agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

Ceviz64 02-12-2015 10:53

Hemşehrim kolay gelsin, 1x1 derinlikte çukur açtırdım diyorsun, bu açılan çukurları yüzey toprağı olan 30 cm. lik tabakadan alarak çukurları bu şekilde doldur. Doldurduktan sonra bel ile açarak tabana 1 su bardağı 15.15.15 yani NPK gübresi at ve bir kürek toprakla üstünü ört. Fidanı ondan sonra yerleştir ve aşı noktası en az 5 parmak yukarıda kalacak şekilde dik, 20lt. civarında can suyu ver.

ermana 02-12-2015 12:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ceviz64 (Mesaj 1423848)
Hemşehrim kolay gelsin, 1x1 derinlikte çukur açtırdım diyorsun, bu açılan çukurları yüzey toprağı olan 30 cm. lik tabakadan alarak çukurları bu şekilde doldur. Doldurduktan sonra bel ile açarak tabana 1 su bardağı 15.15.15 yani NPK gübresi at ve bir kürek toprakla üstünü ört. Fidanı ondan sonra yerleştir ve aşı noktası en az 5 parmak yukarıda kalacak şekilde dik, 20lt. civarında can suyu ver.

Vermiş olduğunuz azotu fidan nasıl nerede kullanacak acaba?
Verilen potasyum ile de sanırım dikilen fidan hemen meyve verecek!

ozkaner64 02-12-2015 12:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mühendis57 (Mesaj 1423800)
Merhaba,
Taze ahır gübresini şu an kullanmamanız daha doğru olur Ya yanmasını bekleyin yanınca fidan dikiminden sonra toprağa karıştırın ya da fidan dikiminden sonra şerbet uygulamasında kullanın.Ahır gübresi yerine dikimde organik toprak düzenleyici kullanabilirsiniz.Fidan dikiminde fosforlu bir gübre ile taban gübrelemesi yapmanız iyi olacaktır.Ceviz fidanının rahat bir şekilde büyümesi için büyük taşları ayıklamanızda fayda var.
Çukur açmadan önce umarım toprak profilinizi belirlemişsinizdir.
Tarlanızın toprak profilini belirlemek için çukur açıp geçirimli toprak tabakasının kaç cm olduğunu belirlemeniz gerek, çünki ceviz en az 2m geçirimli toprak tabakasına ihtiyaç duyuyor.Eğer 1,5 m gibi geçirimli iyi bir toprak tabakası var ve altı kaya ise bu durumda set oluşturup set üzerine dikim yapmanız gerekecektir.
Aşı noktası güneye bakması kısmen doğrudur fakat burda esas olan hakim rüzgar yönüdür.Sert rüzgarlar hangi yönde esiyor ise fidanların zarar görmemesi için Fidanın aşı noktası hakim rüzgar yönünün ters istikametine bakmalıdır.
Kolay gelsin...

Öncelikle bilgiler için çok teşekkür ederim tavsiyen üzerine dikim çukurlarında ilk etapta ahır gübresi kullanmayacağım ileriki zamanlarda yanmış gübre bulabilirsem eğer fidan etrafına uygulayıp çapa ile toprak altına indireceğim.

bende sizin gibi düşündüm o yüzden bazı çukurları 1.5 m civarında kazdırdım geçirgenlik bakımından bi sorun yok gibi görünüyor.sırta dikim tavsiyeni değerlendireceğim.

Aşı noktası olayına gelince benim esas öğrenmek istediğim fidanın aşı noktası dediğimiz yerin neresi olduğu mümkünse resimli olarak gösterebilirseniz çok memnun olurum

ozkaner64 02-12-2015 12:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ceviz64 (Mesaj 1423848)

Hemşerim bilgiler için sağolasın
toprak tahlilinde önerilern 15.15.15 gübreyi almak isterken gübre alacağımız yer bize daha iyi diye 11.11.11 diye bi gübre verdi içeriğinede baktığımda hemmen hemen her şey var bi sıkıntı olurmu kullanmamda yoksa onu bekletip 15.15.15 mi kullanayım ne dersin

bi sorumda yine tahlil tavsiyesinde humik asit kullanmam isteniyor onuda aldım dikim anında kullanmak bana pek mantıklı gelmiyor aslında çünkü uyuyan fidan bunları kullanailirmi diye düşünmeden edemiyorum.

ibas06 02-12-2015 12:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozkaner64 (Mesaj 1423869)
toprak tahlilinde önerilern 15.15.15 gübreyi almak isterken gübre alacağımız yer bize daha iyi diye 11.11.11 diye bi gübre verdi içeriğinede baktığımda hemmen hemen her şey var bi sıkıntı olurmu kullanmamda yoksa onu bekletip 15.15.15 mi kullanayım ne dersin

bi sorumda yine tahlil tavsiyesinde humik asit kullanmam isteniyor onuda aldım dikim anında kullanmak bana pek mantıklı gelmiyor aslında çünkü uyuyan fidan bunları kullanailirmi diye düşünmeden edemiyorum.

Kardeş sen sadece TRİPLE SÜPER FOSFAT (TSP) kullan amaç burda nedir? içindeki fosfor kökü sıcak tutmasıdır yoksa bitki bunu şuan kullanmaz zaten uykuda bulamaz san 18,46 DAp at geri kalan hepsi hikaye salla ..

mühendis57 02-12-2015 12:54

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozkaner64 (Mesaj 1423869)

Merhaba,
Nacizane basit bir şekil çizmeye çalıştım umarım işinize yarar.
Bu rüzgar yönüne göre aşı noktasının yönünü belirleme göz aşılarında geçerlidir dilcikli aşılarda aşı noktası iyi kaynadığından çok fazla özen göstermek gerekmeyebilir.
15-15-15 gübresinin 50 kg lık çuvalını siz 1 da arazide kullanırsanız 1 da araziye 7,5 kg azot,7,5 kg fosfor ve 7,5 kg potasyum vermiş olursunuz.Eğer 11-11-11 kullanırsanız 5,5 kg vermiş oluyorsunuz hesabını ona göre yapın
humik asit bitkilerin kök aksamlarının gelişmesini sağlar.dikim esnasında kökleri daldırarak veya dikim çukuruna toz şeklinde atarak fidanınızın iyi köklenmesini sağlamış olursunuz.
Ağaçlar uyku dönemlerinde aslında tam olarak uykuda değildirler.Örneğin kasım ayında dikilen bir fidan ile ilkbaharda dikilen arasında belirgin bir büyüme farkı vardır.Kökler fizyolojik faaliyetlere belli bir oranda kışında devam ederler.

ozkaner64 03-12-2015 11:42

Bilgiler için çok teşekkür ederim.
Malum bu günlerde havalar baya soğudu geceleri - 5 lere kadar düşüyor fidan dikimi yapacagim ancak bu durum beni baya düşündürüyor,dikim sonrası sicaklik eksiye düşmesi nin zarari olurmu acaba.

ibas06 03-12-2015 14:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozkaner64 (Mesaj 1424123)
Malum bu günlerde havalar baya soğudu geceleri - 5 lere kadar düşüyor fidan dikimi yapacagim ancak bu durum beni baya düşündürüyor,dikim sonrası sicaklik eksiye düşmesi nin zarari olurmu acaba.

Kardeş yazımı okumadın sanırım

hdoğan 03-12-2015 19:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozkaner64 (Mesaj 1424123)

Sayın Ozkaner64, İlkbaharı bekleyip dikmektense şimdi dikmek daha avantajlı, dikimi sabah saatlerinde yapıp can suyunu verin, suyu çektikten sonra her fidanın dibinde de kümbet şeklinde toprakla yığın yaparsanız akşama kadar su çekilir, kökteki ıslaklık nedeniyle köklerin donmasını engellemiş olursunuz. Ben daha önce benzer durumda defalarca fidan diktim belirttiğim şekilde, şu ana kadar sıkıntı yaşamadım. Tabi karar sizin selamlar.

ozkaner64 03-12-2015 19:36

ibas06 ve hdoğan yardımlarınız için çok teşekkür ederim

YArın sabah köye gidecem derin açtığım çukurları 30 cm lik alanda bulunan üst toprakla dolduracacağım fidan dikimine hazır hale getirip bir hafta sonra falanda bel ile tekrar çükur açıp dibine tsp veya dap gübresi koyup kök temas etmeyecek şekilde üzerini toprakla örtüp fidanları dikeceğim inşallah,dikimden hemen sonra 1 lt suya 1 çay kaşığı humik asit ile karıştırıp 1 fidana uygulayacağım.
tepe budamasını dikim sırasında değilde mart ın 2. haftası gibi yapmayı düşünüyorum
detaylı bir şekilde yazdım ki eksik veya fazla bir şey varsa uyarırsanız sevinirim,sanırım benimde forumda sayfa açma zamanım geldi yarın fotolar çekebilirsem bir sayfa açarım artık,inanın çok heycanlıyım daha önce tarımla hiç uğraşmamış birisi olarak çok şey kaybettiğimi düşünüyorum

Hepinize tekrar çok teşekkür ediyorum yardımlarınız için

hzal 07-12-2015 12:17

Emniyet Kazığı neden eğik dikilir?

1 Eklenti(ler)
Eklenti 587981
Emniyet kazığı neden eğik dikilir

centil07 07-12-2015 12:47

2006 yilinda ekimini gercekletirdigim 10 donumluk 150 adet ceviz z bahcemi yurt disinda oldugumdan dolayi bakimini tam anlamiyla yapamadim ,yurda temelli donus yaptim.
Yardimci olabilirseniz cok sevinirim.gelismis agaclarin bakimiyla ilgili internette tam anlamiyla olusturlmus bir forum sayfasi bulamadim.
Herkese simdiden tesekkur ederim

37_akrep 07-12-2015 13:17

Herkese selamlar sayfaya yeni katıldım.

37_akrep 08-12-2015 10:10

Selamlar 4500 m2 lik bir bahçeye ceviz ekmeyi düşünüyorum. Bahçe içerisinde daha önceden kalan yaklaşık 20 yaşında iki adet ceviz ağacı var güzel ceviz verdiği söyleniyor. Yeni fidanlar dikilecek bu iki ağaç kalmalı mı? yeni dikilecek fidanları olumsuz yönde etkiler mi? bu ağaçları kesmemiz uygun olur mu? yoksa olduğu gibi bırakmalı mıyız?

leventarmagan 08-12-2015 14:14

Yeni form üyesi olarak herkese selamlar,

leventarmagan 08-12-2015 14:21

Eskişehir'de yaşamaktayım ve ceviz üretimi 6-7 yıldır aklımda olan ve yatırım yapabileceğim tek uğraş olarak gözüküyor. Ceviz dikim bölgesini belirlediğim konum, Eskişehir Yakaboyu köyleri bölgesinden Daniment Köyü ile Kızılcaören köyü arasındadır. Arazinin rakımı 850, eğimli bir arazi eğim yönü güney-doğu ve bozdağdan gelen soğuk-sert rüzgarlara maruz kalmaktadır. Toprak analizini yaptırma fırsatım olmadı, en kısa zamanda yaptıracağım. Birde geriye dönük iklim ve olursa rüzgar yön ve km/hız verilerini bulmaya çalışacağım. Dikmeyi düşündüğüm cins CHANDLER.

Eskişehir'de üretim yapan veya hangi cins dikileceği konusunda bilgi verebilirseniz sevinirim.

deli_dervish 09-12-2015 21:20

arkadaslar Merhabalar,

Antalya-korkuteli ilçesinde köyünde 47 dekar ve 1718 rakımda arazimiz var. Togragı kaliteli ve dagın yamacında iyi bir arazi. Cins olarak Fernor düşünüyoruz. Sizce yükselti sorun olur mu? Ne tavsiye edersiniz. Teşekkürler.

fındıkçı74 09-12-2015 22:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi centil07 (Mesaj 1424813)
2006 yilinda ekimini gercekletirdigim 10 donumluk 150 adet ceviz z bahcemi yurt disinda oldugumdan dolayi bakimini tam anlamiyla yapamadim ,yurda temelli donus yaptim.
Yardimci olabilirseniz cok sevinirim.gelismis agaclarin bakimiyla ilgili internette tam anlamiyla olusturlmus bir forum sayfasi bulamadim.
Herkese simdiden tesekkur ederim

Bu forumda istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz yeterki isteyin.

isademir45 10-12-2015 00:41

Herkese Selamlar.Foruma yeni katıldım.
Manisa ovasında (alüvyal toprak ) adam eksen çıkar dedikleri 10 dönüm artezyen damlama sistemide olan arazide ceviz yetiştirmek istiyorum. Fakat araştırdığım kadarıyla yaz sıcakları cevizi etkiliyormuş bu bölgede akdeniz iklimi hakim sizce bu bölgede ceviz yetiştirebilirmiyim ? Taban suyu 3 - 3,5 metre civarı yeterlimidir ? Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Ercan kızıl 12-12-2015 18:57

Su bazlı tavan boyası ile ceviz fidanı boyamak!

Sevgili arkadaşlar;
Şuan hata olduğunu düşündüğüm bir iş yapıp, 180 adet 1 yaş ve yeni dikim yaptığım 15 ceviz fidanının gövdelerine Su bazlı tavan boyası (çok sulandırılmış) sürdüm:(( İçime bir korku sardı fidanların sağlığını tehdit eder mi bu boya? Bir hafta önce boyadım...Acil bilgisi olan cevplasın lütfen.Hiç olmazsa bir çaresine bakalım tşkr. :(

alpi66 12-12-2015 22:29

Daha önceki yorumlarda su bazlı boya tavsiye edildigini okumustum.hatta fidanlara kışlık kaban giydirmiş gibi olursunuz yazıyordu

alpi66 12-12-2015 22:44

Bir önceki sayfada da tavsiye edilmiş

Cevizciankara 13-12-2015 10:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ercan kızıl (Mesaj 1425996)
Sevgili arkadaşlar;
Şuan hata olduğunu düşündüğüm bir iş yapıp, 180 adet 1 yaş ve yeni dikim yaptığım 15 ceviz fidanının gövdelerine Su bazlı tavan boyası (çok sulandırılmış) sürdüm:(( İçime bir korku sardı fidanların sağlığını tehdit eder mi bu boya? Bir hafta önce boyadım...Acil bilgisi olan cevplasın lütfen.Hiç olmazsa bir çaresine bakalım tşkr. :(

Ben geçen sene sonbaharın sizin yaptığınız gibi yaptım suyu da fazla katmadım. Herhangi bir zararını görmedim.

Ercan kızıl 13-12-2015 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cevizciankara (Mesaj 1426120)
Ben geçen sene sonbaharın sizin yaptığınız gibi yaptım suyu da fazla katmadım. Herhangi bir zararını görmedim.

Ustadım çok teşekkürler, içim rahatladı. Birisi fena korkuttu (ağaçlar sefes alamaz, çürür, baharda uyanmaz dedi) beni.

ykaya194 13-12-2015 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alpi66 (Mesaj 1426057)
Daha önceki yorumlarda su bazlı boya tavsiye edildigini okumustum.hatta fidanlara kışlık kaban giydirmiş gibi olursunuz yazıyordu

Bu uygulamanın, fidanı soğuktan korurmu anlamanın yolu. Elinizi yüzünüzü boyayın, eğer sizi soğuktan koruyorsa fidanıda korur.

formullaone 13-12-2015 19:59

Soğuğa faydası olmaz. Sadece görsellik.

alpi66 13-12-2015 20:32

Sadece okuduğumu söyledim. Yoksa ise yarar **** yaramaz o kadarını bilmiyorum zaten.

ahakman 13-12-2015 21:35

Cümleten iyi akşamlar arkadaşalar,

son zamanlarda yoğun yaptığım araştırmalarda webteki en bilgi dolu forum olarak katılmaya karar verdim.
yoğun çalışma hayatından biraz uzaklaşmak için 12 dönüm civarında bir tarlaya ceviz dikmeyi planlıyoruz.
yerimiz çanakkale merkez köylerinden atikhisar barajının sulama bölgesinde. rakımı 125-150 civarı bi noktada. henüz fırsat bulup analiz bile yaptıramadım. ancak şu aşamadan sonra hızlandırıp en kötü sene başında Ceviz Fidanı dikmeyi planlıyorum.

bu konuda sizlere bir kaç konu danışmak istiyorum.
ilki Çanakkale bölgesinde güvenilir fidan tedarikçisi paylaşabilir misiniz?
ayrıca ekipmanlar konusunda, damlama sulama ve eğer ilk aşamada ki ekipmanların kiralanması **** bulunması konusunda o bölgede tanıdık adresler paylaşabilir misiniz?
şuan tamamen sıfır bilgi olarak bana biraz olsa yardımcı olursanız çok makbüle geçecektir.

selamlar.

ibas06 14-12-2015 06:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ercan kızıl (Mesaj 1426146)
Ustadım çok teşekkürler, içim rahatladı. Birisi fena korkuttu (ağaçlar sefes alamaz, çürür, baharda uyanmaz dedi) beni.

zaten herkes bişey biliyormuş gibi laf atar insanların yüreğine indirir buna Hoca olacak bilim adamları da dahil (CEVİZ KONUSUNDA ) Ne alaka Bende yaptım hatta birinde yapmadım ağaçlarım don vurdu ...Sen o arkadaşa bizden selam söyle bir yerlerine kardeş.....

ibas06 14-12-2015 06:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1426169)
Bu uygulamanın, fidanı soğuktan korurmu anlamanın yolu. Elinizi yüzünüzü boyayın, eğer sizi soğuktan koruyorsa fidanıda korur.

üstad el yüz boyamayla ne alakası var Şöyle diyebilirsin mesala..Ayaz da dudaklarınıza Krem sürün dudaklarınız da çatlama varmı yok mu ? bunun gibi değin örneğin ...Dudaklarınız daki incecik bir jel nasıl ki kurumayı engelliyorsa eminiz ki boyada kısmen koruma yapıyordur..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025