![]() |
Merhaba arkadaşlar bende bir ceviz sever olaraktan forumu yaklaşık biraydır takip ediyorum gerçekten ceviz hakkında çok önemli şeyler öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum ileride bende Aksaray veya Konya da bir ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum ve ncp1963 beyin bahcesini ve fernoru takip ediyorum iklim olarak bizim oralarla yaklaşık aynı olmasından dolayı.İnşallah bahcesinin güzel ve verimli olduğu ve emeğinin aldığı günleride görürüz. Bizede güzel bir örnek olur.
|
Alıntı:
yardımcı olabilirsem ne mutlu bana, iyi niyet dilekleriniz için teşekkürler |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
selam
Alıntı:
komşunun biri chandler dikmiş üç yaşında hiç bir şey olmadığını söyledi. kırağı zamanı daha uyanmamış. diğerleri sürgün çıkarmışlar ve hepsi mahvolmuş. fidan satacağız diye milleti yanlış yönlendirmeyelim. ben kesin olarak derim ki chandler çeşidi bilecik ve şebinden daha geç uyanıyor. yerli çeşitlerde benim bildiğim geç uyanan bilecik ve şebin. onlardan daha geç uyananlarda varmış demek ki. |
yine bir mevsim sonuna yaklaşıyoruz.
sulama ile ilgili olarak dün sebahattin hoca ile tekrar konuşma fırsatım oldu. eylül ayının ilk haftasına kadar sulamanın yapılması gerektiğini ısrarla anlattı. ağacın kışın geldiği uyarısını susuzlukla almayacağını, susuzluktan alacağı tek şeyin su stresi olduğunu, su stresi sonucundada gelecek yıl vereceği meyvada mutlaka azalma olacağını, ağacın kışa hazırlanmasının yağışlardan, ısı düşümünden, gece gündüz ısı farkının artmasından, toprak ısısının düşmesinden aldığını anlattı. taze sürgünlerin zamanında pişkinleşmemesinin nedenin bitki besleme kaynaklı olabileceğini yani azotlu gübrelerin fazla kaçırılması v.b gibi.. bitkide dengeli beslemenin çok önemli olduğunun bilinmesi gerektiği, bunun için mutlaka düzenli toprak ve yaprak analizi yapılması gerektiği, toprak şartlarının iyileştirilmesi için mücade edilmesi gerektiği aksi taktirde dengeli beslemenin zorlaşacağı v.s anlattı dinledim. :) |
1 Eklenti(ler)
28 ağustos ta sayın sebahattin yılmaz ve yan bahçe komşumla ( kendisinin şebin, bilecik ve bir kaç yerli cinsten oluşan 200 ağaçlık bahçesi var) büyük ağaçlarda çeşit değişimini yerinde görmek üzre kamana gittik..
gezdiğimiz bahçelerde ana sorun zamanında çöğürden dikim yapılması 21 yaşında bir bahçe sahibinin seneye çeşit değiştirmek için az verimli ağaçlarını işaretlediğini görmek seneye o kocaman ağacın kesileceğini düşünmek üzücüydü, sahibinin içinin cızladığından eminim. 14 yaşındayken çeşit değişim aşısı yapılan ağaçların 4 yılda neredeyse eski taç yapısına kavuştuğunu görmek sevindiriciydi. fidan mesafesi konusunda bu bahçeleri önceden görmüş olsam eminim 10X10 dan aşağı dikim yapmazdım. bahçelerinize kendiniz için kaman5 dikmenizi öneririm muhteşem lezetli bir ceviz |
Alıntı:
Ben de Çorum/Merkez'de 2012 Kasım'da, 1100 rakımda 100 adet Chandler tüplü, 50 adet Oğuzlar77 kazık köklü diktim. Tarlam seninki gibi yamaçta. Chandlerlerden 6-7 tanesi kış soğuklarından kurudu. Diğerlerinde bir sorun olmadı henüz. |
bugün babadan kalan bahçemize gittik. yerli cinslerin bir kısmında ceviz hasadı başladı. sulu olan yerlerdeki cevizlerle kurak yerlerdeki cevizlerin hasadı arasında minumum 15 gün fark var.
kurak yerlerdeki ağaçların hasadı yapılıyor dibinden su kanalı (ark) geçen ağaçların kav çatlaması bile başlamamış. şimdi buyurun ikileme,,, suyu erken kesersek ağaç meyvalarını erken kav çatlaması ile bize erken veriyor ama, bir sonraki yıl vereceği meyvalardan su stresine bağlı olarak feragat ediyormu ??? meyva boyutlarında farklılık oluşurmu ?? standart çeşit olmadığı için % yüz var diyemem ama sulu yerlerdekilerin içi daha dolgunca ve birazdaha irice.. suyu devamlı (365 gün) dibinden akan ağaçlarımız var yaşları sanırım en az 80 ne kökleri çürüyor, ne geç zamana kadar sulamadan dolayı sürgünleri donuyor, tek eksisi susuz olanlardan 15 gün geç hasat ediliyor. artısı diğer ağaçlar bazı yıllar çok az meyva verdiğinde onlar daha çok meyva veriyor. madem öyle neden diğerlerinide sulamıyorsunuz diyenleri duyar gibi oluyorum 1.. arazinin müsade ettiği yerlerdekiler sulanıyor. 2.. elektrik yok 3.. deden kalan yer paylaşılmış amcalar halalar :) birini ikna etsem diğeri muhalefet ediyor. kimisi bahçesine bakıyor bir diğeri gelmiyor bile ama hasat zamanını kaçıran yok :) kısaca genel miras sorunu.. |
Alıntı:
gec sulama aktiv büğüme cağında olan fidanlarda riskli (riskten zarar dogar dogmaz o şanzımıza), 20 küsür ıylllık agacta zaten 1,5-2 metrelik yeni surgun bulunmaz, bu yılın sürginleri olur bir karış pışkınleşir. güc meyvaya gider. dere kenarında buyuyen,sonradan yatagın degişmesiyle suyun ortasında kalan bir agacı gördüm 3 yıl önce. yazık kuruyacak dedim... 3-5ay arayla kontrole gidiyorum..hiiic keyfini bozmuyor mübarek :) . (tek sorun meyvasını toplamak için balık agı gerekecek :D ) yazdıklarım tamamen gözlemlerim sonucu, tam işi bilipte yazmak degil :) selyamlar |
hasat devam ediyor ceviz silkeleme makinası yaşlı ağaçlarda güzel iş çıkarıyor.
ara kol hidrolik olunca gerdirme çok kolaylaşıyor.. halatı bağladıktan sonra normal gerginliğe traktörle getirip, ince ayarı hidrolik kolla yapmak işi çok kolaylaştırıyor. hatta silkeleme sırasında hasas olarak gerdirip gevşetmek bile mümkün oluyor. bizim buralarda yaşlı ve heybetli ceviz ağacı çok fazla silkelemeyi gören, duyan ceviz sahipleri sıraya girdi :) parada istenmiyor, hayırda denmiyor neyapacağım :( http://www.youtube.com/watch?v=UQW-O...ature=youtu.be |
Necip kardeş aldınmı makinadan hidroliği kaldırınca rahat oluyormu bende düşünüyorum. Seneye haziran ortasında alacağım.Bizde vişne sıkıntı işçilik maliyete 80 kr.Cevizde sorun yok.
|
Alıntı:
eğer hidrolik arakol olmasa ince ayar için traktörü hareket ettirmekten başka çare yok.. |
Alıntı:
|
Sevgili Necip Bey,
Sizi ve uğraşınızı uzun zamandır takdir edenlerdenim. Bir ara bahçenize tohumdan bir miktar dikmek ve sonra aşılamak konusunda bir şeyler yazmıştınız. Ben de 1200mt rakımlı bir yerde (Konya / Kulu / Kömüşini Köyü) bir bahçe kurmayı ve bunu mümkünse tohumdan kurmayı istiyorum. Kazık kökün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sizin, bizim gibi soğuk İç Anadolu için anaç olarak önerebileceğiniz bildiğiniz bir tür var mıdır? Malum derin kök, hastalık dayanımı, v.s. gibi kriterler önemli. Saygılarımla, |
Alıntı:
|
Alıntı:
herşeyden önce çıktığınız yolda başarılar dilerim tohumdan dikimi yapmadım ama mutlaka bu yıl azda olsa deneyeceğim anaç olarak yörenizin cevizlerinden başkasını kullanmayın derim yörenizin iklimini doğal şartlarını herkesten iyi bilen kendi bölgenizin ağaçlarıdır onların meyvalarını alıp dikmek sizin için en iyisidir ağacı güçlü bir anaçtan alın dikin başka bir şey aramayın. aşıdan sonra kök sistemi sizin coğrafyanızı bilen bir ağacınız olur |
sonbahar erken donu
1 Eklenti(ler)
sonbahar erken donları bu yıl çok erken gelecek sanırım inşaallah 4 ekime kadar bu durum değişir..
|
Alıntı:
|
Alıntı:
arakol değişik firmaların üretimi var ben 240 tl ye aldım. gerçekten her işte büyük kolaylık sağlıyor. ama dikkat edilmesi gereken nokta traktörün çift hidrolik çıkışına sahip olması. teklilerde bendeki çalışmıyor ama onlar için bir sistem geliştirilmişmi bilmiyorum. bendeki silkeleme makinası doğan şahin isimli firmanın işin aslı makina çok basit ama iyi iş çıkarıyor :) vişne ağaçlarınızın gövdeleri çok kalın değilse, en yüksek noktasından tek seferde sarsacağından eminim. malatyada kayısılarda, halk ağaca zarar veriyor diye kullanmıyormuş diye duydum.. bilginize. işin aslı makina gelişime çok açık 20 cm çapa kadar olan ağaçları halat ile değilde direkt bir boru ile bağlanarak (ağaca bağlantı noktasında koruyucu lastik, kauçuk v.s kullanarak) çırpmak bu arada itme ve çekme oranını düşürmek daha mantıklı olur ağacı hırpalamaz. büyük ağaçlarda halattan başka hiç bir şans yok arkada 12 mt halat ile ağacın altından çıkamadan silkelemek zorunda kaldım ve halat o kadar dik açı ile bağlandıki traktör aşağı yukarı sarsılıyordu. ağaç o kadar büyüktü.. büyük ağaçlarda çok uçlardan bağlamayınca silkelenmiyor.. |
dün ve bu gün donlar olacağı bilgisi canımı çok sıkmıştı haberlerde son 35 yılın en soğuk ekim ayı olduğu söyleniyordu.
ekim ayının ilk günlerinde don gerçekten istenmeyecek ilk şeylerden biri olsa gerek. allah dualarımızı kabul etti en düşük +2,8 oldu bu geceyide hayırlısı ile atlatırsak sonrasında ısı artıyormuş |
sn ncp 1963 donun kırağının ceviz meyvelerine bir zararı olurmu
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sevdiklerinizle; Eski Bayramlar tadında bir bayram geçirmeniz dileğiyle, bayramınız kutlu olsun
|
cevizde çeşit nedir ?
En basit haliyle çeşit: Bir meyve türünde, belirlenmiş bazı kriterlere göre (örneğin UPOV), uzun süre üzerinde çalışılıp, verim ve kalite değerleri bilimsel olarak ortaya konulmuş ve devletin ilgili birimi tarafından tescilenerek milli çeşit listesine kaydı yapılmış bitkisel genotiplere denir.
Üzerinde çalışılmış bir bilimsel verisi olamayan devletin ilgili kurumunda kayıt altına alınmamış bir türe ait genotip ÇEŞİT değildir. Ülkemizde tüm meyve türlerinde olduğu gibi CEVİZ ile ilgili ÇEŞİT Listesi (26 çeşit) Gıda Tarım ve Hay. Bakanlığı TTSM kayıtlarında bulunmaktadır. http://www.ttsm.gov.tr/TR/belge/1-17...it--vine-.html alıntı.. ksü ceviz danışma hattı.. |
verim
Bir ceviz çeşidinin ağacından;
4. yaşında; 25kg, 6 .yaşında, 60-70 kg, 7. yaşında 100-115 kg, 8 yaşında 140-160 kg, 9.yaşında 180-200kg vs vs ÜRÜN ALINABİLİRMİ Soruyu bana soran sevgili okuycumun, bu sorusu geldiğinde iyiki 9. yaşta durdu!!! Dedim, yoksa soru devam etseydi 20. yaşta 400 kg ceviz alınır mı bir ağaçtan diye bekledim… ve off çektim…….. CEVAP: Gelen bu suale.. Şimdi ben ne cevap vereyim. Şaştım kaldım… Önce bu soruyu bana soran ceviz üretici adayımızın bana şaka yaptığını ****, beni sınadığını zannettim, ısrar edince ciddi olduğunu … vs söyledi ve bana kızarak tekrar etti…. Ben ne deyim Ya rabbi bu soruya… diyecek lafım yok, yazacak kelime kalmadı… bunlar benim ülkemde oluyor maalesef… Çünkü yıllar önce; Apomiktik ceviz diye bir moda başlatıldı, Sonra susuz yani kurakta ceviz çok daha iyi olur diye bir şaşa meydana getirildi, Bunu 40- 50 dekar ceviz bahçelerinden yüzbinler dolar kazanılacağı yaygarası takip etti vs.. Şimdilerde yukarıdaki soru…. Yani ceviz verimi…. Yani 7. 8. yaşında 140- 150 kg ürün veren ceviz … soruları akın akın gelmeye başladı, Nereden çıktı, kimden geldi, farklı bir ceviz dünyası varda haberim mi yok şaştım kaldım….. Yok böyle bir şey yok Yıllardır, ceviz ıslahı, ceviz çeşitleri üzerine çalışmaktayım, ülkemizdeki ve Dünyadaki standart tüm ceviz çeşitleri ile ilgili ya çalışma yaparak sonucunu gördüm, **** ilgili akademik yayınları okuyarak ceviz çeşitleri ile ilgili bilgiler okudum, derledim … ama böyle bir veri böyle bir verim değerine rastlamadım okumadım, kimsede okumamıştır rastlamamıştır. Milli ve uluslar arası tüm ceviz toplantılarına katılırım, cevizle ilgili tüm kaynakları inceledim ama böyle verim değerine sahip bir çeşidin varlığı ile ilgili bilimsel veriye şahit olmadım. Dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ABD ve diğer ülke kaynaklarına göre verimli sayılan standart bir ceviz ağacının tam verim çağındaki(10 yaş sonrası) ürün miktarı 45-65kg/ağaç dır. Ülkemiz verimli çeşitlerin verimi de buna yakın değerlerdir. Konuyu daha uzatmaya gerek yok. **Konu basit mantık çerçevesinde incelendiğinde sonuca gitmek çok basittir; 4. yaşında 20-30 kg !..?5. yaşında 35-45 kg !..? …………………….. 4. yıldan- 5. Yıla ürün Artış miktarı: +15 KG 6. yaşında 60-70 kg !..? …………………….. 5.yıldan – 6. Yıla ürün Artış miktarı: +25 KG 7. yaşında; 100-115 kg !..? …………………….. 6.yıldan- 7. Yıla ürün Artış miktarı: +40 KG 8. yaşında;140-160 kg !..? …………………….. 7. yıldan- 8. Yıla ürün Artış miktarı: +40 KG 9. yaşında; 180-190kg !..? ***Standart Bir Ceviz Çeşidine ait “Tek Bir Ceviz Ağacından”; Bu verim değerlerinin alındığına dair bir araştırma **** bilimsel makaleye rastlamadım. Gelişme çağındaki bir ceviz ağacının bir önceki yıla göre veriminin bir sonraki yılda 25-40 kg artması mümkün değildir. DÜNYA akdemik kaynaklarında, Tam verim çağında 140-160 kg ürün veren standart **** herhangi bir CEVİZ ÇEŞİDİ nin varlığına dair bilimsel bir kayıt mevcut değildir. Allah aşkına bir ağaç her yaşta (takip eden her bir yılda) 25- 40 kg ürün artıracak kadar gelişir mi, büyürmü? biraz mantık lütfen, Bir ağacın gelişmesi ve sürgün verme yeteneği; bitki fizyolojisi ve çevre şartları ile ilgilidir. En yüksek gelişmede bile bir ceviz ağacı yaş başına maximum 3- 10 kg verim artışı sağlayabilir. Bir ceviz ağacının her gelişme yılında 25-40 kg daha ürün verecek ölçüde gelişmesi, bitkisel Fizyoloji veya Botanikle izah edilemeyecek kadar gerçekten uzaktır. 8 veya 10 yaşındaki bir ceviz ağacını köküyle gövdesiyle yaprağı ile tartsanız 150 kg gelir mi!!!!! ) Ben böyle bir duruma itibar etmem… Yaklaşık 20 yıldır ceviz ile ilgili çalışma yapan bir araştırıcı olarak, bilgilerimi pratik olarak paylaşmak istedim. Problemin çözüm yeri elbette devletimizin ilgili kurumlarıdır. alıntıdır.. sayın sütyemez hocaya sevgilerimle. |
yukarda yazılanlara rağmen, hala kafasında soru olan gitsin alsın diksin. zamanı gelince kime beddua edeceği ortada..
artık malum sayfada tek kelime yazmama kararı aldım. sizlerdende ricam yazarak malum sayfayı güncel durumda tutmayalım. son kez; fidan dikecek arkadaşlar, lütfen gerçekçi olalım. 1 kg kabuklu kurutulmuş ceviz, cinsine göre değişmekle birlikte 80 ila 100 adet cevizden oluşur. 100 X 100 = 10.000 onbin meyva olacakki 100 kg ürün olsun kısaca herkesin aklı var lütfen kullanalım.. daha fazla bilgi için okumak isterseniz. CEVİZ HATTI - KSÜ Ceviz Danışma Hattı |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:08. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025