agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Daha İyi Bir Yaşam İçin (https://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/)
-   -   Tohum Bankası Projem (https://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/43177.htm)

gaseker 02-09-2019 13:55

Elimden geldiğince maddi manevi destek vermek isterim. Evimin önünde 50 metrekare küçük bir bahçem var, bu sene köyümüzden yerli tohum olduğu belirtilen fideler aldık bir miktar ama tabi söyleyenin insafına kalmış ne kadarı yerli ne kadarı değil. Mahsulümüz fena sayılmaz. İkinci senemizde kendi mahsulümüzün tohumları ile görüyor olacağız hibrit olup olmadıklarını. Tohumlarınızı deneme ve çoğaltma konusunda küçük bahçem elverdiğince destek olmak isterim.

gaseker 02-09-2019 14:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bakidilek (Mesaj 1573700)
dostum farzı misal domatesi ektin tohum almak için, o domatesin GDOlu bir domates poleniyle tozlaşıp tozlaşmadığını bilemzsin, yani malesef ürettiğin yeni tohumlar bozulacaktır. Böylesi bir bozulma olmaması için her bitkinin belirli yarıçaplarda diğer türlerden uzak kalması gereken mesafeler var. Önce Ülke olarak GDOlu(hibrit, **** modifiye olarak süslü isimler de veriliyor) tohumu yasaklamak lazımken bizde GDOlu tohum kullanmayana destek bile verilmiyor. Tarım bakanlığı sertifikalı olmayan tohum kullanan çiftçiye destek vermiyor ve sertifikalı tohumların da neredeyse alayı GDOlu.

Konunun uzmanı olmadığım için çok beylik laf etmek istemem ama bir iki noktada fikrimi belirtmek isterim. Öncelikle hibrit tohum sözcüğü GDO'lu tohum yerine kullanılan süslü bir terim değil bildiğim kadarıyla. Hibrit tohumlar doğal seçilim yerine kontrollü seçilimle elde edilen tohumlar, genlerle oynama vs sözkonusu değil hibrit tohum üretiminde. Hibrit tohumun tek dezavantajı sürdürülebilirlik boyutunda, yani 2. nesilde ürün yok denecek kadar azalabiliyor.

Sağlıklı tohumlarla tesis ettiğiniz bir bahçede yakındaki bitkiden döllenme olasılığı nispeten uzaktaki bir üründen tozlaşma ihtimalinden fazla olacaktır. Tohumluk olarak kullanacağınız ürünleri de istediğiniz çeşidin özelliklerini büyük ölçüde taşıdığını gözlediğiniz meyvelerden seçerseniz türün korunması için yeterli olur kanaatindeyim.

Diğer yandan ticari amaçlarla genetiğiyle oynanarak elde edilen tohumlar genelde o ticari kazancı devam ettirebilmek için kısır çeşitler oluyor. Bu sebeple zaten o cins bir ürünü ikinci nesilde yetiştiremeyeceğiniz için sağlıklı tohumlarınızın genetiğine işlemesi de çok kolay olmaz.

Bu başlıkta bir kaç kez dile getirildiği gibi doğa kendini korumanın yolunu bir şekilde bulacaktır, yeter ki ona kendi kurallarını işletebileceği asgari ortamı sağlayalım.

Şeftali çiçeği 25-09-2019 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Murat Durak (Mesaj 1566470)

Diğer bir konu da yollayacağım Atalık Yerli tohumlarımızı üretip tohum bankasına geri kazandıracak kişilerin olmasını istiyorum + Tohum Bankası Projeme mümkünse farklı tohumlar ile katkı da bulunacak kişilerden destekte bekliyorum... Yani göndereceğiniz her tohum kabulümdür...

İyi günler Murat bey, inşallah projeniz umduğunuz kadar iyi gidiyordur, çünkü biz de bu projeye katkıda bulunmak istiyoruz. Eşim ve ben kent hayatını terkedip memleketimizde bir dağ köyüne yerleştik ve 6-7 senedir küçük bahçelerimizde organik tarım yapmaya çalışıyoruz. Zamanla epey tecrübe kazandık ama bir o kadar da zorlandık. Bu zaman zarfında elimde her seneki üründen artan bir çok tohum birikti. Onları ne yapacağımı bilemedimden ve tohuma da çok kıymet verdiğimden atamadım ve sakladım. Etrafımda herkesin kendi tohumları var, kimse benim tohumlarımı talep etmiyor.

Şu anda elimde tarih yelpazesi 2013-2019 aralığında olan bir çok cins tohum var: ağırlıklı olarak domates, salatalık, kabak, mısır, biber. Her sene daha güzel cinsler keşfettikçe satın aldık (yerli tohumculardan) ve kendimiz de hepsinden bol bol tohum aldık. Aralarında çok harika cinsler var. Ama şunu da belirtmeliyim ki acemiliğimiz ve bilgisizliğimizden kaynaklanarak tohum izolasyonuna hiç dikkat etmedik tabii, o bu sene öğrendiğimiz bir şey oldu. Şimdiden sonra dikkat etmeye çalışacağız inşallah.

Şimdi eğer sizce de uygunsa bu tohumları bahara kadar size yollamak istiyorum. Bazılarına ben isim taktım ama yetiştirirseniz özelliklerine bakıp belki siz de tesmiye edersiniz :)

Sizden haber bekliyorum. Güzel projenizde başarılar dilerim.

bakidilek 27-09-2019 10:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gaseker (Mesaj 1574142)
Konunun uzmanı olmadığım için çok beylik laf etmek istemem ama bir iki noktada fikrimi belirtmek isterim. Öncelikle hibrit tohum sözcüğü GDO'lu tohum yerine kullanılan süslü bir terim değil bildiğim kadarıyla. Hibrit tohumlar doğal seçilim yerine kontrollü seçilimle elde edilen tohumlar, genlerle oynama vs sözkonusu değil hibrit tohum üretiminde. Hibrit tohumun tek dezavantajı sürdürülebilirlik boyutunda, yani 2. nesilde ürün yok denecek kadar azalabiliyor.

Sağlıklı tohumlarla tesis ettiğiniz bir bahçede yakındaki bitkiden döllenme olasılığı nispeten uzaktaki bir üründen tozlaşma ihtimalinden fazla olacaktır. Tohumluk olarak kullanacağınız ürünleri de istediğiniz çeşidin özelliklerini büyük ölçüde taşıdığını gözlediğiniz meyvelerden seçerseniz türün korunması için yeterli olur kanaatindeyim.

Diğer yandan ticari amaçlarla genetiğiyle oynanarak elde edilen tohumlar genelde o ticari kazancı devam ettirebilmek için kısır çeşitler oluyor. Bu sebeple zaten o cins bir ürünü ikinci nesilde yetiştiremeyeceğiniz için sağlıklı tohumlarınızın genetiğine işlemesi de çok kolay olmaz.

Bu başlıkta bir kaç kez dile getirildiği gibi doğa kendini korumanın yolunu bir şekilde bulacaktır, yeter ki ona kendi kurallarını işletebileceği asgari ortamı sağlayalım.

Haklısınız GDO ve hibrit aynı şey değildir, yazınızda da belirttiğiniz gibi hibrit tohumlar 2. senelerinde ya ürün vermiyor ya da çok az ürün veren kalitesiz ürünlere dönüşüyor. GDO meselesine gelirsek, geçenlerde içinden çilek çıkan domates hadisesini google'a aratmanızı öneririm. Tozlaşmadaki mesafe olayı ise öyle basite indirgenecek bir durum değildir, hatta hayat memat meselesi olarak görmemiz gereken bir konudur. Nitekim domateste tozlaşma genelde kendi içinde olsa da örnek olarak salatalıkda bu mesafe rüzgar vs olmayan bir alanda en az 400m yarıçapında olmalıdır. Bu mesafe hem hibritleşmeyi hem de GDOlu bir ürünle tozlaşmayı önlemeye yöneliktir. GDO'lu olmasa bile çapraz tozlaşma(hibritleşme) ihtimali olan ürünlerin dikiminde mesafeye önem vermemiz arı tohum üretimi için şarttır. Mesafe olayını ise tozlaşma biçimi, bitki türü, bölgedeki böcek biyoçeşitliliği gibi bir çok etmen etkilemektedir. Ben de konunun uzmanı değilim bu yazdıklarım da konuya dair bildiklerimden ibarettir.

okaytoltay 29-09-2019 21:15

Murat bey yaşamınız adına aldığınız bu marjinal kararı ve projenizi gönülden destekliyorum. İnşaallah muvaffak olursunuz.

Selinnnnn 25-04-2022 14:16

Tohum talebi

Merhabalar ben selin ben ata tohum dikmek ve çoğaltmak istiyorum çok istiyorum doğal tüketmek ve desteklemek ancak benim tohumum hiç yok çok aradım bir videodan duydum bu siteyi tohum rica ediyorum çeşit çeşit dikmek istiyorum eğer varsa ve bana gönderirseniz çok memnun olurum

Portakal Rengi 27-04-2022 13:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selinnnnn (Mesaj 1615101)
Merhabalar ben selin ben ata tohum dikmek ve çoğaltmak istiyorum çok istiyorum doğal tüketmek ve desteklemek ancak benim tohumum hiç yok çok aradım bir videodan duydum bu siteyi tohum rica ediyorum çeşit çeşit dikmek istiyorum eğer varsa ve bana gönderirseniz çok memnun olurum

Muğla B.B atalık tohum dağıtıyor. Sitesine bakabilirsiniz.

evandevan5 27-04-2022 14:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1566669)
Konunun bir yönü daha var.
Birçok üretici ile paylaşılan tohumların sağlıklı olarak çoğaltıldığından nasıl emin olabiliriz ?
Örneğin domates 25 m içinde yer alan diğer domates türleri ile tozlaşabiliyor ise ve çevrede farklı türler varsa, alınacak tohumlar aslından farklı bir tür olabilir. Diğer bitkiler için koşullar farklı olabilir ancak, değişim olanaklı.
Kendi tohumundan üreyebilen çeşitler olarak sürdürülebilir. Ancak bir türün kesintisiz ve bozulmadan sürdürülebilmesi için, paylaşarak çoğaltmak olanaklı olabilir mi ?
Bir zamanlar yapılan, tohum ıslahı çalışmalarını anımsıyorum. Pazarda tanıştığım köylüler," artık anlaşıp aynı bal kabağı türünü ekiyoruz" demişlerdi. Ne uzun ne yuvarlak ürünler ile karşılaştıkları için birlikte hareket etmeye karar vermişler.
Kaynağın güvenilir olması sorunu nasıl çözülebilir ?

tohum bankası deyince aklıma norveçteki -30 lardaki swalbard tohum ambarı geldi tüm dünyadan ürün varmış bir türkiyeden ürün yok malesef.

evandevan5 27-04-2022 14:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1615135)

neredeymiş ben baktım yok.

evandevan5 27-04-2022 14:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1615135)

BİTMİŞ.
https://yereltohum.mugla.bel.tr/tohumtalep

ZERENAYSUN 28-04-2022 08:14

Merhaba, çok yeniyim ben.hala devam ediyor musunuz ata tohumlarını dileğenlere ulaştırma işine

Melih Bakırlıoğlu 29-04-2022 07:14

Hoş geldiniz sitede tohum paylaşımları yıl sonuna doğru yapılıyor. Eskişehir büyük şehir belediyesi de her sene tohum paylaşımı yapıyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025