![]() |
Teşekkürler sayın Labtek, aşı kalınlığına gelmiş bir ağacım var. Bu sene çimlendirdiklerim var ama onlar daha aşı kalınlığına gelmezler. Yatay şekilde diktiğinde 1 ay içinde çimleniyorlar. Aşı konusunda haklısınız; sadece kendi cinslerine aşı edilebiliyorlarmış. Bu civarda bir iki ağaç buldum ancak meyveleri küçük. Aşısını önümüzdeki baharda ilk olarak deneyeceğim. Selamlar.
|
kuzey pikan cinsleri
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
KANZA hakkında bilgi; Çok sağlam bir kök yapısı vardır. Bundan dolayı yeni üretilen kuzey pikan cinsleri aşısı için anaç olarak tercih ediliyor. Soğuğa karşı dayanıklıdır. ABD de, benim tohumlarından fidan yaptığım ağaçlar -32 derece santigrat soğuğu görüyorlar. |
fidanı nerden bulabiliriz acaba, türkiyede kuzey pikan cevizi fidanı satışı varmıki
|
Ben yetiştiriyorum.
Merak etmeyin, herkese vereceğim. Ancak öncelikle elimdeki kuzey pikan cevizlerinin çeşitleri ile ilgili bilgilendirmeleri bitireyim. Sonrasında bir de tozlama cetveli hazırlayacağım. Bitkilerin suları durduktan sonra alabilirsiniz. Bitkiler Çatalca da. |
kuzey pikan çeşitleri
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
SHEPHERD hakkında bilgi; Tam bir uzak kuzey cinsidir. Kök yapısı en az KANZA kadar güçlüdür. Bendeki SHEPHERD fidanları inatçı bir şekilde büyüyor. Bir şekilde hasar gören fidan mutlaka yeni sürgün veriyor ve sürgün ana gövde ile arasındaki boşluğu dolduruyor. Rakımlı ve çok soğuk bölgeler için anaç olarak da kullanılıyor. |
mete bey bekliyorum inşallah o zaman, bilinmeyen ama çok güzel bi ceviz cinsi, inşallah yaygınlaşır. Normal ceviz gibi değil bunu biliyorum :-)
|
kuzey pikan cevizi çeşitleri
4 Eklenti(ler)
Merhaba,
Şimdi de Pawnee ve Mandan ile bilgilendirmeler; |
kuzey pikan cevizleri
1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Çatalca da fidanlarımın temmuz 2014 sonu görünümü; |
kuzey pikan cevizi çeşitleri
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Lakota cinsi ile ilgili bilgileri ekliyorum. Son zamanlarda ABD nin kuzey pikan a uygun bölgelerinde yeni bahçeler KANZA, LAKOTA, MANDAN, PAWNEE den oluşan 4 çeşit ile kuruluyormuş. Bu 4 çeşit kapalı çevrim gibi tozlama açısından birbirini bir çember şeklinde tamamlıyorlar. |
uzak kuzey pikan çeşitleri
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Çok soğuk bölgeler için uzak pikan çeşitlerim. JAMES : çok özel bir çeşittir. ABD de bile çok aranan bir çeşit. |
uzak kuzey pikan çeşitleri
4 Eklenti(ler)
Merhaba,
Şimdi de MULLAHY ve NORTON ile ilgili bilgiler vereceğim. Bunlarda çok soğuk bölgeler için iri pikan lar. |
fidan satış için internet siteniz varmı acaba,
|
bana da bi tane aşılı fidan lazım satan var mı ?
|
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Profesyonel fidan üreticisi değilim. Aslında kendime üretmek için başladım tohum ekmeye. Ancak çimlenme verimi beklediğimizden fazla olduğundan şu anda çok fidanım var. Ama artık tohum ekmeyeceğim. çünkü istediğim çeşitleri mi ürettim. Şu anda elimde ne varsa bu kış dağıtacağım. Fidan almak isteyenler Kasım 2014 ile Şubat 2014 arası özel mesaj göndererek kontak kurabilirler. Herkese elimden geldiğince yardım etmek istiyorum. Bundan dolayıda bütün çıplaklığı ile elimdeki çeşitlerin özelliklerini yayınlıyorum. Herkes kendi düzenini kursun diye. En son tozlama cetveli yayınlayacağım ki birbiri ile uyumlu çeşitleri seçebilmeniz için. Bu fidan 1 tane alınmaz, yeşillik olur, ürün vermez. Ürün almak için en az 4 çeşit, 8 adet almanız gerekli. Çünkü Pecan komşunun cevizi ile çiftleşmez. Aşılı fidan üretmiyorum. Bu bitki kazık kök gittiği için aşılı fidan üretmek zor. En az 70 cm. derinliğinde potlara dikim yapıp aşılamak gerekli. Bu da ciddi bir iş. Aşağıdaki resimlerdeki potlara bir bakın. Soğuk iklime uygun aşılı fidan alacak insanlar anacın da soğuk iklime uygun olması gerektiğini mutlaka denetlesinler. Şort üzerine kaban giymiş ve çıplak kök fidandan ağaç olmasını ve ürün beklemek biraz zor. Ben aşılarımı toprakta fidanı yerine diktikten sonra yapacağım ve aşı çubuğu üreteceğim. |
mete bey selamlar, Yine ben, eğer fidan satış - gonderim için bi Liste yapacaksanız , Liste başi olmak isterim, ben bu cevizden tedarik etmeyi çok istiyorum, beş ve üzeri almayı planlıyorum, şimdiden teşekkürler mete bey...
|
Merhaba,
Ben Mersin'de azda olsa verim alıyorum.Şimdi bazı türlerin hasatını yapıyorum. fidanları kısmen kendim yetiştirdim.pavne,vicitha,mahan,cochtavn bilmediğim 2 tür daha var.İsteyenlere yardımcı olurum. |
mete beye
sevigili mete bey biz edirnede birkaç arkadaş bu işle ilgileniyoruz fakat hikan cinsi olan Burton-mc allister-T-9 ile ilgili bunların gelişimi ve yıllık ürün verimi ve yetişme ortamı ile ilgili bilginiz varsa paylaşmanızı rica ediyorum selamlar
|
Merhaba,
1- Horanlı arkadaşım, elimdeki cinslerle ilgili tozlama cetveli (pollination chart) yayınlayacağım. Sonra min. 2, max. 4 cinsten oluşan kapalı çevrim gruplar belirleyeceğim. Bunları paylaştıktan sonra ortak bir festival günü belirleyeceğiz, herkes gelip fidanını alabilecek. 2- Salih Bey, tecrübeleriniz bizim için çok değerli olacaktır. Sonuçta yaşadığınız bir süreç var. Nereden başladıysanız, tohum veya fidan tedariği olarak, bugüne kadar ki yaptıklarınızı kısa kısa adımlarla anlatırsanız çok faydalı olursunuz. Adımlarda yakalayacağımız bilgilere göre detaylı soru sorabiliriz. Mesela fideleri nasıl diktiniz, korudunuz, suladınız, ilaçladınız ..... 3- Sayın Memolee Hikan ile hiç ilgilenmedim. Ben Kuzey ve uzak kuzey Pekanı (northern and ultra northern pecan) ve kara ceviz (black walnut)ile ilgileniyorum. Saygılar, |
teşekkür ederim..
|
çok teşekkürler mete bey, inşallah bekliyoruz.
|
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Uzunca bir aradan sonra elimdeki kültürlerin bilgilerini paylaşmaya devam CANTON |
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Şimdi de GILES, |
1 Eklenti(ler)
Merhaba tekrar,
Bu arada arkadaşlar PECAN isimlerinin nereden geldiğini merak ediyorsanız: Bir çoğu eski kızılderili kabileleri isimleridir. |
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Çimlendirdiğim kültürlere devam ediyorum. CADDO |
2 Eklenti(ler)
Ve şimdi de COLBY,
Bir çok forumda aranan, referans alınan bir tür. Mesela bazı tozlama cetvelinde (pollination chart) COLBY den 2 gün sonra, COLBY den 5 gün önce gibi örneklerle diğer Pikan çeşitlerinin erkek polen ve dişi çiçek zaman aralıkları belirlenmiştir. Aranan bir kuzey pikan çeşitidir. |
2 Eklenti(ler)
Sıradaki CLARK II,
Ticari geleceği parlak, ümit verici bir çeşit olarak tanımlanıyor. Çünkü albenisi yüksek iri bir cins. Ben de oldukça beğendim. Resimdeki kadar az tohumum vardı ve 12 adedi çimlendi. |
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Kuzey Pekan ları uyanmaya başladı. Aslında 1 mayıs da bakımlarını yaptık. Resimler bu tarih den. 19 mayıs da gübreleme de yapacağım. yeni resimler eklerim. Bu sene EKİM ayında da dikime başlayacağız. |
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Yetiştirdiğim Pekan cevizlerinin elimdeki çeşitlerinin bilgilerini paylaşmaya kaldığımız yerden devam ediyorum. SHAWNEE; soğuğa dayanıklı standart bir çeşit. |
2 Eklenti(ler)
OSAGE; Kuzey için USDA tarafından geliştirilmiş bir çeşitdir.
USDA (ABD tarım departmanı) nın Pekan çeşitleri ile ilgili hazırladığı bilgilere aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz. Link çalışıyor. A |
2 Eklenti(ler)
MOUNT; standart doğal bir çeşit. Rüzgar, soğuk, buzlanma bölgeleri için
|
2 Eklenti(ler)
GREEN RIVER; soğuğa dayanıklı bir çeşitdir.
|
Merhaba,
Son mesajımla birlikte yetiştirdiğim tüm soğuğa dayanıklı, kuzey için uygun olan Pekan çeşitlerimin bilgilerini paylaşmış oldum. Toplam 17 adet Pekan çeşitim var. Hatırlayalım; KANZA SHEPHERD PAWNEE MANDAN LAKOTA JAMES MULLAHY NORTON CANTON GILES CADDO COLBY CLARK II SHAWNEE OSAGE MOUNT GREEN RIVER Bu noktadan sonraki hedef; Bu çeşitlerle ilgili tozlama cetvelini (POLLINATION CHART) hazırlamak. Bunun için bu çeşitlerin erkek polen ve dişi çiçeklerinin verimli olduğu tarih aralıklarını araştırıp bir excel tablosu hazırlayacağım. Biraz zaman alacak. Saygılar, Mete Pamuk |
MAŞALLAH Diyelim
Üstat, paylaşımlarınızı merakla bekliyorum. İyi çalışmalar.
|
Merhabalar, cevizde tohumdan yetişen çöğurlerin ebeveynlerine benzeme ihtimali çok zayıf diye biliyorum.
Pikan cevizinde bu sorun yok mu. Yoksa tohumlar alındığı ağacın meyveleriyle genetik olarak aynı mi? Bu tohumdan yetişen çöğürleri aşılmayacak mısınız? |
bence aşı ister.
|
Merhaba,
Tohum dan ekilen Pekan aynı meyveyi verir mi, vermez mi? Aşı yapmak gerekir mi, gerekmez mi? Bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Sonuç olarak Mak. Mühendisiyim, 4 yıldır konu ile ilgileniyorum ve literatür takip etmeye çalışıyorum. Verdiği bilgilerle ilgili S. G. Wesley Rice a teşekkür ediyorum ve güveniyorum. Kendileri NNGA pecan sandalyesin de oturdu. Herneyse, benim tohumlarım, aşısız ağaçlardan. Tabii ki çocuklarımızın doğurgan olup olamayacağını bilemeyeceğimiz gibi bu tohumlarında verimli ağaç olup olamayacağını bilemeyiz. Ben ağaçlarımı dikeceğim ve izleyeceğim. Zayıf ve verimsiz ürün veren fidanı kuvvetli ve çok veren fidandan aşılayacağım. Konu ile ilgili bende Wesley e sormuştum. 2011 de. Cevabını paylaşıyorum. Wes, 120121 You can graft scions from any cultivar (Kanza, Lakota, Pawnee, and others) to any pecan seedling seedling rootstock. Wichita, Mahan, Choctaw, and Burkett are cultivars that are becoming obsolete, and new orchards are considering other selections which are more disease resistant and produce better quality nuts. Wichita and Choctaw can still be profitable in some areas.Seedlings from Mahan may not be cold tolerant enough for northern Turkey, but grafts from my scions would work on Mahan seedlings. Pecan seedlings can be initially grafted when the tree is as small as 1 centimeter in diameter up to when the trunk is 10 centimeters in diameter, or even larger if you graft limbs instead of the trunk.. One grafting techniques is required for the small trees and another for the larger trees. My book covers grafting, and has pictures.. There is a good chance that seedlings grown from the nuts I sent will produce decent quality nuts even without grafting. It is interesting to see what they produce. You could let some of your trees get large enough to see what the nuts look like and how much they produce. If the tree produces poor quality nuts, or is not productive enough, you could graft it to a known cultivar such as Kanza. Others you could graft when small. My success rate for grafting averages about 75% or even better in good years. Your success rate may be lower until you gain experience. As a Mechanical Engineer, I think you would learn quickly. Saygılar, Mete |
3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Pekan lar uçuyor, iyice geliştiler. Yükledik, Köye de taşımaya başladık. Fevzi Amca da ŞADILLI da fidanlarla dikime kadar ilgilenecek. İnşallah EKİM de dikim festivaline başlıyoruz. Trakya da yatırım yapmayı düşünen arkadaşlarla bir an önce görüşmeliyim. Saygılar, Mete |
mete bey 2 yıldır sizden kuzey pikanı istiyorum ancak bi türlü nasip olmadı akdeniz karasal geçiş bölgesinde 5 dekarlık küçük bir bahçe düzenleyeceğim yardımcı olursanız sevinirim selamlar.
|
Alıntı:
Haklısınız 2 yıldır takipdesiniz. Bu işe topraksız başladığım için hep taşındım ve fidanlar ancak bu sene kondisyona geldi. Şu anda Çatalca da fışkırarak uçuyorlar. Yani Pekan lar hazır artık. Ekim ayı bittikten sonra dikmek için istediğiniz zaman fidan alabilirsiniz. Fidanlar tüpde olduğu için 12 ay 7x24 taşımaya uygundur. Ama suları durduktan sonra dikin lütfen. 5 dekar yer için yaklaşık 80 adet ağaç uygun olacaktır. 7,5x7,5 veya 8x8 eşkenar üçgen şeklinde dikim yapacaksınız. Ben bir kangoo panelvan a 124 adet fidan koyabildim. Sizde küçük bir panelvan ile gelirseniz, ağaçlar hazır. Bu günlerde tozlama cetvelini hazırlıyorum. Ağaç cinslerini de ona göre belirleriz. Saygılar, Mete Pamuk |
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
1 parti daha götürdüm köye. 300 adeti geçtim şu anda. 600 adeti aşmalıyım. Bu hafta 1 parti daha yapacağım ve İPSALA ya kadar gideceğim. Bölgeyi tanıyan varmı ? Orman a yakın araziler var mı bölgede ! PECAN bir orman ağacı olduğundan bu tür araziler daha iyi. Fidanların bazıları tüplerin drenaj deliklerinden bir salkım kök atıp toprağı bulmuşlar ve diğerlerinden 2 kat fazla geliştiler. Resim anlatıyor. Son olarak, bu sene ekim ayı sonuna kadar fidan isteyenler bana ulaşsın lütfen. Arkası olmayacak, çünkü bütün tohumlarımı dikmiştim. Saygılar, sevgiler, Mete Pamuk |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:43. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025