![]() |
Benimkinde de yok, olacakmı diye gözlemledim, eminim, dişi ve erkek çiçek görülmedi, bilgilerinize.
Gökhancığım senin artık iyi bir makro makineye ihtiyacın var :) |
Fernor filizlerinde yoğun kırmızı renk görünüyor her zaman, aşılardaki "ronde" bnzer kırmızı renkte, birde biraz erken uyanmıl galiba. bir kontrol etmekte fayda var.
saygılar |
Alıntı:
Mesajımda da belirttim genetik olarak yaşlı ağaçtan alınırsa kalemler dişi çiçeği erken görünür. Kalemler yıllarını cevize adamış, cevizle ilgili birçok araştırma yapmış ve kitap yazmış bir abimden geldi. Ben ronde olduğundan eminim. Ayrıca chandler, fernor gibi 2 çiçek yok, ronde de her kalemde sadece 1 çiçek var. |
Alıntı:
Aslında makine iyi ama benim beceriksizliğimden kaynaklanıyor sanırım:) En kısa zaman da makro çekimi öğreneceğim hatta bugün:) |
Alıntı:
Aşıların kırmızı renkte oluşu aşının kallusunun güzel oluştuğunu gösteriyor, besin aldığını ve besin topladığını gösteriyor. Yani çeşit özelliği değil, bu kırmızılığı her çeşitte görebilirsiniz. Hatta bir mesajımda aşılar gayet güzel ve sağlıklı, tıpkı aşağıdaki fotoğrafta gözüken güller gibi yazmıştım, belki okuyanlar ne alaka demiştir, büyüme zamanı ağaçların ve bitkilerin çoğu (eğer sağlıklıysa ) kırmızı renk alır. Ronde bu sene aşılandığı için erken ya da geç diye bir şey söylemek yanlış olur. Bu aşıyı yapma zamanıyla ilgili, Eğer aşıyı bugün yapsaydım, 1 ay sonra patlardı. Ayrıca şunu da tekrar söyleyeyim daha önce de yazmıştım aynı zamanda yapılan aşılarda önce howard sonra sırası ile chandler, fernor ve en sonda ronde aşısı sürdü. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
10 cm' den yapılan aşı patlamak üzere.
[ATTACH]496057[/ATTACH |
2 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
ronde o kadar geç uyandı ki kurumuş sanmaya başladım bir ara bizim iklimde 12-15 maista tomurcuklar patladı, şu an sürgünler daha 3-4sm. enteresandırkı burada chandler nietine 3 fidancidan fidan aldım hiç biri gerçekine benzemiyor :D , Nail abininkiler dişi ciçekten dökülüyorlar buradan aldıklarımda 0-sıfır dişi çiçek :D , hatta birisi şebin vermiş chandler nietine ,onu tanıması kolay, sarımsı dar uzun yapraklı :D .yan dal verimini testetmiş te olduk bu sene filiz verdi şebin - 31 mart sabahı kıraa vurdu ... 50 fidanda 10 ar yan dal patladı , hepsini braktım bir tek dişi çiçek açmadı :( yoksa şebin de mi şebin degil :D |
Sayın karabuz,
Fernor fidanın daha kırmızı renkte mi hiç dikkat etmedim,( Bundan sonra fernor fidanlarına daha dikkatli bakıcam ) tutan aşılarda hepsi kırmızı renkte geliyor. Benim tahminim fidanın sağlıklı oluşu ile alakalı bir durum olabilir. Patlayan aşılara baksanız hangisinin fernor olduğunu çok zor ayırt edersiniz. Evet böyle şeyler çok duyuyorum, en güzeli güvendiğiniz yerden fidan almak. |
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
10cm' den yapılan aşı patladı ve rengi kırmızı geliyor, ilerleyen zamanlarda daha da net anlaşılır.
Eklenti 497024 Eklenti 497025 |
Yaptığım enzim için melas gönderen selahattin hocama teşekkür ederim.
Ayrıca benimle paylaştığı gübre şerbeti içinde ayrıca kendisine teşekkür ederim. Tavuk gübresi şerbetini en kısa zamanda yapıp uygulayacağım. Formülünü selahattin hocaya soralım kendisi versin. Söz büyüğündür. |
Gizli bir formülüm yok forumda tartışması devam eden gübrelerin başlıkları, mikrobiyoloji ve toprak başlığı, enzim başlığı ve özelden bana gelen geri dönüş ve tecrübelerle hazırlattığım bir kısmını forumda da yayınladığım bir gübre formülü bu, ancak etkileri mükemmel oluyor ben şimdilik ekonomik olsun diye sirke ve ekşimiş yoğurt kattırıyorum ama bakteriyel gübrelerden varile bir su bardağı konduğu zaman oluyor sana atom bombası. Bursa'da şimdilik çiftçi eğitimlerinde enzimle birlikte bunun yapılışıyla birlikte eğitimler veriyorum, geliştikçe bana sonuçlar ulaştıkça, tecrübeler paylaşıldıkça gelişiyor ve sonuçları yaygın oluyor. (Geçmişte etkisinden dolayı ticari sürümünü çıkartmaya çalışanlar oldu ama zar zor ikna ettim üreticinin öz malı olsunda borçlar ödensin maliyetler düşsün diye)
Formülümüz şöyle: Malzemeler 1-100 litrelik varil 2-Kanatlı hayvan gübresi 10 kg (Tavuk, güvercin, bıldırcın vs bulunabildiği kadar bedava olanı eskimiş yeni farketmez) 3-5 kg odun külü (kebapçı, pideci ya da odun sobalarından biriktirilerek) 4-2 adet içindeki sıvıyı sızdırabilecek özellikte boş çuval 4-Fosforlu bir gübre 2 avuç dolusu, 5-1-2 kg sirke ve 1-2 kg ekşimiş yoğurt ( Etkin mikroroganizma veya B5A tarzı bakteri içerikli gübrelerden birisi olarak faydalı bakteri kaynağı katıldığında çok daha etkili oluyor bunlardan 1 su bardağı 100 litreye yeterli) Hazırlanışı Kanatlı gübresini bir çuvala fosforlu gübreyi ve odun külünü diğer çuvala koyuyoruz (çuval süzme kolaylığı sağlasın ve damlama borularımızı tıkamasın diye ön süzme işlemi sağlıyor). Üzerine sirke ve ekşimiş yoğurt döküyoruz ve varili suyla dolduruyoruz. Gübrenin yeni verilmeye başlandığı bahar aylarında 10-15 gün, yaz günlerinde 8-10 gün bekliyoruz ve her gün mümkünse karıştırıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken şey gübre koyu ayran kıvamında siyah ya da yeşile yakın bir renege geldiğinde hazır olmuş oluyor bu kıvama gelmedi zamanda oluyor ancak koku aşırı arttığında da hazır demektir. Oluşan gübre rahatsız edici bir koku yaydığından ev ve iskan yerlerinden uzak bir yerde hazırlanması ve ağzı kapalı olmasında fayda vardır. Kullanımı: Oluşan gübrenin suyunu dekara ilk verişte 5-10 kg sonraki verişlerde 1-5 kg oranıyla başlarda yüksek doz sonra düşük doz oranıyla verilirse çok gfüzel oluyor ancak her zaman yüksek dozda verilmesi aşırı koku nedeniyle sineklenme yapabiliyor o nedenle sonraki dozlar düşük olmalı. Damlamadan her sulamada düşük doz olatakta veriyoruz. Yapraktan püskürtülecekse 100 litre suya 1 kg iyice süzülmüş halde veriyoruz. Gökhan hocam buraya yazdığımda daha açıklayarak yazdım biraz daha metinsel olarak gelişti sen burdan yararlan :). Neyi niçin katıyoruz: 1-100 litrelik varil: üretim ortamı 2-Kanatlı hayvan gübresi 10 kg: Kanatlı gübreleri zaten sulandırılıp verildiğinde oldukça etkili ancak ticari işletmelerden elde edilen gübreler antibiyotiklerle ilaçlı olduğundan gübremizde fermente olduktan sonra verildiğinde hem daha etkili hale geliyor hemde fermantasyonla ilaç falan kalmıyor 3-5 kg odun külü (kebapçı, pideci, ya da odun sobalarından biriktirilerek): Potasyum ve iz elemen kaynağı, odun külü içindeki elementler normalde bitkinin alabileceği formda değildir ancak bakterilerin bu elementlere yaptığı işlemler sizi şaşırtabilir. 4-2 adet içindeki sıvıyı sızdırabilecek özellikte boş çuval: Süzme gerçekten bir dert bu nedenle ön süzme işlemi sizi daha temiz tutacak sonraki işlemlerinizi azaltacaktır 4-Fosforlu bir gübre:genelde DAP ya da süperfosfat kattırıyorum bunun yerine daha doğal olsun diye kemik unu da doğal fosfor kaynağı olarak kullanılabilir, odun külü içindeki düşük fosfor oranını takviye için ihtiyaç olduğunu düşünüyorum çiçek ve meyve oranını oldukça artırıyor. 5-1-2 kg sirke ve 1-2 kg ekşimiş yoğurt ( Etkin mikroroganizma veya B5A tarzı bakteri içerikli gübrelerden birisi olarak faydalı bakteri kaynağı katıldığında çok daha etkili oluyor bunlardan 1 su bardağı 100 litreye yeterli): Mikroorganizmalar benim gizli askerlerim onları ulaşamadığım yerlere ulaşmaları için gönderdiğimde gözüm arkada kalmıyor yaramaz her durumu düzeltiyor, şahsi hatalarımı tolere ediyor ve kontrol edemediğim çok faktörü kontrol etmemi sağlıyor ve her şeyden önemlisi gittikleri her yeri organikleştiriyor ya da doğallaştırıyorlar ve o ortama canlılık sağlıyorlar. Not: Doğal, organik ya da permakültür yetiştiricilik yapanlar gübreyi hazırladıklarında ayrı bir varilde ya da bu gübreyi hazırladığımız varile çevrede hızlı büyüyen yeşil otlardan katılıp sulandırıldığında bu otların suyla muhataplığından dolayı organik azot da elde etmiş olacaklarından azot ihtiyacını bu yolla karşılayabilirler. Ayrı varilde hazırlanan ot iki günde azotunu syya veriyor bu azotlu su 1/10 veya 1/100 oranında sulandırılarak kullanılabilir. |
5 Eklenti(ler)
Bugün tarifini selahattin hocam'ın verdiği gübreyi yaptım. ( 120 lt varil içine )
Çuvalın birine 10 kg güvercin ve tavuk gübresi koydum. Eklenti 498429 İkinci çuvala ise 5 kg odun külü ve yarım kilo fosfor gübresi ekledim. Eklenti 498430 Daha sonra 1 litre sirke ve yarım litre melas ekleyip, su ile doldurdum. Eklenti 498431 Karıştırması kolay olsun diye her iki çuvalı da bir oduna bağladım. Yarın 1 kg da ekşimiş yoğurt ekleyeceğim. Ayrıca pirinç suyu ve sütten oluşturduğum laktik asitte eklemeyi düşünüyorum. Eklenti 498432 Eklenti 498434 |
3 Eklenti(ler)
10 cm'den yapılan aşının son hali, aşının tuttuğu kırmızı renginden anlaşılıyor.
Altta ki göz de patlamış. Eklenti 498438 Chandler olarak değiştirilen aşılardan. ( Fernor aşıları kadar kırmızı ) Eklenti 498439 Bugün yarım saat kadar fındık büyüklüğünde ara ara erik büyüklüğünde dolu yağdı. Eklenti 498440 |
umarım bir zarar yoktur, geçmiş olsun.
aşılarda harika görünüyor. |
Alıntı:
Her hangi bir zarar yok. |
1 Eklenti(ler)
|
Üst sırada 5 adet fernor, onun bir alt sırasında ise 4 ağaç chandler, bir ağaç ronde de montignac aşıladım.
Chandler aşıları daha geç aşılandığı için sürgünleri daha küçük. |
4 Eklenti(ler)
Bugün kene, gübre ve yumurtaları için 7 tane köy tavuğu, 1 tane de horoz aldık.
Eklenti 498635 Eklenti 498638 Kümesin horozu, aldığımız yerde biraz strese girmiş. ( Tüyleri dökülmüş, böyle durduğuna bakmayın çok sert bir horoz, ligorin cinsi ) Yeni yerlerini çok sevdiler, ilerleyen zamanlar da sayılarını arttırmayı düşünüyoruz. Eklenti 498639 Eklenti 498640 |
Bu tavuk ve horozlar ağaçların yeni sürgünlerini didiklemezler mi?
|
Alıntı:
Sanmıyorum ama en fazla 1 ya da 2 kez tadına bakarlar diye düşünüyorum. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Tahminimce severler:) |
[QUOTE=gökhan07;1291005]Bugün kene, gübre ve yumurtaları için 7 tane köy tavuğu, 1 tane de horoz aldık.
Kümesin horozu, aldığımız yerde biraz strese girmiş. ( Tüyleri dökülmüş, böyle durduğuna bakmayın çok sert bir horoz, ligorin cinsi ) Yeni yerlerini çok sevdiler, ilerleyen zamanlar da sayılarını arttırmayı düşünüyoruz. Aslında karizmatik horoza benziyor ama tüylerinin dökülmesi az bir şey karizmasını çizmiş:) Ayrıca tavukların ceviz fidanı ile hiç işi olmaz. |
benim bahçemde ki tavuklarda ceviz ile hiç ilgilenmiyorlar. gönül rahatlığı ile tavuklarınızı cevizlerin yanına salabilirsiniz.
|
horoz evlenmiş ondan bu halde, bekarkenki hali böyle değildir bunun :)
|
Alıntı:
1. doğal azot elde etmek amaçlı en uygun yoncadır diye düşünüyorum en fazla azot iceren yeşil yonca sanırım, dogrumudur 2. yapılışından sonra kaç zamanımız var kulanabilmek için, yani fazlacana hazırlanıp beklese olur mu, yoksa hazırlayıp hemen mi kullanıyoruz. 3.fermenteyi hızlandırma ve bakteri miktarını artırmak amaclı az miktar "maya" bildigimiz ekmek mayası ve "arpa" eklersek nasıl olur (bizim burada yasal olarak herkezin rakı uretme hakkı var 30 litre yıllık ve dogal meyva fermentesını hızlandırsın ve fermente tam olsun diye arpa ekliyor dedeler çok fark oluyor. 4. yaptıgımız enzimin suyunu fidanlara verdikten sonra tavuk gübresı çuvalını ve kül çuvalını tekrar kullanıyormuyüz yoksa yenilerine mi ihtiac var, eger yeni koyulacaksa hiz süzmeden her fidana kova ile versek tüm besinler topraga gitsin nasıl olur ? çok teşekürler paylaşımlarınız için bu başlık altında paylaşıldığından burada sordum Gökhanın affına sıgınarak. |
Sevgili karabuz:
1. doğal azot elde etmek amaçlı en uygun yoncadır diye düşünüyorum en fazla azot iceren yeşil yonca sanırım, dogrumudur Yanlıştır. Yonca köklerindeki nodozite bakterileri aracılığı ile toprağa azot bağlar o ayrı bir olay. Bizim yaptığımız herhangi bir otu suda bekletip içindeki organik azotun suya geçmesini sağlamak, ot olarak farketmiyor. 2. yapılışından sonra kaç zamanımız var kulanabilmek için, yani fazlacana hazırlanıp beklese olur mu, yoksa hazırlayıp hemen mi kullanıyoruz. Bu gübreyi hazırlayanlar hep aynı soruyu soruyor. Uzun süre beklemişinde sorun olmuyor ama içerisinde azotda eksilmeler, çökelmeler ve hatta bakteri ölümleri olacağından etkisi azalacaktır hazırladığınız gübreye bekleme süresi olarak 1 ay öngörüde bulunabiliyorum belki bu bile çok. 3.fermenteyi hızlandırma ve bakteri miktarını artırmak amaclı az miktar "maya" bildigimiz ekmek mayası ve "arpa" eklersek nasıl olur (bizim burada yasal olarak herkezin rakı uretme hakkı var 30 litre yıllık ve dogal meyva fermentesını hızlandırsın ve fermente tam olsun diye arpa ekliyor dedeler çok fark oluyor. Gübre içerisine katacağınız her türlü fermente ürün maya, peynir altı suyu, şarap, bira, kombu çayı, kefir vs artı bir değer katacaktır. Ancak bunlar fermenteyi hızlandırmaz sadece içerikteki faydalı canlı sayısını artırır fermenteyi artırmak için içerisine melas, pekmez, meyve suyu gibi bakterilerin hızlı çoğalabildiği ortamlar katmak gereklidir. 4. yaptıgımız enzimin suyunu fidanlara verdikten sonra tavuk gübresı çuvalını ve kül çuvalını tekrar kullanıyormuyüz yoksa yenilerine mi ihtiac var, eger yeni koyulacaksa hiz süzmeden her fidana kova ile versek tüm besinler topraga gitsin nasıl olur ? Bu doğal gübre enzim değil maalesef ancak enzimde ayrı yapılırsa katılabilir çünki repellent yani kaçırıcı etki ve humik asit etkisinden dolayı süper bir durum yaratacaktır. Yinede oluşan sıvıyı sulama suyuyla en az bire on sulandırmak gereklidir daha az sulandırmanız aşırı koku, sineklenme ve belkide fitotoksititte oluşturabilecektir, ben ideal sulandırmayı 1/10-1/100 oranında gayet güzel yakalıyorum. |
Alıntı:
Sulandırmayı 1/50 şeklinde yaptık örnegin , gübrenin katısını ayırıp yalnız suyü vermek yerine tüm karışımı bir tanker suyla karıştırıp hepsini fidanların köküne salma sulama şeklinde versek bir faydası olur mu, yoksa faydalı ne vasa zaten suyuna cıkmışmıdır. enzım yapılımını ögrenebilecegimiz yer önerirmisiniz (sonuncusuna yüzsüzlük derler bizde :D ) saygılar |
Alıntı:
Gübre içerisinde ki besinlerin hepsi suya karışıyor. Ayrıca deneme amaçlı odun külünü, yarısı su dolu pet şişeye atıp 24 saat bekletirsen açık sarı renkte oluşan potasyumu görebilirsin. ( Hafif yağlı bir sıvı ) Ayrıca bu sıvıyı cilasız ahşaplarınızın ömrünü uzatmak içinde kullanabilirsiniz. ( Uygulandığı ağaçların damar yapılarını da ortaya çıkartarak hoş bir görünüm verir, cilalama işleminden önce de kullanılabilir ) Enzim ile ilgili bilgi için, enzim başlığına bakabilirsin. |
Alıntı:
Salma sulama yapıldığında elbette süzmeye gerek yok zaten çuval ile ön süzme yapmış oluruz, kaldı ki hiç çuvala bile koymayabilirsiniz. Süzmede amaç iğrenç kokan ancak meyve ve sebzelere inanılmaz bir lezzet veren bu gübreyle bizimde kokmamamız için olabildiğince az muhatap olmak. Zaten gübreyi bir defa yapsanız dediklerime geleceksiniz. Enzim konusunda ise kanımca bir enzim toplantısı veya Enzim yapım atölyesi ile bu sorunu aşarız veya irtibatta kalırsak zaman zaman Bulgaristan'a geliyorum yerinde gösteririm :D |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Uzun zamandır manep atmak için yağmurların kesilmesini bekliyordum.
Nihayet bugün ilaçlamayı gerçekleştirebildim. Eklenti 499579 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025