![]() |
Resimleri görünce her gün geçtiğim yolun kenarındaki ağaçlarda da bu böceklerden olduğunu anladım kaç zamandır düşünüyordum.Çok üzüldüm topu topu 20 tane filan ağaç vardı yarısını yol için kestiler yarısı da bu hastalığa tutuldu vah vah.üstelik yanına da yeni fidanlar ekildi:(
|
Orman müdürlükleri zaman zaman bu tırtıllar için ormalara tırtılların düşmanı olan böceklerden salıyorlar bunlar da tırtıllar yemek suretiyle yok ediyorlar. Buna da biyolojik mücadele diyorlar. :)
Eğer imkanınız varsa bu tırtıl yuvalarını toplamak suretiyle yakarak imha edebilirsiniz. Bir de uyarı yazayım size bu yuvaları çıplak elle toplamayın ve toplarken tlozlarından da uzakdurun alerjik hastalık yapıyorlar, boğazınızı rahatsız edip, deriniz de kabarma, kaşıntı ve tahribat yapıyor. İlaçlama da yapabilirsiniz ancak benim o konu hakkın da pek bilgim yok. Daha önce ki mesajlardan bilgi alabilirsiniz. |
çam kese böceği hakkında yazdığım bir yazı ilgilenmeniz dileğiyle...<
http://www.yenitirebolu.com/yazarlar...-bocegi-2.html |
Alıntı:
Tabii ki hiç bir canlıyı yok etmemek esas görevimiz olmalı. En güzeli ve en doğrusu biyolojik mücadele. Biyolojik mücadelede de insan oğlunun ne kadar zararlı ve aptal olduğu ortaya çıkıyor. Doğaya zarar veriyoruz. Canlıların yaşam alanlarını daraltıyoruz. Kimyasallarla bizim için zararlı, aslında doğal hayat için elzem olan canlıları yok ediyoruz ya da sayısını bir hayli azaltıyoruz. Sonra biyolojik mücadele için bu canlıları tekrar çoğaltmak için uğraşıyoruz. |
Doğa yürüyüşlerinde sık sık rastladığımız Çam Kese'ler beni de çok üzüyor.. Hatta ulaşabildiklerimi imha etmeye de gayret ediyorum..
Ama şunu da itiraf etmeden geçemeyeceğim.. Sonuç'ta oda bir canlı.. Onunda bu yer kürede üstlendiği belki de bilemediğimiz bir görevi muhakkak ki mevcut.. Acaba Çam kese nesli de yok olmaya başlayınca insanoğlu "Keneler" misali başka tehditlerle de mi karşı karşıya gelecek..? Eminim ki tasavvur etmeye çalıştığım bu düşünce çoğu ağaç dostu arkadaşlarımızın da düşündüğü durumlardır.. Fakat Çam Kese'nin verdiği zararları gördüğümde "Katli vaciptir" :)) felsefesiyle düşünmek zorunda olduğumu kabulleniyorum.. Saygılarımla, sevgiyle kalın.. |
önceki senelere göre normal bir seyirde ormanlarda bulunurken havanın sıcaklık artışları onlarıda etkiledi her tarafa yayıldılar. tehdit unsuru taşımaya başladılar. hep deriz ya doğanın dengesi işte ne olduğunu görün.
|
Bizim buradaki ormanlarda da benzer oluşumlar görmüş ve ne olduğunu merak etmiştim. Ağaçlar net sayesinde ne olduğunu öğrendim. O kadar çoktu ki, tekrar aynı yerden geçtiğimde ağaçlara zararları olmuş mu bakarım.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...0&d=1236690630 |
Alıntı:
Hemen iki soru: Çamları kese kurtları bastığını gözle nasıl anlarız ve mücadelesi nedir? Ben de çevremdeki ağaçlara bakayım. Evimizin hemen dışında genişçe, park-meydan olarak ayrılmış bir alan var. Buraya biz de bazı ağaçlar dikerek katkı yapmaya çalışıyoruz. Oradaki ağaçlara bakabilirim en azından.. Bir de şu yazlık yağ - kışlık yağ konusuna bir açıklık getirebilir misiniz? Her yerde bu terimler geçiyor ama nelerdir ve ne zaman kullanılırlar (veya rutin kullanılmalı mıdırlar ) bu konuda net, komprime bir bilgi yok. Dışardan, yeni başlayan biri olarak bakınca biraz dağınık bu konu. Teşekkürler ;) ;) ;) |
Alıntı:
Bizim bahçenin civarında da var. Hatta doğasever bir aile 'nin bireyi olarak oğlum ergin kelebeğinin pek de güzel bir resmini çekmiş ve ailece sevip okşamışız çam kese kelebeğini :( http://www.agaclar.net/?id=showthread&t=13915 Eksikleri ve mücadele detaylarını siz tamamlarsanız çok sevinirim. Teşekkürler :) |
KESE TIRTILI MÜCADELESİ
Biyolojisi : İstanbul şartlarında Temmuz sonu ile Ağustos ayı içerisinde yumurta bırakır. Bu yumurtalardan Ağustos sonu ile Nisan sonuna kadar tırtıllar çıkarak beslenir. Nisan ortası ile Temmuz ortasına kadar pupa (Ergin olmak için dinlenme) dönemine girer. Pupa döneminden sonra ergin kelebekler çıkar ki bu dönem Temmuz ortası ile Eylül ortasına denk gelir ve bu şekilde hayat döngüsünü tamamlar. Ağaçtaki Zararı Her yaştaki çamlarda zararı görülebilir. Zararı tırtıllar yapar ve genellikle akşam saatlerinde beslenirler. Yoğunluğu az olduğu zaman genellikle orman açıklıklarının kenar şeridinde veya münferit ağaçlarda rastlanır. Fakat yoğunluk arttıkça zararlı olduğu ağaç adedi çoğaldığı gibi her ağaçta görülen kese adedi de çoğalır. Öyle ki bu miktar her ağaçta 1-2 keseden, 20-25 keseye kadar çıkmaktadır. Yoğunluk az olduğu taktirde zarar sadece keselerin civarında olur. Yoğunluğu fazla olup kitle halinde görüldüğü taktirde ibrelerin tamamı yok edilerek ağaç çıplak bir hale gelebilir. Bu durum tırtılların iyice büyüyüp olgunlaştığı ilkbaharda daha bariz olarak görülür. Zararın seyri şu şekilde olur; Tırtıllar ilk yumurtadan çıktığında sadece yumurta civarındaki ibreleri yanlarından kemirirler. Daha sonra başka bir sürgüne atlayıp biraz daha kuvvetlice kemirmeye devam eder ve buralardan kızarıklıklar meydana gelir ki bunu uzaktan fark etmek mümkündür. Zarar tırtıllar büyüdükçe artar. Zararını keselerden çıkıp dolaşarak yapar ve aynı keseye döner. Bu şekilde yoğun zarar gören ağaçlarda gelişme geriliği ve kuruma görülür. Mücadelesi : Çamkese tırtılı ile mücadele yöntemleri biyolojik, mekanik, kimyasal ve bu ikisinin beraber uygulandığı entegre mücadele olarak yapılır. Mekanik Mücadele: Küçük alanlarda uygulanabilir. Örneğin keseleri toplayarak yakma, yumurtaları imha etme, tırtılların yapışıp kalmasını sağlamak için ağaç gövde ve dallarına yapışkan maddeler sürme suretiyle yapılır. Kimyasal Mücadele: Çamkese tırtılı ile Mart-Nisan aylarında keseyi terk etmeye başladığında ve Eylül-Ekim aylarında kese örmeye başladığı zaman kimyasal mücadeleye başlanır ve aşağıdaki ilaçlar kullanılır. Kullanılacak İlacın Etkili Madde Adı Dozu Bacillus thuringiensis EC/SC ............... 1,5 l./ Hektara Deltamethrin 25 g/lt EC ............... 100 ml + 3 l motorin/ Hektara Diflubenzuron 450 g/lt EC ............... 150 ml + 5 l motorin/ Hektara Triflumuron % 25 WP ............... 250 g + 5 l motorin/ Hektara Diflubenzuron 25 WP ............... 16 g /100 l su Kaynak |
1 Eklenti(ler)
Bahçelerde Periyodik Bakım, Budama
Çam kese tırtılı, bu konuyu daha evvel paylaşmıştım..! Bugün, bahçe bakımını yaptığımız müşterimizin bahçesine giderken yolda Çam kese tırtılı oluşumlarını gördüm, içim parçalandı... Ağaçlardan zamanımın olduğu kadarı ile sürgün uçlarında oluşan kozaları kesip imha ettik fakat bitecek gibi değil..! Yarın bu konu ile bölgemizde bulanan ilçe tarım müdürlüğüne gidip neler yapılabilir konuşacağım..! Eklenti 192572 Çam kese tırtılı,nın yaptığı ağaç üzerindeki zararlar. |
1 Eklenti(ler)
Bahçelerde Periyodik Bakım, Budama
Bugün, bahçe bakımını yaptığımız müşterimizin bahçesine giderken yolda Çam kese tırtılı oluşumlarını gördüm, içim parçalandı... Eklenti 192577 Çam kese tırtılı,nın yaptığı ağaç üzerindeki zararlar. |
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
Burası bir apartmana ait bahçe. Şimdi yönetimiyle konuşup bu oluşumları topla(t)malarını söyleyeceğim. Umarım beni dikkate alırlar. |
Tırtıl
Alıntı:
Bu konuya dikkat çekmenizi takdirle karşılıyorum. 2009 yılında geçtiğim İzmit- Mollafenari yolu üzerinde çok fazla görüp üzülüyordum. Sanırım geçen sene mücadelesi yapıldı ve zararı azaldı. Ancak bu sene Balçık-Mollafenari yolu üzerindeki ağaçlarda görüyorum. Ve çok üzülüyorum. Bazı çalışmalar yapılıyor galiba. Gebze ilçe tarım müdürlüğüne durumu bildireceğim. Her şey gönlünüzce olsun. |
2 Eklenti(ler)
Merhaba sayın Eser İlhan
İlgi ve alâkanıza çok teşekkür ederim..! Bu bir illet, özellikle kızıl çam ve kara çamlara musallat oluyorlar, yoğunluğuna göre kocaman çam ağaçlarını bile kuruma noktasına getirebiliyorlar... Apartman yönetimine durumun vahametini anlatırsanız yardımcı olacaklarına inanıyorum... Eklenti 192669 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. Eklenti 192670 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. |
1 Eklenti(ler)
Merhaba sayın OSMAN45
Sizde olayın vahametini anlamış birisi olarak, konuya duyarlılığınızdan dolayı çok teşekkür ederim..! Bu aşamaya gelmeden tedbir ve çalışmalara başlansa yıkım bu kadar fazla olmaz, bunu da aşacağımıza inanıyorum... Eklenti 192671 Çam kese tırtıl ının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bacillus thuringiensis EC/SC ............... 1,5 l./ Hektara Bacillus thuringiensis, toprak kaynaklı ve gram pozitif bir bakteridir. Bakteri sporulasyonu anında böcekler tarafından yenildiğinde toksik maddelere dönüşen protein yapıda kristaller oluşturmaktadır. Bu kristaller içerdikleri endotoksinler ile böceklerin mide çeperini oluşturan hücreleri tahrip ederek sindirimi engeller. Bacillus thuringiensis, esaslı bioinsektisitler böcek yumurtaların açılmasına çok yakın dönemde(karabaş döneminde) uygulanırsa maksimum etkiyi gösterir. Bacillus thuringiensis esaslı bioinsektisitler havanın serin olduğu sabah erken saatlerde uygulanırsa kalıcılığı ve etkililiği maksimum seviyeye yükselmektedir. Bu tipteki bioinsektisitler böcekleri hastalandırarak öldüren doğal ürünler olduğu için böceğin ölümü birkaç gün alabilmektedir, bu dönemde böcek hareketsizdir ve beslenmez..! Mücadele süreci acil olduğu için küçük alanlarda kontak etkili tüm insektisit ilaçlarla mücadele yapılabilir. Mesela Decis, Dursban 4, Supracide zararlıya temas ettirildimi etkisini hemen gösterir. |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Sayın Eser İlhan
Çam kese tırtılının ağaçlar üzerindeki zararları fotoğraflarla biraz fazlaca veriyorum, umarım sıkılmazsınız... Konuya biraz daha ilgi çekebilmek ve bilgilendirmektir, amacım..! Eklenti 192693 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. Eklenti 192694 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. |
5 Eklenti(ler)
Çam kese tırtılının ağaçlar üzerindeki zararları fotoğraflarla biraz fazlaca veriyorum, umarım sıkılmazsınız...
Konuya biraz daha ilgi çekebilmek ve bilgilendirmektir, amacım..! Eklenti 192716 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. Eklenti 192717 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. Eklenti 192718 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. Eklenti 192719 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. Eklenti 192720 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. |
2 Eklenti(ler)
Çam kese tırtılının ağaçlar üzerindeki zararları fotoğraflarla biraz fazlaca veriyorum, umarım sıkılmazsınız...
Konuya biraz daha ilgi çekebilmek ve bilgilendirmektir, amacım..! Son iki fotoğraf Eklenti 192721 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar. Eklenti 192722 Çam kese tırtılının ağaç üzerindeki yaptığı zararlar |
Zehirli bir solusyon yerine BT kullanmak çevre bakımından daha uygun olur herhalde. Keseler ilaç atılabilecek mesafedeyse Delfin (bt) kullanmak çok etkili bir çözüm. Az bir temas sonucunda dahi bakteri kesedeki tüm popülasyona ulaşıyor ve bir kaç gün içinde hiç bir şey kalmıyor. Kuru havada bu mevsim ideal olur, tırtılın hepsi keselerde toplu halde. Ağaçlara topyekün ilaç atmaya da gerek yok.
|
Alıntı:
|
Sn. Eser İlhan, Delfin bir tarım ilacı olduğu için fidanlıklarda bulamamanız normal. Zirai ilaç bayilerine bakmalısınız.
|
2 ay önce gittiğimde köyümüzün karşısında ki dağlar da bulunan çamların üzerlerinin Çam kese tırtılları bulunduğunu gördüm. Daha önce ki senelerde korkuyordum tüm Çam ağaçlarını saracak kurutacaklar diye ancak gecen senelerden yaşamış olduğum tecrübelere dayanarak artık korkmuyorum neden derseniz Ormanlara eskisinden daha iyi bakıyorlar ve bu Tırtılları yemeleri için ormanlara tırtılların düşmanlarından salıp Çam ağaçlarını kurtarıyorlar.
Yaşasın Ormancılar ve tırtıl düşmanları :))) |
çam kese böceği yuvasından fayda varmış
Çam kese böceği ile ilgili ilginç ve güncel bir kaç bilgi. Çam kese böceğinin faydası da varmış meğer, okuduğum bu haberlerde aşağıdaki bilgiler mevcut.
Çam kese böceği ile mücadele eden ormancıların, bu böceğin ördüğü bu kapalı ve sert olan kozayı zaman zaman bıçak gibi kesici malzemeler kullanarak bozmalarından yola çıkan araştırmacılar çam kese böcegi yuvasının yapısını oluşturan maddeden çelik yelek üretimi yapılabileceği ortaya çıktı. Kozanın bu sert ve dayanıklı yapısı savunma sanayisinin ilgilendiği bir konu. Diğer bir keşif de çam kese böceği ile mücadele eden ormancıların, grip hastalıklarına yakalanmayışlarından yola çıkan Tübitak çam kese böceğinin yuvasındaki pamuksu oluşumdan giysiler yapılmasına karar verdi. Bu araştırmalar Tübitak ve orman müdürluklerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar sonucu, Çevre ve Orman Bakanlığının destek verdiği projeler kapsamında gerçekleştirilmiş. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:19. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025