agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   jinekolog1959 / Ankara Polatlı'da bir Ceviz Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/34825.htm)

jinekolog1959 14-10-2014 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hazerhan (Mesaj 1323591)
Sayın hocam malç tekstilini nereden temin ediyorsunuz

Henüz almadım, Ulaşabildiğim firmalardan en uygun fiyatı veren Adana'daki Yılsan firmasından 100gr/m2'lik numune getirttim. Sahada damla sulama geçirgenliğini deneyeceğim ama ilk intibam olumlu.

Galaser Tarım'ın internetteki numaralarına ulaşılamıyor. Sn. Yeshill'den bir kontak numarası alabilirsem onlardan da fiyat almak istiyorum.

jinekolog1959 14-10-2014 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sahinlibaris (Mesaj 1324853)
ÇATAK denen hibe konusunda biraz açıklama yapabilirmisiniz. Benim 33 dönüm 3 yaşında ceviz bahçem var ben başvurabilirmiyim.Özel sertifikasyon kuruluşu önerebilirmisiniz

Bahçeniz ÇATAK kapsamındaki bir arazi ise başvurabilirsiniz. Bunun için internetten ÇATAK projesi kapsamındaki illeri öğrenin. İliniz kapsamda ise köyünüzün de kapsamda olup olmadığı bilgisini İlçe Tarım Müdürlüğü'nden sorun.

Gene internette arama yaparak bölgenize en yakın özel sertifikasyon kuruluşlarının listesine ulaşabilirsiniz. Bunlardan fiyat alarak seçiminizi kendiniz yapacaksınız.

vetinte 14-10-2014 22:13

Malç örtüsü , Tarım Kredi Kooperatifinden de temin edilebiliyor.
Buraya üye olursanız, kredili alım da yapılabiliyor.

Zeyonsal 14-10-2014 23:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jinekolog1959 (Mesaj 1324869)
Sn. Zeyonsal

Aşağıdaki alıntı daha önce Avustralya cevizciliği hakkında yazdığım yazıda bahsettiğim makaleden:

"Subsoil ripping, prior to planting a walnut orchard, is common in California even though field trials conducted on a sandy loam with a depth of topsoil ranging from 0.6m to 1.2m deep showed no significant effect on tree vigour nor on walnut yield (Edstrom et al. 1998). The trial was slip plowed (ripped) to a depth of 1.8m, planted as a hedgerow at a tree density of 500 trees ha-1 and irrigated by two drip lines on each treeline. By USA standards, the shallow soil was considered as marginal for walnuts even though the trial continues to produce high yields of walnuts 12 years after planting. In the USA, as an alternative to deep ripping, a backhoe pit dug to a depth of 1.8m to 3m and refilled for each tree site, is used in preparing the soil for a new walnut orchard (Begg et al., 1998). Based on the evidence from the USA, it is not clear why deep tillage continues to be widely used when there is little scientific fact to support it."

Söylenen özetle şu: Saha çalışmaları, bahçe kurulmadan önce yapılan derin riperlemenin, marjinal topraklarda bile ne ağaç gelişimi, ne ceviz verimi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir...............Amerika'dan gelen verilerin ışığı altında, faydası olacağına dair bilimsel veriler çok sınırlıyken, derin riperlemenin hala neden yaygın bir şekilde uygulandığı anlaşılabilir bir şey değildir.

"Walnut Production Manual" kitabınız geldiyse 6.bölüm sayfa 51'de derin dikim çukurları açmanın, riperlemeye alternatif olarak geliştirildiği ve ona karşı üstünlükleri sıralanıyor. İki yöntemin eşzamanlı olarak kullanılması gerektiğine ait hiçbir bilgi bulunmuyor.

Kendi bahçemi oluştururken bu konu benim de kafamı kurcalamış ve sayın Yaşar Akça'ya sormuş, derin dikim çukurları açtığımda riperleme gerekmediği bilgisini kendisine de teyit ettirmiştim.

Not: Bu yazınızla tesadüfen karşılaştım, normalde bu forum sayfasını takip etmiyorum. Bana yönlendireceğiniz soruları sayfama yazarsanız memnun olurum.

Sn. Jinekolog,
Bilgi ve paylaşım için teşekkürler. Evet kitabım geldi ve bahsettiğiniz kısmı okudum:) kitap konusundaki yönlendirme için de tekrar teşekkürler bu arada.

YESHILL 16-10-2014 20:23

Bizim aldığımız fayatlar bana uygun gelmişti.

serdem809 11-11-2014 14:24

Merhabalar,

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jinekolog1959 (Mesaj 1295749)
62 dönüm arazi için devletten almayı hak ettiğim destek, 42.000 TL'si Orman Bakanlığı’ndan, 6.200 TL'si Tarım Bakanlığı’ndan olmak üzere toplam 48.200 TL. Orman Bakanlığı 32.000 TL’yi Mayıs sonunda ödedi, kalan 10.000 TL’yi ağaçlarımın bakımını yaparsam sanırım 2 yıl içinde iki taksit halinde alacağım. Tarım Bakanlığı’nın desteği de Kasım gibi ödenecekmiş. Ayrıca bu yıl ÇKS gübre-mazot-toprak analiz desteği olarak 700 TL civarında bir para aldım.

yazmışsınız. bu konu ile ilgili Orman Bakanlığı 42.000 TL hangi ödenek ile size ödeme yaptığını merak ettim.


Malina'dan Not:

serdem809, sorunuza verilen cevapları,

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/31687.htm
başlığına taşıdım.

Bu konuda bilgilenmek isteyenler için o sayfalar iyi bir kaynak olacaktır.

cevizadam 13-11-2014 18:28

Jinekolog hocam tarlayi sürmek mi sürmekmek mi? Bu konuda bir arastirmaniz oldu mu?

serdem809 21-11-2014 09:38

Sayın Jinekolog
Ankara da ÇATAK kapsamına dahil olan köylerin listesine ulaşılabilecek bir bilgi ortamına internetten ulaşılabilirmi acaba ?

Kalkay 13-01-2015 15:04

jinekolog1959
 
Doktor Bey Merhaba İsminizi Bilmediğimden Dolayı Size Bu Şekilde hitap etmek zorunda kaldım :)
sizinle en yakın zamanda görüşmek ve bahçenizi görmek tecrubelerinizden yararlanmak istiyorum olumlu **** olumsuz olsa dahi lütfen beimle iletişime geçin :) ankarada nerede oturuyorsanız gelip sizinle kesinlikle görüşmek istiyorum :) lütfen benim bu istegimi geri çevirmeyin :)

saygılarımı sunarım..

Ağlayan Kütük 23-01-2015 08:48

Nezaketiniz ve bu faydalı bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Cumhur Tonba 20-02-2015 10:46

Sayın Jinekoloğ1959,

Olmaz böyle bir şey. Kahvemizdeki sohbetlerde bugün sayın vetman996 bu sayfanın link' ini vermiş. Tıkladım. İlk otuz mesajı bir solukta okudum.
Şu an uzunköprü'ye gideceğimden diğer mesajlarınızı okuyamadım. Tadı tamağımda kaldı. Sanki bir film gibi. Hayatı, Türkiyeyi, insanlarımızı, doğayı ve bir çok şeyi o kadar güzel, o kadar gerçek bir şekilde anlatıyorsunuz ki, hayran olmamak elde değil.

Bilgisayarımı açınca ilk olarak buradaki mesajları okumak niyetindeyim.
Saygılarımla.

vetman996 21-02-2015 09:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 1358047)
Sayın Jinekoloğ1959,

Olmaz böyle bir şey. Kahvemizdeki sohbetlerde bugün sayın vetman996 bu sayfanın link' ini vermiş. Tıkladım. İlk otuz mesajı bir solukta okudum.
Şu an uzunköprü'ye gideceğimden diğer mesajlarınızı okuyamadım. Tadı tamağımda kaldı. Sanki bir film gibi. Hayatı, Türkiyeyi, insanlarımızı, doğayı ve bir çok şeyi o kadar güzel, o kadar gerçek bir şekilde anlatıyorsunuz ki, hayran olmamak elde değil.

Bilgisayarımı açınca ilk olarak buradaki mesajları okumak niyetindeyim.
Saygılarımla.

Sayın Cumhur Bey,

Sn. Jinekoloğ1959 Hocamız gönül kırgınlığı içindeler. Temennim bir an önce geri dönüp paylaşımlarına devam etmeleri. Bunu ben de hasretle beklemekteyim.

Davet edildiğim"özel misafirhane"de kendilerini ikna etmeye çalışmıştım. Başaramadım, başaramadık.

Atalarımız demiş ki;"Bak Şu Çeşmenin Haline Suyu Var İçecek Tası Yok, Kırma İnsanın Kalbini Yapacak Ustası Yok"

Sayfalarda yapılan tartışmaları Kahve ortamına çekelim, olmadı sonra "özel misafirhane" devreye girer dememin sebebi buydu aslında. Sayfalardaki paylaşımlar sırasındaki tartışmalar gönül kırıklığına neden oluyor. Bunu ben de yaşadım bir çok defa.

Doktor Bey'in geri dönmesini özlemle, hasretle bekliyoruz. Kendilerine en derin selamlar... Saygılar...

seyyah53 21-02-2015 14:06

Daha ılk mesajlarında durumu anladım ve onu ıkaz etmıstım...burayada yazdım sanırım ozelden de mesaj attım ...sıze karsı cıkanlarlar olucaktır dedım...omrunde bır agac bıle sulamamıs ınsanlar sızı yıldıracaklar dedım...lutfen aldırıs etmeden sız yaptıklarınızı bızlere aktarın dıye yazdım...fakat malesef dedıgım cıktı...ılk defa bu forumda bırseyler yaparak yaptıklarını da bızlere aktaran nadır ınsanlardan bırtanesıne rastlamıstık..kaybetttık...oburlerıde kına yaksın...ellerıne

Cumhur Tonba 21-02-2015 18:48

Sayın vetman996,
Kahvede anladım bu sayfanın durumunu zaten. Çok çok yazık olmuş.
Gelse bile aynı şevk, aynı heyecan ve aynı duygular ile anlatabilir mi yine bilemiyorum. Onun kalbini tamir edebilecek ehil bir usta buluruz inşallah.

Cumhur Tonba 21-02-2015 19:05

Sayın vetman,

Yukarıdaki mesajı yazdıktan sonra, ilk hızla ikinci sayfayı da okuyup, üçüncü sayfaya geçtim. Esas hikaye ikinci sayfanın sonunda b,itmiş zaten. Ve aklıma geldi. Keşke ulaşabilsem de bu yazıyı paylaşsam diyecektim facebook da. Fakat düşünenler olmuş.
Doktor bey burada açıklamış. Yine de ulaşabilsem paylaşmak için izin ister ve paylaşırdım hikaye tadında.

Bilemiyorum kendisi acaba ara sıra mesajlara bakıyor mu, giriş yapıyor mu?
İşte bizi kurtaracak kişiler bunlar. İdealist. Sorunları çözen ve örnek olan.

Muda 22-02-2015 16:10

Okuduklarıma göre ceviz yetiştirecek nitelikte toprağım olmamasına rağmen ben de arkadaşlarımızın başından geçenleri, tecrübelerini ilgi ile okuyordum. Ceviz dikilmesi tavsiye edilmesine rağmen ceviz dikmek için yeterli toprak derinliğinin olmadığını sizin yazdıklarınızdan öğrenmiştim. Ne olursa olsun diye bu yıl en fazla toprağın olduğu yere burada yetişen yerli ceviz diktim. Fidan yerine en azından kuraklığa daha dayanıklı olması için. Çeşit olması açısından.

İnsanların en iyi yaptığı şey eleştiri. Uygulama ise çok zor. Araştıran, dünyadaki yenilikleri uygulama ile birleştiren insanlar çok şey değiştirebiliyor. Bilmediğim çok şeyi burada yazan arkadaşlardan öğrendim. Sitede yazılanlar ve resimlerden benim bulunduğum yerde olan ancak bilinmeyen bakla zınıyı tanıdım, mücadelesini öğrendim. Şimdi onu başkalarına anlatıyorum. Bunun gibi bir sürü şeyi paylaştıkça değerlendirenler mutlaka çıkıyor. Halen diziler gibi eski hali ve sonraki hallerini görmek insana kendi yetiştirmiş gibi haz veriyor. Sitede kayıtlı üyesinin çok üstünde kişi tarafından yapılan paylaşımlar takip ediliyor. Kartopunun çığı oluşturduğu gibi bilgi ve tecrübe de katlanarak çoğalıyor. Umarım siz ve diğer bu şekilde olan arkadaşlar paylaşımlarına devam eder.

jinekolog1959 25-02-2015 23:41

Değerli dostlar

Cevizcilik serüvenimde yeni bir kulvara doğru yöneliyorum.Sizlerle de paylaşmak istedim.

Son yazılarımdan birinde “İyi Tarım Uygulaması” sertifikası almak için başvuracağımı söylemiştim. Ama bu işte içime sinmeyen bir şeyler vardı. Bu uygulamada özellikle en kanserojen pestisit ve herbisitler dahi, zehir kalıntı limitlerini aşmamak kaydıyla serbestti. Yani bir anlamda, “Bu limitlerin altında kalan zehirleri halka serbestçe yedirebilirsiniz” deniyordu. Peki bu “limit altı” zehirleri yiyen gebelerin, bebeklerin, çocukların uzun vadede neyle karşılaşacakları biliniyor muydu? Kesinlikle hayır.

Peki topraklarımızı ve sularımızı katleden sentetik kimyasal gübrelerde gerçek bir kısıtlama var mıydı? Benim görebildiğim kadarıyla o da yoktu. Kısıtlamadan ziyade “kayıt altına alma zorunluluğu” vardı. Yani topraklarımızdaki mikroorganizma faaliyetlerinin yok edilmesi, çoraklaşma, tuzlanma, verimsizleşme “kayıt altında” olarak devam edecekti. Giderek daha fazla kimyasal gübre ihtiyacı, daha fazla verimsizleşme kısır döngüsü kırılamayacak, yer altı sularımız, nehirlerimiz daha da kirlenecekti.

Ben bu çemberin içine girmek istemedim. Devraldığım toprağı erozyondan korumak, aldığımdan daha temiz, daha verimli olarak oğluma teslim etmek istedim. Sondaj kuyumdan çıkan, doğanın bana bahşetmiş olduğu o tertemiz ve gür suyu nitrata, fosfata, ağır metale maruz bırakmadan, yeraltından ilk çıkarttığım saflıkta muhafaza etmeyi arzuladım. Ben bu toprağın ve altındaki suyun sahibi değil, geçici bekçisiydim. Oğlumun da bu toprağı ve suyu aynı duyarlılıkla koruyup, torunlarıma devretmesini istiyordum.

Kafada böyle düşünceler olunca ister istemez kendimi “Organik Tarım Uygulaması” sertifikası için başvururken buldum.

Çok zorlu bir sürece girdiğimin farkındayım. Ama içim huzurlu, alnım açık, vicdanım rahat olarak cevizcilik yapacağım. Hekim kimliğime böylesi daha çok yakışacak diye düşünüyorum.

MeyveliTepe 26-02-2015 00:49

Sizden de böylesi beklenirdi. Elimden gelecek her yardımı borç bilirim.

TCM 26-02-2015 10:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jinekolog1959 (Mesaj 1359416)
...Oğlumun da bu toprağı ve suyu aynı duyarlılıkla koruyup, torunlarıma devretmesini istiyordum...

Yazın işlendiğimiz bahçe yaylada, evi içinde, çevresinde henüz aşırı yerleşim yok, hava temiz, dağlarda çam, göle uzaklığı 500 metre, İzmir in sıcağında geceleri örtünüp yatmazsan üşüyorsun. Kavun, karpuz, domates, biber, fasulye, barbunya, papatya, dahliya vs. vs. çiçek, sebze ve meyveler. Mümkün olduğunca yabancı bir şey sokmadan tamama yakını tohumdan kendi üretimim uğraşıyoruz başında. İki ay boyunca her açıdan her yaş için ideal bir ortam. Allah cümlemizin evlatlarını bağışlasın, acılarını göstermesin, kızım 12, oğlum 15 yaşında. Kızımın arkadaşları var da yanımızda götürebiliyoruz. Ben her gün işe gidip geliyorum ve mesafe 16 km. Oğlan geçen yıl bilgisayarın başından kalkıp ta toplasan 10 gün anca kalmıştır. Çocukluğumuzda yollar, şartlar, imkanlar yoktu, biz buraya ayda yılda bir günlük gelebilmek için can atardık. Konuyu şuraya bağlayacağım; ben çocuklarımın toprağı, suyu, çevreyi korumasını geçtim, şu haliyle az da olsa sevsinler, görsünler ve anlasınlar razıyım.

jinekolog1959 26-02-2015 14:50

Sayın MeyveliTepe,

Sizden bu mesajı almanın beni gururlandırdığı kadar, içimi de çok rahatlattığını bilmenizi isterim. Benim henüz tam anlamıyla acemisi olduğum bu alanda herkesten çok sizin yardım ve önerilerinize ihtiyacım olacağı kesin.

Esen kalın

önal 27-02-2015 04:18

Sayın jinekolog1959,cevizlere uyguladığınız bu kış bakımı ve yeni döneme hazırlık için neler yapılacağına dair sizin tecrübelerinizden faydalanmak isteriz.Bu konudaki görüşlerinizi yazarmısınız?Selamlar.

jinekolog1959 27-02-2015 18:03

Sayın Önal,

Benim bahçem henüz 1 yaşında ve bu sene ilk kışını geçirdi. Kışın bölgemdeki killi toprak yapısı nedeniyle tarlaya kadar olan yoldaki balçıklaşma ve göllenmeler yüzünden ulaşım çok zor. Ayrıca tarla bütün kış karla kaplıydı. Dolayısıyla kış bakımı konusunda "tecrübe" olarak sunabileceğim bir faaliyetim olmadı.

Yeni sezona hazırlık faaliyetleri olarak da bence herkes kendi bahçesinin ihtiyaçlarına göre kendi programını hazırlamalı. Ben kendi bahar faaliyet programımı özetleyeyim:

Organik tarıma geçtiğim için birinci önceliğim toprağımı erozyona karşı korumak. %10 eğimi olan arazimde bunu sağlamak için sıra aralarımda beşer metrelik şeritler halinde korunga ekeceğim. Kars'tan getirilmiş ve hiç ilaçlanmamış korungadan elde edilmiş tohum için bağlantımı yaptım, muhtemelen haftaya alacağım.

İkinci önceliğim, artık kimyasal gübre kullanmayacağım için toprağımı azot yönünden şimdiden zenginleştirmek. Bu amaçla, bir baklagil bitkisi olan ve havadaki azotu fikse ederek toprağa bağlayan korunga köklerinin azot dolu nodüller oluşturmasını sağlamak gerekiyor. Bu oluşumu garantilemek için korungaya has Rhizobium bakteri kültürünün tohumlara karıştırılarak ekilmesi lazım. Bana gerekli olan 4 kg bakteri kültürünü Yenimahalle'deki Toprak Su Gübre Araştırma Enstitüsü'nden temin ettim.

Üçüncü işim ise otla mücadelede hiçbir şekilde herbisit kullanmayacağım için her fidanın çevresinde 2x2 metre olarak kullanmaya karar verdiğim malç tekstilinin döşenmesi. Haftaya, daha önce bağlantı yaptığım firmaya kesin siparişimi vererek ruloları getirteceğim. Bu uygulamanın otlanmaya engel olma dışında, sırtlarımda oluşabilecek erozyonu da engelleyeceğini düşünüyorum.

Geçen yıl tutmayan fidanlarımın yenilenmesi için toprağımdan çamurun kalkmasını ve tava gelmesini beklemek zorundayım. Ama açık köklü olarak ve hendeklenmiş durumda Denizli'de bekleyen fidanlarıma orada olası bir iyi havada erken su yürümesi riskini almamak için acilen bahçeme nakletmem ve dikime kadar bahçemde hendeklemem gerekiyor. (Fernorlara benim bahçede Nisan ortasına kadar su yürümesi mümkün değil.) O yüzden haftaya fidanları da naklettirip bahçede hendekletecek ve ilk fırsatta dikeceğim.

Bu baharda dalgıç pompamı da büyütüp, damlatıcılarımı da 4 lt/saat'lik damlatıcılarla değiştirmeye niyetliyim. Bu işlemle önemli bir enerji tasarrufu sağlamayı planlıyorum.

Daha yapacağım pek çok şey var, ama isterseniz yaptıkça fotoğraflarıyla beraber paylaşayım.

Esen kalın


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025