![]() |
[QUOTE=Cevizciankara;1355369]
Alıntı:
Bilimin ve teknolojinin bu kadar geliştiği ortamda, insanları varsayımlarla yönlendirmemek gerekir. Siz 2 sıra döşemişsiniz ama bahçeniz kaç metre yazmamışsınız. İnsanlara bilgi verirken ya bildiklerimizi ya da tecrübelerimizden öğrendiğimiz doğru ve yanlışları aktarmalıyız. Bizim hatalarımız onların doğruyu bulmasına sebep olsun. http://www.dizayngrup.com/userfiles/...tablo-4(1).jpg |
[QUOTE=tarku;1355376]
Alıntı:
öncelikle bahçemin kaç metre olduğunu yazmayı unutmuşum bahçem 180 metre, Ben arkadaşa bilgi aktarırken kendi yaşadığım tecrübeleri olumlu ve olumsuz yönleri ile aktarmaya çalıştım.Herkes bu şekilde bilgilerini aktarırsa bilgilenmek isteyen arkadaşlarda buradan fikir sahibi olurlar. Forumun öncelikli amacıda bu olsa gerek. Siz ne güzel elinizdeki tabloyu vermişsiniz,ben yaşadıklarımı anlatmışım,başkası bir şeyler ortaya koyarsa bilgi sahibi böyle olunacağı kanaatindeyim.Ne dersiniz. Saygılar. |
Bahçeniz 180 metre ve 2 parça halinde 16 lık standart lateral borularla randımanlı bir sulama yapabildiğinize göre sizi tebrik etmeliyim. Damlatıcı aralıklarınız 30 cm mi? aynı ölçülerde döşenmiş olan lateral borulardan kesinlikle memnun değilim ve bu aralıkları en kötü ihtimal yarıya düşüreceğim. Ceviz bahçesi sulayacak olan arkadaşımız ilk defa yatırım yapacağı için benim ki idare ediyor demektense, şimdi yatırım yapacak olsam şöyle yapardım demek daha mantıklı. Tavsiye verip sonradan küfür yemektense baştan zoru söylerim. Gerisi onun kararına kalmış.
Saygılar. |
Alıntı:
Yoksa benim yanıltma gibi bir düşüncem olamaz. Arkadaşımız bizim tecrübelerimizi öğrenerek en iyi uygulamayı yapacağı kanaatindeyim. Saygılar. |
Alıntı:
|
arkadaşlar kasım ayında dikmiş olduğum 300 adet chandler ceviz fidanını mart sonunda budayacagım. fidanlar ortalama 2 m cıvarı ben bunları 4-5 göz üzerinden budayacagım. fidanları FÜPAŞ fidancılıktan temin ettim. aşı kalemi ihtiyacı olan varsa bana özelden yazabilir.yer ankara-çubuk isteyen bahçeye de gelebilir saygılar
|
Arkadaşlar kasım 2014 ayında diktiğim 200 chandler fidana damla sulama yapacağım. Tarla %35 eğimli bir tarla ana hattı eğim yönünde çekersem damlama boru uzunluğu 115 metre olacak ve ortalarına doğru önce alçalıyor sonra tekrar ilk yükseklik seviyesine çıkıyor, tam tersini yapıp damlama borularını eğim yönünde çeksem memelerin ayarını yapsam sıkıntı olurmu? bu konuda görüşlerinizi bekliyorum.
|
Gücendim şimdi,
Biz ne güne duruyoruz Bir kaç gün gelip kuruverirdik Neyse yinede kolay gelsin. |
Alıntı:
Lateralleri eğim yönünde döşersen basınç dengesizliği olur. Bu yüzden basınç ayarlı damlatıcılı lateral döşemeni tavsiye ederim. Aksi taktirde su basıncını ayarlamak sorun olur. Hat sonunda aşırı basınç olur ve borular bu basınca dayanmayabilir. Diğer taraftan eğime dik olarak döşersen, 115 metre uzunluk damlatıcı borular için çok uzun, hattı bölmen gerekir. |
Alıntı:
Benim bahçemin uzunluğu 180 metre, hattı ikiye böldüm yaklaşık 90 ar metre, 20 lik boru kullandım, bayağıda eğim var. ayarlı meme kullanıyorum.alt taraflarda bayağı bir basınç oluyor, tapayı bile fırlatıyor, tapayı bağ teliyle bağladık ancak sağlam oldu. yukarılara çıktıkça basınç azalıyor son sıralarda su varla yok arasında. aşağıdaki memeleri kısınca yukarılara su ancak yetiyor. ağaç arası mesafeler 4 er metre. bir sırada yaklaşık 22 meme takılı Saygılar |
bana özelden msj atan arkadaşlar ben budamayı mart 27 sinde yapacagım ve 1 gun sonrada kargoya verecegım fakat benden 5-10 adet isteyenler oluyor benim pek zamanım yok iznim 2 gün parca parca gonderemem en az 50 adet gonderebılırım.agaçlar pişkin ve güzel..saygılar
|
Herkese iyi günler dilerim. Öncelikle belirtmek isterim ki aşağıda yazmış olduklarımla ilgili olarak bana katılanlar olduğu gibi aksi yönde düşüncesi olanlar da olacaktır. Herkesin bu konudaki fikirlerini öğrenmek isterim ne de olsa bilgi paylaştıkça çoğalmakta.
Bu sene İzmir Seferihisar'da ortalama rakımı 420 metre olan, kuzey cephe, %25 eğimli bir arazide 253 adetlik bir ceviz bahçesi oluşturduk. Ağaç aralıkları 7x4 metre. Arazimiz dikdörtgen biçiminde. Ana yola cephesi olan uzun kenarın uzunluğu yaklaşık 220 metre. Arazinin eni ise çeşitli girinti ve çıkıntılarla farklılık göstermekle birlikte yaklaşık 50 metre. Arazinin en yüksek yeri 430 metre rakım ile arazinin sağ üst noktası. Yol boyunca ilerledikçe eğim 220 metre boyunca yavaş yavaş azalmakta. Ağaçların dikim işlemleri bitti sıra geldi sulama sistemini kurmaya. Kafamızda kurduğumuz ve neredeyse uygulamaya başladığımız plan ise ise şu şekilde; Arazinin en yüksek noktasına 10 tonluk depo koyacağız. Bu depodan çıkışı 2 inçlik boru ile yapıp 50 metre devam ettikten sonra bunu bir vana ile 1,5 inç'e düşüreceğiz. Bu düşürmenin sebebi sulamanın son anlarında suyun kesilmesi sonrası 2 inçlik boru olursa boru çapı geniş olduğundan suyun o anda tamamı boru sonuna hareket edecek ve üst rakımda kalan damlama çıkışlarına su girişi olmayacak böylece ağaçlar arası sulama miktarları arasında fark oluşacak. Düşürme esnasında vana koyulmasının sebebi ise vana sonrası aşırı basınç söz konusu olursa bu basıncın kısılmasının sağlanması. Ana boru boyunca toplamda 31 adet sıra var. Bu sıra aralıkları 7 metre. Bu sıralardan aşağı doğru kapalı damlamalar çıkacak. Ortalama her sırada bulunan ağaç sayısı 8. Tazyiğin bu damlama hortumlarını attırmaması için ana boruyla birleştiği yerlerde kilitli aparat kullanacağız. Kapalı damlamamızın et kalınlığı 1.1 milim olacak. Bunun sebebi de damlamaya takılacak katiflerin basınç dolayısıyla atmasını önlemek. Katiflerimiz de basınç ayarlı olacak. Bar arttıkça (özellikle alt sıralarda) katif içindeki meme sıkışacak ve su çıkışını dizginleyecek ve sanıldığının aksine su fışkırır gibi çıkmayacak. Bar azaldıkça ise katif içindeki meme rahatlayacak ve katife giren su rahatça dışarı çıkacak. Böylece ağaçlar arasındaki sulanma miktarlarını en aza indireceğiz. En yüksek yer ile en alçak yer arasındaki rakım farkının da 40 metre olmasından dolayı damlama konusunda sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. İlk 4 sene ağaç başına 2 katif koyacağız (bu 4 senelik süre +/- 1 yıl olabilir). Bu sürede bahçede toplam 500 katif olacak ve saate 4 litre akıttığı düşünülürse saate 2000 litre suya ihtiyacımız olacak. Küçük yaştaki ağaçlarında bir kerede en fazla 2 saat sulanması yeterli olacağından 10 tonluk depo bizi yaklaşık 3 sulama idare edecek. 2 saatten sonraki sulamalarda ağaca verilen suyun köklerden aşağı inerek israf olmasına neden olacaktır, bu nedenle az miktarda sulama ama sık sık sulama ilk senelerde önemli diye düşünüyorum. Haftada 3 kez 2 şer saatlik sulamalar bize yetecektir. İlerleyen senelerde ağaç başına katif sayısı da artacak. 4 katif koyulduğunda arazide 1000 katif olacak ve saate 4000 litre suya ihtiyaç olacak. 10 tonluk depo da bize 2,5 saatlik bir sulama imkanı sağlayacak. Bu bakımdan benim gibi bahçe kurulum aşamasında malzeme tedarik edecek olanların günü değilde bundan 5-10 yıl sonrasını düşünerek malzeme alması hem fazla maliyeti hem de zaman kaybını önleyecektir. Depo ile sulamanın bir başka faydası da damlama ile yapılacak gübrelemede kolaylık sağlaması. Burada dikkat edilmesi gereken husus da depo tam dolu ile değil de deponun dibinde kalan 2-3 tonluk suya gübrenin karıştırılıp verilmesi. Diğer türlü randıman düşük kalacaktır. Fikirlerim ve uygulamalarım bu şekilde. Umarım en azından bir kişiye fayda sağlarım. Sağlıcakla kalın. |
Nail ağbi çok özür dilerim. Ben İstanbul'da çalışıyorum.Seninle tanışmak için bir kaç defa niyetlendim. Her gelişimde sorunlar yüzünden denk getiremedim. Tanışma imkanım varken telefonla yardım istemek hoş olmaz. Esasen budama konusunda yardımına ihtiyacım var. Mart 7-8 inşallah Gönen'deyim. Tanışır görüşür üstün tecrübenizden bende faydalanırım. Ayhan Karpuz
|
arkadaşlar selam.
basınç ayarlı damlatıcıları kullanarak cazibe ile sulama yapamayacağımı söylediler. ne derece doğrudur. aslı astarı var mıdır? biraz daha açayım. benim tarlanın alt tarafı ile üst tarafı arasında yaklaşık 25m kot farkı var. üst tarafa koyduğum depo ile damlama yapıyorum. bu sene memeleri netafimin pcj basınç ayarlı damlatıcıları ile değiştireyim dedim. ancak satıcı hem 5000 adetten aşağı satmıyoruz hem de bu damlatıcılar o tarlada iş yapmaz dedi. siz ne dersiniz. teşekkurler. |
Alıntı:
Çalışma basıncı aralığı 0.8 – 4 bar, •1 mm et kalınlığındaki PE borularda maksimum çalışma basıncı 3,5 bar, •1,2 mm et kalınlığındaki PE borularda maksimum çalışma basıncı 4 bar, •Kapanma basıncı 0,12 bar’dır. |
Alıntı:
|
Alıntı:
öncelikle deponuzun olduğu yerdeki ilk fidanlarınız ile deponuzun arasındaki yükselti farkı ne kadar.. bahçenizin alt tarafı ile depo arası yükseltinin yaklaşık 25 mt olduğunu yazmışınız depo seviyeniz ile ilk sıra damlatıcılarınız arasındaki fark yaklaşık 8 mt olmazsa netafimin basınç ayarlı damlatıcıları sağlıklı çalışmaz. yükseltinin 8 metreden fazla olmaya başladığı sıralarınız sulanır farkın 8 metreden az olduğu yerlerde debi ayarı damlatıcılar takarak düzenleme yapabilirsiniz. şöyle düşünün deponuzdan sonra aşağı doğru 20 sıra fidanınız var depo alt seviyesi ile birinci sıra arası fark 3 mt ikinci sıra ile 5 mt üçüncü sıra ile 6 mt diyerek devam ediyor 8 metre olan yerden itibaren netafimin damlatıcılarını takın ilk sıradan 8 metre olan yere kadar olan yerlerede debi ayarlı damlatıcılar takın anca bu şekilde sistemizniz sağlıklı çalışır.. http://www.netafim.com.tr/Data/Uploa...nformation.pdf Working pressure range bar --- sutununa bakın linkteki sayfanın altlarına doğru inince göreceğiniz tablolarda. farkı çaplarda borularla, değişik basınçlarda, kaç metre de bir damlatıcı takarsanız, kaç metre uzunluğa kadar boru kullanabileceğimizi tablolamışlar. çok güzel bir çalışma umarım faydalı olur... |
Su tahlil sonucları
3 Eklenti(ler)
tahlil sonucları hakkında tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.tuzluluk yuksek ama diğer degerler ıyı gorunuyor.toprak suzek ve gecirgen direnaj sorunu yoktur.kücukte olsa bır sansım var mı?tahlili yapılan su tarlanın 40 metre yuksegınde göze suyu olup cazibe yolu ıle tarlaya nakli mümkündü. İkinci Bır alternatif olarak tarlanın 500 ila 550 metre uzagından ve 80 ila 100 metre eksi kot farkı ile mevcut bulunan ırmaktan nasıl sulama yapabilirim?konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum
|
1 Eklenti(ler)
Tarlanın ırmaga olan yuksekliği 90 metre uzaklığı ıse 500 metredir.ırmaktan nasıl bır yontemle sulma yapılabılır?el ektrik olmdığını dusunursek dizel jenretör **** traktör kuyruk mili ile calısan santirfüjlerle su cıkarılabılırmı?
|
Arkadaşlar 298 nolu mesajıma olumlu bir cevap gelebileceğine dair umudum pek yoktu ama 299 nolu mesajım hakkında fikir ve yorumlarınıza ihtiyacım var.Saygılarımla.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Selamlar,
Su koçunun da limitleri var. Bahsedilen bahçe için su koçu uygun görünmüyor. 500 metre uzaklık belki sorun olmaz ama tarlanın nehirden yüksekliği sorun gibi duruyor. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Benim bahçemin uzunluğu 200 metre ve kot farkı 20 metre.Bende geçen sene sizin gibi sulama için motor arayışı içindeyken,motorcuların bilgilerinden istifade ettim. yatay olarak 10 metreyi dik olarak 1 metre hesaplıyor ve kot farkını ilave ediyorlar.benim 200 metreyi 20 m olarak hesapladılar ve 20 metrede kot farkını ilave yaparak 40 m buldular.Bende 50 metre basan (ETİKETİNDE H-MAX:50 YAZAN) motordan aldım 2'' giriş ve çıkışlı .Herhangi bir sorun yaşamadım.Sizinde EN AZ h: max:160 yazan bir motor almanızı tavsiye ederim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sizi yanıltmış olmayayım. Benim bildiğim aynı markanın değişik çıkışları olan modelleri mevcut hatta aynı çıkışlı olan fakat farklı yüksekliğe basabilen modeller mevcut. Sizin bakacağınız motorda yazan maximum h: kaç olduğudur.Size en az 160 lazım diye düşünüyorum. Manometrik eğriler sizi yanıltmasın. İnşallah doğru tercihi yaparsınız. Birde hatırlatmak isterim. Motorun girişindeki boruyu bağlayınca iğne ucu kadar bile delik kalmayacak şekilde bağlayınız yoksa suyu çekmiyor. ben bundan dolayı tam 1 hafta suyun içinde mahfoldum. Motoru aldım kuyuya bağladım 1 çekiyor bir çekmiyor. Servise götürüyorum bakıyorlar sorun yok.Tekrar kuyuya bağlıyorum. bir çekiyor bir çekmiyor.tam 1 hafta uğraştım.kuyuya giden kalın sarı boruyu bile değiştirdim.kaçak olabilir diye ; ancak yine olmadı .Sonradan anladık ki bağlantıdan hava alıyor.2 tane sağlam kelepçeyle sıktık etrafınıda iyice bant sardık dahada sorun çıkarmadı bir yaz rahat ettik. İnşallah benim tecrübem kulağınıza küpe olurda aynı sorunu yaşamazsınız. Saygılar. |
Domak pompadan aradılar sağolsunlar.Çok kademeli dizel motopomplardan KP32-13 modelinin ağız çapı 2" çıkış 1 1/2" olan 13 HP gücünde ve 4LD640 Antor marka modelin işimi göreceğini ifade ettiler.Aslında 3 LD 510 da işimi görebilirmiş ama ben ilerde fidanlar büyüdükçe daha çok suya ihtiyaç duyacağımı düşünerek ilerde pişman olmamak için büyük olanı düşünüyorum.İnşallah pişmanlık duymayız diyerek 3 ncü tarlamızın da hazırlıklarına başlayabiliriz.Yardımcı olan herkese çok teşekkürler.
|
Denizli'de 30 ağaçlık küçük bir ceviz bahçem var. Henüz iki yaşında fidanlar. Sulama işini tankerle yapıyorum fakat, tankerciler tabiri caizse neredeyse yeni bir motor parası istiyorlar her sefer için.
Benim durumumda olan ve bahçesini kendi imkanları ile sulayanlardan bilgi ve yardım almak istiyorum. Ne yapabilirim, nasıl sulayabilirim. Tarlam asfalt kenarında, eski bir arabam var. Mesela arabanın arkasına küçük bir römork taktırsam hortumla sulasam, yahut arabayı station wagon bir arabayla değiştirip bagaja naylon tanker koysam öyle hortumla sulasam, ne bileyim. Velhasılı kelam her türlü fikre ve bilgiye açığım, yardım edin kurtarın beni traktörcülerden :) |
suyunuz az ya da getirmesi çok maliyetli ve siz hala hortumla sulama yapmaya çalışıyorsunuz. bence damla sulamayı düşünün.
|
30 ağaç için sondaj vurmak çok mantıklı gelmiyor bana, kaldıki suyun kaç metreden çıkacağı muaamma. Aradığım daha basit ve az maliyetli bir çözüm.
|
taşıma suyu da damlama ile verirseniz daha etkili sulama yapmış olursunuz, onu söylemek istiyorum
|
tamam verelimde, nasıl taşıyacağız onu bulamadık daha.
|
Saygıdeğer ceviz yetiştiricileri, manisa akhisara bağlı 800 rakım yüksekliği olan bir köyden ceviz için tarla bakıyorum. Köyde neredeyse her yer kiraz ve ceviz bahçeleri ile dolu. Konuştuğum kişiler sulama yapmadıklarını söylediler. Ağaçlar gayet sağlıklı görünüyordu. Susuz bir şekilde cevizin böyle büyüyüp meyve vermesi dikkatimi çekti. Havanın serin ve toprağın nemli olduğunu sulamaya gerek olmadığını söylediler. Tarlada elektrik olmadığından beni en çok korkutan sulama meselesiydi zaten. Sizce ne yapmalıyım? İlk 2 yıl yaz aylarında tankerlerle sulasam sonra kendi haline mi bıraksam acaba?
|
Ceviz ağaçlarını yalnız iki yıl mı sulayacağız. Yoksa iki yıldan sonrada sulamak gerekiyormu. Meğilli arazi ve düz arazi olması verilecek su miktarını etkiliyormu.
|
su projesi-Uzak mesafe çözümlemeleri hk
Alıntı:
|
Ben bahse konu tarlanın hazırlıklarını maalesef babamın rahatsızlığı sebebiyle çok geciktirdim.Fidan kuyularını ikigün önce açabildim.Gübre dün geldi.sulama işini bu arada elektrikli motorla çözeceğiz.Şuanda projesi hazırlanıyor.Dizel motopompdan vazgeçtim.Suyu inşallah tarlaya çıkardığımızda tabikisonucu buaradan paylaşırım.
|
Geçmiş olsun, Allah mvaffak etsin.
|
Merhabalar,
Ben bursa Karacabey de ceviz bahçesi olan bir cevizciyim. Fidanları geçen kasım ayında diktim. Sulamayı kesmeli miyim eylül 1 oldu. Yalnız baktığımızda 15 eylül den önce bursa da yağış gözükmüyor. Erken donlardan korunmak için sulamayı kesmek gerekiyor fakat artık kışlarda geç geliyor. Yaz kısa, nasıl fidan büyüteceğiz. Bu senede kış geç gitti ve geç geleceğe benziyor. Biraz bu ağustos ortası sulama kesilir ifadesini artık esnetme zamanı gelmedi mi. Özellikle bursa için geç geliyor kış. Ne dersiniz sulamayı kesmeli miyiz. |
15-20 agustos gibi kesmelisinizki erken donlara yakalanmasın agaclarınız.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:05. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025