agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

Ercan kızıl 23-08-2015 17:46

[QUOTE=44baba;1403448]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ercan kızıl (Mesaj 1403360)

sayın Ercan bey motor gücünün belirlenmesinde öncelikle diklik önemli resimdeki duruma göre suyun alış noktasıyla varış noktası arasındaki dikliği hesap edersek 894-870=24 metre eder birde borunun sürtünme payı vardır.bunu biz % 5 olarak hesaplarız toplam mesafenin yani 450 metrenin % 5'i 22,5 metre eder 24+22,5=46,5 metre senin bahçenin dikliği var.ancak bizim bu hesaplarımız yıldızlama diklik tir.senin durumun farklı suyun bir bölümü akarına gidecek karşı yamaca geçtiğinde % 40 bir meyille tırmanışa geçecek bu hesaplarımızdan daha az bir diklik var demektir.bence 2 inç girişli 1,5 inç çıkışlı 4 HP gücünde bir motor senin işini görür.
almadan önce motor etiketini mutlaka oku
güç:4 HP veya 3 KW
hm:30 m (yükseklik)
d/d; 2900 (devir sayısı)
L: 5 lt (saniyedeki su miktarı)
bu suyu bir havuzda mı toplayacaksın yoksa direk damlamaya mı vereceksin

Bilgi ve alakanız için sonsuz teşekkürler. Şuan aklımdan direk damlamaya vermek geçiyor, dalamaya girdiğinde sorun olmaz sanırım, damlama boruları % 5 eğime akacak. Damlama akış miktarları elle ayarlanabilen aparattan.
Şöyle bir motor sizin dediğiniz özellikleri taşıyor sanırım.
Motor Modeli
SR50LB32-4.2Q
Motor Tipi
4 Zamanli Tek Silindirli Hava Sogutmali Ohv Motor
Çalistirma Ipli
Atesleme Sistemi
Translatörlü atesleme
Bore 70*54
Motor Hacmi (ml) 208
Nominal Devir Gücü Çikisi
4.2 (3600 dk)
Nominal Dönüs
3600 (3600 dk)
Giris Çapi (m)/ 50
Emme (m) 5
Basma Yüksekligi(m) 32
Maximum Debi
(m3/saat)32
Çekme Süresi(saniye) s30
Hacim
Paketleme Boyutu 3 mm
515*450*435
Net /Brüt Agirlik
27/28.5 kg

Ercan kızıl 23-08-2015 18:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1403001)
Yani bahçe rakımı üç metre düşük, yazdığım doğruysa Akışı sağlarsınız 100 mt ara derinlik sorun teşkil etmez fakat basıncı az olur,

Zor tarafı bu boruya alt tarafına yani bahçedeki uca tapa ya da bir vana koyarak bu vanayı kapatım 650 mt relik boruyu iyice suyla doldurup sonra borunun ucunu dereye suya sokun sonra bahçedeki vanayı açarsanız akışı sağlarsınız.

Borunuz eksiz kangal boru olmalı en ufak bir delik suyu kacırmasına neden olur. kangal borularında en uzunu 100 mt diye biliyorum dolayısıyla eksiz olmayacak ek yapmak zorundasın bu eklerden en ufak bir hava alması suyu kaçırmasına neden olur, eklere tankit sürerek bu sorunu çözebilirsin.

Saygıdeğer lilium, bu noktadaki su kaynağı ile ilgili problem çıktı malesef. Ancak biraz düşük kodlu başka kaynak buldum. Bu defa motor pomp kulanmak zorundayız. Onun detayını yazdım sonraki mesajımda, arkdaşlar sağolsun cevap verip çok açıklayıcı paylaşımlarda bulunmuşlar. Forumun çok etkili ve faydalı olduğunu düşünüyorum, herkese teşekkürler ve kolaylıklar diliyorum.

külhaşoğlu 24-08-2015 14:53

ceviz türü

1 Eklenti(ler)
Sayın ceviz üreticileri, bahçemdeki ceviz ağacının cinsini öğrenmek istiyorum; bir adet fotoğraf ekledim fikirlerinizi belirtirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

yusufcsr 25-08-2015 09:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi külhaşoğlu (Mesaj 1403837)
Sayın ceviz üreticileri, bahçemdeki ceviz ağacının cinsini öğrenmek istiyorum; bir adet fotoğraf ekledim fikirlerinizi belirtirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

cevizler çok iri geldi bana bende merak ettim cinsi nedir Kaplan86 midir acaba bahçeniz nerede?

külhaşoğlu 25-08-2015 16:19

Öncelikle cevabiniz icin teşekkürler, bahcem Sivas Ulas ilcesine bagli bir koyde rakim 1550 civari agacim 5 yasinda eger cinsini net olarak ogrenebilirsem gerekli arastirmalari yapıp bahce kurmayı dusunuyorum. Gercekten cok iri bir tur, içi de ayni oranda iri ve dolu.

yusufcsr 25-08-2015 16:40

nail abide bir baksın belkide size bir fikir verebilir takma adı Lilium

keskin58 25-08-2015 19:22

Selamunaleykum toprak analiz sonuclarini yorumlayabilir misiniz ceviz dikimi icin

% işba. 70. Killi
Ph. 8.30 hafif alkali
Kirec. 17.25 fazla kirecli
Tuz. 00.2 tuzsuz
Fosfat. Kg /da. 5.27. Az
% organik madde. 0.29 cok az
Potasyum. 58 . 90 yeterli
Bor. 0 .29

Bunye analizi

% Kum. 35
% Kil. 43
Silt. 22.

Onerileriniz yazarsanizi sevinirim

sedatkso 26-08-2015 09:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi külhaşoğlu (Mesaj 1403837)

yavuz cinsi olabilir o da çok iri bir ceviz ama emin degilim.

karabuz 26-08-2015 10:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi külhaşoğlu (Mesaj 1404018)
Öncelikle cevabiniz icin teşekkürler, bahcem Sivas Ulas ilcesine bagli bir koyde rakim 1550 civari agacim 5 yasinda eger cinsini net olarak ogrenebilirsem gerekli arastirmalari yapıp bahce kurmayı dusunuyorum. Gercekten cok iri bir tur, içi de ayni oranda iri ve dolu.

Elinizde bir adet ağaç olduktan sonra bunu çoğaltmak zor değil, değerli bir tür illyaki bilinen isim verilmiş tür olmayabilir, binlerce çok kaliteli hiç tanınmayan tür mevcut. çoğaltmak için önemli olan ticari olarak verimi yeterli mi, iç kalitesi iyi mi. bunlar tamam ise bu türden bahçe kurulur.

külhaşoğlu 27-08-2015 11:08

Sayin Karabuz agaci cogaltma imkanim var ama ticari verimi ve ozellikle rakima ve Sivas'in meşhur soguguna dayanikli olup olmadigina emin olmam lazim, onun icin ismini öğrenmeye calisiyorum. Acikcasi tek agacin verimine guvenemiyorum.

ozcantekin 27-08-2015 11:17

bu tür ağaçlar olabilir ancak verimleri problem,

Bizim de evin bahçesinde yalova cinsi bir ağaç var boyu 2 m kadar, verimleri az olduğunda meyveleri büyük oluyor. enson hatırladığım, yeşil kabuğundan ayrılmış taze ağırlığını markette tarttırmıştık, 45 gr gelmişti, gördüğüm en büyük cevizdi, bu sene yarısına chandler aşı yapıldı diğer yarısı yalova da kalmıştı yine büyük büyük cevizler verdi, aşılar tutunca bir ay önce yalova cinsi tarafı kesildi.

keskin58 28-08-2015 07:28

Arkadaslar bordo bulamaci demir tankta yapilir mi , bi arkadasimla 100 litrelik metal ilac yapim icin tank alcaz siparis vercez bugun bu bizim icin kullanisli olur mi ayrica bu tank ile sivi gubre vermeyi dusunuyorduk agaclarin diplerine boyle bir sey gerekli midir

Çamtepe 28-08-2015 07:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi keskin58 (Mesaj 1404572)
Arkadaslar bordo bulamaci demir tankta yapilir mi , bi arkadasimla 100 litrelik metal ilac yapim icin tank alcaz siparis vercez bugun bu bizim icin kullanisli olur mi ayrica bu tank ile sivi gubre vermeyi dusunuyorduk agaclarin diplerine boyle bir sey gerekli midir

Uzun süre bekletmeyiniz..

Alıntı:

"After you have used up the mixture, immediately rinse the equipment at least three times, since the mixture is highly corrosive to metal tanks and pump parts"
Bordeaux Mixture--UC IPM

keskin58 28-08-2015 09:23

Cevap

Sizlerin tavsiyesi nedir nasil bir tank almaliyim metal disinda bir tercih mi yapayim , mevcut kullandiginiz bir tank var midir

Çamtepe 28-08-2015 10:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi keskin58 (Mesaj 1404585)
Sizlerin tavsiyesi nedir nasil bir tank almaliyim metal disinda bir tercih mi yapayim , mevcut kullandiginiz bir tank var midir

Standart bir ilaçlama makinası almanızı tavsiye ederim. Ben hiç metal tankı olan ilaçlama makinesi görmedim açıkçası.

Taral pahalıdır ama iyidir. Motoru Çin'den bile geliyor olsa işçilik kalitesi açısından diğerlerinden öndedir.

keskin58 28-08-2015 11:14

Tavsiyeniz icin tesekkur ederim

Simdi benim arkadasa satici firma bu metal 100 litrelik tanktan alip damlama su sistemine baglanti yapip cevizlere sivi gubre vermesi gerektigi soylemisler ceviz agacina kokten sivi gubre vermek gerekli midir ki , ben bahar aylarinda diolerine havyan gubresi dokuo tooraga karistirmak yeterli olur die dusunmustum , o oyle diyince bende alaalim o zaman gerekli bir urunse die dusundum sonra sizlere sormak istedim .

Sizin onerdiginizi anladim ondan ayrica alcam

Çamtepe 28-08-2015 13:27

Şimdi ilaçlama makinasının kullandığı tank ayrı, damlama gübresinin karıştırıldığı tank ayrı. Elbetteki damlama gübresi metal tankta verilir, zira sistemde basınçlı su olacağı varsayımı ile tankınızın eğrilip büğrülmesini ya da patlamasını istemezsiniz.

Damlamaya bağlanan sıvı gübre tankı şunun gibi bir şeydir:
http://guzeloglutarim.com/_depo/urun...436fab0ec3.png

Taral ilaçlama da şöyle:
http://sirkecimakina.com/image/data/tp100.jpg

Çamtepe 28-08-2015 13:28

Şimdi ilaçlama makinasının kullandığı tank ayrı, damlama gübresinin karıştırıldığı tank ayrı. Elbetteki damlama gübresi metal tankta verilir, zira sistemde basınçlı su olacağı varsayımı ile tankınızın eğrilip büğrülmesini ya da patlamasını istemezsiniz.

Damlamaya bağlanan sıvı gübre tankı şunun gibi bir şeydir:
http://guzeloglutarim.com/_depo/urun...436fab0ec3.png

Taral ilaçlama da şöyle:
http://sirkecimakina.com/image/data/tp100.jpg

keskin58 28-08-2015 20:15

Ilaclama makinasi almama gerek kalmadi bizim traktorun arkasina takilip tarla ilacladigimiz makinayi kullancam bir kac sistem degisikligi ile o hale donusturulmus , damlama sistemine takilan tank icinde 400 agac icin 200 litrelik sioaris etcem ne kadar yeterli ve ya degil bir bilgim yok

keskin58 28-08-2015 20:16

Ankara da damlama sulama icin gerekli hortum alet edevat satan bildiginiz bir yer var midir

Cevizciankara 29-08-2015 09:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi keskin58 (Mesaj 1404737)
Ankara da damlama sulama icin gerekli hortum alet edevat satan bildiginiz bir yer var midir

Rüzgarlı sk. fuat börekçi caddesinde köprü altında tam köşede malzemeci var . İsmini bilemiyorum.
Fiyatları uygun çeşidi de bol. Bakmanı tavsiye ederim.

sedatkso 29-08-2015 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi keskin58 (Mesaj 1404737)

Kalitek Damla Sulama Sistemleri internette böyle siteler çok bence böyle bak çok alırsan kargo bedava .tavsiye ederim.

kararsız 31-08-2015 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi köprübasili (Mesaj 1401651)
toprak analizi yaptırmadım. Chandler tipi ceviz düşünüyorum lakin çok fazla bilgiye sahip değilim,

yeterli bilgi alabileceğiniz bir telefon numarası yazacağım oradan istediğiniz bilgiye ulaşabilir güvenebilirsiniz 0 cemal bey ziraat mühendisi 05305440463

kararsız 31-08-2015 09:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahaes26 (Mesaj 1394807)
Merhaba Arkadaşlar

Foruma yeni katıldım sayılır,ilk defa yazıyorum.Çevremde ceviz yetiştiren arkadaşlarım var.Sınırlı bir bilgiye sahip olmama rağmen bilinçsiz bir uğraşı içinde olduklarını gördüm.
Siz değerli katılımcıların tecrübeleri sayesinde bilgi sahibi olmaya çalışıyorum.

Benim tarlam İznik ile Gölcük ilçelerine sınır 612 metre rakımlı bir köyde.Eğimi yok denecek kadar az ve doğu yönüne bakıyor.Bu bölgede ceviz bahçeleri kuranlar var ama gidip görmedim henüz.Tarlam 6 dönümden biraz fazla.

Burayı hobi amaçlı almış olsam da kafamda yinede ceviz yetiştirmek var.Acelem yok,bilgi sahibi oldukça bazı düşünceler daha netlik kazanıyor.
Tüm alt yapıyı oluşturduktan sonra bu işe girmek istiyorum.Beni en çok düşündüren bu rakımdaki bir tarlaya yanlış ceviz çeşidi dikmek.Geç yapraklanan yan dallarda verimi olan chandler mı yoksa rakımın hassasiyeti nedeniyle fernor mu? bir diğeri ise dikim mesafeleri ( benim düşüncem 7*5 **** 8*6) birde piyasadaki fidancılık işiyle uğraşan uyanık tiplere kazıklanmamak

Değerli yorumlarınızı bekliyorum

bence chandler dikiniz benim bahçem var ve memnunum

kararsız 31-08-2015 09:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi met7711 (Mesaj 1384320)
Sayın Arakadaşlar, Gecen sene 750 adet ceviz ağacı diktim, bunlardan 500 adetini bolu kaynaşlı da , televizyonlara ve videolardaki Selami bayraktar ve ortaklarının firmasından 16 tl ye aldım, mavi sertifikalı, diğer 250 yide balıkesir de başka bir firmadan, LÜTFEN UYANIK OLUN , bOLU kaynaşlıda Bu şahsın ve ortaklarının firması mavi sertifikalı diye dandik fidanları satıyorlar ve kendi hatalrında dolayı ( kök kanseri , aşının tutmaması gibi nedenler ) hiç bir fidanın arkasında durmuyorlar, ve sizden fidan için tekrardan para talep ediyorlar, 500 fidandan sadece 100 tanesi tuttu, ama balıkesirden aldığım 250 fidanın 235 i de tuttu, kalan 15 fidan için firma bana artı 20 tane daha bedava fidan gönderdi, BOLU KAYNAŞLIDAKİ sELAMİ DENEN ŞAHSIN VE ORTAKLARININ FİRMASI DA BENDEN 400 fidan için hem para talep ettiler, hem de asla hatalarını kabul etmediler, bütün hatayı sana mal ediyorlar, yani fidanlarınız bizden kaynaklalAnn bir hatadan dolayı TUTMAMIŞ ise değiştiriyoruz lafı bu firma için küllüyen YALAN, ben zarar ettim ve kuruyan fidanları balıkesirdeki firmadan tekrar sipariş ettim, fidan alacak ceviz yetiştiricisi arkadaşlar lütfen alacağınız firmayı iyi seçiniz, hayırlı günler.

fidanı alacağınız firma çok çok önemli bende bafra fidancılıktan aldım hiç bir sıkıntı yaşamadım şükür ismine doğru çeşit çıktı hepsi

kararsız 31-08-2015 09:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torun60 (Mesaj 1380824)
Arkadaşlar ben de aranıza yeni katıldım. Formu ilgiyle izliyorum. Bende bir 15-20 dekar ceviz bahçesi kurmak istiyorum. İki parça arazimde Toprak analizi yaptırdım.
1. arazi ph 7.91 H.Alkali
ec:0.60
kireç:25.05 çok fazla
organik madde:0.54 çok az
bünye:51.70 killi-tınlı
toplam tuz:0.02 tuzsuz
fosfor:2.26 çok az
potasyum:55.33 yeterli
kalsiyum:3,726.40 fazla
magnezyum:1,416.80 fazla
demir:0.56 az
çinko: 0.22 az
mangan: 1.04 çok az
bakır: 0.44 yeterli

Bu arazide arpa buğday yetiştirilmekte. Rakım 1000-1100 m İklim soğuk İlkbahar erken donları ve sonbahar donlarından etkilenmeyecek ceviz yetişirmi?
Bu arazide hangi tür ceviz yetişir.

konyada bu konuda bahçe kurmak üzere deneme ler yapan ertuğrul bey var size telini vereyim onla bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz 05337695202

kararsız 31-08-2015 10:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Beyaz_Gece (Mesaj 1379526)
Arkadaşlar Sakarya'dan herkese kucak dolusu selamlar. Daha önce tarımla hiç uğraşmadım. Bu aralar cevize ilgim var. Ve bu konuda bir araştırmaya giriştim. Doğal olarak sizlerin güzel yorumlarınıza ve yönlendirmenize ihtiyaç duymaktayım. Umarım sitenin faydasını görürüm. Sakarya Nehrine yakın, 10 dönümlük bir tarlaya ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Maliyet hesabı konusunda bana yardımcı olur musunuz?

bu konuda sakarya hendekte necdet bey var onla irtibata geçerseniz sizi bilgilendirir sizi bilgi alacağınız birileri ile buluşturur 05326749029

DORA K. 01-09-2015 13:48

Merhaba,
Aranıza yeni katılmaktan dolayı çok memnunum. Üye olmadan önce forumdaki eski yazıları heyecanla okudum.
Bende bir çok forumdaşım gibi ceviz yetiştirmek istiyorum. Daha yolun başındayım. Üretim alanının coğrafi olarak önemini öğrendim. Ancak belirttiğim gibi işin çok başındayım.

Yer seçimi konusunda sizden yardım isteyeceğim;

Eskişehir 'in 40 km güney batısında uygun fiyatlı tarla buldum.
Tereddüdüm, tarlanın etrafında bir tek ağacın bile bulunmaması, tarla açık alanda.
Diğer toprak verileri düzgün bile olsa, açık alanda ceviz yetiştirilir mi?
Veya tarlanın etrafına bir sıra kavak veya meyve ağacı dikerek, rüzgarı keserek tarlayı cevize uygun hala getirebilir miyiz?

Teşekkürler,

yusufcsr 01-09-2015 19:31

Aramıza hoş geldin tarlanızın toprak yapısı uygun ve su var ise ceviz yetişir sorun olmaz

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DORA K. (Mesaj 1405449)
Merhaba,
Aranıza yeni katılmaktan dolayı çok memnunum. Üye olmadan önce forumdaki eski yazıları heyecanla okudum.
Bende bir çok forumdaşım gibi ceviz yetiştirmek istiyorum. Daha yolun başındayım. Üretim alanının coğrafi olarak önemini öğrendim. Ancak belirttiğim gibi işin çok başındayım.

Yer seçimi konusunda sizden yardım isteyeceğim;

Eskişehir 'in 40 km güney batısında uygun fiyatlı tarla buldum.
Tereddüdüm, tarlanın etrafında bir tek ağacın bile bulunmaması, tarla açık alanda.
Veya tarlanın etrafına bir sıra kavak veya meyve ağacı dikerek, rüzgarı keserek tarlayı cevize uygun hala getirebilir miyiz?

Teşekkürler,

Çamtepe 02-09-2015 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DORA K. (Mesaj 1405449)

Etrafı açıksa muhtemelen ovadadır ve hep kuru tarım (tahıl?) yapılıyordur diye tahmin ediyorum. Dolayısı ile organik madde miktarı, kil oranı, tuzluluk, kireçlilik ve pH bakmanız gereken önemli değerler olacaktır.

30-60-90 cm toprak analizini yaptırmadan ve yeterli su kaynağınız olduğuna inanmadan tarlayı almayınız. Mümkünse bir kepçeyle gelip toprak derinliğine bakınız. Tarlada drenaj problemi olup olmadığına ilişkin uzman görüşü alınız. Eğer bekleyebiliyorsanız kış aylarını bekleyin, kışın tarlanın üstünde su birikintisi kalıp kalmadığına bakın. Killi topraksa uzak durunuz.

Mümkünse suyun da analizini yaptırınız. Tuzlu/kireçli bir su çıkması durumunda buradan uzak durunuz.

Su kaynağınız eğer derin kuyu sondajı olacaksa dalgıç pompanın ihtiyaç duyacağı elektriği nereden nasıl alacağınızı düşünün ve yatırım planınızda bu maliyeti de (hem yatırım hem işletme maliyetini) hesaba katın.

İş gücü/ekipman analizi yapmadan da bu işe girmeyin. Eğer bahçenin etrafında yeterince iş gücü bulma imkanı yoksa, ekipman kiralayacaksanız da yeterince ekipman yoksa, burası toprağı mükemmel olsa da işletme açısından doğru yer değildir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025