![]() |
Alıntı:
|
Mersin ilinin Gözne yaylasında 28-30 yaşlarında ceviz ağacımız var .Meyveleri çok güzel ve iri oluyor.Kaman cinsi olduğunu söylüyorlardı fakat yol geçeceği için bu ağacı kesmemiz gerekiyormuş.Acaba bu ağacı sökup yeniden başka yere dikme şansımız olur mu.Bir tanıdığımıza sordum baharda ağaçlar uyanmadan geniş bir şekilde eşilip saçak köklerini koruyarak sökülürse uzun dalları da kesildikten sonra başka yere dikilirse kurtarma şansı olabileceğini söyledi.Kesilen kalın köklerinin ucuna aşı macunu sürmeyi ve toprağına köklendiriciler de eklemeyi düşünüyorum.leonardit ve fosfor oranı yüksek gübreler vermeyi yani.Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlardan fikir verirlerse çok teşekkür ediyorum.Selamlar.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Çok anlamam ama o yaşlarda bir ağacı iş makinesiyle kazıp çıkarmanız gerekir.herhalde sizde zaten aynı şeyi düşünmüşsünüzdür.mevsim olarak bahar mı sonbahar mı onu iyice araştırın derim..ve dikeceğiniz yer mevcut yerinden çok farklı bir yerse (toprak yapısı olarak),bence söktüğünüz verden bolca toprak almayı unutmayın...bide yol ne zaman geçecek o da var..baharı ya da sonbaharı bekleyecek mi yolu yapanlar...kolay gelsin... |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Uzun bir aradan sonra tekrardan Merhaba demek istiyorum 4 yıl önce böyle bir konu açmıştım konu sabitlenmiş ancak bazı sebeplerden ötürü buradaki tavsiyeleri yapamadığımdan istediğim sonuçtan çok uzaktayım.
Tarlamdaki ağaçlar 4 yaşına geldi yüzde 40 civarı kayıp var bu kaybı şimdilik önemsemiyorum kalan ağaçlar ile ilgilenmek gerekiyor diye düşünüyorum. Ağaçlarmız 4 yaşında olmasına rağmen bölgenin kurak bir bölge olması dolayısıyla 2-3 yaşındaki fidanlar gibi durmaktadır. Bu senede bölgede yaklaşık 2 aydır yağmur olmadığından bu seneki büyümede çok yavaş ilerlemekte. Her şeyi bir kenara koyup sıfırdan başlarmış gibi yapmak istiyorum bununla ilgili desteğinize ihtiyacım var. Öncelikle neden bu kadar verimsiz oldu kendimce sebeplerini çıkardım size yazayım 1- İlk ekim esnasında yeterli toprak hazırlığının yapılmaması : 90 cm çapında bir burgu ile sadece ekim yapılacak çukurun toprağı gübrelendi yıllardır işlenmeyen arazi genelinde herhangi bir çalışma yapılmadı. 2- Bölgedeki su sıkıntısı : Köylüden gördüğüm hainlikler, devletin destek vermemesi bütçemin kısıtlı olması yüzünden ağaçlarıma yeterli miktarda su veremedim açıkçası ilk yıl kaybımın büyük sebebi bu oldu ve 4 senedir yağmurdan başka su veremedim ağaçlara. 3- Yanlış budama : Fidancının tavsiyesine göre Ekim ayında ektiğim ağaçları nisan ayında budadım ve taşıyıcı dallar çok alttan çıktı yerden bulaşan zararlılar yüzündende verimim çok düştü. Benim sıralamış olduğum 3 büyük sorun buralarda sağlıklı bir geri dönüş olurmu bilmiyorum. Sizin önerilerinize açığım. Maddi olarak çok fazla kaynağım yok burası adam olur derseniz devletten faizsiz kredi kullanmayı düşünüyorum (kuyu, makine, işletme giderleri için). Bahçeyi merak edenler ziyaret edebilir Sakarya ili Geyve ilçesinde bulunmaktadır misafir edebilirim sizleri. |
Merhaba
Amasya Suluova ilçesine kapalı ceviz bahçesi kurmak istiyoruz. Aşağıda ki bilgiler ışığında hangi tür ceviz dikmemiz daha doğru olur.Bilgilerinizi paylaşırsanız seviniriz. Şimdiden teşekkürler... Amasya'da Karadeniz iklimi - Kara iklimi arasında bir geçiş iklimi hüküm sürer. Yazları Kara İklimi kadar kurak, Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Kışları ise Karadeniz iklimi kadar ılıman, Kara iklimi kadar sert değildir. ****Yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlıdır. İlkbahar en çok yağış alan mevsimdir.* Yağış *İl Merkezinde 1937 Yılından bu yana yapılan Meteorolojik ölçümlerde yıllık ortalama yağış: 436,7 mm, Merzifon’ da 436,9 mm,* Sıcaklık İl Merkezinde yıllık ortalama sıcaklık 13,6 Co, yıllık ortalama nispi nem % 61olup en yüksek sıcaklık 30.07.2000 tarihinde 45,0 Co, en düşük sıcaklık 23.02.1985 tarihinde -20,4 Co, tespit edilmiştir. *Temmuz ve Ağustos ayları en kurak aylar olup, ilkbahar en fazla yağış alan mevsimdir. Yıllık ortalama donlu gün sayısı 50 gündür. Rüzgâr *İl genelinde hakim rüzgar yönü Kuzeydoğudan esen poyraz rüzgarıdır. Ancak İl merkezinin topografik yapısı nedeniyle 1. derece hakim Rüzgar yönü Kuzeybatıdır. Ortalama rüzgar hızı 1,8 m/sn olup, yıllık ortalama kuvvetli rüzgarlı gün sayısı 65 gün, yıllık ortalama fırtınalı gün sayısı 12 gündür. En kuvvetli rüzgar 24.09.1996 tarihinde Kuzeybatıdan 36,0 m/sn olarak kayıtlara geçmiştir. |
2672 nolu mesajimda koyduğum sadece 2 cevizim ve diğerleri boy olarak fena degil ama odunlaşma henüz yok gibi sürgünler yeşil ama kalinlasmaya basladlar acaba ekim kasima kadar kendilerini kışa hazirlarmilar,malum sonbahar erken donlari bizim burada büyük risk.
|
Merhabalar,
Foruma yeni üye oldum ve ilk mesajım ama yaklaşık 1 yıldır forumu özellikle ana konularının tüm sayfaşarı dahil detaylı şekilde okudum. Forumdan aldığım bilgiler, Doç. Dr. Mehmet Sütyemez ve Selami Bayrak ile iletişimim oldukça yararlı oldu diyebilirim. Bu bilgiler doğrultusunda geçtiğimiz Ocak ayında Şarköyde 21 dönümlük bir arazi satın aldım. Bu ay itibariyle de çalışmalara başladık. Arkadaşıma aldığımız yakın arazi ile birlikte 30 dönümlük bir Chandler bahçesi kurmayı hedefliyoruz. Bahçenin kuruluş alamalarını ayrı bir başlık altında detaylıca paylaşıyor olacağım. Şimdiye kadar resmi kadastro ölçümü, demir sınır kazıkları, su etüt çalışması tamamlandı. Tarlanın 3 yerinden 2-3 mt derinlikte kesit açıldı ve toprak örnekleri alındı, fotoğraflandı. Patlatma, damalama ve dikim çukurları ile devam edeceğiz. Öncelikle tecrubeli üyelere devam eden işlerle ilgili bir sorum olacak. Patlatma yaptıracağız. Köyde 100 hp traktör ile 3 lü patlatma ile çapraz olarak yapabiliyoruz. Deneme yaptırdım, yaklaşık 60-70 cm derinliğe ulaşabiliyor bu şekilde. Yetetli olur mu? Çapraz patlatma için makul dönüm maliyeti nedir? 200 tl/dönüm gibi bir ücret talep edildi ve yüksel midir? Bilen varsa dekar başına yaklaşık traktör çalışma maliyetletini paylaşabilir mi? ( patlatma, pulluk, diskaro, kültivatör, tapan ayrı ayrı oşacak şekilde) Herkese saygılar Yanıtlar için peşinen teşekkürler |
Ben 105lik traktör 5li patlatmayla tek yön yaptırdım.Dönümü 70 tl dediler 60 tlye anlaştım.Dozer saati 200 tl dediler. Saatte 2-3 dönüm yapıyor sanırım ama ben traktör ile yaptırdım.200tl dönüm maliyeti olarak biraz pahalı gibi.
|
Teşekkürler kocasedir.
Patlatma derinliği için 70 cm yeterli midir? |
Sayın Fokumus, Bahçe şarköyün neresinde? şarköye her yıl bir kaç defa geliyorum martta yine oradayım,
Sormamın sebebi şarköyün güzel topraklarıda var kötü toprakları da kurmayı düşündüğünüz bahçenin eart görüntüsünü gönderebilirseniz daha iyi yardımcı olurum. İyi derin humuslu bir toprak yapınız varsa 70 cm patlatma yeterli olur, aksi halde 70 cm yeterli olmaz. Maliyet hesabı yapmanız ya da hesaplamanız tabi ki olması gereken bir şey, yalnız yapılan işin ne kadar yeterli olup olmadığını da araştırmanız gerekli yetersizse yapılan maliyette boşunadır. Genel bir ifadeyle şöyle söyleyim önce yapılması gereken doğru nedir bunu tesbit etmek gerekir sonra maliyet hesaplanmalı. Bahçe kurulumu yıllık bitkiye benzemez uygun toprak koşulları yoksa bahçe kurulmaz kurulmamalı ya da toprak koşulları bahçe kurulacak duruma getirilmeli, işte burada da maliyet ortaya çıkıyor değer mi değmez mi. Her şeyi iyi düşünmek gerekir, bana sorarsanız en ucuz toprak uygun topraktır uygun olmayan topraklar hep daima maliyettir ve verim düşüklüğüdür. |
5 Eklenti(ler)
Sayın Lilium,
Yanıtınız için teşekkürler. Forumda yazı ve yanıtlarınızı takip ediyorum. Tarla kızılcaterzi köyünde. 20 dekar civarında. Konum aşağıdaki gibi. 3 farklı noktada Kepçe ile 2,5 mt çukur açarak kesiti fotoğrafladık. 30,60,90 ve 2mt'den numune ayırarak kapattık. Fotoğraflar aşağıdaki gibi. Derinliklerde kayalık hiç çıkmadı. Komsu tarla toprak analizi sonucu aşağıdaki gibi. Bizim numuneler de analize yakında gönderilecek. Dikim çukurlarını 1,5x1,5x1,5 olarak açtırmayı düşünüyorum, yorumunuzu alabilir miyim? |
Sayın Fokumus resimleriniz açılmıyor
|
Merhabalar, kendi konumda yanit alamadim. Actirdigim profillerden biri asagidaki gibi cikti, burasi dereye 50m uzaklikta, daha uzaktakilerde 3m kadar toprakta bir sorun gormedim. Elle kirilabilir boyle katmanlar ceviz agacini etkiler mi? http://i.hizliresim.com/aE7oj2.jpg
|
Ceviz agacını ne kadar sıklıkla sulama gerekıyor.su az olan yerde cevız yetısır mı
|
Merhaba arkadaşlar form yeni üye oldum sizden öğrenmek istediğim Çanakkale merkeze bağlı terziler köyünün 1 km üstünde ormanlık alanda bir tarla aldım burada ne dike bilirim acaba ??? bu arada toprak analizi yaptırdım sıkıntı yok biraz asit istiyor.
|
Alıntı:
|
Herkese Selamlar...Sessiz bir takipçi olarak forumun genelini okudum. 700 rakım da,çevresine göre yüksekte ve kuzey yönüne eğimli 47 dekar yek pare arazide chandler türü ceviz dikmeyi düşünüyorum. 9×9 aralıklı isaretlemeleri önümüzdeki hafta yapıp sonrasında 1,5×1,5×1,5 derinlikli 500 civarı çukur açtırıp alt üst yaparak kapatmayı düşünüyorum. Kasım ayı başında 60 santim derinliğinde çukurlar açıp 1 ay bekledikten sonra 15cm yıllanmış hayvan gubresi üzerine 15cm toprak atıp dikimi gerçekleştirme niyetindeyim. Her türlü eleştiri ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Saygılar...
|
Hayırlı olur inşallah sayın calaskar uzatmadan tavsiyelerim çevrenizde hiç chandler dikili bahçe varmı 9*9 u neye göre belirlediniz bu bence zaman para emek katliamı olur yeterli suyunuz varmı tam anlamıyla vakit ayıabilecekmisiniz hayvan gübresi tehlikesini en azından köklerin 1 2 yıl sonra ulaşabileceği noktalara serin daha uzar gider ama anlatırız çünkü yaşıyoruz saygılar.
|
Nacizane fikrim;
8*4 (kitabına uygun olan) 7*7 (bence ideal) 6*6 (fakat ben bunu uygulayacağım) |
7*7 mevcut 6*6 mevcut 7*3,5 mevcut oldu mecburiyeten 8*4 hiç işim olmadı bugün dikersem 20 dönüm altı rahat bakımlı olacak yere planım 6*5 olur
|
verimi alacağın en iyi çeşit aşılı ceviz fidanı ve alacağın fidanların sertifikalı olmasına dikkat et
|
Alıntı:
|
merhaba sayın calaskar yakın çevrenizdeki arazinin toprak yapısı kunumu soğuk alma ihtimali yönü su durumu ve sizin en sonunda söylediğinizle aynı şey olan ve daha önceki mesajımdada belirttiğim konu yeterli vakit ayırabilecekmisiniz?ben size farklı bir anafikir daha sunayım ceviz işinde kimin ne kadar doğruyu bildiği değil ne kadar doğruyu uyguladığı başarıya götürür.atıyorum Ben cevizlerin bu hafta gübrelenmesinin gerektiğini biliyorum diyelim ama bunu uygulayamıyorum, bu bilgi çöp oldu gitti.bu platformda ve çeşitli kaynaklarda herkes tecrübe edindiklerini **** şurdan burdan okuduklarını paylaşır durur ama şunu sakın gözden kaçırmayın bir bölgenin fayda gördüğü uygulamadan diğer bir bölge zarar görebiliyor.Yani çevrenizdeki bahçede 9. yaşında 8*8 i kapatmış diyorsunuz siz belki bunu 15.yıldada kapatamayabilirsiniz ki ayrıca ağacın araziyi tamamen kapaması bence 700 rakımdaki bir yerde sorunda değil, zaten o şekilde olmasa bahsi geçen verimleri alması mümkün değil.o açıdan dikim mesafesi konusunda kaybedeceklerinizinde hesabını iyi yapın 9*9 dikimde ki 1 tek ağaç kaybı ağır olur ki ben 7*7 dekine dahi kahrolmuştum.bakabileceğiniz kadar çocuk fikrine gelince ağacı fazla diktiğinizde işçilik çokta fazla artmayacaktır.20 dekar arazinin bakımı sık diktiniz diye artmaz ama seyrek dikimde boş bıraktığınız toprağıda mecbur temizleyeceksiniz.mecbur buadayacak sulayacak ve gübreleyeceksiniz.saygılarımla.
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/1475835-post2694.htm |
Merhaba
Ben de Bergamalıyım İstanbul da yaşıyorum 50 dekar civarı Bergama etrafına ceviz dikmek istiyorum Ama açıkçası ceviz bahçesi olan arayıp nasıl burada oluyormu diyecek bile birini bulamadım. Neden bizim oralarda kimse ceviz ekmiyor çok enteresan. Belediyenin bir raporu var nette onda da Bergama da topu topu 200 dekar ekili ceviz var diyor. Aziziye ve Oruçlar da olduğu söyleniyor. Bulursanız eken diken sonuç alan lütfen buraya yeni yatırımcılar için yazın. Siz de gelişim için lütfen bilgilendirme yapın burada. Kolaylıkla |
Herkese Merhaba
Forumda yeniyim yukarıdaki mesajımı yörük_45 e yazmıştım. Bergama çevresinde ceviz yetiştirilir mi bilgi almak istiyorum. Neden Bergama da neredeyse hiç ceviz bahçesi yok bilen var mı? Don dan yana sanırım sıkıntı yok bölgede acaba yaz sıcaklarından mı sıkıntı var? Ya da en uygun tarla dekarı 7-12 bin arasında arazi pahalı diye kimse böyle uzun vadeli bir yatırıma mı girmiyor? Yoksa bu bölgede gerçekten ceviz olmuyor mu? Orman İşletmenin Ceviz seferberliğinde de bu yörede yıllık 20 dekar için sadece destek planlanmış neredeyse listedeki en az olan yer burası... Teşekkürler |
Alıntı:
şayet toprak ceviz yetiştirmeye uygunsa o bölgeye ceviz neden dikilmesin; önce toprak tahlilini yaptırıp, toprağın cevize uygun olup olmadığı tespit edilmeli sonra uygun ceviz çeşitleri dikilmelidir. toprak tahlilini yorumlayacak güvenilir ziraat mühendisi tavsiyesinde bulunabilirim. isterseniz kolay gelsin |
Merhaba,
Kırşehir Merkeze bağlı Kızılırmak Hirfanlı Barajının kıyısında Toklümen Köyünde 18 dönüm araziye ceviz ekeceğiz ama ikilemde kaldığım bir konu var, Arazide patlatma yapmak ile yapmamak arasında kaldım faydası olur diyen de var zararı olur diyen de. Acaba bu konuda değerli ceviz yetiştiren çiftçilerimizin fikirleri ne olur. Patlatma her arazi için şart mı yoksa arazinin durumuna göre mi yapılmalı? Yapılacaksa nasıl bir yol izlenmeli? Not: Arazide uzun yıllardır buğday tarımı yapılıyor, ve toprağın 120cm altında yoğun kireç tabakası var. |
Patlatma her toprak için şart değil, kumsal süzek topraklarda gerek yok, killi topraklarda patlatma uygulamasına gereksim duyulabilir, toprağa açılan 2 - 2.5 mt profiller görülür ve karar verilir.
120 lik toprak ve altı kireç tabakasıysa ya da gecirimsiz taban varsa ceviz için uygun değil, bu tabaka kalınlığını kalınsa yani 2 -2.5 mt relerin altına iniyorsa yani bu tabanı bozamıyorsanız ceviz ekmenizi önermem. Ekersenizde ağaçların ömrü 10 yılı geçmez. |
Sn Lilium iyi günler.Öncelikle direk size mesaj gönderdiğim için kusuruma bakmayın.Açılan konuların altında sorduğum soruya cevap alamadığım ve yaptığınız yorumlara baktığımda ceviz yetiştiriciliği konusunda uzman gözüktüğünüz için direk size mesaj göndermek durumunda kaldım.
Benim sorum,Muğla Yatağanda bulunan yaklaşık 6 dönümlük tarlama chandler türü ceviz ağacı dikmek istiyorum.Dikim şemam nasıl olmalıdır?Ben iki şema hazırladım ama bunlardan hangisi uygun olur?(Şemaları bu mesaj ortamında yükleyemedim "Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği" alt konusunun en son sayfasında yer almaktadır.)Veya sizin bir öneriniz var mı?Yardımcı olursanız çok sevinirim. |
Sn Lilium iyi günler.Öncelikle direk size mesaj gönderdiğim için kusuruma bakmayın.Açılan konuların altında sorduğum soruya cevap alamadığım ve yaptığınız yorumlara baktığımda ceviz yetiştiriciliği konusunda uzman gözüktüğünüz için direk size mesaj göndermek durumunda kaldım.
Benim sorum,Muğla Yatağanda bulunan yaklaşık 6 dönümlük tarlama chandler türü ceviz ağacı dikmek istiyorum.Dikim şemam nasıl olmalıdır?Ben iki şema hazırladım ama bunlardan hangisi uygun olur?(Şemaları bu mesaj ortamında yükleyemedim "Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği" alt konusunun en son sayfasında yer almaktadır.)Veya sizin bir öneriniz var mı?Yardımcı olursanız çok sevinirim. |
Sayın Lilium cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim.
Bir sorum daha olacak; Geçirimsiz tabanı nasıl anlayabiliriz. Bu Kireç tabakasının etkisini en aza indirmemiz için dikim çukurlarını nasıl açmamız gerekir? Sırta dikim tekniği ile bu sorunu aşmamız mümkün müdür? Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Toprak analiz sonuçları: Kireç 0-30 cm:7,30 30-60 cm:13,84 60-90 cm:26,56 90-120 cm:35,87 Not:Bu bölgede cevizcilik yapan çok kişi var ancak 10 yaşında bir bahçe yok, bundan dolayı vereceğiniz cevaplar bu işi yapıp yapmamaktaki kararımızı etkileyecek. Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler. |
Alıntı:
Alıntı:
Varsa, Yani taban kireç katmanı varsa bu katman en az 2 mt alınmalı ve buraya üst toprağı doldurulmalı, (bununda farklı yöntemleri vardır ve biraz maliyetli olur.) Alıntı:
Bakınız bu toprağın altıda taban bir toprak, fakat yapılan doğru işlemlerden sonra bir yıldaki gelişimi. http://www.agaclar.net/forum/1480308-post1471.htm Not: Çok kereler söyledim ama yeri gelmişken tekrar bir not düşeyim, ne bahçesi kurarsan kur, şayet bu ticari bekletisi üzerine kuruluyorsa bahçe kurulan toprak derin süzek humuslu taban suyu olmayan arazilere kurulmalı, Taban, kil, kireç, yüksek taban suyu, su gözü, gecirimsiz arazilere kesinlikle kurulmamalı. İlla kuracağım yer kendi yerim başka yerim yok diyen kişilerde yapılması gereken uygulamaları bilmeli bu doğrultuda yapılması gereken yapılmalı masraftan kaçınmamalı, yoksa evdeki bulgurdan da olursun. |
MERHABA Kırklareli kofçaz ' da 18 dönümlük bir araziye ceviz dikmek istiyorum ancak soğuk iklim olduğundan chendler mi yoksa fernormu olarak tercih kullanmalıyım hiçbir fikrim yok 655 rakım olmasına karşın balkanlara bulgara yakın olduğundan keskin soğukları var ağaçlarımın sadece odun olan bir varlık olmasından korkuyorum lütven yardımınızı rica ederim bu arada şuanda hala araştırma aşamasındayım toprak analizi vs hiçbirşeyim yok önceliğim cins olarak karar vermek sonrası zaten kolay gelicektir.
|
Selamün Aleyküm aşı yapmam için bana fernor cinsi kalem temin edebilecek olan var mı ?
|
Arkadaşlar merhaba ben malatyada 115o rakımda 3 yaşında 500 ceviz fidan ve 950 rakımda 1200 1 yaşında fidanım var fidanları bu kış diktim ceviz için olmasa olmazı hepsini yaptım d 8 dozerle 1.25 snt patlatma ve sırt yaptık tek dal bıraktık yeraltı damlama ve çok iyi bi besleme yaptık şu anda fidanlar 1.5 .. 2 mt civarında gübrelemeyi 8 inci ayın başında su yu ise 9 uncu ayı başlarında bıraktık 3 yaşındaki ceviz fidanlarım soğuktan hiç yanma olmadı ama benim sorunum yeni diktiğim fidanlar hala çalışıyo benim korkum bu fidanların sanbahar donlarından yanması bunların kedi halinami bırakayım yoksa yaprakların dökmesi için birşeyler yapmam gerekiyomu yardımcı olursanız sevinirim
|
Havalar iyi gidiyorsa Fidanlarınız Tabi ki, çalışacak, suyu ağustosta bıraksaydınız daha iyi olurdu, bundan sonra havalar birden soğumazsa fidanlarınız pişkinleşecektir ve kışa kendilerini hazırlayacaklardır endişe etmeyin.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:35. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025