agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   gökhan07 chandler ceviz bahçesi / Tokat (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/33977.htm)

ibas06 12-08-2014 14:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1298636)
Sayın acemi_cevizci, enzim başlığında güzel bilgiler var, oradan yararlanabilirsiniz.

merhaba Gökhan bey Enzim başlığını bulamadım linkini yollarmısınız.
teşekkürler

Selahattin Yılmaz 13-08-2014 10:55

Mikroorganizma kaynaklı uyguladığım tüm gübreler beni sulama ihtiyacından kurtarıyor. 3 günde bir sulama ihtiyacı olan saksıdaki bitkilerime daha önce 4. günde gittiğimde susuzluk şokundan ölmek üzereyken kurtardım. Bayramdan bir hafta önce mikroorganizma uyguladığımda son kez bayramdan 3 gün önce suladım ve bayramdan sonra bir hafta uğrayamadım endişeyle yanına vardığımda canavar gibiydiler. İlginç bir şekilde imdadıma yetişiyor mikroroganizmalar. :)

Bu bilgi yedeğinde bulunsun.

gökhan07 13-08-2014 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibas06 (Mesaj 1312349)
merhaba Gökhan bey Enzim başlığını bulamadım linkini yollarmısınız.
teşekkürler

http://www.agaclar.net/forum/temel-k...lama/18541.htm

Dursunbeyli 13-08-2014 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 1312490)
Mikroorganizma kaynaklı uyguladığım tüm gübreler beni sulama ihtiyacından kurtarıyor. 3 günde bir sulama ihtiyacı olan saksıdaki bitkilerime daha önce 4. günde gittiğimde susuzluk şokundan ölmek üzereyken kurtardım. Bayramdan bir hafta önce mikroorganizma uyguladığımda son kez bayramdan 3 gün önce suladım ve bayramdan sonra bir hafta uğrayamadım endişeyle yanına vardığımda canavar gibiydiler. İlginç bir şekilde imdadıma yetişiyor mikroroganizmalar. :)

Bu bilgi yedeğinde bulunsun.

Selahattin Bey aşı yapma konusunda sizden çok yararlandık teşekkürler. Videolarınızı defalarca izledik hepsi ders gibiydi elinize yüreğinize sağlık.

yalıçapkını 14-08-2014 00:49

Selahattin hocam sizi yakalamışken kararsız kaldığım iki konuyu size bu sayfada sormak istiyorum cevaplarsanız sevinirim

1.Ocak ayında açık köklü alarak ektiğim chandler cinsi fidanlarım bugün itibariyle 220 cm boydalar yıl sonunda 250-300 cm bulacaklar gibi (3,4,5. gözden tepe vurup en iyi gelişen sürgünü seçip tek gövdeli bir şekilde büyüttüm)

Mart ayında kaç cm den tepe vurmalıyım? (Ben 220 den düşünüyorum)
2. Cevizin kazık kökünün kendini yenileyemediği söylendiği için tohumdan ekip aşılama yapılarak yetiştirilen ceviz ağacının daha sağlıklı olacağı inancı bende hasıl oldu, bu konuda beni biraz aydınlatır mısınız?

labtek 14-08-2014 08:30

kazık kökü yerinde olup da yapılan aşılar en iyisi.ben bu sekılde 30 tane aşı yaptım. su anda 3 yasında kı agacdan daha guzel.kazık kökün sabit kalması en uygun yöntem.ben şimdi bahçe kursam dediğiniz gibi yaparım.

Selahattin Yılmaz 15-08-2014 08:07

1.Ocak ayında açık köklü alarak ektiğim chandler cinsi fidanlarım bugün itibariyle 220 cm boydalar yıl sonunda 250-300 cm bulacaklar gibi (3,4,5. gözden tepe vurup en iyi gelişen sürgünü seçip tek gövdeli bir şekilde büyüttüm)

Mart ayında kaç cm den tepe vurmalıyım? (Ben 220 den düşünüyorum)


2,20 gayet güzel bir mesafe o yıl kendi haline bırakın 1,20 (1,5 de olabilir)-2,20 arasındaki çıkan dalları taçlandırmak için kullanın

2. Cevizin kazık kökünün kendini yenileyemediği söylendiği için tohumdan ekip aşılama yapılarak yetiştirilen ceviz ağacının daha sağlıklı olacağı inancı bende hasıl oldu, bu konuda beni biraz aydınlatır mısınız?


Kazık kökü kesilen bir bitki kendisi kazık kökün kesilen kısmının kenarından yeniden bir kazık kökü lider olarak çıkartır ama asla kesilen kadar kazık olamaz. Benimde tecrübelerim bu konuda bana bunu söylüyor, özellikle kurak arazilerde bu çok önemli. Ancak burada aşıyı yapacak kişilere çok iş düşüyor.

yalıçapkını 15-08-2014 11:41

Teşekkürler Hocam...Aşıcı kendim olduğum için o konuda bir sıkıntım olmayacak.

gökhan07 15-08-2014 21:53

http://www.agaclar.net/forum/attachm...tograf0193.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...tograf0195.jpg

Daha önce fotoğrafını paylaştığım chandler olduğu söylenen, 23.03.2014 tarihinde erkek çiçeklerini açan ağacın meyvelerini inceledikten sonra chandler olduğunu gördüm.

gökhan07 18-08-2014 22:56

1 Eklenti(ler)
Bu sene soğuktan az etkilenmiş bir ağaç.
Bugün 8-10 adet cevizini topladım, hasat zamanı gelmiş ve hatta geçiyor. ( 18. 08. 2014 )
Hafta sonu ağaçta ki diğer cevizleri de toplayacağım.

Eklenti 513966

Selahattin Yılmaz 19-08-2014 08:29

Bu yıl sanki cevizler erken mi olgunlaştı bana mı öyle geliyor? Çünkü farklı yerden de benzer şekilde duyum aldım.

gökhan07 19-08-2014 14:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 1313887)
Bu yıl sanki cevizler erken mi olgunlaştı bana mı öyle geliyor? Çünkü farklı yerden de benzer şekilde duyum aldım.

Bu yıl inceledigim bir çok cevizin içinin olgunlaşmasi için biraz daha zaman var. Bu çeşit sanırım erkenci bir çeşit.

Incelemeye aldığım yine ağustos ayında hasat edilebilen çok ince kabuklu (iki parmak arasında kirilabilen) bir ceviz cesidi daha mevcut.

gökhan07 20-08-2014 00:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 1313887)
Bu yıl sanki cevizler erken mi olgunlaştı bana mı öyle geliyor? Çünkü farklı yerden de benzer şekilde duyum aldım.

Selahattin abi, mesajından sonra chandler, fernor vb gibi birçok çeşidi test ettim ve hasatları için en az 1 ay lazım.
Bir çok çeşidin şuan hasadı olabilir ama ticari değeri olması için en az iç oranı 6 gr, içinin bütün çıkması, beyazlık oranı, hasat tarihi ( v.b) gibi konular çok önemli.

(Ağustosun' 1 i gibi test ettiğim cevizler var, hasat edilebilir ama kabuklu ağırlık 8 gr.)
Ceviz severlerle bilgi paylaşmak isterim, cevizi küçük olan ağaçlar evet erken hasat olur ama pazar değeri olmaz.

Cevizin pazar değeri olması için cevizin büyük, iç renginin beyaz, kabuktan bütün çıkması çok önemli. ( vb )

Önemli olan cevizin her yıl verimli olması, kabuğu ince olması ve en önemlisi lezzetli olması çoook önemli. (Bence)

Bence şuan dikilen ceviz bahçelerinde üretilen verimli cevizlerin hiçbirinin lezzetli olmadığını düşünüyorum, bu benim düşüncem.

Şuan birçok kişi benimle aynı fikirde olmayabilir ama ben yinede söyleyeyim, bundan 10-15 yıl sonra insanlar nerede bizim yerli cevizler diyebilir, tıpkı şuan söylenen nerede bizim eski domateslerimiz, nerede çocukluğumuzda yediğimiz meyve ve sebzelerimizin tadı diyebilir.

Erdincoz 20-08-2014 07:59

@gokhan07 öncelikle mahsülünüzün hayrını görün. Umarın emeklerinizin karşılığını alıyorsunuzdur. Kurban bayramında Tokatta olacağım fikir vermesi açısından müsadeniz olursa bahçenizi ziyaret etmek, sizden fikir almak istiyorum.

gökhan07 20-08-2014 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdincoz (Mesaj 1314036)
@gokhan07 öncelikle mahsülünüzün hayrını görün. Umarın emeklerinizin karşılığını alıyorsunuzdur. Kurban bayramında Tokatta olacağım fikir vermesi açısından müsadeniz olursa bahçenizi ziyaret etmek, sizden fikir almak istiyorum.

Erdinç bey, numaranızı özelden verirseniz bayramda bahçeye gideceğim zaman sizi ararım.

karabuz 20-08-2014 21:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1314016)
bundan 10-15 yıl sonra insanlar nerede bizim yerli cevizler diyebilir, tıpkı şuan söylenen nerede bizim eski domateslerimiz, nerede çocukluğumuzda yediğimiz meyve ve sebzelerimizin tadı diyebilir.

gercek tatlar unutulmaya mahum sanırım, ben birkaç yıl eskiden oldugu gibi tamamen dogal, eski çeşitlerle domates, sogan üretimi denedim... sonuç tam hüsran, muşteri bu tatları unutmuş, bir domatesi pazardan aldıkatn sonra 1 ay dolapta durabilmesi normal bir şey olmuş, tadının plastik boru tadından ayırabilenecek bir yerinin olmaması normal bir şey olmuş, "ayni tadı kokuyu alamazsın digerlerinden" dedigimde "domates kokarmı kardeşim" diye cevap alınca hiç bir şey demeyip sustuktan sonra, tat konusunu 7-8 inci plana attım malesef :(

gökhan07 20-08-2014 22:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karabuz (Mesaj 1314173)
gercek tatlar unutulmaya mahum sanırım, ben birkaç yıl eskiden oldugu gibi tamamen dogal, eski çeşitlerle domates, sogan üretimi denedim... sonuç tam hüsran, muşteri bu tatları unutmuş, bir domatesi pazardan aldıkatn sonra 1 ay dolapta durabilmesi normal bir şey olmuş, tadının plastik boru tadından ayırabilenecek bir yerinin olmaması normal bir şey olmuş, "ayni tadı kokuyu alamazsın digerlerinden" dedigimde "domates kokarmı kardeşim" diye cevap alınca hiç bir şey demeyip sustuktan sonra, tat konusunu 7-8 inci plana attım malesef :(

Bence değeri zamanla anlaşılacak ama zaman geçtikçe de elimizde ki değerleri kaybediyoruz.

Ben ceviz ihtiyacımız için kesinlikle yerli çeşitleri tercih ediyorum ve zor bile kırılıyor olsa onlar haricinde ceviz almıyorum. Bence aralarında ki lezzet farkı çok fazla.

ağaç sevdalısı 23-08-2014 00:53

Gökhan bey tokat tan gelen ufak içi beyaz ve lezzetli bir ceviz var yerli tür
ince kabuklu denebilir o cevizden nasıl edinebiliriz ben de 20 yıl önce tren yolculuklarımda bilecik ten alıp yediğim lezzetli cevizlerden dolayı 3 yıl önce bahçeme 40 bilecik 10 tane de şebin cevizi diktim geçen yıl 120 adet meyva verdiler çok lezzetli idiler ancak chandler cevizlerinin fotoğraflarını gördükçe pişman oluyorum

ağaç sevdalısı 23-08-2014 01:01

bahçem silivride 6 tür organik domates yetiştiriyoruz hatta pazardan aldığım koyu yeşil çeri domateslerden aldığım tohumlardan 3 yıldır domates yetiştiriyoruz çeri domateslerin kırmızı biraz uzun meme gibi olanlarından çekirdek aldım aynı şekilde verim var

ağaç sevdalısı 23-08-2014 01:25

1 Eklenti(ler)
horozun şu anki durumu nasıl fotoğraftaki horoz ve tavukların kuluçkasından çıkmış 30 tane civciv var şu anda 3 aylıklar göndermek mümkün olursa size 3 ay sonra denizli kırması bir horoz gönderebilirim

ağaç sevdalısı 23-08-2014 01:35

forumdaki tüm arkadaşlara selamlar 3 yıldır cevizle ilgili forumları takip ediyorum ancak hiç yazmamıştım oldukça bilgili ve faydalı insanlar olduğunuzu düşünüyorum

ağaç sevdalısı 23-08-2014 01:38

tavuklar ağaçların diplerini eşelerler köklerini ortaya çıkarırlar

ağaç sevdalısı 23-08-2014 01:59

hocam aşılarınıza imrendim yakında olsanız ders almak isterdim

gökhan07 24-08-2014 16:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ağaç sevdalısı (Mesaj 1314541)
Gökhan bey tokat tan gelen ufak içi beyaz ve lezzetli bir ceviz var yerli tür
ince kabuklu denebilir o cevizden nasıl edinebiliriz ben de 20 yıl önce tren yolculuklarımda bilecik ten alıp yediğim lezzetli cevizlerden dolayı 3 yıl önce bahçeme 40 bilecik 10 tane de şebin cevizi diktim geçen yıl 120 adet meyva verdiler çok lezzetli idiler ancak chandler cevizlerinin fotoğraflarını gördükçe pişman oluyorum

Sayın ağaç sevdalısı, bahsettiğiniz ceviz sanırım niksar-güvenli cevizi ama maalesef bu sene ağaçları çok hasar gördü ve bu sene hasat'ı yok.
Söylediğiniz gibi çok lezzetli ve içi beyaz olan bir ceviz.

Horozun bir ara fotoğraflarını ekleyeceğim, tüyleri çıktı durumu gayet iyi.
Bahçeye en son 30 tane 4-6 aylık tavuk diye almıştık ama içerisinde horoz sayısı sanırım fazla. Şuan horoz sayımız fazla, çok teşekkür ederim.

Aşıyı amatörce yapıyorum ve elimden geldiği kadar tecrübe edindiğim bilgileri paylaşıyorum, deneme yanılma yoluyla bir çok şey öğrendim. Biraz ilgi ve uğraşıyla gayet güzel sonuçlar ortaya çıkıyor.

gökhan07 24-08-2014 16:50

2 Eklenti(ler)
Ağacı 3 yıldır hasta olan bir ceviz ( Ölmek üzere olan bir ağaç )
Elimden geldiği kadarıyla ağaçla ilgilenip düzeltmeye çalışıyorum. Ağaçta ki yaprak sayısı çok az ve olan yaprakları da sarı.

O kadar bakımsızlığa ve hastalığa karşı meyve vermeye çalışıyor. ( Sürgünün 120 cm gerisinde meyve vermiş )
Cevizleri çok lezzetli, içi beyaz, kabuktan bütün çıkıyor ve yan dal verimli bir çeşit fakat kabuğu kalın.


Eklenti 514681


Eklenti 514682

gökhan07 24-08-2014 17:34

2 Eklenti(ler)
Cevizleri gerçekten çok güzel, bembeyaz.


Eklenti 514684


Eklenti 514685

gökhan07 24-08-2014 20:19

2 Eklenti(ler)
Daha önce bahsettiğim çok ince kabuklu, iki parmak arasında kırılan cevizin geçen sene ki cevizleri. Ağustos 15-20 gibi hasat oluyor fakat cevizin sahibi eylül 15-20 gibi hasat edebilmiş.

Cevizin yanına geldiğinde hepsinin dökülmüş ve kal olmuş şekilde görmüş. Meyveler geç hasat edilmiş ve güneş altında beklemiş.

Ağaç 40 yaşında ama büyük bir ağaç değil. İlerleyen zamanlarda ağacında fotoğraflarını paylaşacağım. Rakım 770 m.

Geçen sene kabuklu 40-50 kg ceviz hasat etmiş. ( 3 çuval )

Bugün 1 kg cevizini tarttım ve iç randımanını buldum.
Aslında hasattan 10-15 sonra yapılan ölçümler daha sağlıklı sonuç verir.

Cevizin kırılması için çekiç, ceviz kırıcı gibi aletlere ihtiyaç yok. Elle 25 dakikada 1 kg ceviz ayıkladım.

Eklenti 514707


Eklenti 514708

gökhan07 24-08-2014 20:35

1 Eklenti(ler)
Sezonunda yapılan hasatta meyve ağırlığının 10 gr olduğunu düşünüyorum.

1 kilo olarak tarttığım kabuklu cevizlerin, kabuk ağırlığı 318 gr.
iç ceviz ağırlığı ise 682 gr. geldi.

İç randımanı: % 68
Kabuklu meyve boyu: 3.8 cm
Kabuklu meyve eni : 3 cm
İç meyve yükseklik : 3,1 cm
İç meyve eni :2,6 cm

Kabuk kalınlığını ölçmedim, hangi dallarda meyve verdiğini seneye inceleyeceğim.
Bu sene ki cevizlerinde en ufak acıma olmamış ve çok lezzetli.
Geç hasatından ve güneş altında beklemesinden dolayı meyveler beyaz değil
( Sarı ), sahibi daha önce ki hasatlarda cevizinin beyaz olduğunu söyledi.


Eklenti 514709

gökhan07 24-08-2014 20:39

3 Eklenti(ler)
Kabuklu ağırlığı

Eklenti 514712

Kabuk ağırlığı

Eklenti 514713

İç ağırlığı

Eklenti 514714

Selahattin Yılmaz 25-08-2014 12:14

1 Eklenti(ler)
Çalışmaların gayet güzel Gökhan hocam, ilgiyle izliyorum çoğu mühendislere taş çıkartırsın.

Horoz dediniz bende bir resim paylaşayım dedim, olmadı bir ara kart bir horozu budanmış ceviz dallarından elde edeceğimiz odunlarla pişirip yeriz :P

Eklenti 514794


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025