
Ağaç Dostu

TaşevliBahçe's Avatar

Resimlerin boyutları çok büyük ise hata vermiş olabilir önce resim boyutlarını küçültün ve bir daha deneyin..

Eski 03-08-2012, 12:21   #1194
Ağaçsever

old_platanus's Avatar

Süper süper süper

Alıntı:
Hasat zamanı

Selamlar sayın Mandalinci buna süperden başka birşey denmez bırakın şekli bozuk olsun. domatesin hası işte bu ne o öyle fabrikadan tek bir kalıpta çıkmış gibi domatesler işte böyle şekilsiz olacak domates vallah bunun tohumundan isterim bu sene zaten hüsrana uğradım bir türlü alamadım domates
afiyet olsun güle güle tüketin

mandalinci beğendi.
Eski 03-08-2012, 12:31   #1195
Ağaçsever

old_platanus's Avatar

sorma mandalinci sorma hüsarana uğradım

Alıntı:
Sayın old-planatus,

Geçmiş olsun.
Selamlar sayın mandalinci ayaştan bir arkadaşım getirmişti balkonda büyük saksılarda 4 kök yetişdirdim dediğim gibi hüsran kayseriye halama ve kayın pedere gönderdim bahcede ektiler sonuç ne bilmiyorum haber almadım henüz bayram sonu kayseriye gittiğimde resimlerini çekerim şayet varsa domatesleri ama resimlerdeki sizin domateslere imrendim doğrusu

Eski 03-08-2012, 12:49   #1196
Moderatör

Bakon Bahceciligi

Resimleri kuclterek tekrar yukluyorum, tesekkurler.
Name:  2012-08-03 08 57 16.jpg
Views: 1480
Size:  45.2 KB

Name:  2012-08-03 08 59 57 kavruk cicek.jpg
Views: 1521
Size:  37.2 KB

Name:  2012-08-03 09 19 24.jpg
Views: 1446
Size:  43.9 KB

Name:  2012-08-03 09 19 43.jpg
Views: 1432
Size:  41.9 KB

Name:  2012-08-03 09 21 36.jpg
Views: 1468
Size:  70.8 KB

Eski 03-08-2012, 12:52   #1197
Moderatör

Balkon Bahceciligi

Patlicanim ve daha yakin planda domates yapragi, kirmizi orumcek sanirim gorulebiliyor.

Eklenen Resimler

Eski 03-08-2012, 16:03   #1198
Ağaçsever

old_platanus's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Resimleri kuclterek tekrar yukluyorum, tesekkurler.
Eklenti 323168

Eklenti 323169

Eklenti 323170

Eklenti 323171

Eklenti 323172
Selamalar Özlem hanım domateslerede bende sizink igibi sorun yaşıyorum inşallah düzelir sayın mandalincinin domatesleri çok güzel eğer o tohumlardan gönderirse seneye onlardan dikmek istiyorum

Eski 04-08-2012, 19:45   #1199
Ağaçsever

old_platanus's Avatar

SELAMLAR

Sn. Deniz akvaryumundan alıdığım bilgi

Domatesten Tohum Alınması

Domateste izolasyon mesafesi 0 m dir.

Kendine döllendiğinden mesafeye gerek yoktur. Domates bahçemizde gezip beğendiğimiz domateslerden hastalıksız bitkileri tespit ediyoruz. Şekilsiz, hastalıklı, çeşidin beğenilen görüntüsünü vermeyen meyveler koparılıp atılır. Genelde ilk meyvelerin tohumluğa ayrılması gibi bir kanı vardır. Bunun nedeni ilk meyvelerin tohumlarından elde edilecek ileriki yıllardaki bitkilerin erkencilik özelliğinin olmasıdır. Tohum ekstra aradığımız bir özellik yoksa çeşit özelliğini gösteren her meyve tohum almaya müsaittir. Bu şekilde şekilsiz ve hastalıklı meyveler dışında tohumluğa beğendiğimiz domatesleri bir işaretle belirliyoruz ve bu domatesleri hasat etmeyip iyice olgunlaşmasını bekliyoruz. Zamanla iyice kızaran domates de tohumlar iyice olgunlaşır. Koparılan meyve yarı gölge, kuru, rüzgar tutmayan bir yerde sap tarafları aşağı gelecek şekilde bir hafta kadar bekletilir. Daha sonra ortalarından kesilerek başparmağın yardımıyla veya bir kaşıkla tohumlar et kısmından ayrılırlar. İnce bir elek üzerinde temiz su ile yıkanarak havalı, gölge bir yere serilen bez üzerinde kurutulur, ovalanarak torbalara konur, etiketlenir. Etiket üzerine tohumun çeşidi, alındığı tarih, tohum miktarı gibi bilgiler yazılır.

Burada bir konuya izah getirmek gerektiğini düşünüyorum, domates de salçaya işlendiğinde elde edilen posadan alınan tohumlar daha kolay ve pratik tohum elde etme yöntemi gibi görülse de seçme tohum olmadığından bu tohumlardan iyi fide ve bu fidelerden de istenilen kalitede mahsul almak mümkün olmayabilir.

hepgül ve domata beğendi.
Eski 05-08-2012, 00:13   #1200
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-08-2012
bilgiler için ******

clays Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025