![]() |
Alıntı:
Bacillus thuringiensis EC/SC ............... 1,5 l./ Hektara Bacillus thuringiensis, toprak kaynaklı ve gram pozitif bir bakteridir. Bakteri sporulasyonu anında böcekler tarafından yenildiğinde toksik maddelere dönüşen protein yapıda kristaller oluşturmaktadır. Bu kristaller içerdikleri endotoksinler ile böceklerin mide çeperini oluşturan hücreleri tahrip ederek sindirimi engeller. Bacillus thuringiensis, esaslı bioinsektisitler böcek yumurtaların açılmasına çok yakın dönemde(karabaş döneminde) uygulanırsa maksimum etkiyi gösterir. Bacillus thuringiensis esaslı bioinsektisitler havanın serin olduğu sabah erken saatlerde uygulanırsa kalıcılığı ve etkililiği maksimum seviyeye yükselmektedir. Bu tipteki bioinsektisitler böcekleri hastalandırarak öldüren doğal ürünler olduğu için böceğin ölümü birkaç gün alabilmektedir, bu dönemde böcek hareketsizdir ve beslenmez..! Mücadele süreci acil olduğu için küçük alanlarda kontak etkili tüm insektisit ilaçlarla mücadele yapılabilir. Mesela Decis, Dursban 4, Supracide zararlıya temas ettirildimi etkisini hemen gösterir. |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Sayın Eser İlhan
Çam kese tırtılının ağaçlar üzerindeki zararları fotoğraflarla biraz fazlaca veriyorum, umarım sıkılmazsınız... Konuya biraz daha ilgi çekebilmek ve bilgilendirmektir, amacım..! Eklenti 192693 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. Eklenti 192694 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. |
5 Eklenti(ler)
Çam kese tırtılının ağaçlar üzerindeki zararları fotoğraflarla biraz fazlaca veriyorum, umarım sıkılmazsınız...
Konuya biraz daha ilgi çekebilmek ve bilgilendirmektir, amacım..! Eklenti 192716 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. Eklenti 192717 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. Eklenti 192718 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. Eklenti 192719 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. Eklenti 192720 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. |
2 Eklenti(ler)
Çam kese tırtılının ağaçlar üzerindeki zararları fotoğraflarla biraz fazlaca veriyorum, umarım sıkılmazsınız...
Konuya biraz daha ilgi çekebilmek ve bilgilendirmektir, amacım..! Son iki fotoğraf Eklenti 192721 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. Eklenti 192722 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar |
Zehirli bir solusyon yerine BT kullanmak çevre bakımından daha uygun olur herhalde. Keseler ilaç atılabilecek mesafedeyse Delfin (bt) kullanmak çok etkili bir çözüm. Az bir temas sonucunda dahi bakteri kesedeki tüm popülasyona ulaşıyor ve bir kaç gün içinde hiç bir şey kalmıyor. Kuru havada bu mevsim ideal olur, tırtılın hepsi keselerde toplu halde. Ağaçlara topyekün ilaç atmaya da gerek yok.
|
Alıntı:
|
Sn. Eser İlhan, Delfin bir tarım ilacı olduğu için fidanlıklarda bulamamanız normal. Zirai ilaç bayilerine bakmalısınız.
|
2 ay önce gittiğimde köyümüzün karşısında ki dağlar da bulunan çamların üzerlerinin Çam kese tırtılları bulunduğunu gördüm. Daha önce ki senelerde korkuyordum tüm Çam ağaçlarını saracak kurutacaklar diye ancak gecen senelerden yaşamış olduğum tecrübelere dayanarak artık korkmuyorum neden derseniz Ormanlara eskisinden daha iyi bakıyorlar ve bu Tırtılları yemeleri için ormanlara tırtılların düşmanlarından salıp Çam ağaçlarını kurtarıyorlar.
Yaşasın Ormancılar ve tırtıl düşmanları :))) |
çam kese böceği yuvasından fayda varmış
Çam kese böceği ile ilgili ilginç ve güncel bir kaç bilgi. Çam kese böceğinin faydası da varmış meğer, okuduğum bu haberlerde aşağıdaki bilgiler mevcut.
Çam kese böceği ile mücadele eden ormancıların, bu böceğin ördüğü bu kapalı ve sert olan kozayı zaman zaman bıçak gibi kesici malzemeler kullanarak bozmalarından yola çıkan araştırmacılar çam kese böcegi yuvasının yapısını oluşturan maddeden çelik yelek üretimi yapılabileceği ortaya çıktı. Kozanın bu sert ve dayanıklı yapısı savunma sanayisinin ilgilendiği bir konu. Diğer bir keşif de çam kese böceği ile mücadele eden ormancıların, grip hastalıklarına yakalanmayışlarından yola çıkan Tübitak çam kese böceğinin yuvasındaki pamuksu oluşumdan giysiler yapılmasına karar verdi. Bu araştırmalar Tübitak ve orman müdürluklerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar sonucu, Çevre ve Orman Bakanlığının destek verdiği projeler kapsamında gerçekleştirilmiş. |
Dün sabah erken saatlerde Trt'deydi sanırım, konu ile ilgili belgesel vardı, çam kese tırtıllarının biyolojik mücadele ile yok edilmesini konu alıyordu. Bu tırtılla beslenen ve ormanda doğal yoldan bu tırtılları azaltan gladyatör böceğini laboratuvar şartlarında çoğaltıp ormana bırakıyorlardı... epey bir ilgimi çekti bu belgesel...
Son yıllarda üzülerek gözlemliyorum ki hızla artıyor bu zararlı canlı ve o güzelim çamlarımız giderek mahvoluyor... |
Çam kesesinde ki tırtıllar, köpekler için çok büyük tehlike, doğada köpeğini gezdirenler dikkatli olsun.
LADY-8 İN BAŞINA GELEN SİZİN KÖPEĞİNİZİNDE BAŞINA GELEBİLİR |
Çam kese tırtılı hakkında daha bilmediğim çok bilgiler varmış. Ben bu böceklerin sadece zararlı olduklarını biliyordum baksanıza faydasının yanında yapmış olduğu kozalardan bile insanları korumak için yelek yapılacakmış. Bence çok güzel olur kevlerin yerini alır inşallah. :)
|
Çam Kese Tırtılı !!
3 Eklenti(ler)
Arladaşlar merhaba. geçenlerde bir böcek buldum. sanırım tırtıl. renkleri çok hoşuma gitti aldım eve getirdim. sonra biraz araştırma yaptım. türünü bulamadım. ama çok benzeye çam kese tırtılı isimli bir böcek buldum. ormanlara çok zarar veriyorlarmış. aynı zamanda insanlarada. bir fotoğrafını koyuyorum. detayl bilgisi olan birisi yardımcı olabilirmi ?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025