![]() |
5 Eklenti(ler)
Sorularımın nedeni güzelliklerden sizlere sevgilerle(tabi yüklemeyi becerebilirsem;) ).
|
3 Eklenti(ler)
Kaybetmekten korkmakta haksız sayılmam değil mi?
|
Geçen sene en çiçekli zamanında pas hastalığı saran kokulu Kırmızı Sarmaşık gülümü, bu zamana kadar 2-3 kere ilaçlamama rağmen yine pas hastalığı belirtilerini görünce topraktan iki karış kalacak şekilde üzerinde hiç dal ve yaprak kalmayacak şekilde budadım. Korkum hastalığın diğer düllerime ve bitilerime sıçraması. Gelecek kış o gülümün yerini değiştirmeye tam güneş alan yere geçirmeye karar verdim, bulunduğu yer biraz gölge kalıyor sanıyorum nemli kaldığı için hastalanıyor.
|
Hayır tam tersi.Tüm gün güneş alıyor bahçem.Şu anda 34 tane gülüm var ve nerdeyse hepsinde pas belirtileri görülüyor.Çocuğum hasta gibi üzülüyorum.Umarım en az zararla atlatabiliriz.
|
5 Eklenti(ler)
Yeni diktiğim güllerimde kahverengi lekeler oluşmaya başladı.Resimlerini çektim ama yeterince anlaşılıyormu bilemiyorum. Bitkiler hakkında malesef bir bilgim yok. Forumu inceledim, ve sorunun ne olduğunu tam anlayamadım. Önce yaprağın uç kısımlarında, en alt yapraklarında görülüyordu daha sonra üst kısımlara sıçramaya başladı ve şimdi tüm gülleri sardı. İlk kez gül yetiştiriyorum, büyük bir hevesle çubukların yeşermesini seyretim. Şimdi böyle olduğuna çok üzülüyorum. Sorunumun ne olduğunu bir bilen varmı ve ne tavsiye edersiniz. Çiçeklerimi kaybetmek istemiyorum, şimdiden teşekkürler
|
Kartanesi,acemi bir gül yetiştiricisi olarak sorununuzu ben de tam anlayamadım açıkçası.Benim güllerimin yapraklarında da siyah-kahverengi lekeler oluşmuştu;Mine Hanım karaleke teşhisini koydu.Ziraatçiden Dikotan M22 isimli bir ilaç aldım.10'ar gün arayla üç kez uygulamam önerildi.Hastalıklı yaprakları tek tek temizledim ve bekliyorum şimdi.Ayrıca ilk fotoğraflarınızdaki problem pas hastalığı olabilir mi diyorum.Çok net değil fotoğraflarınız.Eğer öyleyse onun için de antracol wp 70 kullandım.Aslında en iyisi numune alarak bir uzmana gitmeniz galiba.Yaşadığınız panik bana hiç yabancı değil.Umarım en kısa sürede kurtarırsınız güllerinizi.
|
Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da güllerimde ki yaprak biti mücadelesini (1 hafta ara ile 2 kez olmak üzere) ev yapımı arapsabunlu tarifi uygulayarak, başarı ile sonuçlandırdım. Tekrar teşekkürler.
|
Teşekkürler Dedil. Daha önce toprağımda kadı lokması dediğimiz kurtlardan vardı, (forumda okuduğum kadarıyla hala varlar, kurtulmak imkansız gözüküyor.) bunlardan bir numune alıp ziraat ilcı satılan bir dükkana gittim, oradaki ziraat müh. bir bey bana bunun için bir ilaç vermişti. (Furamax 4F) İlacı alıp uyguladım, ve bu arada ilacın etkisini test etmek istedim. Bulduğum bir anaç kurdun üstünde uyguladım.48 saat geçmesine rağmen kurt hala sapa sağlam yaşıyordu. En sonunda sinir olmuş bir şekilde, kurdu ben imha ettim. Dedil sizinde dediğiniz gibi numune bile götürseniz, zaman zaman Ticari kaygıların önüne geçilemiyor. Bu yüzden bu sitenin en doğru adres olduğunu düşünüyorum.
Şu anda bu problem güllerimi sarmış durumda, eğer dediğiniz gibi hastalıklı yaprakları temizlemem gerekiyorsa sadece ana dallarını bırakmam gerekiyor sanırım.Bir taraftanda aklıma geldi, acaba uygulamış olduğum ilaç buna sebep olmuş olabilirmi. Eğer ilaçın faydasını görürseniz bizide lütfen bilgilendirirmisiniz. Sayenizde umarım bende güllerimi kurtaracağım... |
Sevgili Kartanesi,benzer sıkıntıları yaşıyoruz aslında.Yaşadığım yerde(izmir-urla)varolan ziraatçilerin hedef kitlesi çiftçiler.Ve bu mevsimde oldukça yoğunlar.Dönümlerce arazilerdeki problemler düşünüldüğünde benim sorunlarım ve yarattığım potansiyel fazla ilgi uyandırmıyor ticari anlamda.İnanın ben aynı sorunu ilettiğim bir kaç ziraatçiden farklı öneriler aldım.Ve sonuçta birinin uyarılarını dikkate alarak,onun reçetesini denemeye karar verdim.Şu anda yaprakların çoğunu temizledim.Bu işlemi hastalıklı yaprak gördükçe yineliyorum.Biraz kel kaldı güllerim ama sonuç iyi olacaksa razıyım.Şimdilik sanki başarılı olacak mışım gibi bir umut içindeyim.Dediğiniz gibi ,pratik yapan insanlarla sorunları paylaşarak çözüm bulmak sanki daha güvenli.Yeni dal filizleri oluşmaya başladı.Hava yağışlı hala.Yağmurdan sonra bir ilaçlama daha yapacağım.Bu arada hergün bit kontrolü yapıyorum.Birşeyler görürsem hemen temizliyorum.Gelişmelerden haberdar edeceğim.Sizden de güzel haberler alabilmeyi umuyorum.Hoşçakalın.
|
Bu arada söylemeyi unuttum.Bitler için kullandığım basudini fungusite karıştırarak uyguladım.Böylece aynı anda hem pas hem de zararlı ilaçlamasını yapmış oldum.Sonuç iyi gibi görünüyor.
|
mrhba arkadaşlar;
güllerimde yapışkan sıvı ve sıvının içinde beyaz küçük koloni halinde hareketsiz topcuklar halinde dalları tamamen kaplıyor topcukları sıkıştırınca içinden sarı yağımsı bir sıvıda çıkıyor bana yardımcı olursanız sevinir. |
Güller neden çok hastalanır? Pas, bit, külleme vs.. hepsi en çok güllerde oluyor. Sebebi nedir acaba? Mesela yaseminlerde hiç birisi olmuyor...
|
gül hastalığı
merhaba güllerimde hem yaprak biti var hemde yapraklarda karalekeler var.ikisi için ne kullanabilirim.arap sabunu ile yapılan ilaç karalekeyede çare olur mu.yardımcı olursanız sevinirim.
|
Merhaba bsbusra84,ben karaleke için dikotan m 22 kullandım.10'ar gün arayla üç kez uyguladım.Bitler içinde basudin.Şimdi iyi gibiler.Sanıyorum arap sabunuyla yapılan ilaç karalekeye çözüm değil.Tabi siz yine de bir bilenin fikrini alın.Ben oldukça acemiyim.Deneye yanıla öğrenmeye çalışıyorum.Bol şans diliyorum.Umarım çabuk iyileşir gülleriniz.
|
merhaba delil dün üniversiteden bitki korumacı bir hoca ile konuştum kendisi arap sabunlu ilacın yaprak bitleri için faydalı olduğunu fakat faydasının kısa süreli olduğunu söyledi ve bana 'herhangi bi böcek öldürücü işini halleder' dedi. elimde decis vardı bende kullandım.durum şimdilik iyi gibi.karaleke içinde sizin önerdiğiniz ilacı kullanacağım.teşekkür ederim.
|
2 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Bizdede yağmurdan sonra aşağıdaki resimdeki durum oluştu yapraklar küflü gibi birde hertarafını bitmi? sinekmi? haşere sardı.Bir tane bahçe için böcek ilacı almıştım onumu sıkayım ne yapayım? |
Saksı gülündeki zararlı
2 Eklenti(ler)
Forumu incelediğim kadarıyla sanırım yaprak biti.Fakat sizlerden de teyit almak için fotoğraflarını ekliyorum.Nasıl mücadele edeceğim hakkında önerilerinizi bekliyorum.Teşekkür ederim.
|
Sayın Arsen, yaprak bitleri ile mücadeleyi forumda pek çok kez anlattık. Hatta bu başlığın ilk mesajını okursanız orada güllerde yaprak biti mücadelesi için kullanılan ilaçları dozajına kadar göreceksiniz.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Güllerdeki sorunlar
merhaba
minyatür gül aldım geçen hafta. iki üç gün ancak ilk zamanki haliyle kaldı. iki gün önce bir baktım ki üstünde beyaz sinek türü birşeyler var ve toprağında da yürüyen karıncaya benzer bişeyler var. sitede dolanmadığım topic kalmadı. ve ev yapımlarıyla başladım işe. lakin sanırım işe yaramadı durum aynen şöyle: beyaz sinekler azalır gibi, ama hala var. buna ilaveten saksıdan aşağıya dökülen bir sürü kahverengi minik top gibi ölü bitler var. ama güle bakınca üstündekilerin çoğaldığını görüyorum. her gün üst üste ilaçlasam mı? şeytan diyor sık o canavarların üstüne detan maxiyi. ama bu sefer gülüm de ölecek diye korkuyorum. e zirai ilaç önerileri var sitede bunu önereceksiniz ama bu zirai ilaçları bir saksı gül için gerekli miktarda satan da yokki. ben biraz daha bu gülün yaşaması için çabalayacağım ama gidici gibi :( heryerde kolayca bulunabilen bu tür zararlılardan koruyacak bir sprey falan yok mudur? (o kadar coşturucu satıyorlar koçtaş türü yerlerde ama bu türde hiçbirşey yok) birşeyler önerirseniz sevinirim. sırayla hepsinin ölmesini istemiyorum :( sevgiler |
Arap sabunu çözeltisini denediniz mi? 5 gün ara ile 4-5 defa tatbik etmelisiniz. Goncalarıda etkiliyor.Dikkat! Gülünüz bir tane ise, bir yağlı boya fırçası ile bütün yaprak bitlerini temizleyin. Bir iki gün sonra tekrar kontrol edin, varsa tekrar temizleyin. Kesin çözüm.
|
Arap sabunu çözeltisi hazırlarken suyunuzun yumuşak olmasına dikkat edin ve suyunuzda demir iyonları olmamalı. En iyisi satın su ile hazırlayın.
|
siyah bitlere ve kahve rengi kabuklu bite iyi geldi
merhabalar, güllerim bir anda siyah ve kahve rengi kabuklu bitlerle dolmuştu, tarım ilaçları satan bir merkeze böcekli dallardan birini götürdüm, hezudin 20EM isimli bir ilaç ve yağlı ilaç diye bir ilaç verdiler bu yağlı ilacı henüz kullanmadım ama 1 lt ye 3ml karıştırıp kullandığım hezudin ilk kullamında işi çözdü,burada paylaşmak istedim.önlem için 10 gün kadar sonra tekrar kullanacağım.
Başta çok moralim bozulmuştu ama şu an problem yok. |
iyigünler ilk defa bu yıl gül yetiştirmeye başladım,güllerimde böcek görünce ilaçlama yaptım.ilaçtan bır kaç hafta sonra güllerim yaprak dökmeye ve hepsi kurumaya başladı ne yaptımsa bırturlu onune gecemedım dalları hep kurudu.gullerım öldümü yenıden acarmı hıc bır fıkrım yok ve gerçekten çok üzülüyorum.yardımcı olursanız gercekten cok sevınırım.
|
:( Gülümün Nesi Var?
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar dün bahçeye çıktım güllere baktım.Bir de ne göreyim beyaz beyaz misafirler vardı gülümün üzerinde dolaşan...:(Zavallı gülün her yanını sarmış üfledim fakat gitmedi. cinsini de bilmiyorum bu gülün pembe pembe açıyor ama reçel gülü değil eminim.Sizce neden olmuş olabilir?Nasıl kurtarırım gülümü bu misafirlerden???:(
|
iyigünler ilk defa bu yıl gül yetiştirmeye başladım,güllerimde böcek görünce ilaçlama yaptım.ilaçtan bır kaç hafta sonra güllerim yaprak dökmeye ve hepsi kurumaya başladı ne yaptımsa bırturlu onune gecemedım dalları hep kurudu.gullerım öldümü yenıden acarmı hıc bır fıkrım yok ve gerçekten çok üzülüyorum.yardımcı olursanız gercekten cok sevınırım.
|
Herkese selamlar
Bu aksam balkonumdaki minik saksi gülümün ciceklerinde beyazliklar farkettim. Yesil yapraklarinda yok sadece ciceklerde beyazlik var. Birtanesinde degil tüm acmis ciceklerde var. Neyden kaynaklaniyor olabilir ve ne yapmam gerekir. Yardimci olursaniz cok sevinirm. (Hastaligi aksam farkettigim icin resim cekme imkanim olmadi. Illaki böyle birsey diyemeyiz resmini cek derseniz yarin cekip ekleyebilirim.) |
Güllerimizin yapraklarında sararmalar vardı.Doğrumu yaptık bilmiyoruz ama annemle elimize ziraat makası alıp bütün gülleri sadece ana gövde kalacak şekilde budadık.Eğer yeni çıkan dallarda olursa sizce ne yapabilirim.
|
Gül yetiştirmek sandığımdan daha zor bir işmiş.Ama her şeye karşın çk keyifli.Benim güllerimde,sırasıyla:pas,kara leke,her çeşit bit ve külleme oluştu.Her seferinde,ilaçladım,kısmi budamalar yaptım,şimdi iyi gibiler.Bu defa da dikkatimi çeken şey,güller ilk açtıklarında çiçek kalitesi daha iyiydi.Şimdi dikkat ediyorum ,goncalar küçüldü.Bunun nedeni ne olabilir?Fikri olan var mı acaba?
|
arkadaşlar benim gülümün yapraklarının arasıdna örümcek ağı gibi bir şey var kendisi de biraz solgun gibi, kapalı balkonda duruyor ne yapabilrim?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Çelik olarak almış olduğum iki gülün de tam çelik sonundan yaklaşık 10-15 cm kadar aşağıya çapraz şekilde dalda kahverengi renkli bir kuruma meydana geldi.Çok zayıf ve cılız bir çelik zaten. Eğer bu kahverengileşmeyi durduramazsam çiçeği büyük ihtimalle kaybedeceğim. Çünkü başka canlı filiz **** dal yok.
|
Güllerimin üzerinde yapışkan bi tabaka oluştu bu nedir, bir hastalıkmıdır?Bu nun dışında herhangi bir böcek **** yapraklarda kararma, kuruma türü bir problem yok.
|
Bu yapışkan tabaka güllerinizdeki muhtemel yapark bitlerinin dışkılarıyla oluşur.
|
Merhaba,
Bahçemdeki güllerin yarısının yaprakları, 2-3 yıldır açık yeşil. Sanki ölecek gibi duruyorlar. Acaba bir besin eksikliği mi vardır. Güllere özel bir besin takviyesi tavsiye edermisiniz. |
Muhtemelen bir beslenme sorunu. Kompoze gübre veriniz.
|
Teşekkür ederim. Saygılar.
|
İyi günler. Benim gül yetiştiriciliğinde ilk senem. Seralardan toplam 7 saksı gül aldım. İkisi sarmaşık gül gerisi bodur güllerden. Sarmaşık güllerimde bir sorun yok ama bodur güllerimin ikisi yapraklarında örümcek ağı gibi birşeyler var ve bir süre sonra yapraklarınıda döküyorlar. İlaçlamada yapsam fayda etmedi. Bulunduğum il bu mevsimde çok sıcak olduğu için güllerimin kurumasındanda çok korkuyorum. Neler yapabilirim şimdiden teşekkür ederim
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:08. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025