agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Dış mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar (https://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Gül Hastalık ve Zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/5983.htm)

teno07 21-05-2008 23:16

Güllerdeki sorunlar
 
merhaba
minyatür gül aldım geçen hafta. iki üç gün ancak ilk zamanki haliyle kaldı. iki gün önce bir baktım ki üstünde beyaz sinek türü birşeyler var ve toprağında da yürüyen karıncaya benzer bişeyler var. sitede dolanmadığım topic kalmadı. ve ev yapımlarıyla başladım işe. lakin sanırım işe yaramadı durum aynen şöyle:
beyaz sinekler azalır gibi, ama hala var. buna ilaveten saksıdan aşağıya dökülen bir sürü kahverengi minik top gibi ölü bitler var. ama güle bakınca üstündekilerin çoğaldığını görüyorum. her gün üst üste ilaçlasam mı? şeytan diyor sık o canavarların üstüne detan maxiyi. ama bu sefer gülüm de ölecek diye korkuyorum. e zirai ilaç önerileri var sitede bunu önereceksiniz ama bu zirai ilaçları bir saksı gül için gerekli miktarda satan da yokki.
ben biraz daha bu gülün yaşaması için çabalayacağım ama gidici gibi :(
heryerde kolayca bulunabilen bu tür zararlılardan koruyacak bir sprey falan yok mudur? (o kadar coşturucu satıyorlar koçtaş türü yerlerde ama bu türde hiçbirşey yok)
birşeyler önerirseniz sevinirim. sırayla hepsinin ölmesini istemiyorum :(
sevgiler

Sergüzen 22-05-2008 08:05

Arap sabunu çözeltisini denediniz mi? 5 gün ara ile 4-5 defa tatbik etmelisiniz. Goncalarıda etkiliyor.Dikkat! Gülünüz bir tane ise, bir yağlı boya fırçası ile bütün yaprak bitlerini temizleyin. Bir iki gün sonra tekrar kontrol edin, varsa tekrar temizleyin. Kesin çözüm.

Sergüzen 22-05-2008 08:20

Arap sabunu çözeltisi hazırlarken suyunuzun yumuşak olmasına dikkat edin ve suyunuzda demir iyonları olmamalı. En iyisi satın su ile hazırlayın.

emel diker 25-05-2008 09:35

siyah bitlere ve kahve rengi kabuklu bite iyi geldi
 
merhabalar, güllerim bir anda siyah ve kahve rengi kabuklu bitlerle dolmuştu, tarım ilaçları satan bir merkeze böcekli dallardan birini götürdüm, hezudin 20EM isimli bir ilaç ve yağlı ilaç diye bir ilaç verdiler bu yağlı ilacı henüz kullanmadım ama 1 lt ye 3ml karıştırıp kullandığım hezudin ilk kullamında işi çözdü,burada paylaşmak istedim.önlem için 10 gün kadar sonra tekrar kullanacağım.
Başta çok moralim bozulmuştu ama şu an problem yok.

kobracan 26-05-2008 11:39

iyigünler ilk defa bu yıl gül yetiştirmeye başladım,güllerimde böcek görünce ilaçlama yaptım.ilaçtan bır kaç hafta sonra güllerim yaprak dökmeye ve hepsi kurumaya başladı ne yaptımsa bırturlu onune gecemedım dalları hep kurudu.gullerım öldümü yenıden acarmı hıc bır fıkrım yok ve gerçekten çok üzülüyorum.yardımcı olursanız gercekten cok sevınırım.

deniz-kızı 26-05-2008 12:08

:( Gülümün Nesi Var?
 
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar dün bahçeye çıktım güllere baktım.Bir de ne göreyim beyaz beyaz misafirler vardı gülümün üzerinde dolaşan...:(Zavallı gülün her yanını sarmış üfledim fakat gitmedi. cinsini de bilmiyorum bu gülün pembe pembe açıyor ama reçel gülü değil eminim.Sizce neden olmuş olabilir?Nasıl kurtarırım gülümü bu misafirlerden???:(

kobracan 26-05-2008 13:29

iyigünler ilk defa bu yıl gül yetiştirmeye başladım,güllerimde böcek görünce ilaçlama yaptım.ilaçtan bır kaç hafta sonra güllerim yaprak dökmeye ve hepsi kurumaya başladı ne yaptımsa bırturlu onune gecemedım dalları hep kurudu.gullerım öldümü yenıden acarmı hıc bır fıkrım yok ve gerçekten çok üzülüyorum.yardımcı olursanız gercekten cok sevınırım.

LuNa 30-05-2008 01:25

Herkese selamlar
Bu aksam balkonumdaki minik saksi gülümün ciceklerinde beyazliklar farkettim. Yesil yapraklarinda yok sadece ciceklerde beyazlik var. Birtanesinde degil tüm acmis ciceklerde var. Neyden kaynaklaniyor olabilir ve ne yapmam gerekir. Yardimci olursaniz cok sevinirm.

(Hastaligi aksam farkettigim icin resim cekme imkanim olmadi. Illaki böyle birsey diyemeyiz resmini cek derseniz yarin cekip ekleyebilirim.)

Nihal 03-06-2008 17:17

Güllerimizin yapraklarında sararmalar vardı.Doğrumu yaptık bilmiyoruz ama annemle elimize ziraat makası alıp bütün gülleri sadece ana gövde kalacak şekilde budadık.Eğer yeni çıkan dallarda olursa sizce ne yapabilirim.

dedil 09-06-2008 08:54

Gül yetiştirmek sandığımdan daha zor bir işmiş.Ama her şeye karşın çk keyifli.Benim güllerimde,sırasıyla:pas,kara leke,her çeşit bit ve külleme oluştu.Her seferinde,ilaçladım,kısmi budamalar yaptım,şimdi iyi gibiler.Bu defa da dikkatimi çeken şey,güller ilk açtıklarında çiçek kalitesi daha iyiydi.Şimdi dikkat ediyorum ,goncalar küçüldü.Bunun nedeni ne olabilir?Fikri olan var mı acaba?

Ebrucum 17-06-2008 17:33

arkadaşlar benim gülümün yapraklarının arasıdna örümcek ağı gibi bir şey var kendisi de biraz solgun gibi, kapalı balkonda duruyor ne yapabilrim?

erasmus 18-06-2008 10:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ebrucum (Mesaj 249596)
arkadaşlar benim gülümün yapraklarının arasıdna örümcek ağı gibi bir şey var kendisi de biraz solgun gibi, kapalı balkonda duruyor ne yapabilrim?

Selam. Öncelikle gül bir dış mekan bitkisidir. Kapalı ya da az ışık alan ortamlarda iyi gelişemez. Balkon camla çevrili olsa bile (güneş ışığının belli dalga boylarını geçirme özelliğine sahip ve bu iş için özel olarak üretilmiş bir cam değilse)problem çıkma olasılığı yüksektir. İmkanınız varsa direk güneş alabileceği bir yere çıkartın. Bitki üzerinde görmüş olduğunuz hastalık ya da zararlı ile ilgili yardım isteklerinize yakın plan çekilmiş bir fotoğraf ekleyebilirseniz çok daha iyi yardımcı olabiliriz. Bitkinizde görmüş oldğunuz ağın evlerde rastladığımız ve bitkilere zararlı olmayan normal bir örümcek tarafından örülmediğini varsayarsak, iki kuvvetli ihtimal var. Yine örümceklerin akrabası ama bitkilere zararlı olan akarlar (ağın içinde onlarca ve çok küçük örümcekler olarak görürsünüz) ya da ağ ören tırtıllar olabilir. Büyük ihtimalle akardır. Uygun bir akarisitle (amitraz, tetradifon ya da dicofol olabilir) üzerinde yazılı dozda uygularsanız problem çözülür.

erasmus 18-06-2008 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dedil (Mesaj 246097)
Gül yetiştirmek sandığımdan daha zor bir işmiş.Ama her şeye karşın çk keyifli.Benim güllerimde,sırasıyla:pas,kara leke,her çeşit bit ve külleme oluştu.Her seferinde,ilaçladım,kısmi budamalar yaptım,şimdi iyi gibiler.Bu defa da dikkatimi çeken şey,güller ilk açtıklarında çiçek kalitesi daha iyiydi.Şimdi dikkat ediyorum ,goncalar küçüldü.Bunun nedeni ne olabilir?Fikri olan var mı acaba?

selam. Eğer problem budamanızdan sonra meydana geldiyse, büyük ihtimal yanlış budama yapmışsınızdır. Güllerde iki tip çiçek tomurcuğu olur. Bunlar sivri ve yuvarlak görünen iki değişik tiptedir.. Eğer sivrileri bırakıp yuvarlakları keserseniz çiçekler küçük oluşur. Bu linkten daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. http://www.tarim.gov.tr/arayuz/10/ic...gi/gul/gul.htm

ilknur aşık 18-06-2008 11:30

Çelik olarak almış olduğum iki gülün de tam çelik sonundan yaklaşık 10-15 cm kadar aşağıya çapraz şekilde dalda kahverengi renkli bir kuruma meydana geldi.Çok zayıf ve cılız bir çelik zaten. Eğer bu kahverengileşmeyi durduramazsam çiçeği büyük ihtimalle kaybedeceğim. Çünkü başka canlı filiz **** dal yok.

quercuslover 22-06-2008 14:15

Güllerimin üzerinde yapışkan bi tabaka oluştu bu nedir, bir hastalıkmıdır?Bu nun dışında herhangi bir böcek **** yapraklarda kararma, kuruma türü bir problem yok.

Mine Pakkaner 26-06-2008 21:10

Bu yapışkan tabaka güllerinizdeki muhtemel yapark bitlerinin dışkılarıyla oluşur.

kayhan72 05-07-2008 09:58

Merhaba,
Bahçemdeki güllerin yarısının yaprakları, 2-3 yıldır açık yeşil. Sanki ölecek gibi duruyorlar. Acaba bir besin eksikliği mi vardır. Güllere özel bir besin takviyesi tavsiye edermisiniz.

Mine Pakkaner 05-07-2008 12:34

Muhtemelen bir beslenme sorunu. Kompoze gübre veriniz.

kayhan72 05-07-2008 13:49

Teşekkür ederim. Saygılar.

Emel Yılmaz 09-07-2008 09:53

İyi günler. Benim gül yetiştiriciliğinde ilk senem. Seralardan toplam 7 saksı gül aldım. İkisi sarmaşık gül gerisi bodur güllerden. Sarmaşık güllerimde bir sorun yok ama bodur güllerimin ikisi yapraklarında örümcek ağı gibi birşeyler var ve bir süre sonra yapraklarınıda döküyorlar. İlaçlamada yapsam fayda etmedi. Bulunduğum il bu mevsimde çok sıcak olduğu için güllerimin kurumasındanda çok korkuyorum. Neler yapabilirim şimdiden teşekkür ederim

erasmus 09-07-2008 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EMEL YILMAZ (Mesaj 256932)
İyi günler. Benim gül yetiştiriciliğinde ilk senem. Seralardan toplam 7 saksı gül aldım. İkisi sarmaşık gül gerisi bodur güllerden. Sarmaşık güllerimde bir sorun yok ama bodur güllerimin ikisi yapraklarında örümcek ağı gibi birşeyler var ve bir süre sonra yapraklarınıda döküyorlar. İlaçlamada yapsam fayda etmedi. Bulunduğum il bu mevsimde çok sıcak olduğu için güllerimin kurumasındanda çok korkuyorum. Neler yapabilirim şimdiden teşekkür ederim

Öncelikle geçmiş olsun...Bir fotoğraf eklersen ve kullanmış olduğun ilaçları yazarsan daha iyi yardım alabilirsin.. Çözüm bulamadığını söylerken, ilaçlamadan sonra da sağlam yapraklarda yeni kurumaların devam ettiğini varsayıyorum. Zaten hasar görmüş yapraklardaki zararlıyı ortadan kaldırsan bile yaprakların eski hallerine dönmesi pek mümkün olmaz. Eğer normal bir böcek ilacı(insektisit) kullandıysan çözüm bulamaman normal çünkü problemin kırmızı örümcek gibi görünüyor ve bu zararlı için akarisit denen ayrı bir ilaç gurubundaki ilaçları kullanman lazım.

Emel Yılmaz 09-07-2008 11:09

Sağolun. fotoğraf eklemeyi daha tam olarak öğrenemedim. Ama bana bu ilacı gülleri aldığım seradan vermişlerdi. Beyaz bir sıvı. Bunu bana güllere uygulamam için verdi. Ama bir faydasını göremedim. şu anda bodur gülüm tamamen olmasa bile üstünde ikişer yaprak olmak üzere 7 dal ikisinde ise hiç yokk. yapraklar bir müddet sonra kurumaya başlıyor. Ama dalları daha yeşil. Fotoğraf ekleyemediğim için kusura bakmayın

Mine Pakkaner 09-07-2008 11:57

http://www.agaclar.net/forum/images/...hcan_small.gif http://www.agaclar.net/forum/images/misc/paperclip.gif Foruma fotoğraf yüklemek ve fotoğrafları yazı içine yerleştirmek

buradan nasıl fotoğraf yükleyeceğinizi öğrenirsiniz.

Nariel 09-07-2008 14:18

İyi günler sayın EMEL YILMAZ. Ben de bahar aylarında edindiğim 7 saksı büyük gül, 6 saksı da minyatür güle bakıyorum ve ben de hastalıklarla epey uğraştım. Minyatür güllerimi kırmızı örümcekler istila etti, büyük güllerimde de külleme oluştu ve epey zarar verdi. Kırmızı örümcek saranların yapraklarının rengi kötüleşti,yanık gibi oldu ve döküldü, küllemede ise yapraklar buruştu, sertleşti, beyaz küfle kaplandı.

Kırmızı örümcek sarmış olanları önce musluğun altına tutup, yapraklarının altını üstünü iyice yıkadım, sonra gölge ama havadar biryerde çabucak kurumalarını sağladım. (Eğer gölge ve havasız biryer olursa mantar hastalıklarına kapı açılır sanırım.) Ardından böcekleri zehir etkisi olmadan, sinir sisteminden etkileyerek öldüren bir ilaç olan Chrysamed isimli böcek ilacını yaprakların önüne arkasına eldivenle de yaydırarak iyice bulaştırdım. Sonuç çok güzel oldu, örümcekler gitti ve minyatür güllerim sağlıkla sürgünler verdi, şimdi durmadan dolu dolu açıyorlar :)

Bu işlemden bir hafta kadar sonra da üzerlerine az miktarda toz kükürt serptim, uzun süre kükürtlü kaldı ve bir daha örümcek olmadı. Kükürt tozunun görüntüsünden rahatsız olduğum vakit yapraklara su püskürterek çoğunu giderdim.

Daha sonra da bir seracı hanımdan aldığım ipucuyla, iki haftada bir "penconazole" maddesi bulunan bir ilaçla mantari hastalıklara karşı ilaçladım( yarım litreye 2 damla uygundu benim ilaç için), arada da bir iki fıs Chrysamed sıkıyorum.

Dikkat etmeniz gereken birşey var, ilacın dozunu fazla kaçırmamalısınız, yoksa güllerin tüm yaprakları, sürgünleri, tomurcukları yanabilir ve bitki kel kalır, tabii sonradan tekrar sürgün verebilme ihtimali vardır.

Emel Yılmaz 10-07-2008 10:29

Arkadaşlar dün güllerimle ilgili mesaj atmıştım ama bulamıyorum. Kafam iyice karıştı, zaten bu bilgisayarı yeni yeni öğreniyorum. Birde böyle olunca dahada beter oluyor. Sorumun ilk yanıtını sevgili WEBTUR cevaplamıştı. Acilen yardım arkadaşlar

Emel Yılmaz 10-07-2008 10:39

Sonunda buldum arkadaşlar. Galiba bu gidişle yapılan saflık köşesinin bir numaralısı ben olucam. Sevgili Nariel, verdiğin bilgiler için sağol. Ama bu mevsimde verdiğin bu bilgileri yapmam doğru olurmu. Yani bulunduğum il bu mevsimde çok sıcak ve yakıcı. Yani bu sıcakla beraber daha kötü olmasından korkuyorum. Çünkü kaç seneden beri anxcak cesaret edebildim. Kaybedersem güllerimi bir dahada cesaret edemem. Şimdiden sağol

Nariel 10-07-2008 10:58

Herkes herşeyi kullanmakta, yapmakta usta mı olacak? Yavaş yavaş öğreniliyor herşey ;)

Güller konusunda çok fazla bilgim yok ama bu mevsimde de rahatlıkla ilaçlanabileceği düşüncesindeyim. Ben ilaçlayacağım zaman akşamüstünü bekliyorum, güneş henüz batmamış oluyor ama güllerin üzerindeki yakıcı etkisi gitmiş oluyor, yani gölge düşmeye başlıyor çiçeklere. İlaçlamayı bu saatlerde yapıyorum ve güllerime zarar vermiyor.

Yaprakları yıkayıp kurutacaksanız da işlemi akşamüstü yapmanızı tavsiye ederim.

İlacın dozunu iyi ayarlayın, özellikle yaprak arkalarına iyice değsin ilaç çünkü örümcekler asıl yaprak arkasında bulunur.

Bir de siz güllerinizde yaprak kalmadığını söylemişsiniz, eğer örümcek dışında başka hastalık yoksa şu an ilaçlamayın bence, kalan tek tük yapraklarda varsa da elle ya da peçeteyle temizleyebilirsiniz.

Minyatür güller büyüklere göre daha hassas oluyor, yeniden yapraklanmaları sırasında direkt güneşe koymayın ya da az bir zaman diliminde üzerlerine güneş gelecek biryerde olsunlar, böylece yanmadan, kararmadan sağlıkla sürgün vereceklerdir..

çiçeksever 25-07-2008 15:12

yaprak yeme
 
1 Eklenti(ler)
Gül yapraklarını bir şey yiyiyor.Çaresi nedir?Çiçeklenmeye zararı olur mu?

Nariel 25-07-2008 16:18

Tırtıl yiyor güllerinizi, ne kadar iştahla yediklerine bakarsak değil tomurcuğu; gövdeyi bile yer bunlar. Forumun bir başlığında tırtılların gece görülebileceğini okumuştum, o zaman ortaya çıkıyorlarmış. Gülünüzü gece kontrol edin, özellikle yaprak arkalarını.

muslumcankesen 25-07-2008 17:55

görmüs oldugunuz torbalı kosnildir...bunun için uygun ilaçlardan acetamiprit uygulayabilirisiniz...bunun baska ilaçlarrıda bulunmaktadır...ama ekonomik olarak bu en uygunudur..ayrıca güllerin üstünde olusan lekeler pas hastalıgıdır...bunu için en uygun olan sey mantari ilaçlardan olan fluatrifol içerikli bir ilaç kullanmanız iyi olur...ama daha cok bu hastalıkla mücadelenin en kolay yolu hastalık bulasmadan maneb veya mancozeb tarzı ilaçlarla 10 gün arayla ilaçlamanız...çok aşırı ve nemli havalrda ve sıcak havalarda mantari hastalıklar ilerler...bunun için hastalıklarla görülmaden önce mücadele önemlidir...
saygılarımla...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025