agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Daha İyi Bir Yaşam İçin (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Isı yalıtımlı yemek pişirme bohçası (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=29427)

malina 18-12-2012 16:54

Isı yalıtımlı yemek pişirme bohçası
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 355688

Ne zamandır bu konuda yazacağım, ihmal ediyorum :)
Konuyu bilmiyor olabilecekler için link vereyim...

Tutumlu Bohçanın içindeki sihir

Tutumlu bohça Türkiye’de

malina 18-12-2012 17:03

İlk denememi ekim ayında yaptım diyeceğim ama bu bilinçli bir deneme değildi. Tümüyle raslantı :)

Buğdaylı çorbayı severim. Buğdayı pişirmek için düdüklü tencereye koydum. Ancak kaynamıştı ki, yapmam gereken bir işi hatırlayıp, ocağı kapattım, çıktım. Gelince pişirmeye devam ederim diye düşünüyordum.

Eve döndüğümde, doğrudan ocağın altını yakmayıp, kapağı açtım. Bunu yapmasaydım hiç öğrenmiş olmayacaktım :)

Buğdaylar tamamen pişmişti...

Daha sonra fasulye pişirmeyi denedim. Düdüklünün süresini 1 dakikaya ayarladım. bir dakika sonra ocağın altını kapattım, tencere epey ılınınca açtım. Fasulyeler de tamamen pişmişti. Öyle ki soğan ve havuçları pişirmek için ayrıca uğraştım :)

Denemek isteyerler olur mu? Diğer yiyecekler için de deneyimlerinizi yazar mısınız?

Henüz kendi ısı yalıtımlı bohçamı yapmayı denemedim...:)

nevsune 18-12-2012 17:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1070699)
Daha sonra fasulye pişirmeyi denedim. Düdüklünün süresini 1 dakikaya ayarladım. bir dakika sonra ocağın altını kapattım, tencere epey ılınınca açtım. Fasulyeler de tamamen pişmişti.

Aynı rastlantısal deneyimi ben de yaşamıştım yıllar önce. Kuru fasulyeyi tam ateşe koyup düdüğünü indirdiğim sırada dışarı çıkmam gerekti. Kapağını açmadan ateşin altını kapatıp çıktım. Birkaç saat sonra döndüğümde fasulye pişmiş durumdaydı. Ki ben kuru fasulyeyi sadece geceden ıslatıp haşlamaksızın pişiririm. Onu bile pişirmişti.

Bu yöntemi sevip galiba bir iki devam etmiştim ama neyle hatırlamıyorum şimdi. Sonra unuttum. İyi oldu yine döneyim bu usule.

Aslında yoğurt mayalarken de sarıp sarmalayıp sütün ılık kalmasını sağlayarak, bir anlamda benzer bir uygulama yapmış olmuyor muyuz?

üzüm 18-12-2012 19:08

2-3 aydır buna benzer yöntemle bakliyatları pişiriyorum. Komşum yapıyordu; ben de denedim, memnunum.

Örneğin nohut pişireceksem akşamdan tencereye nohut koyuyorum. Üzerine soğuk su koyup su kaynayıncaya kadar pişiriyorum. Kalın bir örtüye (eski bir battaniyeyi ufaltıp bu iş için kullanmaya başladım) iyice sarıp bırakıyorum. Sabaha pişmiş nohutum hazır oluyor. :)

feriha 18-12-2012 19:30

Bizde de özellikle yaprak sarması bir süre pişirildikten sonra aynen yoğurtta olduğu gibi sarıp sarmalanıp dinlendirilir. Böyle yapılırsa pişerken yanmasın diye çok su konmadığı için dağılmaz, tencerede su kalmaz dinlenirken çeker.. Yapraklar ve içi gereğince pişmiş ve susuz olur ve ben öyle çok severim..;)

Tasarruf kesin düşünülmüştür de sonuçta güzel olur.

Birçok evde böyle kullanıldığını biliyorum. Mutfakta bir köşede yoğurt yapmak, tencere sarmalamak için örtü bulundurulur.

Zeytinci 18-12-2012 21:31

Herkesin bildiği, pişme için süreye ihtiyac olduğu, ama üzerinde düşünmediği ekonomik bir uygulama. Herkes yapabilir, yoğurt yapıldığı gibi.

Alıştırıldık tüketim toplumu olmaya küreselleştirilen dünyada:
- Daha fazla satın al, para harca.
- Daha fazla ye iç, obez ol; bağımlı ol..
- Elindekini sat, yenisini daha pahalı fiyata al,
- Petrol ve elektrik kullan, kirlet yegane gezegenimizi.

Bravo afrikalı kadınlara ve de girişimci, muhalif elit insanlara...

Kiraz 18-12-2012 22:47

1 Eklenti(ler)
Benim ısı yalıtımlı bohçam; bir dondurma firmasının promosyonu olan ısı yalıtımlı çanta. En çok yoğurt mayalarken kullanıyorum, 2 adet yarım litrelik cam kabı üst üste çok rahat alıyor, yanlarında da oldukça fazla boşluk kalıyor.

Yalıtımı çok iyi, açtığımda kabım hâlâ ılık oluyor. İşim bitince bastırarak katlıyorum, yer kaplamıyor.

Eklenti 355755

selis 18-12-2012 23:24

Deneme..
 
5 Eklenti(ler)
İyi geceler..
Yukarıdaki linklerden birinde, bohçanın içeriği hakkında küçük ip uçları verilmiş.. Köpük ve kırık sünger.. Diğer malzemeler ise sır..

Ben de, eldeki malzemelerle deneme yapmak istedim.. İnternette gördüğüm fotoğraflardaki kumaşlar aklıma takılmıştı.. Bir özelliği olabilir mi diye düşündüm.. Sanırım sıradan kumaşlar..

Ben de sıcak tutma olasılığını yükseltmek için (bir zamanlar battaniyeydi) ince polar kumaş kullandım.. Bohçanın ölçüleri hakkında fikrim olmadığı için düdüklü tencerenin boyunu, çapını ölçtüm.. Göz kararı kumaşı kestim..
Uzun parçanın üzerine 6 tane cep olacağı için diğerinden daha uzun.. Kısa parça ise tencerenin çapından biraz fazla..
Siyah malzeme, döşemecilikte kullanılan bir izolasyon malzemesi..
Eklenti 355769

Siyah malzemeyi tencerenin dışında, bohçanın iç kısımda kalacak şekilde kısa kumaşa diktim..
Eklenti 355770
Kısa-uzun ve siyah malzemenin birbirine dikilmiş hali. En üstteki uzun olan parça.. Biraz sonra üzerinde 6 tane cep olacak..
Eklenti 355771

Uzun parçanın cepli hali..
Eklenti 355772
İçlerine kırık sünger doldurdum.. (Bir zamanlar minderdi)
Eklenti 355773

selis 18-12-2012 23:27

5 Eklenti(ler)
Süngerleri doldurduktan sonra, şişmanlıktan dolayı cepleri çok zor kapattım.. Sanırım beni en uğraştıran kısım o bölge oldu..
Eklenti 355774

Daha sonra üst kapak ve taban kapağını diktim.. Biraz sonra birleşecekler..
Eklenti 355775

Biraz uyduruk diktim ama, parçalar birleşti..
Eklenti 355776

Tencere de sığıyor.. Sorun yok..
Eklenti 355777

Üst kapak parçasını kapatıp büzgüyü sıktık mı tamamdır.. Sanırım oldu :)
Eklenti 355778


Not:
Yaptığım şeyi henüz denemedim.. Nohutu ıslattım denemesi yarına kaldı.. Fakat amacına uymasa bile sırf yemeği sıcak tutmak için bile kullanılabileceğini düşünüyorum..
Not 2: Dikiş bilgim az denecek kadar az.. Zaten uyduruk dikişten ve görünen hatalardan belli oluyor.. Bu nedenle tüm eleştirilere kapalı olup, diğer önerilere açığım :)

feriha 18-12-2012 23:42

Bu nasıl acemilik anlamadım?

Uygun renkte kurdaleler bile alınmış.

Ne güzel yapmışsın ellerine sağlık Sevgili Selis..

Gayet güzel olmuş, daha ne olsun..;)

İzolasyon malzemesini en alta mı koydun?

selis 18-12-2012 23:50

Teşekkür ederim, yarın olmuş mu göreceğim :). Bir iş için 5-6 canlı renk kurdele almıştım.. Renkler uydu, ama tamamen tesadüfen.. ;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha (Mesaj 1070889)
İzolasyon malzemesini en alta mı koydun?

O malzemeyi gövdeye sarılacak şekilde diktim.. En altta sünger dolu bir çember taban var.. :)

mandalinci 19-12-2012 06:51

Sayın Selis,

Tebrikler, bir de başarılı olursanız ki olacaksınız gibi görünüyor, artık hepimiz yapacağız.

Veya siz yapın üzerine ağaçlar.net logosu, hemen satın alırım.

Dikiş konusunda tam bir beceriksiz ve isteksiz olduğum için, hayran oldum doğrusu :)

Tura 19-12-2012 07:36

Sayın selis; yaptığınız iş gayet güzel.

Nohut pişti mi baktınız mı?

Isı yalıtımı için önereceğim bir iki malzeme var.

1- Elyaf şilte
Bu elyaf şiltenin 1- 1,5- 2 ... vs milimetre kalınlıkta olanları var.
Bu şilteleri kat kat kesin ve onu dikin.
Araya da ince strafor koyabilirisniz.
İyi bir ısı hapsediciniz olacak.
Bulunması kolay ve ucuz.

2- Taş yünü
Bulunması kolay ama biraz pahalı bir malzemedir.
Yanmaz Malzemedir.
Yine bunu elyaf şilteler arasında kullanabilirisniz.

3- İzocam
iyi bir ısı hapsedicidir.

4- Perlit
Saksılarımızda kullandığımız perlit iyi bir ısı hapsedicidir.
Yine perliti elyaf arasına koyabilirsiniz.

5- Keçe
Yine keçeyi elyaf birlikte kullanabilirisiniz.

6- Köpük kutular

Bir de Ecza depolarının soğuk zincirde kullandıkları Köpük kutular var.
Hazır.
Onları, kumaştan dikeceğiniz bir kılıf içerisine alabilirisniz.
Herhangi bir Ecza Deposundan istediğiniz ebatta temin edebilirsiniz.
Çok güzel bir ısı hapsedediciniz olacaktır.

Zeytinci 19-12-2012 07:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1070881)
Diğer malzemeler ise sır..

Gayet güzel olmuş. Elinize sağlık. Malzeme sırrı işin esprisi. Bilinen tüm yalıtım (izolasyon) malzemeleri niye olmasın. Cam yünü, taş yünü, köpük, sünger vs. Yeter ki malzeme içine hava da girsin.

Metal ile temas eden yüzü naylon olmasın, sıcaktan etkilenmesin. Isıya çok dayanıklı endüstriyel kumaşlar da var.

nevsune 19-12-2012 09:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1070883)
Eklenti 355778
Dikiş bilgim az denecek kadar az.. Zaten uyduruk dikişten ve görünen hatalardan belli oluyor.. Bu nedenle tüm eleştirilere kapalı olup, diğer önerilere açığım :)

Seliscim harikasın. Öyle güzel yapıp, öyle güzel açıklamışsın ki, ben bile yapmaya cesaret edebilirim artık.

Dikişine eleştiri ne demek yahu? Kafa yorup, emek verip uğraşarak tam işlevine uygun ve bir o kadar da güzel bir ısı bohçası çıkarmışsın ortaya. Her şeyi ince ince düşünmüşsün. Ayrıca cıvıltılı renklerine bayıldım. Ellerine sağlık.

Ben de nohut nasıl pişmiş, sonucu bekliyorum;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 1070859)
Benim ısı yalıtımlı bohçam; bir dondurma firmasının promosyonu olan ısı yalıtımlı çanta. En çok yoğurt mayalarken kullanıyorum, 2 adet yarım litrelik cam kabı üst üste çok rahat alıyor, yanlarında da oldukça fazla boşluk kalıyor. Yalıtımı çok iyi, açtığımda kabım hâlâ ılık oluyor. İşim bitince bastırarak katlıyorum, yer kaplamıyor.
Eklenti 355755

Kiraz'ın yoğurt makinesi(!) de çok iyi fikirdi:) İçine tencere sığıyorsa, yemek pişirmede de kullanılabilir pekala.

Kiraz 19-12-2012 09:32

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1070883)
Süngerleri doldurduktan sonra, şişmanlıktan dolayı cepleri çok zor kapattım.. Sanırım beni en uğraştıran kısım o bölge oldu..
Eklenti 355774

Sevgili Selis bohçanız çok güzel olmuş, elinize sağlık. Sn. Tura'nın mesajında çok güzel öneriler var. İlk pişecek yemeğin sonucunu merak ediyorum.

Ben de dondurma çantasından bozma yoğurt makinemde:) pişirmeyi deneyeyim. Orta boy tencereyi alırsa çok işime yarar.

Kapaklı strafor kutuların silindir olanları kumaşla kaplanırsa kullanışlı olabilir. Sadece küçük boyu var sanırım (13,5 cm çap). Yer kaplaması ise dezavantajı, yine de dikme bohçanın yerini tutamaz.
Eklenti 355826

selis 19-12-2012 12:00

Hay Allah ne çok şey yazılmış :)
Siteye ancak girebildim..
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 1070959)
Nohut pişti mi baktınız mı?

Sabah 9 da, tencereyi ocağa koydum.. Su kaynadıktan 5 dk. sonra ocağı kapatıp tencereyi bohçanın içine hapsettim.. Şu an saat 12:35 kontrol ettim.. Tencere halen çok sıcak ve nohutlar pişmiş..
Ama beni şimdi başka bir merak sardı.. Acaba bohça olmadan da aynı sonucu elde edecek miyim? Zira yukarıda rastlantısal bile olsa düdüklüdeki yemeğin altını kapatıp dışarı çıkmak zorunda olanların anlatıları var.. Merak işte :)
Birazdan yeni bir tencere kaynatayım :p


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 1070959)
Isı yalıtımı için önereceğim bir iki malzeme var.

Sn. Tura önerileriniz harika.. Ben zaten çok iddealı olmamakla birlikte gece gece elimde ne malzeme varsa onunla yaptım.. Sünger için minderi bile bozdum, gördünüz.. Yani maliyet hesabı çıkarırsak, işçilik dahil Sıfır tl.. ;)
Bohçanın yıkanabilme özelliğinden dolayı, önerdiğiniz malzemelerden hangisi uygun olur? Elyaf şilte dediğiniz şey benim kullandığım gibi bir malzeme sanırım.. Bir de keçe var.. O da yıkanır ve her yerde var.. Hattâ ucuz..

Beğenen herkese teşekkür ederim.. Elimden gelen budur.. Sıra sizde ;)

ayazkentli 19-12-2012 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1070883)
Süngerleri doldurduktan sonra, şişmanlıktan dolayı cepleri çok zor kapattım.. Sanırım beni en uğraştıran kısım o bölge oldu..


Üst kapak parçasını kapatıp, büzgüyü sıktık mı tamamdır.. Sanırım oldu :)



İmal edilirken, evde'ki en büyük boy tencereyi saracak şekilde büyük boy imal etmek ve lastikli olarak gerektiğinde daralacak ya da genişleyecek şekilde imal etmek bu işi bir nebze çözer mi?


Evde ki en büyük tencere, genellikle ya düdüklü ya da ondan biraz daha büyük olan bir tenceredir.

Büyüklere göre imal edildiğinden, diğer küçüklerde bunun içine konabilir. Lastikli şekilde yapıldığından, büzüştürerek küçük tencereler de sıkı sıkıya sarılabilir.

Ayrı ayrı yapmaya gerek kalmaz.

nevsune 19-12-2012 13:57

Benim yaşımdakiler bilir, eskiden sobaların arkasına folyoya benzer bir madde ile kaplanmış bir levha konulurdu. İçinde bir dolgu maddesi vardı galiba. Şimdi de evlerde ısı tasarrufu için, ısıyı yansıtıcı özelliğinden dolayı radyatörlerin arkasına bu tür levhaların konulması öneriliyor.

Bir ara sobacılar çarşısına bir bakayım. Nasıl bir şeydir, hala var mıdır, işimize yarar mı.

Yumuşak değil de sert bir madde ise, o zaman aklımda Kiraz'ın yoğurt makinesi ile tutumlu bohça karışımı bir şey yapmak var.

almanyalı 19-12-2012 14:46

Merhaba,elinize sağlık selis hanım gayet güzel olmuş,ilk resimde görülen düdüklü tencere değil galiba normal tencere olması lazım normal tencere ile bir deneseniz?alüminyum tencere için bu yöntem kullanılamaz gibi geliyor o çabuk soğuyor ama toprak tencere de güveç yapım içine koyduk mu en az bir gün sıcak tutar bu yöntem...;):Dtoprak tencerede yemekler hem çabuk pişiyor hem lezzetli oluyor hemde geç soğuyor..

Tura 19-12-2012 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 1071147)
Benim yaşımdakiler bilir, eskiden sobaların arkasına folyoya benzer bir madde ile kaplanmış bir levha konulurdu. İçinde bir dolgu maddesi vardı galiba. Şimdi de evlerde ısı tasarrufu için, ısıyı yansıtıcı özelliğinden dolayı radyatörlerin arkasına bu tür levhaların konulması öneriliyor.

Bir ara sobacılar çarşısına bir bakayım. Nasıl bir şeydir, hala var mıdır, işimize yarar mı.

O sizin söylemiş olduğunuz Amyanttır. Yanmaz bir izalasyon malzemesidir aman... dikkat Kansorijen malzemedir.

nevsune 19-12-2012 15:31

Teşekkür ederim. O zaman boşuna gitmeyeyim sobacılar çarşısına:)

Isıyı tutması açısından folyo deneyebilirim. Başka bir başlıkta güneşte yemek pişirme için folyo kullanılmıştı. Aslında Sn Tura sizin önerileriniz hem kolay bulunabilecek hem de ucuz malzemeler. Dur bakalım:)

ayazkentli 19-12-2012 15:52

Tura'nın önerdiklerinden perlit var ama ısı torbası kirlendiği zaman, yıkayıp-temizlemeyi düşünenler için pek uygun sayılmaz.

Çünkü, perlit suyu da hapsedeceğinden dolayı, çok uzun süre kurumaz.


Yıkamayı düşünmeyenler için uygun olabilir.

Zeytinci 19-12-2012 15:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 1071180)
Isıyı tutması açısından folyo deneyebilirim.

Folyo ince gelir. İzolasyon malzemesi olabildiğince ihtiyaca uygun olacak kadar kalın olmalı.

Yansıtıcı ile izolasyonu ayırmak gerekir.

Tura 19-12-2012 16:23

Perlite fermuarlı cep torba kullanmanızı tavsiye ederim.

selis 19-12-2012 16:26

Öğleden sonra tencereye kırmızı mercimek koyup 5 dk. haşladım, altını kapatıp öylece bıraktım.. Bir saat sonra buz gibi oldu.. Mercimekler sadece ezilmiş gibiler..
Nohut tenceresine ellememiştim hiç, halen bohçanın içinde ve oldukça ılık.. Çay termosları ısıyı 8 saat tutuyor.. Bohça da aynı oranda etki yaptı demek ki..
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 1071193)
perlit yıkayıp-temizlemeyi düşünenler için pek uygun sayılmaz.

Bir deneme daha yapmak istiyorum.. Kırık süngerler çok şişman durdu, sevmedim.. Onun yerine ne olur diye düşünüyorum.. Malzeme ince olmalı ve en önemlisi yıkanabilmeli.. Atölyemizde 1 cm. lik süngerler var.. Üst üste dikip arasına da o siyah malzemeden koysam mı diye düşündüm..
Ya da Sn. Tura'nın dediği gibi keçeyi birkaç kat yapıp dikmek de mantıklı..

Tura 19-12-2012 16:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1071219)

Bir deneme daha yapmak istiyorum.. Kırık süngerler çok şişman durdu, sevmedim.. Onun yerine ne olur diye düşünüyorum.. Malzeme ince olmalı ve en önemlisi yıkanabilmeli.. Atölyemizde 1 cm. lik süngerler var...

Demek bugün mercimek çorbası var. :)

3 veya 5 mm kalınlığıda keçe bulun..
Elyaf şilte temin edin...evlere döşenen ahşap parkelerin altına sererler...parkecilerde bulabilirsiniz.
Elyaf şiltenin arasında keçeyi, dış yüzeyine de eğer bulabilirseniz, silinebilir döşemelik kumaş kullanın...( Çamaşır makinesinde yıkaması kolay olur)ya da, arkası süngerli, döşemelik kumaşlar var. Onları kullanabilirisiniz.

mrduran 19-12-2012 16:51

Yorgan dikimi gibi dikip(içindeki yalıtkan kaymasın diye), , içine yekpare ''yalıtıcı'' ve alt-üst kenarları 2 adet fermuar ya da germe ipi...?. (Tekparça).

Ortaya çıkanlar birer şahaser, tebrikler efendim.

Saygılarımla lütfen.

malina 19-12-2012 16:56

How To Make a Wonder Oven

Simple Thermal Cooker

Bazı bölümlerinden esinlenebilir...

malina 19-12-2012 17:07

How to Make a Thermal Cooker


Powerless Cooking Class: Wonder Box Oven


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024