![]() |
Alıntı:
Ağaçlarımın gelişimi çok şükür beklediğimden iyi. Ortalama 1 m sürgün attılar, tekrardan 1,5-2 mm aralığına gelen ağaçlarım var. Tabi daha az gelişenlerde oldu. Ağustos ayına girdiğimizden konuyu hatırlatmak istedim. Forumda bir çok kişi 30 marttaki donlardan ağaçlarının etkilendiğinden bahsetmiş, kendi bölgemde 30 martta don olup olmadığını öğrenebileceğim bir sayfa varmıdır? Ben ağaçlarımın erken sonbahar donlarından etkilendiğini düşünüyorum (sulamayı 1 eylülde sonlandırdığım için). Bu yıl son sulamayı 10 ağustosta yapacağım. Bakalım gelecek seneye yararı olacakmı? |
Sulama suyundaki tuzluluk sorunu
Arkadaşlar küçük bir bahçe kurmayı düşünüyoruz yaklaşık 400-500 fidanlık. Fakat sondaj sonucu sulamada kullanacağımız suda tuz oranı 1500 m/cm gibi bir değer çıktı ve bu değerin tuzlu olduğu söyleniyor. Acaba bu oranı düşürmenin ne gibi yöntemleri var. **** bu haliyle sulama yapsak ne gibi zararla karşılaşırım.
|
Alıntı:
Bahçeniz bizim bahçeye yakın olduğu için bizde ki yabanı olan ve erken açan ceviz ağaçlarına bakıp 30 martta don olup olmadığını söyleyebilirim. Bulunduğunuz bölge kışları çok soğuk olmayan bir bölge ve çeşit seçimini çok iyi yapmışsınız. İlerleyen yıllarda bende bademağacın da kapama chandler bahçesi kurmayı düşünüyorum. Ayrıca köyde süper badem de yetişiyor. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Selamlar,
400 cevizin yanı sıra 50 adet de meyve fidanı dikmiştim. Cevizlerin çukurları neredeyse bebek yatağı gibi aylar öncesinden hazırlandı, geniş açıldı, bol gübre ve leonardit kullanıldı. Cevizler fena değil ama meyveler baya bir coşkulu. Kayınpederim şöyle dedi "gayet normal, bu sebeple şeftali ve kayısının kilosu 2 lira ama ceviz 20 lira pazarda" Bana gayet mantıklı geldi, hatta bir kez daha "ceviz kolay yetişir, bakım istemez vs vs" gibi söylemlerin yanlışlığını anladım. |
gerçektende ceviz diğer meyvalara oranla daha yavaş gelişiyor. cevizler ile birlikte aralıkta ektiğim şeftali fidanım şuan 3 metreye uzanan bir top ağaç oldu.diğer meyvalarda çoktan 2 metreleri geçtiler. cevizlerin en iyi gelişenleri ancak 1.5 metreyi geçti. birde meyva fidanlarını el burgusu ile açıp koyduk. cevize gösterdiğimiz özeni meyva fidanlarına gösterseymişiz ne olacaklardı kimbilir.
|
30 yaşından büyük ceviz ağaclarım var bunların budamasını nasıl yapabilirim
|
Ceviz Hasatı
2 Eklenti(ler)
ÜStadlar SElam,
Gelibolu'da 50 adet ceviz ağacımız var, cinsini bilmiyorum, sanırım aşısızlar. resimleri yüklüyorum. Temmuz sonu yaş ceviz olarak toplayıp biraz yedik. Sizce hasatı ne zaman yapmalıyız, eylül ortası uygun olur mu ? Bi de sulama yapılmıyor, ağaçlar 20 yaşında, sulama gerekir mi ? SAygılar |
Değerli Forum Üyeleri,
Uzun zamandır hayalim olan ceviz bahçesini gerçekleştirmek üzere yola çıktım. Sayın Selami Bayrak ve Yaşar Akça'nın kitaplarını 2009 da almışım, uzun zamandır ilgilendiğim ceviz konusunda araziyi almamla birlikte araştırmamı derinleştirdim. Selami beyin kitabının yeni baskısını aldım, özellikle buradaki değerli paylaşımınızdan çok faydalanıyorum. Bu forumdaki saygılı, özenli, bilimsel, sorgulayıcı, pratiğe dayalı paylaşımı çok değerli buluyorum. Ceviz bölümünü tekrar tekrar okuyorum, foruma bu değeri katan adını saymayacağım üyelere teşekkür ediyorum. 20 yıllık bir hekim olarak bilimselliğin önemini bilmekle birlikte, pratik uygulamanın ve deneyimin, bilimsellik kadar önemli olduğunun farkındayım. ne yazık ki ülkemizde hemen her alanda bilgi ile pratik uygulama arasında önemli bir mesafe var. Bunun nedeni sanırım sahaya inmeyen (inemeyen) akademisyenler kadar bilimsel bilgiye inanmayan (belki güvenmeyen) uygulayıcılar. Bu forumun bilimsel bilgi ile pratiği harmanlayarak önemli bir amaca hizmet ettiğini düşünüyorum. Bu girişten sonra projemden bahsetmek istiyorum. Denizlinin Çal ilçesinde 680-690 rakımda 16 dekar arazim var. 1 dekarını meyve bahçesi ve bağ evi için ayırdıktan sonra kalan 15 dekara ceviz dikeceğim. Eskiden üzüm bağı olan arazi bu yıl ekilmemiş 1 metreye yakın otlar var, otların bu kadar büyük olması toprağın zengin oluşunun bir göstergesi diye düşünüyorum. Araziye son 7-8 yılda dönüşümlü olarak ayçekirdeği, mısır, pancar ve bi kez de buğday ekilmiş. Araziye 110 luk boru ile yaklaşık 13 metre kot farkı olan ana sulama kanalından su gelmekte... Dün araziye 14 kamyon hayvan gübresi döküldü, 2 metre derinlikte 3 adet profil açtırdım, toprağın herhangi bir tabakalaşmaya rastlanmadı, taban suyu yok. 3 yerden 120 cm ye kadar 4 seviyeden toprak numunesi aldım. killi-tınlı özellikte bir toprak yapısı mevcut. Arazi % 7-8 eğimli, 200 metre yakınından büyük menderes nehri akıyor, arazinin alt seviyesi ile nehir arasında 25-30 metre kot farkı mevcut, eğim batı, kuzey-batıya doğru ve bu yönden sürekli bir hava akımı mevcut. Çevrede yeni kurulmuş 3-5 dekarlık birkaç ceviz bahçesi var. Bunun yanında bölgede ceviz yetiştiği biliniyor, yaın mesafelerde büyük ceviz ağaçları var. Arazi genel olarak ceviz için uygun görünüyor. Ancak sonbahar erken donlarından etkilenebileceği o yüzden sulamanın erken kesilmesi konusunda genel bir kanaat var. İdeal bir bahçe tesis etmek amacıyla yola çıkmış bulunmaktayım. Eğer uygun görülürse ayrı bir başlık altında daha ayrıntılı bir biçimde projemi aşama aşama paylaşmak, değerli görüşlerinizden yararlanmak isterim, saygılarımla... |
Sn. meslektaşım aramıza hoş geldiniz. Başarılar diliyorum.
|
Alıntı:
|
https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hpho...90589947_n.jpg
https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hpho...70734502_n.jpg 16 dekara 14 kamyon hayvan gübresi döküldü https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hpho...45211433_n.jpg https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hpho...72682495_n.jpg 2 metrelik 3 adet profil açıldı, toprak örneği alındı. |
hayırlı olsun sayın güngöry,
Aralık ayında açık köklü ekim yapacaksanız şimdiden çukurları açtırın derim. Toprak tahlil sonuçlarınız nasıl? |
Alıntı:
çukurları eylülde açtırmayı planlıyorum, yağmur yaşarsa daha kolay olacak çukur açılması, numuneleri bu hafta içinde laboratuvara vereceğim, sanırım 2 haftaya çıkar. sorun çıkacağını pek sanmıyorum, yalnız kil oranı biraz yüksek çıkabilir. |
sn. güngöry
yağmurlar yağarsa kepçenin çalışması daha kolay olmuyor.vaktiniz varsa açtırıp kasıma kalmadan da kuyuları tekrar doldurun.sonradan sıkıntı çekmeyin. |
Alıntı:
Buralarda aşırı yağmur olmuyor, gübrelemeden sonra tekli sabanla sürüm yapacağız. yağmurlarla toprak tava gelince 3lü sabanla sürüp sürgü çekeceğiz. bundan sonra çukur açmayı planlıyorum. eylül ayı içinde çukurlar açılmış olur, dikimi kasım sonu aralık başında yapacağım. |
merhaba üstadlarım.bizde ceviz üretimine yeni başlayacak olanlardanız.kardeşim bu sene kendi 1000 m2 arsası için chandler ceviz dikti. bu yaz üstünde 7-8 adet ceviz vardı.Tabii bunları kopardık. bu bölgemizde chandler cevizin üretime uygun olduğu ve bu işten verim elde edeceğimiz anlamına gelir mi? rakım 900 civarı.saygılar.
|
Alıntı:
Organik madde miktarı ne çıkacak bilmiyorum ama mümkünse arazinize yeşil gübre sağlayacak örtü bitkisi ekin. Sürülen eğimli arazide toprak erozyonunun olacağını ilkokulda okumuştum ama başıma gelinceye kadar işin ciddiyetini anlayamadım. 2012 sonbaharında yağan yoğun yağmurlar bana ders olmuştu, aman dikkat! |
Alıntı:
bugün toprak numunelerini analiz için verdim. organik madde yönünde zengin olduğunu düşünüyorum, bu yıl işlenmemiş tarlamda 1 mt boyunda otlanma var, gübrelemeyle de zengilleşecektir. kil oranının yüksek olabileceğini düşünüyorum. sonuca göre gerekeni yapacağım. Fidanları ekiz fidancıklıktan alacağım, onların önereceği zamanda, yine onların önereceği deneyimli bir ekibe diktireceğim. Burada aşırı yağış sözkonusu değil, eğim de makul seviyede, erozyonla ilgili bir kaygım yok. çiftçi arkadaşlarım ara tarımı olarak kavun yetiştirmemi önerdiler, toprak verimli, gübreleme de iyi olunca tesis masraflarına ciddi bir katkısı olacağını tahmin ediyorum, 3 yıl karpua kavun ekebiliriz. bir sakıncası olur mu bilmiyorum. 4-5. yılda toprak işlemeyi bırakarak, araya yonca ekmeyi düşünüyorum.. ayrıca baklanın toprağı azot yönünden zenginleştirdiğinden yola çıkarak, bu kış fidan çevrelerine 3-5 kök bakla ekmeyi düşünüyorum, bir tur ürün aldıktan sonra toprağa karıştıracağım. bu konularla ilgili forum üyelerinin görüşlerini almak isterim. |
Alıntı:
|
ermana'ya katılıyorum, ot kesinlikle organik maddenin ölçüsü olmuyor. Birçok ot türü zaten kısa bir zamanda yeşerip tohum verip ölmek üzere evrimleşmiş, taşların arasında birikmiş tozda ya da palmiye, hurma ağacının gövdesindeki nemli ortamda bile bunu başarabiliyor.
Ayrıca verdiğiniz hayvan gübresi de size daha fazla ot olarak geri dönebilir. |
Alıntı:
analiz sonuçlarına göre ne gerekiyorsa yapacağım. tabi sizler işin içindesiniz. ben 4-5 yıl sonrayı gözümde canlandıramıyorum, ağaçlarım yonca bitmeyecek kadar büyümüş olsun yeter ki, daha ne isteyeyim. |
Alıntı:
toprağınızın özelliklerini yan tarlalar ile üzerindeki bitki örtüsü ile anlamaya çalışmayın analiz sonuçlarını elinize alın ondan sonra planlamalarınızı yapın. burada ceviz yetişirmi? yetişmesi için toprağa ne kadar ıslah maliyetim olur? bu maliyetlere emeğe değer mi? ilk yıllarda ki ikincil ürünler için toprağım uygun mu? yoksa ikincil ürünleri toprak ıslahı adına mı ekmeliyim? bunların hepsinin analizini toprak tahlilinden sonra tasarlayın. 4-5 sene sonra neler ile karşılacağınızı öngörmezseniz baştan kaybetmiş olursunuz. inşallah tüm tasarımlarınız kafanızda planladığınız gibi olur. |
pazar günü 25 dekar olan bir bahçe dolaştım. bahçe sahibi türlerinin yalova ve bilecik olduklarını söyledi. oda benim türlerimi sordu bende chandler dedim.neden chandler ektiğimi sordu bende verimi ve kalitesinin daha fazla olduğu için dedim. aldığım cevap "yalan o" oldu.
tebessüm ettim geçtim (tabi içimden be mübarek insan tüm dünya yalanda bir sen mi doğrusun demek geçti ancak uçan kuşun kanadını pek kırmamak istedim). bahçeye ot ilacı atılmış otlar kurumuştu bende hangi ilacı attığını sorum ot ilacı dedi tamamda hangisi ismi ne dedim aldığım cevap "ne bulduysam onu attım" oldu. bahçede su namına tek sistem kurmuş olduğu kulübe için yaptığı çeşmeydi. fidanlar hiçbir şekilde sulanmıyorlar. bunun nedeninide sorduğumda "ceviz su istemez" oldu. fidanlarda budama namına tek bir işlem yapılmamıştı. aşı yerinin üç,dört parmak üzerinden ilk yan dalları başlıyordu. bunun nedenini sormaya bile gerek duymadım kolay gelsin dedim zaman kaybetmeyerek işimin başına döndüm :) fidanlar üç yaşındaymışlar ancak ilk yazında gibiler. iyi ile kötü arasındaki farkı görmek isteyenler iyi bakılmış bahçe hangisidir bilemem ama bu bahçe en kötülerin en büyük adaylarındandı biri bence. |
Sevgili üstatlar sizlere sorum olacak ilk yıl dikilen fidanların bu zamanda taze filizlerin odunlaş ması için potasyum gübresi verilmesini duymuştum doğru mudur bu bilgi yardımcı olursanız sevinirim.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. |
Bende bu sene nisan ayında yapmış olduğum kalem aşılarım yaklaşık 3 metreyi geçti hala uzama eğilimindeler hiç sulama yapmadım bu sene yağmur bereketi çok iyiydi bu şekilde uzamaya devam edrlerse kışa kendilerini hazırlayamayacaklar ne yapmam lazım acaba.
|
Hayırlı olsun umarım idalinize göre bir bahçe kurarsınız
|
[IMG][/IMG]Bende ceviz hakkında uzun araştırmalar yaptım. Sonunda chatner cins cevizde karar kıldım. Toprak analizimde kireç oranı fazla çıktığı için endişe ettim açıkçası. Sizlerden yardım almak istiyorum.
|
Isparta Uluborlu Ceviz Dikimi Başlama
1 Eklenti(ler)
İyi günler
bizim ısparta uluborluda 10 dönüm bahçemizde hali hazırda 28 adet 30 yaşın üzerinde ceviz ağaçlarımız var. 5 dönüm bölümde hiç bir ağaç yok oraya ceviz fidanı dikmek istiyoruz. Bu yıl arpa buğday ekildiği için kasım ayında dikime geçeceğiz. Fakat toprak analizi yaptırınca %50-60 arası kireç olduğunu öğrendik. Sizden bizim bahçe için nasıl bir önerinizin olduğunu öğrenmek istiyorum.Nasıl bir yöntemle kireç oranı düşürülür?Tarla aşağı yukarı 50*200 m uzunlukta. Google Earttan rakım ölçtüğümde alt tarafın rakımı 1046 üst tarafın rakımı 1058 burası için ne tür ceviz önerirsiniz. Eklenti 513496 |
Alıntı:
|
Bizim Uluborlu ilçesine yolunuz düşmüşse eğer görmüşsünüzdür. Yer gök kiraz. Öyle ki çoğu kişi toprağındaki verimde olan diğer ağaçlarını söküp yerlerine kiraz diktiler. Kiraz olgunlaşınca bir kaç gün içinde topladın sattın. Satamazsan olmaz. Babamda aracılaramı çalışacam deyip boş dediğim tarlayaceviz dikmeye karar verdi. Gerçi içinde bir kaç yaşlı ve kuru badem ağaçları olsa da pek verimli olmadığından onları keseceğiz. Yan komşu bahçede de sınıra dikilmiş chatner cinsi 2-3 yaşında cevizler var. İnanmazsınız öyle güzel ürün olmuş. Şimdi benim aklım ermiyor yan bahçede olurda bizim orda olmazsa.
|
http://i59.tinypic.com/5k4znl.jpg
http://i60.tinypic.com/28irv5g.jpg 1400 Metre rakimda bu iki tarlaya Ceviz düşünüyorum ***. Toprak numuneleri aldım sonuçlarını bekliyorum. köyümüzün içinde bizde dahil çok eski ceviz ağaçları var aynı çeşitten yani şebinden düşünüyoruz. resimde görünen yerin biri 28 dönüm biride 8 dönüm toprak yapısı eğer ugun olur ise 30 döbüm daha rakımı 1270 civar olan bir tarlaya daha yapacağız. Rüzgar eğimi olarak tarlanın birinin tam eğim cephesi kuzeyde kalıyor. Bu cevizin gelişimini çok etkilermi? Muhendiz arkadasların ve ceviz yetiştirici arkadaslar yorum yapabilirmi. |
http://i59.tinypic.com/15ojsjm.jpg
http://i57.tinypic.com/b3plie.jpg http://i60.tinypic.com/206bk43.jpg Zamanında dikilmiş bostan olarak kullanılan tarlanın ortasındaki ağaçlardan sadece bir tanesi. |
Herkese ***. Ukrayna'da 4 hektarlık arazim var. Ceviz yetiştirilebilen bir bölgede.Ukrayna da yaşam türkiye ye göre 3 kat daha ucuz. Elektirik, su , işçilik. Toprakları çok zengin. Ceviz yetiştirmek için maddi ve bilgi olarak destek olabilecek ortaklar arıyorum. Detayları ilgilenen arkadaşlar varsa timur.yavuz@gmail.com adresine mail atabilirler.
|
Alıntı:
tahlil sonuçları sizleri haklı çıkadı. yabani ot organik madde ölçüsü değilmiş . :) sonuçları aşağıya eklyorum, yorumlarınızı bekliyorum, bu arada analiz örneklerini aldıktan sonra 16 dekara 14 kamyon olacak şekilde hayvan gübresi vererek tekli sabanla sürdürdüm tarlayı, çukurları açmak için yağmur yağıp toprağın tavlanmasını bekliyorum. çukurlar açıldıkran sonra 50 cm e kadar doldurtup, 5-10 cm yanmış koyun gübresi ve ürerine 5-10 cm üst toprak koyarak beklemeye bırakacağım, aralığın 1. veya 2. haftası dikim yapacağım.https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hpho...09&oe=5462FF08 |
Sayın güngöry,
Ülkemizin toprakaları genelde böyle zaten, o yüzden şaşırmadım desem yeridir. Hayvan gübresini vermişsiniz, bu durumda seneye daha da büyük ot probleminiz olabilir, hazırlıklı olun. Aynısı başıma geldi oradan biliyorum. Yoncaları tutup kalan otları biçmek için bu sene baya bir mücadele verdik. Meyvelitepe isimli kullanıcının foruma ve blog'larına aktardığı yeşil gübre çalışmaları var. Örneğin ilkbaharda fiğ, yazın sorghum ekerek ve bunları çiçeklenme zamanında toprağa karıştırarak hem ot mücadelesi yapıp hem de yeşil gübre üretmek mümkün. Benim arazim engebeli olduğu için ben bu çalışmayı yapamadım, yoncalarım bu sene biraz daha yayılırsa böyle devam edeceğim. Traktör aldığımda ise keyline çalışması yapmayı düşünüyorum her sene aynı hattı işleyerek Keyline design - Wikipedia, the free encyclopedia |
Alıntı:
teşekkür ederim, size de kolaylıklar diliyorum. 'sorghum' yazmışsınız anlamadım ne olduğunu. ben de kavun ekmeyi düşünüyorum, böyle bir gübreleme sonrası güzel kavun olacağını söylüyor arkadaşlar, sanırım bir sakıncası olmaz ceviz için. masraflara katkısı olur diye düşünüyorum. ağaçların çevresine bakla ekmeyi de düşünüyorum sanırım şubat gibi ekiliyormuş, çiçekte veya bir tur ürün aldıktan sonra çapalamayı düşünüyorum, bu konuda görüşünüz nedir? |
sudan otu diye de geçiyor.
|
5 Eklenti(ler)
*** Sayın Lilium 2 ve 3 nolu resimler fidanlarım son halleridir. Diğer Resimlerde cevizlerimin önceki fotolarıdır burada budamada bir yanlışlık yapmış olabilirmiyim 3 nolu resimim şuan 180 cm boylarında diğer fidanlar genel konuşmak gerekirse 1 - 1,20 civarlarında ve dik olarak çoğu büyümedi hep geniş olarak büyüdüler bunlara nasıl bir budama yapmam lazım. Cevabınız İçin Şimdiden Teşekkürler.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025