agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Dış mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar (https://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Çamlarda hastalık ve zararlılar (https://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/11393.htm)

Bitki Sevdalısı 24-10-2011 22:24

mazılar fazla suyuda, susuzluğuda sevmez,her iki durumda da resimde görüldüğü gibi olur,kışın çok su tuttan bir bölgede ekiliyse,ilkbaharda bu duruma gelir,yazın susuz kalırsada yaz sonundaki halide yine aynıdır. Kışın çok su durmasından olmuşsa mantar olması kesindir...

Bitki Sevdalısı 24-10-2011 22:30

bu bir çeşit bit ya da bizim tabirimizlede örümcek,şu an bitkileriniz büyük ihtimalle tamamen ölmüş olmalıdır,iğneli grup ağaçlarda gövdeden başlayıp uça giden kurumalarda lütfen böcek ilaçı kullanmanızı tavsiye ediyorum,özellikle o dalları büyüteçle incelemenizi ancak,bazen büyüteçlede göremiyeceğim küçüklükte böceklerde bulunmaktadır,böyle bir kuramada, mazı dışındaki,iğneli grup ağaçlarınıza böcek ilaçı uygulayınız..

cemcakmak 21-11-2011 08:08

4 Eklenti(ler)
Merhabalar,
bahçemdeki çam ağacım kurumaya başladı.
Aynı bu şekilde geçen sene de bir ağacımı kaybettim.
Bunu da kaybedersem çok üzülücem.

Ağacı kurtarma şansım var mı?
Ne yapabilirim?

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Nuri Murvet 22-11-2011 00:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemcakmak (Mesaj 881179)
Merhabalar,
bahçemdeki çam ağacım kurumaya başladı.
Aynı bu şekilde geçen sene de bir ağacımı kaybettim.
Bunu da kaybedersem çok üzülücem.

Ağacı kurtarma şansım var mı?
Ne yapabilirim?

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhaba sayın cemcakmak

Ağacınız Mavi Ladin (Picea pungens)

Paylaşmış olduğunuz fotoğraflardaki görüntüden ağacınızdaki sorun (Lophodermium macrosporum) mantari hastalık belirtilerine benziyor.

Belirtileri : İğne yapraklarda koyu renkli lekeler belirir, bunlarda yavaş yavaş kırmızılaşma, sararma ve esmerleşme olur.

İğne yaprakların dip kısımlarında damar boyunca esmer siyah oval oluşumlar ortaya çıkar.

İğne yapraklar aşağıdan yukarıya içten dışa doğru ölürler.

Bazen, ölü iğne yapraklar dökülmeyip ağaçta asılı kalır ve alt yüzde üreme yapıları fincan şeklinde (apotesyum) oluşur.

Dökülmüş olan hasta iğne yaprakların her iki yüzünde bunlar oluşur.

Tedavi için hastalık belirtilerinin başlangıcında, bu belirtiler genelde haziran ayında kendini gösterir bakırlı ilaçlarla veya bordo bulamacı ile mücadeleye başlanması gerekli idi.

Şimdi vakit kaybetmeden ilk %2 lik bordo bulamacı uygulamasını yapın, süreci takip edin.

Uygulama öncesi ağacı silkeleyerek hastalıklı ibrelerin mümkün olduğunca dökülmesini sağlayın, alt temizliğini yapın, çıkan ibreleri yakın, bu işlemlerden sonra ilaçlı tedaviye başlayın.

Hastalık çok ilerlemiş kurtulma şansı az fakat müdahalemizi yapalım, Allahtandır yaşama isteği varsa düzelebilir.

Hastalık belirtisi olarak benzerlik gösterdiği için paylaşayım, ikinci ihtimal ağacınız çim alanda bulunduğu için aşırı sudan kök çürümesinden kaynaklanan belirtileride gösteriyor.

Ağacınızın konumunu siz biliyorsunuz değerlendirmenizi yaparsınız.

Bitki Sevdalısı 24-11-2011 23:52

Sayın Nuri Bey,

Bu tür bir durumdan dolayı,birçok uzman ve ziraat mühendisi ve ilaç firmasıyla itribata geçip,sayısız ilaç kullandık,bize de sizin dediğiniz gibi mantar denildi,hem kökten,hemde üsten bir sürü ilaç kullandık sonuç şu oldu,bitki kendine bir iki hafta için düzelip,tekrar kuruma başlıyordu..
Şu an ismi aklımda olmayan bir böcek ilaçı kullanmamız tavsiye edildi,en son çareydi bizim için,ilaçın mavi olduğunu hatırlıyorum,sizin dediğiniz gibi bakırlı ya da çinko içerikli olabilir uzun zaman geçti,bir hafta içinde kuruyan yerlerden yeni filizler çıkmaya başladı ve bir ay içinde bitki eskiinden iyi hale geldi...
Bunu öneren kişi eğitimli ve alaylı biriydi...Daha sonra bunu bana ilaç veren mühendislere bildirdim,kendileride inanmadı gelip baktılar..Bu konudaki düşünceniz nedir..?
Mazılarda,elvodi de smargatta sizinde bildiğiniz gibi mantar çokca yaygındır,iğneli gruptaki bu gösterge her ikisinide karşılaştırdığınızda yetiştirici olarak şunu söyleyebilirim farklı..

Nuri Murvet 25-11-2011 21:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bitki Sevdalısı (Mesaj 882395)
Bu tür bir durumdan dolayı,birçok uzman ve ziraat mühendisi ve ilaç firmasıyla itribata geçip,sayısız ilaç kullandık,bize de sizin dediğiniz gibi mantar denildi,hem kökten,hemde üsten bir sürü ilaç kullandık sonuç şu oldu,bitki kendine bir iki hafta için düzelip,tekrar kuruma başlıyordu..
Şu an ismi aklımda olmayan bir böcek ilaçı kullanmamız tavsiye edildi,en son çareydi bizim için,ilaçın mavi olduğunu hatırlıyorum,sizin dediğiniz gibi bakırlı ya da çinko içerikli olabilir uzun zaman geçti,bir hafta içinde kuruyan yerlerden yeni filizler çıkmaya başladı ve bir ay içinde bitki eskiinden iyi hale geldi...
Bunu öneren kişi eğitimli ve alaylı biriydi...Daha sonra bunu bana ilaç veren mühendislere bildirdim,kendileride inanmadı gelip baktılar..Bu konudaki düşünceniz nedir..?
Mazılarda,elvodi de smargatta sizinde bildiğiniz gibi mantar çokca yaygındır,iğneli gruptaki bu gösterge her ikisinide karşılaştırdığınızda yetiştirici olarak şunu söyleyebilirim farklı..

Merhaba sayın Bitki Sevdalısı

Hasta olan ibreli ağacınızın türünü söylememişsiniz.

Hastalığın başlangıç aşamasında farkedilip, hastalık türünü doğru yorumlamak tedavide başarı oranını yükseltir.

Sizin anlattıklarınızdan benim anladığım ve yorumum; İlk baştan yanlış hastalık teşhisi konmuş bunun neticesinde yanlış ilaç kullanımı uygulanmış, ağacınız tepkisini zaten vermiş, sonradan tavsiye edilen (İnsektisit) böcek ilacı uygulamasında ağacınız iyileşme sürecine girmiş teşhis ve uygulama doğru olmuş, tavsiyeyi veren arkadaşımız konusunda uzmanmış taktir etmek gerekir.

Ağacınıza musallat olan Mantar(Fungus) hastalığı değil zararlıymış...

Mazı, Elvudi, Smaragd türlerinde mantar hastalığı belirtileri genelde, zararlı (Kabuklu Bit , Koşnil, unlu bit, yaprak biti) oluşumu ile başlar.

Bu zararlıların ürettiği glikoz şekeri hava ile teması neticesinde mantar (Fungus) hastalığına dönüşür.

Zararlı böceklerin ağaca verdiği zararlar genelde atlanır veya fark edilmez, zararlı sonrası siyah mantar oluşumu göze çarpar, tedavi içinde uygulama bu yönde olur.

Süreci iyi bilen uzman bunu dikkate alır ve tedavi için uygulama sürecine başlar.

Sizin paylaşmış olduğunuz 40. mesajdan alındıdır.(bizim bildiğimiz kabuklu bit,karıncalarda bunları seviyor,karıncaların ağaçına gelme sebebide bunları toplamak,anack karıncalar bunları bitirip ağaçınızı kurtacak kadar çok çalıştılar mı bilemem)

Dikkat; İster ibreli ağaç veya yaprak döken, dökmeyen çalı olsun karınca faliyeti varsa ağacınızı hemen kontrol edin zararlı oluşumu başlamıştır.

Zararlılarla karıncalar ortak çalışır, zararlı karıncayı çekebilmek için glikoz salgılar karınca bu rüşvetin karşılığında zararlıyı korur ve zararlı yumurtalarını toprağa taşır. Zararlının üreme döngüsüne isteyerek veya istemiyerek yardım eder.

Aynı şekilde haziran ayı sonrasında ağaçlarda veya çalılarda Sarıca (Eşek Arısı) dediğimiz arı cinsi musallat olmuşsa yine ağaçlarınızın yapraklarını ve gövdelerini kontrol edin, bu arı cinsi etçildir zararlıları (Kabuklu Bit , Koşnil, unlu bit, yaprak biti) yemeye gelir.

Karınca ve Sarıca (Eşek arısı) faliyetlerini gözlemleyin zararlı oluşumunun habercileridir.

Tekrar etmekte fayda olduğuna inanıyorum, Hastalığın başlangıç aşamasında farkedilip, hastalık türünü doğru yorumlamak tedavide başarı oranını yükseltir.

UzaklarII 21-12-2011 15:19

Sayın Cem Çakmak ,
Bu fotoğraflar akla 2 olasılık getiriyor.
İlk bakışta ağacınızda "Elatobium abietinum" denen bir afit(yaprak biti) türünün yaptığı zarar göze çarpıyor.
İlaçlamayı ilk sene ayda bir sistemik ve kontakt etkili insektisitleri münavebeli kullanarak yapmanız başarılı sonuçlar verecektir. Yani ilk ilaçlama kontakt etkili ikinci ilaçlama sitemik etkili 3. ilaçlama kontakt etkili, 4. ilaçlama sistemik olmak üzere şubat kasım arası yapacağınız 8 ilaçlama bu ağacın problemini çözecektir, ertesi sene ise ağacınızı çok iyi gözlemleyerek 6 haftada bir yapacağınız ilaçlamalarla problem kesinlikle ortadan kalkacaktır.

İkinci olasılık ise "Gremmeniella abietina" denen bir fungus türü. Bu hastalıklada mücadele ederken uygun fungusitlerle gene ayda 1, şubat-eylül arası ilaçlama yapmanızı öneririm.Bu hastalıkla mücadele ederken ilaçlamalarda en başarılı sonucu "chlorothalonil" etkin maddeli ilaçlarla alırsınız. Çeşitli firmaların bu etkin maddeli ilaçları mevcut.

Kesin teşhis için daha yakından çekilmiş,hatta hasta dalı kesip eninden ve çok yakından bir kaç foto gönderirseniz daha sağlıklı olur.
Kolay gelsin...

UzaklarII 21-12-2011 15:51

Gremmeniella Abietina Zararı

5 Eklenti(ler)
Çeşitli fotoğraflarda Gremmeniella Abietina zararı.

UzaklarII 21-12-2011 15:56

Elatobium abietinum

5 Eklenti(ler)
Elatobium abietinum zararları.

oskefe 04-04-2012 11:30

Çam ağacı hastalıkları

Merhabalar evimde balkonumda saksıda baktıgım çam agacimin govdesinde yaglanma basladi ayrica saksinin altina yere dokulmus pekcok minicik orumcekler buluyorum. Mutlaka bir hastalik var ama caresini bilemiyorum ne tur ilac kullanmam gerekiyor? Bilgisi olan var mı?

oskefe 04-04-2012 11:35

Benimde balkonumda saksida baktigim cam agacim var govdesinde yaglanma basladi ayrica saksinin altina minicik orumcekler buluyorum. Bir hastalik var ama ne oldugunu anlayamiyorum. Ne yapmam ne ilac kullanmam lazim?

ZekAgac 20-09-2012 20:49

İğne Yapraklı Çamım Kurumaya Başladı

5 Eklenti(ler)
Benim de ağacımda kuruma başladı. Sebebi ve tedavisi konusunda yardımlarınızı bekliyorum.

Acaba ağacımın cinsi nedir?

Teşekkürler

theatory 15-10-2015 22:30

Çam ağacı hastalık

3 Eklenti(ler)
Merhaba;
Çam ağaçlarım 1 seneden kısa bir sürede bu hali aldılar hastalıkları nedir nasıl tedavi edebilirim ?
Teşekkürler.

MelikeG. 06-04-2016 12:23

[IMG]http://i.hizliresim.com/ljp35k.jpg[/IMG]

Merhabalar
4 ay once cam agaci aldim 3 aydir gayet saglikli iken bi kere suyunu aksattiktan sonra kurumaya basladi. Duzenli olarak suluyorum havalarin isinmasiyla disari koymaya basladim cunku evim cok gunes almiyo ama daha da kotulesmeye basladi. Ne yapmam lazim kurtarabilir miyim

caglarda 10-04-2016 14:38

Teşekkürler

kibrit 26-04-2016 07:52

ağaç kurtuldu mu?

s.serdar 29-04-2016 04:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ZekAgac (Mesaj 1021272)
Benim de ağacımda kuruma başladı. Sebebi ve tedavisi konusunda yardımlarınızı bekliyorum.

Acaba ağacımın cinsi nedir?

Teşekkürler

Ağacınızın cinsi Köknar (Göknar)

Magnuzyum sülfat eksikliği olabilir.

Benzeri sorunu ben de bir kaç yıl önce aşağıdaki en sağ ağacımın sol tarafında yaşamış ve kime sordu isem, düzgün ve tatmin edici çözüm alamamıştım.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...6835309-a4.jpg

Her gören bu ağaç gidici geçmiş olsun derken, aldığım bazı tiyolar ile kendi başıma önce mantar, ilacı, ardından, yapraktan hümas ve en son olarak topraktan magnezyum sülfat uygulaması ile ile ağacımı kurtardım.

Belli belirsiz hafif sararma esintileri hala duruyor ama. tepe tomurcuğu ve yan dallar geçen sürede fazlası ile canlılık ve gelişme gösterdi. Bir kaç gün içinde yeniden hem o ağaç hem de tüm çit mazıları için magnezyum sülfat desteği vereceğim.

somara 30-10-2016 15:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MelikeG. (Mesaj 1452103)
[IMG]http://i.hizliresim.com/ljp35k.jpg[/IMG]

Merhabalar
4 ay once cam agaci aldim 3 aydir gayet saglikli iken bi kere suyunu aksattiktan sonra kurumaya basladi. Duzenli olarak suluyorum havalarin isinmasiyla disari koymaya basladim cunku evim cok gunes almiyo ama daha da kotulesmeye basladi. Ne yapmam lazim kurtarabilir miyim

Bitkiler in kök gelişimi boyla birlikte artış gösterir. zamanla gelişen bitki köklerini daha uzağa salamaz ama kökler gelişmeye devam edip birbirlerine dolanıp kendi kedini boğar. bu yüzden bu tür bitkilerde saksıyı büyütmeniz gerekir.
ayrıca çam ağacı çok fazla suya ihtiyac duymaz. fazla sulama saçak köklerde ve kök boğazlarında mantari hastalıklara yol açabilir. bu da solma ölme gibi durumlara yol açabilir.
son olarakda bazı besin eksiklikleride solma sararma gibi etkiler yapar.
misal yaprak sararmasında en çok demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

ozozgan 22-09-2017 17:43

merhabalar.. ben de terasımdaki çam ağacımda yoğun kuruma problemi yaşıyorum.. mantar ilacı olarak ne kullandığınızı öğrenebilirmiyim?

s.serdar 26-09-2017 04:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozozgan (Mesaj 1518578)
merhabalar.. ben de terasımdaki çam ağacımda yoğun kuruma problemi yaşıyorum.. mantar ilacı olarak ne kullandığınızı öğrenebilirmiyim?

Mantar hastalığı olduğuna nasıl karar verdiniz?

cewothekid 08-04-2018 15:41

1 Eklenti(ler)
merhaba;
bahcemdeki cam agacimda bu bocekten milyonlarca var. Acaba bocegin turu nedir ve ne tur bi ilaclama yapmaliyim? bocegin gercek buyuklugu 1 mm civari.
tesekkur ederim

mehmet0791 03-08-2018 11:15

Çamlarda çökerten hastalığı

Eraytrn 12-05-2019 14:11

Araniza yeni katildim, oncelikle merhaba.

Ankara Güdül ilcesindeki bahcemde yaklasik 12-13 metre bir çam agacimiz var. İgneleri sararmaya baslayinca ziraatci birine fotolarini gosterdim, demir eksikligi oldugunu soyleyip demir ilaci verdi. Sonrasinda tüm igneleri dokecegini soyledi ve oyle de oldu.

Gidisat pek iyi gorunmuyor suan, ince dallari kurumus.

Bu guzelim agaci kurtarmak istiyorum ama ne yapacagimi pek bilmiyorum.

Degerli fikir ve yorumlarinizi bekliyorum.

Saygilarimlahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b712b011f0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...1cfeea8aee.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...c03e669952.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f8f1cc5cef.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d275f04cd3.jpg

BLA-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

selmaneh 28-07-2019 11:50

1 Eklenti(ler)
Merhaba, bahçemdeki ağaçlar yapışkan bir sıvı salgılamaya başladı. Ağaçların gövdelerinin ve dallarının tamamı ıslak, koyu renkli bir hal aldılar. Ayrıca ağaçların bazı dalları kurudu. Bunun sebebi ne olabilir ve nasıl iyileştirebilirim. Teşekkürler.

Eklenti 697192

AhuSD 13-04-2020 11:58

Merhaba, terasta yetistirdigim bodur can hakkinda cok kisa bir soruma cevap ariyorum. Atilmak uzere ama kutulabilir mi diye merak ediyorum. Yardimci olmaniz mumkun olabilir mi acaba? Simdiden tesekkur ederim

AhuSD 13-04-2020 11:58

Fotoğraf ekleyemiyorum maalesef

Mertay 13-08-2020 01:44

Bahçemdeki asırlık çam ağacımda pamuksu oluşumlar var ve ağaç sağlıksız görünüyor.
İnternetten araştırdığımda sorunun ‘ marchalina hellenica isimli bir zararlıdan kaynaklandığını tespit ettim diğer adı çam pamuklu koşnili.
Derinlemesine araştırdığımda bu zararlının aslında arıların çam balı oluşumundaki temel besinlerinden biri olduğunu öğrendim. Bu zaralı ağacın öz suyunu emerek kurumasına yol açıyor.
Tabi kimarılar önemli ancak evimin yakınlarında arı üretimi yapılmıyor ve ağacımın kuruması beni ciddi şekilde üzüyor. Yemişim balını 100-120 yaşındaki ağacımı yaşatmak istiyorum. Acil yardım lütfen.

Çamhastası 05-12-2020 20:26

Elwoodii çamımda pamukçuklar var

Merhabalar, benim elwoodi çamım var evimin balkonunda bakıyorum neredeyse 4 aydan fazladır benimle. Bugün fark ettim ki beyaz pamukçuk var. Dokunduğumda dokusu da pamuk gibiydi. Ancak sorunu ne bilmiyorum ne yapmalıyım. O pamukçuğu elimle aldım ama tekrarlamasın ve olabildiğince büyüsün istiyorum. Ne yapmalıyım acaba? Bu pamukçuk neden olmuştur? Ve tekrar olmasını nasıl engellerim?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025