agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

Lilium 16-09-2012 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozyel (Mesaj 1019189)
Öncelikle Merhaba ,
Bende ceviz yetiştiriciliğine başlamak istiyorum. Fakat bu zamana kadar daha önce hiç tarımla alakam olmadı.

Tarımla alakanız olmadıysa önce tarımla ilgili çok iyi bir araştırmacı olmalısınız, topraktan ekeceğiniz bitkiye kadar her konuda bilgi, belge, makale, kitap, daha da önemlisi iyi bir gözlemci olup öğrenmelisiniz. Bu işi seviyorsanız yapın, para kazanmak için yapıyorsanız hiç yapmayın.
Tarımda sevgi ön plandadır sevgi olursa parada kazanılır.

Sinop Gerze ilçesinde 600 rakımlı 10 dönümlük bir arazim var ve burada ceviz yetiştirmek istiyorum. Fakat bu bölgeye en yatkın ceviz türü ile ilgili hiçbir bilgim yok.
Gerze ilçe tarım müdürlüğünü arayıp sorduğumda "Her türden dikim yaptık şu anda hiçbirinde sorun yok. Beklediğimiz gibi gidiyor ama fidanlar daha 2 yıllık kesin sonuçlar için biraz daha beklemek gerekir" cevabı ile karşılaştım. Fakat çalışan kişinin bana öncelikli tavsiyesi Chandler tipi ceviz ve yanına Pedro veya frenquetta tozlayıcısı oldu. Bunuda her 10 Chandler için 1 tozlayıcı şeklinde söylediler.

Chandler 600 rakımda olur, her 10 Chandler için 1 tozlayıcı doğru bir söylem.

Benim sizden öncelikli isteğim, tavsiye edeceğiniz fidan ve yeni başlayan birisi için nelere önem vermem gerektiği konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim dikim mesafesi vs gibi.

Dikim mesafenizi 8x8 den aşağı yapmayınız, çit sistemi düşünürseniz 8x6 öneririm. Fidan konusunda da yardımcı olurum.

Bir sorumda şu olacak. Karadeniz bölgesi sürekli yağış alan bir bölgedir bilirsiniz. Bu bölge için sulama sistemi ile ilgili nasıl bir tavsiyede bulunabilirsiniz?

Sulama sisteminizi öncelikle damlama öneririm, bölgenin yağış alma durumuna göre sulamalarınızı ayarlarsınız.

Son olarak belirtmek istediğim birşey var. Arazim eğimli ve yaklaşık 40 senedir en ufak bir ekim dikim yapılmamış.

Yani bakir bir toprak büyük ihtimal ki mutlaka öyledir organik madde hiç yoktur, öncelikle toprağın organik maddece zenginleştirilmesi gerekir, Örneğin: fidanları ekmeden önce bakla ekip bunu yeşilken sürüp toprak altı yaparsanız iyi olur, bulabildiğiniz hayvan gübrelerini (dönüme10 ton) araziye yayıp sürümle toprak altı yapmalısınız.

Samsunlu55 22-09-2012 00:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1019362)
fidanları ekmeden önce bakla ekip bunu yeşilken sürüp toprak altı yaparsanız iyi olur, bulabildiğiniz hayvan gübrelerini (dönüme10 ton) araziye yayıp sürümle toprak altı yapmalısınız.

Sn. bozyel, en son arazi eğimli diye ekleme yapmış. Eğim fazla ise bakla ekimi yapamayacaktır.
Ama hayvan gübresini araziye yayıp patpat ile toprağa karıştırabilirseniz çok faydasını görürsünüz.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozyel (Mesaj 1019189)
Son olarak belirtmek istediğim birşey var. Arazim eğimli ve yaklaşık 40 senedir en ufak bir ekim dikim yapılmamış.

Çamtepe 24-09-2012 09:06

Sn. Formullaone,

Başka bir başlık altında bu örnekleri karıştırdığınızı yazmıştınız. Aynı toprak özelliğine sahip olan örnekleri, aynı derinlikten alınmış olmak şartıyla karıştırabilirsiniz. Farklı derinlikler karıştırılmaz. Buradan daha geniş bilgi alabilirsiniz.

Toprak yapısı 5-8 metrelik mesefalerde dahi değişkenlik gösterebilir. Eğer dikkatli bir gözünüz varsa toprak sürüldükten hemen sonra bunu kendiniz de gözlemleyebilirsiniz. Benim gözlemim, özellikle eğimli arazilerde bu yapının çok değişiklik gösterdiği şeklinde.

Her ne kadar toprak özellikleri değişik olsa da her noktadan örnek almak ve bunları ayrı ayrı tahlile göndermek mümkün değildir. Dolayısı ile 3 noktadan değil, benzer özelliği gösteren alanlardan 3'ten fazla noktadan toprak örnekleri alınıp aynı derinliğin örnekleri biribirileri ile karıştırılır ve o şekilde tahlile gönderilir.

Bir süre sonra arazinizi tanırsınız zaten, neresi daha çok gübre ister, neresi verimlidir, yavaş yavaş ortaya çıkar..

Eğer zaman içinde farklı noktaların analizini merak ederseniz de ister örnek alıp gönderirsiniz, ister TGAE'nin ürünlerinden (Çabuk analiz seti) kullanabilirsiniz. (Ben denemedim)

Bu işin bir üst seviyesi var, o da hassas tarım.. İlgilenenler "precision farming" diye internette aratabilirler. Ya da kısa bir Türkçe açıklamayı buradan okuyabilirsiniz.

formullaone 24-09-2012 13:08

sayın çamtepe,açıklamanız için çok sağolun.ben ilk tahlilde hata yaptım ve ölçülere dikkat etmeden karıştırıp tahlil yaptırdım. bugün tekrar bahçeye gidip,sizin dediğiniz gibi aynı ölçülerdeki toprakları birbirine karıştırıp aldım ve şimdi kurutup tekrar sağlıklı bir tahlil yaptırıcam. bu zaten dikili bir bahçe ama ben önümüzdeki bahar döneminden itibaren faydalı bir gübreleme programı için tahlil yaptırıyorum.dikim öncesi yaptırdığım tahlilde cevize engel bir durum çıkmamıştı. tekrar teşekkürler..

burak555 02-10-2012 21:37

hümik asit hakkında bilgisi olan varmı ? kullanıpta verim alan görüşlerini bizlerle paylaşırsa sevinirim malum ekim zamanı geliyor :)

burak555 06-10-2012 20:28

bugün burgunun deleceği yerleri işaretlerken kireç kullandık bir sıkıntı olurmu önerebileceğiniz başka bir şey varmı

formullaone 07-10-2012 18:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burak555 (Mesaj 1028164)
bugün burgunun deleceği yerleri işaretlerken kireç kullandık bir sıkıntı olurmu önerebileceğiniz başka bir şey varmı

Biz geçen yıl dikim yerlerinin işareti için ayçiçeği tarlalarından topladığımız sapları kullanmıştık.Ama kireç kullananlarıda gördüm,bir avuç kirecin toprağa bir zararı olucağını sanmam.Yeter ki sıralar ve mesafeler düzgün olsun,önemli olan bu.

Çamtepe 07-10-2012 20:10

Ben fidan kazıklarını çakıyorum, hem uzaktan hizalarken (boyuna, enine, çaprazlamasına) işe yarıyor.

burak555 07-10-2012 22:52

kazık çakmak en güzeli ancak biraz vakit istiyor 1700 tane kazık bulmakta biraz zor.sanırım kireçle işaretlemeye devam edeceğiz bugün burguyla deldik kireç çok sorun olmadı dediğiniz gibi :) 1 metre derinliğinde 65cm çapında bir çukur yeter herhalde 1 ay kadar gübresini atıp dikim için bekleyeceğiz.

formullaone 08-10-2012 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burak555 (Mesaj 1028732)
kazık çakmak en güzeli ancak biraz vakit istiyor 1700 tane kazık bulmakta biraz zor.sanırım kireçle işaretlemeye devam edeceğiz bugün burguyla deldik kireç çok sorun olmadı dediğiniz gibi :) 1 metre derinliğinde 65cm çapında bir çukur yeter herhalde 1 ay kadar gübresini atıp dikim için bekleyeceğiz.

Biz geçen yıl dikimi şu şekilde yaptık; önce toprak dozerin ripelleriyle 90-100 cm patlatıldı,çukurlar işaretlendi,kepçe ile 1.5 metre derinlikte ve alt ve üst toprak yer değiştirilerek,açılıp hemen ardından kapatıldı,fidan dikimi öncesi 60cm derinlik 60 cm genişlik olarak kürekle açıldı,bir ay açık şekilde bekledi,aralık 15 gibi dikim sırasında altına 2 kürek koyun gübresi üstüne 15 cm toprak ve en üste fidan gelicek şekilde dikildi,herek vuruldu,bağlandı,17 litre can suyu verildi,tepesi 60 cm den vurulup macunlandı,ve son olarak fidanlar beyaz kaliteli plastik boya ile boyandı.

leonfather41 08-10-2012 16:06

Arkadaşlar bu ceviz işine girdiğime bin pişman oldum 8-9 yıllık 132 ağaçtan bu yıl aldığım ceviz 40 kg yanlızca 40 kg.Fidancıların dediği gibi tonlarca ceviz alınmıyor.Birde bu yıl cevizlerin içleri tamamen kurudu.Cevizlerin kabukları çatladı.Anlayacağınız bu işten sıtkım sıyrıldı.Heryıl bir dünya masraf yap ortada bişi yok...
Eğer ceviz yapacaksanız iyi düşünün derim saygılarımla

Çamtepe 09-10-2012 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi leonfather41 (Mesaj 1029114)
Arkadaşlar bu ceviz işine girdiğime bin pişman oldum 8-9 yıllık 132 ağaçtan bu yıl aldığım ceviz 40 kg yanlızca 40 kg.Fidancıların dediği gibi tonlarca ceviz alınmıyor.Birde bu yıl cevizlerin içleri tamamen kurudu.Cevizlerin kabukları çatladı.Anlayacağınız bu işten sıtkım sıyrıldı.Heryıl bir dünya masraf yap ortada bişi yok...
Eğer ceviz yapacaksanız iyi düşünün derim saygılarımla

Evet, bu sene bizde de bazı cevizlerin içi büzüşük çıktı, geçen senenin tadı pek yok. Yoğun sıcaklara suyu yetiştiremedik anlaşılan..

nogaifatih 12-10-2012 12:23

Sayın arkadaşlar,
Tohumdan kurmakta olduğum bahçeme gelecek sene nasip olursa aşı yapmak istiyorum. Bu konuda aşı malzemesi tedariki ve aşı işlerinde yardımcı olabilecek arkadaşlar arıyorum. Yer Ankara, çeşit olarak "kaman ve fernor" düşünüyorum. Ayrıca sizlerin değerli tavsiyelerinide değerlendiririm.

eflatunx 21-10-2012 22:29

Merhaba doğa severler,
Kırıkkale de 6 dönüm üzüm bağım var. Ayrıca 34 dönüm bir arazim var 20 dönüm kadarı ile ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Kitap ve sitelerden hergeçen gün birşey öğreniyorum.
kafama takılan bir kaç sorum olacaktı zahmet edip cevaplayan olursa minnettar kalırım.

Dağ eteğinde çok az bir eğim var hatta bazı yerleri düz, 15 -20 yıla yakın ekilip dikilmiyor.hakim rüzgar yönü kuzey rakım tahmini 1300 m. civarı.

- dağ eteklerinde taban suyu olur mu? tarlanın hemen alt köşesinden 3,5 - 4 metre derinlikte içme suyu kazdırdık. direnaj vazifesi görür mü? taban suyu ölçümü için en ideal mevsim hangisidir?
- 15-20 yıldır işlenmediği için bu yıl tarlayı sürdürüp 1 yıl sonra dikim yapmak istiyorum uygun mudur?
- fidan alıp diksem mi? yoksa tohumdan dikim yapıp sonra aşılasam mı? (kafam en çok burda karışık)
- kaman 1 ve şebin türü dikim yapmak istiyorum. tohum bu türlerden olmasa da, anaç olmadığı için aşılama için aşı çeliğini her zaman bulabilirmiyim?
teşekkürler.

popeye42 26-10-2012 11:20

ceviz dikimi ile ilgili destek

Merhaba forumu uzun süredir takip ediyorum,ama üye olarak yeni sayılırım
İlk önce forumda vermiş oldukları bilgiler ve destekler için lilium ve diğerlerine sonsuz teşekür ederim.

Konya akören kayasu beldesinde 7000m dağlık bir yerde güney cepheli bir arazim var,15 senedir arazide tarım yapılmıyor daha önceleri buğday arpa ve nohut ekimi yapılırmış,ben satın aldım,iş makinası ile çevresini düzenledim,ağaç dikmek için.

Bir arkadaşımın ceviz fidanı yetiştirerek aşı yapmasına yardımcı olurken bende merak uyanarak 80 adet ceviz aldım ve kendim aşı yapmaya çalıştım arkadaşım chandler tipi cevizlerden kalem getirdi ve göz aşısı yaptım,30 adet tuttu yarından fazlası tumadı, bunları tüpleyerek beklemeye aldım, diğerlerine kalem bulamadığım için aşı yapamadım ve öylece duruyorlar,sulamasını ve bakımını yapıyorum, fidanlar ikinci sene içerisinde tüplü kış şartlarında küçük bir sera yaparak muhafaza ettim ve bu kışta öyle yapacağım yerim hazır olunca dikim yapsam geç mi olur?

ARAZİMİN RAKIMI 1200M,güney doğu hafif eğimli cephesi
60cm kadar toprak ,altı por tabir edilen kayasımsı sert fakat güneş ve yağmur görünce dağılan toprak olan bir kütle mevcut,ayrıca analiz yaptıracağım.
Kapalı devre sulama sistemi geçecek o gelinceye kadar tanker ile sulama yapabilirim.
8x8 aralığında chandler ceviz dikeceğim. (120 adet fidan geekecek gibi ben 7x7 m hesaplamıştım.) arazim dikdörtgen 95x65 m çevresi,pikaj için çizim yaparak yardımcı olurmusunuz?

ceviz kuyularını kepçe ile 1x1.5 m derinliğinde kazdırarak içini yanmış gübre ve çıkan toprak ve takviye toprak ile doldursam por tabir edilen sert kısmıda bu şekilde aşarak fidan dikimi yapsam olur mu?

AYRICA KALAN FİDANLARIM İÇİN CHANDLER KALEM TEMİN EDEBİLİR MİYİM OCAK AYINDA YARDIMCI OLAN OLURSA SEVİNİRİM. (50 FİDAN İÇİN)

Geriye kalan tozlayıcı ve fidanları satın alacağım
Engin bilgi paylaşımları ile desteklerinizi ve önerilerinizi bekliyorum
SAYGILAR.

Çamtepe 26-10-2012 22:02

Sn popeye42,

7000m derken herhalde belde merkezine uzaklığını kastettiniz, Sn. Lilium'un sayfasına rakım gibi yazmışsınız. Yoksa Konya'da o yükseklik biraz zor :)

Bahsettiğiniz por tabakasını bir saksı tabanı gibi düşünün. Ağacınız 1 metre derinlikte por tabakasına denk gelene kadar kökünü salacak, gelişecek, sonra betona vurmuş gibi olacak. Kök geliştiremediği için o köke karşılık gelecek yeni dal oluşturmakta zorlanacak. Bulunduğu saksıdan temin edeceği besinlerle orantılı bir gövde ve taç yapısı oluşturacak. Muhtemelen bonsaileriniz olacak. Ayrıca bahsettiğiniz por yapısı kireçli bir yapıdır diye tahmin ediyorum. (Konya'nın meşhur obrukları da bunların erimesiyle oluşuyor değil mi?) Bu kireçli yapının ceviz ağacına çok iyi gelmeme ihtimali de mevcut.

Sizi çok da demotive etmek istemem, ancak eğer seçeneğiniz varsa ya buraya dikim yapmayın, ya da ceviz harici daha yüzlek bir ağaç dikin.

Sulama konusunda da, eğer tüplü fidanı Mayıs gibi dikerseniz su ihtiyacı fazla olacaktır. Bu durumda tanker yetmeyebilir. Kış dikimini tercih ederseniz daha iyi olur.

Saygılar

Ç.

popeye42 26-10-2012 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1037772)
Sn popeye42,

7000m derken herhalde belde merkezine uzaklığını kastettiniz, Sn. Lilium'un sayfasına rakım gibi yazmışsınız. Yoksa Konya'da o yükseklik biraz zor :)

Bahsettiğiniz por tabakasını bir saksı tabanı gibi düşünün. Ağacınız 1 metre derinlikte por tabakasına denk gelene kadar kökünü salacak, gelişecek, sonra betona vurmuş gibi olacak. Kök geliştiremediği için o köke karşılık gelecek yeni dal oluşturmakta zorlanacak. Bulunduğu saksıdan temin edeceği besinlerle orantılı bir gövde ve taç yapısı oluşturacak. Muhtemelen bonsaileriniz olacak. Ayrıca bahsettiğiniz por yapısı kireçli bir yapıdır diye tahmin ediyorum. (Konya'nın meşhur obrukları da bunların erimesiyle oluşuyor değil mi?) Bu kireçli yapının ceviz ağacına çok iyi gelmeme ihtimali de mevcut.

Sizi çok da demotive etmek istemem, ancak eğer seçeneğiniz varsa ya buraya dikim yapmayın, ya da ceviz harici daha yüzlek bir ağaç dikin.

Sulama konusunda da, eğer tüplü fidanı Mayıs gibi dikerseniz su ihtiyacı fazla olacaktır. Bu durumda tanker yetmeyebilir. Kış dikimini tercih ederseniz daha iyi olur.

Saygılar

Ç.

Sn Çamtepe 7000 metrekare araziyi kastetmiştim.ayrıca toprak analizi yaptıracağım kireç oranını orada görürüz,bodur cevizlerim olur o zaman ne dersiniz,denemeyi düşünüyorum en azından elimdeki fidanlarla, kök ne kadar zamanda ulaşır 1 m derinliğe acaba.yan taraflara doğru kök çalışmaya devam edebilir diye düşünüyorum o zamanda gelişim devam etmez mi?
ferragnes badem diksem yine aynı sorun yaşar mıyım ne dersiniz

Çamtepe 27-10-2012 12:44

Badem de köklerini derine salıyor, sert tabaka bademi de etkileyecektir ama sizin toprağınız özelinde bademin cevize göre avantajı, bademin kirece karşı daha dayanıklı bir ağaç olmasıdır. Ancak kirece karşı dayanıklı anacı bulmak için biraz araştırma yapmanızı öneririm.

Sizin durumunuzda badem şu sebeplerden dolayı daha avantajlı olabilir:
1. Suyunuz kısıtlı diye anlıyorum. Badem kuraklığa bir nebze daha dayanıklı bir ağaç ama su istemez anlamına gelmez. Verim için su şart.
2. Diyelim ki sert taban ağaç büyümesini dondurdu. Bu durumda 8x8 dikim aralığı ile dikim yaptığınızdan dolayı ağaç araları çok boş kalacaktır. Bademde ise daha sık dikim yapacağınızdan bu dezavantaj bir nebze az olacaktır. Araziniz ufak, 7 dönüme cevizden daha çok badem sığdırma şansınız olur.

Öte yandan badem çeşit seçiminde Konya'nın iklimini mutlaka göz önünde bulundurunuz.

Badem çeşit ve anaç seçimi ile ilgili Badem yetiştiriciliği başlığına yazabilirsiniz.

Araziniz dikdörtgen ise araziyi optimum kullanabilmek için baklava şeklinde dikimi de düşünebilirsiniz. Benim ince uzun bir arazim var, baklava şeklinde en optimum dikim oldu. Öteki türlü tarla sınırlarından çok kayıp oluyor.

popeye42 27-10-2012 17:03

Araziniz dikdörtgen ise araziyi optimum kullanabilmek için baklava şeklinde dikimi de düşünebilirsiniz. Benim ince uzun bir arazim var, baklava şeklinde en optimum dikim oldu. Öteki türlü tarla sınırlarından çok kayıp oluyor.
Baklava dikim nasıl uygulanır çizim şeklini verirmisiniz

Çamtepe 27-10-2012 17:17

Şu mesajda anlatmıştım biraz.
http://www.agaclar.net/forum/881147-post1863.htm

burak555 31-10-2012 23:02

ceviz ekerken leonardit kullanan varmı bunun ölçüsü nedir ?

ayko 31-10-2012 23:37

burak555 sevgılı kardesım dıkım sıklıgı ekecegın cevız cınsıyle ve budama ıle alakalıdır.
eger chandler cınsı ekeceksen 4x8 ekebılırsın. 12 yasında ortadakı agacları sokmek sartıyla
8 sene urun parasıyla cıkan agacları dıkmek ıcın alacagın toprak bedavaya gelecektır.
ayrıca soyledıgın kil oranı bence sorun teskıl etmez.

ayko 31-10-2012 23:38

ben kullanıyorum leonardıt ılk baslangıc ıcın 20-30 gr yeterli

abay54 01-11-2012 08:18

Yeni aldığım tarlada 7 tane ceviz ağacı var bakım nasıl yapılır ceviz nelere ihtiyacı var daha bol ürün nasıl alırım budamasını nasıl yapmam gerekiyor benim ağaçlarım bakımsız kalmış 5 veya 6 sene bakım yapılmamış bayağıda büyükler bunları daha verimli olması için neler yapmam gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim..

burak555 02-11-2012 13:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayko (Mesaj 1040004)
burak555 sevgılı kardesım dıkım sıklıgı ekecegın cevız cınsıyle ve budama ıle alakalıdır.
eger chandler cınsı ekeceksen 4x8 ekebılırsın. 12 yasında ortadakı agacları sokmek sartıyla
8 sene urun parasıyla cıkan agacları dıkmek ıcın alacagın toprak bedavaya gelecektır.
ayrıca soyledıgın kil oranı bence sorun teskıl etmez.

teşekkürler chandler ekiyoruz.7x5 ölçüsü belki hiç ağaç seyreltmeden bir kaç sene daha götürür diye umut ediyoruz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayko (Mesaj 1040006)
ben kullanıyorum leonardıt ılk baslangıc ıcın 20-30 gr yeterli

ekim esnasında çukur başına 2-3 kilogramdan bahsediyorlar.biraz kafam karıştı. toprak uzun bir süre işlenmemiş ve kireçli malesef.

ayko 02-11-2012 23:31

sevgılı burak ılk once sunu solemek ıstıyorum leonardıt kullanacaksan kesınlıkle sıvı kullanmalısın. yapılan arastırmalara gore katı leonardıt en az 4-5 sene sonra cozulmeye baslıyor. ayrıca benım soledıgım 20-30 gr yenı ekılen fıdan ıcın.toprak kıreclı ıse sana tavsıyem kesınlıkle kepceyle cukurları actırman olcusu 2 metreye kadar ınebılırsın.en dıbe dap gubresı dolu dolu 1 avuc yeterlı olacaktır.
eger toptagın ph ı yuksekse suda cozulen kukurt u le en az 2 teneke yanmıs hayvan gubresı ve 3 teneke funda topragını kukurtle karıstırıp cukura dokeceksın ayrıca kesınlıkle cukurdan cıkan kıllı topragı yan tarafa koyup tarlanın ust topragından cukuru doldurman gerek. bu ıslemı cevız ekmeden ez az 2-3 ay onceden yapman lazım. acılan cukura koyacagın topraga leonardıtı karıstırabılırsın cok koymana gerek yok cunku alttakı toprak zaten gecırgen.eger leonardıt yapabılıyorsan 7 metrelık alanı ılac makınesı ıle puskurterek topragı ıslah edebılırsın. Ama bu sonrakı asama . unutma 1 kg leonardıt 4-5 ton hayvan gubresıne esııttır.

ayko 03-11-2012 00:06

Ayrıca anladıgım kadarıyla topragın killi bunun ıcın sana 2. tavsıyem ceviz ekımıden 1 yıl sonra 7 metrelık ortaya baklagıllerden olan yem bezelyesi ekmen kıllı toprak ıcın oldukca ıyı bır cozum. yem bezelyesı bakladan sonra en guclu azot ıceren bıtkıdır.yem bezelyesı cıcek acmaya basladıgında oldugu gıbı topraga gommen gerek. toprakta curuyen bu bıtkı kıllı topragın gecırgenlıgınde yardımcı olacaktır.kıllı topragı 1 senede duzletmen cok zor uzun seneler alan zor bır surectır.sevgılerle

burak555 03-11-2012 11:49

Sn.ayko bilgiler için teşekkür ederim.çukurların yüzde 90ı açıldı 60 cm çapında 1 metre derinliğinde.aradaki boşluklarada akgül denilen bir yem bitkisi ekmeyi düşünüyorduk yem bezelyesini ilk defa duyuyorum olmazsa bunu dikeriz.aslında ben 1 sene bekleme taraftarıyım ama tecrübesizlikten fidanları almış bulunmaktayız toprak çok bakımsız çünkü.

popeye42 09-11-2012 08:59

3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar size toprak tahlilimi gönderiyorum yorumlarınızı bekliyorum

30cm alınan örnek
Eklenti 344843
60cm alınan örnek
Eklenti 344846
100 cm alınan örnek
Eklenti 344847

popeye42 09-11-2012 09:07

tahlili yapan ziraat mühendisi toprak tahlillerinin normal olduğunu,ancak mikro organizmaların az olduğunu,bunu da cukurlara gübre takviyesiyle giderilebileceğini söyledi

Safranlı 09-11-2012 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi popeye42 (Mesaj 1045291)
tahlili yapan ziraat mühendisi toprak tahlillerinin normal olduğunu,ancak mikro organizmaların az olduğunu,bunu da cukurlara gübre takviyesiyle giderilebileceğini söyledi

mirim
mutlaka em kullan

Çamtepe 09-11-2012 10:54

- İyi yanmış ahır gübresinin üstüne Sn. Safranlı'nın da belirttiği gibi EM püskürtebilirsiniz.
- Leonardit takviyesi de yapmanız iyi olur, ancak 2-3 gr çok yeterli değil. Bkz. Halil Önen'in fidan dikim tekniği. Ben tabana 4-5 kürek, fidanın üst toprağına da 2-3 kürek kullanıyorum her çukura.
- Yeşil gübre faydalı olacaktır. Sadece baklagiller değil yulaf/çavdar gibi tohumlarla karıştırmanız tavsiye olunur.
- Kil oranı yazılmamış ama muhtemelen kil oranı yüksek. işiniz zor.
- Toprağınızın pH'ı nötr. Sizin için bir avantaj.

Safranlı 09-11-2012 12:38

ülkemde tarımdaki ana problem organik madde yeersizliğidir
ikinci sorun da zararlılarla mücadelede yapılan hatalardır
büyük araziler için organik madde temininde para çok tutuyor ve işçiliği çok zor
bu gibi büyük arazilerde mümkümse her yıl yeşil gübreleme yapıldı mı deyme keyfimize....

ertist 18-11-2012 00:42

Organik Ceviz Yetiştiriciliği

herkese selam arkadaşlar.Mustafa Kemal Paşa BURSA'da, Kasım 2012de yani yaklaşık 10 gün önce 51adet chatner çeşidi tüplü ceviz fidanı diktim.mesleğim aslında sağlık. Kendi köyümde ilk defa bağ bahçe işiyle uğraşacağım.İnşallah bu ufacık bahçemde başarılı bir öğrencilik yaşar vede başarırım.benim asıl düşüncem,kimyasal ilaç **** gübre kullanmadan tamamen doğal şartlarda bir ürün yetiştirmeyi hayal ediyorum vede bunu gerçekleştirmek istiyorum.bazı gübre çeşitleri hakkında araştırmalarım sürüyor.Örneğin (solucan gübresi,yarasa gübresi,kemik unu v.b) ama;ceviz bakımı hakkında nasıl bakım yapacağımı,nezaman ne gübresi ,ilaç olarak ne verilecek,hiçbir fikrim yok.bana yardımcı olabilecek arkadaşların yardımına ihtiyacım var herkese sonsuz teşekkurler şimdiden.görüşmek üzere yorumlarınızı bilgilerinizi paylaşmanızı bekliyorum.:):)

vizyon_78 19-11-2012 09:46

hayırlı olsun ertist İNŞALLAH bol ürünler alırsınız .dikmiş oldugunuz fidanlar açık köklü olarak mı diktiniz .yoksa tüplümü daha acık köklü fidanların çıkmadıgını söylediler .fidanları kaç tl den aldınız ?tozlayıcı vs re ne önerdiler .şimdiden teşekkürler.

popeye42 21-11-2012 21:00

1 Eklenti(ler)
Eklenti 347989
pikaj çalışmam yorumlarınızı bekliyorum

popeye42 22-11-2012 20:22

çukurları işaretlemenin pratik yöntemi varmı

rise_com 23-11-2012 15:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi popeye42 (Mesaj 1052047)
Eklenti 347989

1-Aynen kağıda çizdiğiniz şekilde tek pulluk ile alanı traktörle çizdirin. Kesişme noktalar dikim yerleriniz olur.

2-Ölçüm ile noktalara çubuk çakın ve ip gerin, kesişen noktaları kireç dökerek işaretleyin

Çamtepe 23-11-2012 16:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi popeye42 (Mesaj 1052047)
Eklenti 347989

Baklava dikimini kağıt üzerinde çalışarak avantajını görmeniz iyi olmuş. Araziniz dikdörtgen ise gerçekten en verimlisi bu oluyor.

Yanlardan 2.5 metre meselesini iyi araştırmanız gerekebilir, sanırım kanuni bir limit var.

İşaretleme için ip germek en güzeli. Ancak cidden çok zor bir iş. Baklava dikimde tutturmak da zor oluyor. Uzun iplerle arazinizi dört köşe çevirebilirsiniz. Büyükçene bir gönye açıyı tutturmanıza yardımcı olur. En güzeli, elinize hem 8m'lik, hem 6 m'lik, hem de köşegen uzunluğu kadar (7.21 m) ipler hazırlamanız.

Hayırlısı olsun diyelim şimdiden :)

burak555 24-11-2012 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi popeye42 (Mesaj 1052597)
çukurları işaretlemenin pratik yöntemi varmı

biz kireçle işaretledik. eğer gübreniz varsa bence gübreyle işaretleyin.çukurlar 1 metre derinliğinde ve 60 cm çapında açıldı.kireci göremedik çukurda.1 avuç yeterli.6 torba kireç 1700 tane çukur işaretledi hesabını siz yapın :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025