agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Ceviz (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=423)
-   -   Ceviz bahçesi değer hesaplama (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=26204)

syılmaz 03-02-2012 21:12

Ceviz bahçesi değer hesaplama
 
Sn. üyeler, merak attiğim bir konu var. Verime yatmış bir bahçenin satış değeri nasıl hesaplanır? Yani istenen fiyat ucuz mu pahalı mı nasıl bilinir?

Mesela bir dairenin satışı için istenen fiyat 20-22 senelik kira bedeline denkse fiyatı normal, bu bedelden çoksa pahalı kabul edilir gibi, buna benzer bir hesaplama yöntemi bahçe için var mıdır? Mesele dönüm başı/ağaç başı yıllık şu kadar para kazandırıyorsa, toplam dönüm/ağaç sayısından bahçenin değeri (çıplak arazi fiyatı hariç) şu kadardır diyebilir miyiz?

kenan kırca 03-02-2012 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syılmaz (Mesaj 907467)
Sn. üyeler, merak attiğim bir konu var. Verime yatmış bir bahçenin satış değeri nasıl hesaplanır? Yani istenen fiyat ucuz mu pahalı mı nasıl bilinir?

Mesela bir dairenin satışı için istenen fiyat 20-22 senelik kira bedeline denkse fiyatı normal, bu bedelden çoksa pahalı kabul edilir gibi, buna benzer bir hesaplama yöntemi bahçe için var mıdır? Mesele dönüm başı/ağaç başı yıllık şu kadar para kazandırıyorsa, toplam dönüm/ağaç sayısından bahçenin değeri (çıplak arazi fiyatı hariç) şu kadardır diyebilir miyiz?

MEYVE AĞAÇLARININ DEĞER TESPİTİ aradığınız cevabı byrada bulabilirsiniz sanırım.

syılmaz 03-02-2012 22:36

Link için çok teşekkür ederim Sn. Kenan Kırca.

MYV FD TB EOV 3B 5B 7B 10B 15B 20 B ÖMRÜ
CEVİZ 7 12 6 0 0 75 100 125 150 80YIL
BADEM 3 10 5 0 50 70 70 80 100 40YIL

Benim anladığım 10 yaşında bir ceviz ağacının değeri 100 TL, badem ağacının değeri 70 TL.

Yani 100 ceviz ağacından oluşan bir bahçenin değeri, arazi fiyatı hariç 10.000 TL, doğru mu anlamışım acaba? Bir de tabloda ki TB ve EOV ne demek acaba?

syılmaz 03-02-2012 22:38

Şimdi aklıma şu takıldı, 10 yaşında olup 30 kg verim veren ceviz ağacıda var, 60 kg verim veren ağaçta var. İkisinin değeri mantık olarak aynı olamaz. Bunun ayrımını nasıl yapacağız. Ya da yukarıda ki değerde ağacın kaç kg. verim vereceği düşünülmüş olabilir?

Odeh 03-02-2012 22:46

Sayın syilmaz,
Verime yatan bir bahçenin bence iki degeri olabilir. Biri; arazi, yatırım degeri, gecen zaman icin makul bir emek degeri ve kar... Digeri cifdi alicilarin verebilecegi en yiksek bedel...

Kurucu tarafindan Biçilen deger ile "alınabilir" deger arasında genelde hayli fark olabiliyor.

İşletmeyi kurmak 100TL ise satılığa çıktığında işlem göreceği tutar 100TL olmaz.

Elbetteki bu gorus subjektif olduğu gibi bir Kayseriliye aittir...

Saygılarımla,

syılmaz 03-02-2012 23:08

Haklısınız Sn. Odeh, maliyet bedeline kimse satmak istemez sonuçta yıllar süren bir emek olmuş.

Arazi değeri, bölgeden bölgeye çok değişecek bir olay, yatırım değeri yüksek olan bir arazinin elbette fiyatı da yüksek olacaktır. Arazi hariç bahçe değeri ise sanıyorum kim neye satabilirse gibi bir durum var.

Çamtepe 04-02-2012 06:52

1 - TB: Tesis Bedeli, EOV: Ekonomik Olarak Verim Yaşı

2 - Fiyatlar 2007 yılına aittir, dikkat ediniz. Günümüzde iyi bir yabancı tür (Chandler, Pedro) fidanı zaten 12 TL'ye aldığınızı, bunun üstüne taşıma, işçilik, kepçe, damla sulama, gübre vs. vs. gibi bir çok masraf yaptığınızı unutmayın. Bu sene Mayıs'ta 100, Kasım'da 100 fidan daha diktim. Ortalama fidan başı harcama 22TL gibi oldu. (Buna mevcut damla sulamam olduğu için bu bedeli eklemiyorum)

3 - syilmaz haklı. Her 7 yaşındaki ağaç şu kadar verim verir demek yanlış. Gidersiniz, bakarsınız, ağacın ne kadar verim vereceğini kabaca hesaplarsınız. (hesaplatırsınız).

syılmaz 04-02-2012 11:15

Sn. Çamptepe, ağaca verilen para şu kadar yılda geri dönmeli diye bir düşünce var mı acaba? Eğer varsa en kolay hesap yolu bu olur.

Dediğiniz gibi fiyat geçmiş yıllara ait olduğundan olsa gerek mantıksız. Senede 250-300 TL gelir getiren ağacın fiyatı 100 TL olamaz sonuçta.

Odeh 04-02-2012 13:54

10 ile 20 yıl arasındaki her sayı, Türkiye koşulları için makul bir dönüş süresi olarak kabul edilebilir kanaatimce. Devletin destekleme politikasında her zaman radikal kararlar alabileceğini de göz önünde bulundurup o gelir kalemlerini azalan bir doğrultuda hesaba katmanızı öneririm.

Bademde, bu son birkaç yıldır yoğun dikimden ötürü "belirli bir zaman dilimi" -belki 2,3 yıl- için fiyatların aşağı doğru şiddetle dalgalanabileceği de unutulmamalı.

Ancak başta ben de bu hesaplara gömülmüşken birden farkına vardım ki, ağaçların ömrü kalan ömrümden daha uzun... :)

Bahçenizin tesisini tamamlayıp devretmeyi satmayı düşünüyorsanız iş değişecektir... Zorlu geçen Orman işleri süresince satın alınabilir bir bahçe bulabilir miyim diye sürekli araştırma da yaptım. Ancak fiyatlar çok yüksekti. Ayrıca bir seferde ve nakit istekler bana hiç cazip gelmedi. Halbuki kendin yaptığında makul bir zamana yayabiliyorsun yatırım giderlerini.

Bir de şunu eklemek istiyorum, hesap kitap yaparken gördüm ki; meyveye ve özellikle bademe "yatırım" yapılacak ise 150-200 dekar alandan aşağısı bana göre çok cazip bir faaliyet değil. Atılacak taş, alınacak risk ve ürkütülecek kuş miktarı açısından...

Saygılar,

syılmaz 04-02-2012 16:25

Sn. Odeh, asıl düşüncem ceviz, bademde sizin duyduğunu kaygıları ben de düşünüyorum. Biliyorsunuz özel ağaçlandırma için başvuru düşüncemiz var verilen kredi damlama sulamayı kapsamadığı için ve ceviz fidanlarının pahalılığından dolayı bademe dönmüştük. 2 arkadaş 100 dönüm için başvuru düşünüyoruz ama şu an 10-20 dönüm arası ucuz bir tarla alıp, toprak yapısına göre ceviz ya da badem dikip 1-2 senelik tecrübeden sonra mı özel ağaçlandırmaya başvursam diye düşünmeye başladım. Çiftçilik konusunda sıfır tecrübeye sahip olduğum için geri dönüşü olmayacak bir riske girmek istemiyorum açıkçası.

Bahçe değeri sormamda ki amaç, yapacağım bir yatırım 10 senelik zaman diliminden sonra ne kadar değerlenmiş olur diye hesaplayıp, alternatif yatırım seçenekleri ile kıyaslayabilmekti.

Çamtepe 05-02-2012 23:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syılmaz (Mesaj 907628)
ağaca verilen para şu kadar yılda geri dönmeli diye bir düşünce var mı acaba?

Bu sorunun cevabı tamamen sizin risk iştahınıza, yatırımınızın geri dönüş beklentisine ve bahçenize gösterebileceğiniz ilgi ve alakanın büyüklüğüne göre değişir.

Örneğin:
- Bir ziraat mühendisi tanıdık, zaten zirai gübre ve ilaç dağıtıcısı olduğundan, elemanları, bilgisi, ekipmanı, suyu, dağıtım ağı, bağlantıları vs. olduğundan aşılı böğürtlen ekti. Çalı tipi bir bitki olduğundan inanılmaz sık bir ekim deseni ile çok ufak bir arazide güzel bir verim aldı. Daha ilk seneden ürün (ve gelir) almaya başladı. Öyle ki sırf ikinci sene budadıkları dallarla bile yeni bir bahçe kurulabilir sandım. (Altyapının maksimum oranda hazır olduğu senaryo)
- Şöyle güzel terbiye sistemli bodur elma ekersiniz, 2-3 sene içinde güzel güzel verim alırsınız. Ama çok ilgi ister.. Yatırım ve işletim masraflarınız yüksek olur. Bodur elma, hızlı koşar çabuk yorulur. 10-12 sene sonra bitki o kadar verime dayanamaz, yeniden bahçe kurmanız gerekir.
- İlkbahar donu probleminiz yoktur, badem ekersiniz. Belki 4-5 sene içinde verim alırsınız. Ama badem cevize göre biraz daha hassastır.
- Yok ben beklerim, sorun değil, yatırımcım da var, sabrım da derseniz ceviz ekersiniz. Daha az bakım yaparsınız belki ama 7 seneden önce de cebinize pek para girmez. Ama ceviz işi de "az bakım istiyor" diye ihmale gelmez. Bakımını ihmal edenin yüzüne ceviz gülmez.
- Ben tam tembelim, bahçemden uzaktayım, sabır desen bir dolu, ama çok da masraf yapmak istemiyorum, biraz da yatırım olsun istiyorum derseniz, fıstık çamı ekersiniz. 10-12 seneden önce de para yüzü görmezsiniz.
- Hiç olmadı, arazi bol ve ucuzsa, tembellik had safhada ise, sabır desen mermeri eritir derseniz, kerestelik ağaç ekersiniz. arada sırada gider ağaçlarınızın altında piknik yaparsınız.

Sahi tarımdan para kazanıldığını size kim söyledi? :)

Çamtepe 05-02-2012 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syılmaz (Mesaj 907751)
toprak yapısına göre ceviz ya da badem dikip 1-2 senelik tecrübeden sonra mı özel ağaçlandırmaya başvursam diye düşünmeye başladım. Çiftçilik konusunda sıfır tecrübeye sahip olduğum için geri dönüşü olmayacak bir riske girmek istemiyorum açıkçası.

Tarım konusunda tecrübesizseniz, önce bir iki sene tecrübe edinmeniz en doğrusudur.
Mevcut yaşadığınız yere yakın ufak bir yer alın, hatta almayın, kiralayın! Dilediğiniz ağaçtan 3-5 tane ekin. hele bir görün ağaç ekmek, bakımını yapmak nasılmış, mantarıyla böceğiyle, dört ayaklısı ile iki ayaklısı ile mücadele ne kadar zormuş bir görün.. Özellikle iki ayaklı mücadelesi zordur. Organik mücadele hatta psikolojik mücadele gerektirir.
Mantarı bitirirsiniz, böcek dadanır; böceği bitirsiniz domuz gelir zarar verir; tel çekersiniz domuz giremez ama iki ayaklısı gelir sizi bitirir. Tam hallettim dersiniz, dolu vurur, don gelir. Şöyle keyfiyle bir ürün alırsınız, onu da haldeki aracılar sizden yok pahasına alır.. Bütün verdiğiniz emekler, avcunuzdaki üç kuruş paraya bakarken gözünüzün önünden geçer.. Diyorum ya, iki ayaklı mücadelesi zor. İhtisas ister..
Siz hele bir ufak başlayın.. ;)

Odeh 06-02-2012 00:09

Sayın Camtepe'nin gerçekçi yaklaşımına edeceğim tek söz yok karşıt olarak... Ancak; ticari bir bahçe sahibi olmanın "yaşam biçimi" olarak ele alınması ile birlikte, insan ömrünü de göz önüne alarak yapacağınız bir değerlendirmenin, ticari kıymet yaratacak kadar makul ölçekte bir arazi, hele de gunümüz Türkiyesinde, değeri artmasi olasi başka bir mamül üretmenizin mümkün olmadığı gerçegi ile birlikte, bence ciddi bir yatırım degeri taşımaktadır. Ben buna inanıyorum...

Odeh 06-02-2012 00:26

Peki; Türkçesini söyleyeyim!

2004/7 den bu güne 24 yıllık imalatçı, tüccar ve piyasa tecrübem ile en az 100-200 bin TL azami 2 milyon TL ile en az 15 yillik bir geleceği olan ve güvencesi olan yatırım nedir derseniz, işin sahibi olabileceğiniz, kölelik cekmeyeceginiz tek alan tarimdir. İlk nedeni anladığınız gibi gunümüz kosullaridir.
Diğer nedeni bunu bilimsel ve akılcı yollarla yapmayan üreticilerin çokluğudur. Tarım üretim yapılabilecek yegane sektörde kanaatimce. Safhalar tartışılır. Ben ambalaja kadar düşünüyorum. Baskasını bilemem...

Saygılar,

Lilium 06-02-2012 00:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syılmaz (Mesaj 907467)
Sn. üyeler, merak attiğim bir konu var. Verime yatmış bir bahçenin satış değeri nasıl hesaplanır? Yani istenen fiyat ucuz mu pahalı mı nasıl bilinir?

Sayın syılmaz, verime yatmış bir bahçenin satış değeri bölgeye göre, şehire göre, yerleşim yerine yakınlığına göre, bahçenin olduğu yere göre, toprağın yapısına göre, bahçedeki ağaçların gelişimlerine göre, verimliliklerine göre değişir. Daha bir çok sayamadığım nedenlerden değişir. Kısacası bahçeye göre değişir. Ağaça değer biçmek fiat biçmek ise kimsenin de tekelinde değildir.

Ama dersen ki, bir ağacın zarar tespiti nasıl yapılır, onun için bir şeyler yazabilirim.
Örneğin: 15 yıllık bir ağacınız var ve (Allah göstermesin) birileri tarafından yakıldı yıkıldı, yapılan keşifte bu ağacın yıllık verimi tespit edilip hesaplanır ve bundan sonra 15 yıllık verim artışlarıda göz önüne getirilerek 15 yıllık bedel zararı yapan tarafından tahsis edilir.

Bu örnek alınacak ya da satılacak bahçeye değer biçmede göz önüne getirilebilinir, Ama yinede bölgeye yere göre fiat değişir, şu fiaattır kimse diyemez.

Sayın Çamtepe bir çok konulara değinip cevaplamış, bende bir şey ekliyeyim.

Tarımın hesabı olmaz. Tarımı para kazanacağım para hesabı yaparak yapanlara yapacak olanlara hiç başlamasınlar derim.

Tabi ki, herkes para hesabını bir şeyler kazanma hesabını yapacak o ayrı bir konu, ama önce sevgi, sevgiyle severek seviyorsa yapacak ki, başarılı olsun başarılı olduktan sonra para kendiliğinden gelecek, siz istemeseniz de o gelecek.

Odeh 06-02-2012 00:42

Tarımın her ticari faaliyetin olduğu gibi risk hesabi da bal gibi olur. Ancak yenir yutulur hali, ancak bu faaliyeti bir sevgi ile ve bir yaşam bicimi olarak kabullenmeniz ile mümkün olabilir...

Çamtepe 06-02-2012 01:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Odeh (Mesaj 908300)
Tarımın her ticari faaliyetin olduğu gibi risk hesabi da bal gibi olur. Ancak yenir yutulur hali, ancak bu faaliyeti bir sevgi ile ve bir yaşam bicimi olarak kabullenmeniz ile mümkün olabilir...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 908298)
Tarımın hesabı olmaz. Tarımı para kazanacağım para hesabı yaparak yapanlara yapacak olanlara hiç başlamasınlar derim.

Tabi ki, herkes para hesabını bir şeyler kazanma hesabını yapacak o ayrı bir konu, ama önce sevgi, sevgiyle severek seviyorsa yapacak ki, başarılı olsun başarılı olduktan sonra para kendiliğinden gelecek, siz istemeseniz de o gelecek.

İşte yazdıklarımdaki tüm bu negatif yönleri anlatırken Sn. Odeh ve Lilium'un yukarıda belirttikleri konuyu öne çıkarmaya çalıştım.

Elinizde belirli bir sermaye varsa, pek çok alanda değerlendirebilirsiniz. Bir restoran ya da cafe açabilirsiniz, bir ürünün bayisi ya da distribütörü olursunuz, müteahitlik işine girersiniz vs.. Ama bir de tarım vardır ki, bahçenizde geçirdiğiniz her dakikadan mutlu olursunuz. Bahçenize giderken koşarak gidersiniz, dönerken de ayaklarınız geri geri gider. Hele hele şehir yaşamından bıkmışsanız, insanların iki yüzlülüğünden, hırslarından sıkılmışsanız, öz Anadolu insanı ile bir hoş sohbeti istiyorsanız, o zaman kazanacağınız ya da kaybedeceğiniz paralar çok önemli değildir..

Siz yine de ilk önce ufak başlayın, baktınız bu yaşam tarzı size (ve hatta ailenize) uygun, o zaman büyütürsünüz. (Olursa:) Hatalarınızı ufak çapta yaşamış olursunuz. Sonra gelir amaçlı planınızı yaparsınız..

Kendimden örnek vereyim: Bu işlere girmeden önce bir business case yapmışım ki üniversitede ders olarak okutulabilir :) NPV, ROI hesapları, ihtiyat payları, kötü durum senaryoları, vs. vs. Bu business case'i hangi bankacıya götürsem kredi alırdım.

Ama şimdi görüyorum ki, tarım işi bilgisayar başından olmuyormuş. 2 senemi doldurdum, şu anda tüm masrafları çok daha net görebiliyorum. Ama eminim daha öğreneceğim çok şey ve yapacağım daha çok hata var.

Sevmesem katlanır mıydım? - Asla - :)

syılmaz 06-02-2012 11:00

Tüm sn. üyelere açıklamaları için çok teşekkür ederim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Odeh (Mesaj 908297)
Peki; Türkçesini söyleyeyim!

....İşin sahibi olabileceğiniz, kölelik cekmeyeceginiz tek alan tarimdir. İlk nedeni anladığınız gibi gunümüz kosullaridir.

Ben de böyle düşünüyorum Sn. Odeh.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 908298)

Tarımın hesabı olmaz. Tarımı para kazanacağım para hesabı yaparak yapanlara yapacak olanlara hiç başlamasınlar derim.

Tabi ki, herkes para hesabını bir şeyler kazanma hesabını yapacak o ayrı bir konu, ama önce sevgi, sevgiyle severek seviyorsa yapacak ki, başarılı olsun başarılı olduktan sonra para kendiliğinden gelecek, siz istemeseniz de o gelecek.

Sn. Lilium, doğanın içerisinde olacağım bir iş istediğim için çiftçiliğe hevesliyim. Şu an almayı düşündüğüm bahçe tek başına benim geçimimi sağlayamayacağı için ayrıca verime yatana kadar 5 sene geçeceği için mecburen kendi işimde de çalışmaya devam edeceğim ama Allah kısmet eder, zamanla yeni tarlalar alır ve geçimimi sağlayacak kadar gelir etmeye başlarsam, işte o zaman şu anki hayatımdan kurtulup, yeni hayatıma başlamış olacağım.

Benim tek arzum, özgürce ve doğa ile ilgili işlerle uğraşacağım bir hayat sürmek.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 908302)

Siz yine de ilk önce ufak başlayın, baktınız bu yaşam tarzı size (ve hatta ailenize) uygun, o zaman büyütürsünüz. (Olursa:) Hatalarınızı ufak çapta yaşamış olursunuz. Sonra gelir amaçlı planınızı yaparsınız..

Niyetimi bu yönde kesinleştirdim diyebilirim Sn. Çamtepe, kendi çapımda bir tarla alacağım, şu an sadece etrafını çevirip, gerekli toprak tahlillerini yapacağım, kısmet olursa da gelecek kış öncesi ya da sonrası dikim yapacağım.

45reco 19-12-2012 00:23

tebrik ederim bende öyle düşünüyorum....

Semih2643 13-11-2017 10:25

İyigunler
Bizim yaklasik 13 yasindaki kiraz agackarimizin bukundugu ve 3 yasindaki cevizlerimizin bulundugu tapulu tarlamiz kamuslastiriliyor.
Kamuslatirmada bazilari agac basi sabit bir fiyat verir geceerler derken
Bazilari da agacin yillik getirisiyle kalan omru carpilarak size boyle odeme yapilmali deniliyor.
Daha once kamulastirma ile karsilasan oldu mu?
Neye gore belirleniyor bu fiyatlar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024