agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-04-2005, 11:11   #1
Ağaçsevermiş..
 
Giriş Tarihi: 13-02-2005
Şehir: Bahçeşehir/İstanbul
Mesajlar: 131
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu (2863 sylı kanun)

Önemli maddeler:

Soru: Korunması gereken varlıklar nelerdir? Hangi ağaçlar bu kanuna göre korunur?

Cevap: Yasanın 6. maddesi oldukça kapsamlı olarak örnekler vermiştir. Bu madde aynen aşağıya eklenmiştir. Dikkat edilirse her tür ağaç değil, özellikli olanlar sadece bu yasa dahilinde koruma altına alınmaktadır.

Madde 6 - Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları şunlardır:

a) Korunması gerekli tabiat varlıkları ile 19 uncu yüzyıl sonuna kadar yapılmış taşınmazlar,

b) Belirlenen tarihten sonra yapılmış olup önem ve özellikleri bakımından Kültür ve Turizm Bakanlığınca korunmalarında gerek görülen taşınmazlar,

c) Sit alanı içinde bulunan taşınmaz kültür varlıkları,

d) Milli tarihimizdeki önlemleri sebebiyle zaman kavramı ve tescil söz konusu olmaksızın Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda büyük tarihi olaylara sahne olmuş binalar ve tesbit edilecek alanlar ile Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından kullanılmış evler.

Ancak, Koruma Kurullarınca mimari, tarihi, estetik, arkeolojik ve diğer önem ve özellikleri bakımından korunması gerekli bulunmadığı karar altına alınan taşınmazlar, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı sayılmazlar.

Kaya mezarlıkları, yazılı, resimli ve kabartmalı kayalar, resimli mağaralar, höyükler, tümülüsler, ören yerleri, akropol ve nekropoller; kale, hisar, burç, sur, tarihi kışla, tabya ve isihkamlar ile bunlarda bulunan sabit silahlar; harabeler, kervansaraylar, han, hamam ve medreseler; kümbet, türbe ve kitabeler, köprüler, su kemerleri, su yolları, sarnıç ve kuyular; tarihi yol kalıntıları, mesafe taşları, eski sınırları belirten delikli taşlar, dikili taşlar; sunaklar, tersaneler, rıhtımlar; tarihi saraylar, köşkler, evler, yalılar ve konaklar; camiler, mescitler, musallalar, namazgahlar; çeşme ve sebiller; imarethane, darphane, şifahane, muvakkithane, simkeşhane, tekke ve zaviyeler; mezarlıklar, hazireler, arastalar, bedestenler, kapalı çarşılar, sandukalar, siteller, sinagoklar, bazilikalar, kiliseler, manastırlar; külliyeler, eski anıt ve duvar kalıntıları; freskler, kabartmalar, mozaikler, peri bacaları ve benzeri taşınmazlar; taşınmaz kültür varlığı örneklerindendir.(*)

Tarihi mağaralar, kaya sığınakları; özellik gösteren ağaç ve ağaç toplulukları ile benzerleri; taşınmaz tabiat varlığı örneklerindendir.

Soru: Korunmaya değer bir tabiat varlığı olduğunu düşündüğüm bir ağacı yetkili merciilere ihbar etme zorunluluğum var mı? Varsa bu mercii neresidir?

Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma yasası bu durumu da tanzim etmiş olup, yasa kapsamında korunmaya değer bir varlığı görenlerin durumu en geç 3 gün içinde şu merciilere bildirmekle yükümlü kılınmıştır:


Madde 4 - Taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını bulanlar, malik oldukları veya kullandıkları arazinin içinde kültür ve tabiat varlığı bulunduğunu bilenler veya yeni haberdar olan malik ve zilyetler, bunu en geç üç gün içinde, en yakın müze müdürlüğüne veya köyde muhtara veya diğer yerlerde mülki idare amirlerine bildirmeye mecburdurlar.

Bu gibi varlıklar, askeri garnizonlar ve yasak bölgeler içinde bulunursa, usulüne uygun olarak üst komutanlıklara bildirilir.

Böyle bir ihbarı alan muhtar, mülki amir veya bu gibi varlıklardan doğrudan doğruya haberdar olan ilgili makamlar, bunların muhafaza ve güvenlikleri için gerekli tedbirleri alırlar. Muhtar, aynı gün alınan tedbirlerle birlikte durumu en yakın mülki amire; mülki amir ve diğer makamlar ise on gün içinde, yazı ile Kültür ve Turizm Bakanlığına ve en yakın müze müdürlüğüne bildirir.

İhbar alan Bakanlık ve müze müdürü bu Kanun hükümlerine göre, en kısa zamanda gerekli işlemleri yapar.


Düzenleyen KIVILCIM : 12-04-2005 saat 20:01
KIVILCIM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2005, 11:38   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Bu tür yerlerde ilgili merci diye özetlenmesini anlıyorum ama ilgili mercinin tam olarak ne olduğunu yazan yerler gerek. Bunlar yerleşik kurumlar, kişiler değişir ama ilgili merci ünvan ve telefonu biraz zor değişir. Belli başlılarını toparlamak gerek...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2005, 20:03   #3
Ağaçsevermiş..
 
Giriş Tarihi: 13-02-2005
Şehir: Bahçeşehir/İstanbul
Mesajlar: 131
Yazılıydı sadece şimdi koyulaştırdım.

KIVILCIM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2008, 14:38   #4
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Anıt Ağaç Ihbarı !

Merhaba,

Sn KIVILCIM,

Yazınızı okuduktan sonra, Anıtlar Kuruluna, anıt ağaç ihbarında bulunmaya karar verdim.

Kazdağlarının, Edremit Körfezine bakan yamaçlarında, Bir ucu Babakale'den başlamak üzere, Doğuda Havran'a kadar olan alanda sadece gezerken gördüğüm ve anlayanlardan sorarak edindiğim kadarıyla 400 ile 1000 yaşında asırlık ve tescil edilip korunma altına alınmayı hak eden Zeytin Ağaçları var.

Bazılarının gövdesi kalmamış,kabukları üzerinde duran, ama hala verimli, çapları 3 m den fazla, bazıları Altınoluk-Güre-Edremit yolu kenarında görülebilecek kadar yol üzeri olan Ağaçlar. Lütfen acele ediniz.

Gereği yapılmak üzere, İlgililere duyurulur.

Bence TEMA'da bu işle ilgilense iyi olur.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024