agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

oğuzlar77ceviz 22-09-2013 11:37

toprak analizi yapmanız önemli bir gelişme ancak atladığınız şu konu var hangi iklime hangi ceviz ve kesinlikle tüp fidan olmalı saygıyla kalın

oğuzlar77ceviz 22-09-2013 11:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1109317)
Arif bey Arazimin bir bölümünü bende 8x4 olarak dikmiştim.(aç gözlülük,fidancının dikilir abi bütün dünya artık böyle yapıyor demesi,getirinin artması gibi etkenlerden dolayı)Ancak bu yaz gezdiğim bahçelerdeki ceviz gelişimlerini ve aralık x mesafeleri gördükten sonra bu kış 8x8 'e çevirdim,tabiyki aradakileri sökerek, bu bana fazladan zaman,iş gücü,masrafa yol açtı.
Demek istediğim aklın yolu bir.
Bu sitenin faydası kesinlikle var almak isteyene...

8-4 dikimin sağlıklı olduğuna kesinlikle inanmıyorum. en azından 8-8 olmalı. sık dikilen bahçelerde belli bir süre sonra birrbirine girmiş cevizden başka birsey görülmüyor.

karaçepiş 22-09-2013 16:11

sn oğuzlar77 ben size katılmıyorum tek ağaç düşünün o tek ağacında dallarıda birbirine giriyor sıra üstündeki ağaçlar varsın birbirine girsin o sıra üstündeki ağaçları tek ağaç tek gövde olarak düşünün önemli olan sıra arası

oğuzlar77ceviz 22-09-2013 16:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi konyalıhalil (Mesaj 1017078)
Elinize,kolunuza,ağzınıza sağlık,en güzel şekilde anlatmışşınız.

8-4 aralıklarla yapacaksan hangi cins ceviz kullanmana bağlı. genelde bu aralık seyretmeyle son bulur.

oğuzlar77ceviz 22-09-2013 16:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karaçepiş (Mesaj 1201772)
sn oğuzlar77 ben size katılmıyorum tek ağaç düşünün o tek ağacında dallarıda birbirine giriyor sıra üstündeki ağaçlar varsın birbirine girsin o sıra üstündeki ağaçları tek ağaç tek gövde olarak düşünün önemli olan sıra arası

karacepiş arkadaşım dallar birbirine girerse verim düşmektedir özellikle yan dal verim veren türlerde. uç dal cinsleri için fikrim yok ama yandal verenler için bir çok örnek gösterebilirim.

hdoğan 22-09-2013 18:22

Sonbaharda bu dal çöp,yaprak vs parçalarının toplanıp yakılması mı? yoksa çapa makinası ile toprağa karıştırılması mı? daha doğru bir uygulama bir çok yerde farklı açıklamalar var bu konuya açıklık getirebileceklerden yardım bekliyorum teşekkürler

Lilium 22-09-2013 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karaçepiş (Mesaj 1201772)
sıra üstündeki ağaçları tek ağaç tek gövde olarak düşünün önemli olan sıra arası

Bunu nasıl düşünebiliriz bu mümkün değil, tek bir gövdenin rüzgardan sallanarak bir birine çarpması farklıdır, iki gövdenin dallarının birbirine çarpması daha şiddetlidir.

Sayın karaçepiş, bu cevizcilik popüler olduktan sonra bir çok söylemler çıktı ben bazılarına hala anlam veremiyorum, bazılarına bu ne diyor ya diyorum, bazılarına ise gülüp geçiyorum.

Şöyle anlatmaya çalışayım hatta bir çok kitaplarda da bunu görebilirsiniz,

1-ceviz budama istemez
2-ceviz 10-15 metreye ekilir.
3-cevizde kuruyan dallar varsa bunlar alınır.
4-cevizin güneş görmesi için budama yapılır.
5-güneş görmeyen dallarda meyva gözü oluşması az olur.
6-cevizde üst üste gelen bir birine çarpan dallar varsa kesilir Gibi bir çok söylemler var, ben en çok son iki söylemde takılıyorum,

Şimdi bu söylemleri yıllar önce söyleyenler nasıl oluyor da 7x3.5 -8x4 olarak bahçe kurduruyorlar anlamıyorum.
Tek bir ağaçın üst üste gelen ya da birbirine çarpan dalları yaralanıyor, iki ayrı ağacın birbirine geçen dalları yaralanmıyor (daha fazla yaralanır ve güneş alamamasından dolayı meyve gözü az oluşur)

Şu üç soru

1-güneş görmeyen dallarda meyva gözü oluşması az olur.
2-cevizde üst üste gelen bir birine çarpan dallar varsa kesilir,
3-ceviz 7x3,5- 8x4 ekilir.

Bu üç sorudan bana bir cevap verecek var mı? Yani üç sorudan bir olumlu cevap

7x3,5 ya da 8x4 ekildiğinde 1 ve 2 deki sorunlar olmayacak mı? Olmayacaksa bize yıllarca neden bu masalları anlattılar, kitap satmak için mi?

cheviz 22-09-2013 22:51

merhaba arkadaslar,

25 dönüm bir tarla bakiyorum (pazarlik asamasindayiz)...
tarlanin bir sinirinda tavuk ciftligi, diger sinirinda ufak bir ceviz bahcesi var (hangi tür ceviz oldugunu su an bilmiyorum ama bakacagim)... tarlanin önü asfalt yol, arkasi ormanlik...

sorularim söyle olacak:
yandaki tavuk ciftliginin bir sakincasi olur mu?
yandaki ceviz bahcesinin bir sakincasi olur mu - benim dikecegim (chandler) cevizler ile bir uyusmazlik gibi mesela?

bir de su tozlama konusunu basitce ve kisaca aciklayabilir misiniz? atiyorum 400 chandler fidani icin hangi fidani tozlama icin kullanmam gerekli ve bu tozlama tam olarak ne ise yariyor ve ne icin kullaniliyor?

not: önümüzdeki günlerde toprak analizini ayrintili bir sekilde yaptiracagim tabii ki...

simdiden tesekkürler...

ykaya194 23-09-2013 07:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 1201544)
Ben bahce dikimlerinde çiçeklenme döneminin hakim rüzgarlarını, dölleyiciler ve varsa onunda önüne dölleyicisini ve arazi durumuna göre de dölleyici dizaynını ön görüyorum.

Sayın hocam,

Dölleyicilerin önüne koyacağımız dölleyici, kendi kendini dölleyen cinsten olmalı_ki ona da ayrı bir dölleyici gerekmesin.

Alıntıda yazdığım kombinasyona uygun oluşturulacak ana cinsi chandler olan ceviz bahçelerindeki dölleme sorununu çözebiliriz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1201446)
Eklenti 443162

Bu tabloya göre şu kombinasyonu yapabiliriz.

Örnek:100 ağacı olan bir bahçeyi ele alalım.
84 adet chandler ana cinsimiz olsun ve dölleyiçi olarak 8 adet fernette ve 8 adet Ronde de Montignac.

-Chandleri Fernette döller.
-Fernetteyi ve ayrıca kısmende olsa chandleri Ronde de Montıgnac döller
-Ronde de Montignacı kendi kendini döller gözüküyor.

Bu durumda fidanları bahçeye dağıtırken her fernettenin yanına veya önüne Ronde de Mıntignacı dikersek sorunu halletmiş olurmuyuz?
Dölleyici adedi 16 çok ise, 10-12 adede indirebiliriz.

Bu şekilde hem ana cinsten hemde dölleyicilerden verim alabiliriz.

juglandales 23-09-2013 09:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1201349)
Sevgili abicim,
O zaman buradan ceviz dostlarına şu müjdeyi verebilir miyiz?
Tozlayıcı olarak dikilen franguet fidanı,yaşlı bir ağaçtan alınıp aşı yapılmışsa (erkek çiçek açmış bir ağaçtan) 8 yıl erkek çiçek açmasını beklemeye gerek yok (2. veya 3. yılında da çiçek açabilir) .

Benim aşıladığım Franguette'lerin kalemi 5 yaşındaydı. Şu anda ağaçlarım 6 yaşında ve erkek çiçek henüz yok.

gökhan07 23-09-2013 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1202071)
Benim aşıladığım Franguette'lerin kalemi 5 yaşındaydı. Şu anda ağaçlarım 6 yaşında ve erkek çiçek henüz yok.

Sayın juglandales,
Ben de denemediğim için size cevap veremiyorum. Benim de ceviz konusunda anlam veremediğim çok konu var.
1-1,5 ay öncesinde niksara ceviz çeşitlerini incelemek üzere davet edildim. Benim oraya asıl gidiş amacım oğuzlar 77 cevizini incelemekti. Fakat o gün içerisinde benim ilğimi çeken başka bir şey oldu. 8 yaşında ki bir ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapılmış (chandler) ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. Çeşit değiştirilen chandler cevizinin hiç sulanmamış ve hiç budanmamış olmasına rağmen üzerinde yaprak sayısı kadar ceviz vardı. ( Dallarına alttan dayanak verilmiş) Anlamadığım nokta ise bu çeşit değiştirme aşısı yapılmış,sulanmamış,budanmamış çeşidin tozlayıcısının olmadığı halde bu kadar verimli olmasını neye bağlayabiliriz?

Bu ceviz kendi kendini tozluyorsa tozlayıcıya gereksinim nedir? Eğer tozlamıyorsa bu gördüğüm cevizde ki verim nedir? Ceviz duayenleri bu konuda (chandler) bir çok bilgi veriyorlar fakat sizlerle paylaştığım bu durumu kimsenin açıklayabileceğini düşünmüyorum **** çok az kişi bu konuda bilgilidir. Umarım onlarda bizi aydınlatırlar.

ncp1963 24-09-2013 06:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1202331)
Sayın juglandales,
Ben de denemediğim için size cevap veremiyorum. Benim de ceviz konusunda anlam veremediğim çok konu var.
1-1,5 ay öncesinde niksara ceviz çeşitlerini incelemek üzere davet edildim. Benim oraya asıl gidiş amacım oğuzlar 77 cevizini incelemekti. Fakat o gün içerisinde benim ilğimi çeken başka bir şey oldu. 8 yaşında ki bir ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapılmış (chandler) ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. Çeşit değiştirilen chandler cevizinin hiç sulanmamış ve hiç budanmamış olmasına rağmen üzerinde yaprak sayısı kadar ceviz vardı. ( Dallarına alttan dayanak verilmiş) Anlamadığım nokta ise bu çeşit değiştirme aşısı yapılmış,sulanmamış,budanmamış çeşidin tozlayıcısının olmadığı halde bu kadar verimli olmasını neye bağlayabiliriz?

Bu ceviz kendi kendini tozluyorsa tozlayıcıya gereksinim nedir? Eğer tozlamıyorsa bu gördüğüm cevizde ki verim nedir? Ceviz duayenleri bu konuda (chandler) bir çok bilgi veriyorlar fakat sizlerle paylaştığım bu durumu kimsenin açıklayabileceğini düşünmüyorum.

tozlamada eğer tozlaşma günlerinde yağış olmazsa erkek polenler havada daha uzun kalabiliyor diye düşünüyorum yüzlerce metre taşınıp tozlaşma yapabilen polen havada birkaç gün canlı kalabiliyor sanırım.

bu durumda şunu gösteriyor dişi çiçekle aynı zamanda veya dişiden birkaç gün önce erkek çiçek açan ağaç erkek polenlerin aktif kaldığı süre ve sonrasındaki birkaç gün aktif olarak tozlaşma yapabiliyor. ama bu zaman periodunda yağış veya sert rüzgar olursa yandı gülüm keten helva.

tozlaşma işini garantiye alabilmek için dişi çiçeklerden hemen önce açacak dişi çiçeklerden birkaç gün sonra dökülecek erkek çiçek taşıyan fidan veya fidanlarla tozlaşma işini halletmek.

karabuz 24-09-2013 07:22

Alıntı:

...ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. .....

rüzgarı hafıfe almamak lyazım, 3-5-10km, nedir ki, zaman gelir 3-5 dkk da alır o yolu. hatta hakim ruzgar yönünde ister 15-20km uzakta olsun büyükce bır bahçe var ise, 2013 gibi nisan sonu mais başı bir damla yagmur düşmeyen senede dallar kırılacak kadar meyva tutar. yağışlı rüzgarsız bir senede uzak bahçenin faydası pek olmaz

gökhan07 24-09-2013 09:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karabuz (Mesaj 1202439)
rüzgarı hafıfe almamak lyazım, 3-5-10km, nedir ki, zaman gelir 3-5 dkk da alır o yolu. hatta hakim ruzgar yönünde ister 15-20km uzakta olsun büyükce bır bahçe var ise, 2013 gibi nisan sonu mais başı bir damla yagmur düşmeyen senede dallar kırılacak kadar meyva tutar. yağışlı rüzgarsız bir senede uzak bahçenin faydası pek olmaz

Sayın karabuz,
Evet size katılıyorum rüzgar faktörünü küçümsememek lazım.
Benim merak ettiğim bu uzakta olan çeşidin yabani olması ve kaynaklara göre chandlerın tozlayıcısı olmaması. Fakat bununla birlikte oğuzlar 77 fidanı da bulunmakta ve oğuzlar 77 de chandlerın tozlayıcısı olarak geçmiyor. 20 km uzakta franguet,fernette ceviz fidanları mevcut. Sizce bu ceviz 20 km uzaklıkta ki cevizler ile tozlanmış olabilir mi?

ermana 24-09-2013 10:23

dün edirne iline bağlı Uzunköprü ilçesinin turnacı köyüne hasta ziyaretine gittim. ceviz içi ikram edildi. ceviz içinin çapı 4 cm idi. ikram eden kişinin abisine iatmiş bahçe 8-9 senelik ağaçlar dedi daha iki senedir bazı ağaçlar meyva vermeye başladı dedi. 90 tane ağaç varmış ancak bunların yarısı kadarı meyva bağlamaya başlamış ve 1 ton meyva almışlar kilosunu 15 tl den satmışlar. benim hayatımda gördüğüm en büyük ve en lezzetli cevizlerdi. mümkün olan en kısa zamanda o bahçeyi de ziyaret etmek istiyorum. o zaman sizlere fotoğraflıyacağım.

karabuz 24-09-2013 12:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1202455)
20 km uzakta franguet,fernette ceviz fidanları mevcut. Sizce bu ceviz 20 km uzaklıkta ki cevizler ile tozlanmış olabilir mi?

tozlama konusunda çok bilgim yok fakat rüzgyara 20km nedir ki ? vız diye alır o yolu, orta güclü bir rüzgar ele alalım 12 metre/sanie , bir saat 3600sanie yani saate 43,2km gecer. bu hızla esen rüzgarda polenler yere düşmeyi bile düşünmezler bence. saniede 25-35 metreyi bulan rüzgyarlar var, 20 km=9,5 dkk geliyor... mümkün gibi duruyor 20km den tozlama *elbet rüzgarın hangi yönden estiği çok onemli :)

saygilar

canpunar 24-09-2013 15:45

Ceviz Anaç Önerisi

Merhabalar,
Önümüzdeki yıl için 1200 metre rakımlı Konya Kulu Kömüşini köyünde 45 dekar ceviz bahçesi kurmayı düşünüyoruz. Kazık köke olan saygımızdan (biraz da bizim buralar kuraktır, su sistemi kuracağız ama olurki sulama da bir sorun olursa bahçe kalıcı zarar görmesin istiyoruz) fidan almak yerine tohum olarak dikip üzerine aşı yapmak istiyoruz. Derin kök yapısı olan, mantar türü hastalıklara dayanıklı ceviz anacı olarak ne önerirsiniz? Fidancılar hangi anacı kullanmakta? Nasıl temin edebiliriz ilgili ceviz tohumlarını.
Topraklar derin ve geçirgendir. Ortalama pH 7.84-7.97. Gerekli toprak iyileştirmeleri elbetteki başka bir konu.
İlginiz için şimdiden teşekkürler.

ömür-uşak 24-09-2013 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi canpunar (Mesaj 1202534)
Merhabalar,
Önümüzdeki yıl için 1200 metre rakımlı Konya Kulu Kömüşini köyünde 45 dekar ceviz bahçesi kurmayı düşünüyoruz. Kazık köke olan saygımızdan (biraz da bizim buralar kuraktır, su sistemi kuracağız ama olurki sulama da bir sorun olursa bahçe kalıcı zarar görmesin istiyoruz) fidan almak yerine tohum olarak dikip üzerine aşı yapmak istiyoruz. Derin kök yapısı olan, mantar türü hastalıklara dayanıklı ceviz anacı olarak ne önerirsiniz? Fidancılar hangi anacı kullanmakta? Nasıl temin edebiliriz ilgili ceviz tohumlarını.
Topraklar derin ve geçirgendir. Ortalama pH 7.84-7.97. Gerekli toprak iyileştirmeleri elbetteki başka bir konu.
İlginiz için şimdiden teşekkürler.

iyi düşünmüssün su sıkıntısı olursa tohumdan dikip aşılamak daha iyi.Benim bidiğim kadarıyla çetin ceviz derler çekiçle kırılır onu kullanırlar.Yinede fidancı arkadaşlaın yorumlarını beklemek lazım.Şimdiden hayırlı olsun.

Lilium 25-09-2013 00:37

Alıntı:

Alıntı:

8 yaşında ki bir ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapılmış (chandler) ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. Çeşit değiştirilen chandler cevizinin hiç sulanmamış ve hiç budanmamış olmasına rağmen üzerinde yaprak sayısı kadar ceviz vardı. ( Dallarına alttan dayanak verilmiş) Anlamadığım nokta ise bu çeşit değiştirme aşısı yapılmış,sulanmamış,budanmamış çeşidin tozlayıcısının olmadığı halde bu kadar verimli olmasını neye bağlayabiliriz?
En yakın ceviz ağaçı 2km lerdeyse ve aradaki mesafe açık bir alansa chandlerlerde dişi çiçek zamanı onda erkek çiçek varsa rüzgar yönü hava şartları tutmuşsa dozlama ihtimali var, olabilir.
Aynı buna benzer olayı bir arkadaşımın bahçesinde yaşıyoruz yalnız mesafe daha kısa 500 metre kadar.
Alıntı:

Bu ceviz kendi kendini tozluyorsa tozlayıcıya gereksinim nedir? Eğer tozlamıyorsa bu gördüğüm cevizde ki verim nedir? Ceviz duayenleri bu konuda (chandler) bir çok bilgi veriyorlar fakat sizlerle paylaştığım bu durumu kimsenin açıklayabileceğini düşünmüyorum **** çok az kişi bu konuda bilgilidir. Umarım onlarda bizi aydınlatırlar.
chanler kısmen de olsa kendini dozladığını bizzat kendi bahçemde görebiliyorum litaretürlerde bunu söylüyor zaten.
benim görüşüm ilk uç çiçekleri kendi dozluyor daha sonraki yandal çiçeklerine dozlayıcı gereksinimi var.

...

gökhan07 25-09-2013 11:21

Sayın, Lilium, karabuz, ncp1963
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.

ermana 26-09-2013 11:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1202460)
dün edirne iline bağlı Uzunköprü ilçesinin turnacı köyüne hasta ziyaretine gittim. ceviz içi ikram edildi. ceviz içinin çapı 4 cm idi. ikram eden kişinin abisine iatmiş bahçe 8-9 senelik ağaçlar dedi daha iki senedir bazı ağaçlar meyva vermeye başladı dedi. 90 tane ağaç varmış ancak bunların yarısı kadarı meyva bağlamaya başlamış ve 1 ton meyva almışlar kilosunu 15 tl den satmışlar. benim hayatımda gördüğüm en büyük ve en lezzetli cevizlerdi. mümkün olan en kısa zamanda o bahçeyi de ziyaret etmek istiyorum. o zaman sizlere fotoğraflıyacağım.

arkadaşlar cumartesi bu bahçeye gidip dolaşacağım. büyük dediğim ceviz tahmin ettiğim gibi kaplan 86 imiş. cevizleri kabuklu halinde avuçların da tuttuklarında avuçları kapanmıyormuş. bahçe de 8 çeşit ceviz türü varmış. Yalova çaşitlerinden 13. yaşında ki ağaçlardan 35 kilo ürün alıyorlarmış. ve asıl ilginç olan kısmı da ceviz ağaçlarını ektikten sonra hiçbir şekilde ne sulama ne ilaçlama ne de gübreleme yapılmış. tamamen kendi başlarına bırakılmış ve sadece yılda bir defa hasat için ağaçların yanına gidiyorlar. bir de bakım olsaydı verim nasıl olurdu merak ediyorum. bu bahçeyi cumartesi yerinde iceleyerek fotoğraflıyacağım. ayrıca benim ekim yapmayı düşündüğüm bahçenin 5 km uzağında 10 dönüm şuan da 2-3 yaşlarında olan chandler bahçesi olduğunu öğrendim. bahçenin içerisine bir kulübe yaparak orada kalıyorlar. bu bahçeyi de dönüşte ziyaret ederek bilgi almaya çalışacağım.

Cemal61 26-09-2013 13:14

önce tahlil yaptırın sonra bu konularda arayabilirseniz telden size yardımcı olmaya çalışırım

ozgurx 27-09-2013 11:32

Topladığım cevizi nasıl satarım?

Ben, henüz ceviz bahçesi kurmadım ancak kurmayı planlıyorum, diyelim ki elimde 2000 kg kadar toplanmış, kabuklu cevizim var bunu kime nasıl ve kaç paradan satabilirim?

orkide01 27-09-2013 15:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozgurx (Mesaj 1203444)
Ben, henüz ceviz bahçesi kurmadım ancak kurmayı planlıyorum, diyelim ki elimde 2000 kg kadar toplanmış, kabuklu cevizim var bunu kime nasıl ve kaç paradan satabilirim?

Sayın ozgurx
Elinizde olan kabuklu ceviz neçeşit bir ceviz önce buradan başlayalım.Ticari potansiyeli nedir,büyüklüğü,kabuk kalınlığı, içrengi gibi bir çok faktör cevizinizin fiyatını belirlemek için etkendir.5 lirayada ceviz var 15 lirayada ceviz var.Onun için biz diyoruzki ticari bir anlamda ceviz yetiştirmek için dikeceğiniz çeşit uluslar arası piyasada kabul görmüş bir çeşit olmalı.Yoksa kazandıgınız para benim yeni sattığım elmanın hesabına döner,birde sana o hesabı anlatayım;ağaçta 4 ton kadar elmam vardı(niğdede)elmanın en çok piyasası olan yerde italyanlar, israilliler,büyük şirketler dağlara taşlara modern biçimde,yeni ticari çeşitlerden elma dikmişler yetiştiriyorlar belki yurt dışına 2-3 dolardan(4-5tl) elma satıyorlar,bende eski çeşitlerden oluşan yeteri kadar bakımı yapılmayan bir bahçe sattığım fiyat 250 krş geldi ortalama bunada şükür çünkü meyve suyu fabrikası kg mını 12,5 kuruşa alıyor.Onun için hesabınızı iyi yapın iyi bir cins ve iyi bir yetiştiricilik kazancınızı belirleyen en büyük etken olacaktır.Saygılarımla.

acemi_cevizci 27-09-2013 21:04

arkadaşlar 7x7 aralıkarla 3 dönüm arazime 68 çukur kazdık ve kasım ayında fidan dikmeyi düşünüyorum.Tarım ilden arkadaşlara sordum Kasımda tüplü fidan dikeceğim diye onlar dediki kasımda dikme erken don olursa fidanlar tüplü olduğu için suyunu çekmeden donar dediler sen nisanda dikim yap dediler ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz tüplü fidan kasımda dikilemezmi ?

ömür-uşak 27-09-2013 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_cevizci (Mesaj 1203607)
arkadaşlar 7x7 aralıkarla 3 dönüm arazime 68 çukur kazdık ve kasım ayında fidan dikmeyi düşünüyorum.Tarım ilden arkadaşlara sordum Kasımda tüplü fidan dikeceğim diye onlar dediki kasımda dikme erken don olursa fidanlar tüplü olduğu için suyunu çekmeden donar dediler sen nisanda dikim yap dediler ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz tüplü fidan kasımda dikilemezmi ?

Tarım ildekiler mantıklı söylemiş emet kışları sert olur.Mart 15 gibi açık köklü pişkin 1m civarında fidan dik.Tozlaycı sayısı da 6-7 tana yeter.

Lilium 28-09-2013 00:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemal61 (Mesaj 1203166)
önce tahlil yaptırın sonra bu konularda arayabilirseniz telden size yardımcı olmaya çalışırım

Sayın Cemal61, telefonla bizi uğraştırmayın, büronuzu buraya taşısanız daha iyi olmaz mı? :(

Ya da internete bir reklam verseniz telefon numaranızı da koysanız da sizi arasalar.

hanekase 28-09-2013 22:35

Herkeze merhaba
Tecrübe ve deneyimin ağaç yetiştiriciliğinde çok önemli olduğunu anladım.Kısacası benim deneyimim birçok arkadaşımıza neyi yapıp yapmayacağı hakkında bilgi vereceğini umuyorum.
2004 yılında Geliboludaki tarlama ilçe tarımdan 100 adet ceviz fidanı aldım.Bana 33 adet Şebin,33 adet Yalova 3,34 adet Bilecik cinsi ceviz yolladılar.% 99 ' u tuttu.Ancak tarlamın ormana yakın olması nedeniyle ağaçları dikmemden 4 sene sonra hiç aklıma gelmeyen domuz zararına iki sene üst üste uğradım.Tabii tarlamın etrafı kafes tel ile değil,dikenli telle çevriliydi.Bu domuz zararında ağaçların tamamına yakını meyveleri almak isteyen domuz tarafından kırılmıştı.6.senede ağaçları budayarak düzene sokmaya çalıştım.Bu sırada Şebin,Bilecik ve Yalova çeşitlerinin verimsiz olduğunu öğrenip,7.senenin sonunda çeşit değiştirerek Chandler ve tozlayıcısı olarakta franqutte aşıladık.Şu anda ağaçların durumu fena sayılmaz umut vericek şekle girmiş.1,5 sene önce aşıladığım cevizlerin bazıları 3,4 metreyi geçmişler.Bazılarının üzerinde cevizler var.
Sonuç olarak,tarlanızın etrafını çevirin,suyunuz olsun,yörenize göre dikeceğiniz ceviz çeşidini belirleyin,budamaya önem verin.Başarı gelecektir.
Dahada kısası amatör gibi değil,profosyonelce düşünün ve birdefa masraf yaparak işi şansa bırakmayın.
Ürünleriniz bol olsun

hanekase 28-09-2013 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak (Mesaj 1203641)
Tarım ildekiler mantıklı söylemiş emet kışları sert olur.Mart 15 gibi açık köklü pişkin 1m civarında fidan dik.Tozlaycı sayısı da 6-7 tana yeter.

Sıra arası 7 metre,fidan arası 3,5 metre dikilebilir.Daha fazla ağaç dikmiş olursun.Birde benim bildiğim tüplü fidanlar her mevsim dikilebiliyor.

ömür-uşak 28-09-2013 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hanekase (Mesaj 1203941)
Sıra arası 7 metre,fidan arası 3,5 metre dikilebilir.Daha fazla ağaç dikmiş olursun.Birde benim bildiğim tüplü fidanlar her mevsim dikilebiliyor.

Sn hanekase her ne kadar yabancı kaynaklar yazsada çoğu fidancılar 3,5 metre mesafeyi önersede ben katlmıyorum.Sizin ağaçlar 2004 yılında dikilmiş 9 yaşında olayı gözlerinizle bizzat kendi bahçenizde gözlemlemişsinizdir.Bir ağaca 175 cm den fazla yana gidemezsiniz diyorsunuz.Kuvvetli rüzgarlarda bile meyve dökümü olabiliyor.İki agacın dalları birbirine girecek rüzgarla sürtünecek dallar yaralanacak cevizleri dökülecek.Ben cevizin 8x8m olması görüşündeyim. 150 yıl ömrü olan bir agacı 175 cm de nasıl tutacağız.Bodur cinsler,Yaşam süresi kısa ağaçlar belki kurtarır ama ceviz kurtarmaz.

hanekase 29-09-2013 17:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak (Mesaj 1203948)
Sn hanekase her ne kadar yabancı kaynaklar yazsada çoğu fidancılar 3,5 metre mesafeyi önersede ben katlmıyorum.Sizin ağaçlar 2004 yılında dikilmiş 9 yaşında olayı gözlerinizle bizzat kendi bahçenizde gözlemlemişsinizdir.Bir ağaca 175 cm den fazla yana gidemezsiniz diyorsunuz.Kuvvetli rüzgarlarda bile meyve dökümü olabiliyor.İki agacın dalları birbirine girecek rüzgarla sürtünecek dallar yaralanacak cevizleri dökülecek.Ben cevizin 8x8m olması görüşündeyim. 150 yıl ömrü olan bir agacı 175 cm de nasıl tutacağız.Bodur cinsler,Yaşam süresi kısa ağaçlar belki kurtarır ama ceviz kurtarmaz.

Sayın Ömür-Uşak,internetten çok detaylı araştırmalar yaptım,hatta profosyonel fidancılarlada görüştüm,tabiiki büyük çaplı ceviz ağaçları için 7*3,5 dikim aralığı uygun değil.Bu büyük ağaçlarda bizim Şebin,Yalova,Bilecik gibi uç dalda meyve veren yerli ağaçlardır.Bu ağaçlar daha az ceviz verdiği için büyümeye gidiyor.Chandler gibi yan dallarda ceviz veren çeşitler,çok daha fazla meyve verdiği için,uç dallarda meyve veren ağaçlar gibi büyük olmuyor.
Ayrıca ,7*3,5 dikim aralığında budamayıda ona göre ve çeşide göre yapacaksınız.Eminim başarılı olabilirsiniz.Herşeyde olduğu gibi tarımdada yeni bilgiler,yeni değerlendirmeler olmaktadır.Ben şahsen şu an 90 kadar ağacım var,geçen senede torbalara ektiğim 110 ceviz çöğürü var,onlarıda tarlamda kalan boşyerlere ve 8*8 olan cevizlerimin arasına dikmeyi düşünüyorum.
Önümüzdeki kasım ayı ortlarındada şu an buzdolabında sakladığım50 ye yakın ceviz tohumunu tarlaya ekeceğim.İnşallah çıkıncada tarlada chandler çeşidiyle aşılayacağım.

hanekase 29-09-2013 18:31

ceviz budama ibrahim balkal 1 - YouTube

hanekase 29-09-2013 18:38

Chandler Ceviz Fidanı Dikimi Ve Özellikleri | İzlesene.com Video

hanekase 29-09-2013 18:41

http://www.youtube.com/watch?v=ICAfXD4aNo0

hanekase 29-09-2013 18:44

AĞAÇÖREN ve ÇEVRESİNDE CEVİZE YATIRIM KAZANDIRIYOR - YouTube

hanekase 29-09-2013 18:45

8 yaşında 40 kg Aşılı Ceviz - YouTube

ilsa44 29-09-2013 18:46

Rakım 1600 m. Yer: Malatya-Hekimhan. Hangi çeşit önerirsiniz?

Değerli ceviz dostları,
Ben forumda da cevize gönül vermede de yeniyim. Ben Malatya-Hekimhan'da 1600 metre rakımdaki arazimde 7-8 dönümlük küçük bir ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Çeşit konusunda bir türlü karar veremedim. Bu rakımda bizim yerli(yabani) büyük ağaçlar az da olsa hemen her sene meyve veriyor.
Chandler konusunda kimsenin aklında soru kalmadı. Çok verimli ve 1000 metre altında rahat yetişiyor galiba. Fernor konusunda ise yeterli bilgi yok. Yüksek rakımda yetişir deniliyor ama ben yüksek rakımda kurulmuş meyve veren bir bahçe resmine rastlamadım. Fernor bahçesi olan, yüksek rakımda ve karasal iklimde bahçe kuranlar varsa lütfen bilgilerini paylaşabilirler mi?
Ayrıca forumda hepimizin bildiği ceviz üstatlarımızın da çok değerli önerilerini bekliyorum.

formullaone 29-09-2013 19:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilsa44 (Mesaj 1204156)
Değerli ceviz dostları,
Ben forumda da cevize gönül vermede de yeniyim. Ben Malatya-Hekimhan'da 1600 metre rakımdaki arazimde 7-8 dönümlük küçük bir ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Çeşit konusunda bir türlü karar veremedim. Bu rakımda bizim yerli(yabani) büyük ağaçlar az da olsa hemen her sene meyve veriyor.
Chandler konusunda kimsenin aklında soru kalmadı. Çok verimli ve 1000 metre altında rahat yetişiyor galiba. Fernor konusunda ise yeterli bilgi yok. Yüksek rakımda yetişir deniliyor ama ben yüksek rakımda kurulmuş meyve veren bir bahçe resmine rastlamadım. Fernor bahçesi olan, yüksek rakımda ve karasal iklimde bahçe kuranlar varsa lütfen bilgilerini paylaşabilirler mi?
Ayrıca forumda hepimizin bildiği ceviz üstatlarımızın da çok değerli önerilerini bekliyorum.

Sayın ilsa44, 2 yaşında fernor bahçemiz var ancak tam karasal iklimde değil.Edirne'nin güney ilçesinde,50 rakımda,yarı ılıman iklimde dikili.

Araştırmalarıma göre,fernor vejetasyon süresi kısa ( chandlera göre daha kısa sürede kışa giren) ve 800 rakım üzeri soğuk,yağışlı yerlere önerilen bir çeşit.

Fransa'da da,karasal iklimin hakim olduğu yüksek rakımlara dikildiğini duydum.

Bence,öncelikle 5 tane kadar fernor dikip 2-3 yıl gözlemleyin,soğuk vurmazsa,bahçenin tamamını dikin.

Ben de Türkiye'de yüksek rakıma dikili gelişmiş fernor bahçesi görmedim.Kendi bahçem dışında fernor bahçesi de görmedim :D desem daha doğru olur.Sonumuz ne olacak bakalım :confused:

ilsa44 30-09-2013 07:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1204169)
Sayın ilsa44, 2 yaşında fernor bahçemiz var ancak tam karasal iklimde değil.Edirne'nin güney ilçesinde,50 rakımda,yarı ılıman iklimde dikili.

Araştırmalarıma göre,fernor vejetasyon süresi kısa ( chandlera göre daha kısa sürede kışa giren) ve 800 rakım üzeri soğuk,yağışlı yerlere önerilen bir çeşit.

Fransa'da da,karasal iklimin hakim olduğu yüksek rakımlara dikildiğini duydum.

Bence,öncelikle 5 tane kadar fernor dikip 2-3 yıl gözlemleyin,soğuk vurmazsa,bahçenin tamamını dikin.

Ben de Türkiye'de yüksek rakıma dikili gelişmiş fernor bahçesi görmedim.Kendi bahçem dışında fernor bahçesi de görmedim :D desem daha doğru olur.Sonumuz ne olacak bakalım :confused:

Teşekkürler sayın formullaone. Umarım yüksek rakımda fernor türü ceviz bahçesi olanlar da bilgi ve tecrübelerini paylaşırlar.

cetinakar 30-09-2013 10:14

ceviz için uygun arazi

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar herkese iyi günler diliyorum, ceviz konusunda deneyimli arkadaşlara danışmak istiyorum. Resimdeki tarla, eğimi itibariyle cevize uygun mudur? Tarlanın sınırı üst tarafta gözüken ikinci sırt çizgisinden itibaren aşağıya doğrudur.

- Bakısı kuzeydoğu
- Tarlanın yukarısından bir yerden su çıkıyor. O suyu resimde gözüken çeşmeye alıyorlar.
- Yer Ankara Elmadağ, rakım 1000 metre. Vadide ceviz yetiştiriciliği yapılıyor. Ancak badem ekenler de var ama ürün alan yok.

Bugün yarın kepçe ile profil açtırıp taban suyu ve toprak analizi işlerini halledeceğim.

Arazinin eğimi, bakısı ve cevize uygunluğu konusunda görüşleriniz varsa burada yazarsanız memnun olurum. iyi günler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025