![]() |
contahareketi.org
Şehir suyumuzun neredeyse yarısı, şebeke borularından kaynaklanan sızıntılar nedeniyle evlerimize ulaşmadan kayboluyor. Şehrimizin suyu bitiyor.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), kentsel su kayıplarını önlemek için Belediyeleri ve bireyleri göreve çağırıyor. Conta Hareketi başlamıştır. Destek olmak ve Belediyenizi bu konuda göreve çağırmak ve evlerimizde neler yapabileceğimizi öğrenmek isterseniz, bu harekete katılabilirsiniz. www.contahareketi.org |
Bireysel olarak yapmamız gerekenler anlatılmış sitede. İşte onlardan bir örnek; Evlerde kullanılan suyun yaklaşık %40’ı tuvalet sifonunun çekilmesiyle tüketilir. Her sifon çekişte yaklaşık 10 litre su harcanır. Standart modellere göre daha az su tüketen klozetleri tercih edin.
Klozet değiştirmek zaman maliyet bakımından zor gelebilir. Benim evde kullandığım klozetin haznesi 7 litre. Ben klozetin su haznesinin içine, 2 tane 1 litrelik su doldurulmuş pet şişe yerleştirdim. Bu da her sifon çekişte 2 litre su tasarrufu demek. 4 kişilik bir aile için ayda ortalama 750-1000 litre su tasarrufu.. |
Bugün klozet hazneleri hakkında bilmediğim birşeyi öğrendim. Haznenin içinde bulunan damacananın ipi istenilen oranda kısaltılabiliyormuş, dolayısıyla su oranı da bunu bağlı olarak artırılıp azaltılabiliyormuş. Hazneler tüceticiye sunulurken, maksimum su harcayacak şekilde ayarlanıyormuş. Siz ne kadar su harcamasını isterseniz o kadar kısaltıyorsunuz. Şişelerle uğraşmaya gerek yok. Klozet haznelerinin kapaklarını kaldırıp bir bakın derim.;)
|
Sayın Penelophe, ipin boyunun rezervuarın topladığı su miktarını değiştirebileceğini pek sanmıyorum. Değişik modeller için bişey diyemem ama normalde çekmelilerde ip sadece kapağı açıp suyu boşaltmaya yarıyor. Asıl biriken su miktarını değiştiren şamandıranın ayarı. Şamandıranın boyu ile oynadığınızda daha az bir suyun kaldıracağı şamandıra su vanasını erken kapatacağından daha az su birikecektir. Eğer eliniz az biraz yatkınsa kolay bir iş yoksa en kolayı pet şişe sanırım. Pet şişeninde tehlikesi şamandıraya takılması halinde su taşmasına sebep olabilir.
|
Damacana=şamandıra :D Zaten klozet haznelerinde ne işi var damacananın.:p Farkında olmadan damacana yazmışım.. El yatkınlığı bile istemeyen çok kolay bir işlem. İpi tutan vidayı tornavidayla gevşetip, ipin boyunu ayarlayıp, vidayı tekrardan sıkıyorsunuz..
Şişeler devrildiklerinde sorun yaratıyorlardı, ipin geri gitmesini engelleyip suyun fazladan akmasına neden oluyorlardı bazen. Ama ben usanmadan kapağı açıp şişeyi düzeltiyordum, artık bu işleme gerek kalmadı. |
Alıntı:
Teorik olarak, lavaboda el yıkanması sonucu çıkan atık suyun, direk pis su sistemine değil de klozete akıtılmasının, özellikle, kahve v.s. gibi genel kullanım alanlarında, rezervuarın daha az kullanılmasını sağlayacağını düşünürüm de, mevcut alaturka ve alafranga tuvalet taşlarında böyle bir bağlantı imkanı yok. |
Şamandıra zaten ipe bağlı, dolayısıyla ip kısalınca şamadırada aşağıya iniyor.:rolleyes:
|
Yok o işte bir yanlışlık var.
|
Aslında burda asıl sıkıntı evlerde yapılacak tasarruf kadar, conta hareketine sebep olan şebeke zafiyeti.İnsanlardan tasarruf yapmalarını beklerken Yerel yönetimlerinde kendi yapmaları gerekenleri gözden geçirmesi gerekli. Hergün görsellikle ilgili tamiratlar tadilatlar yapılıyor. Geçen sene döşenen kaldırım taşları bu sene yenileniyor. Sokak lambaları değişiyor. İthal ağaçlar dikiliyor. Kurumaya mahkum çimenler ekiliyor. Ama yer altındaki şebekeyi değiştirmek kimsenin gözüne hitap etmiyor. Hatta tamiratı geçici sıkıntılar veriyor bize. O yüzden bu noktadayız.
|
Siteye girmeyenler için, sitede bir form var, adınızı ve soyadınızı, e-mail adresinizi yazıyor ve bağlı bulunduğunuz belediyeyi seçiyor, gönder butonuna basıyorsunuz. Böylece belediyeye dilekçeniz ulaşmış oluyor. Çok kısa süren bir işlem, hala girmemiş olanlar varsa, lütfen hassas olalım..
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025