agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Dış mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar (https://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Cycas (Sikas) hastalık ve zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/6624.htm)

tayffun 27-10-2006 20:09

Cycas (Sikas) hastalık ve zararlıları

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, geçmiş bayramınız kutlu olsun.
Bir ay önce bir arkadaşım bana hediye olarak "cycas" verdi. İlk hafta salona koyduğum çiçeğin yerini sıcak olsun diye değiştirdim. Şu anda oturduğumuz odada duruyor ancak, yaprakları sararmaya ve dikleşmeye başladı. Son iki sulamamda da tabağında biriken suyun içinde solucan-sülük arası, 6-8 cm. uzunluğunda, ince siyah beyaz, yüzen kurtçuklar gördüm. Çiçeğin ve kurtçukların fotoğraflarını becerebilirsem ekleyeceğim. Bu konuda bana yardım edebilecek olan var mı?

Ela 27-10-2006 20:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tayffun
Arkadaşlar, geçmiş bayramınız kutlu olsun.
Bir ay önce bir arkadaşım bana hediye olarak "cycas" verdi. İlk hafta salona koyduğum çiçeğin yerini sıcak olsun diye değiştirdim. Şu anda oturduğumuz odada duruyor ancak, yaprakları sararmaya ve dikleşmeye başladı. Son iki sulamamda da tabağında biriken suyun içinde solucan-sülük arası, 6-8 cm. uzunluğunda, ince siyah beyaz, yüzen kurtçuklar gördüm. Çiçeğin ve kurtçukların fotoğraflarını becerebilirsem ekleyeceğim. Bu konuda bana yardım edebilecek olan var mı?

Merhaba bu siteyi iyice incele cevabı var.Cycas'ı çok mu suladın musluk suyunu aktığı gibimi verdin oda sıcaklığında dinlenmiş su seviyor.solucanla bu sorumun alakası yok ama 1 ayda bu hale gelince çok sulamışsın zannediyorum.

sedo 30-11-2007 16:27

sikas yapraklarında lekeler

3 Eklenti(ler)
Bahçemde 5 adet sikas var .2 senedir bendeler ancak bu sene yapraklarda ekteki fotoğraftaki gibi lekeler oluştu .Bu lekeler haricinde bitki sağlıklı görünüyor . Komşu bahçedekilere baktım aynı lekeler o bitkide de var.Sebebi hakkında fikri olan varmı? Şimdiden teşekkürler.

Penelophe 30-11-2007 16:41

Sedo hoşgeldiniz.:) Sorunuzu Sıkas (Cycas) başlığında sorarsanız daha çabuk yanıt alırsınız.

Not: Cycas adıyla yaptığım aramada 2 başlık daha buldum. Birleştirilirse daha iyi olur sanırım. cycas(çikas) , cycas - ince siyah beyaz, yüzen kurtçuklar

EREN18 09-02-2008 19:09

CYCAS ima bir haller oldu

Herkese merhaba.

Geçtiğimiz günlerde gelen cycas çiçeğime bir haller oldu. Üç ay içinde 3-4 defa yerini değiştirdik. Çiçekte sararmalar ve kuruma başladı, öne doğru yatti çiçek.bende yanlardan 2 sirik ve iple topladim. Ne yapabileceğimi bilen var mı lütfen? Bu ayda saksısını değiştirebilir miyim? Nasıl bir ortama koysam daha iyi olur? Sararmalar ve kurumaların sebebi ne olabilir? Dışarı çıkarabilir miyiz

malina 09-02-2008 19:13

Sorunuzla ilgili bir başlık varsa, yeni konu açmamanız gerekir.

Daha önce yazdığınızı ilgili konuya taşımıştım.

Sıkas (Cycas)

Bu başlığı sileceğim, lütfen diğer taraftan takip edin...

lami 13-05-2008 21:18

cycas yaprağında lekeler oluştu nedenini öğrenmek istiyorum

sedo 20-06-2008 15:12

Benim sikaslarımda da lekeler oluşmuştu.Forumda sordum ancak kimseden bir cevap gelmedi.Araştırmalarım sonucunda, bir önceki mesajdaki gibi lekeler var ise ,bunların is duman gibi hava kirliliğinden olduğuna karar verdim.Komşum sobasında kömür yakıyor ve dumanı benim sikaslarımın üstüne yığılıyor.Yeni yapraklarda henüz öyle lekeler yok .Bakalım kış geçince tekrar oluşacakmı.

ismailcaner 27-05-2009 12:57

cycasta yaprak kuruması ve sararması

arkadaşlar herkese merhaba. cycas larımda parça parça sararama ve kurumalar oldu. ben saksıların küçüklüğünden kaynakklandığını düşünüyorum ama...
yardımcı olursanız sevinirim. herkese şimdiden teşekkürler.

Uysal01 31-05-2009 20:41

Sikas'larda kuruma

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar Sikaslarımda yaprak kuruması var.Yapraklar yavaş yavaş genellikle üstten başlayarak tamamen kuruyorlar.Acaba çaresi varmı?
İşte kurumaya başlayan Sikasların resimleri.

Eklenti 82747

Eklenti 82748

tabiatdostu 18-07-2012 08:54

cycas çiçeği hastalığı

4 Eklenti(ler)
merhabalar cycas ım kötü durumda üzerinde pamuk tarzı parazitler var minik böcekler.
ve bal tarzı bir sıvı salgılıyor bulunduğu bölge yapış yapış :)
ne yapabilirim ne kullanmalıyım.ama lütfen sitede ararsanız çözüm bulursunuz tarzında cevap vermeyiniz...
saygılarımla selamlar.

gossip 18-07-2012 10:47

bitkinizi dış mekanda güneş altına koyun. ilaç kullanmanıza gerek yok. havasız yerde kalmış gibi.

selis 18-07-2012 11:00

4. fotoğrafta bariz görülüyor.. Bitkinin her tarafını unlu bit sarmış.. Sn tabiatdostu keşke bitler bu kadar çok yayılmadan önlem alsaydınız :(
Unlu bit mücadelesi için BURADAKİ başlıkta birçok yöntem anlatılmış.. Uygun yöntemi kendiniz seçersiniz..

Ama önce görünen böcekleri elinizle temizleyip yok edin, sonra ilaçlama yapın..

Ben olsam acımam ortasına kadar budardım bitkiyi..

gossip 18-07-2012 11:43

selis hanımın dediklerini de uygulayabilirsiniz ancak unlubit hava akımı olmayan yüksek nemli ve düşük sıcaklıklı ortamlarda gelişir. unlubit güneş altında ilaç kullanmadan ölecektir. zira cycas içmekan bitkisi değildir. hastalıklı olan bitki iç mekan bitkisi olsaydı kesinlikle ilaç kullanın güneşe çıkarmayın derdim , hastalıktan kurtarıcam derken bitkiyi yakardık .. ama cycas zaten bol güneş görmesi gereken bir bitki. mekanik temizlik yaparsanız iyi olur. tamamen budama yaparsanız seneye kadar yumru seyredersiniz.cycaslar yılda bir veya nadiren iki defa yaprak sürerler.
selamlar.

tabiatdostu 18-07-2012 13:18

ilgi alaka ve emekleriniz için çok teşekkürler fotoğrafta görünen sürgünler birkaç aylıklar henüz boyları 1 veya 1.20 cm kadarlar ve herbiri dikine çıktılar,bir fırça yardımı ile parazitleri temizleyip yıkamak istiyorum.güneş ışığı için teşekkürler temizlik sonrası güneşte sağlıklı duruma gelene kadar bekleteğim.acaba yeterli olacakmıdır...

kelebek çalısı 18-07-2012 15:20

Bitkinizin yapraklarını ve ana yumru yani gövde kısmını tamamen kaplayacak şekilde bir ilaçlama yapmanızı, bunun için de zirai ilaç satan bir bayiye sorununuza yönelik bir ilaç önermesi için başvurmanızı öneririm. Yaprakları ve gövdeyi nemli veya ıslak tutmayın. Nem ve gölge alan pamuklu bitin sevdiği ortamı hazırlar.

Uygun insektisit ile ilaçlamadığınız sürece bu sorunu çözemezsiniz. Yetkilinin önerdiği doz ve zaman aralığında bir kaç kez tekrar etmeniz gerekebilir. Normalde bitkinin dalları bitkiden budama ile uzaklaştırılarak yakılarak zararlının yok edilmesi gerekir. Böylece uzaklaştırılan dallardan başka bitkilere de bulaş olması engellenir.

Aşırı sulamadan kaçının, skas susuzluğa dayanıklı bir bitkidir ama saksıda olduğu için suya olan ihtiyacını sık sık kontrol ederek kontrollü sulama yapmanızı tavsiye ederim.

Geçmiş olsun.

MePHiSTo 12-08-2013 20:55

3 Eklenti(ler)
Sevgili dostlar anneme doğum gününde hediye olarak aldığım Cycas'ın yeni sürgün yapraklarının içe doğru kıvrıldığını fark ettim ve bu kısımda resimde görülen oluşuma rastladım. Annem için çok değerli olan bu bitkiyi üzerindeki bu oluşumdan nasıl kurtarabilirim. Bu oluşum nedir?

Eklenti 433126

Eklenti 433127

Eklenti 433128

kelebek çalısı 13-08-2013 02:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MePHiSTo (Mesaj 1188904)
Sevgili dostlar anneme doğum gününde hediye olarak aldığım Cycas'ın yeni sürgün yapraklarının içe doğru kıvrıldığını fark ettim ve bu kısımda resimde görülen oluşuma rastladım. Annem için çok değerli olan bu bitkiyi üzerindeki bu oluşumdan nasıl kurtarabilirim. Bu oluşum nedir?

Bunlar bir böceğin yaprak altına bırakmış olduğu yumurta paketi. Hangi böceğe ait olduğundan emin değilim. Zaten bu o kadar önemli değil bence, derhal kurtulmanız gereken bir durum vuku bulmuş.

Yumurta paketini kazıyarak yerinden çıkarabilir ve uzaklaştırabilirsiniz. Ya da yumurtaların bulunduğu yaprağı dibinden komple alabilirsiniz.

MePHiSTo 13-08-2013 13:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1189022)
Bunlar bir böceğin yaprak altına bırakmış olduğu yumurta paketi. Hangi böceğe ait olduğundan emin değilim. Zaten bu o kadar önemli değil bence, derhal kurtulmanız gereken bir durum vuku bulmuş.

Yumurta paketini kazıyarak yerinden çıkarabilir ve uzaklaştırabilirsiniz. Ya da yumurtaların bulunduğu yaprağı dibinden komple alabilirsiniz.

Yardımınız için öncelikle teşekkür ederim.Yumurta paketini uzaklaştırdıktan sonra Captan50 wp fungusit ile dezenfekte etmem fayda sağlar mı?

kelebek çalısı 13-08-2013 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MePHiSTo (Mesaj 1189160)
Yardımınız için öncelikle teşekkür ederim.Yumurta paketini uzaklaştırdıktan sonra Captan50 wp fungusit ile dezenfekte etmem fayda sağlar mı?

Rica ederim Sn. MePHiSTo. İlaçlama ile ilgili bir fikir beyan edemiyorum fakat ben olsam bir süre gözlemlemeyi tercih ederdim. Cycas öyle nazlı bir bitki değil fakat ben saksıda hiç yetiştirmediğimden, sadece bahçedeki davranışlarını bildiğimden dirençli ve kolay ölmez bir bitki olduğunu söyleyebilirim. Saksıdaki bitkilere ise nasıl muamele edileceği konusunda tecrübeli değilim.

Diğer üye arkadaşlarımdan zannederim bu konuda size yardım gelecektir. ;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025