![]() |
GETRAYT Hayırlı olsun cevizleriniz,inşallah bende böyle olduklarını göreceğim seneye
|
Teşekkürler çok uğraştım tabi ilk başta tecrubesizlikler oldu
|
Alıntı:
Size önerim, cinsleri tanımıyorsanız tanıyan birine gösteriniz belki adına doğrudurlar kesip aşılamanız sizi bir kaç yıl geriye götürür, adına doğruysalar yazık olur. Bu yıl gözlemleyin uyanma zamanına bakınız yerli çeşitlerlelemi uyanıyorlar yoksa daha sonramı, yerli çeşitlerle aynı zamanda uyanmışsalar bilinki yerli bir çeşittir,chandler yerli ceşitlerden en az 15gün sonra uyanır. Meyva durumuna bakınız chandler bu yıl patlayan gözden uluşan filizde mutlaka meyva çiceğini gösterir bunu daha sonra dökebilir normaldir, yerli cinsler bu yıl patlayan gözlerde meyva göstermezler gösterselerde bunlar sadece uç dallarda olur, fidanların gövdeleri yeşil değilde biraz kahverengine çalar. Bu gibi oluşumlara dikkat et bu yıl iyi bir gözlem yap adına doğru olmayanları işaretle ve bunları gelecek yıl çeşit değiştirirsin. Not: Edirnenin neresindesiniz trakyaya budamalara gidiyorum gittiğim yerlere yakınsanız bir göreyim diyecektim. |
Bahçe
Alıntı:
|
Merhaba, foruma ilk mesajım.
kasım ayında ektiğim ve iç mekanda tuttuğum cevizim filizlendi. şu anda 25cm boya ve büyük yapraklara sahip. orta boy bir çiçek saksısına dikmiştim. bahar gelirken iki sorum olacak; 1- bu aşamada görece büyük bir saksıya aktarmam gerekir mi? 2- bir sıvı gübre kullanmamda fayda var mı? bunlar dışındaki önerleriniz olursa okumak isterim. şimdiden teşekkürler. |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
tekrar merhaba,
aslında konuyla ilgili hiçbir ön bilgim yok. önceki yıl pet şişeye ceviz ekmiştim ve filizlenmişti. onun başına gelmeyen kalmadı. gerek köpeklerim gerekse rüzgarda yuvarlanma gibi gerekçelerle çok yara alan ağacı en son kendi ellerimle çim gübresi kullanarak yakmıştım. herhalde böyle bir başlangıç hikayesi bir tür zorunluluk:) geçtiğimiz sonbaharda evde iki adet ofisimde de bir adet ceviz ektim. tohumlar niğdeden, benim memleket, cinslerini bilmiyorum ama güzel birkaç ceviz ağacımız var. orta boy saksılar kullandım. sulamayı yağmurlama vb yöntemler ile değil de pet şişe ile yaptım. ilk filizlenen ( aralık başı gibi) resimde şu an minik bir tomurcuktan ibaret olanıydı. bu arkadaş zamanla karardı ama tam olarak ölmedi. resimde kuruyan kısım zor seçiliyor ama 3 cm boylarında kuru bir yapı var orada. dibinde de yeni bir tomurcuk... bundan yaklaşık bir ay sonra da yapraklı olan filizlendi. topra kurudukça suladım. üç gün önceye kadar iç mekanda cam önünde durdular. üç gündür balkona çıkardım ama havalar bozacağı için bu gece içeri almayı planlıyorum yeniden. şimdi durumları bu şekilde. ileride kendi bahçem olursa oraya dikmek istiyorum ama önümüzdeki bir iki yıl boyunca saksı büyüterek evde büyütmeyi planlıyorum. bahçe dediysem de tarımsal üretim için değil. bonsai konusunda da bir hevesim var. şimdi de birkaç ekim yapacağım. bonsai konusunda da bir hevesim var. belki bir ya da iki tanesini onun için ayırırım. |
Ceviz fidanlarım
2 Eklenti(ler)
Aralık ayı sonunda diktigim ceviz tohumlarım torktan çıkıp doğayla buluşmaya başladı 4 MART 2016 görünümleri
|
Selamlar. 1 hafta önce 78 adet chandler cevizi dikimi gerçekleştirerek aranıza katılmış oldum. Damlama sulama tesis ettim. Buradaki tecrübeli ve ceviz konusunda bilgili arkadaşlara birkaç sorum olacaktı.
1. Damlama sulama ile hangi gübreler, hangi miktarlarda ve sıklıkta vermeliyim? Humik asit de sıvı olarak gubrelerle verilebilir mi? 2. Fidanlardaki aşıların tepe vurumlari yapilmamis durumda. Hemen yapmali miyim yoksa bekleyip 1.90 a gelince yapip alt yan dallari ve lider dali birakirken mi yapmaliyim? Cevaplariniz için simdiden tesekkurler. |
doğruluk payı
Alıntı:
bana kalırsa en güzel yöntem dedelerden kalma usuller.ha ****** gelişmiş teknolojiyi de kullanacağız ama abartmadan.:rolleyes::rolleyes: |
Bu aralık ayında dikimini gerçekleştirdiğim 135 adet chandler için uyanmadan bordobulamacı yapmamı önerdiler.
1.Mantari hastalıklar için önemliymiş. 2.Avrupa da yasaklanmış.( çevre ve insana verdiği zarardan ötürü) Bu durumda kafa karışıklığı yaratıyor.Hazır paket alıp kullanırsam oranını ve nasıl uygulayacağım? hiç kullanmasak ne olur? |
Acil yardım ! Don ile mücadele!!
Herkese Merhaba,
Arkadaşlar Antalya’ya 1 saat mesafede 800 m rakımlı bir bölgede 10 dönüm (220adet) chandler ağacım var. Ağaçlar 3 yaşında. Geçen yıl ilkhabarda 23-24 nisandaki donlardan biraz etkilendiler, ağaçların büyük kısmında tepeden 30-40 cm kurudular, bunedenle yeni lider tepe vurduğum yerden daha aşağıda çıktılar. Bu yıl ilk katını oluşturacağım ağaçlarım için daha umutluydum. Fakat bu hafta sonu ağaçlarımı budarken, büyük ordan donlardan etkilendiğini farkettim. Ağaçların ilk katını oluşturmayı planlarken, bir kısım ağaçta ilk kat için dal bırakamadığım gibi bel hizamdan tepe vurumu yapıp tek dala bırakmak zorunda kaldım. İlk katta yan dal bırakabildiğim ağaçlarda ise 1,5 metrelik yan sürgünlerden sadece 10-20 cm lik dal bırakabildim. Geçen yılki geç bahar donunun etkisini anlıyorum fakat ağaçların kışın dondan etkilenmesini kesinlikle anlayamıyorum. Benim anlam veremediğim, kışın -20 derecelere çok rahat dayanması gereken ceviz ağacı nasıl olurda -7 derecenin altını görmeyen bir bölgede kışın uykuda iken donlardan etkileniyor? Aklıma tek gelen şey son bahar erken donlarından sürgünlerin en uç kısımları etkilenmiş olabilirler, sonrasında kış boyunca aşağıya doğru ilerlemiş olabilirlermi? Bu yıl son baharda erken bir soğuk hava olmadı aslında. Ayrıca sürgünler erken pişkinleşsin diye sulamayı 10 ağustosta kestim, daha neyapıleceğimi bilmiyorum maalesef. (Bu arada bahçeye kışın yaptığım ziyaretlerde don vurduğunu farketmedim, belkide benim ziyaretlerimden sonra gerçekleşti) Donlarla nasıl mücadele etmem gerektiği hususunda değerli görüşlerinizle yardımcı olur musunuz? Benim başıma gelen kış don etkisini yaşayanlar varmı? |
chandler mi fernor mu?
uşak ili banaz ilçesi, paşacık köyünde 1300 rakım civarında ceviz bahçemiz var, ceviz bahçesi genel olarak +1 ile 15 yaş arası yerli ırk (şebin, bilecek, yalova) cevizlerden oluşmakta, geçen yıl bir miktar chandler aşısı yaptık, ancak çevremden öğrendiğime göre 1300 rakım civarında chandler ceviz yetişmediği, size sorum ise bu rakımda chandler ceviz olurmu? yoksa fernor cevize mi aşı yapmamız lazım.
|
arkadaşlar ben yeni katıldım 2 yaşında ceviz bahçem var ve klasik usullerle bakım yapıyoruz. yapılacak bakımlara ait bakım cetveli varmıdır. Yardımcı olursanız sevinirim...
|
merhabalar, uşak ili banaz ilçesi paşacık köyünde en büyüğü on beş en küçüğü bir iki yaşında daha önce yerlerinde 4x5 m. aralıklı vişne ağacı olupta onları kaldırıp diktiğimiz yerli ceviz ağaçlarımız var, geçen yıl bir kısmına chandler kalem aşısı yaptık, ancak rakım 1300 civarı, chandler ceviz verimli olurmu, bu sene yine chandler mi aşılayalım, yoksa fernor mu aşılayalım, şimdiden *** ederim.
|
Değerli forum üyeleri, Ceviz bahcesi kurmaya karar verdim cins olarak arastirmalarim sonucu fernorda karar kildim ancak iyi bir fidanci bulamadim.Siz deneyimli cevizcilerin bana onerebilecegi guvenilir fidancilar varmidir?saygilarimla.
|
'Burası tecrübe ve bilgileri paylaşma yeri mi yoksa aşı kalemi,ceviz soyma ve kurutma makinası gibi şeyler satma yeri mi anlamadım, şeklinde yazdığım mesajım silinmiş. Demek ki burasıda ticarethane olmuş :)
|
fernora fernette tozlayıcı olmuyor. ronde ve mylonase daha ıyı oluyor fernor ıcın
|
lüleburgaza gelmedınız halen nail abi
|
Altı yedi gün sonra oradayım
|
haftaya cumartesi **** pazar burgazdasınız o zaman.dogrumu? nail abi
|
Teşekkürler
|
Türkiye'nin bir çok yerinde dün gece ve daha önceki geceler olmak üzere yaşanan kuvvetli don neticesinde ( eksi 1 derecelere yarım saat dahi dayanamayan) uyanan yerli ve yabancı ceviz cinslerinin tamamı etkilenmiştir. 15 Mart tarihinde uyanmalarıda dikkate değer bir konudur. Daha evvel defalarca yazdım yine yazıyorum yine yazıyorum. Bu kadarlık bir soğuğa bile dayanamayan ceviz i kesinlikle tarlanıza ekmeyin. Saman yakarım derseniz kaç gece don olacağı hangi saatlerde etkili olacağı da belli değil.Boş hayallere kapılmayın. Geçen sene 24 nisan da don olayı gerçekleşti ülkemizde biliyorsunuz. O güne de tam 37 gün var. Bu mesajıma şiddetle karşı gelen olursa bilinki ya fidancıdır,ya cevizle ilgili alet satıyordur,ya da budama işiyle geçimini temin ediyordur. Sevgi ve saygılarımla...
|
sn. musculus
1.Cevize bu kadar karşıysan niye ceviz forumundasın 2.Ben Yalovadayım şu anda uyanan tek bi ceviz ağacı yok ki dondan etkilensin. 3.Sen demişsin ya mesajıma karşı gelen şudur budur, o zaman ben de derim ki sen Şililimisin, Amerikalımı :) |
Bir öğretmenin hele birde sokak hayvanları için çaba gösteren birinin hiç tanımadığı bir kişiye sen diye hitap etmesi, o kişiye hakaret etmesi gerçekten hiç hoş olmamış.Burası takdir edersiniz ki cevize yeni başlıyacaklar için açılmış bir forum.7 yıldır acizane edindiğim tecrübelerimi yeni ceviz ekecek arkadaşlara aktarmak istedim.Her hangi bir yerde cevizler açtıktan sonra hava sıcaklığı eksilere düşmüyorsa o bölgelerde ceviz yetiştiriciliği için söyleyecek zaten sözüm olamaz.
|
sayın permakültür
sana tavsiyem yol yakınken tamamını fernor ile aşıla tahminime göre Isparta burdur tarafındasın oraların kışı normal değildir sen deniz seviyesinden yüksekliğine aldanma |
üstadlar çankırı yapraklı da ceviz işine gireceğiz inşaallah
fidan başvurusunda bulunduk ziraatten ama yapraklı ziraat geç verdiği için kasımda gelecek fidanlar kuyu tel örgü yaptıracagız Ata toprağı boş durmasın dedik.Hayırlısı. Başlarken kesin yapılması gerekilen durumlar bu kesin yapılmalı diyeceğiniz önerileriniz varsa bilgilendirirseniz sevinirim genel olarak sayfaları okudum .chadler öneriliyor 1200 rakımda sıkıntı olmaz inşaallah . Ceviz Yetiştiriciği hakkında okunması gereken kitap klavuz öneriniz varsa paylaşrsanz sevinirim |
chadler mi fernor mu dikmemiz uygundur 1200 rakıma fernor daha mı uygun
|
fernor ve tozlayıcı olarak ronde.
|
Alıntı:
Don konusunun chandler yetiştiren tüm çiftçiler için önemli olduğunu düşüyorum. Araştırmalarım sonucunda bulduklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. - Chandler geç ilkbahar donlarından etkilenmiyor, lakin geç uykuya yattığından erken sonbahar donlarından etkileniyor. Benim durumum tamda bu, her yıl sonbahardaki ilk donlardan etkileniyor ağaçlarım. ( Göreceli olarak ılıman ve düşük rakımlı bir arazi olmasına rağmen) Sanırım arazinin ufak bir vadinin içerisinde olması don çukuru yaratıyor ve ağaçlarımı hazırlıksız yakalıyor. Sonbahar erken donlarından etkilenen başka chandler üreticileri varmı? Bu problemin üstesinden nasıl geliyorsunuz? Benim bulduğum cevaplar, -Sulamayı ağustos başında kesmek. Not:Ben bunu geçen yaz uyguladım tek başına yeterli olmadı. - Azotlu gübreleri azaltıp, potasyumlu gübreleri artırmak. Not: Bahçemi kurmadan önceki toprak analizine baktım, potasyum değeri 80, ceviz için ideal değer 300. Bugüne kadar maalesef bu konuda bir önlem almamıştım, doğal yollarla bu yıl toprağa potasyum takviyesi yapacağım.Odun küllünü kontrollü bir şekilde ağaçların dibine atacağım. (Odun küllünün ph'ı 13-14 seviyesinde onedenle azar azar kontrollü uygulayacağım) Ağaçlarımı fernor aşılamam dışında, Başka önerisi olan varmı? (Savaşmadan chandlerlarımı başka bir tür ile aşılamayı düşünmüyorum) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025