![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
|
Leylandi kuruyor
Kasım ayında bahçemize paravan olsun diye ektiğimiz leylandilerin tamamı yavaş yavaş kuruyor. Fidanları 1,5-2 metre olarak sepetli şekilde Kavakçılık'tan satın almıştık. Kışın belli aralıklarla birer kez önce kompozit gübre, daha sonra da doğal hayvan gübresi koyuldu kök çevresine dairesel çeper şeklinde. Rüzgardan kökleri oynamasın diye 3 yanından kazığa bağladık. Satın alırken "%10'u tutmayabilir" denmişti, ancak şu an hepsi günden güne sararıyor ve hiçbiri kurtulacak gibi görünmüyor. Ayrıca bir diğer ayrıntı da şu ki ağaçlar tepedeki dallarından değil aşağı dallardan başlıyor kuruyup sararmaya. Bir hastalık mıdır bu, yoksa yanlış bir uygulama mı yaptık, fikri olan varsa paylaşır mısınız? Bu ağaçlar tamamen kuruyunca, mecburen söküp yerlerine (bu kez saksıda yetişmiş) ağaçlar ekmeyi planlıyoruz, zira açık köklü ağaçları ekmek için mevsim zaten uygun değil. Tutması leylandi'den daha garanti olan bu tür bordür ağaçları tavsiyenizi de alabilirim. Düzenleyen panda : 16-05-2009 saat 10:34 Neden: fotograf ekleme |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu.
|
Sn.panda Sapanca ilçesinde yeşil leylandi yetiştiriciliği yapmaktayım, sorununuzu okuyunca biraz hayret ettim desem yalan olmaz, esasında yeşil leylandiler toprağa adaptasyonları kolay olan dış mekan bitkileridir. Kasım ayında tutma oranının yüksek olması gereken bir dönemdir, yanlış anlamadıysam leylandileriniz dikim öncesi saksı da ekili değildi, çıplak kök olarak alınmıştı. Çıplak kök alınan türlerde risk her zaman için muhtemeldir. Yapılan işlemlerde her hangi bir olumsuzluk gözlenmemektedir. Çıplak kök olarak belirttiğim üretici tarlasına leylandiyi ekmiş burada büyütmüş daha sonra bu ürünlerini satmak amaçlı sepetlere aktarmış olabilir. Bu şekilde ise tutma şansını, saksıda yetişmiş leylandiye oranla çok düşüktür. Alt kısımlardaki saraltıların Hastalıkla ilgili olmayacağını düşünüyorum , leylandinin toprağa tutmadığını göstermektedir. Ayrıca leylandileriniz boyları 2.5- 3 metre gibi fotoğraflardan gözlemledim bilmiyorum yanlış tahmin etmediysem. Büyük ağaçların toprak adaptasyonları kolay olmamaktadır. Çit amaçlı düşünüyorsanız yeşil leylandiler idealdir, yeşil leylandi türü haricinde yine servi türlerinden gold riader olabilir, smargart türü olabilir, alev ağacı adı verilen türler vardır bu türler çalı tipi türlerdir ekilebilir diye düşünüyorum. Saygılarımla. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-04-2020
|
Hocam geçen sene diktiğim 70 adet leylandi ağacı soğuktan dolayı sarardı. (Erzurum) Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
|
Sn. mtuncer, bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim öncelikle. Biz bunları Kavakçılık A.Ş.'den sepetli olarak aldık ancak tabi ki kökleri yine de bu söküm dikim işinden zarar görmüştür diye tahmin ediyoruz. Yine de hepsinin kurumaya yüz tutması çok üzücü. Bu arada geçenlerde kendi kendine kuruyup kırılan dalların içini incelediğimizde kurt vb. böcek olduğunu farkettik. Yani bu ağaçları içten içe yiyip kurutan bir haşere de olması muhtemel. Sonuç olarak görünen o ki hepsi ya da tamamına yakını kuruyacak. Ve bu ağaçlar kuruyunca yerlerine yine 1,5-2m civarı leylandi ekmeyi düşünüyoruz ancak bu kez saksıda olanlardan tabi. Saksıda leylandilerin bu mevsimde ekilmesi sakınca doğurur mu? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu.
|
Sn.panda Rica ederim önemli değil, ****** fungisit adı verilen mantari zararlıların etkisiyle de olabilir. Saksıdaki ürünler için bu aylarda dikimi konusunda her hangi bir sakınca yoktur. Aşağıda bir kaç çeşit örnek yer alıyor. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-05-2008
|
Merhaba, İzmir Güzelbahçe de oturuyorum. Çit olarak diktiğim 1,5 metre boyunda 120 adet leylandim var ,her sene yazlığa gidiyorum bahçem otomatik sulanıyor . Leylandiler damlama ile sulanıyor. Geçen mayıs ayında evden ayrılmadan önce leylandilerimde unlu bit görmüştüm . 1 hafta ara ile 2 defa megan 4 ile ilaçlama yaptırdım. Yaz sonu eve geldiğimde leylandilerimde sarama gördüm , baziları kurumuştu. Önce budadılsonra ilaçlarım ama maalesef sarama yayıldı. Sanırım hepsi kuruyacak çok kötü ne yapabilirim. Bu arada yan komşularımın bahçelerinde hastalık etmenler kaynıyor. . |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-05-2007
|
Alıntı:
Bana göre suyu fazla geliyor bitkilerinize. Boğuluyorlar diyelim.. Sulama rejimini iyi ayarlarsanız sorun kalmaz. Tıpkı bir insan gibi düşünün lütfen. Bir üretici olarak benim nacizhane görüşlerim bu yönde farklı problemlerde olabilir elbette. Tecrübeyle sabittir diyelim. Saygıyla. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu.
|
Aşağıda alev ağacı, Gold rider servisine bir villanın önünde çekilmiş örnek yer almaktadır. Kocaeli Sapancaya yakın bir yer direk üreticiden leylandilerinizi veya çeşitlerinizi temin edebilirsiniz, bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Saygılarımla |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=mtuncer54;426818]Aşağıda alev ağacı, Gold rider servisine bir villanın önünde çekilmiş örnek yer almaktadır. Sayın mtuncer; Benim bahçemde altuni leylandilerim var. Yukarıdaki resimlerdeki gold rider' lere çok benziyor. Birbirlerinden farkı nedir? Nasıl ayırt edebiliriz.? Saygılarımla. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu.
|
Sn. Orijin Evet altuni leylandi servisi ile Gold Rider benzermiş gibi görünmekteler, gold rider renk olarak altuni leylandiye göre daha sarı renktedir, adeta altın sarısını andırır , altüni leylandilerde de yeşil renk biraz hakimdir, sarı renk ile karışık bir şekilde. Dal yapılarına baktığınızda gold rider ana gövde kısımlarında dolgun ve sıktır. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çok teşekkürederim, sayın mtuncer. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-05-2009
|
Çam (leylandi)
![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 Öncelikle merhabalar arkadaşlar formunuza yeni katılıyorum çok güzel düşünülmüş. Birkaç sorum olacaktı yardımcı olabilcek arkadaşlar varsa şimdiden teşekkürler.1 2 3 4 teki resimdeki çamların hepsini aynı zamanda aldım ama bazıları çok büyürken bazıları hiç gelişemedi. Dikkat ederseniz 4. resimdeki çamda yavaş yavaş kuruyo 25 yakın çam almıştım bunların 5 tanesi kururken 5 taneside çok az bi gelişme gösterdi sebebi nedendir? Birde 5. resimdeki çam 12 15 yaşlarında bu çamın dalını kesip toprağa ekersem çıkarmı? Veya diğer leylandilerin herhangi bir dalını kesip toprağa eksem çıkarmı? Birde çelik nedir? Şimdiden sağolun. Düzenleyen ByFavori42 : 26-05-2009 saat 19:54 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu.
|
Ayrıca 12-15 yaşlarındaki mavi servinizden çelik alarak değil de yaz sonuna doğru tohum kozalaklarını toplayarak tohumları çimlendirmek üzere çoğaltabilirsiniz. Forumda çelik ile ilgili bir çok bilgi mevcut açılan başlık altında farklı konulara yorum yapmak mederatör tarafından uygun görülmeyebilir. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-05-2009
|
sn. mtuncer54 verdiğiniz bilgiler için teşekkürler yaz sonu olarak ağustos ayıdır diye düşünüyorum umarım doğrudur pek fazla bir bilgim yok bitki konusunda kusura bakmayın. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-07-2009
|
mavi selvinizin köklerinde bi problem olabilir tabi eğer virütik **** besin eksikliği gibi bi durum yoksa o yüzedn onun tesbitini yapıp eğer biyotik bi problem yoksa hümik asit uygulaması yaparsanız durumu düzeltebilirsiniz |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-05-2009
|
herkese selam,benim öğrenmek istediğim kış şartlarının biraz sert geçtiği Kocaelinin kuzeyinde kalan taşköprü mevkiinde çit bitkisi olarak gold rider uygun olurmu yoksa yeşil leylandimi kullansam daha mantıklı olur? |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Her ikisi de bence çok güzel bitkiler birazda sizin tercihinize kalmış bir durum. Müşterilerimiz çitte daha çok yeşil leylandiyi tercih edilmektedir, yeriniz biraz daha rüzgarsız site içerisinde bir yer olmuş olsaydı gold raider tercih edilmesi daha uygun olurdu. Bu konuda dilerseniz yardımcı olabilirim. |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-05-2009
|
zaten benimde sorduğum bitki o işte,gold rider yani..duruşu rengi çok güzel ama soğuk iklimde nasıldır onu merak ettim,kuzeni yeşil leylandi çok dayanıklı mesela. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu.
|
Ama yine de ekilmesinde bir sakınca yoktur, leylandi türünde olduğu için aynı özellikleri taşımaktadır. Kocaeli merkezde yol boyunca gold raider'lar peyzajda kullanıldığını gözlemlemekteyim. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2009
|
Sn Mtuncer Bildiğiniz üzere kurumadan yana benimde başım dertte. Yaklaşık olarak 20 + 30 leylandi dışarıdan aldık. Tahminim üzerine reğlikajdaki fidanları saksılara ekip göndermişler. Fidanlar mayıs ayında alındı ve son 1 aydır fotoğraflarda görünen kurumalar meydana geldi. Dediğim gibi yağmurlama fiskiyelerinin altına konulmuş ve öğleden sonra 14:00 ile 15:00 arrası fiskiyeler açılarak sulanmış. Benim tahminim suların mercek görevi görerek yakması. Bunun nedeni ne olabilir acaba ? Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler Saygılarımla |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Haklısınız Tuncer bey , Ben saha çalışmalarına katıldım bir kaç hafta fidanlık ile ilgilenemedim çok fazla fidanlıkta sulama sistemi yok bu neden ile sulama hortum ile olmakta aynı zamanda gölgeleme yapılan alanda gül şimşir gibi bitkilerin bulunduğu yerde yağmurlama fiskiyeler ile yapılmakta. Sulamaya yetişilemediğinden çalışanlar Leylandileri fiskiye ye yakın olan yerlere koymuşlar. Haliyle ne kadar gölgelik olsada o saatlerde fiskiyeler açılınca az da olsa bir mercek etkisi yapmıştır. Fidanlıkta görünce hemen onları başka yere aldım. Umarım en kısa sürede düzelirler. Bahsettiğiniz gibi hastalıklarda meydana gelmiş olabilir. Primadal mazılarımızında en üst tepe uçlarında yanmalar oluşmuş dediğiniz üzere hastalık belirtisi olabilir. Bu konuda dikkat etmem gerekicek . İlginize çok teşekkür ederim. Gerekli önlemleri en kısa zamanda alıcağım. Ayrıca bu kuruyan leylandilerde budama yapsam düzelme meydana gelirmi? |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Hımm o zaman bekleyip görücez . Eğer herhangi bir değişim olmazsa otopsi yapar durumuna bakarım. Gerçi kuruyan bölgelerin ucunda az da olsa yeşil yapraklar mevcut belki kendine gelir. Umarım kendine gelir gelişmeleri haberdar ederim. İlginize teşekkürler |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-05-2009
|
arkadaşlar bende de var aynı sorun ama leylandi olmadığını sanıyorum yardımcı olursanız sevinirim.acaba uçlarından alsam tazelermi **** kuruma dururmu |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| kök çürümesi, leylandi |
|
|