agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Daha İyi Bir Yaşam İçin (https://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/)
-   -   Doğal sabun yapımı (https://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/3018.htm)

Nihal 08-06-2008 12:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 245690)
Sevgili Nihal,doğal olarak bazik madde:misvak ve karbonat aklıma geliyor ama emin değilim.Misvağı ağız içi asiti, karbonatıda mide asitini nötralize etmek için halk arasında kullanılır.Asiti baz nötralize eder, ama adını ettiğim maddelerin bazik olduğundan tam emin olmamız gerek.Ben fizikçiyim tam emin değilim aramızda kimyager varmı?

Bence de bir kimyacıya ihtiyacımız var:)Aramızda hiç kimyacı yok mu?

Nihal 08-06-2008 12:22

Sevgili Hassoman
Renkleri nasıl veriyolarmış sordun mu acaba?

hassoman 08-06-2008 13:52

Sevgili Nihal,
O anda soracak hiç bir soru aklıma gelmedi. Çünkü bu konuyu Ören'de araştırmak ve uygulamak üzere kendi hazırlamıştım. Bakalım hangi bilgi ve deneyimlerle döneceğim..

Nihal 08-06-2008 18:59

O zaman araştırmalarınızın sonucunu merakla bekliyorum:)

praecox 08-06-2008 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nihal (Mesaj 245767)
Bence de bir kimyacıya ihtiyacımız var:)Aramızda hiç kimyacı yok mu?

Biri Kimya mı dedi? ;)

Soru veya sorun nedir?
Doğal (bitkisel) bazlar denince akla hep alkaloidler gelir. Hoş bunları kim nerde kullanmak ister bilemem. Amoniak da üre de "doğal" bazlardır.
Ciltlerde enteresan etkileri olan bazik maddeler de bilinir örneğin alanthoin.

Sanırım burdaki maksat kostikten kaçınmak. ancak üzgünüm kostikten başka sabunun asit kuyruğunu yağdan bir proton çekerek hydrophil yapacak kadar kuvvetli bir baz yok gibi.
Şöven otundan elde edilen saponinler ki sabuna adını veren bu maddedir eskiden sabun yerine kullandılar ise de yıkama işleminde çok zyıflar.

karaselvi 08-06-2008 21:14

Yağı sabuna dönüştürecek doğal bir madde arıyoruz.

praecox 08-06-2008 21:18

Maalesef yok :(
hem kostik yağla sabunlaşma tepkime gösterince çok bir zararlı değildir.
göz yakmıyan detergent ler ki kationik anionik olabilir bunlar da çok güzel sabunlar olsa da tu konu tamamen kimyasal vede üzülmeyin hiç de sanıldığı kadar doğaldan uzak bir şeyler değil.

the 08-06-2008 22:16

Merhaba,

Kısa bir süre önce işim gereği yaklaşık 1 ay kadar Ayvalık ve Cunda'da bulundum. Üstelik zeytinyağı ve sabun üreten bir fabrika ve başka bir fabrikanın zeytinyağı ile sabunlarını satan bir dükkanda çekim yaptık.

Onlar bana üstü kapalı ne bilgi verdiyse sizlerle paylaşabilirim.

1. Kendileri üretse bile kesinlikle yeşil zeytinyağlı sabunu önermiyorlar. Beyaz görünümlü zeytinyağlı sabunlar da kendi aralarında üretim açısından ayrılıyorlar. Görünüm olarak aynı sabunun birisinin kilosu 3 liraya satılıyorsa birisi 7 liraya satılabiliyor. İkisi arasındaki farkı kısaca anlayabilmem için şöyle özetlediler: beyaz sabun elinize aldığınızda kenarlarından tozlar dökülüyorsa ve kokusu elinizde kalıyorsa kalitelidir. Eminönü'nde, Kemeraltı'nda satılan açıktaki sabunlardan sakının derim, çünkü yapanlara göre doğala daha yakın sabunlar açıkta o kadar kalıp gibi duramaz.

2. O rengarenk görünen yeşil sabunların hepsinde renklendirici boya var ( benim anlamam için öyle söylediler :) ) Çekim yaptığımız fabrika, bunları dekoratif amaçlı istenilen fuarlar için ürettiklerini, bireysel kullanım için üretmediklerini söylemişlerdi. Pek inandırıcı değil ama olsun:)

3. Kendim sadece zeytinyağlı sabun kullandığım ve hemen hemen Ege'li olmamdan dolayı çoğunu denediğim için şunu söyleyebilirim: Çoğu turistik bölgelerde ev yapımı-doğal, fabrika görmemiş diyerek satılan , hatta kimi zaman biçimsiz olduğu için daha büyük bir hevesle aldığımız sabunların kendi içlerindeki dengesi ne yazık ki, işi ticarete dökmeye çalışan bazı uyanıkların elinde.

Ha ben napıyorum, çok güvendiğim bir yerden kilo ile alıyorum :) Biterse kargo ile göndertiyorum. O güveni de karşı taraf sağlıyo:)

Ama şunu söyleyebilirim, Ayvalık'tan zeytinyağı, Akçay'dan sabun alacaksınız!

çözbeniarapsaçı 27-08-2009 23:59

jhonson un göz yakmıyan sabununu neyden yapıyorlar zararsız galiba

bernacyhn 15-10-2009 22:53

Ben ayvalığa yeni taşındım. Her yerde zeytinlikler var ve beldenin içinde zeytinyağı satan bir sürü dükkan var. Evi tutmamıza yardım eden teyze de sabun yaptığını söylemişti en kısa zamanda araştıracağım bunu ben de çok merak ettim..

Nejla K. 15-10-2009 23:04

Selamlar, benim eşim de sabun imalatçısı, zeytinyağ sabunu ve sıvı sabun yanında bir kaç çeşit daha var... Bir ara soralım merak edilenleri ona... Doğrusu böyle bir konu başlığı olduğunu bilmiyordum...

omer632009 30-12-2009 14:44

sayın nihal hanım küllü sabun yapımında bahsetmiş olduğunuz ölçü nedir nrkadardır litre mi su bardağımı kaşıkmı. ayrıntılı olarak bilgi verebilirmrsiniz.
birde külü suda kaç gün beklettiniz. selamlar.

idris şenol 30-12-2009 15:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 245697)
Beypazarı'nda sokak arasında bir dükkanın önünde (Yakut Ticaret) on larca çeşit sabunun sergilendiğini gördüm. Dükkan sahibi bayanla konuşurken benim yazları Kuzey Ege'de oyalandığımı duyunca pek mutlu oldu. Bu sabunları Ayvalık'ta yeğenlerine özel olarak yaptırdığını söyledi. Yahu bir sabun bu kadar mı güzel olur?.. Doğal sabun yapmak isteği yaratıyor insanda. Bu gidişimde kesin araştıracağım bu işi...

sabun yapmayı öğrensek üsteki renkli sabunları yapması kolay:rolleyes:

Kedi Tırnağı 23-05-2010 03:55

Bu konu 2009 da kesilmiş maalesef. Sabun meselesi beni de çok ilgilendiriyor. Ben de kurmayı planladığım çiftliğimde kendi sabunumu yapmayı istiyorum.

Ben yaklaşık 1-2 yıldır banyo yaparken sadece zeytinyağlı defne sabunu kullanıyorum. Migros' da '' Mehmet Aydın'' marka bir sabun var. '' Hatay' ın meşhur zeytinyağlı defne sabunu, Saf doğal sabun'' diye geçiyor pakette. Sabunlarımız el yapımı olup, hiçbir katkı maddesi içermez diye yazmışlar. Bileşimi de; Defne yağı, zeytinyağı, sabun bazı ve su. Sabun bazı dediği bu kostik denen madde midir acaba? bu sabunun rengi açık hardal rengi gibi ve döküntüler oluyor üstünden. Bu sabunu dediğim gibi 1 yıldan fazladır kullanıyorum ve memnunum aslında. Diğer sabunlarla yıkandıktan sonra cildimde kuruluk ve kaşınma olurdu ama bu sabunda öyle bir sorun yaşamıyorum. Bunun Migrosdaki fiyatı 1 kg luk kutu 6,50 TL filan. Aynı markanın ağır kokmayan ve dokusu başka bir sabunu da var ve o daha pahalı.

Geçen gün başka bir markette de '' Dalan '' marka sabun gördüm ve aldım. Henüz kullanmadım. Onun paketinde de zeytinyağlı defne sabunu, %100 doğal, %100 bitkisel, %100 el yapımı gibi ibareler var. İçindekiler bölümü çok dilli yazılmış ve niyeyse ingilizce; soap(sodium salts of daphne oil(laurel oil) and olive oil fatty acids), aqua, sodium chloride.
Bu sabunun rengi ise açık yeşil ve daha pürüzsüz bir yapıda. Adese' de 4.50 TL ye aldım 1 kg. luk paketi.

İkisi de zeytinyağlı defne sabunu ama renkleri, dokuları farklı. Oranları mı farklı acaba? Bu sabunlar sağlıklı mıdır yani nedir şimdi. Ben gayet güvenle, doğal sabun kullanıyorum diye düşünürken burada yazılanlar kafamı karıştırdı:D

canner1903 06-06-2010 22:59

KÜLLÜ SU + ZEYTİN YAĞI
bir önceki sayfada arkdasın yazdıkları doğrultusunda sabun yapımına başladım. birinci denemem de puding kıvamına gelmesini beklerken yağı yaktım.kapkara bir karısım oldu. ikinci deneme de ise daha dikkatli davranıp karısımı hazırladım sabun rengini aldıktan biraz da kıvamlaşınca kaba boşalttım.donmasını bekliyorum umarım basarılı olurum.

organik sabun yapımı hakkında başka bilgisi olan arkadaşlarımız.dan fikirlerini paylaşmasını bekliyorum

kyoruk 27-09-2010 11:32

Küllü su ile sabun yapımı

4 Eklenti(ler)
Selamlar,

Son günlerde doğal kostiksiz sabun yapımı konusunda araştırma ve çalışma yapıyorum.

Araştırmalarıma göre dünyada şu anda küllü su ile sabun yapımı çok moda, hatta hazır konsantre küllü su bile satıyorlar.

Küllü su hazırlamak oldukça kolay, fırından alacağınız meşe odunu külünü bir kapta sıcak su ile karıştırın. Yaklaşık 1 ölçü küle karşılık 3-4 ölçü su kullanabilirsiniz. En az bir gün bu karışımı bekletiyoruz. Arada karıştırırsanız daha iyi olur.
Ben daha bilimsel yapmak için turnusol kağıdı kullanarak PH değerini olçüyorum. (Ph 13-14 olması gerekiyor.)

Hazırladığımız bu küllü suyu süzüyoruz.

En son sıvı sabun denemesi yaptım bunu paylaşmak istiyorum sizlerle:
Malzemeler:

1 ölçü sıvı yağ
1 ölçü küllü su
3 ölçü lavanta suyu

Öncelikle ihtiyacımıza göre sıvı zeyin yağı hazırlıyoruz. Bu yağın asitlik derecesi yüksek olursa daha iyi olur. Bu yağı bir çelik tencereye koyarak ısıtıyoruz.
Yağın ısısı yaklaşık 50-55 dereceye ulaştığında içerisine kül suyumuzu ağır ağır akıtarak karıştırıyoruz. (Tahta veya plastik bir kaşıkla) Bu arada ateşin altının da kısık olmasına dikkat edilim. Yağ kaynamayacak buna özellikle dikkat edelim.

Fildişi renginde bir karışım elde ediyoruz. Daha sonra bu karışımı ısısını çok fazla artırmadan varsa bir el blender i ile yoksa kaşıkla karıştırmaya devam ediyoruz.

Yaklaşık 30-45 dk. sonra puding kıvamına geldiğinde, köpükler karışımın üzerinde durmaya başlayacaktır. Sabunumuzu ateşten alıyoruz ve bir miktar daha karıştırmaya devam ediyoruz. Bu arada lavanta veya benzeri aromatik yağlar ekleyebilirsiniz. Bir müddet daha karıştırdıktan sonra, sabunumuzu bir kavanoza aktarıyoruz.

Bu kavanozu 2-3 kat havlu ile güzelce sararak 22-25 derece sıcaklıkta, güneş görmeyen bir yerde 24-48 saat bekletiyoruz.

Birkaç gün sonra, sabunumuzu alıyoruz ve bunu bir kabın içerisine boşaltıyoruz. Kullanıma hazırlamak için seyreltmemiz gerekiyor. Seyreltme için ben daha önceden kaynattığım lavanta suyunu kullandım. Siz isterseniz sadece su da kullanabilirsiniz.

Suyu yavaş yavaş sabunun içine akıtırken bir yandan da karıştırıyoruz. Ben yaklaşık 8 bardak ilave ettim. İstediğimiz kıvama geldiğinde su eklemeyi bırakarak, kapalı bir kaba aktarıyoruz.

Sabunumuz hazır. Dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Aşağıda yapım aşaması ile ilgili resimler yer alıyor. Resimler yabancı bir kaynaktan alıntıdır. Size fikir vermesi için ekledim.

denizakvaryumu 27-09-2010 14:27

Yoğurt gibi olmuş, bilgiler için teşekkürler.

Piyasada henüz doğal kostiksiz sabunlar çıkmadı.

Yani bir eksiklik var bu şekilde piyasaya girip pazarlamasını iyi yapan hem bizleri sevindirir hem kendi kazanır.

agozce 27-09-2010 15:45

İmeceevi'nde küllü su ile sabun yapımı atölyeleri-kursları var.

http://www.imeceevi.com/etkinlikler

fikirci 27-09-2010 18:07

arkadaslar...
kostik zararlı vs diye ortaya çıkmak hatalı. Kostik bir kimyasaldır. nasıl kullandıgınız önemlidir.
odun kulundeki de onun - kostiğin- dusuk seviyedeki dogal halidir.Yani alenen soda ve gereksiz bir suru baska bileşik vardır. sorun şu ki odun külünde bir suru yabancı madde yanık artıgı bileşik de bulunur yani illa saglıklı diye birsey yok.
Sınai kimyayı yani konuyu bilmek, hazırlama oranları,, sıcaklık tepkime hızının kontrolu vs gibi bir suru detay var
yani saglıklı bir sey yapayım derken kendimize toksik ve zararlı bir sabun da yapmıs olabiliriz.
kimya bilgisi ve pratigi olmayan birinin bu işe soyunması iyi degil. Elde ettiginiz sabun mutlaka saglıklı olacak diye bir garanti de yok
sonucta siz kaçak üretim yapan merdiven altı bir üreticiyle aynı kosullarda üretim yapıyor olacaksınız ve berbat bir urun de elde edebilirsiniz.

son olarak seffaf sabun elde etmek için naoh degil koh kullanılır.

fikirci 27-09-2010 18:15

[QUOTE=kyoruk;699343]Selamlar,

Bu kavanozu 2-3 kat havlu ile güzelce sararak 22-25 derece sıcaklıkta, güneş görmeyen bir yerde 24-48 saat bekletiyoruz.

QUOTE]

bu üretim sartlarında -48 saat sabunlu sözeltiyi bekletmek- sabun haric bol miktarda bakteri de üretmiş oluyoruz sanırım....
Peki bu sabunu neyle yıkayacagız.

Doğayla Barış 28-09-2010 00:19

Ben de doğal sabun yapımını merak ediyorum.Bakteri üretimi mi?

fikirci 28-09-2010 23:59

dogal sabun

benim anlamadıgım sey şu..
dogal sabun dediginiz nedir..

içine farklı sifalı ot aromaları katmak kabul .
ancak ister odun külü kullanın ister kostik.
sabun
yag asitleri ile sodyum hidroksit ve ya potasyum hidroksitin birleşmesinden olusur..
baska bir formulu yoktur.

antik metodla sabun üretebilrisiniz ancak bu saglıklı bir urun elde edeceginiz anlamına gelmez.
küllü su ve yagı karıstırıp 2-3 gun bekletirseniz sabunun yanısıra o suda bakteri de uretirsiniz. Biraz olsun kimyadan ve biyokimyadan anlayan herkes ne dediğimi anlayacaktır.

denizakvaryumu 29-09-2010 07:42

Evet küllü suyla yapılan sabundan yanayım.

Piyasada satılsa sadece bu sabunu alır kullanırım.

Rafine tuz, rafine şeker, rafine yağ, rafine yoğurt ve benzerlerini kullanmadığım gibi kostikli sabunu da kullanmak istemiyorum.

Kostikle yapılan sabunun içine boyaların, otların vs.katılıp makyajlanmasını da hiç sevmiyorum.

Kostikli zeytinleri de bu ülkede insanlara yediriyorlar sonra da en doğalı diye açıklama yapıyorlar yani kostik kimilerine göre doğal bir madde :)

Elbet bir gün birileri kostiksiz kül sulu sabunu üretecek, beklemedeyiz :)

fikirci 29-09-2010 10:55

hahahahahaha

tüm dünyadaki ormanalrı yaksanız. herhalde herkese küllü sabun üretirsiniz.
kostik dediginiz şey sodyum hidroksitin yani sodanın yogun halidir. külde bulunan da budur.
Sabun yapmak için ağaç yakmayı pek çevreci bir metod olarak kabul edemiyorum.
kusura bakmayın.
boyar maddeler veya parfümler eklenmesine bende karşıyım. Kolaylıkla gidip bir aktardan defne sabunu alabilirsiniz. İçinde ne parfüm ne boyar madde yok.

Sonuçta çevrecilik ve dogal ürünlere olan tutku arkaik bir doga düşmanlığına dönüşebilir.
Bu mantığa göre gübreli tarım yapmak yerine düzenli olarak ormanları yakıp sonra oraları tarım için kullanmak da bir gübreleme metodudur. İnsanlar bir 10 bin yıl bunu yaptılar. Doğal bir metod işin özüne bakarsanız fakat sağlıklı değil nedersiniz.? Eski dünya ormanlarını yok eden en önemli faktör arkaik tarımcıların bu metodlarıdır. Doğal metod ama değil mi?

not. Kostik denen ürün dogal sodyum minerallerinin - örneğin tinkal- hidrolize edimesiyle üretilir. Dünya kimya saayiinin en önemli sektörüdür. Küllü sabun imalatındanda ögrendiğimiz üzere Dünyada sodalı ürünler üretimi için bir diger alternatif bitkisel ürünlerin yakılmasıdır Herhalde dünyanın 10 yıllık sabun ihtiyacı için tüm yagmur ormanlarını yakmak gerkekir.:=)

fikirci 29-09-2010 11:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 700028)

Elbet bir gün birileri kostiksiz kül sulu sabunu üretecek, beklemedeyiz :)

sabun.. hidrolize sodyum ve potasyum minerallerinin yag asidiyle birleşmesinden elde edilir. Kostik dediginiz sey hidrolize sodyum dur. yani külde bulunan da aynı maddedir?

bildiginiz baska bir sabun formülü varsa paylaşınız lutfen....
çunku sabun diye buna denir.

bu dileğinizi
"sabun haricinde daha saglıklı temizleyiciler üretilir bir gün"
diye değiştirmek daha iyi olur sanırım.

tabi sizin agaç külünden sabun yapma tutkunuzu da terketmeniz gerekecek bu durumda . Ölü agaçlardan üretilmiş küldeki agır hidro karbonlara bulaşmamış bir temizlik maddesini sizde eminim tercih ederdiniz . Tabi konu üzerinde düşünmeyi deneseydiniz.

denizakvaryumu 29-09-2010 11:14

Tam tersine küllü sabun yapabilmek için ticari meşe ormanları kurulacaktır.

Aynen fıstık çamı üretmek için çam ormanları kurulduğu gibi...

Finlandiya'da Norveç'te her yıl düzenli olarak kesim yapıldığı halde neden ormanlar tükenmiyor?

Siz kimyasal maddeleri kullanmaya devam edin, ağaçları kesmezsiniz ama Dünyayı kimyasallarla yok olma eşiğine getirirsiniz. :)

Nossie 30-09-2010 22:22

fikirci.. arkadaşımızın söylemek istediğini niye anlamak istemiyorsunuz?kostik olsun küllü su olsun ikisininde fazlası sabunda serbest kalarak ZARARLI OLACAK

OSMAN45 01-10-2010 14:27

sabun

Sayın denizakvaryumu.,

Hassasiyetinizi takdirle karşılamakla birlikte bazı gerçekleri yazmadan edemedim.

Odun külünün yapısı zaten çoğunluğu sodyum, potasyum, kalsiyum karbonat dan ibarettir. Eğer odun külünü su ile karıştırır ve bu suyu sabun yapımında kullanırsanız sadece sodyum ve potasyum karbonatı su fazına alırsınız. Bu da külün yaklaşık ve en fazla %20 seviyesinde olacaktır. Külden sabun yapımının yöntemi budur.

Şimdi hesap kısmına geçelim.
Bir odunun yakılması sonucu elde edilen kül miktarı %02-0.6 dır. Bu demektir ki 1000 kg ağaç yakarsanız en fazla 6 kg kül elde edersiniz. 6 kg külün de içinde sabun yapmaya yetecek sodyum, potasyum karbonat miktarı maksimum 1.6 kg dır. Bu miktar ile elde edeceğiniz sabun miktarı ise yaklaşık 5 kg olacaktır.

Bir ailenin aylık sabun ihtiyacının minumum 2 kg olduğu düşünülürse senede 24 kg sabun ihtiyacı var demektir. Bunu sadece Türkiye için düşündüğünüzde

70 000 000/5x24= 336 000 000 kg sabun
kül olarak yaklaşık 400 000 000kg

ağaç olarak 66 000 000 000 kg

bir ağacın (meşe) en çok 100 kg olduğu düşünülür se 660 000 000 adet ağaç.

Ne dersiniz? Türkiye de kaç meşe ağacı vardır? Bu kadar ağacı bir sene içinde 100 kg haline getirebilirmiyiz?

Ayrıca sayın arkadaşlar sodyum hidroksid (NaOH) (sud kostik) doğada saf halde bulunmamasına rağmen doğal madde olan sodyum karbonatın su ile karşılaştığında meydana çıkan yine doğal bir moleküldür. Doğal ile doğal olmayanı organik ile organik olmayanla karıştırmayalım.

Bu konuda polemiğe girmek istemem. Düşündüğünüz daima doğru olmuyor. Tıpkı benimki gibi:)

Her şey gönlünüzce olsun.

denizakvaryumu 01-10-2010 14:47

Bilgiler için teşekkürler.

Küllü su ile sabun benim doğal ürün saplantımın bir parçası :)

UHT kutu süt ile doğal süt
Rafine tuz ile doğal tuz
Ev yapımı yoğurt ile market yoğurdu

ne kadar birbirinin aynısı ise bana göre fabrikasyon kostikle yapılan sabun ile küllü sudan yapılan sabun o kadar aynı :)

Küllü sudan sabun yapımı için;

http://www.turkfreezone.com/urun_ayr...mi%A0veriyoruz.

http://www.imeceevi.org/index.php?op...=201&Itemid=35

http://www.bugday.org/article.php?ID=2930

kyoruk 06-10-2010 09:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fikirci (Mesaj 699470)
son olarak seffaf sabun elde etmek için naoh degil koh kullanılır.

NaOH oarak bahsettiğiniz madde Sodyum Hidroksit yani Kostiktir.
KOH olarak bahsettiğiniz madde ise Potasyum Hidroksittir.

Küllü su ile Potasyum Hidroksit elde edilmiş olmaktadır.

İksini de incelediğinizde arasında ne kadar büyük bir fark olduğunu, hangisinin daha zararlı olabileceğini eminim anlayacaksınız.

Kostik(NaOH) son derece yakıcı bir madde olmasına karşın, Küllü Su(KOH) direkt temas edildiğinde bile zarar vermeyen bir maddedir. Özellikle bilinsizce yapılan uygulamalarda Kositiğin fazla kullanılması oldukça sağlıksız sonuçlar vermektedir. Küllü suda ise böyle bir tehlike yoktur.

kyoruk 06-10-2010 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fikirci (Mesaj 700079)

not. Kostik denen ürün dogal sodyum minerallerinin - örneğin tinkal- hidrolize edimesiyle üretilir. Dünya kimya saayinin en önemli sektörüdür. Küllü sabun imalatındanda ögrendiğimiz üzere Dünyada sodalı ürünler üretimi için bir diger alternatif bitkisel ürünlerin yakılmasıdır Herhalde dünyanın 10 yıllık sabun ihtiyacı için tüm yagmur ormanlarını yakmak gerkekir.:=)

Her ne kadar teknoloji değişse de, her ilde yüzlerce odunlu fırın bulunmakta.
Her gün bu fırınlardan çıkan kül bile tüm ülkenin ihtiyacını karşılayacak sabun üretimini sağlayabilir.

Kaldı ki amacımız tüm insanlara yetecek sabunu üretmek değildir.
Kişisel bazı hobilerimiz ve ailemizin sağlığı için bu tür çalışmalar yapmaktayız.

Bizler kimyager değiliz, ancak yüzlerce yıldır insanlar kimyager olmadan da sabun üretebilmişlerdir.

Bu konuya bu kadar muhalefet etmenize anlam veremedim.

kyoruk 06-10-2010 09:49

Daha önce anlatmış olduğum çalışmada tamamen şeffaf sıvı sabun elde edememiştim.
Biraz daha araştırdım ve sonunda küllü su ile hiçbir kimyasal kullanmadan şeffaf sıvı sabun üretmeyi başardım.

Bu çalışmamı da derleyip, 'ilgilenen arkadaşları' bilgilendirmek üzere paylaşacağım.

denizakvaryumu 06-10-2010 10:03

Sn.kyoruk
bilgiler için çok teşekkürler.

Muhalefet yaşamın bir parçası, bu sayede en iyi bilgilere varabiliyoruz. :)

Küllü su ile hiçbir kimyasal kullanmadan şeffaf sabun üretiminiz bizler gibi doğayı severler için çok önemli.

Burada bilgileri paylaşalım ki uygulayan arkadaşlar da burada deneyimlerini paylaşsın.

Sağlıcakla

kyoruk 06-10-2010 10:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 702136)
Sn.kyoruk
bilgiler için çok teşekkürler.

Muhalefet yaşamın bir parçası, bu sayede en iyi bilgilere varabiliyoruz. :)

Küllü su ile hiçbir kimyasal kullanmadan şeffaf sabun üretiminiz bizler gibi doğayı severler için çok önemli.

Burada bilgileri paylaşalım ki uygulayan arkadaşlar da burada deneyimlerini paylaşsın.

Sağlıcakla

SayınDenizakvaryumu
Bugüne kadar sizin pekçok paylaşımınızdan faydalandık, paylaşmayı sizlerden öğrendik.
Paylaşacak bilgilerimiz varsa ne mutlu bize de.
Paylaşmaktan memnuniyet duyarım.
Saygılarımla.

copur 09 06-10-2010 10:42

Benim cildim yağlıdır. Marketten aldığım markalı bazı banyo sabunları çok, bazıları da az köpürüyor. Bunun sebebi ne olabilir. Sıvı sabun ise elime yapışıyor. Çıkarana kadar suyun altında uğraşıp duruyorum. Bazen de çıkaramıyorum.

fikirci 06-10-2010 13:54

komik mantık

kostik nedir biliyorum ****** dedigim şu...
kostik ticari olarka yogunlastırılmıs bir sodyum bileşigi oldugu için yakıcıdır. Ticari bileşikler tü kaka orman yakmak harika diye bir mantık yoktur. **** bu mantıklı değildir.
Sanırım bunda sorun yok.

kül de ise yine sodyum bileşikleri vardır. ancak
agaç yakmak soda üretmek için yıkıcı düşüncesiz ve ilkel bir metoddur.
Bu sırada sabuna geçen yanma artığı kanserojen hidro karbonlar kostikkadar risklidir. dogaya salınan zehirli gazlar ve direkt orman tahribi mantığıyla sürdürülebilir bir şey degildir.
hobi olarka mutlaka sabunu külden yamak bir deney ve eğlence olabilir ancak sabun yapmak için agaç yakmaının ahlaki ve mantıklı yönü olmadıgı gibi sürdürüle bilri bir iş değildir. yanma artıgı kansorejen hidro karbonlar bulaşmış bri sabunu sağlıklı diye sunmanın bilimle ve sağlıkla alakası yoktur arkadaşım.
konunun bu açıdan tartışılacak yanı yoktur.

kaldıki sabun cildi kurutan kendi başına riskli bri temizlik maddesidir. ilerleyen zamanalrda sabun kullanımının alternatiflerinin çıkacağı kesindir.

kyoruk 06-10-2010 15:47

Sayın Fikirci, yazılarınızdan anladığım kadarıyla kimya ile ilgili bir mesleğe sahip birisiniz. Bu açıdan düşüncelerinize saygı gösteriyorum.

Ancak, benim nazarımda düşünceleriniz bitkisel ilaçlara olumsuz yaklaşan bir doktor veya kimyasal ilaç kullanmadan tarım yapılamayacağına inanan bir ziraat mühendisi ile aynı statüde.

Geleneksel yöntemleri çağdışı olarak görmenizi bu yöntemlerin geçerliliğini gölgeleyemez.
Bizim gibi düşünenler ticari kaygılar gözetmeksizin geleceğe yönelik olarak geleneksel yöntemleri harmanlayarak doğru yolu ararlar. Bu arayış, zaman zaman çevresel kaygılar, zaman zaman da insan sağlığı için olmaktadır.

Endüstriyel üretimi hiçbir zaman reddedemeyiz. Ama, endüstriyel üretim adına çevre ve sağlık faktörlerinin hiçe sayılmasını da kabul edemiyorum. Bir sabun üretimi sadece bir yağ ve alkalinin birleşimi gibi görünse de, endüstriyel üretimde en az 9 farklı kimyasalın birleşiminden oluşmaktadır. Sodyum hidroksit bunlardan birisidir. Bunu yanı sıra formaldehit gibi diğer zararlı kimyasallar da vardır. Bu konuda sizin bilgiliniz benden fazladır.

Biz demiyoruz ki ormanları yakalım sabun üretelim. Böyle bir şey zaten düşünülemez. Böyle bir şey de iddia etmedik. Kimyasal olarak da Potasyum hidroksit(KOH) üretilip kullanılabilir.

Sodyum hidroksit çevresel olarak ve sağlık açısından oldukça zararlı bir maddedir. Potasyum hidroksit ise hem insan sağlığına zararsızdır, hem de çevresel olarak faydalı bir maddedir. Bitkilerde gübre olarak da kullanılabilmektedir.

Benim kanaatim, bilimsel olarak veya ticari olarak mesleki çalışmalarda geleneksel yöntemler göz ardı edilmemeli, bu yöntemler değerlendirilerek teknoloji ile harmanlanmalıdır.

Pek çoğumuz evinde ekmek makinaları ile ekmeğini üretiyor. İleride yine böyle bir makina ile sabunu da üretmek mümkün olamaz mı? Bence olabilir.
Bu da benim mesleki alanım. Bu konuda çalışmalar yapmaktayız. Kısaca bu kadarını söyleyebilirim.

Saygılar.

Hammaddeler.com 16-10-2010 07:50

Arkadaşlar merhaba,

Sabunun içerisinde sodyum hidrositin olması demek o sabunun zararlı olmadığı anlamına gelmez. Yurtdışında , özellikle ev hanımları sodyum hidroksit kullanarak kendi sabunlarını evde yapabiliyorlar. Bizim de sizin için hazırlamış olduğumuz soğuk yöntemle sabun setimizi istediğiniz zaman sitemizden temin edebilirsiniz.

http://magaza.hammaddeler.com/Evde-D...i,PR-5488.html

Hammaddeler.com kozmetik departmanı

fikirci 19-10-2010 13:55

bilgi ve yorum

Arkadaşlar.

öncelikle şunu döyleyeyim
sabun... en dogal haliyle sodyum hidroksity veya potasyum hidroksidin yag la birleşmesinden olusur.

Sanırım bu konuda uzman görunen arkadaşlar bu konuyu pek bilmiyorlar

yukarıda sevgili bir arkadasım çok haklı bir ek yapmış. Mesele sabun sanayiinde sabuna katılan diger kimyasallar. Çok haklı.

Çok haklısınız bu kimyasallar katılmadan yapılan dogal sabunlar da var.

Bunları her yerden zaten alıyoruz.

Evde sabunyapılmasının bir kaç muhsuru var.

1. Kimyager degilsiniz. oranları karıstırdıgınızda elde edilen sonuc zararlı olabilir. yag asidi fazlası **** serbest halde sodyum ve potasyum kalacaktır. Sabun üretiminde ortam ısısı, karıştırma koşulları kullannılan maddelerin miktarları elde edilen kimyasalı- sabunu - olumlu ve olumsuz etkileyecektir.

2. Odun külü v s gibi şeylerle sabun yaptıgınızda külde bulunan tüm yanma artıklarını agır metalleri ametalleri kansorejen hidrokarbonları da sabununuza katmış oluyorsunuz. Bu sizce sağlıklı mı?

Hobi olarak bir şey yapmak iyi ama direkt saglıkla ilgili bir ürünü acemilerin uretmeye çalısması sakıncalı.
Çok meraklıysanız garlı sabun defne sabunu gibi dogal sabunlar alın. Bu ürünler katkısız sabunyapan geleneksel işletmelerden gelmektedir.

Burada ürün satısı yapmak isteyen arkadaslar. Ürününüzü pazarlamanıza kimse bir sey demez ancak insanların saglıklarıyla oynayacak tavsiyeler yapmayın lutfen.

meh88 12-11-2010 19:41

nihal hanım yaptığınız sabun gerçkten kül suyundan yapılmamı ve sabun gibi oldu mu?Nasıl yaptığınızı ve resimlerini gönderebilir misiniz?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025