agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz Bahçelerinin Sulanması (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/26831.htm)

tarku 11-02-2015 16:57

[QUOTE=Cevizciankara;1355369]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehmet_yldrm (Mesaj 1355334)
10 dönüm ceviz için komsu tarlanın traktörle calıstırılan kuyusunu kullanmak kaydıyla sulayacagımız bir bahcemiz var. traktörümüz yok .

seceneklerimiz sunlar
1) esten dostan traktör dilenip salma sulama

2) yanda başka bir komsu elektrik hattı cekip elektrikli kuyudan salma sulama

3) traktörle cevrilen pompayı başka bir alet ile cevirme

* dizel motorlu bir alet
* güneş enerjiyle calısan DC motor
burada damlama sistemine direk bu pompadan basmak.

4) 232 agacım var. ara tarım yapma ihtimalini göz ardı edip ortalama sulama da 30 litre/agac su ihtiyacım olsa yaklasık 7000 lt. 10 tonluk bir tank alımı bu tanka resimdeki gibi damlama sistemi kurularak. 2-3 mt yuksege konularak kendi cazibesi ile sulama. kendi cazibesi ile sulanması içi 2. ye bölmek yeter mi

5) elektrikli kuyudan su hattı alınıp damlamaya bu hattan dogrudan verilmesi için kuyunun basıncı nasıl düşürülebilir.

biraz ekonomik çözüm geliştirmem gerektiğinide düşününürsek nasıl bir yol izlemeliyim üstadlar
Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun;
Ben kendimi sizin yerinize koydum;
1)komşudan traktör istesem 1-2 isterim verir sonra hep verecekmi?
2) elektrik alma imkanım varsa düşünebilirim.
3)komşunun kuyusuna benzinli **** dizel motor koyar(500 tl civarı) dilediğimce sulayabilirim.
4) bahçeyi 2 ye bölmek sanırım yeterli olur gibi.Benim bahçemde 45 sıra ağaç var 2 ye böldüm, son sıralara su ancak yetiyor.sizin ağaçlara yetecek kanısındayım.
5)Basıncı düşürmeyi hiç düşünmemiştim ancak vana ile basınç düşürülebilir gibi geliyor.
6)Ben olsam; bahçemde su çıkarabilirsem (1500 tl civarı) kepçeyle 6 m kuyu kazdırırım yanınada motoru bağlarım(500 tl civarı)bahçemin keyfine bakarım. Komşuylada kötü olmam .Saygılar

Bilimin ve teknolojinin bu kadar geliştiği ortamda, insanları varsayımlarla yönlendirmemek gerekir. Siz 2 sıra döşemişsiniz ama bahçeniz kaç metre yazmamışsınız. İnsanlara bilgi verirken ya bildiklerimizi ya da tecrübelerimizden öğrendiğimiz doğru ve yanlışları aktarmalıyız. Bizim hatalarımız onların doğruyu bulmasına sebep olsun.

http://www.dizayngrup.com/userfiles/...tablo-4(1).jpg

Cevizciankara 11-02-2015 17:17

[QUOTE=tarku;1355376]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cevizciankara (Mesaj 1355369)

Bilimin ve teknolojinin bu kadar geliştiği ortamda, insanları varsayımlarla yönlendirmemek gerekir. Siz 2 sıra döşemişsiniz ama bahçeniz kaç metre yazmamışsınız. İnsanlara bilgi verirken ya bildiklerimizi ya da tecrübelerimizden öğrendiğimiz doğru ve yanlışları aktarmalıyız. Bizim hatalarımız onların doğruyu bulmasına sebep olsun.

http://www.dizayngrup.com/userfiles/...tablo-4(1).jpg

Sayın Tarku;
öncelikle bahçemin kaç metre olduğunu yazmayı unutmuşum bahçem 180 metre,
Ben arkadaşa bilgi aktarırken kendi yaşadığım tecrübeleri olumlu ve olumsuz yönleri ile aktarmaya çalıştım.Herkes bu şekilde bilgilerini aktarırsa bilgilenmek isteyen arkadaşlarda buradan fikir sahibi olurlar.
Forumun öncelikli amacıda bu olsa gerek.
Siz ne güzel elinizdeki tabloyu vermişsiniz,ben yaşadıklarımı anlatmışım,başkası bir şeyler ortaya koyarsa bilgi sahibi böyle olunacağı kanaatindeyim.Ne dersiniz.
Saygılar.

tarku 11-02-2015 17:25

Bahçeniz 180 metre ve 2 parça halinde 16 lık standart lateral borularla randımanlı bir sulama yapabildiğinize göre sizi tebrik etmeliyim. Damlatıcı aralıklarınız 30 cm mi? aynı ölçülerde döşenmiş olan lateral borulardan kesinlikle memnun değilim ve bu aralıkları en kötü ihtimal yarıya düşüreceğim. Ceviz bahçesi sulayacak olan arkadaşımız ilk defa yatırım yapacağı için benim ki idare ediyor demektense, şimdi yatırım yapacak olsam şöyle yapardım demek daha mantıklı. Tavsiye verip sonradan küfür yemektense baştan zoru söylerim. Gerisi onun kararına kalmış.

Saygılar.

Cevizciankara 11-02-2015 18:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarku (Mesaj 1355384)
Bahçeniz 180 metre ve 2 parça halinde 16 lık standart lateral borularla randımanlı bir sulama yapabildiğinize göre sizi tebrik etmeliyim. Damlatıcı aralıklarınız 30 cm mi? aynı ölçülerde döşenmiş olan lateral borulardan kesinlikle memnun değilim ve bu aralıkları en kötü ihtimal yarıya düşüreceğim. Ceviz bahçesi sulayacak olan arkadaşımız ilk defa yatırım yapacağı için benim ki idare ediyor demektense, şimdi yatırım yapacak olsam şöyle yapardım demek daha mantıklı. Tavsiye verip sonradan küfür yemektense baştan zoru söylerim. Gerisi onun kararına kalmış.

Saygılar.

Borularım 16 lık değil, 20lik üzerinde ayarlı memeler taktım.benim 23 ağaca ancak yettiğini belirtim.
Yoksa benim yanıltma gibi bir düşüncem olamaz.
Arkadaşımız bizim tecrübelerimizi öğrenerek en iyi uygulamayı yapacağı kanaatindeyim.
Saygılar.

tarku 11-02-2015 18:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cevizciankara (Mesaj 1355402)
Borularım 16 lık değil, 20lik üzerinde ayarlı memeler taktım.benim 23 ağaca ancak yettiğini belirtim.
Yoksa benim yanıltma gibi bir düşüncem olamaz.
Arkadaşımız bizim tecrübelerimizi öğrenerek en iyi uygulamayı yapacağı kanaatindeyim.
Saygılar.

:) 20 lik olduklarını belirtseydiniz bu yanlış anlaşılma olmazdı. Arkadaş yeni sistem kuracağı için detaylar çok önemli.

sedatkso 18-02-2015 23:23

arkadaşlar kasım ayında dikmiş olduğum 300 adet chandler ceviz fidanını mart sonunda budayacagım. fidanlar ortalama 2 m cıvarı ben bunları 4-5 göz üzerinden budayacagım. fidanları FÜPAŞ fidancılıktan temin ettim. aşı kalemi ihtiyacı olan varsa bana özelden yazabilir.yer ankara-çubuk isteyen bahçeye de gelebilir saygılar

uzman70 19-02-2015 21:01

Arkadaşlar kasım 2014 ayında diktiğim 200 chandler fidana damla sulama yapacağım. Tarla %35 eğimli bir tarla ana hattı eğim yönünde çekersem damlama boru uzunluğu 115 metre olacak ve ortalarına doğru önce alçalıyor sonra tekrar ilk yükseklik seviyesine çıkıyor, tam tersini yapıp damlama borularını eğim yönünde çeksem memelerin ayarını yapsam sıkıntı olurmu? bu konuda görüşlerinizi bekliyorum.

Lilium 19-02-2015 23:18

Gücendim şimdi,

Biz ne güne duruyoruz

Bir kaç gün gelip kuruverirdik

Neyse yinede kolay gelsin.

tarku 20-02-2015 00:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman70 (Mesaj 1357913)
Arkadaşlar kasım 2014 ayında diktiğim 200 chandler fidana damla sulama yapacağım. Tarla %35 eğimli bir tarla ana hattı eğim yönünde çekersem damlama boru uzunluğu 115 metre olacak ve ortalarına doğru önce alçalıyor sonra tekrar ilk yükseklik seviyesine çıkıyor, tam tersini yapıp damlama borularını eğim yönünde çeksem memelerin ayarını yapsam sıkıntı olurmu? bu konuda görüşlerinizi bekliyorum.

Lateralleri eğim yönünde döşersen basınç dengesizliği olur. Bu yüzden basınç ayarlı damlatıcılı lateral döşemeni tavsiye ederim. Aksi taktirde su basıncını ayarlamak sorun olur. Hat sonunda aşırı basınç olur ve borular bu basınca dayanmayabilir. Diğer taraftan eğime dik olarak döşersen, 115 metre uzunluk damlatıcı borular için çok uzun, hattı bölmen gerekir.

Cevizciankara 20-02-2015 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman70 (Mesaj 1357913)

İşi uzmanına sormak lazım, yanı başında Nail abi var.En faydalısı ondan bilgi alman ancak benim damlama sistemimi anlatayım belki kafanda bir fikir oluşturur.
Benim bahçemin uzunluğu 180 metre, hattı ikiye böldüm yaklaşık 90 ar metre, 20 lik boru kullandım, bayağıda eğim var. ayarlı meme kullanıyorum.alt taraflarda bayağı bir basınç oluyor, tapayı bile fırlatıyor, tapayı bağ teliyle bağladık ancak sağlam oldu.
yukarılara çıktıkça basınç azalıyor son sıralarda su varla yok arasında. aşağıdaki memeleri kısınca yukarılara su ancak yetiyor.
ağaç arası mesafeler 4 er metre. bir sırada yaklaşık 22 meme takılı
Saygılar

sedatkso 20-02-2015 18:01

bana özelden msj atan arkadaşlar ben budamayı mart 27 sinde yapacagım ve 1 gun sonrada kargoya verecegım fakat benden 5-10 adet isteyenler oluyor benim pek zamanım yok iznim 2 gün parca parca gonderemem en az 50 adet gonderebılırım.agaçlar pişkin ve güzel..saygılar

Blacksoul1903 23-02-2015 10:26

Herkese iyi günler dilerim. Öncelikle belirtmek isterim ki aşağıda yazmış olduklarımla ilgili olarak bana katılanlar olduğu gibi aksi yönde düşüncesi olanlar da olacaktır. Herkesin bu konudaki fikirlerini öğrenmek isterim ne de olsa bilgi paylaştıkça çoğalmakta.

Bu sene İzmir Seferihisar'da ortalama rakımı 420 metre olan, kuzey cephe, %25 eğimli bir arazide 253 adetlik bir ceviz bahçesi oluşturduk. Ağaç aralıkları 7x4 metre. Arazimiz dikdörtgen biçiminde. Ana yola cephesi olan uzun kenarın uzunluğu yaklaşık 220 metre. Arazinin eni ise çeşitli girinti ve çıkıntılarla farklılık göstermekle birlikte yaklaşık 50 metre. Arazinin en yüksek yeri 430 metre rakım ile arazinin sağ üst noktası. Yol boyunca ilerledikçe eğim 220 metre boyunca yavaş yavaş azalmakta.

Ağaçların dikim işlemleri bitti sıra geldi sulama sistemini kurmaya. Kafamızda kurduğumuz ve neredeyse uygulamaya başladığımız plan ise ise şu şekilde; Arazinin en yüksek noktasına 10 tonluk depo koyacağız. Bu depodan çıkışı 2 inçlik boru ile yapıp 50 metre devam ettikten sonra bunu bir vana ile 1,5 inç'e düşüreceğiz. Bu düşürmenin sebebi sulamanın son anlarında suyun kesilmesi sonrası 2 inçlik boru olursa boru çapı geniş olduğundan suyun o anda tamamı boru sonuna hareket edecek ve üst rakımda kalan damlama çıkışlarına su girişi olmayacak böylece ağaçlar arası sulama miktarları arasında fark oluşacak. Düşürme esnasında vana koyulmasının sebebi ise vana sonrası aşırı basınç söz konusu olursa bu basıncın kısılmasının sağlanması. Ana boru boyunca toplamda 31 adet sıra var. Bu sıra aralıkları 7 metre. Bu sıralardan aşağı doğru kapalı damlamalar çıkacak. Ortalama her sırada bulunan ağaç sayısı 8. Tazyiğin bu damlama hortumlarını attırmaması için ana boruyla birleştiği yerlerde kilitli aparat kullanacağız. Kapalı damlamamızın et kalınlığı 1.1 milim olacak. Bunun sebebi de damlamaya takılacak katiflerin basınç dolayısıyla atmasını önlemek. Katiflerimiz de basınç ayarlı olacak. Bar arttıkça (özellikle alt sıralarda) katif içindeki meme sıkışacak ve su çıkışını dizginleyecek ve sanıldığının aksine su fışkırır gibi çıkmayacak. Bar azaldıkça ise katif içindeki meme rahatlayacak ve katife giren su rahatça dışarı çıkacak. Böylece ağaçlar arasındaki sulanma miktarlarını en aza indireceğiz. En yüksek yer ile en alçak yer arasındaki rakım farkının da 40 metre olmasından dolayı damlama konusunda sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum.

İlk 4 sene ağaç başına 2 katif koyacağız (bu 4 senelik süre +/- 1 yıl olabilir). Bu sürede bahçede toplam 500 katif olacak ve saate 4 litre akıttığı düşünülürse saate 2000 litre suya ihtiyacımız olacak. Küçük yaştaki ağaçlarında bir kerede en fazla 2 saat sulanması yeterli olacağından 10 tonluk depo bizi yaklaşık 3 sulama idare edecek. 2 saatten sonraki sulamalarda ağaca verilen suyun köklerden aşağı inerek israf olmasına neden olacaktır, bu nedenle az miktarda sulama ama sık sık sulama ilk senelerde önemli diye düşünüyorum. Haftada 3 kez 2 şer saatlik sulamalar bize yetecektir. İlerleyen senelerde ağaç başına katif sayısı da artacak. 4 katif koyulduğunda arazide 1000 katif olacak ve saate 4000 litre suya ihtiyaç olacak. 10 tonluk depo da bize 2,5 saatlik bir sulama imkanı sağlayacak. Bu bakımdan benim gibi bahçe kurulum aşamasında malzeme tedarik edecek olanların günü değilde bundan 5-10 yıl sonrasını düşünerek malzeme alması hem fazla maliyeti hem de zaman kaybını önleyecektir. Depo ile sulamanın bir başka faydası da damlama ile yapılacak gübrelemede kolaylık sağlaması. Burada dikkat edilmesi gereken husus da depo tam dolu ile değil de deponun dibinde kalan 2-3 tonluk suya gübrenin karıştırılıp verilmesi. Diğer türlü randıman düşük kalacaktır.

Fikirlerim ve uygulamalarım bu şekilde. Umarım en azından bir kişiye fayda sağlarım. Sağlıcakla kalın.

uzman70 23-02-2015 19:24

Nail ağbi çok özür dilerim. Ben İstanbul'da çalışıyorum.Seninle tanışmak için bir kaç defa niyetlendim. Her gelişimde sorunlar yüzünden denk getiremedim. Tanışma imkanım varken telefonla yardım istemek hoş olmaz. Esasen budama konusunda yardımına ihtiyacım var. Mart 7-8 inşallah Gönen'deyim. Tanışır görüşür üstün tecrübenizden bende faydalanırım. Ayhan Karpuz

alperalper 02-03-2015 13:56

arkadaşlar selam.
basınç ayarlı damlatıcıları kullanarak cazibe ile sulama yapamayacağımı söylediler. ne derece doğrudur. aslı astarı var mıdır?

biraz daha açayım.
benim tarlanın alt tarafı ile üst tarafı arasında yaklaşık 25m kot farkı var. üst tarafa koyduğum depo ile damlama yapıyorum. bu sene memeleri netafimin pcj basınç ayarlı damlatıcıları ile değiştireyim dedim. ancak satıcı hem 5000 adetten aşağı satmıyoruz hem de bu damlatıcılar o tarlada iş yapmaz dedi. siz ne dersiniz. teşekkurler.

tarku 02-03-2015 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperalper (Mesaj 1360246)
arkadaşlar selam.
basınç ayarlı damlatıcıları kullanarak cazibe ile sulama yapamayacağımı söylediler. ne derece doğrudur. aslı astarı var mıdır?

biraz daha açayım.
benim tarlanın alt tarafı ile üst tarafı arasında yaklaşık 25m kot farkı var. üst tarafa koyduğum depo ile damlama yapıyorum. bu sene memeleri netafimin pcj basınç ayarlı damlatıcıları ile değiştireyim dedim. ancak satıcı hem 5000 adetten aşağı satmıyoruz hem de bu damlatıcılar o tarlada iş yapmaz dedi. siz ne dersiniz. teşekkurler.

25 metre kot farkı ile gerekli basıncı sağlayabilirsin. En garantisi nanometre ile borulara gelen suyun basıncını ölç.

Çalışma basıncı aralığı 0.8 – 4 bar,
•1 mm et kalınlığındaki PE borularda maksimum çalışma basıncı 3,5 bar,
•1,2 mm et kalınlığındaki PE borularda maksimum çalışma basıncı 4 bar,
•Kapanma basıncı 0,12 bar’dır.

Blacksoul1903 04-03-2015 09:00

Alıntı:

arkadaşlar selam.

biraz daha açayım.

Kot farkı size avantaj sağlayacaktır. Buna bir de deponuzun yapacağı basıncı eklerseniz basınç ayarlı damlatıcılar iş görür. Kolay gelsin.

ncp1963 04-03-2015 09:45

Alıntı:

arkadaşlar selam.

biraz daha açayım.

selamlar

öncelikle deponuzun olduğu yerdeki ilk fidanlarınız ile deponuzun arasındaki yükselti farkı ne kadar.. bahçenizin alt tarafı ile depo arası yükseltinin yaklaşık 25 mt olduğunu yazmışınız depo seviyeniz ile ilk sıra damlatıcılarınız arasındaki fark yaklaşık 8 mt olmazsa netafimin basınç ayarlı damlatıcıları sağlıklı çalışmaz. yükseltinin 8 metreden fazla olmaya başladığı sıralarınız sulanır farkın 8 metreden az olduğu yerlerde debi ayarı damlatıcılar takarak düzenleme yapabilirsiniz.

şöyle düşünün deponuzdan sonra aşağı doğru 20 sıra fidanınız var depo alt seviyesi ile birinci sıra arası fark 3 mt ikinci sıra ile 5 mt üçüncü sıra ile 6 mt diyerek devam ediyor 8 metre olan yerden itibaren netafimin damlatıcılarını takın ilk sıradan 8 metre olan yere kadar olan yerlerede debi ayarlı damlatıcılar takın anca bu şekilde sistemizniz sağlıklı çalışır..

http://www.netafim.com.tr/Data/Uploa...nformation.pdf

Working pressure range bar --- sutununa bakın

linkteki sayfanın altlarına doğru inince göreceğiniz tablolarda. farkı çaplarda borularla, değişik basınçlarda, kaç metre de bir damlatıcı takarsanız, kaç metre uzunluğa kadar boru kullanabileceğimizi tablolamışlar. çok güzel bir çalışma umarım faydalı olur...

Meletli 23-04-2015 13:46

Su tahlil sonucları

3 Eklenti(ler)
tahlil sonucları hakkında tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.tuzluluk yuksek ama diğer degerler ıyı gorunuyor.toprak suzek ve gecirgen direnaj sorunu yoktur.kücukte olsa bır sansım var mı?tahlili yapılan su tarlanın 40 metre yuksegınde göze suyu olup cazibe yolu ıle tarlaya nakli mümkündü. İkinci Bır alternatif olarak tarlanın 500 ila 550 metre uzagından ve 80 ila 100 metre eksi kot farkı ile mevcut bulunan ırmaktan nasıl sulama yapabilirim?konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum

Meletli 23-04-2015 15:11

1 Eklenti(ler)
Tarlanın ırmaga olan yuksekliği 90 metre uzaklığı ıse 500 metredir.ırmaktan nasıl bır yontemle sulma yapılabılır?el ektrik olmdığını dusunursek dizel jenretör **** traktör kuyruk mili ile calısan santirfüjlerle su cıkarılabılırmı?

Meletli 25-04-2015 09:34

Arkadaşlar 298 nolu mesajıma olumlu bir cevap gelebileceğine dair umudum pek yoktu ama 299 nolu mesajım hakkında fikir ve yorumlarınıza ihtiyacım var.Saygılarımla.

Dursunbeyli 25-04-2015 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Meletli (Mesaj 1373431)
Arkadaşlar 298 nolu mesajıma olumlu bir cevap gelebileceğine dair umudum pek yoktu ama 299 nolu mesajım hakkında fikir ve yorumlarınıza ihtiyacım var.Saygılarımla.

Yukarıda bir arkadaşımız bahsetmiş. Su koçu pompasından. Eğer Irmak üzerinde 2 veya 3 metre düşü sağlayabilirsen Sıfır enerji ile tarlana su alabilirsin. Araştır su koçu pompasını. Ben de uzun zamandır araştırıyorum bu pompay.

Cevizciankara 25-04-2015 16:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Meletli (Mesaj 1373053)
Tarlanın ırmaga olan yuksekliği 90 metre uzaklığı ıse 500 metredir.ırmaktan nasıl bır yontemle sulma yapılabılır?el ektrik olmdığını dusunursek dizel jenretör **** traktör kuyruk mili ile calısan santirfüjlerle su cıkarılabılırmı?

Sizin 500 metre uzaklık 50 m olarak hesaplanır ve 90 metrede kot farkı var.Eder 140 metre.Sizin en az 140 metre dik basabilen yüksek basınçlı bir pompaya ihtiyacınız var. Bu tabikiminimumu 140 metre ,firesinide düşünürsek en az 160 metre dik basabilen bir pompaya ihtiyacınız var. Saygılar.

tarku 25-04-2015 16:56

Selamlar,

Su koçunun da limitleri var. Bahsedilen bahçe için su koçu uygun görünmüyor. 500 metre uzaklık belki sorun olmaz ama tarlanın nehirden yüksekliği sorun gibi duruyor.

Meletli 25-04-2015 19:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cevizciankara (Mesaj 1373506)
Sizin 500 metre uzaklık 50 m olarak hesaplanır ve 90 metrede kot farkı var.Eder 140 metre.Sizin en az 140 metre dik basabilen yüksek basınçlı bir pompaya ihtiyacınız var. Bu tabikiminimumu 140 metre ,firesinide düşünürsek en az 160 metre dik basabilen bir pompaya ihtiyacınız var. Saygılar.

Sayın cevizci ankara çok teşekkür ederim.Bu konuda epeyce araştırma yaptım ama malum teknik terimlerden ve buişin mühendisliğinden anlamadığım için tereddütlerim var.Dizel motorların burada reklam olmaması için bilmiyorum bir sakıncası varmıdır marka ismi vermek istemiyorum ama konuyu ifade edebilmek için nasıl biryöntem bulabilirim.Bir markanın internet satış ortamında verilen teknik veriler tablosunda örneğin maxsimum 70 mt ye 60 ton gibi rakamlar var.Modellerine göre değişiyor tabi.Çok kademeli dizel motopompların Samsun'da bulunan üreticisinin resmi internet sitesindeki manometrik yükseklik tablosunda ise Hm(m) olarak aynı motorun 140veya150 **** 160 metrelere farklı miktarlarda ama giderek düşen miktarlarda beş on tonluk rakamlara düştüğü görülmekte.Bu normalde damlama sulama için yetecek miktarlar.Yoksa ben yanlışmı değerlendiriyorum.İlgili firmadan bilgi istedim ama maalesef cevap vermediler.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Cevizciankara 25-04-2015 19:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Meletli (Mesaj 1373541)
Sayın cevizci ankara çok teşekkür ederim.Bu konuda epeyce araştırma yaptım ama malum teknik terimlerden ve buişin mühendisliğinden anlamadığım için tereddütlerim var.Dizel motorların burada reklam olmaması için bilmiyorum bir sakıncası varmıdır marka ismi vermek istemiyorum ama konuyu ifade edebilmek için nasıl biryöntem bulabilirim.Bir markanın internet satış ortamında verilen teknik veriler tablosunda örneğin maxsimum 70 mt ye 60 ton gibi rakamlar var.Modellerine göre değişiyor tabi.Çok kademeli dizel motopompların Samsun'da bulunan üreticisinin resmi internet sitesindeki manometrik yükseklik tablosunda ise Hm(m) olarak aynı motorun 140veya150 **** 160 metrelere farklı miktarlarda ama giderek düşen miktarlarda beş on tonluk rakamlara düştüğü görülmekte.Bu normalde damlama sulama için yetecek miktarlar.Yoksa ben yanlışmı değerlendiriyorum.İlgili firmadan bilgi istedim ama maalesef cevap vermediler.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Sayın KOYULHİSARLI;
Benim bahçemin uzunluğu 200 metre ve kot farkı 20 metre.Bende geçen sene sizin gibi sulama için motor arayışı içindeyken,motorcuların bilgilerinden istifade ettim. yatay olarak 10 metreyi dik olarak 1 metre hesaplıyor ve kot farkını ilave ediyorlar.benim 200 metreyi 20 m olarak hesapladılar ve 20 metrede kot farkını ilave yaparak 40 m buldular.Bende 50 metre basan (ETİKETİNDE H-MAX:50 YAZAN) motordan aldım 2'' giriş ve çıkışlı .Herhangi bir sorun yaşamadım.Sizinde EN AZ h: max:160 yazan bir motor almanızı tavsiye ederim.

Meletli 25-04-2015 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cevizciankara (Mesaj 1373554)
Sayın KOYULHİSARLI;
Benim bahçemin uzunluğu 200 metre ve kot farkı 20 metre.Bende geçen sene sizin gibi sulama için motor arayışı içindeyken,motorcuların bilgilerinden istifade ettim. yatay olarak 10 metreyi dik olarak 1 metre hesaplıyor ve kot farkını ilave ediyorlar.benim 200 metreyi 20 m olarak hesapladılar ve 20 metrede kot farkını ilave yaparak 40 m buldular.Bende 50 metre basan (ETİKETİNDE H-MAX:50 YAZAN) motordan aldım 2'' giriş ve çıkışlı .Herhangi bir sorun yaşamadım.Sizinde EN AZ h: max:160 yazan bir motor almanızı tavsiye ederim.

Sayın cevizci ankara sizin seçiminizde tereddüt edecek bir durum yokturMAX:50 yazıyormuş.Sizede 40 mt yetiyor zaten.Benim tereddütüm ise şu.Antor lombardini motorun internet satışında diyelim bir modeli max:55 mt ye 75 ton/saat yazıyorken bu değerlere baktığımda bu motor benim işimi görmüyor,ancak aynı motorun Samsun üreticisinin sitesinde motorun giriş ve çıkışları inç olarak küçülmüş ama manometrik yükseklik tablosunda Hm(m) olarak örneğin 100mt 8 Qm3/h,120 mtde 7'5 ,140 mt de 7, ve böyle devam ederek en son 220 mt de 4'7 Qm3/h olarak tamamlanıyor.Yani ben eğer yanlış anlamıyorsam max.satte 55 mt ye 75 ton su basan motor yükselti uzadıkça debisi azalarak su basmaya devam ediyor.Bunu mu anlamalıyız doğrusu kafam karıştı.İnşallah ilgili firmaya attığım maile cevap verirler.İyi akşamlar.

Cevizciankara 26-04-2015 12:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Meletli (Mesaj 1373595)
Sayın cevizci ankara sizin seçiminizde tereddüt edecek bir durum yokturMAX:50 yazıyormuş.Sizede 40 mt yetiyor zaten.Benim tereddütüm ise şu.Antor lombardini motorun internet satışında diyelim bir modeli max:55 mt ye 75 ton/saat yazıyorken bu değerlere baktığımda bu motor benim işimi görmüyor,ancak aynı motorun Samsun üreticisinin sitesinde motorun giriş ve çıkışları inç olarak küçülmüş ama manometrik yükseklik tablosunda Hm(m) olarak örneğin 100mt 8 Qm3/h,120 mtde 7'5 ,140 mt de 7, ve böyle devam ederek en son 220 mt de 4'7 Qm3/h olarak tamamlanıyor.Yani ben eğer yanlış anlamıyorsam max.satte 55 mt ye 75 ton su basan motor yükselti uzadıkça debisi azalarak su basmaya devam ediyor.Bunu mu anlamalıyız doğrusu kafam karıştı.İnşallah ilgili firmaya attığım maile cevap verirler.İyi akşamlar.

Sayın Meletli;
Sizi yanıltmış olmayayım.
Benim bildiğim aynı markanın değişik çıkışları olan modelleri mevcut hatta aynı çıkışlı olan fakat farklı yüksekliğe basabilen modeller mevcut. Sizin bakacağınız motorda yazan maximum h: kaç olduğudur.Size en az 160 lazım diye düşünüyorum. Manometrik eğriler sizi yanıltmasın. İnşallah doğru tercihi yaparsınız.
Birde hatırlatmak isterim. Motorun girişindeki boruyu bağlayınca iğne ucu kadar bile delik kalmayacak şekilde bağlayınız yoksa suyu çekmiyor. ben bundan dolayı tam 1 hafta suyun içinde mahfoldum. Motoru aldım kuyuya bağladım 1 çekiyor bir çekmiyor. Servise götürüyorum bakıyorlar sorun yok.Tekrar kuyuya bağlıyorum. bir çekiyor bir çekmiyor.tam 1 hafta uğraştım.kuyuya giden kalın sarı boruyu bile değiştirdim.kaçak olabilir diye ; ancak yine olmadı .Sonradan anladık ki bağlantıdan hava alıyor.2 tane sağlam kelepçeyle sıktık etrafınıda iyice bant sardık dahada sorun çıkarmadı bir yaz rahat ettik.
İnşallah benim tecrübem kulağınıza küpe olurda aynı sorunu yaşamazsınız. Saygılar.

Meletli 27-04-2015 22:48

Domak pompadan aradılar sağolsunlar.Çok kademeli dizel motopomplardan KP32-13 modelinin ağız çapı 2" çıkış 1 1/2" olan 13 HP gücünde ve 4LD640 Antor marka modelin işimi göreceğini ifade ettiler.Aslında 3 LD 510 da işimi görebilirmiş ama ben ilerde fidanlar büyüdükçe daha çok suya ihtiyaç duyacağımı düşünerek ilerde pişman olmamak için büyük olanı düşünüyorum.İnşallah pişmanlık duymayız diyerek 3 ncü tarlamızın da hazırlıklarına başlayabiliriz.Yardımcı olan herkese çok teşekkürler.

Mecnun24 13-05-2015 13:11

Denizli'de 30 ağaçlık küçük bir ceviz bahçem var. Henüz iki yaşında fidanlar. Sulama işini tankerle yapıyorum fakat, tankerciler tabiri caizse neredeyse yeni bir motor parası istiyorlar her sefer için.

Benim durumumda olan ve bahçesini kendi imkanları ile sulayanlardan bilgi ve yardım almak istiyorum. Ne yapabilirim, nasıl sulayabilirim.

Tarlam asfalt kenarında, eski bir arabam var. Mesela arabanın arkasına küçük bir römork taktırsam hortumla sulasam, yahut arabayı station wagon bir arabayla değiştirip bagaja naylon tanker koysam öyle hortumla sulasam, ne bileyim.

Velhasılı kelam her türlü fikre ve bilgiye açığım, yardım edin kurtarın beni traktörcülerden :)

tiryaki 13-05-2015 18:48

suyunuz az ya da getirmesi çok maliyetli ve siz hala hortumla sulama yapmaya çalışıyorsunuz. bence damla sulamayı düşünün.

Mecnun24 13-05-2015 21:17

30 ağaç için sondaj vurmak çok mantıklı gelmiyor bana, kaldıki suyun kaç metreden çıkacağı muaamma. Aradığım daha basit ve az maliyetli bir çözüm.

tiryaki 14-05-2015 11:29

taşıma suyu da damlama ile verirseniz daha etkili sulama yapmış olursunuz, onu söylemek istiyorum

Mecnun24 14-05-2015 22:36

tamam verelimde, nasıl taşıyacağız onu bulamadık daha.

cevizadam 24-07-2015 12:42

Saygıdeğer ceviz yetiştiricileri, manisa akhisara bağlı 800 rakım yüksekliği olan bir köyden ceviz için tarla bakıyorum. Köyde neredeyse her yer kiraz ve ceviz bahçeleri ile dolu. Konuştuğum kişiler sulama yapmadıklarını söylediler. Ağaçlar gayet sağlıklı görünüyordu. Susuz bir şekilde cevizin böyle büyüyüp meyve vermesi dikkatimi çekti. Havanın serin ve toprağın nemli olduğunu sulamaya gerek olmadığını söylediler. Tarlada elektrik olmadığından beni en çok korkutan sulama meselesiydi zaten. Sizce ne yapmalıyım? İlk 2 yıl yaz aylarında tankerlerle sulasam sonra kendi haline mi bıraksam acaba?

barçın 24-07-2015 22:57

Ceviz ağaçlarını yalnız iki yıl mı sulayacağız. Yoksa iki yıldan sonrada sulamak gerekiyormu. Meğilli arazi ve düz arazi olması verilecek su miktarını etkiliyormu.

Ercan kızıl 16-08-2015 16:55

su projesi-Uzak mesafe çözümlemeleri hk

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Meletli (Mesaj 1374083)
Domak pompadan aradılar sağolsunlar.Çok kademeli dizel motopomplardan KP32-13 modelinin ağız çapı 2" çıkış 1 1/2" olan 13 HP gücünde ve 4LD640 Antor marka modelin işimi göreceğini ifade ettiler.Aslında 3 LD 510 da işimi görebilirmiş ama ben ilerde fidanlar büyüdükçe daha çok suya ihtiyaç duyacağımı düşünerek ilerde pişman olmamak için büyük olanı düşünüyorum.İnşallah pişmanlık duymayız diyerek 3 ncü tarlamızın da hazırlıklarına başlayabiliriz.Yardımcı olan herkese çok teşekkürler.

Sevgili forum arkadaşım ve ceviz dostu. Bahçemdeki sondaj-su kurudu maalesef 1 hafta önce. 1 haftadır tanker arıyorum fidanlar ölmesin diye... Bir projem var sizin yukarıdaki gibi. Yaklaşık 550 mt uzunluğunda, bir yakadan diğer yakaya (arada dere var) hemen hemen aynı kod ayarında (varış yeri 10 met yüksek olabilir belki) siz tecrübe ettiniz mi yukarıdaki projeyi? sonuç nasıl? ben 50'lik tabir edilen boru ile sulama yapıyorum 250 fidanlık bir bahçeye yetiyor. Birde bu dizel motor fiyatı nedir? Bu dizel motoru başlangıca mı, varışa mı koymam gerekir? Teşekkür ederim.

Meletli 16-08-2015 20:43

Ben bahse konu tarlanın hazırlıklarını maalesef babamın rahatsızlığı sebebiyle çok geciktirdim.Fidan kuyularını ikigün önce açabildim.Gübre dün geldi.sulama işini bu arada elektrikli motorla çözeceğiz.Şuanda projesi hazırlanıyor.Dizel motopompdan vazgeçtim.Suyu inşallah tarlaya çıkardığımızda tabikisonucu buaradan paylaşırım.

Ercan kızıl 16-08-2015 21:49

Geçmiş olsun, Allah mvaffak etsin.

newturk 31-08-2015 21:00

Merhabalar,

Ben bursa Karacabey de ceviz bahçesi olan bir cevizciyim. Fidanları geçen kasım ayında diktim. Sulamayı kesmeli miyim eylül 1 oldu. Yalnız baktığımızda 15 eylül den önce bursa da yağış gözükmüyor. Erken donlardan korunmak için sulamayı kesmek gerekiyor fakat artık kışlarda geç geliyor. Yaz kısa, nasıl fidan büyüteceğiz. Bu senede kış geç gitti ve geç geleceğe benziyor. Biraz bu ağustos ortası sulama kesilir ifadesini artık esnetme zamanı gelmedi mi. Özellikle bursa için geç geliyor kış. Ne dersiniz sulamayı kesmeli miyiz.

BURGAZ73 31-08-2015 22:09

15-20 agustos gibi kesmelisinizki erken donlara yakalanmasın agaclarınız.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025