agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz fiyatları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/31245.htm)

chndlr 04-11-2014 23:07

Bu yazılanları okuyupta planlama yapacak olanlar olabilir. Temkinli
bir fiyat tahmini yapmakta fayda var. Her işte risk var ama tarımda risk herşeyden fazla var.

Forumda , tarlanızda , gübre aldığınız yerde, fidan aldığınız yerde , uzman tarımcınızda aynı soruya dikkat etmişsinizdir farklı cevaplar geliyor. Hatta ben geçen ay ceviz çalışma grubuna katıldım ordaki hocaların arasında bile bile ciddi tesbit ayrılıkları oldu. Benim kendi tahminim tarım bir yönü ile bir mühendislik alanı değil. Zanaat benzeri heryapan kendince bir uslup oturtmuş gidiyor.

Bu sebeple benim yazdıklarım dahil özellikle geleceğe yönelik hesap yaparken çok dikkatli olmak lazım. Benim fikrim fiyatlar bu seviyelerde kalacak çok değişmeyecek. Kendi hesabımı yaparken fiyatın böyle olmama ihtimalini düşünmek zorundayım.

Karabuz'un bulduğu dökümandaki fiyatlar benim önceden denk geldiklerimden çok düşük ve resmi araştırma verileri. Muhtemelen alttaki linkteki döküman. İçinde çok ciddi farklı bilgilerde var. http://www.nass.usda.gov/Statistics_...01309walom.pdf
Ama yine amerika,ukrayna,şili kaynaklı diğer dökümanlarda farklı fiyatlar var( Aynı seneler için)

1. Online satış sitesi : Wholesale Walnuts - Wholesale Nuts - Wholesale - Nuts.com
2. Akademik bir araştırma http://aic.ucdavis.edu/profiles/Walnut-2006.pdf
3. Ukrayna'dan iyi bir kaynak World market walnuts, 2013-2014.
4. Benzer şekilde şiliden bir kaynak The Chilean Walnut Producers and Exporters´ Committee CHILENUT.

Bence en referans alınabilecek Karabuz'un eklediği sayfadaki fiyatlar. Özellikle Ons-Libre olmasın diye kontrol ettim ama gerçekten kg/ton cinsinden.

Lilium 05-11-2014 00:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chndlr (Mesaj 1331120)
Bu yazılanları okuyupta planlama yapacak olanlar olabilir. Temkinli
bir fiyat tahmini yapmakta fayda var. Her işte risk var ama tarımda risk herşeyden fazla var.

Hele bu türkiyedeki tarım için daha da risk,

Sayın karabuzun vermiş olduğu fiyat satış listesindeki üretime rağmen fiyat artışını ben biraz da bundan önceki yıllarda bir kaç ülkede olan hastalık rahatsızlık bu yılda bizim ülkemizde olan don ve biraz da iyi reklam tanıtım cevizi her platforumda anlatmak tüketiciye sunmak cevize olan talabin artması dolayısıyla da fiyatlara yansıması gibi düşünüyorum,

Diğer ülkeleri bilmem ama Türkiye de bu yıl sanıyorum 14 cüsü yapılan Sayın yaşar akça ve gurubu ceviz çalışma grubu toplantıların ceviz tanıtımının üzerinde hakkı küçümsenmeyecek kadar büyüktür, bu çalışma grubuyla başlayan çalışma ve tanıtımlar hem ekim alanlarını arttırmıştır hem ceviz tüketimine karşı halka tetikleyici uyarıcı olmuş tüketime yönlendirmiştir.

Ben on yıl önce cevizin bu kadar konuşulduğuna hiç şahit olmadım, tanıtım ve reklam talebi artırır, Gerek televizyonlarda gerek bazı platforum da cevizin ne kadar yararlı olduğunu anlatmak tüketicinin aklına getirmek buna yöneltmekte ayrı bir başarıdır.

Bunlar güzel şeyler tamam da,

Ben bir şeyleri düşünürken hep iyiyi değil birazda kötüyü düşünürüm, mesela aklıma gelen bir zamanlar televizyon kanallarında bir mercimekci prof vardı mercimeğin ne kadar yararlı olduğunu anlatırdı ve mercimek yok satardı, cevizin de böyle bir senaryoya kurban gitmesinden korkarım.

Burası türkiye ne oldum değil ne olacağım acaba demeli.

chndlr 06-11-2014 23:44

Bu konuda bir nokta da satış fiyatı maliyete göre oluşur.

Aslında bu işle uğraşan herkesin önce maliyet hesabı yapması lazım. Ceviz 7 yaşına geldiğinde benim yıllık giderim ne kadar olacak.

Alttaki linkte 2007 yılına ait ciddi bir maliyet raporu var. Maliyet tutarları bizden biraz farklı olabilir ama maliyet kalemlerimiz çoğunlukla aynıdır.
http://cetehama.ucanr.edu/files/23089.pdf

Burda işletmenin büyüklüğü ve tipi önem kazanıyor.
eğer aile tarımı yaparsanız sıkıntı yok.
Büyük işletme iseniz ( birim maliyetler düşük olacağı için yine problem yok )
Orta çaplı bir işletme iseniz ( İşi siz değilde başkaları yapıyorsa. Maliyet konusunda sıkıntı oluşabilir )

ykaya194 07-11-2014 10:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chndlr (Mesaj 1331694)


Orta çaplı bir işletme iseniz ( İşi siz değilde başkaları yapıyorsa. Maliyet konusunda sıkıntı oluşabilir )

Bu konuda çok haklısınız.

Birkaç yıl önce gerek görsel basının gerekse yazılı basının, birazda fidan üreticilerin söylemleri etkisinde kalarak köydeki arazilerime ceviz bahçesi kurma sevdasına kapıldım. Ceviz yetiştiriciliği ve getirisi konularında yabancı ve yerli kaynaklardan bilgi edinmeye başladım ayrıca bölgedeki ceviz bahçesi olan üreticilerle yüz yüze görüşmelerim oldu. Yüksek verim alınan bir kaç küçük bahçe dışında henüz verime geçmiş bahçeye rastlayamadım.

Bu araştırmalarım sonucunda. Fidanı diker fazla bir bakıma gerek olmaz düşüncelerimin yanlış olduğunun farkına vardım ancak küçükte olsa bir bahçe kurarak burada hem deneyim edinmek hemde bu işin gidişatını görebilmek için 2011 yılında bahçenin alt yapısını hazırladım ve 2012 yılı mayısında fidanları diktim. Bugüne kadar uygulamalarımda edindiğim tecrübelerime dayanarak şu sonuca varabilirim.

Eğer o gün ki düşündüğüm büyüklükte bir bahçe kurmuş olsaydım telafisi zor hatalar yapmış olacaktım.
Bu hatalar nedir derseniz.

- Bahçenin alt yapısının hazırlığı
- Fidan seçimi ( Fidanları görerek seçerek alınması )
- Fidan aralıkları seçimi
- Arazi seçimi
- Dikim
- Bakım
- Maliyet hesabı

Yukarıdaki anlatımım her ne kadar ceviz yetiştiriciliği ilgi alanına girse de, asıl amacım maliyet hesabının doğru yapılmasının gerekliliğini vurgulamak ve gelecekte ceviz fiyatlarının hangi seviyede olabileceğini ön görebilmektir.

Gözlemlerimde şu kanıya varabiliyorum. Genelde asıl uğraşısı tarım olmayan ya emekli veya işi olupta orta büyüklükte bahçe kurmayı planlayan ve bahçenin bakım işlerini başkalarına bırakarak ek gelir elde etmek isteyenlerin çoğunlukta olduğudur.

Kendi teçrübelerime dayanarak şunu söylemek isterim. Orta büyüklükte bahçe kuracakların risk aldıklarının bilinci içinde olmalıdırlar.

akcabardak 25-01-2015 02:18

öncelikle belirtmek isterim ki çok önemli bir konuya değinmişsiniz tebrikler. ceviz fiyatları on yıl sonra ne olacak yonündeki kaygıları bir noktaya kadar anlayabiliyorum. bir yetiştirici olarak bu noktada benim de kaygılarım var. o yüzden yazılı düşüneceğim. eksik noktalarımı tamamlarsanız sevinirim:).

şimdi endişelerin çıkış noktası şu. tarım iktisatında cobweb ya da örümcek ağı teoremi denen bir durum var. iktisattaki çoğu teori güvenilir değil ancak bu teori ampirik gözlemlerle desteklendiğinden gözümde daha az şüphe edilebilir bir yerde. detaya girmeyeyim. bu teoriye göre; tarımdaki herhangi bir sebeple t yılında üretilen ürün az ise doğal olarak fiyatı artar. (2010 yılı patates üretimi diyelim) ertesi sene t yılındaki fiyatı baz alan üreticiler çok kazanmak için o ürünü daha çok ekerler. dolayısı ile t+1 (2011) yılında söz konusu ürün (patates) bollaşır, bunun sonucu olarak da fiyat düşer. fiyat düşünce t+2 de üretim düşer fiyat artar... bu boyle sürer gider. (teorik olarak).

şimdi normal ürünlerde bu boyle. cevize gelirsek. bir ceviz ağacının verime yatma süresini 8 yıl alırsak bizim (t) miz 8 - 8 gidecek. diyelim ki 8 sene sonra her yer ceviz oldu fiyat da löp diye 1 usd a düştü. cevizleri kırıp kırıp yedik. hiç kimse 10 yılda emek emek yetiştirdiği ağacı bahçesinden söküp atamaz. 2. yıl 0,5 usd a düştü. bu sefer cevizleri tavuklara falan yedirdik. üçüncü yıl ... neyse gönlüm el vermedi.

size çok açık söyleyeyim, bu işi büyük ölçekte yapan hiç bir firma 5 yıl boyunca fiyatların maliyetinin altında kalmasına ya da "0" karla çalışmaya, ya da yüzde 4 gibi 5 gibi karlılık oranları ile çalışmaya dayanamaz. 6. sene o cevizleri söker yerine badem diker. 9. sene cevizi oyle bir fiyattan satarsınız ki kendiniz bile inanamazsınız. gerçi 9. senedeki kar aracıya gider 10. veya 11. sene daha mantıklı. bu tabi ki tamamen teorik bir yaklaşım.

işin diğer tarafı bence şöyle. bu işe bir koyup üç alacağım diyen adam girmesin. zaten oyle birisi olsa müteahhit olur. kimse de sermayesini 8-10 sene sonra geri dönecek bir işe yatırmaz. (bu işe yatırılan miktar kişi için çok önemli ise kesinlikle mantıklı değil, gitsin borsada ütülsün daha iyi) sonbaharda diktiği fidanın ilk baharda patladığını görünce heyecanlanmayan adam boşuna hiç uğraşmasın. o iş olmaz.

geriye kalanlar ne yapabilir?

1. maliyetleri azaltmak. kaliteden taviz vermeden mümkün olan en az harcama ile en çok ürünü elde etmekten bahsediyorum (17 donum bahçeyi babamla ben çekip çeviriyoruz. sadece iki gün 4 yevmiyeli işçi çalıştırdık).
2. doğru uygulamalarla verimliliği artırmak. bunun için paraya acımamak lazım. amerikaysa amerika ukraynaysa ukrayna:) yerinde gidip görmek gerek.
3. hocamın soylediği orgutlenme olayı. etrafımızdaki bahçeler bizim rakibimiz değil ortaklarımız. urunu yetiştirme, işleme ve pazarlama konusunda ortak hareket etmek müthiş bir maliyet avantajı sağlar. çünkü hitap ettiğimiz pazar yerel bir pazar değil, olmamalı.
4. tüm yumurtaları aynı sepete koymamak. atıyorum 10 donum ceviz varsa 10 donum de badem dikmek.

sonuç olarak. ağacımız varsa onlara iyi bakalım, enseyi karartmayalım. dikmeyi düşünüyorsak, bakabilir miyiz? getirisi götürüsü ne olur (hem mali hem psikolojik hem bedeni) iyi hesap edelim.

sürçü lisan etmişsem affola.

seyyah53 29-01-2015 20:58

Degerlı dostlar...

Konu baslıgını acan arkadasın amacı Ulkemızde cevız bahcesı kurupta urettıgı cevızı belırlı bır fıyattan satan bırının olup olmamaısıdır sanırım...sayet olduysa bu fıyat nedır...

Fakat goruyorumkı ıkı sayfa yazı yazılmıs fakat arkadas amacına ulasamamıs...

Kusura bakmayın fakat cevız konusu forumda sanırım ulkemızdede boyle yorum ve tartısmadan oteye gıdemedı henuz...

Foruma ılk kayıt oldugum yıllarda adını hatırlayamadıgım bır buyugum sunu yazmıstı...

Arkadaslar zeytın olayı bıtmıstır...zeytını bahceden 0.70 krs a sattık...

Benım ıcın bır ıs yapılacaksa en buyuk krıter budur...

Ben tekrar burdan sorayım...

Bahcesınden urununu uretıp te toptan olarak fabrıkaya ya da tuccara su fıyattan sattım paramıda aldım dıyen varmı

hosseda 29-01-2015 21:31

Bir önceki yıl köyde zeytinyağını 4,5 TL. den almıştım ( iyi kalitede sızma). Geçen sene 7 tl.den Bu sene başında 10 tl. ye aldım şimdi 12,5 tl. oldu...

Sebebi ne derseniz bilmiyorum.

Cevize gelince kalite iç ceviz perakende bu sene 40 tl./kg. den başladı 50 tl. oldu şu anda nerede bilmiyorum.

Olaya tüketici yönünden yaklaşayım dedim.

seyyah53 29-01-2015 22:31

Tesekkur ederım ...fakat ben soruyu hala uretıcı yonunden soruyorum...

akcabardak 06-02-2015 16:50

gugıla şunu yazınca "2014 California Walnut Objective Measurement Report"

çıkan raporda çok değerli bilgiler var. konumuzla ilgili olan kısmı şu ki coniler cevizi ortalama 3,65 dolardan satmış. 3,65*2,4 = 8,76 tl yapar. 8,76 nın 3,50 tl vergisi olsa 12,26 tl nakliye hariç. ne kadar emsal olur bilmem.

minikivi 09-02-2015 00:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 1352131)
Tesekkur ederım ...fakat ben soruyu hala uretıcı yonunden soruyorum...

Sayın seyyah53,
Size bir üretici olarak cevap vereceğim. 9 yaşında 8 adet pedro cinsinden ceviz ağacım var, yeşil kabuğu ayrıldıktan sonra 8 ağaçtan toplam 842kg yaş ceviz tartıldı ve kilosu 8 TL den tüccara sattım paramıda hemen aldım.
Konuyla ilgili yine bu forumda ''bölgeler için uygun ceviz türleri'' başlığı altında son sayfada birkaç bilgi ve resim paylaştım.
Bu rakkamlara inanmayan herkese bahçem açıktır ve görebilirler.
Sakarya yöresinin mehşur ''Sapanca cevizi'' (meyvesi on numara lakin verimi düşük bir çeşit) yaş ceviz olarak 9-10 TL arasında satıldı.
Namıdeğer Chandler adı var kendi yok (fidanı hariç) onun fiyatlarınıdan bir bilgim yok.
Son bir not, yetiştiricilik ve üretim klavye başında olmuyor.
saygılarımla.

seyyah53 09-02-2015 06:03

Benım ıcın fıyat bılgısı budur...cok tesekkur ederım...

kamilokyaz 09-02-2015 21:04

*** arkadaşlar sayfayı zamanım olmadığı için çok ziyaret edemiyorum.cevizde (ürün&meyve) pazarlama diye bir sorun yok 10 yıl içinde de olmaz niçin böyle konuşuyor ve kesin iddai ediyorum.gerekçeli sebebleri var.
1-dünyada en çok ceviz üreten 3.ülkeyiz.ama yıllardır ithalat yapıyoruz ve ithalat miktarımız her yıl % 50 artarak gidiyor
2-dünyada en çok CEVİZ üreten ülke ÇİN ama en çok ithalat yapan ülke yine Çin.
3-kaliteli ve adına tescil edilmiş ürün üreten iki ülke var USA ve şili diğer ceviz üreten ve ihracat yapan ülkelerde aşılı ceviz değil yerel çeşitler daha doğrusu aşısız ağaçlardan elde edilmiş standart olmayan ürünler var.önümüzdeki yıllarda büyük miktarda üretim yapan bahçe sahiplerine bekleyen en önemli sorun KURUTMADIR. bu konudaki sorunları çözmek ve üreticilerimize yardımcı olmayı sektörde yer alan bir işletme olarak görev kabul ediyoruz.EKİZ FİDANCILIK DENİZLİ

Murat Kayadelen 09-02-2015 21:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi minikivi (Mesaj 1354619)
Sayın seyyah53,
Size bir üretici olarak cevap vereceğim. 9 yaşında 8 adet pedro cinsinden ceviz ağacım var, yeşil kabuğu ayrıldıktan sonra 8 ağaçtan toplam 842kg yaş ceviz tartıldı ve kilosu 8 TL den tüccara sattım paramıda hemen aldım.
Konuyla ilgili yine bu forumda ''bölgeler için uygun ceviz türleri'' başlığı altında son sayfada birkaç bilgi ve resim paylaştım.
Bu rakkamlara inanmayan herkese bahçem açıktır ve görebilirler.
Sakarya yöresinin mehşur ''Sapanca cevizi'' (meyvesi on numara lakin verimi düşük bir çeşit) yaş ceviz olarak 9-10 TL arasında satıldı.
Namıdeğer Chandler adı var kendi yok (fidanı hariç) onun fiyatlarınıdan bir bilgim yok.
Son bir not, yetiştiricilik ve üretim klavye başında olmuyor.
saygılarımla.

8 ağaçtan kabuğu ayrıldıktan sonra 842 kg yaş ceviz demek , ağaç başına yaklaşık 60 kg kuru ceviz demektir. Çok iddalı ve ciddi bir ürün, emeğinize sağlık , tebrik ederim..

sedatkso 18-02-2015 23:21

arkadaşlar kasım ayında dikmiş olduğum 300 adet chandler ceviz fidanını mart sonunda budayacagım. fidanlar ortalama 2 m cıvarı ben bunları 4-5 göz üzerinden budayacagım. fidanları FÜPAŞ fidancılıktan temin ettim. aşı kalemi ihtiyacı olan varsa bana özelden yazabilir.yer ankara-çubuk isteyen bahçeye de gelebilir saygılar

ş.atak06 24-02-2015 21:38

Merhaba .Yeni üyeyim ve de üye olmadan öncede elimden geldiğince cevize yatırımcı , doğa da huzur bulmak isteyen birisi olarak,gerek deneyimlerini,gerekse araştırmalarını paylaşan tüm üyelere teşekkür ediyorum.Konu için de geçen fiyat istikrarı ve geleceği için endişelerin bu kadar fidan ekimi ve bahçe kurulumu varken oluşması doğal fakat en iyi öngörünün istatistikler ile beraber pazar gözlemi de yapılmasından ve de harmanlanmasından yanayım.Bu iş hobi olmaktan çıkıp ticari amaçlı bahçe kurmaya gelince her yerde ceviz için bir şeyler bakmaya başladım.Gezdiğim marketlerdeki çeşitli kalibrede karışık içlerinden bazıları 7-8 gram gelen ve de hemen yanında duran 27 TL etiketi **** Ankara Ulusta bulunan kuruyemiş dükkanı sahibi ile olan konuşmamda son aldığım 250 kg partiden başka bulamazsam haftaya satacak ceviz yok diyen esnafa kadar tedarik aşamasında sıkıntı varken, Kütahya ilinde toptan kuruyemiş işi ile iştigal eden arkadaşımın bu konu ile ilgilendiğimi duyunca bana Ankara'dan ceviz bakabilir misin diye arayışa girmesini görünce bu işte bir gariplik var diye düşünmeden edemiyorum.Son yıllarda kurulan bahçelerin bilgi ve gelir yetersizliğine bağlı kaderine terkedilmesi bu sektörde işini ciddiye alan yetiştiricilerin önüne geçemeyecektir.Saygılarımla.

batuus 24-02-2015 22:51

Bim amerikan menşeli ceviz satıyor !/2 kg 10 tl idi yalnış hatırlamıyorsam .Köylü pazarında kilosu 25 tl güzel ceviz 18-20 tl ye de satılan var ama küçük ve kalitesiz ceviz köylü de pahalı satıyor artık zeytinyağı 13 tl markette en babası 18 tl üstünde kaç tur kar var vergi var fiatlar tutarsızlık arz ediyor.

zula 05-03-2015 12:22

tüm dünyada ceviz fiyatları artacak nedeni artık tüketenler sadece amerikalılar ve avrupalılar degil asyalılar ve çinliler, çinliler derken üzerinde durmak lazım niye niyemi çinliler için aşk gibi birşey onların kültüründe ceviz herhangi bir yiyecek degil en önemli yiyecek biz tesbih çekeriz onlarda ellerinde ceviz dolaştırırlar yüz yıllık el cevizleri vardır borsa düşmüş çıkmış o kadar önemli degil çinli için cevizi olsun yeterki daha çin zenginlemedi tam olarak belki ceviz tüketimine yüz ikiyüz milyono katıldı tüketime hepsi zenginlediginde ceviz fiyatlarını o zaman düşünün o yüzden ceviz dikerken fazla kafa yorman dikin gitsin

zula 05-03-2015 12:30

bizim buralarda oguzlar77 cevizi ve ceviz tat bakımından bir numara don olayından önce cevizin fiyatı üretici elinde fiyatı 15 tl idi şimdi don olayından sonra tabi bu ikincisi kriter olamaz cevizin şimdiki fiyatı 30 tl ceviz iyiyse tat bakımından sorun olmaz fiyatta evet yanlış duymadınız bu fiyat kabuklu fiyatı

mraccent 05-03-2015 19:04

Aslında bahçeden toplayan tuccar var sonra onun buyuk pazarlara sokacağı tuccar var.mağazaların ları var derken,bu zamanda tuketicinin alım gücünün azaldığı bir dönemdeyiz. Yani olan gene üreticiye oluyor. Sırf bu yüzden benimde kafamı kurcaladığından yaklaşık 2 yıldır üretim-pazar-fiyat araştırması yapmaktan oteye geçemedim. Ceviz seçmemim sebebi bana ek iş olarak ,hergun ilgi gerektirmediği için tercihimdir.

İsmail Kuzucu 05-03-2015 20:41

Arkadaşın 20 dönümlük ceviz bahçesi var, ağaçlar 7-8 yaşında. Pazarda cevizleri yaş olarak 12 liraya sattı. Yalova cinsi cevizleri (adını tam hatırlamıyorum, şebin ve chandlerden bayağı iriydi.) 16 liradan sattı.

Müşteriler sadece görüntüye bakıyor, iri ve içi dolgunsa fiyatta hiç bakmıyorlar.

pitya 08-07-2015 02:09

Sa Abi sana nasil ulasabilirim

pitya 08-07-2015 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jinekolog1959 (Mesaj 1328055)
Nüfus ve Ceviz

Forumda bazı arkadaşlar Türkiye’de çok fazla ceviz bahçesi kurulmakta olduğunu, bu bahçeler ürün vermeye başlayınca ceviz fiyatlarının yerlerde sürüneceğini söylüyorlar. Bu görüşte bir miktar haklılık payı olabilirse de, ben bu yaklaşımın, olayı bütünüyle kavrayabilen bir bakış açısı taşımadığını düşünüyorum. Konu hakkında bazı gerçeklerin bilinmesinde fayda olduğuna inanıyorum. Bu yazımda, son dönemde okuduğum bazı makalelerden de yararlanarak, ceviz yetiştiriciliği yapıp yapmama konusunda tereddütleri olan arkadaşlara bir nebze ışık tutayım istedim.

Arkadaşlar artık herkesin bildiği gibi dünyada kapalı ekonomi diye bir şey kalmadı. Kapitalizmin en önemli itici gücü ve geliştiricisi olan ‘serbest ticaret’ hemen hemen tüm dünyayı kapsama alanına almış durumda. Ülkemiz de bu trendin dışında kalmış değil. İthalat serbest ve isteyen istediği malı dünya fiyatlarından tedarik edip Türkiye’ye getirerek pazarlayabiliyor. Artık dünyada her ürünün üretim ve ticareti global ölçekte değerlendiriliyor, ürün fiyatları global ölçekteki arz ve talep dengeleri neticesinde oluşuyor. Gelecekte Türkiye’de oluşacak ceviz fiyatları da tabii ki bu çerçevede şekillenecek. Yani fiyatları belirleyen Türkiye’de kurulan üç beş yüz bahçe değil, dünyadaki arz-talep dengesi olacak. Dünyada ceviz fiyatı 5 dolar/kg iken Türkiye’de 2 dolar/kg olabilmesi artık günümüz dünyasının ticaret pratiğinde mümkün değil. Türkiye’de ceviz fiyatları dünya fiyatlarının altına indiğinde emin olun birileri derhal bu cevizi toplayacak ve rayiç fiyatlardan dünya pazarlarına satacaktır. Yeter ki standartlara uygun kalite, kalibre ve miktarda, pazarlanabilir malınız olsun.

Peki kısa, orta ve uzun vadede dünyada ceviz ticareti nasıl bir seyir izleyecek?

Öncelikle şu saptamayı yapmalıyım ki, ceviz halen dünyada ‘zengin’ meyvası. Cevize ulaşabilen, tüketebilen insan sayısı yeryüzünde hala çok kısıtlı. Antioksidan özelliği, damar sertliği ve kolesterole karşı koruyucu özellikleri öğrenildikçe dünyada cevize olan ilgi artıyor. ‘Sağlıklı yaşam-sağlıklı beslenme’ konsepti içinde ‘ceviz tüketmek’ daha şimdiden olmazsa olmaz bir öneme ulaşmış ve bu algı dünyada giderek yaygınlaşıyor. Ülkelerde kişi başı milli gelirdeki artışlar, örneğin kişi başı buğday tüketimini hiçbir şekilde arttırmazken, kişi başına ceviz tüketimini dramatik şekilde arttırıyor. Keza insan ömrünün uzaması ve yaşlı nüfusun artması da ‘yaşlılık hastalıkları’nı önleyici etkilerinden dolayı özellikle ceviz tüketimini tetikliyor.

Dünyada ceviz talebini belirleyen en önemli faktör tabii ki nüfus. Dünya nüfusu 1999’da 6 milyardı, 2011’de 7 milyar oldu. BM’nin son tahminleri 2100 yılında 11 milyar olacağını gösteriyor. Bu artışta en büyük etken, şu anda 1.1 milyar olan Afrika nüfusunun yüzyılın sonunda dörde katlanarak 4.2 milyara ulaşacak olması. Şu anda Afrika ‘hemen hemen’ hiç ceviz tüketmiyor, çünkü ulaşabilecek ekonomik güçten yoksun. Ama bu durumun yüzyılın ilerleyen dönemlerinde önemli ölçüde değişmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA)’nın daha yakın bir tarih olan 2050 yılı için nüfus tahminleri ise şöyle: Dünyanın en kalabalık ülkesi 1.6 milyar ile Hindistan olacak. 2. Çin 1.5 milyar, 3. ABD 400 milyon nüfusa sahip olacak. Türkiye nüfusunun da 2050’de 100 milyon olması bekleniyor.

Peki artan bu nüfusun ve ekonomik kalkınmanın tetikleyeceği ceviz talebini kim karşılayacak? Yapılan analizler, dünyadaki tüm karasal alanların, sadece ılıman iklim kuşağında yer alan yüzde 8 ile 12’sinde ceviz yetiştiriciliği yapılabileceğini ortaya koymuş. Yani cevizi gelecekte de şimdi üretmekte olan ülkeler üretecek. Bunlardan biri de halen dünya üretiminde 3. Sırada olan bizim ülkemiz.

Bugün itibarıyla ,Kaliforniya eyaleti, tek başına ABD ceviz üretiminin hemen hemen tamamını sağlıyor. Üretiminin %42sini Amerika’da pazarlarken, kalanını ihraç ediyor. Yıllık 1 milyar dolarlık ihracatla ceviz, eyaletin 4. büyük ihracat kalemi. En büyük ihraç pazarı ise Çin. Çin hem dünyanın en büyük ceviz üreticisi, hem en büyük ithalatçı. Cevizin Çin kültüründe çok önemli bir yeri var ve alım gücü olan her Çinli potansiyel bir ceviz müşterisi. Şu anda Çin’de cevize ulaşabilen orta sınıfın nüfusu 300 milyon. Çin’de nüfus artış hızı giderek yavaşlıyor ama kişi başına düşen milli gelir halen çok hızlı bir şekilde artıyor. 2020 yılında Çin’de orta sınıf nüfusunun 700 milyona çıkacağı hesaplanıyor. Bu da 5-6 yılda sırf Çin’de 400 milyon yeni ceviz müşterisi demek. Çin her ne kadar ceviz üretimini arttırmak için önemli hamleler yapsa da bu talebi kendi üretimiyle karşılayabilmesi şimdilik mümkün görülmüyor. Hindistan’ın da, yakın geleceğin en kalabalık ülkesi olarak, bu talep patlamasına önemli katkıda bulunması bekleniyor.

Kaliforniya ceviz endüstrisi yakın geleceğini bu verilere göre şekillendiriyor. Kaliforniya’da ceviz üretimi son on yılda ikiye katlanmış ama eyalette baş gösteren sulama sıkıntıları bu trendin böyle devam edemeyeceğini gösteriyor.

Özetle, en azından önümüzdeki 35 yıllık dönemde, dünyada karşılanması gereken önemli bir ceviz talebinin varlığını sürdüreceği şimdiden öngörülebiliyor.

Son söz: Yerele takılıp kalacağımıza dünyada olan biteni takip edersek , geleceğimizi daha iyi planlayabilir, çok daha sağlıklı kararlar alabiliriz.


S.a size nasil ulasabikirim acaba sizin bahce kurdunuz bolgede yani o civarlarda ceviz bahcesi dusunuyordum arastirirkrnde burds buldum kendimi baslamadan once sizinle bi gorusmek isterim mumkunse

İsmail Kuzucu 15-09-2015 20:02

Taze (sütlü) ceviz bu sene 12-15 lira arasında alıcı buldu. Tüketim geçen seneye göre daha iyi, insanlar artık taze cevizede alışmış durumda.

vetinte 18-09-2015 14:43

Eylül sonunda toplanacak yeşil kabuklu veya yeşil kabukları çatlamış halde ceviz fiyatları,
taze -sütlü- cevizin verilen fiyatına göre ne kadar farklı olabilir.

Ayrıca fiyatlama için ceviz cinsi önemli bir kriter olmalı.
Mesela cetin ceviz ile chandler ceviz aynı fiyata satılamıyor olması gerekir.
Ne dersiniz ?

İsmail Kuzucu 25-09-2015 20:27

Satılabiliyor ise sütlü iken satmak çok daha mantıklı. Birde yeşil kabuk çatlamadan toplamak gerekli yoksa kiloda kayıplar oluyor.

Sütlü iken yerli cevizler bana göre daha lezzetli geldi. Özellikle şebin ve yalova cinsileri chandler cinsine göre daha iyi. Verim konusu ayrı bir konu tabi ki.

Çetin cevizleri geçen sene köylü pazarında 8 lira idi. Bu sene süt ceviz pahalı olunca çetin ceviz fiyatlarınıda yükselttiler. Geçen alı 10-15 lira arasında ceviz satılıyordu.

yilmazms 23-04-2016 23:13

Merhaba - bursada tarihi pazarlarda ufak boy kabuklu ceviz kilosu 10tl den satiliyor. Chandler kabuklu 18tl. Kar orani kactir bilmiyorum ama yuzde 50 vardir diye dusunuyorum

yilmazms 21-05-2016 21:23

Kaliforniyada ceviz fiyatları bu sene yarıya düşmüş durumda. Kilosu 2,5 dolara satılıyor. Bu fiyat üzerinden yatırımları yapmak lazım.

zula 17-06-2016 10:01

cevizi talep artarak devam edecektir ceviz insan gıdası olduğu kadar sağlık içinde vazgeçilmez bir gıdadır dünyada toplumları gelir seviyesi arttıkça talepte artıyor özellikle bizim Türkiye ve Çin dede ayrı bir artış var

YESHILL 18-06-2016 16:20

Ben Sn Yılmazms'ye katılıyorum. Hesapları dünya ceviz fiyatları üzerinden yapmalıyız. Türkiye de ceviz tüketim artışının çok üzerinde bir üretim artışı var. En azından potansiyel üretim artışı diyebiliriz. Henüz verime geçmeyen fidan sayısı ( Yanılmıyorsam 2014 yılı sonu itibariyle 10 Milyon civarı, ortalama 10-15 kg dan 100-150 bin ton), ilave kurulan ve kurulmakta olan bahçeleri ve ceviz veriminin her sene arttığını dikkate alırsak, ceviz üretiminin yakın bir dönemde (5 sene gibi) mevcut üretimin 2 katına çıkacağını tahmin ediyorum. ( Sağlıklı bir veri ve planlama olmadığı için, bu tahminler çok kaba yapılmak zorunda ) Üretim artışı, talep artışı ve mevcut ithalat miktarından fazla olması nedeniylede fiyatlar dünya fiyatlarına yanaşma durumunda.. Zaten fiyatlarda geçen seneye oranla bir düşüş görünüyor.
Türkiyede uzun vadeli bir tarım politikası olmaması nedeniyle, ileriki senelerdeki arz talep dengesini göremeden o an için karlı ürünlere yöneliyoruz. Buna Fındık, Nar gibi onlarca ürünü örnek gösterebiliriz. Amacım sadece fizibilite çalışmalarımızda realistik fiyatlar kullanmamız gerekliliği konusuna bir not düşmektir. Selamlar

yilmazms 11-07-2016 17:37

Bugun eminonunde kuruyemiscilere ugradim, 18 liraya kabuklu bitlis cevizi var. aldim gercekten ince kabuklu ve ici sari. Ic ceviz 25 tl en ucuz ama koyu, acik renkler 40 tl. Forumda eski yazilarda 4 sene once kabuklu ceviz 20tl. Hesaplari 10tl ye gore yapmak lazim

Lilium 12-07-2016 01:00

Ben bir şeyler söylediğimde bazı arkadaşlar felaket tellallığı yapıyorsun diyorlar, Türkiyenin ceviz açığı çok kapatılmaz diyorlar, evet günümüzde türkiyenin ceviz açığı var bu bir gerçek hala dışarıdan ceviz getirilmekte. (Yarın olduğunda da getirilmeyecek diye bir şey yok serbest piyasa ekonomisi var fiatları daha da aşağı çekmek için ithal edilebilir)

Türkiyede büyük kapama bahçelerde (ataman çifliği hariç) henüz ürün alınamamakta, bildiğim kadarıyla büyük bahçeler kuruldu ve kurulmakta bunlardan henüz ürün alınmadığı için bu açık kapanmıyor görülüyor ama bu kapanmayacak anlamı asla çıkmamalı.

Türkiye cevize öylesine yöneldi ki önüne gelen herkes tarımı bilen bilmeyen dağa taşa herkes ceviz ekiyor, Bir taraftan umutluyken diğer taraftan umutsuzum,

Umudum,

Üretmek çok güzel bir şey, insan ürettiğiyle var olur ülke kalkınmasına katkıda bulunur, bundan daha güzel bir şey var mı? Bir çok kişi bu işi başaramayacak belki bir denge oluşacak,

Umutsuzluğum,

Birinci nedenim türkiyenin tarım politikası yok, yarın bu bahçeler tamamıyla ürün vermeye başlarsa iç piyasa dolacak ürünlerini nereye pazarlayacak, biz şu an dışarıdan ürün alırken yarın fazla ürünü dışarıya satabilecekmiyiz satacaksak kaç paradan satacağız? bugün bize ceviz satanlar yarın satamayınca fiatları nereye çekecekler? bu gün Kaliforniyada ceviz 2.5 dolara düşmüşse yarın bize satamadığı zaman nerelere düşecek tüm her şey muamma bekleyip göreceğiz.

Üsttede bahsettiğim gibi bir çok kişi başaramayacak, bu işi orman arazilerinde yapanlar, ekip bakmayıp bırakanlar başarılı olamayacaklar bir çok kişi parasını heba edecek.

Diğer yandan iyi niyetli düşünmeye çalışıyorum ve herkes başarılı olsun diyorum herkes emeğini karşılığını alsın dersek 5 seneye varmaz ceviz yerlerde sürünür, çünkü ekim gerçekten çok fazla 5 yıl sonra iki tane türkiye doyurur,

İnşallah ben yanılırım.

tarku 12-07-2016 07:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1472506)
Ben bir şeyler söylediğimde bazı arkadaşlar felaket tellallığı yapıyorsun diyorlar, Türkiyenin ceviz açığı çok kapatılmaz diyorlar, evet günümüzde türkiyenin ceviz açığı var bu bir gerçek hala dışarıdan ceviz getirilmekte. (Yarın olduğunda da getirilmeyecek diye bir şey yok serbest piyasa ekonomisi var fiatları daha da aşağı çekmek için ithal edilebilir)

Türkiyede büyük kapama bahçelerde (ataman çifliği hariç) henüz ürün alınamamakta, bildiğim kadarıyla büyük bahçeler kuruldu ve kurulmakta bunlardan henüz ürün alınmadığı için bu açık kapanmıyor görülüyor ama bu kapanmayacak anlamı asla çıkmamalı.

Türkiye cevize öylesine yöneldi ki önüne gelen herkes tarımı bilen bilmeyen dağa taşa herkes ceviz ekiyor, Bir taraftan umutluyken diğer taraftan umutsuzum,

Umudum,

Üretmek çok güzel bir şey, insan ürettiğiyle var olur ülke kalkınmasına katkıda bulunur, bundan daha güzel bir şey var mı? Bir çok kişi bu işi başaramayacak belki bir denge oluşacak,

Umutsuzluğum,

Birinci nedenim türkiyenin tarım politikası yok, yarın bu bahçeler tamamıyla ürün vermeye başlarsa iç piyasa dolacak ürünlerini nereye pazarlayacak, biz şu an dışarıdan ürün alırken yarın fazla ürünü dışarıya satabilecekmiyiz satacaksak kaç paradan satacağız? bugün bize ceviz satanlar yarın satamayınca fiatları nereye çekecekler? bu gün Kaliforniyada ceviz 2.5 dolara düşmüşse yarın bize satamadığı zaman nerelere düşecek tüm her şey muamma bekleyip göreceğiz.

Üsttede bahsettiğim gibi bir çok kişi başaramayacak, bu işi orman arazilerinde yapanlar, ekip bakmayıp bırakanlar başarılı olamayacaklar bir çok kişi parasını heba edecek.

Diğer yandan iyi niyetli düşünmeye çalışıyorum ve herkes başarılı olsun diyorum herkes emeğini karşılığını alsın dersek 5 seneye varmaz ceviz yerlerde sürünür, çünkü ekim gerçekten çok fazla 5 yıl sonra iki tane türkiye doyurur,

İnşallah ben yanılırım.

Türkiyenin tarım politikasını tanımlayan sözler "bekleyip, görelim". Bir ceviz fidanı kaç yaşında tam verim çağına geliyor? Domates değil ki bu, para etmediğinde söküp seneye başka ürün dikebilesin. Ağaç ile uğraşırken ileriye dönük projeler olmazsa bizim düştüğümüz duruma düşmeniz işten bile değil. 6 sene önce vişne 2.5 liraya toptan alınıyordu. Bugün vişne 1.10 kuruş. Devlet ne yapıyor "Tarım bakanı, bakıyor". Fabrikalar işin kolayını bulmuşlar çinden, polonyadan vişne konsantresi getiriyorlar. İthalata sınırlama olmayınca türk çiftçisinin ağaçlarını sökmekten başka çaresi yok. Ağaçlar sökülünce ne olacak? Şimdi bize ucuz vişne satan ülkeler fiyatları arttıracak. Cevizde farklı mı olacak sizce? Amerikalıların kültüre aldığı çeşidi yetiştiriyorsunuz. Adam kendi keşfettiği ürünü size niye verir? Size ceviz satmak varken niye ağaç dikmenize izin verir? Siz ne yaparsanız yapın Amerikalıların sattığı fiyattan satıp kar edemezsiniz. Bugün 2.5 dolarmış. Yarın sizin cevizler verime geçtiğinde 1 dolara düşürmeyeceğinin garantisi nedir?

yilmazms 12-07-2016 10:17

Benim ormandan tahsisli arazilerde ekim yapan arkadaşlarım var, gidip gördüm, bu buyük 500 - 1000 dönümlük yerlerin hepsi kuruyacak. bir çok yanlış uygulama var.

Tahminim bu işe girenlerin %50si meyva alabilecek, bu %50nin de %10u beklenen verimi alabilecek.

Lilium 13-07-2016 01:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yilmazms (Mesaj 1472536)
Benim ormandan tahsisli arazilerde ekim yapan arkadaşlarım var, gidip gördüm, bu buyük 500 - 1000 dönümlük yerlerin hepsi kuruyacak. bir çok yanlış uygulama var.

Tahminim bu işe girenlerin %50si meyva alabilecek, bu %50nin de %10u beklenen verimi alabilecek.

Orman arazilerinde, killi, kireçili, taban arazilerde bu işe girişenler toprak yapısını düzenlemeden tüzeltmeden yeterli kök çalışması olmayan topraklarda olur deyip üstün körü ekenler yarın ağaç kurumalarıyla karşılaşmaları kaçınılmaz, bir mühendisin peşine takılıp 5-6 yıl bahçe iyi gelişim gösteriyormuş gibi görülebilir bu doğaldır 5-6 hatta 8-9 yıl sorun görülmeyebilir, bu mühendisin başarısı değildir toprağın başarısıdır, böyle topraklarda mühendisin başarısı ilk etapta ne yaptırdığı ile ilgilidir temelde doğru uygulamalarla başarı yakalanabilinir,

İşini doğru yapan işini iyi bilen arkadaşları tenzi ederim ama bir çoklarını da biliyorum ki danışmanlık hizmeti vererek iyi paralar kazanıyorlar, şu gübreyi at şu ilacı at şu zaman sula, aybaşı gel maaşı al, ne zamana kadar ağaçlar kurumaya başlayıncaya kadar.

Diğer bir konu ise chandler veya diğer yandal çeşitler hadi ağaçları yetiştirdik diyelim verime yatsa bile çok iyi besin dengesi istiyor kil,kist,taban topraklar süzek geçirgen topraklara benzemez ve verdiğiniz besini kitler ağaç alamaz iç kalite düşer ürünün değeri düşer, çok iyi su dengesi ister, çok emek harcarsın az kazanırsın,

Yabancı bir videoda izlemiştim, Adam şöyle diyor.

Siz Türkler neden ovaya değilde bayıra ormana ceviz ekiyorsunuz.

Kendi kendime şöyle cevap verdim, biz Türkler çok uyanığız 15 bin lira bir dönüm yere vermektense orman arazisine bin lira veririm 1 dönüm alacağıma 15 dönüm alırım 1 dönüme 20 ağaç ekeceğime 15 dönüme 300 ağaç ekerim, hesap böyledir,
Ama evdeki hesap çarşıda tutmazzz, Toprak böyle bir şeydir kurnazlık kabul etmez.

Kısacası her şey yetiştirmek değil, iyi ve kaliteli ürün alabilmek mesele. Asıl sorun orada olduğunu görecekler ama benim sakallarım ağaracak.

Lilium 13-07-2016 01:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yilmazms (Mesaj 1472450)
Bugun eminonunde kuruyemiscilere ugradim, 18 liraya kabuklu bitlis cevizi var.

Sayın yilmazms; 18tl geçtim 15 tl yide geçtim 10 tl den her yıl alacağına garanti veren teminat gösteren varsa buyursun gelsin verelim.

yilmazms 13-07-2016 18:58

Eger bu isi yaparsam bir de kuruyemis dukkani acarim artik. Tadim ic ceviz mensei ABD, chandler, kilosu 100tl...uretici surunsun.

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

tarku 13-07-2016 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yilmazms (Mesaj 1472716)
Eger bu isi yaparsam bir de kuruyemis dukkani acarim artik. Tadim ic ceviz mensei ABD, chandler, kilosu 100tl...uretici surunsun.

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

İlk önce sapla samanı ayırmak lazım. Perakende isterse 30 lira olsun, önemli olan üreticinin toptan sattığı fiyattır ( tabi pazara çıkıp benim gibi sürünenleri saymıyorum). Pazarda domates 2 lira, antalyada üretici 10 kuruştan domates satmaya çalışıyor. Kuruyemişçide ceviz 30 lira, sizce üreticinin cebine kaç lira girer? Birlik olmayı engelliyorlar. Neden? çünkü aracılar para kazanacak. Düzen kurulmuş.
Bugün 1 liradan vişne sattım aracıya. Bu nedir ya dalga mı geçiyorlar bizimle dedim. Aracı "onlarda haklı. Ellerindeki konsantreyi satamamışlarmış. EEE yük üreticinin mi sırtına binecek deyince "altta kalanın canı çıksın" dedi. Tarım bakanına soru önergesi verilmiş konuyla ilgili verilen cevap çok aydınlatıcı "çiftçiye dekara 4 lira mazot desteği veriyoruz" olmuş. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Elime motorlu testereyi almamamın tek sebebi ağaçların canlı olduğunu düşünmem ve bir canlıya kıyamamam. Size bir dost tavsiyesi; kimsenin gazına gelip fidan dikmeyin. Fidancılar kazanır, aracılar kazanır, siz avucunuzu yalarsınız. Bir ceviz furyasıdır gidiyor. Yine kaybeden ülkemin çalışan, emek veren üreticisi olacak.

yilmazms 13-07-2016 23:25

Haklisiniz. Domates demissiniz. Ureticide 10kr, pazarda 200kr, markette 400kr, luks markette (macro) 800kr, bugun istinye park avm icindeki manavda tam tamina 990kr. Buyrun....

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

ykaya194 14-07-2016 09:26

Bahçemin bulunduğu köyde 20-25 yıldan beri acı biber üretimi yapılmakta ve 3-4 firma günlük aldığı ürünü yerinde turşu kurup pazarlıyor. Üç sene öncesine kadar üretici az kazansa da yinede idare ediyordu. 2 sene önce fiyatlar 1,5 tl kadar düşerek dibe vurdu ve işçi çalıştıranlar zarar etti ardından iki yıl üst üste beklenmedik şekilde fiyatlar 4-5 tl ye çıkınca ve bu sefer ekmeyenler pişman oldu bu hevesle bu yıl ekenler çok daha pişman olacağını sanıyorum zira sezon açılmasına rağmen alıcı firmalar ortada yok ikisi kesin almayacağını açıklamıştı diğerleride şüpheli.
Sağlıklı tarım politikası olmadığı sürece tarım ürünlerinden şu kadar bu kadar para kazanırım demek biraz falcılık olur. Türkiye'de ceviz fiyatlarının dünya piyasaların ( 2,5-3 dolar) üstünde seyreder tahminlerin mantıklı görüş olduğunu sanmıyorum.

ozcantekin 14-07-2016 14:07

Ceviz fiyatlarının düşeceği aşikar, ceviz yağı gibi veya farklı alternatifler bulunmazsa ufukta pek parlaklık yok diye düşünüyorum. hayırlısı ***


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025