![]() |
maşallah ne kadar güzel
|
Gerçekten bahçeniz çok güzel olmuş. Chandlerlar dikilince de ayrı bir güzel olmuştur eminim. Fazlaca imrendiğimi söyleyebilirim. Resimleri de paylaşırsınız umarım. Benim de böyle bir bahçe kurmak için çalışmalarım var açıkçası. Elimde mevcutta 20 kadar çöğür ceviz mevcut. 2011 sonunda diktiğim ve yavaş yavaş çimlenmeye başlayan da 150 kadar cevizim var. Geçen ay Bursa'dan gelen chandler ve franquette kalemlerimi yaşça büyük ağaçlara aşıladım. Kimilerinde tomurcuklanma başladı. Bu aşılardan elde edeceğim kalemlerle de elimdeki küçük çöğürlere gelecek senelerde aşılama yapmaya çalışacağım. Ve geriye ceviz yetiştirmeye uygun bir arsa bulmaya kalacak. Ozamana kadar yatırım yapma imkanım da olacak. Sizlere bahçenizde bol hasatlı yıllar dilerim. Emeklerinizin karşılığını almanız dileğiyle. Saygılar.
|
Alıntı:
Sizleri tebrik ederim |
İyi dileklerini ve tavsiyelerini esirgemeyen tüm dostlara teşekkür ederim.
Bir aksilik olmazsa bir kaç gün içinde chandler fidanlarınıda dikeceğiz. Yeni resimleri sizlerle paylaşacağım. Selamlar. |
s.a. Sayın enfarklısı hayırlı geceler.
Su birazda şans işi. Peki siz işinizi şansamı bırakacaksınız? bence ilgili (yanılmış olabilirim MTA daydı galiba) üniversitelerde bütün türkiyenin yeraltı suları haritası var olduğunu biliyorum. Siz bu işi. bunlardan sorarak bulunduğunuz bölgeden nerede kaç metreden su çıkacağını öğrenin. Bence bilinçli yapın derim. Bir kere yapın. Tam yapın derim. Ben daha önceki arazimde su boldu. Kuyuya 17 metreden saatda 30 ton luk basan dalgıç pompa koydurduk. 5 saatda 150 tonda su bitiyordu. su dağıtımı çok önemli. biz 200 metre uzunluğunda yaklaşık 60 - 70 lik özel fırat hortumu döşedik. toprağa gömdük. siz en iyisi. damlama sulamayı tercih edin derim. İnternette araştırdım filimlerinide izledim. Sizin yaptığınız bu iş en az 100 dekar olmalı diyorlar. Para kazanmak istiyorsan eğer. Araştırmalarımda gördüğüm bir filimde yabancılar ceviz silkeleme makinesi yapmışlar. büyük bir kamyonda kolları var yanaşıyor ve silkeliyorlar. İşin inceliği, insan gücü yerini makinelere bırakıyor. Bence bir yanlışınız daha var. (özür dileyerek söylüyorum) 3 farklı ceviz dikmek. Bu farklı cevizler çiçek döllemede biribirlerine nasıl etki yaparlar acaba? bu aralar Chandlerlar cevizini çok meth ediyorlar, Bence bunu iyi araştırın derim, sizin yörenizde en yüksek verimi sağlıklı bir şekilde nasıl alırsanız onu dikin derim. Siz en iyisi gelin bu ve benzer konuları, kendi bölümleri üniversitelerden bu konuların uzmanı değerli hocalarla görüşerek tam bir araştırın derim. Dinimizde yeri vardır. Önemli konularda istişare yapmak. yani danışmak. Çünkü bilgiyi, bilen üstad hocalardan bedavadan öğreniyorsun. Bir kere yanlış yapıp hayatın boyunca üzüleceğine, en iyisini yapmışsın. Bu konudada akıllı davranıp araştırdığın için ayrıca tebrik ediyorum. Bende olsam aynısını yapardım. falcon00 - Metin |
Bahçenin son durumu nasıl acaba? Resim yükleme imkanınız var mıdır?
|
Sututu hiç tavsiye etmem ben. Hem pahalı, hemde etkili değil. Ben denedim, ilk yıl biraz etkili oldu sonra hiç olmadı. Ona harcyacağınız paranın çok azı ile kompost yapın derim. Toprak ve ağaç için çok daha yararlı.
( Bulabilirseniz, küçük baş hayvan gübresi ile yeşil otları (belediyeler parklardaki çim biçtikleri zaman istenebilir..:)) karıştırıp, üzerini naylonla örterek yakma işleminden sonra kullanabilirsiniz) Birde çam fidanları aynı bahçenin içinde mi? Onları ne amaçla ektiniz bilmem ama, ilerde cevz ağaçlarına zarar verebilir. Onlarda oluşacak bir hastalık cevizleride etkiler diye düşündüm. |
Sayın falcon00,
MTA da bu kadar detaylı su haritaları maalesef yok diye biliyorum, sondaj için yakınlarda benzer kuyular olduğundan onlarla aynı mesafelerde suya ulaşacağımızı düşünüyorum. Damlama mevcut ama kurulu değil henüz. 100 dekar demişsiniz ama bizimkisi şimdilik deneme, ayrıca çok yüksek bir gelir beklentisi içinde değilim, burada başarılı olursam başka arazilerimde devam edebilirim bu cevize. 3 farklı ceviz dikmedim bu arada, 220 kadar chandler ve 30 kadar açık köklü kaman var. Öneriler için teşekkürler. Sayın BLaCKSouL1903, resimleri yarına kadar ekleyeceğim, ağaçların tamamını iki hafta önce diktik o resimleri koyacağım. Değerli Agozce, tüyolar için teşekkür ederim, çam ağaçlarını tel çitin etrafına 2 metre aralıklarla büyüdüğünde rüzgarı kessin diye diktik, arazim açık bir düzlük olduğundan rüzgar sorunu yaşayabilirim. Ayrıca naylon branda ile de bunu desteklemeyi düşünüyorum. Selamlar. |
Dikilmiş Chandler Fidanları
5 Eklenti(ler)
Merhaba,
Yaklaşık 20 gün önce dikilen, Tüplü 200 adet Chandler Fidanına ait resimleri aşağıda paylaşıyorum. Her ne kadar dikim çubukları tamamlanmamış olsada yinede ekledim. Resimler 26 Mayıs 2012 Tarihli. Yenilerini de ilk fırsatta ekleyeceğim. Eklenti 309967 Eklenti 309968 Eklenti 309969 Eklenti 309970 Eklenti 309971 |
5 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
Cevizlerinizin bol bereketli ve verimli olmasını dilerim. |
Teşekkürler Sayın SDurul.
Bu arada belirttiğiniz gibi resimdeki cevizleri kopardık, sadece bir kaç fidanda bıraktım. Selamlar. |
Hayırlı uğurlu olsun inşallah emeklerinizin karşılığını alırsınız.
|
Hayırlı olsun.
|
Nihayet su konusunu çözdük.
1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Sulama konusuna nihayet bir çözüm buldum. Sondaj ve Taşıma suyu çözümlerinden risk ve maliyet açısından vaz geçtim. Yaklaşık 600 Metre uzaklıktaki çeşme oluğundan elektirikli dalgıç pompa ile ve babamın üstün gayretleri ile su bastık. Hortumla artık rahat bir şekilde ağaçları sulayabiliyoruz. Motor = 350 TL 600 Metre Hortum şeklinde boru ve aparatları yaklaşık = 300 TL İlk önce benzinli motopompları araştırdım, fakat o mesafeye basabilen bir motor için ortalama 500-700 TL arası bir rakamı gözden çıkartmak lazım. Ayrıca gürültüsü, benzini, yağı, bakımı, bir de iple çektiğinde çalışmama sorunları, randımansızlığı yüzünden neredeyse aldığım iki ayrı motopompdan son anda vazgeçtim. Bilindik satıcılar malesef yatay olarak su basma mesafesini tam olarak söyleyemiyorlar. En sonunda yaklaşık 50 metreden çektiğim elektirik kablosu ile kullandığım bu elektirik motorlu pompa ile 1 parmak genişliğinde bir su aktaraımını belirttiğim mesafeye yatay olarak bastık. Hatta motor daha da uzağa basabilir suyu. Satıcılarda bütün bu su motorları için Dikey Basma Yüksekliği bilgisi mevcut. Hatta motorların üzerinde de bu şekilde yazıyor, ister benzinli, ister elektirikli. O yüzden ciddi bir bilgi kirliliği var bir çok kişide. Ya da bazı satıcılar "o kadar mesafeye su mu basılır ohooo senin şöyle kocaman işte şundan bu kadar para olandan alman lazım" falan diye ilginç söylemlerde bulunuyorlar. Nihayet ostimde bir tanıdık vesilesiyle bulduğum motor satıcısı, mesafenin taahhütünü verdi ve bende aldım ki şu anda sorun yok. Yanlız kendisinin belirttiği bilgiye göre, ki banada mantıklı geliyor; Dikey basma yüksekliği 3 metre olan bir motorun, yatayda sürtünme oranı ile karşılığı 100 metre. bendeki sanırım 37m dikey basan bir motordu. 1 Beygir gücünde, detayları aşağıda mevcut. Bu yatay su basma ve pompa konularında bir hayli bilgi edindim, dileyen olursa da yardımcı olurum seve seve. http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:A...hmFhTat0CeqJ7Q Hortumuda tamamen toprağın altına gömersek bu su işini nihayet neticelendirmiş olacağız. Bahçenin son resimlerini ve sulama fotoğraflarını ayrıca ekleyeceğim. Suyun bahçeye ulaşması anında babamın telefonla bilgi vermesi ve onun heyecanı muhteşemdi. Bir kaç gün önce çekilmiş iki resim: Eklenti 311490 Bu arada damlama sistemim mevcuttu zaten sadece onu döşeyeceğim, ama öncesinde depo almam depoyu biraz yükseğe koyup bir çözüm bulmam lazım inşallah tüm bahçeye suyu damlamayla ulaştırabilecek basıncı sağlarım depodan. Basit bir damlama tertibatı konusunda tecrübeli arkadaşlardan önerilerini bekliyorum. http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:A...o_hQCOqe6pFGPQ Herkese bol sulu bahçeler. Selamlar. |
benım ceviz tarlamdada su kanalı 5 mt yukarda olmasına karşı sulama için akrabalara yalvarmak zorunda kalıyorum.100 mt uzaklıktan kovayla su taşıyarak sulama yapmış biri olarak tam hayalimdeki gibi su motoru. ağaçların çok güzel bende aralık ayında çıplak koklu ekmış olmama rağmen bir tane bebek ceviz yok kıskandım dogrusu
|
Sayın metalgear,
su işi gerçekten çok önemli ve çözümü zor bir sorun. Fakat biraz alternatifleri zorlayınca farklı çözümler çıkabiliyor. Umarım siz de bir an önce bu konuyu çözersiniz, sonrası biraz daha kolaylaşıyor. Tabii çam ağaçlarını da sayarsam ortalama 450 ağacı tek tek sulamak bile yedi saat bir süre alıyor. Sizin ağaçlarınızda inşallah bir an önce en güzel formuna kavuşur. Yardımcı olabileceğim bir sorunuz olursa seve seve destek olurum. Saygılarımla. |
inşallah ilerde sizin gibi düzenli tertipli yeni dikimler yaparım.bunlarda benimkiler.
http://d1207.hizliresim.com/z/w/b5byl.jpg http://d1207.hizliresim.com/z/w/b5bx4.jpg yokuş olan yerlerden diplerinden gri renkli un gibidağılan birşer çıkıyordu (kil olabilir diye düşündüm) oralara japon armudu diktim şimdilik yaşıyorlar. http://d1207.hizliresim.com/z/w/b5bzu.jpg |
Sevgili Metalgear Allah kolaylık versin ....Yanlış anlamazsan eger iki şey yazmak istedim resimlerden gördügüm kadarıyla agacları biraz derine dikmişsiniz ;ben bunun zararını çok gördüm maalesef ilk diktigim agacları köylü tanıdıklarımın yanlış yönlendirmeleriyle derine dikmiştim bende eger araziniz killi ise sizde zarar görebilirsiniz ... ben kücük direnaj kanallarıyla çözüm bulmaya çalışıyorum.....
İkincisi de bence Agaclarınızın tepe almasını oldukca yüksekten yapmişsınız tıpkı benim gibi... ancak yenı dikilen fidanları cok zorluyor bu durum ve yeterli sürgünü veremiyor ...ben ilkbaharda en güclü sürgünün hemen üzerinden tekrar bir budama yapmıştım ... Bilmem üstadlar ne der... |
Alıntı:
bizim köydekiler pek ağaçtan anlamıyorlar ama sorarsan hepsi uzman köyde benım ağaç ekmem köyün konusu oldu doğrusu. uzunluk konsunda çok doğru tespit ettin biraz uzun kaldılar ektikten sonra fazla kısaltmamıştım kısa kalmasınlar diye az budamıştım bilmiyordum o zamanlar. şimdilik yaşamaları bile beni tatmin ediyor. bir dahaki dikimimde bu siteden edindiğim bilgilerle daha doğru işler yapacam kısmetse saolasın. |
Sevgili ENFARKLISI,
açtığın bu konuyu okuyunca o kadar heyecanlandım ki anlatamam. Maşallah ne güzel bahçen var. Allah güzel mahsul almayı da nasip etsin. ben de orman bakalığından arazi kiralamak üzereyim. bu konuda fazla bilgim yok. inşallah senin gibi olumlu sonuçlar alırım. yaşadığın tecrübeleri ve ağaçların son halini de görmek isterim doğrusu. hatta bana özelden numaranı yazabilirsen sana şahsen sormak istediğim konular da var. tabi eğer senin için mahsuru yoksa. en doğru bilgi tecrübe ile öğrenilen bilgidir. sen bunu başarışsın. ama bu forumda gerçekten çok faydalı bilgiler veren Lilium, Çamtepe, Bozy ve henüz yazılarını okuyamadım bir çok arkadaş mevcut ve onlara da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. işimizi o kadar kolaylaştırıyorla ki Allah razı olsun diyorum. |
Sayın Muhtefi,
güzel dilekleriniz için öncelikle teşekkür ederim. Yakında yeni resimleri ekleyeceğim. Bu arada belirttiğiniz gibi sağolsun forum içerisinde çok değerli yardım sever dostlar var. Sağolsunlar biraz onların tecrübelerinden, biraz araştırma, biraz da deneme yanılma yolu ile bir yol çizdik ve ilerlemeye devam ediyoruz bakalım hayırlısı. Bu arada telefon numaramı özelden gönderdim, dilediğiniz konu da elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım memnuniyetle. Selamlar. |
Resimlerdeki ağaçlar kaç metre aralıklarla dikili acaba?
|
Merhaba,
arkadaşlar benim ağaçlarımda şu anda hiç yaprak kalmadı, tarih itibari ile bu normal mi ? Teşekkürler. Black : Ben 8x4 olarak dikim yaptım. Ama edindiğim tecrübeye göre, bence en mantıklısı 8x6 görünüyor. |
ceviz gümüşhane de
ben 2 yıldır bu konu üzerinde araştırma yapıyorum. araştırmalarımın sonucunda şunu anladımki kulaktan dolma ve araştırmadan yapılan işlerin sonu hep hüsran. gümüşhane bölgesinde 17 dönümlük bir alanı ceviz bahçesi yaptım diger arkadaşlar gibi etrafının tel örgü ile çevrilmesi çukurların açılması sulama vs bunlar hem maliyetli hemde gümüşhanenin bir köyünde olmanın vermiş olduğu dezavantajdan dolayı baya yordu beni. ama değidiğine inanıyorum. ve fidanları almak için de baya bir araştırma yaptım. diger arkadaşlyarında yorumlarında yazdığı gibi size kaman diye verilen cevizin aslında kaman ceviziyle hiç alakası olmadığını gödrüm. ilk denemede 30 ceviz fidanı tüplü götürüp diktim fakat o yılın sonunda hepsinin tepelerden yandığını gördüm. ve fidan araştırmalarımın sonucunda bölgeye uyğun cevizin chadler olduğunu tespitini yaptım. geçen yıl yani 2012 nin 9 ayında 210 adet chadler ve onun dölleyicisi olan cinsten diktim. şimdi onlar tabiri cayizse yoğun bakımda martın sonlarına doğru yoğun bakımdan çıkacaklar kısmetse o zaman sizlere resimlerinide yollarım. yabancı ceviz cinslerini en uygun bandırma bölgesinden bulabileceğinizi söylemek isterim. ve bu konuda sizlere yoğun bir eğitim desteği de veriliyor. internetten de birçok bilgi alarak bir bahçe oluşturduk. bir agaçta bin ağaçta olsa bu dünyada bir eser bırakmak gibi olduğunu düşünüyorum... ki bizlerden sonraki nesillerde bu ağaçlardan faydalanacaklardır.
|
chadler ilk dikimden sonra ufakta olsa ceviz vermekte fakat bu cevizler agacın dal ve gövde uzamasını etkilediğinden bunların koparılması gerekmektedir.
|
bende chadler diktiğim için söylüyorum aşılı ağızların rüzgar alan kısma gelmesinde fayda var. ayrıca mutlaka dölleyici olması gerekmektedir. aklınızda bulunsun
|
genelde insanlar yanılmakta bol su verme ile ağacın hızlı büyümesi anlamında bir faydası yok yeterli so verme konusunda bilgilendirilmeli. çok su verme bir süre sonra fidana zarar vermektedir. ben 2012 yılında diktiğim ağaçlara haftada iki kez su verme yaptım. çok sıcak olma durumlarında ise haftada üçe çıkardım. fazla su vermek fidana zarar veriyor.
|
yeni fidan arkadaşların bu yakın zamanlarda yani mart ayı içerisinde kök gübresi ile fidanların köklerinin kuvvetlendirilmesi için toprağa verilmesi gerekmekte... paylaşmak istedim
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:59. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025